Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
Aktív témák
-
jorden06
senior tag
-
jorden06
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Azért nem érzek különbséget, mert eddig is egy 7200rpm-es vinyó dolgozott a gépemben, teljesen karbantartott OS mellett, így mindig zökkenőmentes volt a munka. Szignifikáns különbséget tényleg csak a boot-nál (ami nekem eddig 80-90 mp volt) és esetleg chrome/adobe indítása esetén érzek, de:
- az én gépem jelenleg 40mp alatt bootol be az SSD segítségével (C2D 2,5Ghz)
- a párom notija Core i5 2,5Ghz, 7200rpm hdd 40-50mp
- az öcsém AMD A6-os notija 5200rpm hdd szintén 40-50 mpés az OS is zökkenőmentesen fut mindegyiken. Most frissítettem az intel drivereket, de a teszt alapján nem történt változás.
Ráadásul a linkelt T500-as noti 250-260 között teljesít szekvenciális/512K írás/olvasás terén. ez enyém ettől jóval le van maradva, pedig ugyanaz az a lapkakészlet dolgozik benne.
-
jorden06
senior tag
Sziasztok!
Lassan egy hónapja használok egy Agility 3 120GB-os SSD-t, elvégeztem minden finomhangolást, és pár dolgot zavarónak találok:
- böngészés közben sokat gondolkozik a rendszer, ablakbezárásoknál esetenként komoly laggok is vannak (a gyorsítótár hdd hiányában ssd-n maradt, chrome-ot használok)
- a készenlétből való visszatérés olykor annyi ideig tart, mint egy teljes boot
- a windows-ban való bögészés is olykor komolyan belaggolA win frissen telepített, és a programok gyorsabb betöltődését leszámítva én nem érzem azt a "wow" effektet, amit hdd-ről ssd-re való áttérés kellene, hogy jelentsen.
teszt: (PM45 lapkakészlet, sata2, C2D 2,53Ghz 6MB chache, 3GB ram)
Olvastam, hogy notebookon lassabban teljesítenek, de ugyanakkor pont ez lenne az a szegmens, ahol érezhetően megdobja a gép gyorsaságát az ssd.
-
jorden06
senior tag
válasz
radi8tor
üzenetére
És mi lehet a probléma a Winnel?
Más 1.: feltelepítettem a firefoxot, és elvégeztem a beállításokat a cache ram-ba írásához. hogyan tudom ellenőrizni, hogy tényleg működik e a dolog? mert érzésre nem lett gyorsabb
Más 2.: el tudnád olvasni esetleg az előző kommentemben is linkelt problémámat?
tudsz rá esetleg bármi megoldást, vagy csak megerősíteni, hogy ezek normálisnak mondhatóak? -
jorden06
senior tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Most, hogy szóba került a firefox, én is letöltöttem, a chache ram-ra írása érdekel, mégis mennyit gyorsít a böngészésen.
Egy pár hozzászólással fentebb már írtam az ssd-vel kapcsolatos gyorsasági kételyeimről, most azonban újra előjött a probléma, és nagyon zavaró: az normális, hogy 10-20 másodperceket kell várnom, míg megnyitja a firefox telepítőfájlát a gép? ezért vettem ssd-t, hogy ezek a késések megszűnjenek, erre rosszabb, mint ami a hdd-nél volt...
-
jorden06
senior tag
válasz
jim_raynor70
üzenetére
Nem biztos, hogy a lapozófájl kikapcsolásaként, de valami nem stimmel a rendszerben

- Alvó állapotból visszatérve pl 30-40 mp telik el, amíg megjelenik a bejelentkezési képernyő
- a boot ugyanolyan gyors (50mp), mint a testvérem notebookján (5400RPM hdd, A6 AMD CPU, DDR3 - az én notim core2dou, ddr2, intel vezérlő - tudom, hogy van egy minimális technikai különbség, de ennél azért többet vártam az ssd-től)
- a böngészés (érzésre) semmivel sem lett gyorsabb, sőt, egyes esetekben még többet is kell várnom
- többször volt már rá példa, hogy jelentős késéssel nyit meg fájlokat (letöltött word dokumentum, pár megás alkalmazások mint pl codec telepítő csomag stb)Nekem ez így nagyon különös, a tesztek alapján nem rosszak az eredményeim, de a gyakorlatban mégsem hozza az elvárt teljesítményt a rendszer

-
jorden06
senior tag
válasz
davidsz
üzenetére
Igen, ez teljesen logikus.
Viszont egy saját tapasztalati megjegyzésem lenne: az lehetséges, hogy a lapozófájl kikapcsolása után oldalbezásároknál, ablakmegnyitásoknál szaggatást tapasztalok? Csak 3GB RAM van a gépben, de eddig nem szólt még, hogy zavarná a lapozófájl hiánya.
-
jorden06
senior tag
válasz
R̲e̲m̲
üzenetére
És az miért van , hogy ezen a fórumon kívül senki sem tanácsolja az ssd optimalizálás végrehajtását? Betévedtem a Win7 topicba, ahol az az egységes álláspont, hogy ha már megvettem egy ssd-t felesleges mindent kikapcsolni és módosítani a Win-ben, hiszen ezek a dolgok éppen, hogy a rendszer gyorsaságát segítik elő, az ssd meg így is gond nélkül megy tízen évekig.
-
jorden06
senior tag
válasz
jim_raynor70
üzenetére
Okoz ez akkora kárt az SSD-nek, hogy 4GB alatt is érdemes legyen kikapcsolni? Emellett sajnos a böngésző chace-t is az SSD-n kellett hagynom, külső HDD hiányában.
szerk.: más kérdéskör ugyan, de a későbbi torrentezés miatt kell valamilyen speciális beállításokat végrehajtanom? Erre a gépre csak letöltök, azt is csak heti 1-2 alkalommal.
-
jorden06
senior tag
Sziasztok!
Most váltottam SSD-re a notimban (OCZ Agility 3 120GB), és szokásos beüzemelési dolgokat elvégezve két kérdés maradt számomra megválaszolatlanul:
- a virtuális memória áthelyezése: jelenleg 4GB memória van a gépemben, a notiban pedig csak az ssd található, így a RAMDisk és a lapozófájl hdd-re helyezése is kilőve.
- Google Chrome Cache: szintén ssd-re ment, bekapcsolva hagyjam?
Végezetül pedig: milyen programmal mérjem meg az ssd sebességét, hogy meggyőződhessek arról, minden megfelelően működik?
-
jorden06
senior tag
válasz
kerekfej
üzenetére
Laptopba melyiket ajánlod leginkább? Olvastam, hogy a vezérlő miatt akadhatnak gondjaim bizonyos meghajtóknál.
Intel PM45-ös chipkészlet van a gépben, SATA2.
szerk.: datasheet szerint ICH9M-Enhanced-t támogat, ha ez jelent valamit.
-
jorden06
senior tag
válasz
cowboy_bebop
üzenetére
Erre mondjuk nem alapoznék, mert úgy vagyok vele, hogy bármikor átkerülhet az asztali gépbe, ha nem jön be a kis tárhely miatt a notiban. Meg akkora áreltérés nincs is köztük ráadásul...
Egyébként mi a baj a notebook háttértár vezérlőjével? Jó, nyilván nem a legmodernebb, de performance kategória, egy Intel Cantiga PM45-ös lapkakészlet van benne, szabványos AHCI 1.0-ás SATA vezérlővel, és szerintem az asztali gépem sem jobb ennél, a maga P35-ös chipkészletével. Tévedek?
-
jorden06
senior tag
-
jorden06
senior tag
Ha felállítanánk egy "ajánlott vezérlők" ranglétrát, akkor az valahogy így nézne ki?
- Sandforce
- Marvell
- Intel G2
- JMicron/ToshibaMivel laptopba szánnám, így nagyobb adattömbök tárolására is kellene (10-20giga erejéig), a hely ugyan ki van alakítva, de nem akarok venni a notiba még egy 2. HDD dokkot filmeknek, zenéknek.
-
jorden06
senior tag
Igen ezeket én is néztem én is, csak pl a Sandforce vezérlős OCZ termékek 50GB-os tárhellyel kaphatóak, drágábban, mint egy JMicron/Toshiba vezérlős 64GB-os modell. Ennyivel jobb a Sandforce?
A Marvell vezérlős Crucial ssd-ket senki sem ajánlja? 33-34K körül van a 64es RealSSD.
Csak egy finom megjegyzés, hogy amit a hsz-edben linkeltél kommentet, abban azt írtad,hogy: "Az utóbbi kivételével mindhárom ugyanolyan vezérlővel, és paraméterekkel rendelkezik." A PH-s táblázat szerint viszont az Agility 2 is Sandforce vezérlős. Akkor ez most hogy?
-
jorden06
senior tag
Sziasztok!
Szeretném magam meglepni karácsonyra egy 64GB-os SSD-vel a notimba. Elolvastam a PH cikkét az ssd-k mélylélektanáról és a vezérlésről, konkrét darabot azonban így sem tudok magamnak kiválasztani. A Kingston SSDNow szériát nézegettem JMicron/Toshiba vezérléssel, mert könnyen beszerezhető és jókat hallottam róla, de ahogy láttam például már a Crucial RealSSD termékeit is kapni néhol.
Szóval mit ajánlotok?
Köszönöm
-
jorden06
senior tag
válasz
Flashcash
üzenetére
legutobb mikor az ssd-k irant erdeklodtem, meg volt egy kingston ssd talan intel vezerlovel, de javitsatok ki ha tevedek, 22ezer korul, 40gb tarhellyel. az mar vesztett az ar/ertek aranyabol? igazabol hasonlo aron nezelodok, a tarhely persze minel nagyobb annal jobb, de a most meglevo 250gb/7200rpm-es hdd-t fogom majd kulso adathordozokent hasznalni.
bocsi a kesoi valaszert csak nehez itt gephez jutni
-
jorden06
senior tag
Sziasztok!
Szeretnek magamnak egy ssd-t a notimba (a gyorsasag, kisebb fogyasztas es hang miatt). Jelenleg az egyesult allamokban tartozkodok, igy talan meg olcsobban is hozzajuthatok az otthon dragabb tipusokhoz, de meg igy sem szeretnek ra egy kisebb vagyont kolteni. Melyik darabokat ajanljatok?
-
jorden06
senior tag
válasz
canniball
üzenetére
Azzal a G1-el nem voltak ilyen problémák, hogy az idő előrehaladtával egyre lassabbak lettek valamilyen firmware hiba miatt?
Summa: most akkor érdemes lenne még beruházni egy Kingston-ra? Várhatóan mennyiért kaphatok majd hasonló teljesítményt ezek után a variálások után? Vagy ez most az év kérdése?

-
jorden06
senior tag
válasz
canniball
üzenetére
TRIM tells the SSD which data blocks are no longer in use. This helps stabilize the performance and health of the SSD over time and is a feature only found on Windows 7
Valamennyit ezek szerint javít az élettartamán is. Ennek viszont mi értelme, hogy 2 hónapig (se) forgalmazták összességében? Ebből rekord mennyiséget tudnának értékesíteni
Annyi cég forgalmazza árgépen, van amelyikhez nincs odaírva, hogy 40GB Boot Drive, az nem az Intel vezérlőt kapta, hanem a Toshiba-t?Van még valamilyen SSD hasonló áron és teljesítményen? Mert ha ezt nem lehet már kapni ennyiért, 40K nekem sok egy másik gyártó 40-60GB-os termékéért.
-
jorden06
senior tag
válasz
canniball
üzenetére
Ez a TRIM támogatás ami jelenleg hiányzik belőle később pótolható firmware frissítéssel? Úgy olvastam ez azért fontos funkció, az élettartam meghosszabbítására. Ezen kívül ahogy látom csak dicsérik, ez zseniális, hogy az Intel vezérlőjét kapta.
Ami viszont érdekelne még, hogy meddig forgalmazzák vajon? Mert ők azt írják, hogy limitált.
-
jorden06
senior tag
Egy pár film meg játék elférhetne rajta
Vagy a most benne lévő HDD-t meg lehetne tartani külső vinyóként keretbe rakva?A rendszernek elkülönítek mondjuk ~25GB-ot (most 30 van elkülönítve, amelyből 15 foglalt friss Win7-nél), akkor marad 15GB egyéb dolgokra a 40-es SSD-ből. Mennyi egyáltalán a ténylegesen rendelkezésre álló terület?
-
jorden06
senior tag
Hali!
Notimba szeretnék egy SSD-t, mivel a jelenleg benne lévő HDD nekem hangosabb és melegebb, mint amit szeretnék (egy 7200RPM-es, 250GB-os Seagate teljesít szolgálatot).
A kérdésem, hogy milyen SSD-t kaphatok a viszonylag olcsó kategóriában, ami esetleg azon felül, hogy semmi hangja sincs, még gyorsabb is mint a mostani HDD-m? Csak mert régebben olvastam még teszteket, ahol 1-2 SSD nagyon gyengén szerepelt az átlag vinyókhoz képest, a későbbi hibákról nem is beszélve. Mi a mostani bestbuy?
Aktív témák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- Oakley topic
- Milyen videókártyát?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- További aktív témák...
- PC bontás - Fractal Design ház, CM 750W, WS C422 PRO, Xeon W-2125, 128Gb, 6Tb SSD, 1050Ti
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.500-12.700 MBs - Eladó!
- WD Blacck SN8100 4 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.900-14.000 MBs - Eladó!
- Samsung 990 PRO 4TB (MZ-V9P4T0BW) PCIe 4.0 NVMe M.2 - Garancia: 2028.12.03 -ig
- Eladó Abit Radeon 128MB videokártya
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 650W
- Aubika akkumulátoros fejpánt Meta Quest 3-hoz
- Dell Latitude 7480 14" FHD IPS, i5 7300U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Apple iPad 10th Wi-Fi + Cellular - Silver - 64GB - BONTATLAN - ÚJ
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
ennek legalább örülök, hogy akkor az ssd valóban kihasználja a technikai korlátait.
próbáltam már firefoxban, hogy a chache-t áthelyeztem a ramba, de nem oldotta meg a problémát.
tudsz rá esetleg bármi megoldást, vagy csak megerősíteni, hogy ezek normálisnak mondhatóak?

Annyi cég forgalmazza árgépen, van amelyikhez nincs odaírva, hogy 40GB Boot Drive, az nem az Intel vezérlőt kapta, hanem a Toshiba-t?
Más márka 80-128GB-ig?