-
LOGOUT.hu
Haladó szintű hálózati témák topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kris87
aktív tag
válasz Kris87 #12206 üzenetére
Válaszolva magamnak, hátha a jövőben más is megkérdezi ugyanezt; nem, kicsit máshogy kell megoldani, egyszerűbben. A 802.1Q VLAN PVID pont erre való. Ha az okos switch egy adott portját beteszem egy új vlan-ba, majd untaggedre állítom és a vlan pvid-t is beállítom erre a portra az újonnan kreált vlan számával megegyezőre, akkor amit ehhez a porthoz csatlakoztatok pl az ont iptv-nek kikiáltott portját, akkor az ide érkező hálózati cimkezetlen csomag az új vlan számával lesz tag-elve. A switch egy másik portját pedig tagged állapotban kell szerepeltetni a két (vagy több) közösítendő vlanok mindegyikében. Ezt a portot lehet összekötni egy következő switch tagged portjával...
-
Kris87
aktív tag
válasz MasterMark #12207 üzenetére
De az jó lenne, ha külön vlan-ra tudnám szedni, a kérdés az, hogy ahogy leírtam az úgy menne-e.
-
Kris87
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném megoldani azt, hogy két külön alhálózatot (iptv és internet, mindkettő saját dhcp szervert futtat, statikussá állítása egyik hálózatnak sem opció) rá lehessen tenni 1 utp kábelre, majd újra szétválasztani menedzselhető 802.1q switch-el. Szeretném használni minden helyiségben a vezetékes internetet és az ip-tv-t is, viszont mindenhova csak 1-1 utp lett behúzva. Szétszedni a kábelt 2-2 érpárra sem jó megoldás, mert kell a gigabites link. Könnyű lenne, ha a két alhálózat eleve 802.1q tagged vlan lenne, de nem az, illetve mivel nincs külön tag id-je ezért talán vlan1-nek számít mindkettő. Az internetet openwrt-t futtató rúter szolgáltatja, a rúter egyik portját át tudom tenni másik vlanba, majd ezt a portot össze tudom kötni egy menedzselhető switch ugyanerre a vlanid-re konfigurált portjával, ugyanebbe a switch-be bele tudom dugni az iptv kábelét is egy untagged portba, az okos switcheket egy -egy másik tagged porttal össze tudom kötni. A kérdés az, hogy a szobákban az okos switch untaggedre állított portjából jöni fog-e az iptv vagy nem. Jó-e az irány amiben gondolkodom, vagy van jobb ötletetek? Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Apple notebookok
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Horgász topik
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest