- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
-
Alg
veterán
válasz
Napfénysüti #95010 üzenetére
Fogalmam sincs, sose csináltam
Kávé témában viszont, nem tudom mennyire szerencsés éhgyomorra presszót inniengem kikészítene a csersav szerintem
Ma viszont totál elfelejtettem enni
reggelire volt zabkeksz meg ebédidőben egy szendvics, így mentem ki este futni, hát éreztem...
Toltam valami fartlek-szerűt, meg felfelé+lefelé tempót... lefelé azért már 3:30as tempó meg 190+ lépésszámmal rendesen kellett koncentrálni. Megvan zsinórban a 3. 200+-os hónap, meg a harmadéves 800+km. Szint viszont kevés, bringa meg szinte semmi, és holnap megint rohadt nagy szél lesz, szóval futni megyek...
-
Alg
veterán
válasz
Napfénysüti #95004 üzenetére
Ha ilyet csinálnék a reggelit hagynám ki, és mondjuk 11-19ig vagy 12-20ig lehet enni
-
Alg
veterán
válasz
Peterhappy #94922 üzenetére
Nincs kimondott nagyon fájós pont, inkább egy olyan tenyérnyi helyen az egész izom fáj, azaz inkább be van feszülve, hasonló érzés mint mikor az embernek "becsípődik" a dereka... lehet valami hasonló probléma csak lentebb
Görgőzés/labdázás/pisztolyozás volt tegnap, nem tudom segített-e vagy inkább ártott... utána mondjuk elmúlt egy darabig.
Most próbálom tartani a konzisztenciát az edzésben, korábban mindig az volt hogy 3-4 hónap után közbejött valami és szétesett... idén sem lesz egyszerű nyáron, de igyekszem...
-
Alg
veterán
Nekem meg valami sérülést sikerült összeszedni, foglamam sincs mikor meg hogyan, lehet egy rossz mozdulat csak
Jobb oldali farizom felső része van teljesen bekötve/begörcsölve, akkor fáj ha próbálom nyújtani... nem veszélyes, olyan 3/10 a fájdalom-skálán. Állva/sétálva nem is érzem (futni/főleg bringázni nem mertem vele még), de ülni és hajolni sz@r, nem mindegy hogy tartom magam... -
Alg
veterán
válasz
Peterhappy #94855 üzenetére
Hatalmas gratula
-
Alg
veterán
Na jo ezt mar nem birtam ki, megrendeltem a 63 euros VN3at
-
Alg
veterán
Csak bedobom, most láttam bringás műsorban:
A koffein teljesítménynövelő hatásához ajánlott dózis testsúlykg-onként 3-6mg...
Én meg eddig igyekeztem max 1-2 koffeines cuccot vinni csak magammal, amikben jellemzően 60-120mg van. Most meg látom hogy ahhoz hogy érjen is valamit, nyugodtan bevihetek 300mg-ot... na ezt majd ki kell próbálni
-
Alg
veterán
Legjobb deal amit mostanában láttam a bécsi maraton expo-n volt, 20% volt minden asics cipőre. Cumulus biztos volt, nimbus talán...
+ Asics-nál lehetett cipőket próbálni (Metaspeed Paris-t is)
+ Adidas kihozott egyetlen párat az Evo1-ből, meg lehetett nézni - vitrinbenMás: az asics nevezéktanán meg úgy általában a cipőik között csak én nem tudok eligazodni? Novablast, superblast, dynablast, metaspeed ezer verzió, magic speed, mintha full random választanák a neveket, várom már a novaspeed, magic blast, metablast, speedblast típusokat
.
-
Alg
veterán
Gratula a félmaratonistáknak!
Nekem is megvolt a "bulifutás", a tegnapi agyament időjárás (óránként váltva napsütés, eső, zivatar, havas eső!, + erős szél) után ma tökéletes futóidő, napsütés, 5-8 fok, enyhe szél.
A tervet tartottam, 4:40-4:45 körülről indítva, a végére kicsit erősítve egy biztonságos félmaraton tempó, nem széthajtva magam. Azóta lecsúszott egy oldalas meg par Radler, jó volt
Holnap pihi, kedden vár a daráló újra.
Szerk: jah, lett benne egy 10k PB, 46:03, ennél azért tudnék most bőven jobbat is
-
Alg
veterán
válasz
ígyvanferi #94640 üzenetére
Jelentem nálam is ugyanez van Fenix 7 sapph. solarral, ha a Verity Sense van csatlakoztatva, nem megy a csuklófordítós világítás
Garmin fórumra lehet írni bugjelentéseket.
Megvolt a holnapi váltó előtti utolsó felrázó edzés, még épp hazaértem az eső előtt...
8k, benne 2x1k 4:30-4:40, meg a végén 3x "felkapás". Endorphin Pro 2 Campfire.Eszem elmegy amúgy, 2 hete megdöglöttem a melegben, most meg rajtnál lesz 4 fok, szél, akár eső. Most agyalhatok mit vegyek fel. Első ötlet rövidnadrág+hosszú felső aláöltöző.
