Hirdetés
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- N€T0X|N: Talaria tuning: meg kéne tudni állni!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
Aktív témák
-
ZewaDeluxe
tag
Besz@rok rajtatok
: ott a cikk, amiben minden világosan le van írva, de nem veszitek a fáradtságot, hogy belenézzetek. A TRIM működésének ellenőrzéséről a Prohardver-cikk a következőt írja, az 5. oldalon, az "SSD beüzemelése, a TRIM parancs beállítása" című, sokat sejtető résznél:"Ha a telepítéssel megvagyunk, Windows 7/2008 R2 alatt ellenőrizzük, hogy az operációs rendszer elküldi-e a TRIM utasítást. Ehhez parancssorban írjuk be, hogy "fsutil behavior query disabledeletenotify". Ha a visszaadott érték 0, akkor jó, viszont ha 1, akkor be kell kapcsolni a TRIM-et, ehhez az "fsutil behavior set disabledeletenotify 0" parancsot használjuk, ezután már működnie kell. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a beállítás még nem jelenti azt, hogy a TRIM valóban működik. A Windows egy TRIM-et nem támogató SSD-nek vagy HDD-nek is elküldheti a TRIM utasításokat."
-
-
ZewaDeluxe
tag
válasz
james008bond
üzenetére
Azt olvastam az OCZ honlapjának fórumában hivatalkos válaszként, hogy (VERTEX 2-vel kapcsolatban írták, vö: vezérlő...), hogy a "native TRIM" támogatásként megjelölt szolgáltatás ezeknél az SSD-knél éppen azt jelenti, hogy TRIM nélkül is működik garbage collector, vagyis (pl.) XP-s környezetben is nyugodtan használhatod az SSD-t. Ha jól emlékszem (most nem tudom megkeresni, de később megnézem), szó szerint azt írták, hogy az SSD vetérlője által végzett garbage collection "nem olyan hatékony, mint a TRIM", de a célnak megfelel. A TRIM-nél tehát eleddig nincs jobb megoldás...
Flashcash tehát megerősítve...

-
ZewaDeluxe
tag
válasz
kapcs-ford
üzenetére
Hát ez szomorú... Ilyen hőmérsékletről ráadásul még csak nem is hallottam... Nem arról volt szó, hogy laptopba akarod tenni? Ott elég zűrös lesz így használni...

Megtettél mindent... Csak így lehet nyugodt lelkiismerettel veszíteni.

Ennek a melegedésnek viszont utánanéznék a helyedben.És amit még megtennék: visszaküldeném a fenébe és vennék az árából egy kisebb de jobb SSD-t meg egy WIN7-et...

Mennyit fizettél ezért a cuccért? És hol vetted?
-
ZewaDeluxe
tag
válasz
kapcs-ford
üzenetére
Ja! A sebesség: telepítsd fel az EVEREST valamelyik próbaverzióját és csinálj azzal egy READ TEST SUITE-ot, vagy csekkold le Te is a RANDOM READ-et, ahogy én is... Aztán majd meglátjuk, mit mondasz...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ZewaDeluxe
tag
válasz
kapcs-ford
üzenetére
Jól van!A TRIM egy utasítás, és az operációs rendszer adja ki - eleddig csak a Windows 7-es. Ez nem driver kérdése, illetve csak annyiban, hogy AHCI kell ahhoz, hogy az OP-rendszer tudja kommunikálni az SSD felé. Vannak viszont alternatív megoldások - például XP-re -, amikkel karban tudod tartani az SSD-t. Ez utóbbi igencsak fontos. TRIM nélkül egy idő után le fog lassulni az SSD-d.
A mérhető sebességek és a marketing világának cizellált összefüggéseivel kapcsolatban idézhetném magam:
Ha komolytalan OCZ marketinges lennék, még azt is bedobhatnám, hogy a VERTEX 2 470MB/s felett olvas randomban... ...És még csak nem is hazudnék...
A fenti EVEREST RANDOM READ teszt huszonX másodperc alatt simán ilyen értékeket adott, ahogyan az látható... -
ZewaDeluxe
tag
válasz
kapcs-ford
üzenetére
Aha. Igen. Sajnos a dolog komplikáltabb.
De! Google a barátunk!
Ha bírod az angolt, akkor csekkold le ezt:
Enabling SATA mode to AHCI after XP Install... [link]
Ez konkrétan a végső megoldás az AHCI-problémádra.

Ettől függetlenül én még mindig az új OP-rendszert javaslom... Úgyis ott fogsz kikötni...

-
ZewaDeluxe
tag
válasz
kapcs-ford
üzenetére
Helló!
Ha IDE módban telepíted a Windows-t, akkor az AHCI drivere nem fog települni, ezért nem érti később a Windows, ha átállítod a BIOS-t. Jól értem, hogy XP-t akarsz klónozni? Jelzem, hogy XP-n NINCS TRIM, úgyhogy az AHCI-nak sincs veszettül sok értelme...
Van viszont egy cikk, ami leírja, hogy miként működik az AHCI-ra váltás újratelepítés nélkül WIN 7-en: [link]
Ha be tudsz bootolni a klónozott partícióról, boot-olj be úgy, hogy az alaplapod IDE módban hagyod. Ha felállt a Windows, akkor (idézem):
1. Lépjünk ki minden programból.
2. Start menü keresőjével futtassuk: regedit
3. Navigáljunk ide:
HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \ Msahci
4. Jobb oldalt kattintsunk duplán a Start elemre, módosítsuk a bejegyzés értékét 0 -ra.
5. Indítsuk újra a gépet és állítsuk be BIOS-ban az AHCI-módot.Ha minden igaz, ez az elérési útvonal XP-n is. Csekkold le azért, nem vagyok benne biztos...
Mindezeken túl - ha megengedsz egy javaslatot: szép, új SSD-d van, miért nem dobsz rá egy új, friss, ropogós OP-rendszert? Mondjuk egy WIN7-et, amin van TRIM...?

-
ZewaDeluxe
tag
válasz
ThodEE
üzenetére

Nyugi! Ugyanezt írja nekem is a zsír új VERTEX 2-re, és a hibátlan, 100%-os Samsung F3-ra is...
Nincs annak az SSD-nek semmi baja.
Tegyél meg valamit (csak úgy próbaképpen
)! Pattintsd be a gépbe csak az SSD-t, minden HDD-t húzz ki! A BIOS-ban állítsd be az AHCI-t, és telepítsd fel az Windows-t DVD-ről.Amikor a Windows telepítő elindul, válaszd a HALADÓ TELEPÍTÉSt, és töröld az összes partíciót az SSD-n, NE csinálj új partíciót, hanem ereszd rá a telepítőt a particionálatlan SSD-re!
Mennie kell annak. Ha így sem menne, na akkor kezdheted vakargatni a fejed...

-
ZewaDeluxe
tag
válasz
ThodEE
üzenetére
Szia!
Mik pontosan a tünetek? Leírtad már korábban? (Visszaolvastam, de nem találtam...) Nem lehet, hogy lemarad valamilyen alapvető BIOS-beállítás az alaplapodon? AHCI-belőve mindenhol?
Ami meg a Reallocated Sectors Count-ot illeti: nekem is pontosan ezt a kis sárga felkiáltójelet biggyeszti oda a HD Sentinel... Szerintem nem mérvadó a S.M.A.R.T. kiolvasásból származó "értékbecslés", miután nem kommunikál jól az SSD ezen a csatornán. Talán egy későbbi firmware-frissítés megoldja ezt...
-
ZewaDeluxe
tag
válasz
kecsetif
üzenetére
Igyekeztem összeolvasni mindent a vásárlás előtt, és az INTEL X-25 V és a VERTEX 2 között vacakoltam. Az 40 Gigás Intel olcsóbb vagy 5000.-rel, viszont az OCZ minden tekintetben nagyon gyors, szemben az Intellel, ami helyenként azért le-le marad, bár ezek a lemaradások nagyon elenyésző különbségeket jelentenek a hétköznapi használat során - valószínűleg lehetetlen észre venni őket.
Van itt egy nagyon jó kis összehasonlító teszt belépő árkategóriás SSD-kről: [link]
Ebben van egy-két tanulságos eredmény. Például:
Windows 7 Boot-idő:
Aztán: Internet Explorer, Outlook 2007, Access 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007, Publisher 2007, Word 2007 és Photoshop CS4 egyszerre való betöltése a Windows elindulása után - multitasking feladat:
És végül, a PhotoShop CS4 elindítása:
Nekem az tűnik ki mindebből, hogy a százalékosan nagy eltérések is elenyésző különbséget jelentenek a gép előtt ülő felhasználónak. A HDD-kkel szembeni előny alapvetően az elérési időből adódik, az pedig nagyságrendileg hasonló minden jobb minőségű SSD-nél...
A TRIM viszont nagyon fontos mind a sebesség, mind az élettartam vonatkozásában, szóval én hanyagolnám a RAID0-t, inkább egy nagyobbat vennék... Természetesen VERTEX 2-t...

...Vagy esetleg Intelt...

-
ZewaDeluxe
tag
válasz
kecsetif
üzenetére
A méret mindíg számít...

...Mégha csak kisebb-nagyobb mértékben is... ...És bizonyos határokon túl nem feltétlenül jobb a nagyobb...

Az OCZ honlapján a VERTEX 2-ről így fest a kép:

A RAID0 viszont megfontolandó: sebességben ugyan brutális, viszont RAID-tömben nincs TRIM-támogatás...
A VERTEX 2 nem feltétlenül a leggyorsabb, de ebben az árkategóriában biztos hogy dobogós...
-
ZewaDeluxe
tag
Helló Mindenkinek!
Nos... Néhány napja pattintottam a gépembe egy 40 Gigás OCZ Vertex 2-t. Windows 7 64Bit-es rendszer került rá, a széles e világhálón javasolt beállításokkal (Superfetch, Hib. fájl, stb kilőve), TRIM működik az első pillanattól. Miután szépen felállt a rendszer, Office 2007, Photoshop és néhány apróbb alapprogram (mint például a Diablo 2 Expansion + a PlayDisc képfájlja
) került még a meghajtóra. Most 17,5 Giga foglalt az SSD-n. 
Ami viszont ritkán kap szót, az a hangtalanság fenomenális élménye: eddig is komoly hangsúlyt fektettem a gép hűtésére és annak zajtalanságára, és rohadt bosszantó volt, hogy a HDD (Samsung F3) mindíg adott egy kis alapzajt - mást gyakorlatilag nem lehet már hallani a gépben. Pontosabban most már ezt sem...!
Ha melózok, akkor a HDD lekapcs, és csak a rendszerlemez, azaz csak az SSD aktív. Egyszerűen csodálatos!!!
Itt ülök a gép mellet, és nulla hangja van. Semmit nem lehet hallani...Szóval, Hölgyeim és Uraim! SSD-re fel! Ne vacakoljatok, ha azon gondolkodtok, hogy befektessetek egybe! Óriási! És persze olyan, mintha minden program folyamatosan a memóriában lenne - pörög mint atom...

Azon gondolkodom még, hogy veszek egy dupla-vinyós külső HDD házat, rádugok 3-4 aktív USB-hosszabbítót, kiteszem a szobából az összes HDD-t, és többet semmi sem töri meg ezt a fantasztikus csendet...

Aktív témák
- Értékcsökkentett gamer alaplapok /ASUS/MSI/AM5/Számlával/
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB ZALMAN S4 FSP 500W
- NEO-t vennél? NE TEDD!!! KÉSZLETKISÖPRÉSI UltraAkcióóó! Air M4 16GB 512GB Garancia - több színben!
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI Gaming X RTX 3060Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
: ott a cikk, amiben minden világosan le van írva, de nem veszitek a fáradtságot, hogy belenézzetek. A TRIM működésének ellenőrzéséről a Prohardver-cikk a következőt írja, az 5. oldalon, az "SSD beüzemelése, a TRIM parancs beállítása" című, sokat sejtető résznél:

Jól van!
A fenti EVEREST RANDOM READ teszt huszonX másodperc alatt simán ilyen értékeket adott, ahogyan az látható...

Itt ülök a gép mellet, és nulla hangja van. Semmit nem lehet hallani...