Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Hálózatokról alaposan (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-09-08 15:53:24

LOGOUT.hu

Haladó szintű hálózati témák topikja

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9001) samujózsi válasza #70234880 (#9000) üzenetére


samujózsi
tag

Feladom.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#9002) MaCS_70 válasza #70234880 (#9000) üzenetére


MaCS_70
félisten

A kérdés pont arra utalt, hogy az illető azt állítja, hogy Spanyolországból netezik, az IP-címe mégis magyar.

Az IP-címek beazonosíthatósága pedig csak korlátozottan megbízható.

Több bírósági ügyben találkoztam már azzal az esettel, hogy kizárólag a szolgáltatói jelentést fogadják el és veszik szentírásnak, még szakértői ellenvélemény mellett is. Tehát figyelmen kívül hagyják a VPN és a TOR lehetőségét.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9003) #70234880 válasza MaCS_70 (#9002) üzenetére


#70234880
törölt tag

Az illető hazudik, ilyen egyszerű. Az IP-címe azért Magyar, mert Magyarországon csatlakozik az internetre. Onnan tovább megy valami VPN szolgáltatásra, ami történetesen Spanyolország. A VPN szolgáltatások sok esetben hamisak. A böngésző Spanyolt ír, de ha pl Linuxon terminalban lekéred a public Ip-t, az Magyar lesz. A felhasználó meg megvan róla győződve hogy történetesen Spanyol IP-n kommunikál.

Több bírósági ügyben találkoztam már azzal az esettel, hogy kizárólag a szolgáltatói jelentést fogadják el és veszik szentírásnak.
Ott a pont, miért a szolgáltatóét? Mert az ő eszközein keresztül megy a kommunikáció. Hiába lépsz ki más kapun. Akkor is a szolgáltatói eszközökön keresztül megy a forgalom. Tehát mit csináltál, önként és dalolva kiadtad az adataidat 2-3 félnek. Mert abban a hitben van hogy...

Az IP-címek beazonosíthatósága pedig csak korlátozottan megbízható.
Igen itt több tényező van. Alapvetően IP-alapján meg lehet mondani melyik előfizető használja. Ezt pontosan tudja a szolgáltató. A kérdés az, meddig tárolja az adatokat. Mert pl ha eltelt 3 hónap, már sanszos hogy nem megbízhatóak lesznek az adatok. A végtelenségig nem tárolnak ilyen logokat, csak ha az indokolt.

(#9004) samujózsi válasza #70234880 (#9003) üzenetére


samujózsi
tag

Ebbe most olyan szívesen beletrollkodnék... :DD

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#9005) lszlogal válasza #70234880 (#9003) üzenetére


lszlogal
senior tag

Ez ilyen formában nem teljesen igaz.
Elképzelhető, hogy VPN-re kapcsolódott fel. A magyar VPN szolgáltatók 100% hogy kiadják a hatóságoknak az információkat, de a svédek nem. A svédek nem fogják, nem kötelezi őket törvény. Van néhány svéd VPN és VPS szolgáltató, ami teljesen anonim, még a címedet sem kell megadni nekik. Úgy reklámozzák magukat, hogy senkinek semmit nem adnak ki. És tényleg nem adnak ki, mert a hackerforumon is volt erről szó. Ergo a hatóság bukta. A client és a server közt van titkosítás ebben az esetben, a szolgáltató nem látja a forgalmad, max azt, hogy melyik serverrel kommunikálsz. Ugyanez a helyzet a TOR-al is.

"Az IP-címek beazonosíthatósága pedig csak korlátozottan megbízható."

Tényleg nem, geoip lookuppal sem lehet meghatározni, hogy hol is vagy. A DIGI vonalamon Gyöngyöst, a Telekomos vonalamon pedig Budapestet mutat. DSL-en olykor Kecskemétet mutatott. Pedig Gyöngyös mellett élek egy kis faluban. Viszont olyannal is találkoztam hogy Szlovákiában volt a másik fél, és magyar IPcíme volt (a lookup szerint).

[ Szerkesztve ]

(#9006) #70234880 válasza lszlogal (#9005) üzenetére


#70234880
törölt tag

Ki beszél itt geoip-ről? A szolgáltatótól kapsz egy IP-címet nem? Akkor? A szolgáltató tökéletesen tisztában van azzal, melyik előfizetőnek mikor milyen Címet osztott ki.
A magyar VPN szolgáltatók 100% hogy kiadják a hatóságoknak az információkat
Hát persze, hogy kiadják. Jól is néznénk ki, ha nem így lenne.
Svájc meg most hogy jön ide? Spanyol-Magyarol van szó. De értem mit akartál ezzel mondani.
A client és a server közt van titkosítás ebben az esetben, a szolgáltató nem látja a forgalmad, max azt, hogy mivel kommunikálsz.
Ha akarja látja, sőt a Magyar hatóság is látja ha szükség úgy hozza, és ki tudja deríteni, ha más nem más országokkal való együttműködéssel. Nagy tévhit hogy nem.

(#9007) lszlogal válasza #70234880 (#9006) üzenetére


lszlogal
senior tag

Csak akkor, ha a VPN szolgáltató kiadja az adataidat. Biztos fel lehet törni, de ez már rohadt nagy gondot okoz, nem hinném hogy foglalkoznak vele. De a magyar hatóság annyira szerencsétlen, hogy még a saját rendszereit sem képes tisztességesen megvédeni. Számomra ez nonszensz, ha Magyarországról van szó.

(#9008) #70234880 válasza lszlogal (#9007) üzenetére


#70234880
törölt tag

Csak akkor, ha a VPN szolgáltató kiadja az adataidat
Ez az egyik megoldás
Biztos fel lehet törni, de ez már rohadt nagy gondot okoz, nem hinném hogy foglalkoznak vele
Amik vannak a piacon VPN szolgáltatások közel se az, aminek hirdeti magát az esetek 90%-ban.
Feltörés
Pl pptp vpn ami már akkor kihívásokkal küszködött amikor a Microsoft kitalálta, azóta se jobb a helyzet, de nem az egyetlen VPN protokol ami kihívásokkal küszködik.

De a magyar hatóság annyira szerencsétlen, hogy még a saját rendszereit sem képes tisztességesen megvédeni.
Nem is tudom mit mondjak, az a jó ha lebecsülöd őket, vagy az hogy tisztában vagy vele, hogy ők se hülyék. A Magyar hatóságnak ugyan van min változtatnia, de közel se olyan hülyék, mint ahogy sokan beállítják őket. Hidd el, megvannak a módszerek erre is, és folyamatosan képezik őket. Eddig is volt olyan terület, ami ezzel foglakozott, csak az nem terjedt ki, a lakossági retardáltakra, vér Pisitkékre. De ez már nagyon OFF.

[ Szerkesztve ]

(#9009) lszlogal válasza #70234880 (#9008) üzenetére


lszlogal
senior tag

Nem feltétlen PPTP-ről beszélek. OpenVPN is szóba jöhet.

(#9010) lszlogal válasza #70234880 (#9008) üzenetére


lszlogal
senior tag

Mindig a dokumentációkkal jövök, de az OpenVPN-ét pont nem ismerem, de tervezem az elolvasását, mert szükségem lesz rá. Csak érjek a D. 3.0, 3.1 végére (erre is szükségem lesz 2-3 éven belül). Beszélek az ismerősömmel, linkelem neki a hsz-t. Majd privátban leírom a válaszát.

[ Szerkesztve ]

(#9011) fulton válasza #70234880 (#8995) üzenetére


fulton
addikt

Köszönöm mindenkinek, közben kiderült hogy az illető egy "áll valaki". Másnak adta ki magát.

(#9012) MaCS_70 válasza #70234880 (#9003) üzenetére


MaCS_70
félisten

De miért hazudna? Persze, lehet, hogy hazudik, de miért ezt tekinted triviálisnak, szemben azzal, hogy egy magyar VPN-kapcsolatot használ?

A szolgáltatói adatszolgáltatásról egy konkrét eset:

Emberünk elég sokat utazik, és eközben rendszeresen netezik út menti éttermek wifijéről -- csak éppen a biztonság kedvéért a saját VPN-én keresztül.
Itthon bűncselekményt követnek el, és emberünk hiába bizonygatja, hogy ő akkor messze járt, IP-cím alapján bizonyítottnak tekintik, hogy adott pillanatban otthon volt, tehát elkövethette a bűncselekményt.

De ennek a fordítottja is előfordult már: a valódi tettest azért engedték futni, mert IP-cím alapján éppen messze járt.

De ismerek olyan emberkét is, aki hónapokig úgy tudott igénybe venni egy szolgáltatást, hogy az adott országban letett egy olcsó routert.

MaCS

UI: Látom, valóban hazudott, igazad lett. De tartom, hogy ez nem volt törvényszerű.

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9013) fulton válasza #70234880 (#9003) üzenetére


fulton
addikt

Az illető személyről azt bizonyosra tudtam hogy ha a VPN stb hókusz-pókhoz nem ért, így kérdeztem itt rá hogy van e valami más út, ami a felhasználó tudta nélkül a háttérben történik, és nekem helytelenül mutatja az IP tartózkodási helyét. De igen, kiderült közben hogy hazudik az illető. A tartózkodási helyét illetően is.

(#9014) samujózsi válasza fulton (#9013) üzenetére


samujózsi
tag

Egyébként nem zárható ki az említett jelenség. Mondjuk vírusos a gépe és a vírus irányítja egy proxy-ra a böngésző forgalmát, anélkül, hogy tudna róla. Csak annak kb nulla az esélye, hogy magyar címen jelenjen meg ilyenkor. Orosz vagy koreai valószínűbb.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#9015) #70234880 válasza MaCS_70 (#9012) üzenetére


#70234880
törölt tag

Nagyon le egyszerűsíted. Közel se ennyire egyszerű.
Emberünknek nem azt kell bizonyítani hol volt valójában, hanem azt hogy az adott időben mennyi csatlakozás volt az adott szolgáltatáson, honnan, milyen címekről, macaddressről.
Egyébként a csatlakozásra használt eszközön ott vannak a logok, ssid, stb.. Telefon esetében cella információk.
Ha normális VPN megoldásokról beszélünk, és nem All-IN-ONE hálózati eszközökbe integrált gagyi VPN megoldásokról akkor a VPN szerveren is nyoma van annak hogy az adott időben, milyen csatalkozások történtek, honnan. De ha valaki ALL-IN-ONE eszközön használja, akkor érdemes velemi logolási megoldást is biztosítani. Pont az ilyen esetekre.
Ugyanakkor a szolgáltatónál is nyoma van, hogy az adott végponton az adott napon milyen forgalom volt, hova is ment a kommunikáció. Ha más nem DNS-en keresztül. Ha szolgáltatói DNS van beállítva, akkor hamarabb tudja magát tisztázni, ha google akkor picit több idő. De ha más nem DNS szinten minden forgalmat be tudnak kérni a hatóságok. Tehát emberünk vagy trükközni akart, és így akart ki bújni a felelősség alól, vagy a nyomozás nem volt elég alapos.

De ennek a fordítottja is előfordult már: a valódi tettest azért engedték futni, mert IP-cím alapján éppen messze járt.
Nem hinném, hogy emiatt valakit futni hagynának. Ott más történt, amit nem közöltek.

De ismerek olyan emberkét is, aki hónapokig úgy tudott igénybe venni egy szolgáltatást, hogy az adott országban letett egy olcsó routert.
Ebben mi a pláne? Ha pl digital oceanon bérelek egy VPS-t nem ugyan ott vagyok?
De írhattam volna más VPS szolgáltatót is, rá telepítek egy routerost és kész. :)
Ebben nincs semmi törvénytelen, vagy meghökkentő. Legalábbis részemről.

(#9016) #68216320


#68216320
törölt tag

Tudnátok segíteni abban, hogy egy SOHO router-t használva egy linux (ubuntu server) és windows-os gép között hogyan lehetne tesztelni a lan összeköttetést?
A win-router között cat6 - 20m kábel van, a linux-router között valami régi, sejthetőleg cat5 20m kábel van.
Furcsa jelenség, hogy a samba megosztásról időnként az mp3 zenehallgatás is megakad. Gyanítom, hogy az amúgy elméletileg gigabites kapcsolatban hibák lépnek fel.

(#9017) bambano válasza fulton (#8989) üzenetére


bambano
titán

azt kérdezed, hogy lehetséges-e, hogy tróger módon van összeállítva az az adatbázis, ami szerint komáromi az ip? persze.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9018) 4Grider válasza #68216320 (#9016) üzenetére


4Grider
nagyúr

De ha a két gép egy hálózatban van, akkor nincs routing, csak a switchinget használod. Akkor meg nem gondolnék router oldali problémára...

(#9019) bambano válasza #70234880 (#9003) üzenetére


bambano
titán

gyengébbek kedvéért a vpn azt jelenti, hogy elrejti az illető helyi ip címét és a vpn túloldalának ip címe jelenik meg mindenhol.
tehát ha magyar szolgáltatótól lép be spanyolnak konfigurált vpn-nel, akkor spanyol ip-ről fog netezni.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9020) bambano válasza #68216320 (#9016) üzenetére


bambano
titán

szerintem az iperf nevű programot keresed.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9021) #70234880 válasza bambano (#9019) üzenetére


#70234880
törölt tag

Köszi, tudom mi a VPN. :) A VPN felhasználásnak sok változatai vannak, jelen esetben, szavaiddal élve, tróger módon beállított gagyitális szolgáltatáson keresztül akarta megvezetni a kérdezőt. Csak hogy gagyi szolgáltatást használt, ezért is látott a kérdező eltérő IP-t.

gyengébbek kedvéért a vpn azt jelenti, hogy
Az hogy VPN használunk nem jelenti automatikusan azt, hogy azon keresztül internetezünk. Pl munkahelyi VPN, ami biztosítja a dolgoknak a távoli bejellenkezést, és munkához szükséges szerverekhez való hozzáférést. Ja, csak hogy ismét szavaiddal éljek, ( gyengébbek kedvéért :) )

tehát ha magyar szolgáltatótól lép be spanyolnak konfigurált vpn-nel, akkor spanyol ip-ről fog netezni.
Ja abban az esetben ha normálisan be van állítva, és nem átverés az egész, lásd Kaspersky vpn, ahol a ugyan azt írja a böngésző hogy Spanyolország, és valóban azon keresztül megy, de csak a böngészés.

[ Szerkesztve ]

(#9022) bambano válasza #70234880 (#9021) üzenetére


bambano
titán

"Az hogy VPN használunk nem jelenti automatikusan azt, hogy azon keresztül internetezünk.": ha nem azon keresztül ment az internet forgalom, akkor az a kérdés szempontjából irreleváns és félrevezető információ. vagyis normálisan nem kerül bele a kérdésbe.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9023) #68216320 válasza 4Grider (#9018) üzenetére


#68216320
törölt tag

Ez így van. Én sem maga a route-ra gondolnék, ha nem a switch vagy kábel problémára. Jó volna megtudni lépnek-e fel csomagvesztések például.

bambano: koszi, meglesem az iperf-et

(#9024) #70234880 válasza bambano (#9022) üzenetére


#70234880
törölt tag

De a kérdés időközben már rég tisztázódót. :)
Így a kérdés szempontjából idézem "gyengébbek kedvéért a vpn azt jelenti, hogy" irreleváns és félrevezető információ nem de bár? :)
Nem kötözködés, csak hogy érezd azt a törődést amit te magad indítottál el. :)
Remélem érted, mit akarok ezzel mondani, és nem érted félre.

[ Szerkesztve ]

(#9025) #68216320 válasza #68216320 (#9023) üzenetére


#68216320
törölt tag

Minden klienst eltávolítottam, kizárólag a két gép lóg a router switch részén, internet nélkül.

Iperf3 alapvetően folyamatos ~940Mbit értéket mér, de vannak számomra érthetetlen okból 600Mbit alá zuhanások. Ami nem sok, de az oka zavaró, főleg annak tudatában, hogy a mérés oka is egy hiba. Konkrétan, hogy időnként megakad a zenehallgatás a szerverről.

A linux-on screen alatt fut az iperf3, de az ssh kapcsolatot bontottam indítás után, így az nem zavarhat bele az átvitelbe.

Hogyan lehetne kideríteni a sebesség esés okát?

Update: van itthon egy gigabites switch-em, esetleg kipróbálom azzal. Csak nem tudom linux alatt hogyan kell fix ip-t beállítani. Meg kell még lesnem előbb.

[ Szerkesztve ]

(#9026) #68216320 válasza #68216320 (#9025) üzenetére


#68216320
törölt tag

Közben kipróbáltam úgy is az átvitelt, hogy az eddigi win-es gépen (client) a másik partíción lévő ubuntu-t indítottam el. Így most a linux server - linux client között megy a teszt.
Ubuntu-t használva csak ~750-760Mbit az átvitel, de itt már ~580Mbit körüli értékre zuhan alkalmanként. Viszont a linux-os verzió részletesebb infót ad az átvitelről.
Itt van egy "Retr" oszlop is. Látszik, hogy időnként nem nulla, sőt amikor leesik az átvitel sebessége, akkor rendesen megemelkedik az érték.
Azt hiszem hiba van a hálózatban.

(#9027) #68216320 válasza #68216320 (#9026) üzenetére


#68216320
törölt tag

Csak próbából a cat5 kábelt ideiglenesen lecseréltem cat6 kábelra. Rögtön nulla lett minden retr érték és megszűntek a sebesség esések. Akkor nem marad más, mint lecserélni a cat5 kábelt. Nem lesz egyszerű, de majd valamikor megcsinálom.

(#9028) MaCS_70 válasza #70234880 (#9015) üzenetére


MaCS_70
félisten

Maga a kérdésfeltevés (függetlenül attól, hogy utóbb megoldódott a probléma) egyértelműen arra a helyzetre vonatkozott, amikor bizony maga az internetforgalom is a VPN-en folyik által. Tehát van-e olyan, hogy Spanyolországban netezik, de magyar belépésnek látszik.

Innen kezdve meg nagyon kíváncsi lennék arra, hogy egy magyar bíróság milyen eredményeket ér el egy tetszőleges külföldi szolgáltatónál.

Egyébként meg sem próbálja. Még a hazait sem. Próbáltam.

Úgyhogy lehet, hogy elviekben, technikailag minden lenyomozható (egy ideig, optimális csillagállások mellett), de a gyakorlatban ez nagyon nem így működik.

Abba meg inkább ne menjünk bele, hogy miért ismered jobban az én ügyeimet nálam, úgy, hogy semmit sem tudsz róluk. Tudod, hogy ki akart trükközni, tudod, hogy miért nem erőltetnek egy nyomozást, de azt nem érted, hogy mi a pláne egy telepített VPN-kapcsolatban.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9029) #70234880 válasza MaCS_70 (#9028) üzenetére


#70234880
törölt tag

amikor bizony maga az internetforgalom is a VPN-en folyik által.
Sok esetben csak böngészőn keresztül, ezért is látott eltérő IP-címeket.
Ha normális szolgáltatás mögül történt volna, nem látta volna a Magyar IP-t.
Tehát van-e olyan, hogy Spanyolországban netezik, de magyar belépésnek látszik.
Spanyolországban (belép)nettezik, és Magyarország a kilépő. Komárom menyében tudomásom szerint nincs dedikált kilépő pont. ( Természetesen, tévedhetek de akkor ez eddig nagyon elkerülte a figyelmem az esetek 90% Budapest a kilépő pont)
Innen kezdve meg nagyon kíváncsi lennék arra, hogy egy magyar bíróság milyen eredményeket ér el egy tetszőleges külföldi szolgáltatónál.
Most bíróság, vagy hatóság? A Bíróság a hatósági nyomozás alapján indít eljárást.
Ha olyan az ügy, akkor hidd el, visszafejtik. Nyilván nem fognak olyan problémákkal foglalkozni komolyan, hogy ismeretlen IP-röl, ismeretlen emberek beléptek a facebook-ra. stb... esetekkel.
Egyébként meg sem próbálja. Még a hazait sem. Próbáltam.
Ennek van valóság alapja, valóban lakossági internetes bejelentéseket a kellő magasságból kezelik. Kivétel ha gyermek zaklatás, tömeges bejelentés, vagy politikus.
A jó hír, hogy felismerték a problémát, és megették a szükséges lépéseket abba az irányba hogy ezen változtassanak.
Nem véletlen toboroznak, és tanfolyamokra járnak. A helyezett nem reménytelen.
Abba meg inkább ne menjünk bele, hogy miért ismered jobban az én ügyeimet nálam, úgy, hogy semmit sem tudsz róluk.
Spekuláció, feltételezés, ember ismeret. Szóval, nem ismerem, de a leírtak alapján sanszos.
Ennek oka az elnagyolt beszámolók. Nyilván nem tartozik se rám se a fórumra. De abból amit eddig leírtál, hát meglehetősen képlékeny.
de azt nem érted, hogy mi a pláne egy telepített VPN-kapcsolatban.
Ebbe ne menjünk bele, mert én értettem eddig is mit írtok, de fordítva már nem ment.
Bocs, ez nem személyes. De eddig minden jel arra utal, hogy valójában te nem ismered a VPN szolgáltatások buktatóit, hátrányait, veszélyeit.

[ Szerkesztve ]

(#9030) samujózsi válasza #70234880 (#9029) üzenetére


samujózsi
tag

Ismered azt a kifejezést, hogy funkcionális analfabéta? :U
Nyilvánvalóan nem érted az eredeti kérdező problémáját sem, meg azt sem, amiről MaCS_70 beszél.
De van egy olyanom, hogy a proxy és a vpn fogalmát is kevered.

[ Szerkesztve ]

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#9031) MaCS_70 válasza #70234880 (#9029) üzenetére


MaCS_70
félisten

Valóban nem ismerem a VPN-szolgáltatások buktatóit, hátrányait, veszélyeit -- éppen ezért még csak nem is gondoltam ilyesmire.

Kismillió ember VPN-ezik külföldről haza, mindenféle szolgáltató nélkül. Miért ne tenné ezt egy spanyolhonba szakadt komáromi hazánkfia is?

És bár a VPN-szolgáltatások buktatóit, hátrányait, veszélyeit valóban nem ismerem, a magyar bíróságok működését annál inkább. Sajnos az életem már több mint felét töltöttem ezen a fronton.

Egyébként ez a kulcsa a telepített routernek is. Az illető ugyanis ismerte a VPN-szolgáltatások buktatóit, hátrányait, veszélyeit, és 25 euró egyszeri beáldozásával megspórolt magának kb. 10e km autózást és 10-20 éjszakányi szállást.

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9032) #70234880 válasza samujózsi (#9030) üzenetére


#70234880
törölt tag

Ismered azt a kifejezést, hogy funkcionális analfabéta? :U
Magadról beszélsz? Több órája megoldódott, eredményt visszaolvashatod. :)
Nyilvánvalóan nem érted az eredeti kérdező problémáját sem, meg azt sem, amiről MaCS_70
Mind kettőt értettem, és értem Az eredeti kérdező problémája, és megoldása fentebb olvasható. Macs70 meg már más téma.
De van egy olyanom, hogy a proxy és a vpn fogalmát is kevered.
Nagyon becsapnak az olyanjaid. :D Ha megnézed a piacon található VPN szolgáltatásokat, rögtön rá jönnél mit írok.

(#9033) samujózsi válasza #70234880 (#9032) üzenetére


samujózsi
tag

Ja. Jó. :C

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#9034) #70234880 válasza #70234880 (#9032) üzenetére


#70234880
törölt tag

Kismillió ember VPN-ezik külföldről haza, mindenféle szolgáltató nélkül. Miért ne tenné ezt egy spanyolhonba szakadt komáromi hazánkfia is?
Teheti, de akkor a lakossági előrefizetésén keresztül. És az ismét más téma.
Sajnos az életem már több mint felét töltöttem ezen a fronton.
Ezt nem vontam kétségbe.

(#9035) MaCS_70 válasza #70234880 (#9034) üzenetére


MaCS_70
félisten

Kismillió ember VPN-ezik külföldről haza, mindenféle szolgáltató nélkül. Miért ne tenné ezt egy spanyolhonba szakadt komáromi hazánkfia is?
Teheti, de akkor a lakossági előrefizetésén keresztül. És az ismét más téma.

Ezt most konkrétan nem értem. Mit kell lakosságilag előre fizetni??? Mihez képest miben más téma ez?


Sajnos az életem már több mint felét töltöttem ezen a fronton.
Ezt nem vontam kétségbe.

Pedig nagyon úgy éreztem, amikor az igazságjogszolgáltatási rendszerről írtál (egyébként meglehetősen naiv) feltételezéseket.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9036) #70234880 válasza MaCS_70 (#9035) üzenetére


#70234880
törölt tag

Ezt most konkrétan nem értem.
Azt látom.
Pedig nagyon úgy éreztem, amikor az igazságjogszolgáltatási rendszerről írtál (egyébként meglehetősen naiv) feltételezéseket.
Én ezt máshogy fogalmaznám meg, konkrétan így kellene működnie már régen.
A technika meg van hozzá, hozzá értő emberek is megvannak. A probléma oka erőforrás hiány, az ilyen ügyekkel kapcsolatban. Fogalmazzunk úgy, hogy a másik oldalról mondták.
Tehát többes szám, hitelesnek mondható forrás. A többi nem fórum téma.
Vannak ilyen irányba való törekvések, amolyan Magyar módra az igaz. Ugyanakkor fentebb írtam, azt is hogy van valóság alapja, ami a jogi beszélgetésre vonatkozott, konkrétan amikor leírtad hogy elméletben, de a gyakorlatban mást tapasztalsz. Tehát erről is tudnak.

[ Szerkesztve ]

(#9037) MaCS_70 válasza #70234880 (#9036) üzenetére


MaCS_70
félisten

Tényleg nem értem. Miért kell a szolgáltató nélküli VPN-hez lakossági előrefizetés?

MaCS: Kismillió ember VPN-ezik külföldről haza, mindenféle szolgáltató nélkül. Miért ne tenné ezt egy spanyolhonba szakadt komáromi hazánkfia is?
szir3na: Teheti, de akkor a lakossági előrefizetésén keresztül. És az ismét más téma.

A bírósági/hatásági munkaával meg szerintem egyszerűen az a helyzet, hogy az apparátus rettenetesen túlterhelt és digitálisan képzetlen. Ezért aztán esélyük sincs arra, hogy részletesebben utána nézzenek a dolgoknak, és ha az ISP azt írja, hogy egy IP-cím X országba vezet, akkor ez így is van.
Lassan 20 éve, hogy egy nyomozót azzal sokkoltam, hogy az ő hálózatára kapcsolódva más IP-címet jeleztettem ki a notebookommal. (Ettől persze az adott ügyben, meg úgy általában is maradt az IP-cím szinte megdönthetetlen bizonyíték.)

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9038) lszlogal válasza #70234880 (#9036) üzenetére


lszlogal
senior tag

Az OpenVPN-t kurvára nem fogják feltörni, ha a szolgáltató nem adja ki az adatokat. Márpedig van olyan, ami nem adja ki. Ergo kurvára bukta a rendőrség, meg mindenféle hatósági szerv. Titkosítva van az a kurva adatfolyam. Nehogy azthidd hogy bármit is kezdenek vele..

miért kéne VPN szolgáltató? Csinálok egy VPN servert máshol, azt csókolom.. Egy router vagy egy server kell hozzá, semmi több.. Az más kérdés, hogy milyen internet provider van mögötte...

(#9039) pana0017


pana0017
senior tag

Sziasztok. Egyetemi kollégiumban lakom, ahol mostanság főleg az esti órákban használhatatlanná válik a hálózat. Papíron a szobák csak switchet használhatnának, de szinten mindegyikben wifi router van. Mi azt valószínűsítjük, hogy ez lehet a probléma oka az IP címek miatt. Azt a tanácsot kaptuk, hogy a standard beüzemelés helyett WAN helyett LAN portot és a DHCP-t kikapcsolva használjuk a routereket. Néhányan ezt a saját szobánkban próbáltuk is, de sajnos nem működtek. Most az a tervünk, hogy végigmegyünk az összes szobán és mindenhol beállítjuk a fent leírt módon a routereket, hátha ez sikerre vezet. Nektek mi a véleményetek erről? Sajnos az informatikai osztály nem foglalkozik ezzel, azzal elintézik, hogy nem is lehet csak switchet használni, azonban 2019-ben ez már eléggé elavult hozzáállás. Köszönöm a segítséget!

(#9040) zolee001 válasza lszlogal (#9038) üzenetére


zolee001
őstag

Amit ember alkot azt fel is lehet törni,snowden óta tudjuk,hogy milyen technikával törték a vpn-eket
Most lesz a Hacktivity konferencia,akit érdekel a téma keressen rá

(#9041) bambano válasza pana0017 (#9039) üzenetére


bambano
titán

nekem az a véleményem, hogy a házibarkácsolás nem működik. ha nem csinálja meg az illetékes, menni kell a főnökéhez.

úgy tűnik, azt sem tudjátok, mit javasoltak... az illetékesek se...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9042) MaCS_70


MaCS_70
félisten

A következő problémába futottam bele:

Van valahol, sajnos nem elérhető helyen egy Asus routeren futó OpenVPN kliens, ami kapcsolódik egy másik Asus router OpenVPN szerveréhez.
A kapcsolat él, a szerveren látszik a csatlakozó kliens.

A gond az, hogy magát a kliensgépet (ami ugye távol van) is el kéne érni valahogyan.

Aki a távoli, kliens telepítését végezte, állítja, hogy ez így jó, egymással szemben két egyirányú kapcsolat létesítése nem szakszerű (ő ezért nem állított be szervert a távoli gépen), az OpenVPN kétirányú kapcsolatot jelent, tehát ha én elérem a szervert, akkor a klienst is elérem.

Na, én erre lennék kíváncsi. Hogy a szerver oldaláról elérem-e valahogy a klienst.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9043) bambano válasza MaCS_70 (#9042) üzenetére


bambano
titán

miért ne érnéd el?
a tcp kapcsolathoz kétirányú adatforgalom kell, ip szinten, openvpn szinten nincs különbség, hogy az az ip csomag az egyik irányba menő adat, vagy a másik irányba menő adat nyugtája.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9044) MaCS_70 válasza bambano (#9043) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ez nagyon jól hangzik -- akkor már csak az a kérdés, hogy hogyan érem el. Az OpenVPN szerver infolapján megjelenő Virtual Address IP-címen nem jön be semmi, csak ez:

A webhely nem érhető el
A(z) 192.168.11.2 visszautasította a csatlakozást.

Köszönettel. MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9045) bambano válasza MaCS_70 (#9044) üzenetére


bambano
titán

az alap, hogy a hálózat minden gépének tudnia kell, hogy minden más gép merre van.

tehát ahhoz, hogy elérd, valószínűleg a routingot kell rendbe tenned az openvpn mindkét végén.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9046) samujózsi válasza bambano (#9043) üzenetére


samujózsi
tag

Szerintem az lehet az egyik gondjuk, hogy az asuswrt beépített openvpn kliense wan-ként kezeli a túloldalt és blokkol minden onnan érkező kapcsolódási kísérletet.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#9047) MaCS_70 válasza samujózsi (#9046) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ezt nem igazán értem: az OpenVPN kliens hogyan kezelné WAN-ként a túloldalt.

De sajnos ez a routing rendbe tétele is meghaladja a tudásomat.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9048) samujózsi válasza MaCS_70 (#9047) üzenetére


samujózsi
tag

Emlékezetből írtam, lehet, hogy rosszul emlékszem, akkor bocs!
Én úgy emlékszem, amikor feljön a vpn interface, akkor arra nagyjából ugyanolyan netfilter szabályokat húz fel a router, mint a wan-ra.
Magyarán inkább arra való, hogy publikus vpn szolgáltatásokhoz kapcsolódj, nem arra, hogy két saját hálózatot köss össze vele.
De mégegyszer mondom, simán tévedhetek, egyszer használtam, akkor is csak kipróbáltam, rég volt.
Ha rosszul emlékszem, akkor tényleg valami routing gond lehet a szerver oldalán.

[ Szerkesztve ]

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#9049) bambano válasza MaCS_70 (#9047) üzenetére


bambano
titán

nem ismerem az asus openvpn beállításait, linuxon ez úgy megy, hogy a vpn szervernek be kell állítani, hogy a távoli vpn kliens címtartományát tegye bele a routing táblába akkor, amikor feljön a vpn kapcsolat.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9050) MaCS_70 válasza bambano (#9049) üzenetére


MaCS_70
félisten

bambano, samujózsi!

Köszönöm a segítséget -- úgy látom, hogy a GUI-ra kivitt opciók ennyire nem mennek mélyre, és biztosan nem most fogok megismerkedni az erre vonatkozó CLI-utasításokkal. :(

Egyébként ennyit állíthatok -- ez egy üres VPN-kapcsolat ablaka:

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Hálózatokról alaposan (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.