Endorphin Pro 2 meg még mindig csúszós nedves talajon
-
Alg
veterán
Kezdő, pronáló, de nem túlsúlyos (sőt, elég pehelysúlyú hölgy) futónak első cipőnek Puma VN2 vagy inkább Foreverrun? Én utóbbira szavaznék inkább.
Egyelőre cél egy 5k szeptemberig, aztán meglátjuk elkapja-e a gépszíj
Férfi VN3 meg már 78EUR BS-en... viszket a talp... izé tenyerem
-
Alg
veterán
válasz
ígyvanferi #94583 üzenetére
Átalános tapasztalat kezd lenni, hogy hidegben nem jó a Fenix 7 pulzusmérése, valószínűleg mivel olyankor beszűkülnek a hajszálerek. Nálam is olyankor szarozik mikor hideg a bőrfelület
Tegnapelőtt kimentem ebben a kellemes hűvösben egy Z3 (<150BPM) körre... ez 1-2 hónapja ilyen 5:00-5:05 körüli időket adott hasonló időjárásban, most 4:50-en belül ment
Ha marad a forma, lehet újratervezem a vasárnapi 16k tempóját (bár szerintem a "féltávig 4:40 aztán meglátjuk mit ad" egy egész jó kiinduló alap, nem akarom 100% kihajtani magam, inkább félmaraton tempó "felmérőnek" tervezem)
-
Alg
veterán
Manchester Maraton élő, utolsó 10k jön
A közvetítés minősége... kissé amatőr...
-
Alg
veterán
válasz
LanyUs #94426 üzenetére
Elkélt volna egy kis szélárnyék
Egy 4es csapat ment előttem éppenhogy látótávolságban - pont tudtam tartani a tempójukat egyedül... Nekem a lapocka-váll-nyak szokott elkészülni egy ilyen után, de szerintem azért lehet mert ez egy igazi versenygép, és annyit nem megyek vele hogy ráerősödjek... jobb lenne egy kicsit kevésbé agresszív geometria, de nincs kedvem új vázat venni mostanában.
Ma nekem is reco futás lesz, csak hogy meglegyen a heti km adag... jövő hétvégén meg maraton váltó, szűk 16km az enyém... még nem tudom mit futok, lehet belövök egy félmaraton céltempót csak hogy lássam milyen (4:40-4:45). Vagy bulifutás 5:00-5:10.
-
Alg
veterán
válasz
norby_42 #94414 üzenetére
Nem vagyok előítéletes, de a gyalogos meg a babakocsis bevándorló volt... az autóst nem láttam.
A gofris meg osztrák, elég erős vidéki akcentussal
Gyalogosok amúgy úgy általában bunkók, egy lépést nem menne arrébb egyik sem... megszokták hogy mindenhol előzékenyen átengedik őket és elkanászodtak. Futásnál is ez van.
-
Alg
veterán
válasz
LanyUs #94400 üzenetére
Szép!
Ma nekem is bringás nap volt, kicsit hosszabb táv, kicsit kevesebb szint, outival.
Nem a kedvencem ez a környék - nulla árnyék, tűző nap, a szél meg rohadjon meg végig szembe fújt+ ezekben az alvó falvakban egy tetves ivókutat nem tudnak kirakni - szökőkút az van B+, ivókút egy szál sem.
Extrák:
- lámpánál állok, gyalogos nekisétál a hátsó keréknek
- Hatalmas tábla: "Kerékpáros pihenő", mellette takaros kis fabódé. Na mondom itt biztos lesz víz. Lóbigyulát, volt automata helyi borral, tojással, szalonnával meg fröccsel, jó drágán. Ja meg egy kézmosó: "nem ivóvíz"
- jobb kanyar, szembe sávban jönnek, idióta rámelőz és húzza a kormányt rá a bringasávra. Szerencsére kb. egy másodperccel hamarabb már láttam hogy hülye lesz, előre fékeztem, így nem kent fel a betonfalra. Bocsánatot sem kért, hajtott tovább. 'nyád
- bringa letámasztva a pékségnél amíg veszek egy kólát - babakocsis anyuci nekitolja a kocsit, felborul. Megyek oda állítom fel, aszondja: "a szél volt".
- Mariahilferstrasse, napos szombat délután, nyilván tömeg. Verekedem át magam, csengetek mint a bolond végig. Dagadt birka előttem ténfereg, csengetek rá, leszarja, vissza se néz, telefont bambul.Imádom az embereket.
Pozitív: gofris kocsinál megállok már visszafelé (bringás fesztivál van pont a belvárosban), mindenem sófoltos, veszek egy gofrit. Nő kihozza: "Tettem rá grátisz almaszószt, úgy látom rád fér"
-
Alg
veterán
válasz
Napfénysüti #94380 üzenetére
Ami nekem kimondottan bejött:
- Zajo technikai póló: valami baromi könnyű, vékony anyag, de úgy látom már nincs kínálatban
pedig ez olcsó is meg jó is.
- Anno 2018 UTH-n kapott Salomon póló, nem tudom melyik típuson alapul - a klasszik fehér póló kék ujjakkal. Nem olyan wow érzés mint a többi, de nagyon tartós és jó (nem túl bő) a szabása, szeretem. Lassan kezd szétmenni
- Dynafit DNA póló - az ultimate "hálósatléta", pehelykönnyű, nagyon jól szellőzik, baromi gyorsan szárad, csak picit átlátszó és jó drága
- futós pólóm ilyen nincs de van egy túrázós Polartec Delta anyagú, az is nagyon jó lehet, de még nem találtam emberi áron (Pl. Salewa)Ezek alatt vannak egy szinttel a random technikai anyagú "noname" pólók, ide tartoznak kb. az eseménypólók is. Érezhetően vastagabb anyag, kevésbé szellős, egyszerűbb szabás, stb.
Más:
Barátosné elkezdene futni, egyelőre csak megnézi teteszik-e neki... kellene valami cipő. Tomcica minusz méret (36), nyilván női, akcijjós... látott mostanában valaki valami jót? BS-en körbenézve Puma VN2 meg valami Mizuno waveakármi jött szembe 60EUR környékén.
-
Alg
veterán
válasz
Never79 #94179 üzenetére
Frissítés korábban már kipróbált SiS meg Powergel volt. Ja meg egy Sponser müzli, de azt is próbáltam korábban. Arra is figyeltem hogy ne legyen túlságosan sok koffein.
Előző nap viszont (nem túl nagy és elég "mezítlábas") hamburger volt, szerintem azt nem kellett volna...
de érdekes hogy abban a 3-4 km-ben volt csak ilyen gond, utána egész nap semmi
-
Alg
veterán
Próbálom röviden...
Szóval ez egy nagyon jó lecke volt melegben futásról meg úgy általában 3+ orás versenyekről, van még tanulnivaló...1. Lebecsültem a meleget - összesen egy darab sótablettát vettem be, de akkor már rendesen késő volt, kb 3-4km-el később kezdett hatni, arra volt jó hogy az utolsó harmadban még tudjak valami futómozgást produkálni. Ráadásul a gyomrom is megborult 22k-nál, utána már nem nagyon mertem komolyabb szénhidrátot bevinni
2. Pályaismeret. A végén, délben az árnyékmentes, tűző napos 5-6km-nyi szakasz a szántóföldek között teljesen felkészületlenül ért, elfogyott a vizem is, az utolsó 4km full szenvedés volt, folyamatos vádli és combhajlító görcsökkel.Az első 20k amúgy terv szerint ment, kivéve hogy sokkal több folyadék kellett volna és preventív sótabletta már az elejétől fogva. Úgy számoltam ha 2:40-en belül felérek a nagy emelkedőre, akkor reális a 4 óra körüli idő. 2:35-el értem fel, de ahogy elkezdtem lefelé futásra váltani éreztem hogy ez nem lesz jó. Gyomorgörcs, vádli görcs, nem mertem enni, csak vizet kortyolgatni - 2-3km után ez valahogy rendbe tette a gyomromat és a vádligörcs is eltűnt ideiglenesen, de energia nem volt, váltottam kb. 800m futás-200m sétára.
Aztán jött a fent említett tűző napos szakasz, az betette az ajtótAz utolsó km-t azért még futottam valahogy, mégiscsak futva érjek már be a célba.
Annak azért örülök hogy a "pesszimista" 4:30-as időn bőven belül voltam. 10 fokkal hűvösebb időben meglehetett volna a 4:00 is, most ezt adta, nem vagyok szomorú az eredmény miatt. Férfi összetett 66/157, férfi 30-40 korosztály 24/49.
A győztes nem tudom mit reggelizett, valami bolgár faszi nyert 2:36-al, a második helyezett 3:03
-
Alg
veterán
Lindkogel trail, 34km/1400m: hivatalos 4:16:36, 20k-ig jo volt, aztan kegyetlenul megborultam.
Reszletek kesobb…
-
Alg
veterán
válasz
mike1334 #94034 üzenetére
Bringán Piz Buin Mountain 50+-t használok, nekem bejött. Nem olcsó, de legalább drága
Túrázáshoz meg a nagy flakonos 30-ast.De amúgy szerintem manapság bármelyik márkásabb drogériás 30-as jó lehet, nagy különbség nincs köztük.
-
Alg
veterán
No megint nem sikerült optimálisan összerakni a verseny előtti hetet, húsvétkor otthon 5 nap futás nélkül maradt (volt helyette kerti munka...).
Most még az a terv hogy ma megyek egy rövidített tempósabb edzést (mondjuk a szokásos intervall fele), holnap még egy lazát pár felkapással, szombat pedig pihi, vasárnap verseny.
-
Alg
veterán
válasz
Napfénysüti #93714 üzenetére
Nem tudom milyen pántod van, nekem a Garmin HRM-run 3 különböző eszközhöz van párosítva és mind látja (Fenix, Edge és BT dongle) nem kell leválasztgatni.
Sőt, volt hogy varia radarral mentünk úgy 3an hogy egy emberen volt radar, de mindhárom Edge-re küldte az értesítéseket
-
Alg
veterán
válasz
Napfénysüti #93698 üzenetére
Ha nem számít a pénz akkor nyilván megéri
Térkép meg a GPS (meg a zene, ha érdekes) miatt főleg. OLED vs. MIP véleményes.
Staminát én utólag nézem érdekességképp, de biztos nem mondanám azt egy maraton verseny felénél hogy most lassítok mert féltávnál már 35% a stamina
Viszont azt jól mutatja hogy a résztávos edzés mikor "harap" bele az anaerob zónába. -
Alg
veterán
válasz
ígyvanferi #93688 üzenetére
Ugyanez volt, restart megoldotta.
-
Alg
veterán
Terepcipő BS-en: Puma fast trac nitro a húsvéti kuponnal ma 50eur
-
Alg
veterán
válasz
danielsz #93662 üzenetére
Gratula!
Kellene nekem is keresni valami jól futható félmaratont, de ahogy nézem lehet már őszre marad
1:40 alatti lenne a cél kb. most, őszre mondjuk már talán valami erősebbet is ki tudnék futni... (Garmin és laktátteszt alapján is jelenleg valahol 1:35-1:40 között tudnék)Agonynak is nagy grat
- ezzel az eredménnyel már egy London, Berlin nevezés is mehetne
ott azért más az élmény.
-
Alg
veterán
Volt szó nemrég a lejtőzésről, hogy erősíteni kell a bokát hozzá meg előre gondolkodni, koncentrálni...
Hát, itt aztán dolgozott a szem, agy boka együtt:
Köves lejtő, részben tűlevéllel borítva, gallyakkal meg tobozokkal nehezítve.
-
Alg
veterán
Ma nekem is 4x2000 volt a terv, de épp kullancs-encephalitis oltást kaptam, doki szerint inkább ne erőltessem, laza kör lesz belőle.
Tempózás meg majd csütörtök-péntek környékén.
-
Alg
veterán
Megvolt a heti intervall, 8x1000m @ 4:20, R300 - most kevésbé haltam meg a végére mint 2 hete, igaz vasárnap futottam utoljára
Bár a Garmin szerint most is eléggé megzuhant a stamina az utolsó 2 ismétlés alatt (min. 5%).
Gyűlik a km az Endorphin Speed-be -
Alg
veterán
válasz
tomcica #92845 üzenetére
Ha jól tudom Füreden vannak a rajtok mostanában - letudni első nap a saját szakaszokat az északi dombokon, aztán amíg a többiek befejezik a kört, lehet menni másnap kora reggel egyet a Balaton-felvidéken szinttel
De jah, szerintem sem egy hétvégén fog állni vagy bukni a bő fél éves edzésterv
-
Alg
veterán
válasz
LanyUs #92824 üzenetére
Ez ilyen osztrák csoda lehet, olyan tempóban haladnak mintha 3an dolgoznának, de olyan hanggal mintha 20an
Illetve fogalmam sincs mova fér el annyi lyuk amit ezek az utóbbi években kifúrkáltak jellemzően reggel 7-9 között... érdekes módon kora délutánra megint csend lesz... A hang alapján most a fődémet szurkolják, szóval lassan elkészül a ház kívül... ami azt jelenti hogy jön majd megint a fúrás-faragás a belsőségeknek
...de nem sokáig, mert lassan jön a tavasz és megtelik a szomszéd hostel kerthelyisége esténként - utóbbi pont az ablakom alatt van.
Ja, vasárnaponként amúgy kb. tőlem 1 utcányira a téren szokott lenni random közel-keleti tüntetés - kurdok, palesztinok, mikor éppen ki, szóval az ő kihangosított zenés mulatságukat is tökéletesen ide hallani.
-
Alg
veterán
válasz
bandus #92814 üzenetére
Sőt, semmi sem garantálja hogy a ciklusok egyáltalán helyesen vannak megállapítva
Rainmaker is mindig mondja az ilyen órák tesztjeiben, hogy az alvásfigyelés odáig érdekes hogy rendesen regisztrálja mennyit alszol, az hogy most milyen ciklusok vannak és ez hogy hat a mindennapi életedre az kb. csak random találgatás, nem érdemes rá semmit alapozni.
-
Alg
veterán
Újabb X az edzés-bingó táblán ma este, 5 fokban, enyhe szélben:
2k oda
5k Z4 - 4:45/km
5k Z3 - 5:07/km
2k vissza.Egész jólesett
-
Alg
veterán
válasz
Never79 #92609 üzenetére
Valamelyik gyártónál (talán Squeezy?) láttam is ilyen géles flaskát, meg nagy tubus(fél liter?) utántöltőt is.
Szerk: igen squeezy volt, 125ml pici kulacs és fél literes utántöltő.
Árban sokkal jobb mint a kis tasakok, és a szemét is kevesebb vele.
-
Alg
veterán
válasz
Lortech #92593 üzenetére
Ha semmi nem segít, lehet megérné ránézetni a futótechnikára valakivel aki ért hozzá, akár egy mozgáselemzéssel (én anno Ensport-nál voltam, bár nekem inkább érdekes volt, de tanultam belőle hasznosat is amit azóta igyekszem beípíteni, figyelni rá főleg tempós futásoknál)
Nem olyan durván dárga, egy akciós cipő ára kb...
-
Alg
veterán
Megvolt a beígért 4x2000@4:30 is, hááát... talán hajszálnyival érződött könnyebbnek mint a múlt heti 8x1000@4:15.
Mondjuk vannak kifogásaim: hónapok óta nem futottam reggel, pláne erőset, pláne éhgyomorra- nem is akart a pulzus visszaállni 140 alá a pihenőkön rendesen.
-
Alg
veterán
válasz
Peterhappy #92328 üzenetére
SIS-nek is van hasonló, a beta fuel-ek ilyen emelt CH tartalmú cuccok.
Bár én egy csomaggal egy literben szoktam elkeverni és úgy is alig akar feloldódni és baromi émelyítő, kell mellé a tiszta víz is nekem.
Viszont észrevettem hogy rengeteget számít, mikor figyelek a frissítésre sokkal kevésbé szenvedős a hosszú futások/bringázások vége.
-
Alg
veterán
válasz
xy.zsolt #92198 üzenetére
Szerintem a kolléga nem a
fohasmenésre gondolt hanem arra hogy inkább igyál többet és állj ki pisilni egyszer, mint hogy túl kevés legyen és 30k-nál kidőlj a folyadékhiánytól.Nyilván mindent ki kell próbálni előtte, nem csak a frissítést, hanem a felszerelést, a cipőt, a zoknit, a nadrágot, megpakolva azokkal amiket a versenyen tervezel magaddal vinni, naptejet(!) szemüveget, még a rajtszámtartó övet is érdemes feltenni egy edzésen hogy kiderüljön nem-e zavar valahol.
-
Alg
veterán
Itt az igazi szintgyűjtés majd akkor indul ha kiolvadnak a hegyek, pont a múlt héten szenvedtünk hogy nem tudunk a környékbeli dombokon összerakni 1000m szintet úgy hogy ne 30+km legyen a táv
(és ne ugyanazt a lejtőt ismételjük fel-le sokszor)).
92189 Atti nem csak a mezőnyben, hanem a kedvenc versenye, az előző 2 évben mindkétszer top5-ben volt
-
Alg
veterán
válasz
tomcica #92169 üzenetére
SIS Beta fuel-t tesztelgetem magamnak mostanában, a felállás:
Félóránként 1 beta fuel vagy Eletrolyte gél, felváltva
+ a 2 kulacsba beta fuel isoNa ez már így kicsit sok volt (óránként bő 1g CH/testsúlykg), kell az egyik kulacsba a tiszta víz/csak elektrolitos izo.
Ja, az íze nem valami kellemes ezeknek, elviselhető, de kicsit köptetőszirup-feeling.
A Beta Fuel gél ragad, az elektrolitos viszont egyáltalán nem. -
Alg
veterán
Alapvetően tiszta vizes öblítés + szárítás elég.
Illetve van direkt kulacstisztító tabletta, azt szoktam néha használni, de nagyon ritkán.Vagy mosogatógép eco mód, az talán csak 50-60 fokon tolja, annyit kibír. Csövet meg csőkefével.
Mondjuk ivótasakba én sosem szoktam iso-t rakni, csak tiszta vizet. Iso a soft flask-ba megy, annak nincs csöve, könnyebb takarítani.
-
Alg
veterán
válasz
LanyUs #92117 üzenetére
Polar Verity Sense
Pontosabb mint az óra mert oda teszed ahová akarod - pl. alkar felső része ahol közelebb vannak az erek, vagy bicepsz belső oldalára ahol nincs annyi szőr...
+, úszáshoz is jó
, adnak hozzá úszószemöveg pántjára való adaptert és halántékon méri a pulzust. Saját memóriája van, eltárolja, nem kell hozzá feltétlenül a telefon/óra.
Mondjuk a szokásos néhány mp-es reakcióidő ennél is megvan ha intervallozik az ember, a bringás görgős edzéseimen gyönyörűen látszik.
