Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5001) SeniorTilla válasza Tin (#5000) üzenetére


SeniorTilla
veterán

Kösz az infót! Jó áron adják. Bár nekem a 3-as képe jobban tetszik, van 4-esem is. Egyenlőre hasonlítgatom őket ha ráérek, a 3-as mindenben jobban tetszik, egyedül sötétben nem :)

HP notebookok és ALL-IN-ONE PC-k kedvező áron, gyártói garanciával, számlával. ÚJ gépek a HP RENEW programból, hivatalosan forgalmazva.

(#5002) Chiller válasza Khaosz55 (#4999) üzenetére


Chiller
őstag

Csont alap beállítással videóztunk. Ami out of the box van.

Tok nélkül hivatalosan 10 méterig vízálló. De én ahogy elnézegettem azt a fedelet, nem vinném 1 méternél mélyebbre...

(#5003) Khaosz55 válasza Chiller (#5002) üzenetére


Khaosz55
addikt

Ja rendeltem gyorsan egy tokot. Kb 10 méterig visznek le minket, legalábbis legutoljára addig vitték a licence nélküli "búvárokat".
Itt a srác 10 méterig tok nélkül használja. [link]
Itt meg tokkal 22 méteren. [link]

Ha out of the box akkor az élesítés közepes és szín meg standard volt.
Lenyűgöző kamera, olyan részletek jönnek elő ami a 8-as kamerámnál elképzelhetetlen volt. Főleg ha még davincivel állítod be a az élesítést. Nekem a gyári közepes sok, az alacsony meg kevés. Képzajt alig kell takarítani davinchivel.
A 8-as megy a motor rendszámtábla alá.

[ Szerkesztve ]

(#5004) Chiller válasza Khaosz55 (#5003) üzenetére


Chiller
őstag

Palackos merülésnél azért is jó a tok, mert tompít kicsit a hangokon, és nem hallani annyira a tengert, lélegzetvételt, stb-t.

Meg nem a kameralencse karcolódik.

[ Szerkesztve ]

(#5005) Khaosz55 válasza Chiller (#5004) üzenetére


Khaosz55
addikt

Kamera lencsére raktam üveg védőfóliát, ennek ellenére tokban lesz ha addigra megérkezik.

(#5006) blaca83


blaca83
őstag

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a GOPRO-nak van esetleg valami MO.-i képviselete vagy hogyan lehet felvenni valakivel a kapcsolatot szponzoráció illetve együttműködés végett?
:F :F :F

Sajnos én nem nagyon találtam ilyet, hátha a fórumból tud valaki segíteni.

Köszönöm :R

A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít.

(#5007) Gaborkik válasza blaca83 (#5006) üzenetére


Gaborkik
csendes tag

(#5008) Tarantusz


Tarantusz
újonc

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, egy GoPro Hero 2018-as modell szoftverfrissítésével kapcsolatban.

Egy rokonom rám bízott egy ilyen akciókamerát, mondván tegyem rendbe és tegyem naprakésszé. Mivel alapvetően nem vagyok egy info zseni, de szeretek vele foglalkozni, így neki álltam.

A használati útmutatóból rájöttem, hogy létezik egy applikàció hozzá, a Quikk. Regisztráltam, párosítottam a kamerával, ámbár felszólított, hogy egy frissítés elérhető. A naprakészség érdekében elkezdtem frissíteni, de ez 3.nekifutásra se sikerült.

Ezen sikertelen próbák után sem adtam fel, így a google és egyéb forumok segítségül hívására került a sor. Végül eljutottam a gopro hivatalos oldalára, ahol megtaláltam a frissítési útmutatót. Ezt végig követve (sd kártyára feltettem a frissítést,1.10.) belehelyeztem a kártyát a kamerába, ami elkezdte a frissítést, és az első lapi kijelzőn egy kamerát nyílla, illetve egy 1/2-es ábrát mutatott. Majd ezt felváltotta kb 10mp-ként egy újabb ábra, egy kamera áthúzva, majd egy kb 5perc után ez az áthúzott ábra maradt csak. A kamera nem reagál semmire, csak akkor kapcsol ki ha kiveszem az akkumulátort(eredeti). Ha kiveszem a sd kártyát se csinál semmit, azon kívül hogy ezt az áthúzott kamera jelet mutatná.

Mivel mostmár 2-3 órája nézem ezt a jelet, pánikba estem, hogy itt nincs szó semmilyen frissülésről, hanem egyszerűen valami nem jó amit csináltam. Ami rosszabb, teljesen elrontottam.
Ebben szeretnék segítséget kérni. Mi a teendőm? Megtudom oldani egyedül? Vagy ha nem, Hova érdemes elvinnem?
mivel ez az én hibám, így a költségeit is (sajnos) én állnám, ezért persze örülnék ha nem okoztam volna nagy bajt.

Igyekeztem részletesen leírni a helyzetemet, mivel szeretnék segítséget kapni, hogy a rokonomnak minél hamarabb visszatudjam szolgáltatni.

Válaszokat, Pozitív hozzászólásokat előre is köszönöm!

Tarantusz

(#5009) blaca83 válasza Gaborkik (#5007) üzenetére


blaca83
őstag

Köszi, sajnos az a baj, hogy kb: 3 emberrel beszéltünk már és az egyik nem találja a hivatkozási számot, amit a másik kolléga indított az ügyben....stb....stb

Azért gondoltam, hátha lehet valami épkézláb emberrel beszélni és a helyére tenni a dolgokat de MO-i képviseletet nem találtam.

A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít.

(#5010) CorsairS válasza blaca83 (#5009) üzenetére


CorsairS
csendes tag

https://myactioncam.hu/

Anno ők voltak a hivatalos disztribútorok, nem tudom változott-e az elmúlt pár évben.

(#5011) blaca83 válasza CorsairS (#5010) üzenetére


blaca83
őstag

Köszi a tippet, rájuk írok majd! :R

A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít.

(#5012) Ferkio


Ferkio
újonc

Sziasztok! Van egy Gopro hero 7-em, viszont az akumlátora már nem bírja annyira. Ebbe szeretnék segítséget kérni, hogy hol és milyet ajánlotok, mert nem akarok valami rosszat kifogni és nem nagyon találtam gyárit csak utángyártottat.

(#5013) SeniorTilla válasza Ferkio (#5012) üzenetére


SeniorTilla
veterán

CSAK gyárit szabad venni. Nem drága. Engem tavalyi síeléskor megszívatott két utángyártott akksi a Hero7-ben, neked sem ajánlom.

HP notebookok és ALL-IN-ONE PC-k kedvező áron, gyártói garanciával, számlával. ÚJ gépek a HP RENEW programból, hivatalosan forgalmazva.

(#5014) Ferkio válasza SeniorTilla (#5013) üzenetére


Ferkio
újonc

Köszi a választ! Én is pont síelni megyek.

(#5015) olivera88


olivera88
veterán

Na megrendeltem a GoPro Superchargert, sikerült találni. A GoPro oldalárol meg tudtam volna venni jó kedvezménnyel, de sajnos megy rá vám :O mivel Szerbiai vagyok.. És kb ugyanannyiba jönne ki az ár mintha itthon venném.
Remélem így már fog töltődni a két akku egyszerre, valaki írta itt fórumon anno, h gyári adapterrel hajladnó csak tölteni kettőt egyszerre.

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#5016) Khaosz55


Khaosz55
addikt

Sajnos nincs topicja így ide írom le a tapasztalatokat az insta ace pro-val kapcsolatban.
Mai nap az utolsó a nyaralásból holnap utazunk.
12 napot használtam sós vízben tok nélkül snorkerezéshez. Kb 4-5 méterig tudok lemerülni illetve 110cm-es a selfie bot így kb 5-6 méter lehetett a max mélység a kamerának. Sosem ázott be tökéletesen működött minden. Flio screen-t rengetegszer hajtogattam víz alatt. Semmi gond.
A korábbi dolgok amire azt mondtam kamera vásárlás előtt hogy nem érdek már mindennaposan használom.
Flip screen, pause, custom modok, kamera tartó. Féltem hogy elvesztem a kamerát, de atom stabil a tartó.
A haveroknak küldtem rövid videókat és azt kell mondanom hogy a mobilos videószerkesztő igen jó. Egyszerű, gyors, logikus. Exportálásnál meghadhatod milyen felbontást szeretnél, milyen fps-t és bit ratet. Van GoPro 8-am és a szerkesztőjétől én idegbajt kaptam.
Ez a kamera más minden dimenzióban. Dinamika tartomány összehasonlíthatatlan.
Búvárkodáshoz is használtam, 12 méterig merültem kísérővel, nincs még viszgám. Akkor a búvár tokba raktam amibe a párásodás elleni tapaszokat használtam, de sajnos ennek ellenére a kép szélén látszik a párásodás. Be kellett volna fújnom a páramentesítővel amit a szemüveghez használok
Összegségben remekül vizsgázott majd ha otthon leszek akkor megnézem milyen képet produkált.

[ Szerkesztve ]

(#5017) SeniorTilla válasza Khaosz55 (#5016) üzenetére


SeniorTilla
veterán

Köszi a tapasztalatokat! A GoPro Quik tényleg idegbaj, sosem tudtam rendesen használni. PC-n meg egyszerűen nem működik. Nem értem a gopros srácokat, miért sz*rják le ennyire a támogatást... (oké, áámerikai gondolkodás, ők az ászok) Meglesz az eredménye pár éven belül, ebben biztos vagyok. Nagyon rájuk ment a konkurencia, teljes joggal. Drónoknál a DJI már magasan nyert évekkel ezelőtt, lenyomta a goprot mint a .....

Én a DJI kamerákat (Action 3 és 4) használom mostanában, van Hero 11-em is, de ezt csak a gopro labs lehetőségei miatt tartom meg, illetve tartok meg egyet közülük. A DJI támogatása is ég-és-föld a goproéhoz képest, sokkal jobb. A hardveres-szoftveres stabilitásról és a felhasználóbarát működésről nem is beszélve.

Még várok az instával kicsit, de szeretném kipróbálni azt is.

HP notebookok és ALL-IN-ONE PC-k kedvező áron, gyártói garanciával, számlával. ÚJ gépek a HP RENEW programból, hivatalosan forgalmazva.

(#5018) CortezX válasza SeniorTilla (#5017) üzenetére


CortezX
aktív tag

Egyetértek. Megjelenés után nem sokkal vettem egy Hero 7 blacket, ha jól emlékszem 1 db update jött rá az évek alatt. Számtalanszor szívatott már meg, főleg motorozás közben idegtépő, amikor a legjobb helyeken kell félre állni és akksit kiszedni mert megint lefagyott... DJI Action 3-4-el szemezek egy ideje, figyelem a tapasztalatokat :)

(#5019) Chiller válasza Khaosz55 (#5016) üzenetére


Chiller
őstag

Ez a párásodás érdekes, mi nem tapasztaltunk ilyet egyáltalán.
Lehet a te tokod nem zár 100%-osan?

Búvárkodás után mindig elmostad egyből a tokot sima vízzel?

[ Szerkesztve ]

(#5020) SeniorTilla válasza CortezX (#5018) üzenetére


SeniorTilla
veterán

Soha nem fagytak még le vagy melegedtek túl nekem a DJI-ok. Pedig volt már olyan, hogy a kocsiban timewarp felvétel ment, és elfelejtettem kikapcsolni. Ment amíg bírta az akksi. A szélvédő tetején, ahová ilyenkor megy a meleg, a fűtés.

Amúgy sztem a 4-es nem olyan nagy durranás. Nem ájultam el az éjszakai felvételektől. Oké jobb, mint a 3-asé és a Hero 11-é (attól főleg, mert azé a legcsúnyább a 3 közül), de még így sem igazán használható. Nem is erre való...

[ Szerkesztve ]

HP notebookok és ALL-IN-ONE PC-k kedvező áron, gyártói garanciával, számlával. ÚJ gépek a HP RENEW programból, hivatalosan forgalmazva.

(#5021) Khaosz55 válasza Chiller (#5019) üzenetére


Khaosz55
addikt

Egyszer használtam buvárkodáshoz mert nincs liszenszem. Szóval kísérővel voltam de szerintem jòl ment és nagyon èlveztem. Lehet azért párásodott mert a klimás bungalloból kivittem a 33 fokba aztán be a vízbe. Mindegy legközelebb figyelek rá.

(#5022) Khaosz55 válasza SeniorTilla (#5017) üzenetére


Khaosz55
addikt

Majd ha haza értem akkor vágok egy videót a víz alatti felvételről feldobom YT-ra meg goggle drive-ra eredeti minőségben úgy lehet látni mit produkált a kamera.

(#5023) Dareiosss


Dareiosss
senior tag

Sziasztok, Go pro vagy alternatívák vásárlásán gondolkozok. Felhasználás főként a nyaralások alkalmával felvételek készítése.
Szeretném megkérdezni, mekkora a különbség pl a hero 10, 11, 12 között, mert árban sok.
Plusz ha a go prok túlárazottak, tudtok ár értékben jobb alternatívát ajánlani?
Évente párszor lenne használva, nyilván fontos a jó minőségű felvétel, de nem cél a legjobb arany áron.

(#5024) Chiller válasza Dareiosss (#5023) üzenetére


Chiller
őstag

A Gopro 10, 11, 12 közül én a 11-re szavazok (130e Ft-ig).
Ha többet is tudsz rászánni, akkor Insta360 ace pro.

[ Szerkesztve ]

(#5025) Alabástrom válasza Dareiosss (#5023) üzenetére


Alabástrom
senior tag

azt tudod, hogy ha valakinek már legalább egy éve GoPro Subscription-je van, akkor évente (vagy kétévente?) egyszer megveheti a legújabb modellt 100eur kedvezménnyel? Úgy a 11 és a 12 kb ugyanannyiba kerül. Ha esetleg baráti körben valaki vesz egyet aztán meggondolja magát és eladja neked... :U

[ Szerkesztve ]

Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.

(#5026) SeniorTilla válasza Alabástrom (#5025) üzenetére


SeniorTilla
veterán

Miért jobb a 12 mint a 11? Én úgy tudom igazából a GPS hiánya a nagy újdonság :)

HP notebookok és ALL-IN-ONE PC-k kedvező áron, gyártói garanciával, számlával. ÚJ gépek a HP RENEW programból, hivatalosan forgalmazva.

(#5027) Alabástrom válasza SeniorTilla (#5026) üzenetére


Alabástrom
senior tag

minden verzióváltásnál van egy pici javulás képminőségben is. Már nem emlékszem, rég néztem összehasonlító teszteket, de rengeteg van Youtube-on. (kissé nehéz is kiszűrni a jót). Emlékszem, hogy ami számomra a legprofibb és legtárgyilagosabb videó volt, abban a 10, 11 és 12 képe volt egymás mellé vágva rengeteg különböző helyzetben, és bár kisebb ugrás volt a 11 és 12 között, mint a 10 és 11 között, de látni lehetett, hogy jobb. A 11 sokszor összemosott részleteket (fű, falevelek....), amit a 12 nem. Tone mapping is szebb volt nekem egy kicsit. Illetve a 12ben van HDR, ellenfényben, fényes/vizes felületeken, vagy ha a nap felhők között rajta van a képen, akkor jelentősen dob rajta a HDR. Valami rémlik, hogy az akksihasználaton is optimalizáltak és valamivel tovább bírja a 12... :F

Minden esetre ha ugyanannyiba kerül a 11 és a 12, akkor én nem töprengnék, hogy esetleg 11-et vagyek.

[ Szerkesztve ]

Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.

(#5028) Tuninger válasza SeniorTilla (#5026) üzenetére


Tuninger
addikt

a 12 kevésbé melegszik, hosszabb az üzemideje (ilyen +10-15%-ok a legtöbb módban), illetve a HDR mód, ami erősen limitált, mert 5.3K 30 és 4K60ban van.
A LOG mód az van a Hero 11ben is labs firmwarerel.

A lényeges különbség a Max lens mod 2.0 még 79 euroért, az tényleg elválasztja a két kamerát és csak a 12essel működik, azon mondjuk nagy királyság. Kár hogy ilyen drága megoldás, pláne hogy milyen távol kerül így már az Action 4 339 eurojától...

11-est kell venni 100 ezerért vagy méginkább Action4-et 130 ezerért.

(#5029) Alabástrom válasza Tuninger (#5028) üzenetére


Alabástrom
senior tag

Action 4-en annó én is gondolkoztam, nekem jobban tetszett a Hero alap képi világa. Sok összehasonlítót néztem, kb mindegyikben ájuldozott a youtuber, hogy mennyivel jobb az Action4 képe, hááááát, lehet, hogy öreg vagyok már, meg 20+ éve fotózok, de nekem az egész kép összhatása, színvilága, tone mappingje fontosabb, mint a nagyítóval látható technikai részletek, úgyhogy nekem szinte mindegyik egymás mellé vágott felvételen a Hero tetszett jobban, bár láttam, hogy a youtuber miért ájuldozik az Actiontől, nem vagyok vak, csak nekem nem az a fontos. Szóval vásárlás előtt érdemes nézni összehasonlítóvideókat. Sötétben jobb volt az Action, világosban ízlés kérdése szvsz, nekem Hero.

(lehet, hogy csak én vagyok ufó, fotózásban is a nekem legjobban tetsző fotók többnyire nem csúcsminőségűek, a kedvenc fotósaim középszerű technikát használnak.)

[ Szerkesztve ]

Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.

(#5030) Tuninger válasza Alabástrom (#5029) üzenetére


Tuninger
addikt

Nekem volt egy hónapig Action4, csináltam is összehasonlítást, végül maradtam a Hero 11-nél, amit azóta is örömmel használok, de én a maximum képminőséget keresem és értek az utómunkához. Bárki friss usernek viszont Action 4et javaslok, mert ügyesebben korrigálja a kamera a kezdő felhasználó hibáit. Nem véletlen hogy a youtuberek is fényezik, egyik sem akarja megtanulni használni az aktuálisan hypeolt kamerát ha 2 hét múlva jön a következő... ez esetben az Insta360 Ace Pro.

(#5031) SeniorTilla válasza Tuninger (#5030) üzenetére


SeniorTilla
veterán

Jaja :)

A legtöbben simán rögzítünk, és ami kijön a kamerából, az van megnézve, tárolva, szerkesztve esetleg. Nekem spec. az Action 3 képe jobban tetszik mint az Action 4-é. Sötétben jobb a 4-es, de normál fénynél nem. Nem tudom miért. Fakóbbak a színei. Pl. felhők fotózásánál az ég színe nem olyan kék és a felhők nem olyan fehérek, mint a 3-asnál. A Hero 11 képe is jobban tetszik, mint az Action4-esé. Korábban tettem be ide videókat erről.

A viszont tény, hogy a DJI kamerái nem fagyogatnak le, mint a Goprok. Sajnos a Hero 11-esekkel is volt már, hogy ki kellett venni az akksit, hardveres resetet csinálni... DJI-nál még sosem.

HP notebookok és ALL-IN-ONE PC-k kedvező áron, gyártói garanciával, számlával. ÚJ gépek a HP RENEW programból, hivatalosan forgalmazva.

(#5032) Khaosz55


Khaosz55
addikt

A videókba bele néztem azt vettem észre, hogy a víz feszín közelében a halak színei másmilyenek kicsit túltotak, valóságban is ilyen volt de nem ennyire, lehetséges azért mert viid színprofillal vettem vel? Amikör össze hasonlítottam a vidi és standard beállítást normál körülmények között akkor nem véltem felfedezni különbséget, lehet hogy a vidi csak bizonyos fényviszonyok esetében "aktiválódik" ?
Nem drámai a helyzet, de legközelebb standard lesz a színprofil.

(#5033) Chiller válasza Khaosz55 (#5032) üzenetére


Chiller
őstag

Lehet csak a lentiekkel összehasonlítva tűnik túlszaturáltnak.

Azt gondolom tudod, ahogy mész lejjebb, egyre kevesebb lesz a fény, és a színek is egyre inkább fakulnak/kékesednek. :B

Elég durva élmény, már akár 25-40 méteren is, ha viszel le lámpát és világítasz, ahogy egyszeriben a semmiből előtűnnek a színek.

[ Szerkesztve ]

(#5034) Khaosz55 válasza Chiller (#5033) üzenetére


Khaosz55
addikt

Most így bele gondolva igen. Szememmel is teljesen másmilyen színe volt a halaknak amikor a sziget felől nőztem mögöttem a korall zátonnyal mintha az óceán felől néztem a halakat a sziget felé ugyan akkor a mélységben. Egy oldalról szürke volt a másik oldalról meg világító kék.
25-40 méter, atya ég, csak 12-ön voltam és bakker a mélység kegyetlenül hívogatott.

[ Szerkesztve ]

(#5035) Khaosz55


Khaosz55
addikt

Akit érdekel annak [itt] letölthető az ace pro videó amit összevágtam a víz alatti élővilágról. Nem lett rövid kb 12 perc, de így is elég rövidre fogtam.
DaVinci resolve-ban 0.48-as élesítés és egy gyengébb (20-as) képzajszűrés.

(#5036) Márton válasza Khaosz55 (#5035) üzenetére


Márton
nagyúr

szuper lett, köszi!

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#5037) Tuninger válasza Khaosz55 (#5035) üzenetére


Tuninger
addikt

Királyul néz ki.
Viszont javaslom próbálgasd kicsit a kódolási beállításokat:

Ezek Gerald Undone beállításai, nekem Macbook van, nem látom ezeket a lehetőségeket, de neked, vagy bárkinek akinek Nvidia kártyája van, érdemes lehet játszani vele, hogy kisebb filemérettel ugyanazt a minőséget kapja.

Menjünk fentről lefele:
Codec: h264, elavult, h265 a király, ha Intel GPU-d van vagy RTX 40xx, akkor AV1
Encoder: Nvidia/AMD
Resolution: felbontás
Frame rate: képkockaszám
Encoding Profile: Auto az jó, de ha youtube a cél akkor 10 bit 4:4:4 a legjobb választás, ami bár semmi mással nem kompatibilis, youtubeon látványosan jobb minőséget fog adni.
Keyframes: Automatic (ha every 8-12-16-24-re állítod akkor a már renderelt filet a videóvágó sokkal könnyebben tudja kezelni ha esetleg akarnád még tovább szerkeszteni. Automatán egyébként a képkockaszám kétszerese a jellemző)

Rate Control: na ez a lényeg: Constant QP, (Constant Quality Picture) törekszik rá hogy végig ugyanazt a képminőséget kapd. Ha sok a mozgás megemeli a bitratet, ha kevés a mozgás lecsökkenti. Ez a szent grál első lépcsője a kis méretben jó minőséghez.
Preset: alig-alig számít hogy leglassabb vagy leggyorsabb
Tuning: High Quality
Two Pass Disable (lehet 265nél már nincs is)
Constant QP (I P B): itt lehet állítani a minőség vs méretet. 22-26 közötti értékek az alapbeállítások. érdemes a kísérletezést egyforma értékekkel kezdeni, pl minden 24-en.

A képen látható beállítás kevésbé mozgó témánál is 60-80Mbps-t eredményez, így érdemes finomítani a beállításokon mert overkillnek érzem. A számok 0-51 között mozognak. 22 egy bevett jó érték, kb 2-4 értékenként duplázódik/feleződik a fileméret. 18 már kiemelkedő minőség 14 alatt pedig ember nem mondja meg a különbséget, de ott már 150Mbps+-ról beszélünk.
Felfele a 22-28 tartomány ami használható, 30+ már csúnyán tud blokkosodni, de ott meg már ilyen 10Mbps-nél járunk 4K-hoz.

A szemléltetés kedvéért újrakódoltam kb 20-as értékkel a linkelt videódat, a fileméretem
3.29 GB lett, 37Mbs
7.28GB az eredeti, 82Mbps
A minőség különbség egy random képkockán 400% nagyításon:

(#5038) Khaosz55 válasza Tuninger (#5037) üzenetére


Khaosz55
addikt

Köszi. Renderelem megint. A bit rattel nem voltam tisztában mennyire kell állítani. Biztonság kedvéért raktam ilyen magasra.
Nem a YT a cél, itthon projektoron és TV-n akarom majd nézni. Minden esetre akkor csinálok egy YT kódolást a YT feltöltéshez.

(#5039) Krobi79


Krobi79
tag

Sziasztok! Kamerát szeretnék vásárolni elsősorban bringázáshoz (trail, bikepark). Megnéztem a használt kamera felhozatalt, gondoltam elsőre, kipróbálni jó lesz, de egy Gopro 8-9-ért annyit kérnek, ami már nincs messze egy új DJI OA 2-3-tól a jelenlegi akcióban a gyártó webshopjától rendelve, és használtra legtöbb esetben már nincs gari vagy új akksit is kell vennem hozzá. Ennek a srácnak [link] a felvételeit megnézve vagy a tesztjei alapján a blogján bármelyik DJI-val (vagy Goproval) lehet számomra elfogadható minőséget készíteni. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e az OA4-nek bármi olyan előnye a korábbi generációkkal szemben, ami egy kezdőnek hasznos lehet, vagy a korábbiakkal is meg leszek elégedve?

(#5040) Khaosz55 válasza Tuninger (#5037) üzenetére


Khaosz55
addikt

Constant QP (I P B)-nél ha kicsi értéket adok meg akkor jobb lesz a minőség. Azt lehet tudni, hogy mit is jelent az I P B ?
Minden esetre elsőnek kipróbálom a képen látható beállítást.

(#5041) Márton válasza Tuninger (#5037) üzenetére


Márton
nagyúr

Constant QP, (Constant Quality Picture) Ez a szent grál első lépcsője a kis méretben jó minőséghez.
Igen, én is így gondoltam, ezért Q20-24 közötti értékekkel kódoltam sok családi videóm Voukoderrel. Aztán egyszercsak belebotlottam abba, hogy a kodis lejátszóstickem néha meg-megakad ezekkel a filmekkel, van hogy hosszú másodpercekig bufferelt. Rém bosszantó volt, mikor épp mutatni akartuk a rokonoknak projektoron a nyaralást :DDD
Igen, wifin kapja a jelet a lejátszó, de eddig semmilyen filmmel nem volt gond és speedtest szerint is 80-90mbps lazán megvolt. Aztán ránéztem egy bitrate viewerrel a családi videókra, hát értek meglepetések. Volt hogy 120-140mbps-ig felment azoknál a jeleneteknél, ahol igen részletes téma volt és gyors mozgás, pl. havas fenyők feletti drónos repkedés. :)) Ezzel csak azt akartam mondani, hogy jó lenne egy max. limit is, hogy meddig szeretném a maximum bitrátát engedni. De ilyen tudtommal nincs, azt már VBR-nek hívják. Ott megadható egy átlag és egy min/maximum. De ez sem tökéletes megfoldás, hiszen minden videónál más és más lehet az optimális átlag: lassú, kevésbé mozgalmas videónál alacsonyabb, gyors témához magasabb átlag passzol. Ezért mégicsak jó lenne a CQP, persze az említett limittel. :U

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#5042) SeniorTilla válasza Krobi79 (#5039) üzenetére


SeniorTilla
veterán

Ha nem sötétben akarsz felvenni, akkor az Action 3 tökéletesen megfelel neked. Stabil., jók a felvételei, nem olyan hordós, mint egy gopro. Akksi is jobban bírja, és nem fagy le :) Hero 8-at ne vegyél bringázáshoz, mert nem cserélhető az objektív üvege, és ha leesik, megkarcolódik, kuka az egész kamera. Minden más gopron és djion cserélhető a lencsevédő, csak a hero8-on nem.

HP notebookok és ALL-IN-ONE PC-k kedvező áron, gyártói garanciával, számlával. ÚJ gépek a HP RENEW programból, hivatalosan forgalmazva.

(#5043) Márton válasza Khaosz55 (#5040) üzenetére


Márton
nagyúr

I - Intra frame, teljes értékű képkocka, azonnal elérhető, nem függ a korábbi/következő képkockáktól. Ezt szeretik a videóvágó progik, mert gyorsítja az ugrálást, ha sűrűn vannak
P és B: I-t megelőző és követő képkocka, használatához előszőr dekódolni kell az I-t, hisz ahhoz képest tárolja a különbséget.
A legjobb az all-I videó lenne, amit tud is sok kamera, de a fájlméret sokszorosa az IBP formátumhoz képest.

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#5044) Khaosz55 válasza Tuninger (#5037) üzenetére


Khaosz55
addikt

Resolv-ban most mért tapasztalom azt, hogy a timline lejátszáskor a kb 2mp után elkezed a zene akadozni? Ilyen nem volt korábban. Arra gondoltam, hogy nagy videó anyag miatt nem bírja HDD ezért átraktam SSD-re de úgy is ugyan az a jelenség. Timline proxit is levettem teljesen, de semmi változás ha fullon van akkor is ugyan az. Video monitoring is sima HD-n van.
Végig úgy szerkeszettem, hogy 2 mp-kén space-el megállítottam a videót azán újra indítottam akkor ismét 2-3mp-ig nem akadt a zene.
Gép elég böszme GtX4080, ryzen 5800x3d, 16 Giga ram. A ram lenne kevés ?

(#5045) Khaosz55


Khaosz55
addikt

Most lerendereltem Constant QP (I P B) 16-19-22-vel és 7 giga helyett lett 9 giga lett :) . Megcsinálom 20-20-20-al kíváncsi vagyok mekkora lesz a file méret. Igaz most a YT verziót 10bit 4:4:4-et renderelem, de gondolom nem emiatt lett nagyobb a méret.

(#5046) Khaosz55


Khaosz55
addikt

Valamit elrontok ? 20-20-20 és ugyan úgy 9 giga tehát több mint amit legelsőnek csináltam.

(#5047) Krobi79 válasza SeniorTilla (#5042) üzenetére


Krobi79
tag

Köszi!
Ha Gopro előfizetést vásárolok akkor pl, használt kamera esetén a második tulajra is igénybe vehet cserét, ha pl. baj van?

(#5048) SeniorTilla válasza Krobi79 (#5047) üzenetére


SeniorTilla
veterán

Ezt nem tudom, de kíváncsi vagyok rá én is.

Hátha a gopros szakik megmondják, bár most szakmai továbbképzés zajlik, ami szintén nagyon érdekes :)

HP notebookok és ALL-IN-ONE PC-k kedvező áron, gyártói garanciával, számlával. ÚJ gépek a HP RENEW programból, hivatalosan forgalmazva.

(#5049) Khaosz55 válasza Tuninger (#5037) üzenetére


Khaosz55
addikt

Kösz a tippet. Valóban 10 bit 4:4:4 esetén jóval jobb a YT-os minőség. [link]

(#5050) Tuninger válasza Khaosz55 (#5046) üzenetére


Tuninger
addikt

Pontosan ezért mondtam hogy kísérletezz. Elvileg ugyanaz a beállítás más méretet eredményez 10 biten mint 8 biten.

Én a te már kirenderelt videódat kódoltam újra, ezért is lett kisebb, neked jobb minőségű a forrás, ergo azonos CGP beállítás magasabb méretet fog eredményezni. Nyugodtan menj le akár 26-os értékekig. Neked egyébként a 4080 már támogatja az AV1 kódolást is, ott még sokkal nagyobbat lehet rántani lefele a méreten minőségvesztés nélkül.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.