Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Hálózatokról alaposan (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-09-08 15:53:24

LOGOUT.hu

Haladó szintű hálózati témák topikja

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12101) Edorn válasza bambano (#12100) üzenetére


Edorn
aktív tag

Két regisztrátornál vagyok. Az egyik nem ad. Pontosabban elsődlegesnek és másodlagosnak is nála kell lennie, ha az ő névszervereit akarom használni. Másik meg csak akkor ad, ha nála van a szerver is... Eddig adta úgy is, ha másnál volt a szerver, de most ezen változtatott, ezért is keresek másik megoldást.

Most teszt jelleggel beüzemeltem nas-on az egyik domain-al. Egyelőre működik a dolog, csak probléma, hogy nincs fix ip. IP követést ugyan rá tudok állítani(van is), csak éppen névszerver transfer beállításokhoz csak ip-t lehet megadni... :-/

AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE RX580 4GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu

(#12102) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Nem tudom, hogy ide való-e a kérdés, de hátha.
Az a cél, hogy egy bérelt VPS-en keresztül átvezessem az internetforgalmam egy részét, azaz a Plex/Jellyfin/stb. streameket.
Azt szeretném, ha a külvilág felé úgy tűnne, mintha a VPS-en lenne a media szerver.

A kérdések a következőek;
- egyáltalán technikailag megoldható ez?
- ezt engedni szokták a VPS hoszting szolgáltatók?
- milyen protokol/technológia lenne jó erre?

Kössz előre is!

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#12103) Audience válasza Bici (#12102) üzenetére


Audience
aktív tag

A jelenlegi routered felépít egy VPN kapcsolatot a VPS-sel,fel kell rá tenni egy VPN szervert és a routeredben beállítod, hogy bizonyos szerverek felé a VPN-en át menjen a forgalom. A sima SOHO otthoni routerek ehhez kevesek lesznek.

Nekem is van egy jump host Azure-ban ha kell magyar IP cím egy CHR mikrotikkel, amire WireGuard-ot használva feljelentkezik az otthoni router és bizonyos forgalmakat arra terel.

(#12104) Bici válasza Audience (#12103) üzenetére


Bici
félisten

Gondolom, lehetséges az otthoni NAS-omon (debian x86) is VPN-t installálni, nem? Hogy ne kelljen új router.
Mármint ugyanúgy fog működni, gondolom. :U

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#12105) petiwr


petiwr
senior tag

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem mivel a mai világban elég "veszélyes" az internet és szeretném megvédeni az otthoni hálózatomat. Az internet DSL-en keresztül jön be TAE-F-ról RJ45-ra Ez megy bele a szolgátatótól adott Wifi Router-be. Onnan tovább NAS, PC, Notebook, TV ezek mind kábelen és a sok Wifi-s eszköz. Azon gondolkoztam hogyan tudnám legjobban megvédeni a NAS-t meg a PC-t? A ruter elé egy TP-LINK ER605 5 Port Dual/Multiple WAN VPN Router? Az megoldás lenne? Máshonnan el érném a routert?

(#12106) Pikari válasza petiwr (#12105) üzenetére


Pikari
őstag

Nem így. Tudatosan kell a kütyüket és a számítógépeket használni mindenkinek. Más módszer nincs. Ezzel együtt is az összes kütyüd jelenteni fog mindent az összes létező 3 betűsnek, a telefon gyártójának, és a családtagjaid telefonjain legalább 30-40 féle különféle vírus lesz, ami mindenféle adatot időnként távoli szerverekre syncel. Ha biztonságos hálózatot akarsz, akkor az ott kezdődik, hogy minden gépet lesikálsz, asztali gépekre és laptopokra linux, telefonok internet off, wifi off, közösségi média off, azonnal mindennek új e-mail cím, minden cloud szolgáltatás törlése, stb. Googlet, facebookot, minden amerikai szolgáltatást felejts el, és a kínaiakkal ugyanez (tplink szolgáltatásai, biztonsági kamerás rendszerei) stb.

[ Szerkesztve ]

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#12107) petiwr válasza Pikari (#12106) üzenetére


petiwr
senior tag

Az igen :D Ennyire azért nem akarom komolyan venni pedig ez lenne a helyes. A sok hacker, robot tól akarom meg védeni a hálózatot. Elsősorban a NAS lenne a fontos plusz a PC-m pár nas-os fórumon olvasgattam azt hogy be raknak egy vpn szervert a router mellé

(#12108) Pikari válasza petiwr (#12107) üzenetére


Pikari
őstag

Ez esetben jobban jársz, ha NAS helyett fogsz valami pentium N-es mini számítógépet, feldobsz rá egy linuxot vsftp szerverrel, esetben sambával. A hálózatot pedig tekintsd komromittáltnak, és ennek megfelelően kezeld a bejelentkezéseket.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#12109) MasterMark válasza Bici (#12104) üzenetére


MasterMark
titán

Igen, és úgy jobb lesz a teljesítménye is.

Ezzel egyébként egy baromi nagy szűk keresztmetszetet tennél a dologba. Elég lenne így a sávszél?

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#12110) Ganz-[HUN]


Ganz-[HUN]
addikt

Sziasztok!

Új céghez kerültem át, és Ciscos környezetből kerültem ki (oda is CCNA miatt jutottam csak be). Most olyan helyen vagyok, ahol javarészt DLink eszközök vannak (1210-es szériából).

Több kérdésem is lenne:

-Factory reset a gomb 10, vagy 20 nyomásra se működik (1210-10, Rev F, 6.30-as FW-vel, és 1210-20 Rev F, 6.20-sszal)
-Ciscos értelemben a Trunk portokat hogyan kell rajta beállítani? Mondjuk 1-es portra ráteszem az összes VLAN-t Taggedbe a VLAN Settingsben? Az érthető, hogy access porton a VLAN PVID-be beállítom az adott számra, és az onnan tiszta. Csak a trunk a kérdés (itt ugye a port aggregációt érti).

Remélem jól tettem fel a kérdést, és köszönöm előre is a segítséget!

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#12111) Bici válasza MasterMark (#12109) üzenetére


Bici
félisten

Mármint a VPS lesz a szűk keresztmetszet?
Sajna, nincs tapasztalatom még ilyesmivel, sőre csak próbaképpen fizetnék elő egy hónapra.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#12112) Audience válasza Bici (#12111) üzenetére


Audience
aktív tag

Nekem egy West EU Azure adatközpont és egy telekom optikai előfizetés között ezek a sebességek érhetőek el, nem igazán szűk keresztmetszet, bár ki tudja Neked mire kell. (WireGuard)

[ Szerkesztve ]

(#12113) Bici válasza Audience (#12112) üzenetére


Bici
félisten

Kössz az infót! :R

Az a célom, hogy az otthoni gépen futó Jellyfin (nyílt, ingyenes Plex alternatíva) média szerver adatforgalmát átvezessem egy olyan gépen, amit a Vodafone és a mobilhálózatok elérnek normális sebességgel.
Sajna otthoni Telekom -> otthoni koaxos voda irányban nagyon be van lassítva a forgalom (hiába van nekem gigabites feltöltésem a másik oldalon meg gigabites letöltés), és ezt akarom kikerülni.
Annyi a cél, hogy két db fullHD stream átmenjen egyszerre, vagyis 40-50MBit/sec-nél nem kell több.

Ha ez így működne, akkor elképzelhető, hogy egyéb feladatokat is a VPS-re bíznék, tehát nem feltétlenül csak ezért fizetném ki a VPS-t.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#12114) JHC


JHC
tag

Üdv!
Adott egy ilyen switch. Én rá gyanakszom. A történet a következő: Működik kiválóan, csak egy-két nap elteltével, az egyik porton megszűnik a forgalom, vagy mi. A státusz led szerint a kábelt észleli. Ezen porton egy kb 90 méter hosszú kábel van, aminek végén szintén egy switch van, de nem ekkora. A másik végén lévőt már cseréltem egy másikra ami már volt használva. Az érdekesség, hogy ha átdugom a kábelt a nagy switchen egy másik portra akkor megjavul a dolog, ha ugyanoda dugom vissza, akkor továbbra is marad a kuka üzemmód. A kérdésem: lehetséges-e, hogy az eszköz megette a kenyere javát, és csere ennyi volt (kb 2-3 éves). A kábel amúgy egyszerű kábelteszterrel nézve jó. Lehet olyan esetleg, hogy az adott porthoz tartozó végfok túlmelegszik, és azért dobja el magát? Van úgy hogy reggelre már nem jó, de van amikor napközben hagyja el magát, úgy 2-3 naponta.

(#12115) bambano válasza JHC (#12114) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

Egy 90 méteres kábellel megtörténhet, hogy:
- több, mint 90 méter, vagy 100
- összeszed annyi zavart, hogy megdöglik a kapcsolat. meg kellene nézni, hogy van-e a környezetében nagyfeszültségű, nagyáramú kábel.
- esetleg előfordulhat, hogy a konkrét portot tönkreverte pár villám vagy áramingadozás.

A hosszt gper-rel lehet korrigálni, de ahhoz poe switch kell. [link]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#12116) Tamy válasza JHC (#12114) üzenetére


Tamy
senior tag

Ha van rá mód, hagyd a másik portban pár napra, illetve cseréld fel valamivel. Ha ott nem döglik le a kapcsolat, illetve a helyére dugott meg igen, akkor a port haldoklik. Ha akkor is a 90 méteres döglik le, akkor meg az a gond.

Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.

(#12117) JHC válasza bambano (#12115) üzenetére


JHC
tag

Mára új fejlemény van. Egy dolgot nem néztem még meg, most ez segített. A pultba ami a távoli oldalon van, van egy betűzős fali aljzat felragasztva, aminek az lyukja felfele néz. Na ebben rengeteg pormacskaszerű volt. Egy másik kábelteszterrel néztem ma meg, hogy jó-e a drót, de mindig mást mutatott. Egyszer azt mutatta, nincs meg egyik szál, másszor azt, hogy zárlat van. Miután észre vettem, hogy ez a fali aljzat retkes, mert már nem volt mit nézni, kifújtam belőle tödővel ami benn volt, aztán megjavult a csatlakozás ettől a művelettől. Nem tudom ezek a betűzős aljzatok mennyire szoktak kontaktosok lenni, de a következő az lesz, hogy ezt fogom kiiktatni, és egy RJ45-ös toldóval próbálkozok. Tudom esetleg egy mendzselhető switch esetleg segítene a hiba felderítésében, de nekünk nincs szükségünk igazából arra amit egy ilyen cucc tud, bár azért nincs nagy különbség árban, úgyhogy lehet a következő majd egy Smart switch lesz.

(#12118) JHC válasza JHC (#12117) üzenetére


JHC
tag

Ma reggel megint nem volt hálózat, de mielőtt hozzá tudtam volna nyúlni, magától megjavult. Eszembe jutott egy-két dolog, csak korlátozottak a lehetőségek mert, az admin jogot távolról uralják a távoli gépen. Pár nappal ezelőttig a távoli gép bekötése úgy volt, hogy nagy, gigás elosztó, kábel, kis 100-as elosztó, régebben mértem ezt speedtest-el, mert a fájl megosztás nem elérhető, olyan 65-80 Mbit között volt a tempó, ami 100-as háló, ilyen hosszú kábelen szerintem jónak mondható. Tegnaptól a távoli oldalra vittem hazulról egy kis gigás elosztót. Azt megnéztem, hogy milyen sebességre áll be a hálózat, de nem volt gond mert a sebességet 1Gbit-re írta. Csináltam most egy speedtest-et, és csak 90Mbit körülre jött ki többszöri méréssel. Ma rendeltem egy ilyet, majd ha megjön meglátjuk mi fog változni. Ugyan gyanús nekem a hálózat magától megjavulása, és annak időpontja, mert kb akkor kezdték el nyúzni a lakatosok a flexet, meg a hegesztőket, és ha van a villamos hálózatban egy laza kötés ilyenkor az szépen összeheged, és megszűnik az elektromos zavar ami bezavarhat a LAN hálózatnak. De majd meglátjuk

[ Szerkesztve ]

(#12119) Xpod válasza JHC (#12118) üzenetére


Xpod
addikt

Kérdés, ekkora távolságon, ilyen környezetben (lakatosműhely) ilyen kábel van a két eszköz között? Sima UTP?

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#12120) JHC válasza Xpod (#12119) üzenetére


JHC
tag

Sima Cat5E. Ahhoz képest elég jó. Bár azt nem reméltem, hogy a gigabites átállástól, valójában meg lesz a gigabit sebesség. de gondoltam, mivel így az összes eret kihasználjuk a kábelben, amíg kiderül mi a tök van, legalább a 100-as lanon mért sebesség duplája kijön, nem mintha szükség lenne rá, de legalább megtudjuk, ha beszinkronizál gigabitre, hogy az összes ér jó-e.

(#12121) dethroner


dethroner
veterán

Sziasztok!
Van olyan weboldal, ahonnan le lehet valami nagyméretű tesztfájlt tölteni, amivel kb tesztelhetném a netkapcsolatomat? A sebességmérőknek már nem hiszek.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#12122) Pikari válasza dethroner (#12121) üzenetére


Pikari
őstag

Helyesen teszed. De hihetsz a speedtest.net-nek, csak ne azt a szervert használd, amit felajánl, hanem keress valami pár országgal távolabbit, arra az ipre a szolgáltatód biztosan nem trükközik. Illetve állítsd a connections singlere a tesztelés előtt.

[ Szerkesztve ]

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#12123) bambano válasza dethroner (#12121) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

nem tudod a netkapcsolatodat tesztelni.
ha nagy fájlokat töltesz le valahonnan, akkor az odáig vezető teljes hálózat kapacitásait teszteled.
egyébként linux iso-kat lehet letölteni kosárszám.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#12124) dethroner


dethroner
veterán

Itt kicsit bővebben írok a problémáról, nem írnám le újra :) [link]
Az a helyzet, hogy az NMHH-val is váltottam már levelet, ebből idézek.

Az Önhöz kihelyezett mérőeszköz eredményei a következőket mutatják:
- A letöltési sebesség esetén eltérő mérési eredmények kerültek rögzítésre, azonban a Szolgáltató Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF) megadott Rendes körülmények között elérhető letöltési sebesség sose megy a Minimális sebesség alá.
- A feltöltési sebesség esetén a mérési eredményei mindig a Rendes körülmények között elérhető feltöltési sebesség felett vannak.

Na most a két állításuk két különböző dolgot jelent. Egyrészt az NMHH szerint minden oké, mert a letöltés során a Rendes körülményes sebesség sose megy Minimális alá. De hát nem arról szól a Rendes körülményes érték, hogy azt a nap 90%-ban tudnia kell? Mert az nagyon nem valósul meg.
A feltöltésnél meg azt írja, a Rendes érték mindig a szint felett van. Ezt nem is vitatom, ez így van. De a rossz letöltési sebességet ilyen flottul megvédeni, mintha érdekében állna :U

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#12125) Pikari válasza dethroner (#12124) üzenetére


Pikari
őstag

100mbit pmpo (1 mbit rms)

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#12126) dethroner válasza Pikari (#12125) üzenetére


dethroner
veterán

Ezt nem értem, mi ez?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#12127) 4Grider válasza dethroner (#12124) üzenetére


4Grider
nagyúr

Ki az internet szolgáltatód és milyen technológián szolgáltat?

(#12128) bambano válasza dethroner (#12124) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

"azonban a Szolgáltató Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF) megadott Rendes körülmények között elérhető letöltési sebesség sose megy a Minimális sebesség alá.": engem érdekelne, hogy ez hogyan történik meg.
vagyis milyen esetben fordul elő a hatóság szerint, hogy a rendes körülmények között elérhető letöltési sebesség a minimális alá megy.
nyilván azt az esetet nem számítva, amikor a hatóság jogászai megint orbitális baromságot beszélnek.

Hint: a rendes és a minimális letöltési sebesség egy-egy szám az ászf-be beleírva. vagyis KONSTANS. Tehát a hatóság szerint van olyan, hogy te letöltöd az ászf-et, kinyomtatod papírra, és az abban szereplő számok mozognak?

ha értett volna hozzá a jogász, akkor azt kellett volna írnia, hogy az AKTUÁLIS TELJESÍTÉSI ÉRTÉK így vagy úgy viszonyul az ászf-ben vállalt értékekhez képest.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#12129) dethroner válasza 4Grider (#12127) üzenetére


dethroner
veterán

HWR optikán.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#12130) 4Grider válasza dethroner (#12129) üzenetére


4Grider
nagyúr

Próbálj olyan szolgáltatóra váltani, aki esetében van esély rá, hogy felügyeleti hatóság érdemben el mer járni vele szemben. Pl. Telekom (amíg el nem üldözik).

[ Szerkesztve ]

(#12131) dethroner válasza 4Grider (#12130) üzenetére


dethroner
veterán

T esélytelen, 30 mega a max amit kínál, nincs más ebben a faluban. Még nincs gondom a HWR-el, eddig mindent intéztek ha szóltam, jövő héten jön szerelő, megnézi mi a helyzet. Nem is ezért írtam a topikba. Kíváncsi lettem volna hogy a meglátásotok szerint miért beszél félre a hatóság, és miért mér a hardver ennyivel kevesebbet, mint a böngészős mérők. A szolgáltatómnak is bőngészős mérője, mondanom se kell, 480/280-at mér :D

[ Szerkesztve ]

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#12132) 4Grider válasza dethroner (#12131) üzenetére


4Grider
nagyúr

Amióta indoklás sem kell a felmondáshoz az államigazgatásban, azóta a hivatalok elég egyoldalúan dolgoznak. Ami egyértelmű ügy, ott békéltető testülethez, vagy bírósághoz küldenek, ahol nincs megosztott jogkör, ott ehhez hasonló határozatok születnek.

(#12133) Reggie0 válasza dethroner (#12126) üzenetére


Reggie0
félisten

A hangfalak reklamteljesitmenye es valos teljesitmenye kozotti elteresre utalt.

(#12134) tjsz


tjsz
senior tag

Sziasztok!

Van itt valaki, aki 2x Wathcguard M270-essel hozott létre "site 2 site vpn"-t? (BOVPN)

Mekkora sebességet tudtál eléreni a 2 telephely között?

(#12135) JHC válasza Xpod (#12119) üzenetére


JHC
tag

Megjött az új switch ezt tudja most ugyanazon a kábelen.
[link]

(#12136) fatpingvin válasza Pikari (#12125) üzenetére


fatpingvin
őstag

debunkó :DDD

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#12137) Aureal


Aureal
senior tag

Sziasztok!
Autodidaktaként próbálok hálózati témákban érdeklődni. (Eredetileg az alábbi probléma miatt muszály.)

Van egy felújított épület kiépített új LAN és WIFI hálózattal.
Internet még nincs bekötve, várják a szolgáltatót…
Az irodákban viszont szeretnék használni belső hálón a pc-ket és hálózati nyomtatókat…

Nekem azt mondja a több éve itt dolgozó “szaki”, hogy addig még nem hoz a szolgáltató egy routert, nincs ami kiossza a gépeknek az IP-t. Tudomásom szerint ezt viszont a server rackben lévő switcheknek is meg kellene tudni oldani, amelyek itt már működnek (lévén a switch MAC alapján azonosít és csinál útválasztást).
Nem vagyok a téma szakértője, nem tanultam sehol hálózati ismereteket, ezt-azt innen-onnan hallottam, de mivel ránk lenne bízva rendszergazda híján minden informatikai kérdés, meg érdekel is a téma, szeretnék jobban tisztán látni és megoldást találni a probléma megoldására.
Tudna vki segíteni bővebben? :R

[ Szerkesztve ]

(#12138) Pikari válasza Aureal (#12137) üzenetére


Pikari
őstag

még nem hoz a szolgáltató egy routert, nincs ami kiossza a gépeknek az IP
kurva gyorsan keressetek új "szakit"

switcheknek is meg kellene tudni
a switch nem oszt ipt, azt maximum egy dhcp szerver oszt (ami a routereken szokott telepítve lenni), esetleg a nagyon drága switcheken (amik nem is switchek, hanem routerek)

szeretnék jobban tisztán látni és megoldást találni
nem akarlak demotiválni, de a hálózatozás alapjai évek tanulását veszik igénybe, de gondolom erre már rájöttél az előtt, hogy ide írtál volna.

gyors megoldás: rádugsz egy gépet debian linuxxal a switchre
apt-get install isc-dhcp-server
/etc/dhcp/dhcpd.conf -ba:
subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.1.100 192.168.1.200;
option routers 192.168.1.1;
default-lease-time 600;
max-lease-time 7200;
}
az eth0 deviceodat (kideríted, mi a neve) opcionálisan belövöd fix ipvel 192.168.1.1-nek
systemctl start isc-dhcp-server

A nyomtatókat meg fix ipvel szokás konfigolni ilyen bonyolultsági fok mellett már, nem pedig ipt osztanak neki. A leírásod alapján már eleve szarul lett felhúzva a hálózat, ezt routerekkel kellett volna megcsinálni, nem wifit meg switcheket egymásba kókányolni.

[ Szerkesztve ]

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#12139) MasterMark válasza Aureal (#12137) üzenetére


MasterMark
titán

Meg lehet oldani, de ahhoz érteni kéne hozzá.

A switch nem csinál útválasztást, az egy IP réteg szemszögéből transzparens eszköz.

Vannak Layer 3 switchek amik tudnak routolni is, de ez most nem lényeg nálad.

Felveheted minden gépre fixen is az IP-ket, akkor simán switchen is lehet működő hálózatod IP osztás (DHCP) nélkül.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#12140) Aureal válasza Pikari (#12138) üzenetére


Aureal
senior tag

Köszi, de itt csak win10 van minden gépen. :U
Az apt-get install isc-dhcp-server sor pedig nem netet igényelne (amúgy magam sem használok linuxot).

(#12141) Aureal válasza Pikari (#12138) üzenetére


Aureal
senior tag

kurva gyorsan keressetek új "szakit"

Ja! És végzett műszerész és informatikus! (igaz mr 59 éves…) :U

(#12142) Pikari válasza Aureal (#12140) üzenetére


Pikari
őstag

Akkor hozol otthonról egy 500 forintos tp link routert, lereseteled, rádugod a switchre (NEM a wan portját, hanem mondjuk a 2.-es portot) és az ki fogja osztani az ip címeket, max 124 darabot.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#12143) Aureal válasza MasterMark (#12139) üzenetére


Aureal
senior tag

Felveheted minden gépre fixen is az IP-ket

Csak 2-3 gépről kéne nyomtatót tudni használni, a többin elvannak a Worddel, Excellel…
Na de mi alapján találjak ki konkrét IP-t? Eddig itthon ezt én is a TP-link routeremre bíztam, aztán kész…
Viszont a nagy nyomtatónak a másik telephelyen már be volt állítva IP ahonnan ide került (192.168.0.150). S oda még én állátottam be az SMB scan funkciót, hogy a titkárnői gépre közvetlen tudjanak scannelt doksikat róla gyűjteni.

(#12144) Pikari válasza Aureal (#12141) üzenetére


Pikari
őstag

Pont az idősebb arcok szoktak hozzá jobban érteni ehhez. Ezekszerint ő a kivételt erősítő szabály.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#12145) Aureal válasza Pikari (#12142) üzenetére


Aureal
senior tag

Köszi, ez megfordult a fejembe, csak nem voltam biztos magamban jó ötlet-e. :))
Na majd hétfőn…
(De amúgy hálózatok alap felépítéséről nem tudtok vmi jó irodalmat magyarul esetleg, ahonnan lehetne okosodni? Az info morzsákat így valóban hosszú évek felcsipegetni…) :B

(#12146) MasterMark válasza Aureal (#12143) üzenetére


MasterMark
titán

Ha ilyen kevés gépről van szó akkor nem nagy feladat kézzel beállítani.

Na de mi alapján találjak ki konkrét IP-t?
Igen, ez az a rész amikor érteni kellene hozzá.
Egyébként 192.168.0.10, 192.168.0.11, 192.168.0.12, ezeket beírod a három gépre maszk 255.255.255.0, a többi üres és kész.

De tényleg talán a legjobb megoldás amit Pikari is írt, hogy vegyél egy routert rakd oda és kész.

Switch Tax

(#12147) Aureal válasza Pikari (#12144) üzenetére


Aureal
senior tag

Ne viccelj, egy szekrényt nem tudtam betenni vele a liftbe, mert majd leszakította az ajtót… :D
Sztem a tipikus papírja van, meg két balkeze eset. :U

(#12148) Pikari válasza Aureal (#12145) üzenetére


Pikari
őstag

Mindenképp egyetem, esetleg egy 2 éves OKJ valami komolyabb helyen, mert kell hozzá architektúrák/oprendszerek/linux is.

[ Szerkesztve ]

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#12149) MasterMark válasza Pikari (#12148) üzenetére


MasterMark
titán

Elég egy Cisco CCNA 1-2 akkor azért már alapszinten fog érteni hozzá, a többit meg már össze tudja szedni magától is ha érdekli.

Switch Tax

(#12150) Aureal válasza Pikari (#12148) üzenetére


Aureal
senior tag

Van 1-2 ismerős aki csinált egyetemet info karon, de mind azt mondták, az ott nulla. Külföldi melókból meg mobil szolgáltatóhoz bekerülve belső képzéseken és a napi gyakorlatból szedték fel a tudást. Ők is azt mondogatták anno, ha mázlid van bekerülsz egy céghez jó kollégák közé és azoktól tudsz tanulni.
Okj-s rendszergazdát is ismertem, ők még DOS-t, Wordot, Excelt tanultak, XP-s gépeken vizsgáztak, volt egy csomó matek, bináris számolás és egyéb gagyi pl. szociológiai meg jogi modul. Hálózatból meg konkrétan semmit nem tanultak, csak hogy volt régen egy jó hálózati rendszer a Nowell és kész. A hálómodult oktató tanárukat ott ki is rúgták a tanfolyamon, mert volt hogy hetekig nem járt be dolgozni, oktatni a maszek munkái miatt. Végigjátszották, netezték a srácok gyakorlatilag a tanfolyamot ott, a végén meg vhogy átengedték a vizsgán, Word/Excel feladatokkal. Meg is bánta a tag, hogy oda jelentkezett… Bár lett egy papírja, de csak festékboltban eladó. Szóval kb. ilyen a hazai állami rendszerinformatikus képzés ahogy érdeklődtem. De tudok magán sulit is, ahova Java programozónak jelentkezett volt oszt.társam de 2 hónap után otthagyta, mert a 3. tanár váltotta egymást, hogy előbbiek sorra felmondtak.
Úgyhogy iskolarendszerű oktatást inkább ne! Itt mindegyik a lóvéra megy sztem ha privát vagy az állami fejkvótás támogatásra. Mondják is, hogy azért van informatikus hiány, mert nincs köztük jól képzett szakember, aki átfogó tudással bírna. Ezeket hallom úton útfélen…

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Hálózatokról alaposan (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.