-
Alg
veterán
válasz
tomcica #92088 üzenetére
Ezt már legutóbb is kifogásoltad
A laza napok végére építek majd be repülőket/rövid erős dombfutást
Szükség van rá amúgy mert tegnap már eléggé ellustult a láb az utolsó 2 ismétlésre, oda kellett figyelni a lépésekre. Igaz kicsit egyenetlen, gödrös, murvás talajon ment.
-
Alg
veterán
Nah az előírt edzések alapján legyártottam magamnak egy kis "BINGO" táblát a futásokhoz - fix edzéstervet biztos nem tudnék tartani, egy ilyen "étlap" viszont jó lehet, lehet hetente jelölgetni hogy melyik volt meg, és egy pillantással látni hogy mit futottam túl sokat, mit csináltam már régen. És nincs fix nap, olyan edzést választok indulás előtt amihez éppen kedvem van.
Hátha valaki másnak is hasznos az ötlet:
-
Alg
veterán
válasz
robag93 #92066 üzenetére
Esetleg Magic mile is egy lehetőség.
-
Alg
veterán
Ma (tegnap) este sikerult fullba tolni… gondoltam kiprobalom Willy edzoba ajanlasat, 1k interval 4:15-4:25, 300m kocogos pihenovel…
Az elso 7 meg istenes volt, a nyolcadik elegge szetesett, de a tempot tartottam. Garminon a stamina a nyolcadiknal esett be 0ra…
Mondjuk ha nem a 4:15 hanem a 4:25 veget celzom a temponak, akkor kb. pont rendesen vegig tudok csinalni 8 ismetlest. -
Alg
veterán
BestSecret, Takumi Sen 8 -> 100EUR
-
Alg
veterán
Na megint beütött a terhelés + pihenőnap boost
10k @ 150 pulzuskontrollal, kényelmesen 4:45 körüli tempókkal, igaz volt pár piros lámpás pihi.Elvileg ez az egyik ajánlott edzés volt, viszont ugye ez az a bizonyos Z3 "szürke zóna"
HKorn: Yooside szíj, Amazon. Ez a legegyszerűbb, legkönnyebb verzió.
-
Alg
veterán
Új belépő szintű Garmin Forerunner: FR165. Végülis amennyi mindent belepakoltak a 255/265-be, logikus volt kiadni alá valamit.
-
Alg
veterán
Voltam én is ma, gyönyörű időben, 24km / 700m szint / 6:50-es átlagtempó, félig-meddig pulzuskontrollal. Így megint 50k felett a hét.
Kicsit most fáj a fejem, többet kell inni...
Nem volt annyira meditatív mint ugyanitt múlt héten esőben, meg kicsit sajnálom is hogy nem bringázni mentem, az most már hiányzik
-
Alg
veterán
válasz
tomcica #91370 üzenetére
Nyilván ez nem egy személyre szabott terv, hanem egy sablon kb. Extra 20EUR-ért ad személyre szabott 20 hetes edzéstervet is. De szerintem egyelőre elég nekem ennyi.
Azt írtam ugye neki, hogy félmaraton-maraton és terepversenyek 40km-ig a cél, gondolom ha 5k versenytempót akarnék építeni akkor több sebesség építés lenne benne. Azért a 4 perc körüli tempón 400-ak az nekem elég erős, főleg ha kell belőle 15-20dbde az 1000m résztávok 4:20-on is ijesztően hangzik jelenleg.
+ ott van nyilván megjegyzésben hogy május környékén lenne esedékes az új teszt, de szerintem max. évente egyet fogok csináltatni, ha egyáltalán.
De amúgy szerintem egy adott héten ebből az 5ből 4et tudok megcsinálni max, mert mellette bringa is lesz, meg heti egy pihenőnap azért nem ártana... tippre ha valami kimarad akkor az a második Z2 alapozás, vagy a Z3-Z4 iramjáték
Zabkása téma: én elvagyok vele általában ebédig, 60gr zabpehely+275ml tej, bele valami gyümölcs, juharszirup, méz, magok stb. mikor mi van kéznél.
-
Alg
veterán
No megérkezett a teszt eredmény az edzőbácsitól
Előtte kb. be kellett lőni a rövid/középtávú célokat: én idén őszre egy 1:40-en belüli félmaratont, és év végére/jövő év elejére esetleg egy 3:30 körüli első maratont adtam meg.Ezt úgy néz ki elég jól sikerült belőni, mert a teszt alapján a jelenlegi becsült versenyidők:
10k: 44:00 - 45:00
Félmaraton: 1:36 - 1:39
Maraton 3:25 - 3:31Persze megfelelő alapot feltételezve.
Aztán ilyen is van hogy aerob laktátküszöb meg anaerob laktátküszöb (2mmol/l illetve 4mmol/l), utóbbi alapján 10es skálán 7es értékelést kaptam, jelentsen ez bármit is
Meg természetesen az 5 pulzuszónát.
Garminnal összevetve: az óra a laktátküszöböt 4:40-es trempóra, 164-es pulzusra írja - a tempót egész jól eltalálta, mert a Z4 teteje a teszt alapján 158-as pulzus mellett 4:36 körüli tempó. A pulzust az amúgyis tudtam hogy el van csúszva az órán.Kaptam még egy nagyjábóli edzéstervet, egy héten valami ilyesmit kellene:
2-3 óra alapozós Z2
45-70 perc ~maraton tempó Z3
Iramjátékos Z3/Z4, kb 30-50 perc tempó
45-75 perc alapozós Z2
Résztáv: 6-12 x 1000m @ 4:15-4:25, vagy 4-5x 2000m @ 4:25-4:40, vagy 15-25x 400m @ 1:38-1:42, pihenő 1 perc (a hosszabb résztávoknál gondolom 500m pihenő).+ egy szöveges összefoglalót, aminek az a lényege hogy a tempó a kinézett célokhoz rendben van, az állóképességen kell dolgozni inkább most. (a laktátgörbe bal oldala lehetne laposabb is)
-
Alg
veterán
Amúgy ha valaki gondolkodott már rajta milyen lehet együtt edzeni kenyai futókkal...
Van rá lehetőség, nem is olyan horror drága (600EUR/hét). Kapsz magad mellé egy kenyait, vele fogsz együtt edzeni - nyilván a saját tempódat figyelembe véve
Tomcicát nem fizetjük be egy hétre?
-
Alg
veterán
No megvolt a laktátteszt-futás; eredmény majd jövő héten, addig is kis élménybeszámoló:
Az edzőbácsit Wilhelm "Willy" Lilge-nek hívják, itt elég híres, egyike azon keveseknek akik főállásban meg tudnak élni belőle... Haláli jó fej, szimpatikus ürge amúgy.
175m-es (ne kérdezd...) benti pályán futottunk 10 köröket - a köridő volt előre megadva, azt kellett próbálni tartani. A végén a teljes eltelt idő és a záró pulzus került feljegyzésre + fülcimpából vérvétel.Nekem ez úgy nézett ki, hogyaszondja (számológép elő):
1. célidő 60sec/kör, stabilan 2 mp-ekkel csúsztam le róla, 10:24 lett, azaz 5:56/km @ 140BPM
2. 55s, 9:16, 5:17/km @ 151BPM
3. 50s, 8:20, 4:45/km @ 160BPM -> innentől egész jól sikerült belőni a tempókat
4. 47s, 7:48, 4:27/km @ 167BPM
5. 42s, 6:58, 4:18/km @ 179BPM -> itt már rendesen elkészültem a végére.Közben nézte a mozgást is, csinált videót róla, kikérdezte milyen célverseny lesz, mikor, tervezett idő stb.
-
Alg
veterán
Az a félelmetes felismerés kezd körvonalazódni bennem, hogy nekem jót tesz a terhelés
Valahogy mindig akkor megy kimondottan jól a futás, mikor megszalad az előző hét... ez volt a decemberi 100km hét utolsó 2 napján is, meg most is a kicsit erősebbre sikerült múlt hét után ma.
Ha meg tartok egy "pihenősebb" hetet, hát abból nem sokat érzek meg
csak nehezebb utána megint felpörögni. Szóval lehet kipróbálom hogy verseny előtt nincs egy-két hét taper, csak pár nap...
-
Alg
veterán
Bokára vagy térd alá szoktam
Ennek a faszinak tök jó viedói vannak mindenféle erősítő gyakorlatokról is.
Igen az az izom a mai üldögélő embernél nagyon gyakran gyenge, egyszerűen nincs használva, pedig futáskor (is) fontos az oldalirányú stabilitáshoz, hogy a medence egyenesben maradjon.
-
-
Alg
veterán
válasz
Peterhappy #91106 üzenetére
11 előtt indultam, itt inkább a szitáló eső miatt nem volt senki csak pár kutyasétáltató a frekventáltabb szakaszokon. Viszont a szél még nem érkezett meg, szóval tényleg tökéletes nyugalom volt
Bringán is eljátszottam ezt nyáron, akkor vasárnap hajnalban mentem, mire elkezdett ébredezni a város én már megjártam a köröm és hazaértem.
-
Alg
veterán
válasz
attiss66 #91094 üzenetére
A közhiedelemmel ellentétben a hideg és a különböző "meghűléses"-nek nevezett betegségek között nincs közvetlen ok-okozati kapcsolat, magában a hidegtől nem fogsz megbetegedni. Amúgy meg többféle oka lehet. COVID-tesztet gondolom csináltak?
Más:
Már vagy két hete furán fáradt voltam, megcsináltam az edzéseket de valahogy sosem tudtam rendesen kipihenni magam, rosszul is aludtam - a Garmin is észrevette amúgy, alacsony HRV-t dobált folyamatosan.Na tegnap egy kényelmes 2-3 órás sétálós kirándulás után beütött a kóma, délután még elinzétem amit kellett, de este 10kor már aludtam. Ma reggel 8 előtt, azaz kb 9,5 óra alvással teljesen kipihenten ébredtem, szóval el is mentem a tervezett terepes hosszú körre. Az elején teljes szélcsend, enyhén szitáló eső, és maximum páratartalom. A végén hűvösebb lett ,megjött a szél és rákezdett az eső is kicsit.
Nagyon jó meditatív futás volt, kicsit el is gondolkodtam rajta hogy vajon hányan tudják megérteni ezt az élményt, amikor tök egyedül, síri csendben, csak a madárdalt meg az eső hangját hallgatva kocog az ember az erdő közepén... egy pillanatig nem vágytam vissza a városba, a kanapéra, a melegbe...
63km lett a hét, mellette most csak egy bringás edzés, meg a tegnapi kis séta.
-
Alg
veterán
Nekem majd kb. fél év múlva kell valami daily trainer-t nézni... addig kihúzom a Mizuno+Endorphin speed-el, mindkettőben kb. 250-250k van eddig - a Shift 2 tegnap lépte át a 800k-t, de rövidebb, lazákból még simán bele lehet tenni 2-300at abba is.
Addig van időm találni valami jó kis akciós VN3, Ride 17 vagy Speed 3-at pl.
-
Alg
veterán
Napi WTF:
A parkrun-okon többet nem fogják nyilvántartani a győzteseket, a legjobb időket, a körrekordokat, töröltek minden koirábbi eredménylistát mert... kapaszkodjatok:Egyesek "elrettentőnek" találják ezeket, meg kirekesztve érzik magukat emiatt és ezért nem mennek el.
Anyám borogass, az ilyenek hogy tudnak létezni?
Ha nem érdekli a saját ideje/teljesítménye, akkor nem mindegy számon van-e tartva? Ha meg érdekli akkor ne a gyorsabbakra panaszkodjon hanem szedje össze magát és tegye bele a munkát.Nem vitaindítónak szánom, már így is több energiát szenteltem a témára mint amit megérdemel...
-
Alg
veterán
válasz
Peterhappy #91024 üzenetére
...és ezzel nincs is semmi gond, pont ezért játszanak külön ligában - nem csak képletesen hanem szó szerint is a nők és a férfiak.
Az ilyen összevetések mint az említett u15 vs. női válogatott csak indulatkeltésre meg szenzációhajhászásra jók. -
Alg
veterán
válasz
tomcica #90989 üzenetére
Van több lehetőség.
Ez most pont egy elzárt, keresztforgalom-mentes bringa/gyalogúton ment a Wien patak mellett. Egyik irányba enyhén emelkedik (1%, nem látni de érezni), illetve a szél is általában arról fúj. Tőlem kb. 3kmAztán ott van a kastélypark, az is kb 3km-re, murvás, és nagyjából szélvédett. Lehet dombozni is, de télen csak fél 6ig van nyitva este.
Vagy a Kipchoge pályája ahol legutóbb a 10k PB-t futottam, kb 4,5km tök egyenes, sík aszfalt, bár ott is általában hosszában fúj a szél - az viszont 5km-re van tőlem.
Lenne nem messze egy atlétikai pálya is, elvileg ingyenes regisztrációval látogatható, de még nem próbáltam ki.
-
Alg
veterán
Itt ma egy klasszik 8x1000m threshold edzés ment, kihasználva hogy kis eső után, viszonylag tiszta levegőben, végre szélcsendben lehetett futni.
Az utolsót kicsit jobban megküldtem, számoljon a Garmin... aszongyahogy:
LTHR: 165 @ 4:40/km
Hát nem tudom a 4:40-es tempó az inkább 155-160 körüli pulzus szokott lenni... de egy hét múlva úgyis kiderül mennyire okos az algoritmus - érzésre azért a 165-ös laktátküszöb hihető. -
Alg
veterán
ON Cloudboom Echo 1 kapott ma a valentin napos akcióban egy további -20%-ot BS-en, így már 112EUR, ennyiért talán megérhet egy próbát
-
Alg
veterán
válasz
ígyvanferi #90922 üzenetére
Leesett a kilós doboz, kiszóródott, ennyit tudtak összesöpörni
-
Alg
veterán
Melegszik az idő, eltettem a Deviate WTR-t, elővettem a Mizuno Wave Rider-t... hát, eddig se ez volt a kedvenc cipőm, de a Deviate után ez egy fapapucs
Kemény, de cserébe még csak nem is tűnik túlságosan pörgősnek, valahogy olyan... semmilyen.
Mindegy, benne van már 270k, elhasználom szépen lassan, olcsó volt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hyundai, Kia topik
- Linux kezdőknek
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Apple MacBook
- Melyik tápegységet vegyem?
- Formula-1
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest