Hirdetés
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Szólánc.
- Mindent a StreamSharkról!
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
Aktív témák
-
Colos1
őstag
Tehát akkor mégiscsak CPU limitbe futottam a C1E miatt. Azt nem értettem, hogy a HDD -nél miért nem jelentkezett ez a jelenség, de most már ez is tiszta.
(#10497) Oliverda: Ilyent mintha már olvastam volna valahol, hogy a chipsetből vezérelt C1E sz@r... de hogy ennyire
Ez - ha jól tudom - csak üresjáratban megy, és ha terhelés alá kerül a CPU, akkor kikapcsol.
Az Everest meg néha tényleg tud hülyeségeket csinálni, a múltkor a CPU-k maghőmérséklete -42000 °C volt[ Szerkesztve ]
Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
Oliverda
félisten
válasz Colos1 #10501 üzenetére
"Ez - ha jól tudom - csak üresjáratban megy, és ha terhelés alá kerül a CPU, akkor kikapcsol."
Folyamatosan kapcsolgat ki és be csak a chipset+BIOS vezérlés lassabban csinálja ezt és valszeg ez az oka jelenségnek. Kikapcsolod aztán kész vagy veszel C3-as procit.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
-
Colos1
őstag
válasz Oliverda #10504 üzenetére
Nekem kékhalálozott a win7, azért kapcsoltam ki. Csak 17x -n van, az NB megy 2600 MHz/1,175 V -on. De lehet hogy majd kipróbálom megint. A magfesz is fix 1,35 V.
[ Szerkesztve ]
Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz james008bond #10500 üzenetére
1, Vannak olyan SSD-k amelyek saját maguk firmwareből is végeznek garbage collection műveleteket (ITGC), emiatt ha nincs bekapcsolva a TRIM, akkor sincs különösebb gond és csak minimálisan romlik a teljesítményük. Természetesen nyugodtan lehet használni TRIM-el is a Sandforce vezérlős SSD-n, az sem okoz semmilyen gondot.
-Miért jó, hogy vannak ilyen SSD-k?
-Azért mert vannak olyan hardverek/oprendszer környezetek ahol nem lehet vagy problémás használni a TRIM-et:
-windows xp alatt
-olyan chipsetnél ami nem támogatja, nem tudom hogy az AMD és a többi chipsetgyártó hol tartanak most ebben
-régi alaplapoknál ahol nincs AHCI
stb.2, Vannak olyan SSD-k amelyeknek TRIM nélkül jelentősebben visszaesik a teljesítményük, emiatt ezek az SSD-k csak olyan rendszerekhez ajánlottak ahol működni fog a TRIM funkció.
Windows 7-AHCI-stb.
Ilyen SSD pl. a Crucial RealSSD C300-TRIM támogatás nélkül is ajánlott SSD-k:
-Sandforce SF-1200 vezérlős SSD-k (OCZ Vertex2, Mushkin Callisto Deluxe, Corsair Force stb.)
-Toshiba T6UG1XBG JMicron 618 (Kingston Value)
-Intel X25-M G2 (az Inteltől letölthető SSD toolbox alatt manuálisan is elvégezhető a TRIM művelet)
-lehet még mindenféle defrag programokkal is varázsolni, de ezek általában fizetősek, a magyar viszonyokat ismerve crackelni kell, utánna meg vajon működik nem működik..... -
Colos1
őstag
válasz Flashcash #10506 üzenetére
A Toshiba T6UG1XBG az nem a JMicron 618, az a Toshiba TC58NC.
Vagy úgy érted, hogy a T6UG1XBG -nél és a JMicron 618 -nál is működik? Ez utóbbit tudom, de a T6UG1XBG -nél úgy tudom kell a Trim.Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
Peace
nagyúr
Valamit elfelejtettem megkérdezni anno. Hogyan tudnám megnézni, hogy működik-e a TRIM? Alapértelmezetten mennie kéne, vagy valamit állítgatnom kéne?
-
ZewaDeluxe
tag
válasz james008bond #10500 üzenetére
Azt olvastam az OCZ honlapjának fórumában hivatalkos válaszként, hogy (VERTEX 2-vel kapcsolatban írták, vö: vezérlő...), hogy a "native TRIM" támogatásként megjelölt szolgáltatás ezeknél az SSD-knél éppen azt jelenti, hogy TRIM nélkül is működik garbage collector, vagyis (pl.) XP-s környezetben is nyugodtan használhatod az SSD-t. Ha jól emlékszem (most nem tudom megkeresni, de később megnézem), szó szerint azt írták, hogy az SSD vetérlője által végzett garbage collection "nem olyan hatékony, mint a TRIM", de a célnak megfelel. A TRIM-nél tehát eleddig nincs jobb megoldás...
Flashcash tehát megerősítve...
[ Szerkesztve ]
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz Colos1 #10507 üzenetére
Mindkettőnél.
A T6UG1XBG nem kell TRIM, mert elég erős ITGC van beépítve.
"Other drives, like those based on Toshiba’s T6UG1XBG controller, don’t show an immediate performance benefit when TRIMed.On the upside it has an aggressive ITGC which makes it VERY difficult to get into a degraded state if you don't have the ability to use TRIM (which is also supported)." -
Colos1
őstag
-
JanR
addikt
Sziasztok!
A segitsegeteket szeretnem kerni. Most allok SSD vasarlas elott. Hozza tudnek jutni nagyon jo aron egy Corsair Nova 32GB-os SSD-hez.
1. kerdesem: Win7-em van, a rendszer sem kicsi, eleg hozza a 32GB, nem fog lassulni tole az SSD, ha ennyi helyet elfolal rajta egy rendszer (26-28GB).
2. kerdesem: Megeri nekem egy WD Black-rol valtanom SSD-re, rendszer teren?
3. kerdesem: Ha a rendszer van az SSD-n, a jatek megmondjuk mellette az emlitett WD blacke-en, attol a jateko betoltesi ideje gyorsulni fog, vagy marad a mostani?
Engyelore ennyi, legyszi segitsetek nekem, nagyon vonzanak az SSD, de meg nem hataroztam el magam
-
kisza25
félisten
szerintem akkor neked 64GB-os kellene, mert nagyon sok+ írás lesz, ha majdnem tele van
Biztos, hogy gyorsabb lesz SSD-vel a rendszer, mint Black WD-vel
ha a játék a Blacken lesz, nem lesz gyorsulás[ Szerkesztve ]
Eladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
JanR
addikt
válasz kisza25 #10515 üzenetére
Rendben, akkor ezt megvalaszoltad es el is fogadtam
Akkor a 2 versenyzo 64GB kornyezetben:
Corsair C300 vs Mushkin Callisto Deluxe? Most akkor melyik jobb nekem?
Mas: most akkor mi ez a TRIM, mert latom, hogy mindenki allitgat egy csomo mindent az SSD-vel, ennyi macera van veluk? Nem ugy mukodik, hogy berakom, radugom es tessek, sebesseg novekedes?
[ Szerkesztve ]
-
Peace
nagyúr
Vezérlő elméletileg tudja, AHCI módban van, drivert nem telepítettem. Ezek szerint érdemes lett volna megnéznem mi van a kis cd-n, amit a meghajtóhoz kaptam?
A tesztelő progi nevét viszont megköszönném. Meg a teszt nevét is, amit futtatnom kéne. Ránézek erre a driver dologra...
szerk.: 3 dolgot találtam intel oldalán, egyik sem tűnik drivernek:
-Intel® Data Migration Software
-Intel® Solid State Drive Toolbox
-Intel® SATA Solid-State Drive Firmware Update Tool[ Szerkesztve ]
-
-
cszn
őstag
Amelyikhez olcsóbban hozzájutsz! Mert a gyakorlati használatban nincs észrevehető különbség a kettő között. A Callisto lesz az egyébként.
De úgy működik. Csak néhány dolgot kell beállítani, ezeket pedig annak érdekében, hogy ne lassuljon le egy idő után. A TRIM a legfontosabb ezek közül, ehhez csak AHCI kell és Win7. A többi beállítás csak arra irányul, hogy ne legyen feleslegesen sok írás az SSD-n, a sokat emlegetett misztikus és hírhedt idő előtti elhalálozást elkerülendő.[ Szerkesztve ]
-
JanR
addikt
Nemtom, engem ez egy kicsit eltantorit, hogy ennyit kell vele vacakolni, hogy ne 'lassuljon'.
Esetleg ez a kesobbiekben valtozhat? Mert en ha veszek egy HDD/SSD-t, nehogy mar azzal is szorakoznom kell, hogy kesobb ne lassuljon, meg, hogy elhal-e hamar vagy sem
Amugy, ha veszek egyett es berakom a gepbe, akkor eloszor hudeszuper-hudegyors utana meg jon a varvavart lassulas?
-
adorjant
őstag
Nincs szó ilyesmiről,csak mivel relatív új cuccokról van szó,nincs akkora statisztika,és tapasztalat,hogy mit bír és meddig,ezért ezek inkább elővigyázatosságból vannak,pár kattintás és kész,ha nem akarod,akkor meg nem
A Win7 telepítéskor úgyis elvégzi a fő mozzanatokat (defrag kikapcsolás,TRIM bekapcsolás). -
Peace
nagyúr
Nem hiszem, hogy ezek közül bármelyikre is szükségem lenne. Mármint feltételezésem szerint ezekkel már mind rendelkezik a win 7. Én csak azt akarom kideríteni, hogy működik-e a TRIM jelenleg a gépen. AHCI módban lett telepítve a windows, elvileg be kellett, hogy kapcsolja. Csak szeretném leellenőrizni, ezért kellene a program és a teszt neve.
[ Szerkesztve ]
-
cszn
őstag
Akkor mondjuk Crytaldiskmark. Teszteld le 1000MB-os mérettel 5X csinálja a tesztet, ez már viszonylag átlagosnak mondható értékeket ad. Aztán írd tele az SSD-t teljesen, töröld le amivel teleírtad és teszteld le ugyanúgy ahogy először. Ha kb ugyanaz jön ki akkor működik.
Szerk: Amit adorjant úr ír az csak csekkolja hogy a windows elküdi e a parancsot. Az még nem biztos hogy célba is ér.
[ Szerkesztve ]
-
ZewaDeluxe
tag
Besz@rok rajtatok : ott a cikk, amiben minden világosan le van írva, de nem veszitek a fáradtságot, hogy belenézzetek. A TRIM működésének ellenőrzéséről a Prohardver-cikk a következőt írja, az 5. oldalon, az "SSD beüzemelése, a TRIM parancs beállítása" című, sokat sejtető résznél:
"Ha a telepítéssel megvagyunk, Windows 7/2008 R2 alatt ellenőrizzük, hogy az operációs rendszer elküldi-e a TRIM utasítást. Ehhez parancssorban írjuk be, hogy "fsutil behavior query disabledeletenotify". Ha a visszaadott érték 0, akkor jó, viszont ha 1, akkor be kell kapcsolni a TRIM-et, ehhez az "fsutil behavior set disabledeletenotify 0" parancsot használjuk, ezután már működnie kell. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a beállítás még nem jelenti azt, hogy a TRIM valóban működik. A Windows egy TRIM-et nem támogató SSD-nek vagy HDD-nek is elküldheti a TRIM utasításokat."
-
Peace
nagyúr
válasz ZewaDeluxe #10531 üzenetére
Elolvastam azt a cikket még a vásárlás előtt, de jobb szeretem megkérdezni azoktól, akik már egy ideje használnak ilyen hardware-t, és esetleg tudnak mondani valami hasznosat, ami gyakorlatban jött elő. Ennyi az egész.
-
LW
őstag
Hey-ho!
Valaki meg tudja nekem mondani SOSben, hogy hol találom a legfrissebb firmware-t 30GB OCZ vertex(OCZSSD2-1VTX30G) SSDhez?
Hogyan frissítsem? Mi ne csináljak, mit csináljak?üdv. LW
-
DV
senior tag
Tessek, itt van. "Please backup all data on the SSD as a precaution."
Angolul le van irva, hogy mit kell csinalni, link.
Roviden magyarul is:
A firmware-t ird ki egy ures CD-re.
Biosban allitsd at a Sata modot IDE-re (AHCI-rol).
Bootolj be a CD-rol.
A megjelenitett meghajtok kozul ird be az SSD-d sorszamat.
A “Do you want to find Target Drives?” kerdesre nyomj "Y"-t.
Hogyha latod az SSD-t, akkor ird be a szamat (altalaban 1).
Par masodperc utan keszen van a frissites.
Kapcsod ki a gepet, majd be es a BIOS-ban allitsd vissza a Sata modot AHCI-ra (IDE-rol).
Az eszkozkezeloben ellenorizd a firmware szamat.[ Szerkesztve ]
-
Templomegere
senior tag
van már valakinek itt ocz revodrive-ja?
-
DV
senior tag
válasz Templomegere #10538 üzenetére
Steady74 -nek van egy 120GB-os.
-
Gorneck
legenda
válasz Templomegere #10540 üzenetére
Mert már van vagy mert szépek az adatai? Én két nap után letettem róla...nem hatott nagyon meg...
Gorneck#1239
-
fagy53
nagyúr
Üdv!
Töprengek már egy ideje, hogy érdemes RAID0-ban, vagy csak simán /egyiken az OS, a másik átmeneti tároló/ használni két Kingston SSD-t?
fLeSs írt egy remek cikket a RAID0 HDD-ből, de sajnos az SSD RAID nem fért bele, pedig érdekelne, hogy hogyan szerepel ez a sokak által használt formáció!
A RAID-nál nincs TRIM és nagyobb az esély adatvesztésre, de videó vágásnál, konvertálásnál jobb, mint a single SSD.
A másik megoldás meg kényelmesebb, mert nem kell OS-t installálni, maradhat minden úgy ahogy most van, de értelemszerűen lassabb a fent említett esetben. -
ImI87
őstag
A közeljövőben szeretnék SSD-t venni. Egy 120 (128) GB-osra gondoltam, erről menne a rendszer (Win7 64bit), és a játékok is erre lennének telepítve. A cél természetesen a minél nagyobb gyorsaság. Ehhez milyen vezérlős SSD-t érdemes venni? Annyi féle van, és és a bőség zavarába estem. Esetleg ajánlhatnátok pár konkrét típust is, ami nem horror áron van.....
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
ImI87
őstag
válasz SzlobiG #10546 üzenetére
Na ez már egy jó kiindulópont. Sandforce 1200-asokaból ezeket találtam
Crucial C300 (355/140)
Corsair Force (287/275)
OCZ Vertex 2 (285/275)
OCZ Agility 2 (285/275)
G.Skill Phoenix (285/275)
G.Skill Phoenix PRO (285/275)Az OCZ Vertex 2 és Agility 2 széria között mi a különbség? Mert az adataik alapján teljesen egyformának tűnnek.
A G.Skill-nél is 2 féle van, a sima Phoenix és a Phoenix PRO. Látszatra itt sincs különbség, de akkor mégis mitől más?
Ezek az olvasás/írás értékek mennyire "valódiak"? Ezek mérvadó infók egy SSD-ről, vagy csak ilyen elvi maximumok?
Az lényeges, hogy van-e egy SSD-n DRAM cache? Mert más típusoknál láttam, de ezeknél a sandforce-osoknál nem.
Ja, és jól látom, hogy a Crucal már SATA3-as, ennek van érdemi haszna, vagy kiszolgálja még ezeket egy sima SATA2-es lap is?
[ Szerkesztve ]
-
Gorneck
legenda
Sacc per kb...de megnézel pár tesztet és kiderül...a felsoroltak közül szinte mindről lehet találni elég olvasnivalót.
Kb semmit se érnek...ha jó az ssd vezérlő és a lapodé is megfelelő, akkor egy 100/80as SSD is ugyanolyan gyorsan töltöget be mindent, mint amiket pl felsoroltál.
Ki, bár láttam olyan tesztet, ahol profitált a csatolófelületből az SSD...de ezt uccse érzed meg sehol, hacsak nem tömörítesz, kovertálsz, vágsz...stb.
Gorneck#1239
-
cszn
őstag
A C300 nem szendforszos a többi asszem stimmt. Megmondom neked az őszintét. Szerintem olyan mintha két típust írtál volna, mert annyira nincs köztük különbség. A C300 és a többi között meg szerintem döntsön az, hogy melyik olcsóbb és akkor jársz jól. Itt van anand bácsi listája. Egészen a 600 gigás velocitól (ami ha jól tudom a leggyorsabb vinyó), ha jól megnézed a kiszemelt példányok igen fent szerepelnek és az már jelent valamit.
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest