-
LOGOUT
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
NLaci111
friss újonc
Vásároltam egy al-ko önjáró gépet pro 140 és motorral. Mindenhol 5,5-6dl olaj mennyiség van feltüntetve ,de nekem 4 dl se fér bele. Valaki tapasztalt már ilyet?
-
neo81
senior tag
Én pl. egy ilyen fűnyíró tulajdonosa vagyok, a napokban vettem, ma próbáltam ki: [link]
- 201 ccm-es nagyon erős Honda GCVx200-as motorja van.
- A motor alatti része és a fogantyúja Bluebird Sprint H51T típusú.
- Masszív acél váz csapágyazott kerekekkel.
- Hátsó kerék meghajtású önjáró fűnyíró, aminek a hátsó 2 kereke jóval nagyobb, mint az első 2.
- Csak az oldalkidobó és a fűgyűjtő csatlakozásának takaró ajtaja műanyag (gondolom ezek minden típusnál ilyen anyagból vannak).
- A fűgyűjtőjének felső része műanyag, az alsó része pedig valamilyen textil szövet.
- Alapból mulcsozó kés van rajta.
- Vágásszélessége 51 cm.
- 7 vágásmagasság állítható be rajta 2,5 cm és 7,5 cm között.
- Van rajta az alváza mosására gyorscsatlakozó is, de azzal nem lehet majdnem 100%-os tisztaságot elérni, ahogy itt a fórumban már többször szó volt róla, hogy szinte ez minden ilyen típusnál így van.
- Még a kb. 50 cm magas vizes sűrű füvet, gazt is fulladozás nélkül nyírja.Összességében teljesen meg vagyok elégedve vele, azt kaptam, amire számítottam.
Videók róla:
és
-
Morris
Topikgazda
Na pont ez az, a komfort. Számomra ez nagyon lényeges.
Makiták ilyen szempontból nagyon jók. Tökéletesen gyűjtik a nyesedéket, komfortosak, jó velük dolgozni, erősek is.
A tartósság más kérdés.ELM4120. Kicsit kereten felüli, (56k) de van magasságállítás is. Én ezt választanám. Vagy olcsóbban a 3720-as. 44k.
-
Melorin
addikt
Nem is feltétlenül a tartósságára gondoltam, hanem konstrukciós gyengeségekre, lásd az ilyeneket pl (Agrimotor vélemények).:
1. A füvet nem dobja teljes mértékben a fűgyűjtőbe, elég sok marad a vágókésnél. Ez pedig leesik a fűnyíró alá, mögé, marha sok füvet maga után hagyva. A kerekek állítása is elég béna, mert a kés fölött vezették el a mozgató kart az első kerekekhez, ami tulajdonképpen megint egy fűakadály, így az előzőek miatt is összeáll a fű (pláne ha kicsit is vizes) a kés és a kerékállító környékén és lefojtja a motort álló helyzetig. Fel kell fordítani a fűnyírót, kiszedni a fűcsomókat és ezt nagyon gyakran, mondhatni idegesítően sokszor. Majd visszamenni az elhagyott fükupacokért. A tolókart rögzítő két műanyag szárnyas anya nem fémbetétes, első meghúzásnál beszakad a menet. A műanyag burkolat puha, ami talán előny, mert nem törik könnyen. Egyébként könnyen kezelhető, de a lényegi funkció bénázásai miatt ez nem egy jó fűnyíró.2. Átgondolatlan, rosszul méretezett, gyenge összeszerelési minőségű, több sebből vérző termék.
Legnagyobb hibája a teljesen hibás elképzeléssel alulra beszerelt, oldalra, tehát éppen a kések fölé fújó, a házhoz képest (valószínűleg az aránytalanul nagy motor miatt) eltúlzott teljesítményű ventilátor, ami gyakorlatilag elfújja a füvet a kések elől, amik eleve nem túl élesek és egyszerű kialakításuknak fogva a legkisebb mértékben sem képesek szívó hatásukkal kompenzálni a ventilátor elképesztően hibásan megtervezett légáramát, így a gép ahelyett, hogy "felszívná" a füvet, mint minden más, rendes, átgondolt fűnyíró, és egyforma magasságban elvágná azt (mint a fodrász a fésű fölött a hajat) , csak fújja-tekergeti jobbra-balra, és teljesen véletlenszerűen elvágja valahol, aminek az eredménye a rettenetesen csúnya vágáskép (a többi fűnyíróhoz képest) , a rengeteg elhagyott (esetleg oldalra kifújt) fűszál, a félig összecsócsált "vágadék", valószínűleg a csak félig megtelő fűkosár is, sőt, talán még a sokszor leírt, motortérbe kerülő, por, fű is. Ilyen elképesztő konstrukciós hibával én más gépet nem láttam még, pedig 3 napja bújom az internetet utánuk: a ventilátorokat kivétel nélkül más módon vagy más helyen helyezik el).
Ezek után már csak hab a tortán, hogy a motor miatt viszonylag nehéz gépet a meredeken álló tolókar is a nem túl nagy első kerék miatt göröngyös, fűcsomós terepen alig lehet tolni (nekem kieső kerék-problémám nem volt, mivel én a központi kerékemelős verziót vettem meg) , hogy az összeszelés valóban nem hölgyeknek (vagy perecíz férfiaknak) való, hogy a ház olyan gyenge, hogy a tolókar lenyomására fél centit emelkedik a hajlás miatt a kés, hogy a csavarok ki tudja, meddig tartanak, hogy a fűkosár valóban gyenge és hogy mindenfelé "magyaros" öntési sorják sorakoznak a műanyagokon, hogy a kapcsolókar nem éri el a fogantyút így nehéz és kényelmetlen tartani, szóval, amiket már mások is leírtak és amik miatt ez a gép egy igazi "magyar" termék. : ( Csak azért, mert magyar, senki ne vegye meg, sőt. : ( A leírt konstrukciós hiba pedig szerintem megbocsáthatatlan. : ( -
Morris
Topikgazda
-
Melorin
addikt
válasz
enginev3.0 #6494 üzenetére
És az jóféle?
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
38cm vágószélesség körüli elektromos fűnyírót keresek a szüleimnek. Agrimotor-t néztek ki, de mivel nem hallottam még erről a márkáról és az árukeresőn is nagyon változó az értékelésük, gondoltam inkább Titeket kérdeznélek errőlSzerintem nagyon-nagyon max 50k-t hajlandóak kiadni érte.
Köszönöm! -
Padre81
csendes tag
Ezen nincs mit meghúzni, nincs menet sehol. Valószínű változott a design, hátrányára. A tengelyen nincs menet, hanem a kerékben belül van egy ilyen fogazott alátétsyerű valami, aminek rá kellene kapaszkodnia a tengelyre. Három keréknél működött is, az egyiknél ki voltak törve a fogak. Ezt nem lehet kapni a barkácsboltban sem, megpróbáltam magam megbütykölni, de aztán feladtam.
-
Padre81
csendes tag
Sziasztok! Voltam ma Lidl-ben, vettem egy fűnyírót illetve egy fűkaszát is. A fűnyírónak kb 10 méter után kiesett az egyik kereke, és mint kiderült rendkívül gagyi módon van rögzítve, vissza is kértem a pénzt mindkettő után. Sajnos olcsó húsnak híg a leve kategória, én nagyon nem ajánlanám. Szerintem annyira nem olcsó (a kettő együtt 43.000 Ft) amennyire gáz a termék. A fűnyíró az olcsóbbik változat volt, kisebb a vágószélesség és gyengébb a motor 30.000 Ft-ért. Lehetséges, hogy a 44.000 Ft-os az jobb, de én azt hiszem elengedtem ezt a Parkside dolgot.
-
Z.É.T.
őstag
Remélem utoljára, bármelyik mehet, akár a legolcsóbb is?
Sorrendben:Alpina AL4 51 SHQ (Honda 145) - 190k HUF
AL-KO 51.0 SP-B CP (Briggs 150) 200k HUF
E-Flor RE46RHB (Honda 145) 204k HUF
ISKRA BN53SMH (Honda 200) 209k HUF
19 ezer a különbség a legolcsóbb és legdrágább között, azaz ~10%.
Megéri rádobni?Köszi köszi újra!
-
Z.É.T.
őstag
Köszi mindenkinek, holnap alaposan átnézem és ha sikerült választani, még bedobom, hogy bólintsatok rá!
-
Z.É.T.
őstag
Sziasztok, kérek egy kis segítséget önjáró benzines fűnyíró választáshoz!
Első kérdés, hogy az Oleo-Mac PK gépek mennyire számítanak ajánlottnak?
(a közelben lévő kerti kisgép bolt és szerviz ezeket listázza, hétfőn bemegyek hozzá, csak előtte itt érdeklődöm)Tehát:
- Jelenleg ~1000m2, később valahol 1500-2000 között lesz a füves terület.
- vegyes, virágos "vadgyep" és nem angolgyep, szóval nem golfpálya, lejtős és változatos terepviszonyok, ezért is önjáró a vágyott gép
- ha bárhol van szűkebb rész, oda van fűkasza, elektromos kis fűnyíró, szegélynyíró, sarló, ilyesmi, tehát mehet "bármilyen széles"
- mulcsozó funkció és nagyobb (hátsó)kerék nem elvárás, de sokat dobna
- Honda gcv 160 motoros rotakapa van, nem lenne hátrány ilyen motorral szerelt fűnyíró a közös alkatrész miatt.És most jön a neheze: jó lenne 200 ezer alatt maradni
(nagyon maximum 220k HUF, ha pont itt a határon van valami ütős ajánlat)
Nem kérem, hogy keressétek ki a legjobb ajánlatokat, csak egy iránymutatást kérnék, aztán körülnézek.
Hálás köszönet előre is!
-
enginev3.0
félisten
válasz
tothjozsi96 #6478 üzenetére
Most közel 2 hónapja mindig van fűnyíró
Ezért tartok tőle hogy koviben már nem lesz
Lehet megveszem a mostanitA brushless motorosok sajnos elég drágák pedig azok biztos brutálak
-
tothjozsi96
addikt
válasz
enginev3.0 #6477 üzenetére
Korábbi Parkside újságokat fel kell lapozni.
Facebookon a “Parkside véleményezem & keresem” csoportba össze van gyűjtve egy pdf fáljba, több évre visszamenőleg. Abból lehet valamennyire következtetni. -
enginev3.0
félisten
válasz
tothjozsi96 #6476 üzenetére
Na igen, de ki tudja mikor lesz kapható
Pedig szívesen megvarnam -
tothjozsi96
addikt
válasz
enginev3.0 #6475 üzenetére
Létezik szélesebb gépük, keress rá a PRM 1800 név alatt.
Ebben 44 cm-es kés van. -
enginev3.0
félisten
válasz
tothjozsi96 #6473 üzenetére
Jó lenne tudni lesz e esetleg szélesebb gépük
Akksisbol volt de azok nem szimpik, jó neked a drót -
tothjozsi96
addikt
válasz
enginev3.0 #6472 üzenetére
Na jó, csak a LIDL-nek jelented két év után a hibát és küldik az új gépet. Ez a nem mindegy!
-
enginev3.0
félisten
Mert nincs elvárásom
38cm vagy szélesebb gépet néztem
És a véleményeket olvasva mind ugyan olyan szar, 2 év és a műanyag csapágyhaz megolvad és lehet dobni a kukába, mindegy hogy milyen márkaLidlben néztem még, arra legalább 3 év garit adnak, de ami most van az azt hiszem 34 vagy 36cm széles és drágább mint ez
Ez még olcsóbb és szélesebb, és ha 2 év után dobhatom ki akkor nekem mindegy mi van ráírva
Kb 500nm viszonylag egyenes terület csak fű
-
Tamy
senior tag
válasz
enginev3.0 #6463 üzenetére
"Munkaszélesség: 38 mm"
-
Morris
Topikgazda
válasz
enginev3.0 #6469 üzenetére
De akkor miért nem írod le pontosan, hogy mik ez elvárások?
-
Morris
Topikgazda
válasz
enginev3.0 #6463 üzenetére
Szerintem nem. De ez szubjektív vélemény. Ha olcsó kell, akkor ÁK legolcsóbb 22.490.- Fieldmann FZR 2021-E
De ha neked szimpi, akkor meg kell venni és jöhet róla a beszámoló. -
Bár sosem volt még akkus fűkaszám, szóval majd a hozzáértőbbek mondanak tutit, de én a magam részéről ezt kizárt dolognak tartom, hogy két akkuval levágja, főleg havi egy vágással ott már azért nem lehet kicsi a (gaz?) fű. Ha nehéz a berángatós, erre minimum valami komolyabb elektromos (1000+ Watt) kéne, de ott meg ugye a drótot kell húzni maga után. Akkust inkább 200-250nm alatt szoktak ajánlani.
-
Ijk
nagyúr
400-1000m2 telkekre keresek fűkaszát, kb. havonta 1x vágni erre jó lehet valami akkus Makita?
Volt Husqarna, de húgomnak kínlódós volt a berántogatása, meg hangjuk is van azért. Tudom hogy nagyobb telekre benzines jobb, de ha még 1000m2-et két akksi kényelmesen levinne lehet karbantartás miatt jobb lenne egy akkus. -
enginev3.0
félisten
Szerintetek?
-
neo81
senior tag
A 4 ütemű, benzines, önjárós fűnyíróknál ékszíjjal megy a kerékhajtás és a kés is, vagy csak a hajtás?
-
Pipu
csendes tag
válasz
Stauffenberg #6459 üzenetére
Igen, ez lemaradt. Használtan venném és kb 60-70 ezret.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem tudom mennyit szánsz rá, de az Intersparban 150-ért van a Jacks Garden JG-20001 (MA190) Yamaha motorral. A vágószélessége 51cm, ha ez nem túl nagy neked, akkor a topikban rákeresve erre a motorra, azért akadtak pozitív visszajelzések.
-
Pipu
csendes tag
Sziasztok!
Kb 500m2-re, ősgyep nyírására mennyire lehet elég egy 170 cm3-es Scheppach fűnyíró? Tudom, hogy nem egy ajánlott márka, de u.annyiért lenne, mint egy jóval régebbi Briggs 500-as motorral szerelt társa és nem tudom az még évekig bírná-e.
Előre is köszi a válaszokat! -
balazsovics
tag
válasz
tothjozsi96 #6456 üzenetére
Egyetértek, csak még az agrimotorokkal szemezek.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
balazsovics #6455 üzenetére
Hát nézd. Nem olcsó szerintem se, viszont én rühellem hogyha bármivel szarakodás van. Én azzal a bizalommal vettem meg ezt a gépet hogy sokáig jó lesz. Majd az idő eldönti, de talán ezzel a motorral van rá esély hogy sokáig kiszolgáljon. Másfelől szíjas meghajtású gépet én már nem vennék ez a Makita-s problémám után..
-
balazsovics
tag
válasz
tothjozsi96 #6454 üzenetére
Valóban... Akkor végképp nem értem a gépdepót, na mind1. Már csak azt kellene eldöntenem, hogy megér-e nekem ennyit a gép
-
tothjozsi96
addikt
válasz
balazsovics #6453 üzenetére
Nézd meg ezt a videót, [link]
A motor az biztos hogy direktmeghajtású.A videón egyetlen szíj látszik, ami hajtja az önjárót. De ez a 4621, mindenben megegyezik a 4620-al, csak ez önjáró, ezért van benne a szíj.
Gondolom a Makita időközben nem gondolta meg magát és nem cserélte ki a motort. Ez van benne, [link]
-
balazsovics
tag
válasz
tothjozsi96 #6445 üzenetére
Szia!
Köszönöm a részletest választ!
Kár, hogy ez a helyzet... Egy (valószínűleg) magyar fűnyírót használok egyelőre, de most építettem be az utolsó tartalék kereket, és nem kapok sehol másikat. Körben már minden lehullott róla, de a motor még működik
. Párszor volt csapágyazva, talán 1x kondi cserélve és ennyi a 30 év!! használat alatt!!
Beszéltem a gépdepoval, és szerintük a Makita 4620 is szíjas. Sőt, nincs is semmi ami nem. Akkor most nem értem, mert valamelyik katalógusban mintha láttam volna a direkt hajtás feliratott mellette, plusz Te is azt mondod. Ők meg szerelik, gondolom láttak már párat belülről. Jó lenne kideríteni, hogy mi az igazság... -
Winne
nagyúr
válasz
-ZeeZee- #6382 üzenetére
Azóta nyírtam vele a sok eső után egyet és a sűrű részeken is egy áttolással is levágott mindent maradéktalanul, nem hajtogatta el a füvet ill ha igen akkor sem maradt miatta rajta sehol, érdekes módon másodikra nem volt ilyen a teteje, mint amiről tettem képet. Azóta megint esett rengeteg idő, holnap szabin leszek, ránézek most milyen a teteje, de élezni elviszem azért. Nem tudom kézzel megfogva mennyire kellene élesnek lennie, de nincs kicsorbulva sehol, de nem tűnik olyan élesnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A CNET, IGN és PCMag kiadója is beperelte az OpenAI-t
- Külpolitika
- Galaxy Watch8: egy klassz és egy klasszikus
- Futás, futópályák
- Előrendelői előzetesen a WUCHANG: Fallen Feathers
- Foxpost
- További aktív témák...
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Prémium! Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RTX 4060 / 32Gb DDR4 / 1TB SSD
- 92 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest