Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
neo81
senior tag
Honda GCV 200-as motorhoz milyen olaj ajánlott?
-
neo81
senior tag
A 4 ütemű, benzines, önjárós fűnyíróknál ékszíjjal megy a kerékhajtás és a kés is, vagy csak a hajtás?
[ Szerkesztve ]
-
neo81
senior tag
Én pl. egy ilyen fűnyíró tulajdonosa vagyok, a napokban vettem, ma próbáltam ki: [link]
- 201 ccm-es nagyon erős Honda GCVx200-as motorja van.
- A motor alatti része és a fogantyúja Bluebird Sprint H51T típusú.
- Masszív acél váz csapágyazott kerekekkel.
- Hátsó kerék meghajtású önjáró fűnyíró, aminek a hátsó 2 kereke jóval nagyobb, mint az első 2.
- Csak az oldalkidobó és a fűgyűjtő csatlakozásának takaró ajtaja műanyag (gondolom ezek minden típusnál ilyen anyagból vannak).
- A fűgyűjtőjének felső része műanyag, az alsó része pedig valamilyen textil szövet.
- Alapból mulcsozó kés van rajta.
- Vágásszélessége 51 cm.
- 7 vágásmagasság állítható be rajta 2,5 cm és 7,5 cm között.
- Van rajta az alváza mosására gyorscsatlakozó is, de azzal nem lehet majdnem 100%-os tisztaságot elérni, ahogy itt a fórumban már többször szó volt róla, hogy szinte ez minden ilyen típusnál így van.
- Még a kb. 50 cm magas vizes sűrű füvet, gazt is fulladozás nélkül nyírja.Összességében teljesen meg vagyok elégedve vele, azt kaptam, amire számítottam.
Videók róla:
és
[ Szerkesztve ]
-
neo81
senior tag
válasz evilskati #6521 üzenetére
Szia!
A listádról nekem egy ilyen fűnyíróm van: MPG 51T (Pl. Olaszországban Blue Bird Sprint H51T néven forgalmazzák: [link])
Szerkeszteni nem szeretnék, inkább írok róla pár adatot.
Motor Modell: GCVx 200
Fordulatszám (RPM): 3600
Mulcskészlet: Tartozék
Gyűjtő mérete (l): 60
Vágómagasság (mm): 25-75
Vágómagasság fokozatok: 7
Kerékcsapágy: Golyós
Kezelőkar magasságállítás: Igen
Tömeg (kg): 39
Vízcsatlakozó: Igen
2023.05 Ár (Ft): 220000[ Szerkesztve ]
-
neo81
senior tag
válasz kk831228 #6567 üzenetére
Fűnyíró vásárlás előtt nekem is hasonló igényeim voltak, mint neked.
Új, acélházas, Honda motoros, 50 cm feletti vágásszélességű, önjárós, fűgyűjtő is van rajta, nagyobb fűbe sem lepődik meg.
Ezek közül választottam:
- Husqvarna LC 356VP: [link]
- Husqvarna LC 353 AWD: [link]
- Honda HRN 536 VKE: [link]
- Honda HRN 536 VYE: [link]
- MPG 51T: [link] -
neo81
senior tag
válasz kk831228 #6588 üzenetére
Hát, igen, új alumínium házúakat azért nem írtam, mert az jelentősen drágíthatja a vételt pl. Honda motorral.
Ha mindenképpen olyat szeretnél, aminek alumínium háza van és jó fajta motor van rajta, akkor talán ez a két típus árban elfogadhatóbb lehet:
- Oleo-Mac MAX 53 TK ALLROAD ALU
- Oleo-Mac MAX 53 TK ALU PRO[ Szerkesztve ]
-
neo81
senior tag
válasz gagyilovag #6598 üzenetére
-
neo81
senior tag
válasz gagyilovag #6598 üzenetére
Jacks Garden MA 190 (JG-20001)
-
neo81
senior tag
-
neo81
senior tag
Hm!
Végre valaki itt a fórumon, aki hasonló nagyságú gazt szokott vágni, mint én, ami ráadásul sűrű is.
A történetem majdnem ugyanaz, mint a tiéd.Az első fűnyíróm egy kb. 2004-ben vásárolt MTD 51 BC.
A képen nem az enyém van, mert most nem volt időm lefényképezni, de pont ilyen állapotban van és ilyen motor van rajta, annyi különbséggel, hogy az enyémen rajta van az oldalkidobó is.
Elég nagy, sűrű gazt szoktam vele vágni minden évben, persze nagyon nehezen, mivel nem önjáró úgy mindig csak húzni tudtam. (Csilliószor lefulladt több év szolgálata alatt)
A vételtől számítva eltelt kb. 4-5 év amikor meggyengült a masina, csattogó, kopogó hangokat is adott, nem tudtam mit kezdjek vele. (Akkoriban nagyon nem voltam képben, hogy olajat is kellene benne cserélni legalább évente egyszer)
Aztán eljutottam odáig, hogy megtörtént az olajcsere.
Utána, mintha új erőre kapott volna, rögtön megjavult, de persze úgy sem lett sokkal könnyebb vele a nyírás.
Mindig is nagyon könnyen indult, a mai napig is így van.
Időközönként a légszűrőjét szoktam kifújatni és eddig csak egyszer lett kicserélve a gyertyája.
Valamilyen régi Briggs motor van rajta, ami már bőven bebizonyította, hogy elnyűhetetlen. (Szervízben sosem volt)De mivel már említettem, hogy összességében nehéz volt vele dolgozni, ezért gondolkodtam rajta, hogy kellene valami sokkal jobb technika ennyi év szenvedés után, amibe persze nagyon kételkedtem, hogy egyáltalán létezik-e olyan, ami sokkal erősebb gép, mint ez a gépem. (Mindig azt gondoltam, hogy nagy gazban úgyis mindegy, hogy milyen fűnyíró, akkor is lefullad)
Aztán rátaláltam erre a fórumra, átolvastam elég sok bejegyzést, aztán itt az egyik fórumtárs felvilágosított, hogy a fűnyírónak milyen tulajdonságainak kell lenni a lehető legnagyobb értékeken, hogy igazán nagy teljesítményű legyen.Aztán végül egy MPG 51T-t választottam, ami önjárós, 201ccm-es HONDA GCVx 200-as motorral van felszerelve és 51cm a vágásszélessége. (Még pont olyan áron volt, amit még hajlandó voltam kifizetni, 220e Ft)
Kb. 2004-es MTD 51 BC ---------> MPG 51T
Pffffff...... mintha egy talicskát hasonlítanék össze egy űrhajóval.
Nagyon bika gép, hát ez nem fullad le.[ Szerkesztve ]
-
neo81
senior tag
Ha tudod, hogyan néz ki a motorja kívülről, akkor így simán be lehet azonosítani, valamelyik képtalálat alatt, ami egyezik, ott írják is, hogy milyen motor: [link]
Pl. [link]
Motor: B&S Serie 575 EX OHV RS
stb......
Tudom, mert a kb. 2004-es évjáratú MTD 51 BC fűnyírómat is így azonosítottam be. (Ezt még most is gyártják, persze már ki tudja, hogy azóta a hányadik fajta motor verzióval.)
[ Szerkesztve ]
-
neo81
senior tag
Ahogy nézem, ennek a fűnyírónak tényleg nincsen magyar használati utasítása.
A hivatalos oldaláról viszont megtaláltam a nem magyar nyelvű dolgait letölthető verzióban.Terméklapja (angol nyelvű): [link]
Kézikönyve (12 nyelvű): [link]
Itt egy videó az olajcseréről, ha nincs a fűnyírón olajleeresztő csavar (12:48-16:02 között): [link]
[ Szerkesztve ]
-
neo81
senior tag
válasz tothjozsi96 #6779 üzenetére
"3. Jótállás
Milyen esetben élhet Ön a kellékszavatossági jogával?
Hibás teljesítés esetén az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapján az OBI Hungary Retail Kft. jótállásra köteles.Önt milyen jogok és milyen határidőn belül illetik meg jótállás alapján?
A jótállás időtartama:a) 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,
b) 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
c) 250 000 forint eladási ár felett három év." -
neo81
senior tag
Ha fűnyíró traktort akarsz, akkor nyilván sokkal jobban bele kellene nyúlnod a bukszádba.
Ha viszont erős, önjáró fűnyírót szeretnél, akkor a helyedben én kb. ezek közül választanék:
- Husqvarna LC 356VP: [link]
- Husqvarna LC 353AWD: [link]
- Honda HRN 536 VKE: [link]
- Honda HRN 536 VYE: [link]
- MPG 51T (Csak külföldi oldalról találtam hozzá részletes leírást, egy ilyen van nekem): [link]
- Oleo-Mac G 53 VK ALLROAD PLUS 4: [link]
- Oleo-Mac G 53 TK ALLROAD PLUS 4 50Y: [link][ Szerkesztve ]
-
neo81
senior tag
válasz gentlemanus #6884 üzenetére
HECHT 553 SW: [link]
vagy
Riwall PRO RPM 5155 PRO (PM12F2101002B) (Jó minőségű, kínai Loncin motorral): [link]
[ Szerkesztve ]
-
neo81
senior tag
válasz 2ofthem #7163 üzenetére
Ha erős, önjáró fűnyírót szeretnél kb. 200ezer Ft körül, akkor a helyedben én ezek közül választanék:
- MPG 51T (201 cm³-es Honda motor, 51 cm-es vágószélesség)
- Oleo-Mac G 53 VK ALLROAD PLUS 4 (196 cm³-es Emak motor, 51 cm-es vágószélesség)
- Oleo-Mac G 53 TK ALLROAD PLUS 4 50Y (196 cm³-es Emak motor, 51 cm-es vágószélesség)
- Husqvarna LC 356VP (166 cm³-es Honda motor, 56 cm-es vágószélesség)
Olcsóbb árkategóriában pedig ez jöhet szóba:
- Riwall PRO RPM 5155 PRO (PM12F2101002B) (196 cm³ Loncin motor, 51 cm-es vágószélesség)
[ Szerkesztve ]
-
neo81
senior tag
-
neo81
senior tag
Olcsóbban +1:
-Riwall PRO RPM 5355
-
neo81
senior tag
Ha pl. itt akarnál önjárós gépet használni, nyilván le is lehetne vágni vele ezt a dzsungelt is (csak erős motorral felszerelt típusokat ajánlottam neked), max. nyírás előtt a megfelelő vágásmagasság beállítását kell kitapasztalni.
Nem is ezekben látok kisebb problémát, hanem itt rengeteg akadály van, ami sok fordulóval jár, fák, karók, stb.
Nem mondanám, hogy az önjárós fűnyírókat nehéz irányítani (normál terepen nagyon könnyű), de ennyi akadály között már megérezheti az ember, hogy egy ilyen terepen azért már nem ujjgyakorlat velük a rengeteg forgolódás.
Nálunk is van hasonló terep.
Az önjárós fűnyíróval nem vagy nehezen megközelíthető részeket fűkaszával szoktuk levágni, az összes többi rész marad a fűnyírónak (annak marad a sokkal nagyobb terület).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nők, nőügyek (18+)
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Tudományos Pandémia Klub
- Mesterséges intelligencia topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- War Thunder - MMO Combat Game
- Parfüm topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest