- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
Új hozzászólás Aktív témák
-
97bandy
tag
Üdv!
Lassan egy éve döglött topik, de hátha: létezik még magyarországon kút, ahol lehet kapni E85-öt? -
Venyera7
senior tag
Értem köszi srácok.
Ezek a régi készletek vagy a GP az még forgalmazza?
-
Venyera7
senior tag
Forgalmazza még valamelyik kút?
-
ThodEE
őstag
Sziasztok!
Olvastam az első hozzászólásban hogy tartalmaz adalékokat is az E85, lehet tudni hogy miket?
Mert kitudnám keverni benzinből és 96% os tiszta alkoholból (Etil-alkohol) a 85-15% os arányt csak nem vagyok biztos benne hogy így is megfelelne e a járművemnek.A konkrét elképzelésem hogy 3/4 tank benzinhez önteném az alkoholt, egy Renault Megane 1.4 8V 1996os autóba
Érdemes még utána járni és kérdezősködni, vagy inkább eszembe se jusson kipróbálni
-
Szerintem az ára végett nem fog már felpörögni
-
eTrade
tag
"Bioüzemanyag pro és kontra" Hátha felpörög a topik.
-
_ATi_1
senior tag
válasz
zolikaDB #874 üzenetére
Ilyet még nem láttam.
Ha ez az, amiről beszélünk, akkor elég hasznos, megspórol vele az ember pár vezeték összeforrasztását, ráadásul tényleg nem lesz nyoma, ha kiveszed az átalakítót. Az enyém forrasztva van.
Tapasztalt én sem vagyok, így nekem is fizetnem kellett, hogy belerakják. -
zolikaDB
veterán
Elvileg ilyen végekkel is lehet kapni az elektronikát - ha jól értelmeztem. Vagy a csupasz kábelekere ezeket a csatikat ráapplikálni. Jól gondolom? Nem vagyok tapasztalt autósbarkácsoló. Sajnos.
-
zolikaDB
veterán
A leírás szerint az E85 power átalakító tud mindent, amit egy ilyen elektronikának tudni kell?
-
zolikaDB
veterán
válasz
zolikaDB #863 üzenetére
Mondjuk, utánaszámolva... -> Astra E85 megtérülés
-
zolikaDB
veterán
Az 1:3 úgy, h 1 benzin - 3 etanol? Nekem is 1.4-es G-s Astrám van és azon gondolkodok, h rátankolok egy kis etanolt. Elviekben, ha mondjuk olyan 2L körül eszik többet, akkor sajnos nem éri meg átalakítani, mert nagyon hosszú idő alatt téreülne meg a tisztán E85-el való közlekedés is. (cca. 80e km esetemben) Viszont ha nem árt, és olcsóbb is valamivel, akkor lehet, érdemes lenne kipróbálnom.
-
lujó55
addikt
valahogy jobban megy tőle. ez számomra is talány, de így van.
nem tisztán, mert akkor úgy rángat reggel, hogy nem tudok felhajtani a mélygarázsból. de 1:3 aránynál iszonyat jó a motor járása, erősebb. a múltkor 5.2 fogyasztást hoztam ki úgy, hogy Bp is volt benne ami köztudottan káosz. arról nem is beszélve, hogy már régóta figyeltem, hogy a twinportnak olyan kattogó, kerregő hangja van, mint egy dízel. szerelő azt mondta mindegyik ilyen, engem viszont nem nyugtatott meg ezzel. az E85-tel is kerreg, de korántsem annyira. gondoltam, akkor itt nem a motorral lesz baj, hanem a befecskendezőnek van ilyen csattogó hangja -
lujó55
addikt
holnap Hortnál újra tolok egy kis etanolt a vasba
-
lujó55
addikt
kipróbáltam a tiszta etanolos üzemet átalakító nélkül. rángat, kerülendő.
ha már bemelegedett semmi baj vele, bár a 300km-en látványosan többet evett. ma délután megyek kúthoz tankolni, lemérem mennyi az annyi. mindenesetre tiszta benya megy hozzá, mert reggel a pincegarázsból alig bírtam feljönni, sokkal magasabb fordulaton kellett pörgetnem, hogy le ne fulladjon. (Astra Twinport 1.4)
-
Arlekim
aktív tag
Röviden utánaolvastam (nem kimerítően) hogy a szegénykeverék túlhevítheti a motort, és laikusként gondolom hogy gyűrű-hengerfej problémákat okozhat.
Aztán hallottam olyat is, hogy ha a hűtővizem tiszta, és fűtésem gyorsan bemelegszik, akkor ideális a motor hőcseréje. Ez stimm, még földúton, nagy fordulatú, lassú terepjárás közben sem megy a hűtővizem 90fok fölé, és igen tiszta.
DE! mivel nem értek hozzá, ez csak laikus következtetés, szeretnék megerősítést kapni hogy nem lehet gond. Nem igazán szeretnék költeni átalakítóra, kütyükre meg adalékokra, azt meg pláne nem szeretném hogy kibukjon az papírforma a 20% többletfogyasztás, a dúsabb keveréknek köszönhetően. -
aphra2
senior tag
Nem túl sok levegőt kap , hanem kevés üzemanyagot ,(etanolból több kéne neki ) ezért szokott kivillanni a motorkontrol , vagy befecsi lámpa, szegénykeverék képzés nézz utána hosszútávon károsíthatja a motort.
Az átalakító a lambdát csapja be , és ezáltal hosszabb a befecsi idő , így tud több üzemanyagot adni, nagyvonalakban ez a lényeg.
Vélelmezhetően ha mérnél egy lambda értéket akkor kimutatná a szegénykeveréket, de tény, hogy minden motor másként reagál az etanolra , lehet az opel kevésbé érzékeny. -
Arlekim
aktív tag
Nálam a c20ne motor mindenféle állítás nélkül 95-ös után jól kultiválja az e85-öt. Rég nem lett cserélve légszűrő, így minden bizonnyal nálam a kevesebb levegőmennyiség miatt birja jól. Úgy tudom hogy jellemző probléma hogy a motor túl sok levegőt kap. Érdemes megpróbálnod a filter alá egy sűrű, de vékony szivacsot berakni, amivel kordában tarthatod a levegőt. A kollégának clionál és civicnél is ez a megoldás segített.
-
Arlekim
aktív tag
Pusztán érdeklődés szinten kérdezem. Vajon csak kútnál lehet vásárolni etanolt, vagy esetleg némi kedvezmény reményében termelőtől is? Tekintve, hogy Magyarországon állítják elő az itt kapható E85-öt...
-
Arlekim
aktív tag
Már 20.000km óta etanollal járok, tisztán a 2literes injektoros astrámmal.
Hidegen kicsit nehezen veszi fel az alapjáratot, de ha tisztul a morgása, onnan már minden oké. Nagy melegben, forró motornál, ha kis sebességgel alapjáraton gurulok, néha vibrál a motorlámpa, de az állítólag a kis károsanyag-kibocsájtás miatti lambda-szonda hiba.
Mindenhol azt olvasom, hogy többet kellene ennie. Nos nálam tök ugyanannyit eszik mint benyával, és ráadásul még rettenetesen erős is. Alapgázon, óvatos kuplungozással néha még 3.ban is elindul. Városban ritkán váltok, max 3-4 között, kivéve ha nem sikerül kibekkelni a sárguló pirosatOrszágúton az 5.-et szerei 50-160 között. Úgy megy mint egy diesel, azzal a különbséggel, hogy ha lepadlózom, menet közben csikorog a kerék 2.ban
-
lujó55
addikt
Legújabb tapasztalat. E85 kúra után sokkal jobb a fogyasztás hagyományos benzines menettel.
Kúra: néhány telitankolás 1:3 arányban üzemanyagellátó rendszer tisztítása érdekében.
Tiszta benyával fogyasztásom 5.2(G Caravan 1.4)
-
Smani
senior tag
Van a családban egy 1.3 ignis. Vajon menne vele?
-
lujó55
addikt
Tényleg aránytalanul drága lett, mert egyre többen megcsináltatták a kocsit és van rá kereslet. Mindennek annyi az ára amennyit még megadnak érte. Én amúgy az 1.4-es Astrába (még mindig az van ami tavaly is volt
) csak az üzemanyag-ellátó rendszer tisztítása végett tankolok 1:3 arányban E85-öt és azt is csak április-szeptember között. Nincs semmi átalakító beépítve, elmegy így is, nem is rossz fogyasztással.
Vegyes közlekedés fele országút (100-as tempo, na jó néha egy kicsit több, de nem versenyzek) és fele főváros lámpától-lámpáig araszolva 5.6-5.7 liter/100km. Tisztán LukOil 95-össel 5.4-5.6, tehát nem számottevő a többlet. Vagyis: még mindig megéri. -
Smani
senior tag
E85-nek gyakorlatilag lőttek. Piszkosul drága lett.
-
laszlo168
senior tag
Azért aki figyelt, észre vehette, hogy az etanol a benzinnel együtt emelkedett, mármint az ára. Most hogy a benzin jó 20 ft-ot esett, az etanol nem mozdult sehova. Kiváncsi leszek ha megint elkezd emelkedni a benzin ára, az etanol hogy alakul.
-
_seth_
veterán
-
-
nesto
csendes tag
Köszönöm a hasznos tanácsokat, megtaláltam a csatlakozót, egyenlőre nem sikerült még leszedni, de legalább tudom már hol van. Kitalálom még, hogy hova kellene egy benzinszűrőt becsempészni (ugyanis tudtommal nincs a kocsiban, legalábbis a motortérben nagyítóval sem találtam semmi hasonlót).
Hűtő folyadék kb 1 hónapja lett felfrissítve. Akkor téliesítettem a kocsit, és teljesen feltöltöttem a rendszert. -
_seth_
veterán
Megjött nekem is az elektornika, már csak be kell építeni
-
FF23
senior tag
Nem megoldás, ez még csak egy találgatás, hogy hátha...
Ha van ilyened, akkor a tágulótartály közelében keresd és állítsd be értelemszerűen:Az is lehet, hogy 98-on van és eddig 95-tel jártál vele.
Az E85 100+ oktánszámú, ezért nagyobb előgyújtás kell hozzá még fele-fele aránynál is. Amennyiben (még) nem kopogásérzékelős, a motorvezérlő rendszer(ECU) nem tud magától átállni a változásra. -
nesto
csendes tag
többnyire én sem 100 km-t megyek naponta, átlagosan napi 20-30 km. Nem nagy szám, de 12 l / 100 km-nél és 400 Ft / l-nél már elgondolkodtató.Sajnos a gáz üzem még ennyire sem éri meg. ilyen az én szerencsém
hengerenkénti befecskendezés, fedélzeti computer (elvileg korszerű motor) és mégsem.... Bár... valaki esetleg tudja, hogy mi okozhatja a nagyon gyors melegedését a motornak?
-
Ha még emelnek a jövedéki adóján az etanolnak is, akkor már ez se fogja megérni.
Pedig tavasszal akartam átalakítót venni.
-
Luighi
senior tag
Megértem a helyzeted - én is azért akartam az autómba szereltetni, hogy spóroljak, sajna nem jött össze. Legjobb megoldás lenne, ha már lenne a piacon elérhető áron tiszta elektromos autó, amivel a napi 30-50km-t fillérekből megjárnám. Vagy ha a munkahelyem közelébe költöznék
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest