- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
2-More #151990 üzenetére
"jött olyan belőtt-bepiált csávó, nekiment mindenkinek, 4en verték kábeldarabbal, viperával, fújták rá a gázsprayt, és utána rá kellett hívni a rendőröket, "
Nyugi, itt ezt sokadikra sem értették egyesek, meg minek mennek rá hárman egy tagra. Azért, mert amúgy nem három, hanem lehet 13 kellene. Amikor itt bazilika környékén pusztított a majom meg 1-2 hasonló videó, akkor lefutottuk ezeket a köröket. De ha nem is látott még ilyet, akkor nézhetne pár hatástanulmányt.
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #151991 üzenetére
Annak ellenére, hogy nem mindenkinek van gyakorlata meg ez nem is annyira Amerika, hogy napi szinten meg legyen a dolog nem valószínű, hogy a kézremegésen múlt vagy bármin. Aztán jó ég tudja melyik oldalon vagy, mindig mondtam, hogy ha fegyver akkor jobb ha közel van, késsel meg maradjon messzebb. Itt közel volt, pont az szophatta be.
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #151982 üzenetére
" több külföldi cégnél adják a keretszoftvert amiben kell fordítani."
És az kb. ez a 1.5 platform, amit mutattam. Aki fordítókat ismerek ezekben melóznak ezercsilliárd éve is. Amikor 25 éve alakult a HWSW ahhoz tudom kötni, hogy nem sokkal utána pont ilyen indokok miatt adták fel többen. Többire nézhetek dátumot bőven, én tudom, hogy nem TXT érkezik, ezeket üzemeltettem és ilyen fordítókkal dolgoztam, azért írtam, hogy rég nincs papír szótár, de az elektromos verzió sem csak szótár. Saccperkábé 2010 körül már pont ezen indokkal sírtak a szakmán.
-
Jahno
veterán
válasz
hobizoli #151978 üzenetére
"nem, mert 40-50m-re parttol a jegen a molo fele atsetalva semmi nincs kiirva, ugyhogy nem lattuk"
Ezt én nagyon kevés helyen direkt kihasználom de nem én írtam róla, hanem az alteregóm :-D
Ez a bajom 1-2 ojjektummal is, hogy kerítés van és tudom, hogy tilos akkor az kimarad, evvan. Van egy csomó ilyen haverom aki mindenhová belóg, én megpróbálom hivatalosan aztán ha nem megy, akkor nem ment. Szerencsére fotós haverok is olyanok, többen melóznak minősített helyen, nem kell kisebb balhé sem.
-
zetor2000
őstag
válasz
blueboi69 #151936 üzenetére
Ez a DeepL kegyetlen...
Regisztráció után van (lehet) 20 doksid, amit lefordít. Adtam neki egy pár 100 oldalas cuccot PDF ben, erre visszaadta magyarul, kábé oldalhelyesen - azaz nem írt bele a képbe, nem tördelte szanaszét az oldalt, és első 10 oldalba belelovasva se volt ordenáré probléma a tartalommal. ~1 perc volt.
Aztán még eljátszottam velük, hogy töröljék az accoutomat, mert nem szeretném náluk hagyni. -
zetor2000
őstag
válasz
Jahno #151948 üzenetére
A nagy filmkölcsönző oldalon fenn van. Nekem onnan van meg, most újév elején néztem meg... Eléggé velős cucc.
Kezdetben nem tudtam, mi is ez, aztán rá kellett jöjjek, hogy kábé éles felvételek összevágva, narrálva, elmesélve. Borzalmas.
És ez csak az első 20 nap történése... -
blueboi69
őstag
válasz
2-More #151990 üzenetére
Azért érdekes módon vagyunk összerakva, hogy az adrenalin (vagy épp más szer) mennyire felül tudja írni az idegpályákat. Mondjuk műtéteknél ez kifejezetten jó, de nem erre gondolok.
Elhiszem, hogy ilyen közelségben nincs időd reagálni. De mondjuk egy rendőrtől elvárnám, hogy ne remegjen a keze, ha nem teljesen kezdő.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151979 üzenetére
Bejárta anno a sztori a sajtót, pedig full valid. Nem user error, ez ilyen tánc. Mikor ideg van, remeg a kezed, a másik meg jön, akkor el fog érni egy adott távon, nincs kecmec. Ha be van mákolva, akkor beleteheted a teljes tárat, amíg nem ér telibe létfontosságú szervet, addig jönni fog, sokszor még akkor is. Itt kalászon a csávó ugyanígy ráment a rendőrökre, az egyiket leszúrta, a másik ráfogta a stukkert, embert nem érdekelte, ráment, kapott egyet lábba úgy, hogy eltörte a lábszárát a JHP nyíltra, ember felállt a törött, 45 fokban félreálló lábára, és ment tovább, akkor kapott mellbe még vagy 4et mire lefeküdt. Mint a zombifilmekben. Taxis ismerős mesélte, a droszton jött olyan belőtt-bepiált csávó, nekiment mindenkinek, 4en verték kábeldarabbal, viperával, fújták rá a gázsprayt, és utána rá kellett hívni a rendőröket, mert 4en nem bírtak vele. Vagy, ott az a legendás felvétel, minden rendőri erőszakos film ősapja, amikor az afroamerikai elkövetőt féltucatnyian vernek tonfával. Csak az maradt ki, hogy az ember rongyá szétspruizva rodeózott a kertvárosban, és mikor kiszedték a kocsiból, három rendőrt összevert, mire erősítést hívtak, és konkrétan úgy maradt végül a földön a sokszázadik ütés után, hogy eltörték a két lábát, a fél bordakosarát, meg betörték a fejét.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #151983 üzenetére
Pontosan így van. Ezért mosolygok az olyanokon amikor mondja valaki, hogy jajj ez mégmilyen buta, nem kell félni.
Kiadók meg tényleg... asszony szeret olvasni, van itthon pár könysorozat, mert az úgy szép. És akkor bosszankodik, hogy más a borítója, mert csak és egyszer kiadták keménykötéssel, de csak 2hónapig, utána már a puha volt, emiatt a kemény az baromi drága... de vett már ugyanabból 3 puhát, befektetésnek, mert annyiért adja el (mertmár a puhát sem kapni) hogy abból majd meglesz a kemény...
Gyerekkönyvek ugyanez.. APG könyvsorozat (amúgy tök jó), van, hogy mutatja, hogy milyen jó áron van, én meg már többször hittem azt, hogy az egész sorozat kerül annyiba, de neeem csak 1db.
-
Jahno
veterán
válasz
2-More #151976 üzenetére
"jajj nincs csocsóasztal meg avokádólatte? jajj akár 3 óra aktív meló is előfordulHAT? jajj nem 800k a kezdőfizu? "
Néha utáltam Őket, de némi szemléletváltás is előfordulhat, hogy talán ha a munkáltató sok ilyet kap a fejébe akkor esetleg észhez tér. Nem fog. Mi tudjuk
Azt a Gömbibá-féle ős igazságot a fiatalság is sejti, hogy oda nem mennek dolgozóba ahol van babzsák fotel. Klasszikust idézve "Szőnyegpadló, open space, statisztika, prezentáció és persze mindennap hétfő." -IR
-
2-More
tag
válasz
hobizoli #151978 üzenetére
Az olyan, haverék pár éve bóklásztak a szerb határon, mező, erdőből meg kijött két terepmintás. Srác álldogál egy betonkarón, hogy háhá, akár át is mehetnék szerbiába, rászól az egyik teljesen korrekt magyarsággal, hogy inkább ne. Miért ne? És már dugta a lábát, aztán csak hallja, hogy krrr-csatt, úgy ráhúzták az AKt, mint a szart.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151977 üzenetére
Ja, ezt vágom, itt az a baj, és most magadra ne vedd, hogy ez az AI egy tisztítótűz. Nem csak fordítókra, grafikusokra,fotósokra, zeneszerkesztőkre, vágókra, mindenre, nagyon sok átlagos vagy az alatti képességű, aki eddig vidáman elélt a langyosban, az most már fuldoklik. De ugyan volt a mozi-színház, rádió-tévé, és még méterhosszan lehetne sorolni, hány dolog kapcsán. Az igényes, jó fordításra, zenére, grafikára lesz igény eztán is, csak sajnos az emberiség működése kapcsán nem feltétlenül a legtehetségesebb az, aki megmarad, hanem aki a legjobban tolja magát (vagy tolják mások, de ez eddig is így volt), a többi, aki meg nem rosssz, csakhát, a gép jobb, az meg nézhet új szakma után. A magyar irodalmi fordítás, meg annak a világa, pláne a könnyedebb, populárisabb vonal meg, hát, az egy pusztulat, de pusztulat volt 30 éve is, van pár kiadó, akik 1 forinton akarnak keresni 10et, kiadni egy sorozatot, de az utolsó részt nem, kiad egy trilógiát, kettőt kemény, egyet puhatáblásan, elindít egy sorozatot, félúton fordítót vált, aki el sem olvassa, az előző mit fordított minek, agyrém.
-
blueboi69
őstag
Jahno, a memóriás fordítóról jut eszembe. Mondta is apám, hogy több külföldi cégnél adják a keretszoftvert amiben kell fordítani. Akár online felületen is. Ott nem tudsz külső szoftvert használni. Ha a szövegben előfordul egy szó többször, akkor azt csak egyszer fizetik ki, mondván azt egyszer kellett lefordítani!
Persze jogos, az alap, hogy a/an/and/or és társai bele sem számítódnak eleve. Van egy oldalnyi szöveg, ha komplett mondatokat helyettesít be egy külső szoftver, akkor azt nem fizetik ki, stb. Oldalnyi szövegből ténylegesen lefordít pár mondatot, arra fizetnek. És akkor ez a jobbik eset, mert itthoni fordítóirodák meg még annyit sem fizetnek.
Csomszór adnak a fordítandó dologhoz programot amit meg lehet nyitni azt a formátumot. Nem az van, hogy küldenek egy txt-t, és te meg visszaküldöd lefordítva és kiszámlázod, hogy a notepad mennyi karaktert számolt meg a file-ban -
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #151966 üzenetére
"az egy érdekes szitu" Meg van még 27 másik érdekes szitu ám.
És ha tudja, hogy katonai terület. Hisz csak bóklászik a mezőn.
Mindig mondtam keveset jársz kocsmába
És osztálytalálkozókra Bár utóbbira én sem sokat, most mókás volt ahogy két haver megdumálta, hogy húúú, 5 éve nem láttuk egymást, de ha tudom Te is dolgoztál OTT azon a csalafinta ügyön. Jaaaa, AZON? Az jó volt, Te csináltad? Mi voltunk. Ahh, az jó közreműködés volt. És nem direkt sípoltam ki, megbeszéltük gyorsan aztán haladjunk, ez is egy fajta kóser vágóhíd, akad amit ott nem lehet nevesíteni, még egymás közt sem, csak sör mellett derült ki, hogy együtt dolgoztak csak nem tudták és még csak 25 éve ismerik egymást
Kocsmában meg nem úgy, ahogy Dr. Zsírvágó adta itt elő a Luftwafféből. Néha már tudom, hogy ki mit csinál, csak gyanús mert mindenki informatikus ez valami új fajta kihűlt csillag vagy fekete luk lehet, akkora merítésből szívja össze a vakondokat elég nagy távolságból. Van merítés mindenre is.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
2-More #151974 üzenetére
~10 eve voltunk csapatepiton deli parti Balatonnal vhogy februar vegen
qrva hideg volt, a hazajovos delelott lementunk a partra, jeg tolta a standlepcsoket a partra nem gyengen
nezegettuk ott a 2-300m-re levo hattyukat, amik ott a molo mellett uszkaltak
menjunk oda
menjunk
at a jegen keresztben, toronyiranyban 100-150m-t, elol ment a 120kg-s munkatarsam szoval ha alatta nem szakad be a jeg, akkor jok vagyunk mogotte 3-n
odamegyunk a hattyukhoz, tobb fenykep 15-20m-rol...eccercsak jon egy oltonyos muki
hello-hello, tudjak hol vannak?akkor nezem, hogy mogottunk a fak kozott van egy kurva nagy epulet es a Balatonfüredi kikoto sem ilyen nagy, meg ezen vannak ilyen mindenfele zaszlok is
akkor mondja hogy ez a kormanyudulo, ami szigoruan vedett terulet
uhm, ahhoz kepest halal siman besetaltunkna jon a egy civil ruhas fokolompos a fokapuhoz, ahova kozben kikesertek minket
hogy ez nagyon szigoruan vedett terulet es nem lehet bemaszni, ki is van irva strand vegen, hogy maganterulet, nem lattak?
nem, mert 40-50m-re parttol a jegen a molo fele atsetalva semmi nincs kiirva, ugyhogy nem lattuk
(de a molon szelen sincs semmilyen felirat, ugyhogy nemtom a strandrol mennyire nem lehetetlen nyaron egy gumimatracon is odalibbenni)
erre majdnem felrobbant a feje
a sz.ig-l elkerte, radiozgatott vmiket vkikkel, aztan visszaadja, na menjenek innen kifele -
blueboi69
őstag
válasz
2-More #151972 üzenetére
Igen, jól látod. Azt mondjuk nem, hogy a szakszöveghez kell ember, de valóban az nem a legkönnyebben gépiesíthető fordítói anyag. Apám többek közt egy nagy szivattyúgyártó cégnek fordít sok sok éve, mostmár a gépi fordítás tökéletesen megbírkózik a műszaki szövegekkel is. Olyan már nem igazán van, hogy egy világméretű cég ne angolul adná ki az anyagát. Tehát pld kifejezetten Ugandai-Ukrán fordítás az nagyon ritka. De akár a német-magyar is. A jogi szöveg az már trükkös, de ott mindegy, magyarul sem értem
Az irodalmi és szinkron az benne van. Apám most pár hónapja kitalálta, hogy hobby-ból ha már felszabadul egy csomó ideje, akkor fordít könyvet, az már irodalom. 2részes könyv, az elsőt valaki már megcsinálta, a másodikat még senki. Felkereste a kiadót, hogy akkor ő megcsinálná, várható-e, hogy kiadják a könyvet. Kb élből elutasították, hogy nem tervezik kiadni a könyvet, érdeklődés hiánya miatt. Volt egy másik is, ott a kiadó mondta, hogy fordítson le egy fejezetet próbaképp, aztán majd meglátják. Szóval ez is eléggé zsákutcának hangzik. Ja fizetni érte kb nem is akarnak, szóval ebből megélni nem lehet...
Csinált filmekhez is feliratot, mármint gyártói kiadású filmekhez, animációkhoz, nem mozifelmek feliratozása, ott sokszor nem is láthatta a filmet, vakon kell megírni, vagy ha van valami superhős, akkor ő lefordítja valahogy a nevét, aztán majd utólag módosítják ha mondjuk kijön a hivatalos magyar elnevezése.
Viszont hiába marad az irodalmi anyag, ez nem termelődik olyan mennyiségben. Másrészt gondold el, hogy a világon van mondjuk igény X db fordításra, amire van Y db fordító és erre megvolt az egyensúly évekig. Most átveszi az "egészet" az AI, amit eddig 1 fordító megcsinált 1 nap alatt, az most készen van 10p alatt. Felszabadul egy csomó ideje. Mind az Y db fordítónak. DE az X db munkára való igény nem lesz több. És itt nagyságrendekkel több melóra lenne szükség, hogy ellássa a fordítókat. Ergó tele lesz a szakma ráérő fordítókkal, ami nagyon nem jó, mert nem lesz konkrétan munkájuk. Az az X db fordítói igényt ki fogja elégíteni egy szűk réteg, de a nagytöbbség nem fog elmenni irodalmat meg szinkront fordítani. Egy szűk réteg talán, de a nagytöbbség az nem. Vagy szakosodik nagyon valamire, de az is rizikós.
-
2-More
tag
válasz
Jahno #151973 üzenetére
Ammeg a másik, 40 közepétől munkaerőpiacilag kezdesz haldoklani, 50 évesen már halál,, 60 felett meg már el is temettek. Annyi javulás van, hogy csomó cégnél berántották a féket a fiatalok kapcsán, most nem azért hogy egy boomer fasz legyek, de kivan a fasza a munkáltatóknak azzal, hogy az öntudat/jogtudat/éntudat/bármitudat mellett megjelent az is, hogy jajjj be kell menni dolgozni? jajj nincs csocsóasztal meg avokádólatte? jajj akár 3 óra aktív meló is előfordulHAT? jajj nem 800k a kezdőfizu? És mondom, az se jó, ahogy mi nyomtuk meg nyomjuk, mikor elfelejtettek 3 hónapig fizut adni, meg első héten hordtuk be a saját motyót melóba', de az is agyrém, hogy junior rendszerbaszogatónak haveréknál 200 emberből 12 volt olyan, hogy interjúra lehetett hívni, kettőből lett próbahét, és mindkettőt ki kellett baszni....
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151970 üzenetére
Erre van egy tök jó tanmese, van egy fickó, aki neszét veszi, hogy meg fogják mérgezni a vízhálózatot, és mindenki hülye lesz tőle. Persze senki se hisz neki, így elkezd vizet felhalmozni otthon, és csak azt issza. A világ szépen meghülyül körülötte, ő pedig a végén elkezd kételkedni, hogy na most most akkor mindenki más a hülye, vagy csak én?
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151966 üzenetére
Ez konkrétan a szentendrei laktanya külső lőszer és robbanóanyagraktára a pilisben. Simán be lehetett kóvályogni a területre. Azért mondom, hogy cinkesek ezek a dolgok, mert attól, hogy játsza a siketet, még mindig lehet nála is fegyver, vagy egy pár rúd bármilyen pukkancs kabát alatt, te meg kinn állsz szál egyedül egy AKval, ami azért nem egy pontlövő szerszám, és filózol, hogy na most vajon mit.
Ha közel van/vagy, amúgy, egy kibiztosított és csőre húzott fegyverrel 7 méter az a biztonságos távolság, amit egy gyakorlott lövőnek be kell tartani egy másik emberrel, ha azon belül van, akkor a támadó van előnyben, mert mire reagálsz, célzol és lősz, addig ő megteszi a 7 métert és belévágja a bicskát. Pár éve ott volt a rendőrcsaj esete, aki akinek a társát már megbicskázta az alany, majd rátámadt a csajra, úgy, hogy annak kézben és kibiztosítva volt a CZ. 15 lövésből 10 ment mellé, egy zárt, 2 méter széles folyosón, pár méter távolságra. És ami belement, az is épp, hogy megállította.
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #151960 üzenetére
"az égvilágon SEMMIT nem tesz azért, hogy jobb legyen."
Így fejeződik be a fenti film is (:-
És ha azt mondja volt 147 interjún 2 hónap alatt, meg 560 helyre küldte el és... Majdnem mindegy is, hogy a melóhely szűnik meg vagy szarabb lesz a verzió. Bár most nem sok merítés van haveri körből és lehetne 200 oldalas tanulmány, hogy miért pont nem Ő kellett meg sokat kér meg nem képzett vagy valami és ott tartunk, ahogy velem 5 éve (:-
Ha idősebb, akkor még szarabb a verzió.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151963 üzenetére
A fordítás erősen függ azért attól, mit fordítasz. Szakszöveghez még fog kelleni egy jódarabig ember, és azt se felejtsük el, az OK, hogy a világszinten beszélt angolban a szakszöveg is elég jól fordítható, van forrásanyag meg kereszthivatkozás, amiből építkezhetsz, de már pl egy németnél sokkal kevésbés elég a nyelvtudás magában, és sokkal jobban kell az adott terület szakismerete, akár négyzetesen. A másik az irodalmi fordítás, vagy a szinkron, ami meg kvázi művészet. Angol nyelvterületen értelmezhetetlen egy csomó film v könyv népszerűsége amit magyarra fordítottak. Anno olvastam Szántai Zsolt egy írását, épp kicsit szakmázós hangulatban volt, mert nem egy egyszerű személyiség az sem, ő írta, hogy volt gazdagon olyan könyv, aminek a hazai kiadó megvette a jogait, és a fordításnál olyan számok jöttek ki, hogy elmehetett volna segédmunkás órabérre, annyira rossz volt az alapanyag, hogy 2-3-5x munkamennyiség volt vele, ugyanannyiért, de ő meg, ha vki megveszi a sokezer forintos könyvet, nem teszi meg az "olvasójával", hogy szart ad ki a kezéből, úgyhogy simán felcserélt mondatokat, de még oldalakat is, vagy oldott fel logikai vagy tárgyi tévedéseket benne.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #151965 üzenetére
Ó igen, egy szerelmi kapcsolatban is meg lehet sínyleni és ha benne vagy akkor teljesen jónak érzékeled a szenvedést. Been there, done that. Hallgatni kell akkoris az ösztöneidre, a barátaidra, mindenkire egyszerre és felismerni azt, hogy szarul látod. Ehhez szokott kellni pár bukás, pár év vagy évtized....
-
Jahno
veterán
válasz
2-More #151959 üzenetére
" És a sablon az, hogy úgy lövöd le, hogy"
Egyik ugrándozós tisztnek is mondtam (mi ott már csak formailag őriztük a nagy semmit), hogy nem akartam itt kiabálni meg minden, úgyis felismertem. Kicsit hepciáskodott, mondom jóvanja, én tudok hangosan kiabálni vagy csak azt mondom kiabáltam, esetleg kiabálok és nem hallom rendesen a választ utána meg semmi kedvem papírozni meg hadbíróságra járni. Az hamar csendben lett
De ez nem mindig ilyen egyszerű.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #151959 üzenetére
Hát nézd, katonai területen bóklászó felnőtt emberre ha bárki fegyveres ember ráordít és kibiztosítja a fegyverét, ott egy ép értelmű ember azonnal megáll, nem kell nyelvet tudni ehhez.
Ha süket, akkor nemtudom az egy érdekes szitu, akkor meg lásson téged, hiszen feléd jön. Ha meg nem feléd megy akkor meg nem jelent közvetlenül veszélyt, bár nem tudhatod, hogy süket. Ha süket lennék nem mennék egyedül katonai területre
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151960 üzenetére
Ezért mondtam, az már egy kóros elmeállapot, mint a bántalmazó kapcsolat. Ott már nem tudja felmérni, mit akarna, meg mondom, attól, hogy valaki kinntről látja, nem biztos, hogy az látja jól. Mondom, itt egy cég, van perspektíva, de szar minden körülmény, de úgy látod benntről, hogy megéri hajtani, akkor kinek hiszel, magadnak, vagy valakinek aki a barátod, de mondjuk pék, vagy a fórumon bárkinek?
Nekem pl azért volt ez "jó" tanulság, mert amellett, hogy buktam rengeteg pénzt, meg egy életkilátást, elvesztettem valamit, amiről nem gondoltam, hogy valaha elvesztem: a bizalmat. És ennek kb olyan előnye van, mint a második világháborúba a lábait vesztett pilótának, hogy negatív G fordulónál nem tudott hova tolulni a vér, így jobban bírta mint az, akinek VOLT lába. -
Jahno
veterán
válasz
2-More #151956 üzenetére
"Mindig csak kicsit rosszabb, csak kicsit nem szólsz, csak "
Én kipróbáltam, ment a "miért nem szóltál előbb" és a "mindig csak rinya megy" opció. Na mondom, amit a hátunkon néha elvertek a mindig az olyan, hogy szerintem átlag Sanyika tűréshatárának kb.10%a alatt van, de lehet még ezzel is túlzok. Meg a "nem az én dolgom" is
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno #151958 üzenetére
Sikerül azért ellenpéldákat kiragadni, attól még nem szar az egész. Elolvastam a wikipédiát is, TC cikket is, azért írtam, amit. Attól, hogy MÁR van benne AI meg machinelearning, az nem azt jelenti, hogy az első verzióban is volt
Vagy átlag embernek nem volt elérhető áron beszerezhető.
Apám keveset beszél erről, csak néha bosszankodik, mikor olyan munkát kap, hogy beesik 1db mondat és lövése sincs mire fordítsa, mert nem tudja honnan ragadták ki.Vagy vannak megkötések, hogy valamilyen szót mire KELL fordítani. Ez egy memória alapú mondatfordítót azonnal gallyravág sztem, de az elmondottak alapján nagyon sok lehetett a kézimunka is. Manapság ez már tényleg nagyon minimális és az tuti, hogy ez rengeteget fejlődött.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151957 üzenetére
Ez csak pár éve lett ennyire rossz. Előtte azért viszonylag stabil volt az élet, szar volt akkor is, de tudta az ember, hogy 25 év szolgálat és nyugdíj, és beleszámol a rendészeti szakközép, meg minden, ergo teoretikusan 40 közepén nyugdíjas voltál (valóságban 50 alatt nem szerették elengedni az embereket). A másik, hogy ehhez ért. Állami sztférából nehéz versenyszférára váltani, főleg, ha valami speckó dolgot csinálsz. Van, amiből lehet, persze, van haver aki NAVtől koccolt nemrég az OTP pénzmosás elleni osztályára, ahhoz is kellett egy huszonév tapasztalás.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #151956 üzenetére
Igazat adok, belülről másképp látja az ember. Meg persze megszokott dolgot csinálja, fél az ismeretlentől, úgy van vele, ha szar is, de azért elvan. Ezek ott is maradnak, nincs ezzel baj. A baj azzal van szerintem, aki belátja, hogy szar, aki köpködi a saját munkahelyét, de az égvilágon SEMMIT nem tesz azért, hogy jobb legyen.
Másrészt ezért szoktak lenni az embernek barátai vagy ilyen fórum, hogy beleböfögje valaki a képébe és segítsen kicsit nézőpontot váltani, hogy esetleg máshogy lássa a saját helyzetét.
Az, hogy téged átvertek, az egy dolog, egy lecke amit örök életre megtanultál. Remélem
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151955 üzenetére
Látod, ez a difi a civil bózsi meg az egyenruhás "értettem" közt. Mikor a seregben voltam, ott úgy ment a lőszer és robbanóanyagraktár őrzése, hogy valaki odajön aki nem az őrség tagja, akkor állj kivagy, állj vagy lövök, és utána egy a levegőbe, egy bele. Nincs E meg F meg G opció. Kérdeztem is az embert, figyi, itt basszuk a rezet az erdő alatt, kidőlt-bedőlt kerítés, jön valami félhülye, külföldi, stb, én angolul beszélek, németül el tudom magyarázni hogy tipli, de mi van, ha román, horvát, bármi? Vagy siket? Válasz: szard le. Idejön, nem ért a szóból, abból se, hogy ráhúzod a fegyvert, akkor lelövöd. És kész. És a sablon az, hogy úgy lövöd le, hogy blabla lehetőleg ne haljon meg, végtagra célzott egyes lövés (vicc, az M43 katonai lőszer úgy töri szarrá az emberi csontokat, hogy nem a lövés ől meg hanem a saját csontjaid szilánkjai), a valóság meg az, ha le kell lőni vkit, akkor úgy lődd le, hogy ne tudjon beszélni, mert abból csak a vita van a hadbíróságon. És az egyet a levegőbe egyet bele is leginkább fordítva értendő.
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #151950 üzenetére
Kb. így van, ezzel dolgoznak a fordítók vagy 20 éve, nem kézi szótárral. És ez ennél jóval több (ha Wikipédiát meglested már van benne mindenféle AI meg Deep bullshit is) Messze is van attól, ha elolvasod a TCs cikket abban leírják miért születtek marhaságok, viszont ha egy gyártónak fordítasz és sok helyen bekezdések/oldalak ugyanazok, akkor azzal sem kell szórakoznod. Kontextus függvényétől meg a többi is messze van, ezt is látjuk, éppen növénytermesztős cikknek néztem meg az eredetijét, abban az van, hogy közvetlen napsütés nélkül termeszt, le is fordította arra, hogy napfény nélkül :-D Jó cuccok ja, mintha ennek számítana a szövegkörnyezet. Oszt ebben Ázsia eléggé elöl jár a világban mégis keresnek koreai tolmácsot/fordítót az akkugyárakba
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #151952 üzenetére
Nade ez mióta működik igy? Most hirtelen pár éve? Nem. Aki oda jelentkezik dolgozni annak mindez újdonság?
El tudom képzelni, hogy valaki vidéken ragad, mármint olyan vidéken ahol kis falu/kisváros, nincs esélye más munkára vagy eladni az omladozó házat vagy akármi. Nem tud mindenki dobbantani, ha nincs más esély munkára, akkor ez van, ezt dobta a gép, be kell nyelni. De szerintem az emberek 80%-nak tuti lenne esélye jobbra váltani.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151951 üzenetére
itt az a baj, nagycégnél, állami cégnél általában olyan apránként lesz a nemjóból szar, hogy nem veszed észre. Nagyban, országos szinten. Mindig csak kicsit rosszabb, csak kicsit nem szólsz, csak kicsit jut kevesebb, aztán azt veszed észre hogy karika van az orrodba meg szám az alkarodon. Természetesen, ez habitus kérdése is, de benntről mindig más, mint kinntről nézve. És kérdés, hogy kinntről amit látsz, az mennyire valid. Lásd, enyémpélda, sajátcég, kurvasok meló, de volt (van) benne perspektiva, én úgy éreztem, megérte hajtani mert magamnak hajtok, meg se néztem mennyi az árbevétel meg a haszon, mert nem az én dolgom. Csinálod, mert azt hiszed, jó amit csinálsz, már az összes haver, meg az asszony mondta, hogy bazd+ ez nem jó így, és sose lesz jó, de én nem láttam benntről, csak azt, hogy ügyfél elégedett, évről évre feljődik a cég, lett iroda, meg minden öregördög, az volt a nem titkolt célom, hogy elérjem, amiről az elején volt szó: hogy egy notesszel meg tudom csinálni otthonról, meg lesz garázsom, műhely, saját asztal, vagy bármi. Aztán nem lett. De ettől a cég ment mint a rakéta, mert mikor eljöttem, csak megnéztem mik a számok, hogy tudjak számolni, azt' 200-300 millás árbevételek voltak, mostanra meg 500+, szóval nem a működéssel volt a baj, vagy utólag bármennyire is elmondtak minden szarnak, azzal, amit én csináltam, hanem azzal, hogy NEKEM nem jutott belőle. Szóval, hiába látta más "jól" utólag, hogy lám, nem volt értelme, ez olyan, mintha most azt mondanám, de hülye mindenki, hát nVidia részvényt kellett volna venni. Vagy kriptót egy fillérért és eladni 100k usd athn.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno #151944 üzenetére
Egy csőszerelő esetében IS, azért az borítékolható előre, hogy nem ugyanazt a csövet ugyanott fogja szerelni. Vagy nem így látod?
Hát nézd, amikor eljöttem a Q-tól (papíron még nem) az E-hez, akkor én mindent kikérdeztem előre, amit lehetett, hogy mi a munka, mit kell csinálni, be kell-e járni, ilyesmi. Azzal a feltétellel mentem át, hogy ha nem jön be, akkor visszavesznek.
Bejött, bár ott az egy rendkívül érdekes csapat volt, a tudjukki közös ismerősünkkel az élen.
Amikor az E-től és egyben a Q-tól is eljöttem (papíron is), akkor azért be voltam fosva, de - vonzott az akkor soknak tűnő pénz - nagyon éreztem, hogy ott ahol vagyok ott nincs semmi jövőkép és előrelépési lehetőség. Amikor eljöttem, akkor annyit tudtam, ami fontos volt. Beszéltem a leendő főnökömmel, ő interjúztatott, megtudtam, hogy mit kell csinálni, milyen lenne a csapatom összetétele, mi az én szerepem benne, full HO. Teljesen távinterjú volt, először akkor léptem az irodába, amikor mentem szerződést aláírni és a gépet átvenni.
3hónapig vért izzadtam, baromira nem akart menni a meló, idő hiányában nem tudtam beszélni a főnökömmel, tudtam, hogy normális, de szigorú és ha van ideje akkor segít, de ez volt a baj, hogy nem volt ideje. Kaptam valami feladatot, amiről lövésem sem volt, hogy micsoda, példa nem volt, a kollégák rendesek voltak és segítettek, összedolgoztunk sokat, de mindig csak azt kaptam vissza, hogy nem jó, meg nem ezt várták meg stb. De amikor kértem segítséget akkor annyira elhavazódott az ember - nem kifogást keresett - hogy amikor kérdeztem, hogy mikor lenne 5perce rám beszélni, akkor annyit tudott mondani, hogy kb 1-1.5hétig előre tekintve biztos, hogy nem lesz ennyi ideje rám. És akkor megtudtam ,hogy lesz valami project ott ahol most vagyok, és pusztán kiváncsiságból rákérdeztem, hogy ez micsoda, mert érdekel, hogy a cég mit csinál majd itt. Az lett belőle, hogy én jöttem ide, nem sokkal később jött egy srác az E-ből, majd Sipi is fulltime és most nyáron Goodman is. Azóta itt ennél a cégnél - légitársaság- már a 3. projecten vagyok, mindenhova féligmenddig kényszerből mentem át, de mindig tudtam előre, hogy miről szól majd és mit kell csinálni. Nyilván kibaszott nagy szerencsém volt ezekkel mindegyiknél is, de ha nem tetszene, akkor azonnal keresnél mást. ennyi -
Grillo
őstag
válasz
2-More #151952 üzenetére
Ja, unokatesóm is ezért hagyta ott a rendőrséget, kis vasi városkában volt, közel a lakhelyéhez, erre 1-2 havonta hetekre lepakolták a határra. Meg mivel a legfiatalabb volt, ő volt bent minden ünnepen, minden felesleges"továbbképzésen", stb.
Úgyhogy elment CNC marósnak, azóta meg mozdonyvezető. A teherszállításos oldalon. -
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno #151942 üzenetére
Tehát ha jól értem ez nem gépi fordító csak sima szótár helyett inkább mondattár, ami már egyszer bekerült az egy az egyben felismeri. Segíthet valóban, csakhát ez messze van attól, hogy szövegkörnyezetet felismerjen és egy mondatot lehet másképp fordítasz a kontextus függvényében.
-
Jahno
veterán
Orosz különleges hadművelet doksifilm. Míg el nem tűnik. Magyar narráció, YTra klónozva még nem láttam. Erős anyag: [link] 20 nap Mariupolban
-
Grillo
őstag
válasz
blueboi69 #151941 üzenetére
Hát azért az állami szférában nincs olyan, hogy előre megtudod, és olyan lesz forevör. 4 évente biztosan változnak dolgok, legtöbbször főnökök és akár a telephely is. Aztán valamiért félidőben is szoktak rombolni, úgyhogy legyen ez 2 éves időszak. Természetesen biztosan vannak kivételek, csak én abba soha nem esem bele. Meg az ismerősök sem. Aztán amikor az ember jogász, esetleg jó jogász, akkor hülye lenne nem lépni valami jobb helyre. De ha valami szakmai hülye vagy, akkor sok alternatíva nincs. Vagy lépsz, és dobod a szakmád, vagy kibírod. Van határa ennek is persze, de nem túl hívogató 43 évesen keresni valami teljesen újat, bár nem egy kolléga megtette a közelmúltban.
-
2-More
tag
válasz
Nézd, haver ahol melózik, ott egyik napról a másikra kapták parancsba (és ő ráadásul civil), hogy innentől ez IS az ő dolga. Aztán lett mostanra ügyeleti rendszer, meg csinál olyan melót parancsra, amiért ha kiderülne, elhúznák a jövő hetet is érte, szóval ez se fekete-fehér ám. Ott volt pár éve a rendőrmotoros, akinek parancsba adták hogy menjen a szövetig kopott kerekű motorral, aminek leért a szirénakerete ami illegális átalakítás, tippelhetsz, lett e botrány belőle. Vagy a műegyetemi lőteres tűzesetből.
-
Jahno
veterán
válasz
"Eleve miért nem ott felvételiznék ahol dolgozom?"
Mert így van kitalálva. Ne tőlem kérdezd, én csak a piacot mondom, hogy mik vannak.
Én is a Q-nál felvételiztem és Avon lett belőle
Vagy van a cégnek 3 irodája, meg ésvagy. Citi/Erste kirendeltségek ilyenek, biztosító társaságok, kifejezetten a Q, 4ig hasonló kiszervezős társai meg főleg. Van ahol előre meg sem mondták rendesen, hogy ki lenne a munkáltató, vagy munkahely.
Tán csak az Aldinál voltam ott felvételizni meg a GLSnél ahol ott is kellett volna dolgozni. Többinél kinél felvételiznél egy kirendeltségen ahol sem a főnök, sem a HR sem senki? Központosítás van mindenfelé, iroda itt, többi meg néha tök máshol. Fenti esetre visszatérve ha jelentkezel Somogy megyében a humánszolgálatnál orvosnak, akkor annyit fogsz tudni, hogy kb. Kaposváron lesz a munkahelyed. Van ahol azért pontosabban megmondják. Csőszerelőt ide keresnek, aztán majd valahol valamit dolgozol:
Nagyban teljesen másképp műxik, de hát elvileg pont ilyen cégek környékén matatsz, nem? Vagy távmunkához odahaza felvételizel? Volt egy csomó távinterjúnk is, az milyen, mit tudsz meg róla? Leendő irodádat is megmutathatják, másnapra már félig konyha félig tárgyaló lesz belőle
-
-NoVa-
veterán
válasz
A. Crowley #151883 üzenetére
Némá, játék. Dögunalmas kiszámítható évem volt, szerintem ilyet először csináltam.
-
Jahno
veterán
TC cikk a fordításról, de volt több is [link]
Legalább minden emlékszünk a Yamada DVD játékosra.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno #151937 üzenetére
"Ez másról szól ám"
ez arról szól, hogy te mindig mindennel beszopod, más meg nem.
ennyi az egész.
Eleve miért nem ott felvételiznék ahol dolgozom?Friss példa, barátainknál anyuka XY minisztériumban jogász, most ment át másik minisztériumba ahol jobbak a feltételek és mégis állami hely. Előre megtudta, hogy kikkel fog dolgozni, hol, milyen irodában lesz, megnézte, stb. Azon a helyen dolgozik azóta is, nincs kavarás. Jééé... Asszony az utóbbi 3évben 2x váltott melóhelyet, mindkét esetben az volt a munkája amit elmondtak (állami) ott az irodája, amit mutattak, eleve körbemutattak mindent. Az más kérdés, hogy el akar megint jönni, mert a közvetlen kollégájáról /irodatársáról derül ki, hogy egy kiállhatatlan zsémbes picsa, ezt soha sehol nem tudhatod előre.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno #151938 üzenetére
Majd megkérdezem apámat, hogy mit hallott róla és megmondom, hogy miért volt ez szar
Viszont 2006ban jött ki az első verzió, amiről alapigazság, hogy még messze van a használhatótól. Tehát 19éve jelent meg eleve, ez sehol nem volt akkor 25éve valszeg mégcsak tervben sem....
2012-13ban volt a legjobban növekvő cég a szegmensben, az is "csak" 12éve volt.Tehát még akkoris bőven fejlődtek ők is a szoftver is, valszeg teljesen normális, hogy ekkortájt jutott el egyszemélyes fordítócégekhez
mondom rákérdezek majd, simán lehet, hogy használta.
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #151936 üzenetére
Nem összetett mondatokról beszélek, hanem memóriáról. Nem ai meg semmi. Komplett bekezdésekkel és mondatokkal elbírt, vagy szavakkal és részleteivel, mondom kb. 2006 után:
Szerk: meg ez, ahogy összevissza alakultak [link] Néha még a neveket is keverték, ahogy minden gyorsdarabolót Flexnek hívnak, még a Makitát is.
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #151934 üzenetére
Ez másról szól ám, de nagyon, meg eleve nem is a munkahelyre mész felvételizni. Az sem biztos, hogy az lesz a munkahelyed ami, csak egyszerűen odatolnak majd valahova ahol ezzel szembesülsz. Itt nincs infrastruktúra mutogatás meg hasonlók (mondjuk amikor közvetítettetek a szépségiparba akkor sem volt, munkakezdés előtt még a cég neve sem volt biztos és a helyszín sem....), sokan még a kettővel ezelőtti időszakból maradtak mint ahogy civil cégeknél nálam jött hirtelen A Változás, tádáááám. Értelmes melóhely is lehetett, fokozatosan romlik aztán főnek, mint az állítólagos béka a fazékban. De azért elég sokan vándorolnak el, ha hirtelen vagy lassú akkor is.
Főleg ha ezek az állapotok most szép lassan épültek le és erről beszélünk, hogy belecsöppent egy titkos irat kezelő, aztán vakarózik, hogy akkor még ez itt 15 éve egész jó volt, adtak ruhapénzt, fegyverpénzt (vagy csak ígérték, ebből kicsit kimaradtam), rendes szabadság volt és munkaidő, nem borítékban kapta a fizetését jajj most mi legyen amúgy meg hasonlókat hall a világból amúgy is. Főleg tőlem, miképpen műxik a civil élet :-D
Két dolgot erősen külön kellene venni.
Mint nálunk, mikor elmondják interjún, hogy milyen szép lesz és mehetsz Angliába romokat takarítani :-D Vagy másnak összevissza költözik az iroda, ahogy mikor Qualyban dolgoztál, leadtak a rózsaszín könyved a Hermina úton egy cégnél, feldolgozták, nem sokkal utána kicsit toszogatták a Wesselényi utcában is, aztán most ott van 2-More-tól 3 méterre a másolata de még lehet ugyanaz a csajszi kezeli aki a Hermina úton kezdte. Őt mire vették fel, milyen körülmények közé és hova dolgozni, mit látott és mit mondtak Neki, ki lesz a főnöke? Első évben nekem a közvetlen főnökből le szokott fordulni a székről úgy 3-4 de még 2-More is melékszik az ominózus mondatra egyik górétól, aki meg akarta váltani a világot, hogy "ki kell jelölni az ownerét". Még én is tovább bírtam
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno #151935 üzenetére
Lehet más témában fordítottak, más minőséggel nemtudom vagy elbeszélünk egymás mellett. 2000 környékén még kb szótárprogram létezett csak, összetett mondatokat tutibiztos, hogy nem fordítottak géppel. Ha igen, akkor viszont az elmúlt 25évben semmit nem fejlődött az AI
Még 5éve is szídta apám, hogy hát már javul a gép fordítás minősége, de nagyon sok az utómunka. Ez csökkent le az utóbbi 5évben de nagyon.
Rákerestem, a nagyon népszerű és etalonnak számító gépi fordító deepL szoftvert fejlesztő céget eleve 2017-ben alapították.
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #151933 üzenetére
De, igazán, aki nem tette az lemaradt. Haversrácok kb. 30 éve fordítanak, 2000es évek előtt gépi volt már minden is amit láttam, meg sok helyről eleve így kapták az anyagot (volt akicikket is írt az nyilván kicsit más) 2000es évek környékén/után támogattam egy kisebb céget, néha vergődtek és ketten maradtak benne, most megint 25 fordítóval tolják az ipart (egyik magánzó ismerős kb. a HWSW megalakulása után nem sokkal később hagyta abba az alapítás meg szinte napra pontosan most volt 25 éve). Haverok szinte csak műszaki leírásokat és használati útmutatókat csináltak, vagy szoftvert magyarosítottak. Irodánál jó kérdés, nem minden melóba láttam bele, később inkább jogi és gazdasági szaknyelvet, előtte erősebb műszaki dokumentációkat. Bőven 10+ éve kellett feltalálnom Nekik is a felhőt, kb. 2006 után jött be a piacra egyik termék ami ilyen memóriás volt és kb. világipari szabvány lett belőle, erre meg az ügyviteli rendszerre kellett megoldás, hogy alapban a fordító cucc memóriája közös legyen és elérjék.
Akihez ez 10 éve jutott el, az nagyon lemaradt, vagy mást csinált és másképp.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno #151931 üzenetére
Nemigazán, apám kb 25éve dolgozik itthon fordítóként, és kezdésnek évekig teljes mértékben humán munka volt, eleinte kézi szótárral... Az utóbbi 10évben kb jutott el hozzá a gép fordítási opció, akkor még nagyon gyerekcipőben volt, ő végig látta a fejlődését az egésznek, munkaeszközként.
-
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #151927 üzenetére
"azt mondja a munka 99%-a gép"
Eddig is ún. "memóriából" dolgoztak kb. az elmúlt 25 évben, annó talán TC is írt róla egy cikket, hogy miért olyan amilyen vagy mi van benne. Én meg azt, hogy milyen kacifántos dolgokba futottunk bele a külföldi irodák kapcsán, meg milyen volt mikor gyárban a fejlesztett szoftverünk magyarosítását kiadták egy külföldi irodának vagy az mikor onnan a gyár alkalmazottjaihoz került volna vissza fusi melónak
Meg mi lett benne magyarosítva, fél ország azon röhögött.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151922 üzenetére
Az cifrább, mert vadidegen, meg mert kb ügy lett belőle. Pár éve bóklásztam az internet bugyraiban, aztán rábukkantam egy pár fotóra, amire nem kellett volna. Eleve személyes kedvencem mikor vicces képeket nézeget az ember más meg feltolja az exe fotói, mert az milyen "jófejség" már. Mondanám, hogy a bosszúpornós nálam egybeesik a gyerekmolesztálóval meg a moziban pofázóval. Általában szart nem tud csinálni az ember, hiába idegeli fel magát rajta, csak itt jól beazonosíthatóan helyi erő volt az alany, plusz, az egyik képen kiszúrható volt egy munkahelyi névtábla. Jártam is arra melózni egy időben, még simán lehet láttam is az alanyt. képek se voltak régiek. Szóval, felkúrtam magam rajta annyira, hogy elkezdtem megkeresni az egyedet, hogy legalább tudjon róla, miért röhögnek rajta a biztonsági őrök amikor dolgozni megy reggelente, nem volt túl egyszerű, de annyira nem is bonyolult, elég sokáig eljutsz átlagemberként is, pláne, nekem meg volt ismerettség. Ráadásul nem is a plázában volt műkörmös mélysötét, hanem diplomás EÜ dolgozó, szóval, a tipikus rossz emberben bízott meg felállás. Meg is lett a végén címmel, mindennel, mégcsak egyedül se volt, hanem férj, 2 gyerek, befűztem rá valakit aki nőből van, mégse én törjek rá vadidegenként a torz fejemmel, hogy figyelj, itt azért lenne egy jókora probléma, amit kezelni kéne. Hát, nem volt abban az állapotban, hogy elfogadja a segítséget, kb full be volt fordulva eleve is, úgyhogy nem feszegettem a kérdést, mielőtt több gondot csinálok, mint ami már megvolt. Cserébe, jó 2 évre rá betalált a központi nyomozóiroda, hogy bebukott a vállalkozás aki lenyomozta a lakcímet, úgyhogy mehettem tanúskodni illegális adatgyűjtés kapcsán, hogy nem tudok semmit a semmiről. Így kezdjél el szuperhősködni.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno #151925 üzenetére
8éve még egész ügyesen fordított, mostmár teljesen elfogadható.
ez a free lakossági dolog.
Apám idén már le fogja csukni a céget, már évek óta gépi fordítást csinál csak, azt mondja a munka 99%-a gép, ő csak átolvassa és max ott lép közbe ha olyan új szó van, amire nincs magyar megfelelő. És neki főleg műszaki, nehezebb szövegek vannak, nem ilyen marketing bullshit buzzwordos akármi. De most már annyira kevés a munka, hogy úgy látja nincs értelme. Pedig ő igényes a munkájára és bosszantja, hogy erre nincs igénye a cégeknek.
Az meg, hogy tényleg a cégeknek mindegy a munka minősége az teljesen rossz jövőkép. Az élelmiszereken lévő fordítást is simán elfogadod már, az a legalja pedig...A kezdő tesztelő fog fejlődni és később jobb lesz, csakúgy mint bárki más aki belekezd egy szellemi munkába. Vagy kiesik.
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #151922 üzenetére
"Kb 8éve mondom ezt neki, amióta a google translate egész ügyesen fordít"
Sokan mondják, látjuk is az eredményét. Aztán senki nem jós, hogy kinek mikor lesz szüksége rendes fordítóra, mi mást tud csinálni vagy melyik cégnek kell minőségi alapanyag, ahova tördelés sem árt meg az "egész ügyesen" az néha vicc és kevés. Lásd a napi újságcikkeket, amiket még felületesen sem olvasnak el, de hát mit számít az az 1-2 szó vagy valami mértékegység, nagyságrend, esetleg teljesen más sztori.
Többit megint tudja a fene igazából mindenki sír mindenen, hogy így nincs meló úgy nem van pénz vagy a maga szintjén nyomorog.
Bár a kezdő tesztelőktől inkább mentsetek meg, az is olyan, mit az AI fordító de lehet rosszabb.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno #151920 üzenetére
Hát mondjuk amikor a qualy-hoz mentem akkor én is be voltam feszülve, hogy a belső infrájuk nagyobb, mint előtte lévő cégnél az összes ügyfél rendszere együttvéve 3x.
Értelmes helyen amúgyis tudják, hogy van idő betanulni vagy ilyesmi.Nekem spec minden munkámmal mázlim volt, hogy mindenhol szerettem dolgozni. Vagy a munka volt jó vagy a csapat vagy mindkettő. A mostaninál pld mindkettő, és életemben ez az első project, hogy úgy jöttem ide, hogy oké ez most egy kis nyuggerkedés lesz, itt nincs nagy kihívás, csuklóból kirázom. Ehhez képest itt dolgozom a legtöbbet kb és csomó új dolgot tanultam
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #151915 üzenetére
"mert van ettől sokkal, de sokkal cifrább sztorim is."
azt se tartasd magadban!Egyébként ismerős a szitu, nálunk sógórlány fordító, kb 1 évvel ezelőttig apámon keresztül dolgozott, dőlt a lóvé, HO-ban (amúgy is minden lelki baja van és nem szeret emberek közt lenni) full jó volt minden évekig. Én is mondogattam neki, hogy jön az AI, itt már pár év és lőttek a szakmának, még időben keressen mást. Kb 8éve mondom ezt neki, amióta a google translate egész ügyesen fordít, de szart bele. Aztán pár éve szembesült ezzel, de hiába baszogattuk, hogy nem lesz jó vége, úgy volt mint a hidegzuhannyal, hogy az a komfortzóna határa felé való lépés lenne, fúj! Tavaly előtti év volt nagyon tré már, hiába jött munka, nagyságrendekkel kevesebb, emelni esélytelen volt, sőt, még lealkudni próbáltak. Külföldi megrendelőktől jött a munka, nem itthoni fordítóiroda. Aztán sikerült rávenni, hogy mi lenne ha a szoftvertesztelés irányába menjen, asszonnyal karöltve együtt elvégeztek egy többhetes online tanfolyamot, nálunk a céghez betoltam volna, már már szerződést kellett volna írni, de ő baszott felvenni a telefont a HR-esnek amikor kereste, mert hát miazhogy egy ismeretlen számról hívja valaki, ő azt fel nem veszi.... mikor rajtam keresztül 1hét múlva sikerült mégis beszélniük, akkor megingott a bizalom, utána pont beszart a project amire kellett volna. Később meg már hiába keresték, neki ment el a kedve az egésztől. Úgyhogy a tavalyi év nagyrésze azzal ment el, hogy a megtakarítását felélte, elment a könyvelőre, hazaköltözött az anyjához, mert albérletre sem tellett már és már 1éve ott van. Kisebb munkákból jön valami, néha fellendül, néha nem, most lektorként dolgozik, de totál elege van abból, hogy a fordítók csak valami AI-vel lefordítják a szöveget, el sem olvassák, csak beküldik, ő meg javítja ki helyettük...
-
Jahno
veterán
válasz
2-More #151919 üzenetére
Ja, az más. Max. a felvételin ijesztegetnek, hogy pro szinten kell mindenféle tárolót, hipervét, esx-t, Csicsót kezelni és itt olyan nagy dolgok vannak, hogy nagyon meg nemzetközi karrierlehetőség, aztán első 1 év el is megy ÁNYK telepítésekkel meg júzernek jelszó küldözgetéssel, többibe meg elvileg bele lehet jönni.
-
Jahno
veterán
válasz
2-More #151915 üzenetére
Tudja fene, most valaki oda születik a rendszerbe és 20 éve irodista, postázót tolja, kihallgató tiszt, valamilyen ügyintéző ablak mögött az mit próbáljon meg? Másnak mindig könnyű megmondani a tutit, főleg ha adott helyen majd tömegesen jelennek meg a hasonlók. Valószínű egy csőszerelő-karbantartó figura még jó pénzért fusizni is jobban el tud menni (feltéve ha nem azt csinálja és a rendőrség az alibi meló a papír miatt és igen, éppen erre is van nyitott pozíció, létező állás :-P),mint mondjuk egy minősített adatkezelő, ügykezelő. Ráadásul a külsős melósoknak nem fizettek, kiadni is nehéz volt a dolgot, most még festőt, szabót meg hasonlókat is alkalmazottnak keresnek, amit szerintem sosem fognak találni ebben a formában. Az meg odafent szintén senkit nem érdekel, ha már a panaszbejelentést is 1-2 százados vagy osztályvezető veszi fel amikor tudja, mert a civil-szerű állomány tényleg elhúz.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151911 üzenetére
Ez már egyfajta kóros elmeállapot, tudom, mert ahonnan leléptem, ott általában már olyan tarthatatlanok voltak a körülmények, hogy normális ember oda se ment volna.
Haver szerintem kvázi stockholm-szindrómás, ott volt egész életében, első melőhely, ismer mindenkit, közel van, stb. De, nem elég hogy szart nem fizetnek, a körülmények elképesztőek, de mostmár még basztatják is őket. Két éve kerestek nálunk embert, mondtam, nem igérek semmit, de benyomom a HRre a papírodat, meg amit tudok hátszél azt megfújom, úgyis inkább szakmai a döntés mint HR szintű, angolra rá kék kicsit feküdni, van néha bullshit bingo, de annyira nem vészes, mint sok más hely, lóvéban leraknák kezdésnek a 1,5xet mint közszférában, ahol ráadásul ő már a bértábla tetején van, többet nem fog kapni az életben. Melóben megszakadni nem kell, mégcsak velem se kell sokat kontaktálni mert full home officeban tolom. Nem, nem, nem, már ott voltam, hogy egyszerűen megírom helyette és beadom a nevében. Egyszerűen, van, akin minden jószándék ellenére, egyszerűen nem tudsz segíteni, csak ártasz vele, tudom, mert van ettől sokkal, de sokkal cifrább sztorim is. -
2-More
tag
válasz
blueboi69 #151908 üzenetére
mert vannak, akik egyszerűen nem tudnak sportot csak úgy csinálni, hogy meg kell fürdeni a másik vérében. Szomszédsrác teniszezik, jó, nem túl komolyan, de elég rendszeresen eljár, csinálja. Látom a minap, hogy lenn húrozza az ütőt a pincében, beszélgettünk, mondom, gyakran kell és megéri így, mint elvinni? Ja nem, évente 1 max 2x húrozza, de szeret vele szórakozni. Baszki a sógorom kéthetente húroztat külön teniszütős cégnél, és félévente szerintem kukára vág egy ütőt, azt' szintén nem profi sportoló, messze sem. Láttam őket pályán, úgy "játszanak", hogy azon csodálkozik mindenki, hogy még vannak ízületeik. Se bemelegítés, se lazítás, ki a 40 fokban a pályára és habzó szájjal csépelni a labdát hangsebességgel. Voltam kinn tavaly 2x pályanapon (Mring), előbb csak beülni, utóbb már a közös vassal, ott is volt olyan srác, hogy szó szerint vérre kellett menni a másik köridejével, le is főzte az első tárcsákat ahogy kell.
-
A. Crowley
tag
válasz
qnadam #151899 üzenetére
2024-ben életemben először
- nem találkoztam egész évben fizikailag kollégákkal (nyilván úgy, hogy dolgozom)
- napoztam tavasszal tengerparton
- lakóautóztam
- külföldi forma 1 futamon voltam
- elmentem úgy egy eseményre, hogy senkit nem ismertem (könyvklub)
- olvastam tiniromkomot (challenge)
- vettem részt politikai rendezvényen
- sütöttem herőcét
- vettünk nem win alapú számítógépet
- voltam feljelentve hatóságnál
- vettünk részt cserediák programban
- először füstölt a fék a Mazdán, hegynek lefelé... -
2-More
tag
válasz
Jahno #151882 üzenetére
ja, mindkét haver aki államiban tolja, egyenruháséknál, ott a parancsba van adva hogy a vezetőség nem akar tudni semmilyen problémáról, és aki a láncot kikerülve felfele jelent és panasz van benne, azt kapásból kibasszák. Fűtés letekerve 16 fokra, emberek sál-sapkában ülnek benn, folyosón neonarmatúrában négyből három cső kiszedve, tilos a telefontöltő, a rádióhallgatás, és még sorolhatnám.
-
blueboi69
őstag
sosem értettem miért kell bármilyen sportot sérülésig túltolni
-
2-More
tag
válasz
Jahno #151903 üzenetére
a hoki nem foci, ott a komolyabb ligákban sincs picsogás, de ifiben, meg pláne csajoknál, ott azért nagyon megy a durváskodás, SK láttam röpiben csajnak 3 körmét leszakadni és két ujját eltörni, olyan labdát kapott, kéziben úgy fellökik egymást, vagy rántanak egymáson olyat hogy csak úgy reccsen. Női fociban meg ott van a legendás osztott képes felvétel, ahogy hisztihányó rinyáldó fetreng a földön mert elbotlott egy botlábban, miközben a skót csajfocista futás közben rakja a helyére a törött orrát és csulázik egy deci vért a pálya szélére.
-
Jahno
veterán
Megjöttem a jéghokis meccsről. Még jó is volt, csajszik elég rendesen tolták, nem szórakoztak, egyszerre néztek minden irányba és mentek korival is bármiféle irányba, csak lestem a pörgésforgáson. Sejtettem, hogy ez lesz,meg néhány falra kenődés, de az, hogy nekem fogalmam sincs merrefelé van a korong ezek meg kézzel megfogják a levegőben vagy leveszik az ütővel, hát na. nem egy lötyögős hisztis, műesésekkel tarkított foci az biztos, mert egy véletlen lendülős esésnél még a játékvezető is kapott sallert a bottal
Megnéztem a gépészetet, finn az egész de annyira, hogy még a zár is a bejáraton. Gondolom ott sejtik, hogy miképpen kell hideget csinálni :-P
Mellékesen 3:0ra megvertük Norvégiát (előzőleg 3:1-re franciákat). Idén lehet megint megkeresem az amcsi focis kapcsolatot, oda is mennék 1-2 kört nézelődni és fotózni. Itt is tök jó családi hangulat volt, bár majdnem kevesebb néző volt, mint a személyzet.
Mostantól okleveles certified hokiszakértő vagyok, pld. tudom, hogy ha sípszó után szól a zene akkor szünet van, ha üvöltöznek, hogy góóóól, akkor belőtték (első harmadban szerintem többet is belőttek de csak én láttam :-D), ha kijelzőn kiírják, hogy "kiállítás" akkor az nem múzeum vagy festmény, hanem valaki lemegy a pályáról
-
zetor2000
őstag
válasz
A. Crowley #151883 üzenetére
Gázgrillen hamburgert.
Addig se grill lapon, se gázon, se faszénen, csak idehaza serpenyőben sült a hús, szalonna, meg a többi komponens, de most a bucit a konyhai sütőben csináltuk, a kenőcsöket vettük készen, a többi meg elkészült a gázgrillen.Isminek segítettem tyúkot-kakast vágni... Megfogta, meg odaadta, hogy "így fogjam meg, és tartsam erősen". Meg még vagy hét másikat. Aztán ment forró vízbe, hogy le lehessen kopasztani, de azt már nem én csináltam.
Lehet, volt más is, amit életemben először csináltam, de nem emlékszem mindenre kristálytisztán.
"Csak a szépre emlékezem."
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS PROART Z790-CREATOR WIFI Alaplap
- DELL LATITUDE E5420 i5-2410M
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- Realme C75 256GB Lightning Gold, Bontatlan, Új, 0 Perces, Arany, 1 Év Garancia
- Realme C75 256GB Lightning Gold, Bontatlan, Új, 0 Perces, Arany, 1 Év Garancia
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Jótállás: 2027.02.16.-ig