Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Hálózatokról alaposan (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-09-08 15:53:24

LOGOUT.hu

Haladó szintű hálózati témák topikja

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12390) PiroGrim válasza #79484416 (#12386) üzenetére


PiroGrim
csendes tag

Vonatkozásban még mindig használjuk, bár inkább tényleg csak négyig szoktunk számolni már.
Legalábbis akármelyik cég mérnökével is egyeztettem eddig mindig tiszta sor volt, hogy
Layer 1 - Fizikai (kábelezés vagy rádió kapcsolat)
Layer 2 - Mac cím, subnet-en belüli forgalom stb
Layer 3 - IP Routing, subnetek közti forgalom / irány az internet
Layer 4 - Alkalmazás, tcp udp stb.
(És a rettegett titkos Layer 8, ahol a legtöbb hiba található - A júzer :) )

Tehát az, hogy az openvpn L4 mivel (beállítástól függően tcp vagy) udp csomagokba van becsomagolva a forgalmad. Kvázi duplán van csomagolva és tls-el titkosítva.
Ezeket a megoldásokat hívjuk gyűjtően SSL vpn-nek. Ezekhez amúgy nem feltétlen kell külön szoftver/hardver, mivel minden böngésző használja az ssl-t (ami mamár igazából tls), így működik a brave vagy az opera beépített vpn-je, illetve a sok egyéb chrome extension.

Az ipsec pedig L3, mivel itt az ip rétegben megy a titkosítás. Itt a tcp/udp csomagokat nem egy újabb tcp/udp csomagba rejtik el, hanem egy AH vagy ESP header kerül rá az ip csomagra. Ennél mindenféle cryptográfia algoritmussal titkosítják a csomagot, kulcsot kell cserélni stb. Az ipsecnek sokkal nagyobb az erőforrás igénye.

Az eredeti kérdésre visszatérve pedig a különbség a proxy és a vpn között, hogy a vpn egy titkosítási metódus ami két végpont között egy "csatornát" hoz létre. Fontos viszont, hogy ez a titkosítás csak a két végpont között jön létre, onnan pedig szűzen megy tovább amerre kell. Tehát az, hogy te bekattintod a nordvpn-en vagy bármely tetszőleges vpn szolgáltatón, hogy Amerikából gyüttem, az annyit jelent, hogy a vpn kliensed a (jóesetben amerikába lerakott és nem csak oda proxyzott) vpn szerverrel elvégzik a tls kézfogást és felhúzzák a "csatornát". A csomagod így először elmegy a vpn szerverhez és ott, annak a publikus ip-jén lép ki a net-re, az eredeti állapotában. (Legyen az amúgy is titkosítva pl https, vagy titkosítatlanul.)

A proxy pedig majdnem ugyan ez, csak nincs ráhúzva titkosítás. Itt egyszerűen "meg van mondva", hogy minden csomagot a proxy szervernek kell küldeni. (Minden út Rómába vezet.. :D) Majd a proxy dobja ki a netre.

Proxy-t inkább a vállalatok szoktak használni, hogy minden forgalom egy központosított, ellenőrzött helyről lépjen ki a netre, itt tudják szűrni a csomagokat, pl eldobja azt ami a p.hub felé menne. (Ez amúgy a mai modern tűzfalak mellett már kezdi értelmét veszteni, mert az ilyen szintű szűrések már ezeken is rendelkezésre állnak, míg a régi routerek ilyet nem tudtak.) A fordított változata (revproxy) pedig azért felel, hogy a nagyvilág felé csak egy ip látszódjon, a bejövő kéréseket pedig a megfelelő kiszolgáló szerverhez küldi el. (Ezt részben szintén a tűzfalak, de inkább a modern loadbalancer-ek végzik.)

Tehát míg egy proxyzott forgalomba bárki bárhol beleolvashat, a vpn csatornába nem lehet belelátni, így az (internet) szolgáltatód nem tudja milyen kétes jellegű oldalakat látogatsz. (Helyette a vpn szolgáltatónak adod át ezeket az infókat. :) )

szíszíenpí vájörlesz /én

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Hálózatokról alaposan (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.