Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz MaCS_70 #39057 üzenetére
Kicsit elszomorít, hogy ennyire nem vagytok képben, még szerencse, hogy aki GB-ban él, ismeri az itthoni szabályozást. Ami megdöbbentő, hogy akiktől olvasom a tudatlanságot ez ügyben, nem is a buta tuskó tanulatlan Jófogás-népe körből kerül ki, mert akik itt írnak, átlagtól bőven magasabb általános ismeretekkel rendelkeznek! Nem minden területen, ezek szerint.
Ha meg valaki még adogat is el használt holmit és úgy nem veszi a fáradtságot, hogy tájékozódjon, az nálam a quasi csaló kategória és jégcsákány pihenjen a szemgödrében.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Frawly #39060 üzenetére
simán lehetséges. Nálam a 860 EVO-n több mint 1 év alatt lett mindössze 470 GB írás.
Persze, lehetséges, de annál az SSD-nél a 96%-nál kicsit fura az írásmennyiség. Persze azon kívül, hogy AHCI módban használja a kolléga, semmit nem lehet tudni a hátteréről. Az Intel 520 se írt nálam sokat, 806 nap alatt volt 7,25TB rajta, igaz 100/100 volt még ez a múlt évi érték, az azóta eltelt 15 hónap alatt még nem néztem.
Na majd csak csepegtet még pár infót a kollega, Linuxosként tudhatná, hogy nulla információval nem sok értelme van kérdezni.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz MaCS_70 #39068 üzenetére
Nem volt szándékomban lekezelőnek lenni, elnézést, ha így ment át, sajnos, ha csaló nyomoroncokra gondolok és az őket akár passzívan is támogatókra, akkor elromlik bennem a szofisztikáló gomb. Másrészt meg szinte 100%-ban csak akkor van egy témában adekvát válasz, ha provokatív megjelenésre történik. Amúgy meg mindenki csak odavet valamit, mintha a bölcsek kövére lenne.
Azt nagy tisztelettel olvasom, hogy 25 éve áv-ztál a témából, remélem azt már jól elfeledted, mert az már csak levéltár értékű adathalmaz.
Ezt a paragrafust jó, hogy idetetted a végére, mert szerencsére a téma ezen része csak részedről merült fel, de legalább ezt már tudjuk. Szóval nem kell megsértődnie senkinek, kivéve, ha csaló ill azt támogató személyről van szó. Jogászokról speciális véleménye van az embereknek, mert ők oda állnak, ahol fizetnek érte.
Az amúgy elég baj, hogy maga a jogelv sem ment át, amit próbáltam leírni. A tény persze nem változik, ha egy használt eszköz normál használat során meghibásodik, egy éven belül az eladó köteles az előbbiekben idézett módon eljárni. Kivéve, ha inkább ügyvédeknek fizet.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz MaCS_70 #39072 üzenetére
Nem tudom milyen lekezelőt találtál abban a tényben, hogy valami, ami hatályon kívül lett helyezve, onnantól már levéltár értékű adat csak. Egyszerű iratkezelési tényt közöltem. No de jogászokkal csak nagyon nagy marhabarmok állnak le vitázni, főként akkor, ha egy előbb említett jogi tényálláson is képesek megsértődni.
Te vagy a jogász, természetesen igazad van! (mindegy, hogy a bűnöst vagy az áldozatot supportálod éppen)
A menetek használatáról nincs valami paragrafusod kéznél? (bocs, de ez még kellett ide)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz valakky #39077 üzenetére
Ha te kompetensnek érzed magad ennek megállapításában, akkor te sem lehetsz szerény gyerek! Meg sem merem kérdezni, honnan eredezteted tudásod.
Csak az a probléma a beszólásoddal, hogy míg előbbi fórumtárssal való eszmecsere során mindketten állítottunk is valamit(respektálom is), esetedben nem állítasz semmit a témával kapcsolatban, csak jólmegmondtadnekem emberkedsz. No de ha ettől megnyugszol, engem nem zavar.
Ezt az arcrapuffanós stílust viszont inkább szűk köreidben gyakorold, ha erre van igény. Látsz erre esélyt?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ekkold #39105 üzenetére
Semmi hátrányod nem lesz ebből, a 860 EVO tökéletes így, ahogy van, egy előző verziónál volt fontos a fw frissítés, de azt írták is, hogy meg kell lépni. Bár gondolom, mindjárt írják, hogy ezt is rosszul tudom, de mivel egy éve napi használatban van nálam is egy 250GB-os, sokat olvastam erről a modellről és szerintem jó így, igaz én nem is tudnám frissíteni jelenleg.
-
nagyúr
válasz Jack Oneill #39136 üzenetére
Több helyen olvastam, hogy ez nem jó, így kikapcsoltam inkább ezt a funkciót.
Jól tetted, ha lekapcsoltad, elvégre több helyen írták, hogy az nem jó. Nyilván ezeken a helyeken csak tudják, mi jó a HDD-nek! A birka Western Digitalos mérnökök téged nem fognak megviccelni.
Ha ennek érzel némi vicces élét, az nem véletlen. Múltkor röviden próbáltam érinteni, hogy buta dolog arról beszélni, mi jó a HDD-nek, mert igen sok területen teljesen eltérő felhasználási profillal készülnek merevlemezek, sok esetben még a profik is hibáznak abban, mely területre mi lenne a legmegfelelőbb. Szinte mindenki WD Purple-t említene, ha biztonsági rendszerekhez kell telepíteni, de van, aki megnézi milyen területen működik a megfigyelő rendszer.......de ez itt off.
-
nagyúr
válasz Doky586 #39150 üzenetére
Mondjuk a régi WD RED, amit NAS-ba szántak, miért ne állhatna le 300s idle után? Nem véletlenül optimalizálták NAS-hoz. Én van, hogy napokig nem veszek rá semmit és nem is játszik le semmit.
Teljesen másképpen tervezték ezt, a Black-et és a AV-VD-t, ami ugye teljesen a folyamatos felvételekre optimalizáltan tizedannyira sem foglalkozott a rögzítési bithibákkal, mint mondjuk a Black, nem is beszélve a RE-ről. Emiatt például egy AV-VD-n nagyon nem is volt ajánlott oprendszert futtatni.
Valami elképesztően komolytalan csak erre a pár tipusra gondolva is általánosságban beszélni arról, mi a jó a HDD-nek és egy általános metodikát követni !
(kb 5 éve foglalkoztam HDD-vel utoljára, emiatt is írtam a Purple elődjéről, ha valakinek gyanús lenne, hogy nincs már AV-VD)
A WD mérnökei jöhettek volna ide tanulni, úgy látom!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz Dragon3000 #39157 üzenetére
Persze, de főleg azóta hibáznak a mérnökök, mióta a marketingesek szava többet nyom a latba az övékénél, ha jól tudom, ez az Intellipark is egy marketinges humbug, parasztvakítás gyakorlatilag, mintsem mérnöki fejlesztés. Meg az is igaz, hogy később kiderül, tévedtek a mérnökök, ja. Ettől még talán annyit csak értenek a dolgokhoz, mint.......no de ezt már Frawly koma írta imént, nem ismételném.
Ez a cikk meg pont érdekelne, főként amiatt, hogy ezek szerint a Linuxos közösséget érintő problémáról lenne szó? Mondjuk 8s parkolás? Ez érdekesen hangzik valóban, főleg oprendszer alá.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dragon3000 #39160 üzenetére
Sajnos régóta több iparágban is gond, hogy a marketing alá dolgoznak a mérnökök meg néha más szempontok is rontják a hatékonyságot. Elég csak a járműiparra gondolni, ott főleg a környezetvédelmi okosságok teszik lehetetlenné a hatékony mérnöklést.
Szerencsére már nem érint ez az Intellipoweres dolog, talán a múlt évi WD RED már ilyen, de az elvan a NAS-ban még ettől, oprendszer meg 6 éve csak SSD-re került.
-
nagyúr
válasz SSJPiotr #39175 üzenetére
read/write speeds - másolás/írás olvasás sebessége
access times - ez számít a rendszer betöltésénél, míg a szekvenciális sebesség 5x akkor NVMe-nél, a hozzáférési idő különbsége ms-ban felhasználó számára nem érzékelhető.
Ezért láthatod az összehasonlító YT videókban, hogy különböző játékok betöltésének ideje gyakorlatilag ugyanannyi Sata3 és NVMe SSD-nél is. (max2-3s)
-
nagyúr
válasz core i7 #39178 üzenetére
Erre már ne tölts/telepíts semmit, lassan eléri az overprovisioning minimum méretét. Ha oprendszer is erről fut, főleg nem szerencsés telepakolni már ennyire sem.
Persze ott van még a Frawly által említett gyárilag elkülönített hely, de azzal együtt is a határon van szinte.Win7-nek nincsenek már megszámlálva a napjai?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #39190 üzenetére
Persze, olvastam, hogy ezt írtad, én csak azért írom le többször, mert a kolléga alapból azt kérdezte, hogy teleírhatja-e és a kép alapján meg is ven erre benne a hajlam!
Egyébként ez a lefoglalt terület régebben jellemzően nagyobb százalékú volt, lehet, hogy a nagyobb méretek miatt arányaiban elegendő a kisebb százalékos foglalás. Erről futtatott oprendszer mellet nagyon rossz ötlet lenne ennél jobban telepumpálni szegény meghajtót, meg úgy hallom a WinX is olyan, mint a kisgömböc. Félek is, ha jövőre ki akarom majd próbálni, a megszokott 21GB-os particiót csinálom annak is. Csodálkoznak is a Winről áttérők, hogy előbbi méret fele is elég magának a rendszernek, de autoremove nélkül nokedliknek meghízik a pingvin is![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #39195 üzenetére
Ha kell Win10, nem kell kihagyni.
Ezeket úgy írod, mint ha kettő lenne belőlem. Első 5 évet kihúztam nélküle, majd a következő rendszer SSD-re felrakom, a mostaniak szerintem letiltanának egyből, még sose láttak ilyent. Lesz még 5 év múlva is remélem, mert annyit minimum adok a két SSD-nek még.
-
nagyúr
válasz *Ropi* #39199 üzenetére
AZ OK, hogy a A meg UV sorozatnál ezt csinálják, de azért a Fury-nál nem kéne, bár lehet, hogy ennél is csak a régi Fury-k voltak igazán superek.
Mondjuk mindenhol vannak érdekes dolgok, például pár napja nem nagyon leltem rá, van-e DDRAM a WD Blue 3D 2GOA sorozatában, de ebben a review-ben végre kideról, hogy a 1GOA-ban volt, de az újban már nincs. Ha azt vesszük, ez sem valami szimpatikus így.
Write Combine Cache
SSDs also use a write buffer to temporarily store and combine the writes before they are actually written to the flash memory. This reduces the number of block erases required, and consequently, extends the lifespan of the flash memory cells.
The 1TB WD Blue 3D NAND SSD (Price Check) uses the aforementioned nCache 2.0 technology instead of a dedicated SDRAM write combine cache. It reserves about 4% of the NAND blocks and uses them in the SLC mode.
The resulting nCache 2.0 write cache may not be as fast as an SDRAM cache, but it is much larger in size. The 1TB WD Blue SSD, for example, boasts a large 1 GB DDR3L memory cache, but that is nothing compared to the 13 GB (or so) SLC cache in the 1TB WD Blue 3D SSD.
ha valakit érdekes részletesebben:
The 1TB WD Blue SSD (WDS100T1B0A) Review
The 1TB WD Blue 3D SSD (WDS100T2B0A) Review (ebből van a fenti idézet)[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #39212 üzenetére
Én se nagyon értem ezt a WD blue dolgot, minap én is találtam nyákfotót, a másik topikba be is raktam:
https://logout.hu/tema/milyen_ssd-t_vegyek_2/hsz_59248-59248.html
Az összes gyártó meg kapja be, mert valóban az ő dokumentációiból kéne megtudni egy ilyen alapvető dolgot, mint ahogy a kollégák is említik, versenyótóból kihagyni a turbót?
Ha lenne ez az Alzakupon őrület, esküszöm vennék egy WD Blue-t és szétfeszegetném a házát, hogy mi van benne, de ha valahol látok akciósan, veszek is egyet.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #39214 üzenetére
A házát nem kell szétfeszegetni, csak kicsavarozni
OK, nekem úgy is jó! Ott egye meg a fene a garanciát, ha nagyon rákattanok a dologra, sz*rt se árdekli, különben meg sose foglalkoztatott ez a garancia kérdés, talán a legelején. Csak olyat veszek, aminél nem számít, mert vagy tudom, hogy jó vagy olyan olcsó, hogy ha mégis van valami, akkor bakfitty. Intel 520 már bőven túl van a garin, a 860 EVO-nak nem lesz semmi gondja, így aztán nyugodt vagyok.
A qrva kicikínaiak meg nyamvadjanak meg, mérges vagyok mostanában rájuk, de mindegy, a 860 EVO is náluk készült. De mint tudjuk, hatalmas különbség van kínai és kínai között.
-
nagyúr
válasz Frawly #39216 üzenetére
Persze, gyártanak a kínaiak normális dolgot is, csak az már nem lesz olcsó.
Naná, mint az előbb emlegetett Samsung koreai gyártó remek 860 EVO nevű terméke is igen jó példa erre.
Egyébként azt a sztereotipiát már sose vetkőtik le, a kínai gyártmány fogalom mindig a gagyival lesz azonosítva.
-
nagyúr
válasz arcitec #39291 üzenetére
Hááát én még nem láttam 25-30 fokos környezeti hőmérsékletű géptermet ..
Ez amúgy releváns lenne? Nem mondtad, hogy azt üzemeltetsz. Mindennek megvan az optimális üzemi hőfoka, a user hajlamos az emberével összevetni ezeket, nem túl okosan persze. Még az SSD adatlapon is 30-70 meg 40-70 celsius van optimális üzemi hőfoknak megadva, efelett aggódik mindenki, a túl alacsony hőfokokkal senki nem törődik.
Belinkeltem, kb ennyi, ne vedd figyelembe.
-
nagyúr
válasz Frawly #39314 üzenetére
Az 500 vs. 3000 MB/sec sem érezhető, mert átlag felhasználáskor a felhasználók 99,99%-a nem végez olyan műveletet, ami nagyobb szekvenciális lemezműveleteket igényelne.
Láthatóan a kollégát sem hatja meg semmi, a marketing győzelme totális! Ha nem ájulna el mindenki ettől a 3000 MB/s értéktől, akkor a felhasználók nagy része nem venné az NVMe-s SSD-ket, mivel náluk az ms értékek számítanak, ahol érzékelhetetlen, hogy 0,008 vagy 0,003 ms sebességgel fér hozzá a rendszer a neki szükséges fájlokhoz.
Szóval marketing nélkül tized ennyi NVMe lenne eladva. Nem említve, hogy ha normál használatra kell valakinek SSD, sok szempontból jobban jár a SATA változattal.
Párszor már említettem, hogy célszerű lenne látható helyre beírni az Összefoglalóba is, hogy mi a sequential rw és az acess time közötti különbség és mi az ami fontos ennek a felhasználói rétegnek és mi a más felhasználási céloknál lényeges.
Az is parasztvakítás ám, hogy majdnem olyan alacsony az NVMe ára, mint a SATA-é, mert ez igen lenyomott minőségre utal! Meg lehet nézni, hogy a minőségi daraboknál igencsak nagy az árkülönbség, például Samsungok. Szóval egyértelmű, hogy akinek elég a SATA, az sokkal jobban jár azzal, mintha venne egy hasonló árban kijövő NVMe SSD-t!
De ezt Te meg jó páran mindig leírjátok. Falra rókaborsó.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz general #39321 üzenetére
Mint le is írtam, nekem nem átlagfelhasználásra kell fészbukkozni, számít a késleltetés minimális előnye is hidd el, ha olyannal dolgozik az ember. Illetve videó edithez kell a seq gyorsaság is
Én átlag felhasználó vagyok, de nem az általad stereotip módon facebookozó. Köszi, hogy ilyen szofisztikáltan hülyéztél le! Dolgozom is a gépen, de a hw/sw igény ez esetben is hasonló, mint home userként. Erre a célra tényleg tökéletesen elegendő a 860 EVO.
A video edit pont az kategória, ahol egyértelműen kihasználhatod az NVMe előnyeit, de sokan valóban csak a jól hangző 5x-ös MB/s miatt veszik.
Nektek meg azt kell elhinni, hogy van az a terület, ahol irtóra sokat dob a munkán, ha a pro gram azonnal reagál, minél kisebb késéssel.
Készséggel elhiszem ezt neked, csak éppen ez pont az acess time-tól függ és nem a szekvenciális sebességtől.
Nálad az a jó legalább, hogy ha már NVMe-t veszel, nem a SATA árban lévők közül válogatsz, de erről már említést tettem előző hsz-ben.
SZerkesztés közben a macbook sokszor gördülékenyebb, de minimumm pariban van ugyanazon a képernyőfelbontáson (számít).
Ez a gördülékenység inkább sw oldal miatt van, ugyanezt tapasztalnád Linux alatt is.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Hirtelen 2 egyszerű ok ugrik be, most az árat hagyjuk. A SATA nem melegszik, nincs vele emiatt nyűg. Másik ok az, hogy nem mindenki úgy jut hozzá hardverekhez, mint Mari néni a krumplihoz és mondjuk vesz egy laptopot, amibe menő NVMe-t vesz, mert ti azt javasoljátok. Elkinlódgat azzal, milyen hútőt vegyen hozzá, hogy be is tudja szerelni, ezzel is megvan. Judejó, de még van két desktop a családban meg egy régebbi laptop, ami csak SATA-s, beszarik a meghajtó valamelyikben, amit jobban kéne használni. De tök mindegy, ha nem akarjátok érteni, úgyse értitek.
Ezt a marhaságot nem is említem, hogy előnynek írjátok, hogy nem kell kábel! Nekem se kell a HP Elitebook-ba, az asztali gépben meg 100x ennyi kábel is elfér.
Ezt az azonos ár és minőség témát is nyomjátok ezerrel, de veszi is mindenki a vacak NVMe-ket. Szerencsére nem általános, mert sokan józanul javasolnak azért, ha valaki kérdez.
(#39326) Graphics
Komolyan írod, hogy ez desktop házba annyira bonyolult berakni egy SATA SSD-t?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz arcitec #39333 üzenetére
Na végre, valaki leszűri a gyakorlatias szempontok lényegét, így már hárman biztosan vagyunk!
Frawly szakival mi talán azért is látjuk kicsit felhasználói szemmel, mert 5+ éve Linuxot használunk és itt sokkal jellemzőbb az erőforrások optimalizálása, mint Windowsnál, így az ágyuval verébre kevésbé fordul meg a gondolatainkban. *A hozzáértők nagy része, főleg aki ezzel foglalkozik vagy elad hardvereket, valószínűleg csak követi a gyártók által tolt trendet. Teljesen jó és szakszerű javaslatokat írnak itt a hozzáértők, ez nyilvánvaló, de nem minden esetben optimálisat az adott helyzetben.
Aki írja is, hogy ezzel foglalkozik, elad, már onnantól nem is tudom figyelembe venni az ajánlását, lásd a pár napja beírt hsz-t, ahol a boltos szervizes simán át akarta verni a usert azzal, hogy a Samsung 840 már nem jó, vegyen új SSD-t, mert azzal kétszer gyorsabb lesz. Nyilvánvalóan azért mondta ezt, mert neki az a jó, ha elad egy új SSD-t.
(* az swhw optimalizáltság sokat jelent ténylegesen is, nem véletlen, hogy 4-5 éve az akkor is közel 10 éves gépemen 2-7s és 3-2s volt a bootidő két különböző, de egyébként fullos asztali felülettel telepített Linuxon és ez egy viszonylag lassú Intel 520 120GB-os SSD-n volt. Természetesen mindenféle preload nélkül volt ez az eredmény, bár a Winx még azzal sem tudja ezt a gyorsaságot hozni)
-
nagyúr
válasz Graphics #39332 üzenetére
Azért az túlzás, hogy lehülyézném a másikat, de tényleg elég rossz stílusban írom le néha az álláspontomat, ezért újra elnézést kell kérnem! Az imént amit a kollégának vázoltam, kb abban lehet a lényeg, igaz Te is foglalkozol Linux-szal, minap a Debianos problémád megoldódott végül?
Oda csak azért írtam, mert egyik Debianos szaki sem írt, után írt bambano, aki profi Debianos, de szerintem jó vonal volt az is, amit írtam, remélem.Nincs azzal baj, ha többféle vélemény megjelenik itt, én nem vagyok szaki, kizárólag felhasználói szemmel mélyültem el az SSD-k világában, sajnos a bicskanyitogató stílusom a Linuxos topikokban is előjön néha, hiába figyelek oda erre.
Én nem állok egyik pártjára sem, épp tegnap rendeltem 3db WD Green-t, de az A400 esetében is félig lehülyéztél pár hete... Nem igazán veszem fel ezeket a dolgokat...
Ajaj, erre inkább nem írok semmit! 4 darabot kellett volna venned, vagy 3 lábú széked van? Akkor jó vásár volt!
-
nagyúr
Milyen vacak nvme ssd-ket?
Látom, ezen ketten is fenn akadtatok, szóval a SATA-s SSD-nél mindenki írja, hogy ez szar az nem jó, de NVMe SSD-nél ezek szerint csak jó és megbízható létezik! Aham...... Akkor ezt megjegyzem.
Amúgy tényleg szubjektív ez, csak kicsit egy oldalra kezdett billenni és tényleg sokan félreértések miatt vesznek NVMe-t, ez nyilvánvaló.
De ennek ellenére egy 2.5" 500-as 860 Evo van benne. És még Linux is van rajta a Win 10 mellett. Csak hogy hallj valami jó hírt is.
Két jó dolgot is használsz! Ez tényleg jó hír.
(B)(#39339) Graphics(/B)
A vacak NVMe témát már írtam, mint ahogy azt is, hogy én csak felhasználó vagyok, nem hozzáértő, így totál irreleváns a kifejezés esetemben, hogy szakmailag kitűnni. De látom nem figyelsz, csak egyes részeket ragadsz ki és arra reagálsz.
Gyakorlatias szempontokat írsz... Amikor pár hete az A400-asról írtam, akkor az én "gyakorlatias tapasztalatom semmibe lett nézve... Most erre akkor mit mondjak?
Semmit, vedd semmibe, amit írok. Okosabbat nem tudok hirtelen javasolni.
A Te szakmai szemeddel akkor úgy néz ki, hogy SATA az lehet vacak, NVMe meg nem?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Raymond #39343 üzenetére
Ne haragudj, de olyan jó olvasni, hogy magyar vásárlóknak, akik az ÁK-ról meg Alzakuponnal vásárolnak, berakod mindig az euros árakat, de már írtam, hogy az ár kérdésen túl mik a gyakorlati szempontok, azokon kívül, ami ti erőltettek, eszerint nem lehetnek más szempontok?
Értem.
Szerintem az összes érvet felsoroltátok, kár lenne ugyanazokat ismételgetni újra.
Én tévedtem, nem javasoltok vacak NVMe SSD-ket, sőt itt még nem is szerepelt olyan, ami nem lenne elég jó, e szerint viszont mind szuper, ettől függetlenül még mindig ugyanott vagyunk, hogy totál értelmetlen mindenkinek azt vennie. Most eltoljátok abba az irányba, hogy melyik vacak? Egyik se, de akkor sem kell mindenkinek azt vennie. Ez van.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Graphics #39346 üzenetére
Tévedsz, mert elismerem, hogy tévedtem! Bár teljesen más dolgokat írkálsz, ill kiragadsz Te is részleteket én meg általánosságban mondtam jórészt, amit mondtam. A Te SSD-id mindig spéci esetek, de ettől még általánosságban az NVMe-re jellemző a melegedés, nem a SATA-ra és azok az NVMe-k közel sem biztos, hogy ugyanolyan megbízhatóak, amint az igazán jó SATA-sok, amik egy árban vannak velük. Szerintem.
Te persze, mint látjuk tényleg jó SSD-ket vásárolsz, A400 meg WD Green, szóval gondolom az NVMe SSD-k, amiket javasolsz ettől sokkal megbízhatóbbak lesznek. Engem meggyőztél.
Én tévedtem újra! Így megnyugtató már számodra?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Raymond #39348 üzenetére
Köszi, bocs, de ha már magyar fórumon vagyunk.......
50e Ft = Samsung 860 EVO M.2
51e Ft = Adata SX8200 ProHa Te leírod, hogy az Adata is van olyan megbízható és jó SSD, mint a 860 EVO, akkor OK!
Ettől még mindig azt mondom, hogy ha az árakat nem nézzük......de itt már csak ismételném magam. Akinek bőven elég a gépébe a SATA-s 860 EVO, de inkább Adata SX8200-at vesz, bár leírjátok ezerszer, hogy sima felhasználásra nincs előnye......no de ha nincs előnye, akkor meg hátránya van, mert túlárazott vagy sem, a Samsung egyszerűen jobb SSD. Nem? Akkor miért ne vegye azt az, akinek felesleges az NVMe? Tényleg kezdem nem érteni, persze ez a trendi, OK.Csak úgy magadban válaszold meg a kérdést, a fenti két SSD közül melyik fog több évig stabilan működni eddigi ismereteid alapján?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Graphics #39355 üzenetére
Most tényleg csak kérdezem, a SATA SSD-ket annyival nehezebb megbízhatóra gyártani? A plusz cache memória mondjuk több komponens, ez igaz. Ettől még ez nem lesz pariban a Samsung SATA 860 EVO-val, azzal az NV?e-s Samsungok lesznek, megint ne az árakat nézzük, mert nyilvánvaló, hogy a SATA árban lévő NVMe nem olyan minőségi szint, hiába írjátok le ezerszer. A haonló minőségi szint a Samsung, de az valóban drága, viszont többen írták, hogy nekik igazán jó kell nem a fillérb*szó példány.
-
nagyúr
Tegnap két prózai érvet hoztam fel hirtelen, laikusként miért lehet jobb a feleslegesen választott NVMe helyett a jó öreg SATA-s SSD. Itt a 3. érv, ami laci666-nál jelentkezett probléma, ha visszaemlékszem, igen sok ilyen is volt már. Sajnos az UEFI és az NVMe az a két madárfajta, ami bizonyos hardvereken igen trükkös tud lenni.
Winx UEFI NVMe - az ördögi trió (de jó annak, akinek egyik sincsen)
Alaplapokhoz elég sügér vagyok, de valaki megnézhetné laci666 alaplapját, szerintem a háromból két M.2 csatlakozó csak SATA-t támogat, ha hülyeséget írok, sorry.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Jack Oneill #39445 üzenetére
Biztosan nem akarod inkább eltenni a fiókba azt a halálraítélt SSD-t?
Egyébként meg ezt is megnézheted, valamelyik módszer jó lesz neked is, ez talán az egyetlen eset, mikor Win használónak is adhatok tippet.
-
nagyúr
válasz Jack Oneill #39499 üzenetére
Szia! Semennyi, mivel az 512GB-ból a 7%-ot már eleve nem is tudod használatba venni. Amúgy meg minden szabadon maradó helyet hasznosít a vezérlő, ha particionáltad, ha nem.
(most ezt ne bonyolítsuk a valós GiB és a gyártó által megadott GB értékekkel, a lényegen nem változtat)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Jack Oneill #39501 üzenetére
Nem baj ha kicsit parázol, abból nagy baj nem lehet! Első SSD-nél én is annyira paráztam, hogy nem raktam rá egy fia Windowst sem. (bár a későbbiekre sem)
Speciel az overprovisioning miatt 480GB-os SSD esetén nem kell paráznod, az tuti! Ha mégis parázol kicsit, felrakhatsz 8 darab desktop Linuxot, az pluszban lefoglal neked még egy csomó helyet a fájlrendszerével.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #39509 üzenetére
Nem, nem biztos, hogy megvan. a 480 GB-os meghajtó lehet valójában csak 500 GB-os. Ez
De, biztos, hogy megvan, azért is írtam így határozottan! A kollégának Kingston A400 480GB SSD-je van és nyilvánvaló, hogy a saját SSD-je járt az eszében, mikor kérdését feltette. (nem customer SSD esetén lehetne 500GB, de itt nem erről van szó)
Említett SSD gyártójának honlapja meg igen egyértelműen írja, melyik méretű meghajtónál mennyi overprovisioningot alkalmaz.Így aztán a kolléga kérdésére a válasz az, hogy nem, nem kell semennyi helyet használatlanul hagynia, ettől lehet meg jó is, ha hagy, meg optimálisabb is, de nem kell! Rohadtul nem mindegy!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Jack Oneill #39512 üzenetére
Naná, hogy emlékszem, az A400 nem sokkal előtte eléggé felkavarta a kedélyeket, de amúgy sem sokan írnak mostanában, hogy milyen SSD-t vettek, ez kb olyan nálam, mint amikor tudom a fórumtársakról, ki milyen oprendszert használ. Ja és nem Winról van szó, mert ott 2 választás van kb. (az is igaz, hogy a saját ma meglévő oprendszereimet nem tudnám megmondani pontosan, max azt, mit kellett leszednem infóhiány miatt)
Tényleg nincs mitől tartanod, tuti nem a helyfelhasználástól lesz kampeca az SSD-d. De remélem még jó ideig semmitől sem lesz az!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #39516 üzenetére
A gyártók 7-28%-ban határozzák meg az overprovisioning mértékét, míg az általad linkelt cikk teljesen másképpen. Erre most mit mondjak? Máshol leírják, az érintett Kingston-nál a táblázatból derül ki.
Szóval egy 480GB-os SSD-nél figyelembe véve, hogy nem tárolásra és telemásolásra vette a kolléga, egyértelműen az a jó válasz mégis, hogy semennyit.
-
nagyúr
válasz King Unique #39520 üzenetére
mennyi az a minimum szabad hely, amennyinek maradnia kell?
Valamit félreértesz, mert a fenti kérdésre az a jó válasz, hogy semennyi, rendesen használatba veszi az SSD-t a kolléga és az Oprendszer és egyebek particiói mellett bőven fog mindig maradni megfelelő mennyiségű hely. Mit értettél az alatt, hogy maradnia kell helynek? Marad hely bőven, külön nem kell hagyni helyet particionálatlanul, én erre utaltam.
Windows lesz/van rá telepítve és annak optimális működéséhez is nyilván kell valamennyi szabad terület.
Ezt nem is értem, mire gondolsz! Attól, hogy én azt írom, nem kell helynek maradnia, attól nem lesz helye a Windowsnak sem? Ugordj neki ennek szerintem még egyszer-kétszer. Nem azt javasoltam, hogy az összes szabad helyet vegye ki az SSD-ből és zárja fiókba!
Ha egy 480-as SSD-n normál használat, oprendszer mellett nem maradna minimum 5% szabad hely, az igen érdekes lenne......talán szándékosan lehetne ezt előidézni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #39522 üzenetére
Amúgy akkor lehet, hogy félreértettem a kollégát is meg téged is? Akkor bocsi, nekem a fejemben volt a dolog, ezek szerint nem írtam egyértelműen!
Szerencsére neked nagy szakiként nem is esett le a dolog, de nem baj. Ugye mi másról lehetne szó ebben az esetben?
Kíváncsi vagyok most már, mire gondolt a kérdező kolléga!
Meg a táblázatot kritizáló kollégára is kíváncsi vagyok, megtalálta-e már a felső táblázatot?
(tényleg azt gondoltad, hogy az oprendszernek se hagyattam volna helyett a kollégával?) jajjjjj
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Jack Oneill #39524 üzenetére
Nem baj az, félreértés volt, tisztáztuk! Életszerű ez így.
A lényeg, hogy úgy jó, ahogyan csinálod, én megmondom neked nyíltan, tényleg arra gondoltam, hogy félreteszel helyet, az ugye nem azt jelenti, hogy a fiókba teszed, hanem azt, hogy particionálatlanul hagyod. Ez okozhatta a félreértést! De ez legyen a legnagyobb gond ebben az évben.
Na de akkor a végkövetkeztetést csak leírom újra, a 7% a minimum, ami kell az overprovisioningnak, nem 10%, így aztán ha teleírod az összes helyedet, akkor is marad üresen 7% gyárilag lefoglalt hely. Ezt azért még zárásként le kellett írnom. Ennyi.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest