Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kedves érdeklődők! Ez a topik a vezetékes fülhallgatókról szól. A vezeték nélküliek topikját itt találjátok: Vezeték nélküli fülhallgatók. Kérünk, hogy a kérdések előtt olvassátok át az alábbi összefoglalót, ahol támpontokat találtok a hatékony kérdezéshez. Ha egyéb finomságok is érdekelnek, itt a mélyvíz haladóknak, nézz be nyugodtan.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vili13
őstag
''Kivitelre nagyon a Sony-hoz hasonlít ez a Senni''
Hasonlít, de az Sony EX-ekkel és a Koss Plug-okkal ellentétben nem zárt, hanem NYITOTT rendszerű! (szvsz: sajnos )
De mindenképp jó hír - már kezdtem azt hinni, hogy kénytelen leszek Shure fülesre (mondjuk minimum e3) költeni egy új lejátszó árát...
Akkor hát kíváncsian várjuk az első tapasztalatokat, valamint a CX-400 és CX-500 megjelenését. -
vili13
őstag
Az ex71 szvsz már csak ilyen, az átlag kuka kategóriájú, csak a középtartományt leadni képes fülesekhez képest nyilván arányaiban kevesebb a közép... Szerintem nem sokat fog változni (én nem vettem észre ilyesmit), de ha mégis, ahhoz nem 5-6, hanem 50-60 óra is kell.
A zsinórjára meg NAGYON kell vigyázni! Én azt hittem, elég lesz a sima óvatosság, de nem, csak 5 hónapig tartott a drótnak kilátszani a szigetelés alól. -
vili13
őstag
Sokmilliárd légy nem tévedhet, így vettem én is egy Koss The Plug-ot. Tényleg szar. Vagyis az eddigi leghangosabb és legtöbb basszussal bíró fülhallgatóm, aminek már a középtartománytól kezdve erősen dobozhangja van. EQ-val az átvitel valamelyest tényleg korrigálható, (sőt feltétlenül korrigálandó sajnos) - ettől még marad a szétkent, tompa magastartomány, csak kicsit hangosabban. Nem szól olyan tisztán, mint az EX-71 (pedig az sem tökéletes), és sokkal kevésbé kényelmes. De tulajdonképpen meg lehet szokni, és ha a drótja sem rohad szét - amíg lesz mondjuk Sennheiser CX400 is (a CX300-at inkább kihagyom, de csodálkoznék, ha nem lenne akár CX500-is előbb-utóbb...) - tulajdonképpen 5990Ft-ot megért.
-
vili13
őstag
Én is iAudio, sőt G3 lejátszóval próbálgatom a Plugot, de nem találtam még tökéletes beállítást hozzá. A ''tényleg szar'' minősítést e tény, valamint az EX-71-gyel és PX-200-zal való összehasonlítás kapcsán kapta nálam. Akármit csinálok a BBE-vel vagy az EQ-val, sehogy nem az igazi, és nem a helytelen bedugás miatti kevés basszus, hanem a tompa összes többi zavar. Pedig már a Mach3Bass-t is levettem a nálam default 10-ről egészen 4-ig (több lépésben) + BBE=4, EQ=(0,0,0,3,6) - szinte már egész hallgatható, de a nagyon jótól szvsz. messze van. Remélem, idővel megszokom, és átminősíthetem a ''nem is olyan nagyon szar'' kategóriába.
A ''6e-t megért'' meg már a pozitívumokat is tartalmazza, a drót szét nem rohadásával kapcsolatos reményeimet is beleértve. Azt kell mondjam, a külső zajokat sokkal jobban kizárja a többinél, és nem utolsósorban ezzel már a rádió is hallgatható (PX-200-hoz néha kevés volt nekem a rádió max.38-as hangereje is), és a rádióból is hallatszik a basszus (ehhez az EX-71 is kevés volt). Így már nem tűnik nagyon rossz kompromisszumnak, utcára tulajdonképpen megfelel, inkább megér 6k-t mint a Sony 10-et pár hónapra, és határozottan jobb a Sennheiser MX-eknél. -
vili13
őstag
Nekem is benne volt a képben, hogy várjak a CX300-ra, de valahogy nem volt hozzá türelmem. Nemcsak kapni nem lehet és teszt nincs róla, de ráadásul nyitott rendszerű, vagyis esélyes, hogy annak meg a basszusa legyen kevés az ízlésemhez. Majd ha kapható, és már sokan dícsérték a hangját, esetleg megkockáztatom érte a várható ~15k-t, de addigra talán a CX sorozat újabb tagjai is megjelenhetnek, amire megint csak várni kell majd egy darabig... Addig meg jó lesz a Plug is, aztán meg jó lesz tartalék fülhallgatónak!
-
vili13
őstag
A magasakat azért nem rakom feljebb, mert csak hangosabbak lesznek, de nem lesznek semmivel ''tisztábbak''. BBE meg 5 fölött nekem elég természetellenes, kevés közepet hagy. Mach3Bass tényleg felesleges, de ha már sok a basszus, akkor legyen igazán sok! Azért még próbálgatom, hátha lesz ez még jobb is.
-
vili13
őstag
Márpedig azt írja a Sennheiser, hogy a CX300 nyitott... Lehet próbálkozni az EX-51-gyel, de szerintem annak sincs jobb drótja, mint az EX-71-nek. Ha csak keveset és nagyon óvatosan használod, talán nem megy szét olyan hamar.
MX300 - igen, kicsit kevés basszus, merevedős drót (ami a zajt is jól viszi az ember fülébe), kipotyogás, hamar elhulló szivacsok, stb. Nekem hamar lett elegem az MX-ekből. -
vili13
őstag
Igen, az EX-51/71 zárt rendszerű, és valóban, hasonlít rájuk a CX300. De azért nem egyeznek meg, és nem 100%-ban... El tudom képzelni, hogy Sennheiserék elírták, és a CX300 is zárt, de valószínűbbnek tartom, hogy ha nyitottat írnak, akkor az is. Itt [link] a''Technical Data'' menüpont alatt magad is megnézheted.
PX200 meg valóban igen jó a maga kategóriájában, de kevésbé kényelmes viselet a bogyóknál, és sokkal több hangerő kell neki! -
vili13
őstag
A gumiharang a membrán elülső oldalán szigetel, a nyitottság vagy a zártság pedig a hátsó oldalra vonatkozik, szóval ettől még bármilyen lehet. A környezeti zaj elnyomása pedig semmilyen közvetlen összefüggésben nincs az erőteljes mélyekkel. A marketing szövegeknek pedig soha, sehol, semmilyen összefüggésük nincs a valósággal - szerintem.
-
vili13
őstag
A zárt kialakítás mindkét szempontból használ, de nem attól lesz erős a mély, hogy jól kizárja a zajt, hanem mert kicsi az akusztikus rövidzár a membrán két oldala közt. Ettől még lehet a hátoldal nyitott, bár így biztos valamivel több zaj is beszűrődhet hátulról. Amúgy meg tökéletesen zárt sincs, legalább egy kis lyukat mindegyiken hagynak, az EX-71-en 3-at is.
-
vili13
őstag
...''de nem úgy sisteregtek mint az MX400-nál''
Na igen. Semmi, amiben tényleg van valami magas, nem úgy szól a Pluggal, ahogy kellene neki. Kísérletképpen rászigetelőszalagoztam egy kis mikrofont a Plugra és az EX71-re, hogy megmérjem, milyen hangosak egymáshoz képest az EQ-nak megfelelő frekvenciákon. Ez ugyan nem valami precíz mérés, de eredményeim szerint 4kHz-en kb. 10dB-t, 16kHz-en 30dB-t kellene emelni a Plugon, hogy az EX71-nek megfelelő mennyiségű magas jöjjön ki belőle. Ehhez az EQ már kicsit kevés, és ha erősen feltolom a magasakat (pl.:0,0,0,10,28), akkor is elég ócska, torz és tisztátalan hangzást kapok. BBE-vel és kisebb magaskiemeléssel használható, de nem egy audiofil élmény. Ha kapható lesz a CX300 (esetleg 400/500...), az nálam a Plug valószínű és gyors kényszernyugdíjaztatását vonja majd maga után - de legalább megalapozottan, saját élményeimre támaszkodva szidhatom a továbbiakban is.
mod: A Sokol rádiós hasonlat telitalálat, nekem is az jutott róla eszembe...
[Szerkesztve] -
vili13
őstag
Ok, akkor én is elismerem, hogy annyira nagyon azért mégsem szar a Plug, jobb alternatívát pillanatnyilag én sem találtam erre a célra.
Még azt a nagyfokú igénytelenséget is bátran bevállalom, hogy nincs kedvem kiadni ~25k-t egy Shure E3c-re annélkül, hogy valaha is hallottam volna, mit tud. Lehet, hogy az is szar és kényelmetlen, de aki megvette ennyiért, csakazértis igyekszik meggyőzni magát és másokat, hogy mennyire nagyon jó... (És állítólag még az sem az igazi, hanem a még sokkal drágább E4c/E5c magasságában kezdődik a minőség.)
De igazából egy ilyet szeretnék: [link] (Legalább kipróbálni ) -
vili13
őstag
1. Az NX1 ránézésre az EX51 nyakbaakasztós változata. Valószínűleg a szokásos, rothadékony vezetékkel - én nem kísérleteznék, még ha ennek vastagabb is a nyak mögötti része. (Elég volt 10k-t buknom az EX71-gyel - aki Sony-val próbálkozik, megérdemli.)
2. Eleve kevés zárt füles kapható, még kevesebb nyakbaakasztós típus. Talán az NX1 az egyetlen.
3. Hévezéshez sosem ajánlanék 100000-es fülest. Ahhoz 200000-es kell! -
vili13
őstag
A bőrszíj valószínűleg a vastag hátsó rész, bár a legnagyobb igénybevétel is ott lehet, tekintve hogy az EX71 tulajoknak is ott szokott először szétrohadni. Ennyiben jobb lehet, de én a Sony-t már teljesen leírtam, elég volt egy rossz tapasztalat.
Hogy melyik a lejátszók hordásának legkényelmesebb módja, az ízlés dolga is. Én ingzsebben vagy nyakban szoktam, de az övre fűzhető tok vagy karpánt sem hülyeség. Igen nagy lejátszókhoz a hátizsák javasolható.
A fejpántos füleseknek is vannak előnyeik és hátrányaik. Nagyobb méretben pl. könnyebb jobb hangminőséget elérni, viszont így nagyobb lesz a mérete... Viszont én inkább nem maradnék ennél a márkánál, sokkal jobb ez a másik: [link]
A ''nagyobb'' fejhallgatóknak viszont lehet egy komoly hátrányuk számodra: nagyobb kimenő teljesítmény kell a meghajtásukhoz, és a Sony lejátszók ~6mW-ja bizony elég kevés - feltétlenül hozzá kell próbálni! -
vili13
őstag
válasz crazygoat #692 üzenetére
''a Koss mélyében nem fogsz csalódni az 100%''
- Pontosan így van! A Plug esetében a mély 100%, a közép és a magas meg 0%. Én 2 hétig bírtam, de nagyon rossz volt. Ha valakinek ez jó, szívesen eladom az enyémet... (A jogtalan fikázásról meg annyit, hogy szvsz 5990Ft-ért nem csak örök garanciát, de a megalapozott fikázáshoz való jogot is kaptam! ) -
vili13
őstag
Szerintem meg aki tetszőleges lejátszóval dícséri a Plugot, az csak azt bizonygatja, mennyire halvány fogalma sincs arról, mi fán terem a hangminőség. Hiába lehet belőni már szinte majdnem hallgatható szintre, igazán jó sehogy sem lesz. A szar hang EQ-val való tovább rontásával lehet ugyan kísérletezni, de szvsz nem érdemes. Az a helyzet, hogy a Plugból semmi se jön ki ~13..14kHz felett, és ezen a világ összes EQ-ja sem segít.
-
vili13
őstag
Ha mondjuk te a lame encoderrel --preset extreme beállítással tömörített mp3-at könnyedén meg tudod különböztetni az eredetitől, hát gratulálok a füledhez (- illetve nem hiszem el )! Amúgy a vorbist jobban kedvelem. De mi köze ennek a füles hangminőségéhez? Másrészt meg semmi kedvem 2 bazi nagy hangfalat cipelni magammal az utcára!
-
vili13
őstag
''a minőségi zenére nem füles való''
Persze, minőségi zenéhez kell mondjuk egy pár Jamo R909 hangfal 3 millióért, meg egy jó akusztikájú lakás 30 millióért, stb. És akkor már ne mindenféle ócska CD-t vegyél, minimum SACD vagy DVD-Audio...
''ki tudom szúrni a legtöbb mp3 és cd közti különbséget''
Ha a ''legtöbb mp3'' alatt a netről letöltött hulladékot érted, azok általában tényleg nem túl jók. Saját CD-ről jó minőségben tömörítve azért a kissé elavultnak számító mp3 is lehet ''minőségi'' a maga kategóriájában, már ha nem vagy olyan extrém vájtfülű, hogy az élő eredeti hallatán is csak fanyalogj! Nekem egyébként még hosszab zenehallgatás sem kell, hogy a CD-t az mp3-tól megkülönböztessem, elég egyszer ránézni a kijelzőre.
''Encoderekkel pedig nem szórakoztam''
Nem állítom, hogy mindenkinek órákat/napokat kellene szánnia az életéből ABX-elgetésre, hogy képben legyen hangtömörítésben, de én pl. megvettem és használtam a Plugot, mielőtt véleményt mondtam volna róla...
''A többire meg jó sztem a Koss.''... ''én érzékeny vagyok a 100Hz alatti hangokra.''
Azokra a hangokra gondolsz, amelyeket a Plug olyan kellemes, műanyaghordós hangszínben képes megszólaltatni?! -
vili13
őstag
...''túlzásba esel a plug fikázásban. 6k-ért nem rossz vétel''...
Én viszont nem tartom igazán jó vételnek, de valóban, másnak ettől még lehet az évszázad üzlete - pláne ha fülesből basszust még nem hallott... Ezt leszámítva nekem teljesen szubjektív módon még az MX500 is jobban tetszett!
(Csak hogy rontsam az üzletedet: én már 3,5k-ért is eladnám a Plugot ) -
vili13
őstag
Neked tetszik, nekem nem - össze ne vesszünk már ezen! (Nekem már az se tetszik, ha EQ-t kell használni. Csak basszuskiemelést szeretek használni, a többit szándékos rongálásnak gondolom. )
Az MX-ek basszusa tényleg gyengécske, de legalább magas is jön belőlük. Azoknál persze tényleg sok tekintetben jobb a Plug, nekem mégsem tetszik a hangja: ha eleget emelek a magasokon, azok szerintem sokat torzulnak is közben. -
vili13
őstag
A #526-ban még megérte a 6k-t csak aztán CX300-at vettem 7k-ért, és máris nem érte meg. Most, hogy 11k a CX, lehet, hogy megint megérné...
Egyébként elképzelhető, hogy nem is adom el a Plugot (legalábbis nem fektetek különösebb energiát az eladásába), lehet belőle még egyszer a leendő fülhallgató-múzeumom elrettentő darabja! -
vili13
őstag
1. legalább nem hallasz egy csomó olyasmit, amire nem is vagy kíváncsi
2. a zene amúgy is elnyomná a külvilág nagy részét, de így legalább tisztábban hallhatod
3. nekem a nyitott mx500-nál volt ilyen, cx300-nál még nem tapasztaltam
A nagy dög fejhallgató meg télen még lehet praktikus fülmelegítő, na de kánikulában... -
vili13
őstag
SZVSZ:
1. Plug - sok basszus (dobozhangon), kevés közép, 0 magas (egyeseknek tetszik)
2. Sony - jó hang, de a kábele gyorsan szétmálik (nekem 5 hónapig tartott)
3. Philips - a kutya sem ismeri, Magyarországon szerintem nem kapható (de lehet jó is)
(4. Vegyél inkább Sennheiser CX300-at! Kicsit drágább, de szerintem megéri.) -
vili13
őstag
válasz Carl ZeisS #861 üzenetére
Ezekkel a fülbedugósokkal az a baj, hogy az egyéni méretű és alakú hallójárattal együtt képeznek egy zárt rezonátor üreget, tehát mindenkinek a fülében kicsit másképp szólnak, és ehhez jön még az egyéni ízlés... NEKEM a plug hangja doboz, de méginkább műanyag hordó, ráadásul nem is túl kényelmes viselet. Másoknak meg lehet, hogy minden szempontból tetszik - ők a szerencsések, mert megúszták egy viszonylag olcsó fülhallgatóval.
Másrészt viszont a szilikongumis elejű fülhallgatók nagy előnye a pluggal szemben, hogy nem kell hozzájuk állandóan füldugókat lyukasztgatni. Füldugó amúgy is csak neon narancssárga és citromsárga színekben kapható, mindkettő remekül megy a lila plughoz. -
vili13
őstag
válasz Shiroi Neko #883 üzenetére
Ne örülj korán, az EX81 már legalább 1-2 éve kijött, de magyarországon azóta sem kapható. A nagy sony van akkora tetű, hogy nekünk csak a rothadós EX71 jusson, és biztos komoly készletük van még belőle... Majd ha elfogy pár év alatt, talán jut ide EX90 is, de csak ha szintén szétmálik a kábele!
-
vili13
őstag
PXC árak ([link]):
PXC 150 ([link]): 21990
PXC 250 ([link]): 29990
PXC 250 white: 31990
PXC 300([link]): 39990
A Sony is gyárt hasonló aktív zajcsökkentős fej- és fülhallgatókat ([link]), típustól függően ~50..200$ között, csak nálunk esetleg nem kaphatóak...
Valószínűleg házilag is össze lehet hozni hasonlót, csak szvsz éktelen nagy szívás, amíg fázisban rendesen összehozod a dolgot, meg se szép nem lesz, se kicsi!
[Szerkesztve] -
vili13
őstag
válasz Macilaci457 #934 üzenetére
Ha 1mW-on 104dB, akkor 6mW-on 104+20*log(6) = 119,56302500767287265017533595959dB lenne. De nem mindegy a fülhallgató impedanciája sem, a 6mW valószínűleg 16Ohm-ra igaz, nagyobb impedanciával kisebb kimenő teljesítményt kapsz. De ez is valószínűleg egyetlen mért frekvenciára igaz (már ha igaz), szvsz 1kHz-en mérik, és az alsó és felső végeken is jóval kisebb lesz a hangerő, még a legjobb fülhallgató frekvenciaátviteli karakterisztikája is nagyon egyenetlen.
Másrészt a gyárilag megadott adatok kb. olyanok lehetnek, mint pl. a lejátszók üzemideje: jó, ha a fele igaz... -
vili13
őstag
válasz Macilaci457 #936 üzenetére
Rosszul számolsz, mert a Sennheiser által az MX300-ra megadott 122dB nem 1mW, hanem 1V(RMS), 1kHZ-es jelre vonatkozik. Ha a 0.1V-ot csúcsértékre mérted, akkor az csak kb. 99dB, de effektív értékre is csak 102dB jön ki. Még ez is elég soknak tűnhet, de egyetlen zene sem folyamatosan és egyformán hangos, szvsz ez így átlagban teljesen normális, a hallást nem igazán károsító hangerőt jelent.
Szerintem a halláskárosodást megelőzendő egy kellőképp zárt, a külső zajokat jól kizáró fülhallgató a legjobb megoldás, amivel kisebb hangerő is elég. A konkrét típustól már csak a hangminőség függ, a halláskárosodás meg a hangerőszabályzó kezelésében tanúsított önmérséklettől. -
vili13
őstag
válasz Macilaci457 #940 üzenetére
Tényleg nagyon zavaró tud lenni, hogy a legtöbb gyártó 1mW-ra adja meg a hangerőt, a Sennheiser meg 1V-ra... Ráadásul már próbáltam a megadott adatok alapján megbecsülni két különböző füles hangerejét egymáshoz viszonyítva, és gyakorlatban mindig más lett az eredmény, mint a számítás szerint kellet volna. Szvsz ennyit érnek a gyári adatok.
Ha meg a külső zaj akkora, hogy észre sem veszed, mennyire bömböl a zene, az szerintem már önmagában is halláskárosító. Akkor már jobb a zenétől süketülni! -
vili13
őstag
válasz detroitrw #1015 üzenetére
Az elég baj, hogy nem írsz neveket, mert a műszaki adatok - tekintve, hogy a marketingesek rendesen kozmetikázzák azokat - lényegében sz@rt sem érnek. Sokkal többet lehet megtudni az adott típusokra vonatkozó konkrét tesztek/tapasztalatok alapján.
Másrészt nem baj, hogy nem írsz neveket, az adatokból jól látszik, hogy az első a Sennheiser CX300, a második a Sony EX51/71 lehet. Ez utóbbit semmiképp ne vedd meg, mert már többeknek szétrohadt a kábele (nekem is). Amúgy az eltérő műszaki adatok ellenére kb. egyformán jól szólnak, csak a CX300 hangosabb. Nekem van mindkettő, és az utóbbira szavaznék. -
vili13
őstag
válasz detroitrw #1017 üzenetére
A garancia szerintem mindkettőre 1 év.
A sony-t továbbra sem ajánlanám, hacsak nem akarsz kísérletezni a kábellel... A hangja sem jobb, ha nem is rosszabb.
A hangrő annyiban számíthat, hogy alacsonyabb hangerőn tovább bírhatja valamivel a lejátszó.
A mélyet (meg a többit is) kb. egyformán adják le, szvsz nehéz jelentősebb különbséget találni közöttük. Nekem a CX300 hangja talán egy árnyalatnyival jobban tetszik, de én eleve Sennheiser-párti vagyok... -
vili13
őstag
válasz Macilaci457 #1053 üzenetére
''Ha zártat akarsz''...
- A CX300 már valamiért nyitottnak számít...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a topic összefoglalót!
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest