Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sirpi

senior tag

Szerk.: Bocs, újként küldtem el, pedig a függőben lévő balra-jobbra csoportosítós feladatra akartam reagálni, csak lusta voltam keresni egy előzményt.

Na, voltam a hétvégén Németországban és ott hallottam ezt a feladatot, kicsit máshogy, és szerencsére a megoldást is. Szóval úgy meg tudom oldani, hogy egyesével jönnek be a törpék, mindnek ugyanazt mondom, és a végén velem szemben fognak állni egy sorban, a sor bal oldalán a pirosak, a sor jobb oldalán pedig a kékek (az irányokat a félreértések elkerülése végett magamhoz viszonyítom). A következő utasítást adom nekik:

''Ha Te vagy az első, állj középre. Ha nem, ékelődj be a piros sapkások és kék sapkások közé. Amennyiben csak piros sapkások vannak, állj a sor jobb szélére, amennyiben csak kék sapkások, állj a bal szélére (röviden: állj be a legutolsó piros sapkás mellé hozzám képest jobbra).''

Ezzel szépen különválasztódnak és itt akár véget is érhet a feladat.

Ha mindenképp 2 csoportba kell őket osztani, akkor az utasítást ki kell egészíteni ezzel:

''Ha már mindenki megérkezett, és látsz tőled jobbra piros sapkást, menj a bal sarokba. Ha látsz tőled balra kék sapkást, menj a jobb sarokba. Ha ketten nem mozdultok meg a végén, akkor a jobb oldali menjen jobbra, a bal oldali pedig balra. Ha csak 1 van köztetek, aki nem mozdult meg, az lépjen ugyanarra, mint a többiek.''

Ezzel szépen el is küldtük őket a megfelelő sarokba és mindnek ugyanazt mondtuk.

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés