Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
nchelp
tag
Uraim, lehet, hogy én egy párhuzamos dimenzióban élek, de én még nem láttam esztergát, ami a legutolsó lépcső után ne húzta volna egybe a felületet...
-
blasko92
őstag
válasz
BÁ Nutrition #9994 üzenetére
Ez fanucnál is így működik, vagy csak az nct-nél? Akkor ha nem lépcsősre nagyolja, nem is húzza össze a kontúrt, ha jól sejtem.
-
TGWH
őstag
Amit tudott alapból a 6M vezérlés:
G0, G1, G4, G9, G40, G61, G64, G90, G91, G92, G94.
Elég rövid lista -
blasko92
őstag
"nem monoton növekvő az érték"
Én ezt a hibát k.követésnél szoktam kapni nagyoláskor, Ilyenkor legalább a lapka rádiusszal feljebb szoktam írni a nagyolás kezdőpontját, és a kontúr utolsó mondatában is ezt az átmérőt adom meg, ha nem inkrementálban adom meg az utolsó mondatot.Én még olyannal nem találkoztam fanucon, hogy ne lépcsősre nagyolna, majd az utolsó fogással húzná össze. Nagy ritka, hogy nem használok G70-et. De azt tudom, hogy olyat csinál, hogy ha nagyolásnál az utolsó fogás teljesen maradéktalanul jön ki, akkor a kontúr végén hiába van megadva csak pl. U1. / U-1. , végighúzza a kontúrt a nagyolás kezdő átmérőjéig, mégha a kontúr vége, és a nagyolás kezdése között 200mm is van.
-
Létezik az, hogy az új Doosan Puma TT1800SY (és az egy fejes GT2100M) Fanux 30iT vezérlővel, kontúrnagyoló ciklusban (G71/G72) nem tudja értelmezni a a fokban történő elmozdulást (A+/-fok és X/Z érték)? Azt a hibát kapom, hogy nem monoton növekvő az érték.
Jó nagy szívás volt így kúpot nagyolni, megírtam a programot kontúrkövetéssel, és mondatonként futtatva felírogattam a kúp kezdő és végpontjait, és ezt írtam be a ciklusba, pontról pontra.
Ugyanezt a tíz éves Puma400/400M régebbi 18iT/21iT vezérlővel simán megcsinálja fokban, ahogy a Morik is minden probléma nélkül.
Mondjuk még az sem tiszta, hogy ha nem adok meg simítást (G70), akkor a nagyolás "lépcsős" marad, majd az utolsó fogás végigmegy a kontúrun, és ráhagyással méretre húzza. Ha programozok simító ciklust, akkor már a nagyolás alatt sem maradnak lépcsők a fokban.
Kérdés, hogy én írok valamit félre, vagy ez tényleg így változik? Nagyon ritkán használok simító ciklust, mert a gépeink nagy része nem tudja értelmezni a sugárkorrekciót G71/72 esetén, konkrétan el sem fogadja, pedig elvileg el kellene, csak majd simítás alatt lesz aktív, nagyoláskor figyelmen kívül kellene hagynia.
-
blasko92
őstag
Csak furcsálom. A másik ezeréves Hardinge-on szintén 0iT van lehet makrózni is. Arra lett írva egy makró mélyfúró ciklus, amit G65-tel meghívunk. Ezt akartam bevinni a doosanba is, hogy ne kelljen egy 50mm hosszú fúrást 3as fogásokkal lépésről lépésre végigírni. De még csak simán alprogrammal se tudom, mert nem tudok #-et se írni.
TGWH a gépkönyv semmit nem ír róla. Már átnyálaztuk.
-
TGWH
őstag
-
TGWH
őstag
válasz
blasko92 #9981 üzenetére
Rég jártam fanucon, valami speckó kombó volt, magamtól meg sem találtam volna. Tudott a gép összeadni meg kivonni, ugorni, és használni az if ciklust, és ennyi
EOB-bal alapból lezárod a sort. Valami gomb kell elé, de fogalmam sincs melyik...
Van egy Macro nevű gomb, abba a menübe kell bemászni ha jól rémlik valami... bár lehet nem.
Meg kell lesni a gépkönyvet, jobbat nem tudok. Nagyon bírom a google-t, keresek fanuc 0iT vezérlőről képet, jé, hát ezen ott a # gomb. Ja, alatta felfestve, hogy 11M
Keress rá úgy, hogy fanuc 0iT keyboard, kapsz pár szöveges találatot, felhasználói kézikönyvet is. -
blasko92
őstag
És az lehetséges, hogy egy 0iT-n nem lehet paraméteresen programozni? Fel akartam rakni az esztergára a mélyfúró makrót, de az első gond, hogy nem tudok a billentyűvel bevinni #-et. Elvileg az EOB gomhoz van kiosztva, de sehogy.... Néztem offsetben, nincs makro fül se... A másik 0-son megy.
Egy régi doosan s280-as gép.
-
Doki85
tag
Én sem fogalmaztam egyértelműen , de ez egyébként 1 működő példa simens 810T-n
G58 , G59 az koordináta transzformációtehát paramétereket feltölt .. utána pedig csak paraméteresen adod meg az eltolást így a símens még forgatni is tud nevetve egyszerű és minden egy helyen van.
hasonlót meg tudtam csinálni a fanuc 0M-en is csak a koordináta rendszer forgatása nem akar összejönni semmivel még g 68 al sem... de sajna ehhez se gépkönyv se semmi... majd beszélek pár emberrel akik tuti tudnak mondani rá valamit ha más nem új szoftvert dobnak a gépre és akkor majd meg tudja csinálni...
-
nchelp
tag
Meglepődnék, ha ez így működne, ahogy felírtad. Nem azért, mert nem Siemens (hála az isteneknek), hanem, mert a rendszerváltozók a program felől védettek.
Alapvetően minden Fanucon írhatók a nullpontregiszterek (is) G10-zel, csak nem biztos, hogy ott is L20 hozzá a hivatkozás. Azon kívül minden más egyezne. Azt a könyvből érdemes lenne csekkolni. Esetleg a Fanuc Hungary telefonon megmondja, valszeg ingyé'.
Sőt, még jobb ötlet, ha a Renishaw-t interjuholjátok meg, mivel tutira van tasztermakrójuk 0-ás vezérlésre is, így abban garantáltan megtalálható, hogy melyik G10L... páros vési át nektek a nullpontregisztereket.
-
Doki85
tag
Paraméterekkel valahogy így képzelem
pl:(1-es fészek nullpont)
#110=135 (X)
#111=346 (Y)
#112=-400(Z)
#113=0,6 (ROT)megmunkálás elött meg :
G59 X=#110 Y=#111 Z=#112 A=#113
és megmunkálás....
másik fészek g58 etc etc
csak a lehívást ez nem így veszi mert nem siemens...
nem tudom tudja e valahogy egyáltalán... de hát pont ezért kérdezem -
Doki85
tag
válasz
zolikaDB #9965 üzenetére
jaja jól írod a program elején ott a nullpont "feltöltés" csak külön parancsa fel lehet tolni PL G10 L20 p1 x..y..z..a.. és akkor betolja a 20 as helyre azt meg lehívom G54 el lehet elírtam de valahogy így megy a fanun M31i-n
p2 g55 p3 g56....vagy 840D SL :
$P_UIFR[10]=CTRANS(x...y...z.....)
és lehívod G510 stb stb ugyan ezt paraméterekkel is lehet nullpont eltolással valahogy így tuti tudja ez az őskövület csak nem tudom hogy???ez érdekelne
mert mikor felteszem a tájolókra a "213." készüléket nem akarok új nullát venni úja kitalálni merre és menyit forgassak... jó lenne jó darabokat gyártani -
kpityu2
őstag
válasz
zolikaDB #9965 üzenetére
Gondolom programból beméri, és letárolja megmunkálás előtt. Én is csináltam, amikor csak saccra pakoltam mágnesasztalon. felraktak tizet egymás mellé, mint az ökörhugyozás, a masina végigmérte,és később betöltötte. De ez nem gépi nullpont, hanem sima eltárolt pont, amit a nullponthoz képest viszonyít a gép, programban pozicionálás után át kell váltani lokális koordinátára.
-
zolikaDB
veterán
Mi az, h nullpontfeltöltés? Fix készülékeknél/satuknál oké, Heidenhainon pl Nullponttábla, Hurconál meg a programmal együtt vannak a nullpontok, nade feltöltés...?! Fanucon, mivel G kódos, G54, G55 stb. tartalmazzák a megmunkálási nullpontokat.
konwktor:
- Hurco DCX42i (az első a világon)
- magyar Hurco DCX32 munkában
- a legkisebb, DCX22
- Soraluce SL8000 -
Doki85
tag
Szép estét mindenkinek!
FANUC 0M -es vezérlőn kell írnom programot. A nyers darab (alapanyag) és a tájolásából adódóan, szériáról-szériára kicsit elfordul , elmozdul. (szérián belül stabil a gyártás) Az újabb fanuc-on vagy simens-en ezt úgy oldottam meg ,hogy főprogramból töltöm fel a nullpontot és forgatást is... vagy csak nullpont eltolást használok paraméterekkel, tehát program elején feltöltöm fészkenként az x,y,z illetve A..a forgatást is és megmunkáláskor hívom le...
Tehát a probléma adott: hogy oldom ezt meg egy régi FANUC 0M-en??
Lényeg a programból való nullpontfeltöltés lenne (paraméterekkel vagy anélkül) A sok átállást nagyban megkönnyítené így nem kell újból és újból nullpontot felvenni.A válaszok mihamarább várom és köszönöm előre is a segítséget.
-
zolikaDB
veterán
Gumi: mi csináltunk hozzá formát, majd kiöntötték, és köszörültük. Igaz, nem volt rajta rádiusz.
konwktor: netán az YCM-re is ránézhettek Virágéknál -> [link] -
-igu-
veterán
válasz
Danivagyok #9961 üzenetére
.
Szerk: benéztem, sry.
-
Danivagyok
csendes tag
válasz
lav1892 #9959 üzenetére
Nálunk előfordul 60-90 shore PU rugó megmunkálás, de legtöbbször csak egyszerű fazonok: kocka, rúd ilyesmi. Alumaró jó hozzá, vízbe fojtva, mert a PU olvad, de oldalról fogni nemigen lehet. Nekem eddig csak a lapra szorítás kerettel vált be. Pl a te esetedben egy kb 40x80-as lap közepére próbálkoznék. A gumit egyébként sokkal jobb köszörülni mint marni. Ha van lehetőség nagy fordulatú gépre, akkor egy furatkő szépen viszi.
-
kpityu2
őstag
válasz
lav1892 #9959 üzenetére
Van elég tartalékanyag?
Szerintem valami aluhoz való erősen pozítív homlokszögű, borotvaéles maróval ellenirányban. Én vízzel is locsolgatnám, mert gumit vizes késsel szokás darabolni. Szerintem így is elég ronda lesz a végeredmény.
Mondjuk ha magamnak csinálnám ziher, hogy nem marnám, hanem csinálnék egy aluformát és kiönteném. -
lav1892
csendes tag
Sziasztok
Van itt egy keleti kérdés
Ezt kéne marni:
A dolog szépsége hogy az anyag nyers gumi
Milyen szorítással és milyen szerszámmal? Gondolom valamivel ami éles mint a borotva.
A felső nézeten a rádiusz R18,5 kicsit homályos. -
-
blasko92
őstag
válasz
konwktor #9952 üzenetére
Ha jó gépet akarsz, ajánlom a Puma-t. Nálunk van egy 20 éves, szinte csak brutál nagyolás ment rajta mindig is, de mostanában simítgatok rajta, és tartja a 16 ezredes tűrést. Korrekciózni nem igazán kell. Még azt is be tudtam rajta simítani, amin volt még 2 század a tűrésen kívül.
-
konwktor
tag
Tapasztaltabb kollégák
A fentebb kérdezett gépvásárlás leszűkült pár modellre,ti hogy választanátok és miért?Esztergák:
[link] rajta tudom hogy megoszlanak a vélemények.[link] talán ő a legolcsóbb a kiválasztottak közűl sok extrával de egyáltalán nem ismerem a mint szerszámgép márka.
[link] ő a legdrágább
[link] ???
Marógépek:
Itt teljes káosz van nekem kettő szimpatikus
vagy ő
Persze ez még nagyon képlékeny lehet hogy valamilyen horizont lesz ha árban jobban kijön
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- Haditechnika, harcászat
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Milyen autót vegyek?
- Diablo IV
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- További aktív témák...
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Abus Viantor sisak
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- LG OLED Televíziók: ÁRZUHANÁS -30%
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest