Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz Sziszilabi #39294 üzenetére

Szia,

A termék beérkezési dátuma alapján van sorbarendezve, s tetszőleges webáruház utolsó 5 beérkezett rendelésének átfutási idejéből szeretnék átlagot számolni.

Angol Excel-ben egy megoldás:

1. Egy segédoszlopban megjelöljük, hogy melyik az adott termékhez tartozó utolsó 5 beérkezés.
    A COUNTIF(A:A;A2) képlet megadja, hogy az A2-es cellában lévő termék hányszor szerepel az A-oszlopban, pl. 231.
    A COUNTIF($A$2:A2;A2) képlet alíg tér el az előbbitől, de itt a tartomány folyamatosan bővül és megmondja hogy az aktuális sorig bezárólag a termék hányszor szerepelt eddig.

Ha a két értéket összehasonlítjuk, akkor megtudjuk állapítani hogy honnan kell kezdenünk nézni az átlaghoz használandó dátumot. A COUNTIF(A:A;A2)-COUNTIF($A$2:A2;A2)<=5 igaz eredményt fog visszaadni minden termék utolsó 5 beérkezésekor, tehát ezen sorokban van nekünk a felhasználható adatunk. A duplanegatívjel előtte nem fontos, ez csak az IGAZ/HAMIS-ból 1/0-t fog csinálni.

Az átlagszámítást ezek után egy Pivot/Kimutatás segítségével tudod megtenni.

Én egy 20 ezer soros fájlon teszteltem és ott 1 percig számolja a segédoszlopot, ha ez túl lassú akkor Power Query-t tudom javasolni Excel 2010 felett.

üdv

Új hozzászólás Aktív témák