Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#4401) zolikaDB válasza Nordik (#4394) üzenetére


zolikaDB
veterán

"Igazából minden géphez értek, mindenhol megtudnék csinálni mindent, esetleg csak gyakorlással kellene fejlesztenem magam."
Jön majd Szabi is, ő is elmondja, de ez nekem is erős kicsit...
F@sz kivan a melegben túlórázással, két gépen... Jön majd Szabi, és elmondja, h f@sz vagyok...

(#4402) _BM_ válasza Morty1987 (#4400) üzenetére


_BM_
senior tag

"Japán hiába közel van, még meg sem közelíti minőségben bármelyik Deawoo vagy Doosan -ami a cégnél van - egy őskori Okuma Crown-t"

Nem véletlenül olcsóbbak.Ezzel együtt megvan a helye a Daewoo-nak is, meg a Doosan-nak is. Nem rossz gépek, de az okuma-mori-mazak trió egészen más színvonalat képvisel. De említhetném a Citizent, a Miyanót vagy a Start is. Pofon egyszerű rájönni, csak meg kell pörgetni 3 ezerrel a vadiúj gép főorsóját. Én még nem láttam olyan vevőt, aki meghallgatta volna (amikor gépimportőrnél melóztam). A koreai-kínai-angol gépeknek olyan csapágyas a hangjuk, mint a japcsi gépeknek 5-8 év három műszakos üzemeltetés után.

[ Szerkesztve ]

(#4403) nchelp válasza Morty1987 (#4400) üzenetére


nchelp
tag

Ismerem a Lynx-et, még Pestről, leánykori nevéről, amikor még Daewoo-nak hívták. Valóban gyenge a motorteljesítmény, de gépvásárláskor illene megnézni, mit veszek, és mire?... Mi finommechanikában használtuk, alumíniumhoz meg teljesen jó volt. Rozsdamentesben valóban eléggé "tanműhely-fílinget" hozott (max 1 milla fogás átmérőn...), a száladagolót is tajt halál volt hozzá először belőni, de alapvetően bevált.

Ez egyébként jellemző adópolitikai átok: ha év végén meglepően sok suska marad, "el kő nyesni" valamire, mer' gyünnek a fináncok, oszt eeviszik :( ... Így vett az itteni cég is (akitől béreljük a csarnokot) 3 kW-os motorral Robodrillt, BT-30-as kúppal. Aminek az asztalterhelhetősége is max 300 kiló, egyenlően elosztva. A meghatározó darabnagyság egyébként ennél a cégnél 300 kg-nál kezdődik... teljesen kifogástalan a gép, csak nem ide, és persze szerszámozásra, szoftveropciókra sem futotta...

A Morit odatenni a felsorolásban igazságtalan volt... Olyan ez, mint egy szétgyimált Kondiát hasonlítgatni egy DMG-hez... Nem véletlen, hogy a Deckelt és a Mori-Seikit itt a németeknél ugyanazon cég forgalmazza.

nchelp

(#4404) nchelp válasza zolikaDB (#4401) üzenetére


nchelp
tag

Tipikusan kezdőktől hangzik el ilyen, mit erőlködjek rajta? Különben is: majd rájön :D

Addig is, legalább csinálni akarja, hát előlegezzük meg neki a bizalmat (nekünk úgysem fáj egyetlen fillérünkbe sem, más gépparkja kárán tanul), lehet belőle jó szaki pár év múlva, és maradhat "mindenhez értek" szakbarbár. Most még szimplán zöldfülű, a tudatlanok önbizalmával... Az a ritka, amikor nem így van.

Igen. F@sz vagy :DDD, hogy forintért csinálod...

De valaki exportcéget alapíthatna otthon. Nyarat kéne exportálni, ide Vesztfáliába. 19 fok van (talán), szeles, viharos időjárással...Napot még nem sokat láttunk. Asszem, tényleg visszamegyek Württembergbe, ott a múlt héten is 34 fok volt.

nchelp

(#4405) nchelp válasza _BM_ (#4402) üzenetére


nchelp
tag

"Pofon egyszerű rájönni, csak meg kell pörgetni 3 ezerrel a vadiúj gép főorsóját. Én még nem láttam olyan vevőt, aki meghallgatta volna (amikor gépimportőrnél melóztam). A koreai-kínai-angol gépeknek olyan csapágyas a hangjuk, mint a japcsi gépeknek 5-8 év három műszakos üzemeltetés után."

Ezt még így soha nem gondoltam végig, de piszkosul igaz :DDD

nchelp

(#4406) nchelp


nchelp
tag

Tom, itt vagy valahol? Most olvasom, felétek túl magas a levegő tojásfehérje- tartalma.

Nem kéne koccolni, amíg a karvalyok be nem döntik teljesen Olaszországot?

nchelp

(#4407) _BM_ válasza nchelp (#4405) üzenetére


_BM_
senior tag

Megmondom őszintén, de csak neked, hogy nekem még soha nem sikerült normális felületet esztergálni Tornado-Cholcester gépen. Nem szépet, normálisat sem. Főnök szólt, hogy egy érdeklődő elküldte ezt a rajzot, másnapra álljak be vele, mert jön a kuncsaft, és kíváncsi a darabidőre (egyebekre). Nekiálltam, egyszerű darab volt, kész az első, kiveszem a tokmányból, hú de szar a felülete. Lepattant a lapka? Cseréltem, zöld gomb, kiveszem, ugyanolyan szar. Ja, biztos nincs központban a kés, el van csavarodva a revolver. Bemérem, pár század diffi, de ez mérési hiba is lehet. Talán a tokmány nem tudja megfogni rendesen a rudat? Kalimpál a rúd vége? Leszúrtam egy 20 centis darabot, és rúd nélkül csináltam egyet. Na, az már tűrhető volt. A régi darabokat gondosan elrejtettem a forgácsba, jó mélyen, az utolsót meghagytam "mintának". Jött a vevő, nézegette-nézegette, aztán megjegyezte, hogy nem valami tökéletes a felülete. Szar lapkával csináltam - vágtam rá gyorsan.
- Csinálhatunk még egyet?
- Ööööö nincs már anyag, csak ami a tokmányban van.
- Hát akkor üresen.
- Ja, úgy lehet.
- Nem hangos a főorsó?

Na nem is folytatom. Cigánymunka :(

(#4408) BÁ Nutrition válasza _BM_ (#4407) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

egy van nálunk is tornado A50, túl sok gond nem szokott vele lenni
csak a kialakítása nem nagyon tetszik, alig látni mit csinálok ha el van húzva az ajtó

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#4409) SirTom válasza nchelp (#4406) üzenetére


SirTom
tag

Doosan gépek mellett dolgoztam, nem is tudom, inkább akkor Bridgeport.. Olyan furcsa hangokat produkáltak azok a gépek, és mikor mart vele kolléga, a főorsó ilyen fulladozó hangot adott ha jobban belement az anyagba mint amit bírt a gép magas fordulaton. Jót is mondjak róla, jó magasan van az asztala, így könnyü rajta dolgozni, nem kell hajlongani

Mit olvasol basszus, magas a levegő tojásfehérje tartalma, miről maradtam le?
Koccolni? Hova? A másil oldalról jövök, küldenék egy kis meleget, este 8 van, és 30 fok a szobámban, hétvégén 38 lesz. Én nem látom, hogy itt Olaszban gond lenne, vendéglők teli vannak,amíg a robogóba jut még pénz, hogy tankoljak nagy gond nem lehet :D És az olasz nők bár nem magasok, de olyan jó alakjuk van 6 évnyi brit élet után jo-józnak a szemeim, van, hogy egy nap 2-3szor adnám oda az egyik vesém, ha csak azon múlna :B

[ Szerkesztve ]

Nincs más hátra mint előre

(#4410) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Ismertek olyan közvetítőt, hogy: Brandt vagy Blank János? Vhogy így hívják, Nürnberg környékére toboroz, 9.5€ nettó. Nem tudom a pontos nevét, csak ha vki ismeri, leinformálhatnám itt egy kicsit. (nem nekem, jó ismerősnek)

(#4411) BÁ Nutrition válasza zolikaDB (#4410) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

ilyen kizsákmányoló helyre lemennél? :Y

vagy nagyon el vagyok tévedve :U

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#4412) BÁ Nutrition válasza BÁ Nutrition (#4411) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

korán van még bocs :)

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#4413) zolikaDB válasza BÁ Nutrition (#4411) üzenetére


zolikaDB
veterán

Esetleg 12€ nettó/óra?? Németül alapszinten beszélő emberkének? Szállás ingyen, magyar bejelentett minimálbéres buli ingyen, Lohnsteuer vissza, betegbiztosítás OK? Itthonról intézve? Hmmm? :B Jöhet!

(#4414) BÁ Nutrition válasza zolikaDB (#4413) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

csak azért írtam, mert jónéhány olyan hely van ahol betanított munkáért is adnak heti >=400 eurós fizukat, és meglepett hogy 9,5 euró az már szóba jön itt mint lehetőség, pedig itt szaktudás is van bőven :)
pl emlékeim szerint én 12,3ban voltam betanítottként íreknél, és 8 osztály se kellett.
volt akinek meg jogi egyeteme volt :)
annyi még az igazsághoz tartozik hogy én nem general operative voltam, hanem operator, de igazából csak a fizuban volt különbség, a meló ugyanolyan "bonyolult" volt mint nekik ;]

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#4415) _BM_ válasza BÁ Nutrition (#4414) üzenetére


_BM_
senior tag

Íme az 1994 évi munkáltatói igazolásom (933 bruttó)

94-ben 390 ezer volt a bruttó átlagkereset, vagyis a 2,4-szeresét kerestem az átlagnak.

98-ban 804 ezer volt a bruttó átlagkereset, az enyém pedig 2,02 millió, vagyis a 2,5-szörösét kerestem az átlagnak.

Jelenleg 2 millió 500 ezer az átlagkereset. Ha maradna a régi arány, akkor éves szinten 5,5 milliót, havi szinten 460 ezret kéne keresnem. Ehhez képest 200-at sem kapnék, ha felvennének. De b*szok elmenni, igaz, nem is vesznek fel sehova. :))

Majdnem elcsíptem egy társasházi gondnoki állást 200-ért, ahol semmit nem kell csinálni, csak telefonálni a lakatosnak, ha beletörik a bejárati kapu zárjába a kulcs, meg ilyenek.

[ Szerkesztve ]

(#4416) nchelp válasza zolikaDB (#4413) üzenetére


nchelp
tag

18.50-es bruttó órabért jelentene. A cégek többségénél teljesen esélytelen ezzel nyitni. Irodánál, szállással pláne.

nchelp

(#4417) zolikaDB válasza _BM_ (#4415) üzenetére


zolikaDB
veterán

Baszki, beszarok... Hallottam én is olyan legendákat, h a 90-es évek közepén az esztergályosnak a BEJELENTETT bére valami 1000 körüli volt óránként. Sokaknak így majd 20 év után is ennyi.
Tény az is, h 1995-ben 1000 DM körül keresett fater németben géplakatosként. (konkrétan megfoghatatlan volt a munkaköre, de fizikailag nem volt megerőltető - segédmunkaszerűség egy gyárban, érts a flexhez meg a Zinkspray-hez)

(#4418) zolikaDB válasza nchelp (#4416) üzenetére


zolikaDB
veterán

Ezt pofázom... Amúgy nem értem. Mindenki, aki ki akar menni, vagy "kint van" ismerőse, első mondat: CNC-vel szarrá lehet magad keresni. Programozni? Azt nem kell. Érted öcsém, haver is millijomos. Most vett lakást, BÖMÖSt, bőrülőt, Krétán nyaralnak 1 hónapig, aranylánc, minden, érted, FULLON VAN PÉNZZEL. Oszt kényelmesen, nyócórában. 12 nettó, az alatt el sem menne. Meg nem is nagyon hallott olyan melóról, ahol kevesebbet fizetnének. Ja, meg kinyitod az újságot, oszt tele van. De ez ugyancsak az alja, van 20-22€-s. Csak ott tudni kell németül.
Amúgy szállás, utazás fizetve. Érted? Oszt csak ül a gép mellett.
HOL VAN ILYEN BASSZAMEG????????

[ Szerkesztve ]

(#4419) r-chee


r-chee
őstag

Nem tudjátok véletlenül, mi történt a cncbank.hu-val? Megszűnt? Gondoltam, bejelentkezek, mert volt még pár pontom hátra, hogy le tudjak tölteni némi magyar nyelvű leírást/segédletet 840C-s Siemens vezérlőhöz (értem én, hogy sok erőfeszítéssel összekapart anyag hevert az oldalon, de ez a pontgyűjtögetős marhaság elég nagy f@xság volt). Erre most nyekk.

Végső esetben marad a géphez tartozó német nyelvű könyvhalmaz lefordítgatása :U Itthon, persze. Mindig van valami "izgalom" ebben a szakmában :).

[ Szerkesztve ]

Origin (BF3, BF4) nick: r-chee *** BFBC2 game nick >> r-chee [HUN] --- Logout blog bejegyzéseimnél >> BFBC2 és Battlefield 4 PH! játékosnévsor és magyar szerverek listája

(#4420) nchelp válasza zolikaDB (#4418) üzenetére


nchelp
tag

Kitartóan a németországi magyar népmesék kategóriájába sorolom az ilyen "legendákat". Ezeket szerintem az egyszerű otthoni éhenkórász kollégák megkergítésének örömére szerzik.

Mindamellett a nettó órabéred lehet még 12-15 körül bruttó 17-18-ból, ha házas vagy, és van gyerek. Persze ez irodán keresztül nem sanszos. Csak közvetlenben. A 12 nettó pedig már túlóra nélkül adja a havi két ropi zsoldot.

Mozigépészéket meg el kell hajtani a 'csába, vetítsenek ott...

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#4421) Phülöp válasza r-chee (#4419) üzenetére


Phülöp
addikt

Lassan egy hete nem elérhető a bank.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#4422) zolikaDB válasza nchelp (#4420) üzenetére


zolikaDB
veterán

Igen, ez így van...
Plusz kihagytam vmit: "neked nyóc euró vót? :Y Hát hülye vagy te? Ezzel a "tudással"?
Komolyan, a magyar az szar egy fajta ember.

(#4423) BÁ Nutrition válasza zolikaDB (#4422) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

az biztos :DDD
itt a határ mellett van ilyen üvegházas paradicsomszedős meló feketén. 3,5 euró/óra napi 16 órával.. és a parasztok még így is egymás alá ígérgetnek ;] ráadásul elég retek a meló is..
inkább szednék gombát íreknél 9ért..
bár ugye azt se. csak cnc-s melót vagyok hajlandó elvállalni idén :B

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#4424) r-chee válasza zolikaDB (#4422) üzenetére


r-chee
őstag

Engem az olyan esetek vágnak fejbe, mint pl. kollégám, akit én kezdtem betanítani Fanuc-os gépre, egy év után közli, hogy felmond, s két hónap múlva megy ki sógorokhoz cnc- zni, s 1500 euro/ hó. Nincs messze, határhoz közel esik a helyszín. Javából Siemens- es gépek lesznek. Haver mondta, jó buli.
- Tényleg? Hisz Fanuc-ot sem vágod, nemhogy Siemens-t.
- Nem veszélyes. Meg németet is 6 évig tanultam, gyorsan átnézem.
- Melyik németül a szerszám, a Vorschub vagy a Drehzahl?
- Előbbi?
- ....

Vagy hülye vagyok, vagy csak vannak még megtanulandó dolgok, s bizonyos elvárásaim magammal szemben, hogy nem vagyok még külföldön...?

Origin (BF3, BF4) nick: r-chee *** BFBC2 game nick >> r-chee [HUN] --- Logout blog bejegyzéseimnél >> BFBC2 és Battlefield 4 PH! játékosnévsor és magyar szerverek listája

(#4425) zolikaDB válasza r-chee (#4424) üzenetére


zolikaDB
veterán

Kb olyan hülye vagy, mint én. Nem érteeed? Millijomos leszel, oszt vonattal is max 1 óra, akkor jössz-mész, amikor akarsz, oszt csak ülni kell, jó hülye vagy, h itthon rágod a kefét! Csak egy szaros CNC. Mondjuk kérdéses, h az ilyen zsírbunkót ki veszi fel és miért. Nem derül ki 3 perc alatt, h a géphez sem ért és megkérdezni sem tudja, amivel nincs tisztában?

(#4426) Phülöp válasza zolikaDB (#4425) üzenetére


Phülöp
addikt

Igazából én azt nem értem, mire verik magukat a CNC-sek... a programot megkapják "fentről", nekik csak be kell rakni a darabot a gépbe, aztán pihi, amíg az elkészül. Ésbzmeg qrva jól keresnek, ráadásul mindig kell CNC-s szaki, bármikor el tudnak helyezkedni.

/irónia OFF

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#4427) r-chee válasza Phülöp (#4426) üzenetére


r-chee
őstag

Én szerencsésnek érzem magam, hogy nem zöldgombnyomogató vagyok itt a cégnél, sőt, itt legtöbbünk nem az. Van ugyan technológusunk, aki tervezést, autocad-es melót intézi, programot ír sokszor, de magunknak is tudnunk kell utóbbit, hisz minden gépre nem tud odafigyelni egyedül, készüléket/ megfogást kigondolni/kitalálni stb. Ha pl. más rakná össze és tárazná be szerszámokat helyettem, elzavarnám a géptől :).

Origin (BF3, BF4) nick: r-chee *** BFBC2 game nick >> r-chee [HUN] --- Logout blog bejegyzéseimnél >> BFBC2 és Battlefield 4 PH! játékosnévsor és magyar szerverek listája

(#4428) nchelp válasza Phülöp (#4426) üzenetére


nchelp
tag

Ha esetleg kevesebbet innál... :DDD

nchelp

(#4429) SirTom válasza r-chee (#4427) üzenetére


SirTom
tag

megfordultam ótvar dzsuvás pincemühelytől a bemutató szalon tisztaságúig, volt köztük mindenféle széria, kicsi és nagy cég. A legjobbak a nagyobb cégek, ott nem kell bennrohadni,túlórában, ha nem akarsz, mert más nincs aki megcsinálja, nagy cégnél le lehet lépni úriasan, ma este is két órát rá kellett húzni,most meg elkések a mecs nézéséről, Olyan stresszes ez így... :DDD

Nincs más hátra mint előre

(#4430) BÁ Nutrition válasza r-chee (#4424) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

én is osztrákiába készülök, még nincs 1 éve hogy foglalkozok a témával.. (lassan annyi) szintén fanuc-on tanulok/dolgozok.. közel 250 db konkrétan a munkával kapcsolatos szót ismerek németül, és folyamatosan fejlesztem.. van egy német-magyar műszaki szótár, abból jelölgetem ki magamnak ami a munkámhoz kell.. ill a sandvikos forgácsolási műszaki kézikönyv is megvan 3 nyelven - köztük nyilván németül.. ezekből 1000 % hogy mindent meg tudok tanulni amire szükségem lesz a munkához ebben biztos vagyok.. persze kell az alázat is, minden nap fejlesztem magam valamivel, minden nap tanulok, vagy szakmai dolgot, vagy nyelvet, vagy szakmai nyelvet.. de az se jó ha valaki túl nagy mítoszt kerít az egész köré én nincs önbizalma, hogy még biztos nem tudok eleget, még várok.. akkor várni is fogsz hosszú ideig, akkor meg nem biztos, hogy olyan körülmények között lesz, hogy épp lépni tudjál..
nekem számtalan olyan munkatársam volt aki 5 év után annyit tudott angolul hogy veri littli szpik englis.. meg ha kérdezték hogy óvertájm? akkor bólogatni kellett.. na persze nyilván nem egy komoly fejlesztői csapat tagja volt.. de simán boldogult simán..
egy haverom meg kijött úgy írekhez hogy 4ig tudott elszámolni angolul, ezek mellett a jesz/nó szavakat ismerte még, meg hogy european union no problem :) fél év után hirdette magát és intézte a bizniszeit telefonon angolul!.. házakat újított fel, festett, kartonzott, csempézett stb..
nyilván nem azt mondom hogy mindenki legyen ilyen bátor azért, de néha lehet annak van igaza aki bele mer vágni.. ott is tudsz tanulni és fejlődni is.. és nem biztos, hogy az a jó hogy addig is míg fejlődsz 90 ezerért rakod a gépet vagy 600 ezerért...

ill ahogy én látom az hogy zöldgombnyomogató leszel-e vagy sem az elsősorban rajtad múlik és a motiváltságodon, aki képezni akarja magát az fogja is

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#4431) szonizoli


szonizoli
csendes tag

:K Üdv! Sejthetően mindenki szabadságon van :C
Jövő héten én is leugrom az Alpok peremvidékre ;) gyúrok pár hógolyót..

(#4432) zolikaDB válasza szonizoli (#4431) üzenetére


zolikaDB
veterán

Itt rohadok a műhelyben, várom, h a fűrész végezzen.

[ Szerkesztve ]

(#4433) Phülöp


Phülöp
addikt

Tour de France. Radler. Légkondi. Világbéke.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#4434) zolikaDB válasza Phülöp (#4433) üzenetére


zolikaDB
veterán

KO33, 1400mm hosszú, az anyag kb 40%-át el kell marnom...

(#4435) r-chee válasza zolikaDB (#4434) üzenetére


r-chee
őstag

:)

Ezen a héten szerencsére éjszakás műszakban vagyok (bár 12h-ban, este 6-tól reggel 6-ig), így kisebb a szenvedés. Bár ma egy másik gépen melózom, mert egy melóhoz szükséges, egyetlen (elég egy, minek több...) 8D Ø21.5 fúró szétrepedezett (anyagfáradás), új pedig holnap jön meg, így a szeretett, "munkatér elszívással" rendelkező gépem helyett egy fullra zárt munkaterű, szellőzésmentes Doosan a mai célpont, s igen kellemes az ember arcába tóduló, 40 fokos emulziópára :) . Tüdőnek is jót tesz. Igazi cigarettahelyettesítő.

[ Szerkesztve ]

Origin (BF3, BF4) nick: r-chee *** BFBC2 game nick >> r-chee [HUN] --- Logout blog bejegyzéseimnél >> BFBC2 és Battlefield 4 PH! játékosnévsor és magyar szerverek listája

(#4436) nchelp válasza zolikaDB (#4434) üzenetére


nchelp
tag

Az új szekerem pofozgatom, a kényelmes napi nyolc után. Brutális hangja van a 3 liternek BOSI csonkkal :DDD A régi is csinos lesz, köszönhetően a török biztosításának, aki belém jött... Végre egy szervizköltség, ami nem fáj...

nchelp

(#4437) SirTom


SirTom
tag

engem meg összehozott a sors három györnyörű ukrán nővel, Eléggé megnő a kínai robogóm eszmei értéke ha ráül egyik másik.... Bár nem értem miért kell hófehér miniruhában megjelenni robogózás előtt, de nem bánom. Felélénkítem a suliban tanultakat, úgy mint davaj gyévocska! haraso? :U :U

[ Szerkesztve ]

Nincs más hátra mint előre

(#4438) zolikaDB válasza nchelp (#4436) üzenetére


zolikaDB
veterán

Szabi: Pont keresni akartalak!
Fasz kivan, viszket a talpam megint... Lehet, h csak tavasz lesz belőle, de viszket...
Nagy tuning nálam nem vót, de megvan a 4db Irmscher 16-os felni, nemsoká kap (végre) ÚJ gumikat. Egy kis erő jól jönne, de az majd a következőben lesz! :)
És egy kis meló. Adott: 1400*60*20-as KO33-as léc. Meg kell marni 1380*50*10-re, úgy, h van benne kinyitás az 50-es oldalban, nem is kicsi, nem is egy, ilyen 100*30mm-es. Meg pár furat, néhány 6H7. Melegen hengerelt. Eőző széria 50*10-es volt, alig ért hozzá a maró, az asztalra lecsavarozott darab elhajlott élében, látványosan.
Főnököm és a megrendelő javaslata: be satuba, marjam készre, síkoljam túloldaról, oszt majd a megrendelő egyengeti...
Leszedtem kezdésképp a síkból 2mm-t, h na mégiscsak... Ahogy kioldottam a satukat, már a szép kifli jött is ki magától(!!!).
Ennek kapcsán kérdem: 10mm mélyen, a kontúron milyen paraméterekkel küldhetem a Sara nagyolót? D12, Z4 TiAIN Typ HR20°
Melószerzés hogy áll?
Tomi: na, végre, becsajoztál!!!!!!! :D:D:D :R

[ Szerkesztve ]

(#4439) nchelp válasza zolikaDB (#4438) üzenetére


nchelp
tag

Annyira KO-t nem kellett sokszor ropiznom, de! erre mifelénk ez úgy történik, hogy ha problémás lehet a darab forgácsolás után, akkor előbb elküldik megeresztésre... Még akkor is, ha meleghengerelt. Utána "nach Bedarf und Wunsch" lehet még egyengetni...

Oldalirányban max 2-3 mm legyen a fogásod, és inkább csak 10-es marót használj. Jobb a marónak a rezgés szempontjából, folyamatosabb az él ki-belépés. Azaz nagyobb relatív átfedés van. Ja, a fulladásos halálról nem feledkezz meg, bőven neki szaftot. Abból a retek anyagból, ha lehet ne maradjon forgács a szerszám előtt! Élenként ne kísérletezz 5-6 század felett, én legalábbis nem tenném, és megkockáztatnám, a vágót se kóstolgasd 60-70 m felett. Jó eredmény lesz, ha a 2000 körüli fordulatban az a szerszám legalább 20-25 percet kibír. A legkisebb rezgés is izzóra tudja nyalni villámgyorsan.

Melóról: Böngészgetek, van kényelmes 6-8 hónapom találni valami okos helyet.

Merrefelé mennél?

nchelp

(#4440) SirTom válasza zolikaDB (#4438) üzenetére


SirTom
tag

Ha jó a kifli is, akkor hagyd a csába, ha jó nekik úgy is, elvégre ők a megrendelők...legyen ócsó, oszt kész. ha meg minőség kell, el kell küldeni feszültségmentesíteni, az meg vagy segít vagy nem, akkor is forgatni kell majd.
Mostmár nem éjszaka dolgozom, jut idő nőkre is idő :)
Felajánlottak három éves szerződést, miután a mostani egy év lejár, lehet eljön az ideje, hogy kiköltözzek a hotelből, és butorokat nézzek..

[ Szerkesztve ]

Nincs más hátra mint előre

(#4441) zolikaDB válasza SirTom (#4440) üzenetére


zolikaDB
veterán

Tomi, miután elkészül a kifli, még van két állás. És nem mindegy, h egy sík lapba fúrok H7-et, vagy egy rakat szarba. Ez az a cég, akinek a szar is büdös, visszaküldtek olyan darabot, miszerint, nem elég mély a 16-os menet. Ahogy néztem, ha kollega tovább fúrja, akkor már átszakad és nem lesz fenekes. Volt olyan, h télen szállítás után mérték a 60H7-et és visszaküldték, h minuszos (alu).
Neked meg gratula! Tessék, így lehet letelepedni Olaszországban, kérem! :D:D

(#4442) zolikaDB válasza nchelp (#4439) üzenetére


zolikaDB
veterán

Szabi: köszi, bár a projekt napolva van, várok az első egyengetésre. Esze ágában sincs senkinek megereszteni vinni, pedig a legelején mondtam. Mintha a falnak beszélnék. Gondolom, nem olcsó, de akkor minek vállalni ilyet? Plusz, ha élelmiszeripari, akkor az alu ugyanide miért nem jó? (Leiter lesz, egyik éle polírozott is...)
Ausztriába hívnak folyamatosan, most van egy kis családi dolog, ami még visszafog, de reméljük megoldódik. Amúgy NRW nekem nagyon jó lenne. A svábokat nem szerettem (kölcsönös volt ezen szimpátia), a bajor kollegákkal kijöttem. A vidék nem is tudom... Itthon is ebben nőttem fel, nem kívánom.
Taki is hívott.

(#4443) SirTom válasza zolikaDB (#4441) üzenetére


SirTom
tag

vissza kell küldeni az alut, és egy fénymásolatot a fémipari alapképzés c. könyvből, hogy 20 és +/- hány fok is a MEO. most nyáron meg visszaküldik, hogy túl nagy, mert kinn volt a napon? nem lehet könnyű...
Egy medencés ház nem lenne rossz ebben a hőségben az biztos..Lehetne csinálni a medencés bulikat :)
Ezen a nyáron elég sok melónk van, pedig azt hittem tökvakargatás lesz, mint tavaly, ehelyett jövőhéten délutános múszak 3-tól 11-ig..Ma is egy órája szakadtam le a gépről.. Nálunk egy gép be lett állítva alu megmunkálásra hűtés nélkül, lefujják olajjal, és csá, még dolgozni kell a szisztémán, nem tökéletes, de közelít.

Nincs más hátra mint előre

(#4444) zolikaDB válasza SirTom (#4443) üzenetére


zolikaDB
veterán

Gondolom, nem olcsóbb, mint az emulzió. Az azért csak egyszerűbben visszafolyik a tartályba.
Amúgy ez valami olajködös v. párás vagy milyen hűtés.

(#4445) Danivagyok válasza SirTom (#4440) üzenetére


Danivagyok
csendes tag

:C :R :C

Mindenki végezzen adatmentést MOST!

(#4446) SirTom válasza zolikaDB (#4444) üzenetére


SirTom
tag

olajködösítésen gondolkodnak, nem is értem miért..

Jelenleg az megy, hogy lefujják üregelő sprayel a darabot, és ennyi, nálunk 5 marógépből csak egyen van hűtőfolyadék. Nem pénzügyi megfontolásból van ez, hanem ezt találták ki, hogy mostmár így dolgozik az a gép, és ha lehet ne rontsa a levegőt a nagy forulattal és belső hűtéssel.

Nincs más hátra mint előre

(#4447) SirTom válasza Danivagyok (#4445) üzenetére


SirTom
tag

Köszi

Nincs más hátra mint előre

(#4448) _BM_ válasza SirTom (#4446) üzenetére


_BM_
senior tag

A Musashinál tiszta csapvízzel esztergálnak gépkocsi vezérműtengelyeket. Valami kovácsolt anyagból van, vagy nem tom. Nem hittem a szememnek. Merő rozsda az összes gép, úgy néznek ki, mintha a tengerből húzták volna ki őket. És működik a dolog. :U

[ Szerkesztve ]

(#4449) nchelp válasza zolikaDB (#4442) üzenetére


nchelp
tag

Én abban gondolkodom, hogy visszatérek svábföldre...

nchelp

(#4450) zolikaDB válasza _BM_ (#4448) üzenetére


zolikaDB
veterán

Az kenhet is, mint állat... Ha azt nézzük, nem működik a dolog, mert az eszterga szétrohad.
Szabi: a kollegám megy kedden osztrákokhoz próbamunkára, (végülis nem Nürnberg mellé), lehet vele tartok, firkantok a monitorra én is pár sort, aztán ha menni köll, akkor csak bejelentkezek telón, h na én vagyok. Te szereted a svábokat, én nem. Te a síkságot szereted, én megkóstolnám megint a hegyeket. De az Opel mindkettőnknek nagy szerelem :C

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.