- Út Korea turistaparadicsomába, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ATK Blazing Sky X1 Ultimate Metallic Red gamer egér
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #4350 üzenetére
Bazzeg.. elírtam.. Xubuntut akartam írni.
-
csendes
addikt
válasz
mAtThEw0319 #4332 üzenetére
Nem ok nélkül félsz, mert volt akinek sikerült téglásítani Acer E3-111 notebookot a frissítéssel [link]. Az UEFI opció megjelenítéséhez segítséget kértek itt, de sokra nem jutottak: [link]
Szerintem a konkrét esetben csak az Acer a hunyó, egyszerűen tele van bug-gal a BIOS, de egyébként sem könnyű működésre bírni Linuxot rajta. [link][link][link]
HIába árulják Linux operációs rendszerrel, ez a notebook ahogy írják nem "Linux-barát". -
Cyrin
addikt
válasz
mAtThEw0319 #4342 üzenetére
Télleg vidd vissza, kár lekorlátozni magad egy linuxra, ami még lassú is.
Vidd vissza, vegyél másikat, ez nem jött be, csak szenvednél tőle később... -
BoB
veterán
válasz
Én visszavinném.
-
ViZion
félisten
válasz
Igazán azért a Celeronért nem lenne nagy kár...
Pentium quad
i3 Haswell Acer, 15 Wattocskás, igazi kis méregzsákNah erre felmegy win7, linux, akármi. Ezt kapta az asszony.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Szerintem próbálj megbarátkozni a linpus linuxszal.
Azzal mire jutottál? Nem lehetetlen azzal használni tartósan. Majd fél, egy év múlva próbálj rá nagyonfriss disztrót. Mondjuk akár fedora rawhide is lehet! Akkor már látszik, hogy jó irányba megy -e a fejlesztést.
Vannak ilyen összegányolt hardverek, amikhez alig van driver. látod még win oldalról sem. Sajnos olcsó húsba nyúltál.
-
ViZion
félisten
válasz
mAtThEw0319 #4336 üzenetére
Másokban is van legacy, de nem működik bios frissítés nélkül. MS keményen pénzeli ezeket...
Nah, most rá tudtam nézni a típusra. Fain, ahhoz csak win alól hegesztős frissítés van. Akkor elvileg Legacy módban, nem uefi pendriveról kellene menjen a telepítés.
Ahogy nézem, legacy kapcsoló ide vagy oda, erre UEFI módban Xubuntut hegesztett egy sorstársad, a többi neki is szopcsi volt... Mint 17 Legacy installt is írnak. Legrosszabb esetben kikapod a vinyót, az nem garivesztős Acernél, tudom. Csak kérdés utána bootlna-e... -
ViZion
félisten
válasz
mAtThEw0319 #4334 üzenetére
Nem. Pendrive-ra rakod, biosban megkeresed a frissítést és frissíted onnan. Nem para.
Utána lehet legacy módban telepíteni, CSM module vagy CSM boot enabled, de van ahol win7 mode/ win8 uefi mode van.
-
ViZion
félisten
válasz
mAtThEw0319 #4332 üzenetére
NINCS, MERT "KIMARADT". Biost kell frissíteni, utána lehet w7 módba rakni a boot-ot, nem csak w8/uefi lesz.
-
ViZion
félisten
válasz
mAtThEw0319 #4330 üzenetére
Ha új noti, akkor keress bios frissítést. Frissítsd pendrive-ról, majd restart, load bios defaults, utána keresd meg a security-nél, hogy legacy boot is legyen CSM enabled. Pontos típus is segítene, de gondolom Asus, Toshiba... azok lefeküdtek a win 8-nak rendesen...
-
Vladi
nagyúr
válasz
mAtThEw0319 #4327 üzenetére
Akkor elképzelhető, hogy valami házi patchet tettek a linpusba, hogy egyáltalán menjen.
Ha egyelőre jó neked, akkor használd azzal. fél, egy év múlva nézd meg újra a friss disztrókat. Egyébként miért nem mentek fel?
Kérdésedre továbbra is azt mondom, hogy nézd meg a driver helyzetét. Ha van grafikus felületed, akkor nem biztos, hogy kell. Egyébként mi a gond vele?
Ha végképp innen akarsz telepíteni csomagot, akkor a fedora installer rpm-et válaszd. Már ha rpm alapú a linpusod.
-
ViZion
félisten
válasz
mAtThEw0319 #4327 üzenetére
Az új Peppermint OS-t próbáld ki, ahola legtöbb linux elhavazott, ott ez működött. Új gépnél lehet ezzel is lesz pár probléma, de azért javítgatják.
-
Vladi
nagyúr
válasz
mAtThEw0319 #4325 üzenetére
elvileg csak telepíted a csomagot. De szerintem valószínűbb, hogy már most is van intel drivered! Mert ami egyáltalán van, az nyílt forrástú, tehát a legtobb disztribútor szállítja.
ellenőrizd le:
/var/log/Xorg.0.log ide írja az üzeneteit, hosszú, de kiderül belőel, hogy van -e rendes drivered.Egyébként az a linpus elég nesze semmi fogd meg jól típusú os, inkább valami nagy általános disztró kellene neked, pl: fedora.
-
rokefeller
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #3375 üzenetére
Egyébként ahogy nézem, az Acer S3 sem hibátlan linux alatt, a ventilátor kezelés meg a képernyő fényesség állítás igényel hegesztést, a bluetooth meg nem megy.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Erre a cuccra gondolsz? link
Érdemes követni a kiszemelt cucc fejlődését, itt nem sok gond lehet.
Elvben meglehet oldani a lecsukást. Ez linux, amit meg lehet csinálni azt meg lehet.
Beállítod, hogy ha lecsukod ne csinljon semmit. A videó lejtászó képét meg kiküldöd hdmi-n és kész vagy.
(#3376) rokefeller:
Nem kell feltétlenül gnomeban gondolkodni. Jó az az xfce, vagy más is.
-
rokefeller
senior tag
válasz
Nekem windowson a lenovo power managerében lehet csinálni profilokat, én csináltam egyet ami ezt tudja, hogy akkor is ébren marad, amikor lecsukom, de leveszi a laptop fényerőt.
Linuxon ebből volt nagy hepaj a gnome3 kapcsán, mert volt egy beállítás a gnome2-ben, hogy mit csináljon ha lecsukod, gnome3-ban automatikusan suspendelt. De emlékeim szerint a gnome volt olyan okos, hogy nem kapcsolt le, ha volt rajta külső monitor. Bár nekem legjobban az jött be, ha nem lecsuktam, hanem csak levettem a képernyű háttérvilágítását, Acer-nél erre van külön fn+fx billentyű, és akkor nem is világít a szobában, viszont nem is melegszik fel a csukott fedő miatt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
mAtThEw0319 #3371 üzenetére
Nem, nem bukod máris.
Megnézted a linket amit küldtem? Nem megy most 3-4 dolog. 3 hónapja meg nem ment 8. Vársz még pár hónapot, akkor ilyen probléma marad, hogy nem tudod hibernálni.
Gondolom egy ilyen gépet nem fél évre veszel. Egy év múlva meg már semmi gondod nem lesz.
-
rokefeller
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #3371 üzenetére
Nem tudom most mi a helyzet, de decemberben ez volt. Mindjárt kijön az új ubi, meg a fedora is, ha nincs benne valami nagyon elszállt proprietary cucc, akkor nem lesz baj. Amikor én néztem, nem ment a suspend rendesen. Nekem az mindenképp kell. Ha suspend, wifi, video és hang van, akkor nagy para nincs. Ha egy kártyaolvasó driver ratyi, arra magasról teszek, mert alig használom. Szóval ne parázz, mivel az ultrabook-ot az intel találta ki, fog az menni (vagy már megy is)
Ha mondjuk olcsóbbat akarsz, meg lehet nézni az acer ultrabookját, vagy ha ugyanennyi pénz, akkor egy Lenovo t 420s is jó lehet, néha van akciósan is, és az egy elég masszív kis üzleti társ. Ronda, mint minden T-s lenovo, dehát nem a Dokkba fogod magaddal vinni, meg gondolom divatfotós sem vagy, mert akkor a macbook airedről fikáznál minket, földi halandó linuxosokat :-)
-
rokefeller
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #3365 üzenetére
Vigyázz azért az zenbook-kal. Én decemberben gondolkodtam rajta, és akkor még voltak vele bajok. Egyébként jó kis gép, de én végül egy T-s lenovo-nál kötöttem ki, WIN7-tel. Vérzik a szívem, hogy ezt a "kiváló" OS-t kell használnom a munkám miatt. Épp lusta vagyok beletenni az SSD-met, de agyalok hogy megy fel dual bootban nekem is mellé vissza egy linux, mert az a windows egyszerűen nem tudom kinek elég.
Csak egy kis rinya, i7, 8 giga ram kevés hogy egy 800 megás exe-t átnevezzek, mert a vírusirtó le akarja ellenőrizni, és megeszi a disk-et közben. Az a vírusirtó, ami lecsekkolta ezt a fájlt amikor letöltöttem. f2-re meg kifagy a fájlkezelő. Emellett úgy hogy konstans van 3 giga szabad memóriám, folyton swapel. Nincsenek asztalok. Viszont kezeli az optimus-t, jó a power managementje, és fut rajta a GT legends.
-
Vladi
nagyúr
válasz
mAtThEw0319 #3365 üzenetére
link. Most így áll a dolog. Majd ha aktuális, akkor keress rá megint, hogy mi a helyzet. Akkor már fedora 17 kint lesz, hátha addig a mostani problémák is megoldódnak.
Jááá ez a gép elég hard!
-
rokefeller
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #3358 üzenetére
Nincs ilyen általános válasz, hogy bizonyos laptopok szeretik, mások meg nem.
Egyszerű ökölszabály (volt régen) hogy az Intel Centrino laptopok szerették, mert az integrált videókártyához és wifihez volt open source driver. Az Intel Hda audió néha tudott parás lenni, mert ott sosem lehetett tudni, hogy a codec-et ki gyártotta, és épp melyik volt, de csak a nagyon újakkal volt gebasz.
Amivel szopó tudott lenni, az a videokártya. ATI-val voltak szívások, pláne ha az fglrx-et akartad használni. Open source driverrel általában ment minden, csak nem volt rendesen kihasználva. Mivel én nem játszottam sosem linuxon (nem volt mivel:-)) ezért én az inteles vonal mellett döntöttem, és nem volt vele sosem bajom.A 64 bitet minden új gép támogatja (ami mondjuk 5 éve új :-)), ezért célszerű azzal menni, már nincs semmi para, jó a multiarch, skype meg flashplayer is megy frankón, pár 32 bites lib kell csak. Viszont a 32 bit csak PAE kernellel tudta a 4 giga ramot. Most az a default, tehát a 32 bitessel is látni fogja a 4 giga ramot.
Vladi írta, hogy nem kompatibilis valami. Az a baj, hogy ha dracut hibát ír, akkor el sem jut odáig.
Azt nézem, az egyik képen Qemu-ban próbálod Windows 7 alól? Próbáld ki virtualbox-szal, azzal menni kell. Az elfedi a hardver problémákat, és nálam megy. Ha nálad nem, akkor az image lesz a hibás, egyértelműen. Itt találtam egy hasonló hibát: [link]
Megoldás nincs, lehet a win 7 kavar be, nem tudom. Az is lehet, hogy a pendrive-val van valami gebasz, ha más OS-nél is dobja. Próbáld újraformázni, esetleg, és utána felrakni az image-et.
Itt egy másik: [link]
Na, ez már lehet megoldás: ezt dobd be a kernel sorába a boot-nál: "acpi=off irqpoll"
Egy próbát megér.Sajnálom egyébként hogy ilyen problémáid, de annyit kérnék, hogy ne vegye el a kedved, és ne faragjon belőled egy rosszkedvű linux hatert, aki mindenkinek azt mondja hogy ez egy használhatatlan cucc, mert ez nem igaz, és alapvetően a dual boot mindig szívás, ilyen olyan okokból. Egyébként ha megcsinálod, megéri, mert fasza rendszer.
-
Vladi
nagyúr
válasz
mAtThEw0319 #3355 üzenetére
Töltsd már le megint, mert nekem gyanús, hogy lefele jövet megsérült. ,akkor szokott ilyet dobálni.
Vagy valami nagyon nem kompatibilis a gépedben, de az szívás. -
ViZion
félisten
válasz
...próbálj meg esetleg régebbi, pl. 8.04 LTS Ubuntut, hátha... de más tippem most nincs.
-
Vladi
nagyúr
válasz
"Kaphatnék arra kérdésre választ, hogy ügye jól tudom, hogy az Asus notebook-ok szeretik a Linuxot?"
Jah, szívesen mennek együtt fagyizni.
Melyik laptop a kérdés?
-
ViZion
félisten
válasz
Huhh... ezt nem vágom, nem kellene lefagynia. Igen, 64 bitesek voltak. Ezt érdemesebb felrakni, bár különbség nincs használat során.
Elvileg minden laptopra lehet linuxot rakni, igazából elég sok jön Linpus linuxal, azokra felmegy más is. Virtuálgépben is fagy? MD5 ellenőrzés volt?
Neten másoknak ezen a laptopon megy az Ubuntu, stb... nem tudom mi van nálad. Esetleg bios-ban van vmi elállítva? -
ViZion
félisten
válasz
mAtThEw0319 #3355 üzenetére
-
Vladi
nagyúr
válasz
mAtThEw0319 #3346 üzenetére
Ugyan azt, de mit?
Nézd meg az elején az ellenőrzéssel. Jól töltötted le?
-
rokefeller
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #3346 üzenetére
Híjj. Alapvetően a kinézet nem disztró függő, hanem hogy melyik desktop környezetet használod. Hanyas Live-ot próbálod egyébként? Meg milyen videókártya van a gépben, amivel próbálkozol?
-
rokefeller
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #3344 üzenetére
Ezzel:
[LiveUSB creator]Windowsra is fel lehet tenni, és lehet vele liveUSB-t gyártani. Én a parancssoros verzióját használtam gyakran linuxon, ment simán. Ha csak installhoz kell, akkor oké, de ha próbálgatni akarod a live-ot, akkor lehet rajta home-ot, meg overlay területet kialakítani. Jó stuff. Ha esetleg valami miatt nem menne, akkor meg az UnetBootIN-t javaslom még, azzal bármilyen linux cd image-et USB-síteni lehet.
-
rokefeller
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #3342 üzenetére
Szia
1. tud magyarul
2. első körben azt mondanám, hogy ne bízd rá a szabad hely felhasználást, mert nagy swapet csinál, meg lvm-et, ami nem kell szerintem neked. Javasolnék egy 500 mega körüli /boot -ot, swap-et attól függően hogy mennyi memóriád van, ha van 4 giga, akkor szerintem ne csinálj swap partíciót, 2 gigánál mehet 2 giga swap pl, de nem kell túlzásbavinni. a maradék meg mehet a /-nek, szerintem egyelőre, ha csak ismerkedsz, nem érdemes a /home-ot különválasztani, mert az a 10 giga nem sok, fölöslegesen ne fragmentálódjon szét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OpenWRT topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- War Thunder - MMO Combat Game
- Goddess of Victory:Nikke
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Általános igazgatóhelyettes tábla üvegből eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T560 - i7-6GEN I 16GB I 512GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF VG34VQL3A 34 180Hz VA 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest