Hirdetés
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- N€T0X|N: Talaria tuning: meg kéne tudni állni!
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Pengeélen
Új hozzászólás Aktív témák
-
hát azért a környezeti normáknak való megfelelés is növeli a fogyasztást. Az én peugeotom is (igaz sw és 1t üresen) 1,4-es és megeszi a városba a 7,5 - 8,5-t. 8,5 amikor nyáron klímával városba 5 személlyel jártam.
De mikor mentünk Horváthba, 4,2-t fogyasztott
Mondjuk kb az utca végén van az M0-s és onnantól kezdve 90 max néha 110 
-
kilozsul
aktív tag
Bezony... Mondjuk hozzáteszem, hogy egy indítással én max 3 km-t ha megyek... Szóval elképzelhető, hogy autópályán vagy egyszerűen csak hosszabb úton ez azért megáll 7 körül, de alatta szvsz semmiképpen.
Skodának is pont az a baja, hogy van benne vas rendesen, aztán ez a pici kis motor azért nem lendületből rángatja
nézz csak be a Skoda topikba, hogy beszélik le a delikvenseket az 1.4-es octaviákról azok, akik már vezettek olyat 
-
lujó55
addikt
válasz
kilozsul
üzenetére

1.4-es Fabia 7.5 fölött?
Wazze!
Én a böhöm nagy vasat ezzel a pici motorral hajtom (G Astra Caravan 1.4 Twinport) és 5.5 számít jónak, a 6.5-re meg a magas fordulatot lehet elkönyvelni, mert autópályán a 140 fölötti tempót nem szeresse. A város az egy teljesen más dolog. Én nagyon sokat vagyok úton, többet megyek 90-nel, mint 50-nel. Vegyes üzem: szinte mindíg 6 alatt. -
kilozsul
aktív tag
Nyugi, nem vettem magamra a dolgot, csak elmondtam én hogy látom. Peace

Mifelénk (Keszthely) tudomásom szerint egy kúton lehet csak etanolt tankolni, az pedig egy teljesen magánkút. Benzint Lukoilon szoktam tankolni, vagy MOL-on. Adaléknak mint írtam a Spuri nevü cuccot szoktam hozzáönteni. Benzines üzemnél számít valamicskét, alkoholosnál semmit sem vettem észre belőle.
Egyébként meg nyilván autója válogatja, hogy melyik hogy bírja az etanolt. Vedd figyelembe, hogy ez a fajta skoda motor egyszerű mint a faék, gondolom ezért is ilyen igénytelen a változásra. Én őszintén szólva változást sem nagyon vettem észre a fogyasztásban. Ezt szintén a motor számlájára írom, mert akármilyen finoman járok vele, nem eszik 7,5 alatt, de egyéb esetben sem megy 8,5 fölé (nyáron klíma, vagy télen a hideg miatt, etanol, akármi...)
-
lujó55
addikt
válasz
kilozsul
üzenetére
Jó, jó, csak vicceltem, tudod. Valahol fentebb én is leírtam a tapasztalatokat, de ilyen arányba nem tudtam lemenni, mert tényleg nagyon darabos volt a benzin, úgy böfögött a motor hidegen (Astra G 1.4 Twinport)
Egy valamit árulj el még: hol tankoltad az E85-öt, illetve, ha van kedvenc benzinkutad, melyik? Már csak azért, mert én egyre inkább azon vagyok, hogy megy a kocsi benya-etanol keverékkel átalakító nélkül is, de nagyon érzékeny a benzinre. Most átálltam az Oil kútjaira, alig kell nyomni a pedált és megvan a nyomaték alacsonyabb fordulaton is, míg a MOLnál taposhatom és zabál. Nem tudom milyen adalékot adnak hozzá, de nem drágább. -
kilozsul
aktív tag
Nem kínzom... Írtam, hogy egyszer ki akartam próbálni... Mondjuk nem titok, hogy azért akartam kipróbálni, mert az etanollal kapcsolatban is a legtöbben ilyen hallomásokat mondogatnak tovább, gyakorlati tapasztalat meg nincs mögötte. Én kipróbáltam, -3 fokban tök ugyanúgy indult mint +15 ben. Igaz nehezebben, de másodikra már ment. Akkor ezt most tudjuk erről a Fabiáról, ha valaki más kocsival próbálja ki, tudni fogjuk azt is...
Írta pár ismerősöm, hogy jajj mert a benzinpumpa... Na hurrá, majd kicserélem ha tönkremegy. Tönkrement akkor is amikor benzinnel jártam, az autózás költséges hobbi, "aki majmot tart az vegyen hozzá banánt is"...
A többi etanollal kapcsolatos riadalom meg nekem egyelőre urban legend, majd az idő megválaszolja, hogy milyenek a hosszútávú használat árnyoldalai.
-
lujó55
addikt
-
kilozsul
aktív tag
Aham, semmi változtatás... Tiszta etanollal 2x kellett indítanom, az első mindíg ledadogott... Egyik hajnalban volt alkalmam fagypont alatt is kipróbálni a dolgot, ott sem indult nehezebben. Annyit figyeltem meg, hogy ilyenkor járatni kell egy 20mp-et kb alapjáraton, és utána megy normálisan. Ha egyből indulnék vele, akkor fulladozik.
Persze nem tervezek így tiszta etanollal járni, csak ki akartam próbálni a dolgot. Mostantól fele-fele arányban fogom tankolni, úgy néz ki így semmi gond nem lesz vele mínusz 10-ben sem...
-
kilozsul
aktív tag
Nah, némi beszámoló a saját tapasztalataim alapján:
Pár hónapja kezdtem el etanolt tankolni. Először kb 1/3 részben a benzinhez, majd felesben. 3-4 tankolás után sem éreztem túl sok különbséget, viszont egy idő után megszűnt az autó néha jelentkező rángatása (gondolom kipucolt az alkohol pár alkatrészt).
Tegnap először full etanolt tankoltam, a kocsiban jó ha volt 5-6 l benzin, erre engedtem rá 30l etanolt direkt tesztelni. Azért csak ennyit, mert ha nem válik be, akkor könnyedén tudok rá annyi benzint tankolni, hogy ne legyen gond. Ha jelentkezik is valamilyen probléma (pl reggel nem indul hidegben) először akkor sem benzinnel próbálkozok, hanem egy adalékanyaggal, amit régebben is szoktam a benzinhez tenni. (Spuri a neve, nem tudom ismeri-e valaki) Meglátom így milyen, aztán kitalálom milyen arányú keverék a legjobb.
Gázelemző eddig nem visított, hogy baja lenne. Illetve egyszer igen, de az volt a furcsa, hogy pont akkor amikor a keverék után tiszta benzint kapott csak egy alkalommal, de magától kialudt 5-10 km után, azóta sem jelzett.
Majd beszámolok milyen ez a tiszta etanolos üzem, mert ma reggel nem volt túl hideg, indult egyből. Talán amíg nem melegedett be a motor egy icipicit, addig rángatott valamennyire (kb 1km) utána semmi extra... Nem zavar ha egyik reggel nem indul, munkahelyem közel van, nem lesz agyvérzés akkor sem.

Jah az autó Skoda Fabia 1.4 MPI
-
lujó55
addikt
Na, ma beletettem 400 km-t a gépbe, holnap tankolok, de szerintem jó volt a fogyasztás, pedig csengettem neki autópályán rendesen...
-
lujó55
addikt
válasz
zozzancs
üzenetére
Egy 1.4-es G Astra Twinport.
De nem a bemelegedéses szivatós dologgal volt a baj, már rájöttem, mert tegnap tankoltam és 200 km után 10 lityó körül evett amit vártam. SzVSz, a benzin volt a ludas. Már elhatároztam, hogy nem veszek naftát ismeretlen helyről, de ez csak megerősített. -
most nekem is 8.7-es fogyasztás jött ki. Mondjuk most csak dogozni jártam vele, ami 18km. Mire bemelegszik, már megtettem az utam 1/3-t.
-
zozzancs
csendes tag
-
zozzancs
csendes tag
Ezt ugye átalakító nélkül produkálja nálatok a gép?
Mégegy érv a kapcsolós átalakító mellett
Mondjuk most néztem vissza a régebbi fogyasztási adataimat - igen, vezetem egy gugli táblázatban - és nálam baromira nem jelentkezett semmi hasonló még mikor átalakító nélkül jártam.
Szép lassan eljutottam kb 50%-os arányig, aztán vittem a gépet műszakira, ahova jobbnak láttam tisztán benzinnel érkezni, teletoltam Carrera 95-tel. A tank benzin elfogyasztása után pontosan olyan adat jött ki, mint amit a korábbi tiszta benzines időkben mértem. Lehet hogy pár %-ot eltért, de egyáltalán nem volt látványos.
=> autó függő, hogy jelentkezik-e a probléma, vagy nem
-
hm...

Nemtudom, nekem az az észrevételem, hogy ha pl egyből benzin után etanolt tankolok, nem szereti az autó. Nehezen indul, nem úgy húz. Aztán pár km alatt (50-100km) végül normalizálódik. És ugyanez visszafelé. Ezért szoktam azt, hogy ilyenkor mindig keverem, és csökkentem a benzin arányát. -
lujó55
addikt
Benzint tankoltam és meglepett, hogy 100 km után már 8 litert evett. Valami nagyon szar benya lehetett, mert ez sok. Direkt nem adtam most hozzá E85-öt, mert beállt a hideg. Miskolcon tankoltam a Sajószigeti úton.
-
törölt tag
"100-200000km"
Hát igazából nálunk a benzines teszteknél akár 300,000 ill. 500.000km is elfutottak hibamentesen igaz 12 versenyző állt a rajtvonalhoz és 9érkezett meg a célba de ö roluk is el lehet mondani 200.000km ill. 10évet simán kibirtak volna.
Ugyanebböl a sorozatból AC már etanolban a srácok 70.000km után vesztettek teljesitményűkböl és 12 versenyzöből csak 2db birta ki a 100,000km.
Nálunk ezek a száraz tények ill. tesztek aki nem hiszi meg csak találgatásokba bocsátkozik azt sajnálni tudom...Nem hiszem,hogy ezek a tények nem elegek..
Örültem,hogy itt lehettem és megoszhattam a tapasztalataimat 19éve ilyen és ehhez hasonló tesztekkel ill.fejlesztésekkel foglalatoskodom....
-
pug 206. 4 éves 1.4 8V 65Le. szóval az alap motoros.
nem, mikor el kezdett hűlni az idő a hideg indítás volt kicsit macerás. Párszor rá kellett próbálni, mire beindult, de utána semmi.
ha meg tudnám az csinálni, hogy csak indításkor tovább legyen nyitva az injektor, lehet még most is menne
Érdekes az, hogy most hogy benzint tettem bele, valahogy lomhább a kocsi. Meg az is, hogy nem egyből áll át a kocsi (se etanolra, se vissza) hanem kell neki kb 100km. ilyenkor pl ha benzint töltök bele etanol után egyből, és nem keverem, egyből kigyullad a check engine ) -
aphra2
senior tag
A gumialkatrészek tönkretételénél, ill az AC pumpa életartam esetleges csökenésénél, engem jobban aggasztana az un, szegénykeverék képzés, ami a szelepek tönkretételét okozhatja .
Ezért átalakító nélkül én max 60% benya és 40% E85 arányban használom , és csak reménykedem abban hogy ennél az aránynál még nem nagyon változik a lambda érték.
Igazándiból mérni kéne , hogy mi az az arány ahol még nincs nagy változás.
Az AC pumpa tönkremenetele teljesen esetleges, 100 és 200 000 km között bármikor előfordulhat csak benzin használatakor is , ezt nem lehet csak az etanol számlájára írni . -
hát véget ért az etanol idénre nekem is

pedig 100% etanollal jártam eddig vele, átalakító nélkül

-
zozzancs
csendes tag
Szvsz megy ez tankolósdi egyszerűbben is

- Látod hogy ürül a tank (jelez a lámpa) -> tudod hogy kb mennyit fogsz tankolni. Ha nem várod meg hogy ennyire üres legyen, akkor meg a km-óra állásból meg tudod becsülni, hogy mennyit fogsz tankolni.
- kiszámolod a kívánt arányt (úgysem lesz pontos, hiszen ha már korábban is volt a tankban némi etanol, úgy kell(ene) számolnod, hogy a tankban nem csak benzin van
)- töltesz etanolt X litert
- töltesz benzint
A számolós rész elsőre bonyolultnak hangozhat, de csak egyszer kell, utána már tudni fogod literben, hogy mennyi etanolt akarsz.
A kutak vegyesen kezelik a dolgot. Van ahol ha szósz, simán összeadják, egyben fizethetsz, de volt olyan is, hogy szépen el kellett játszani a tankol - fizet - tankol - fizet játékot.
Mindenesetre a kocsiban egy kanna etanol dolgot én nem javaslom, már csak tűzvédelmileg sem.
-
törölt tag
régi cikk
A kettős üzemű Focusban mindemellett átalakították, illetve kicserélték a tüzelőanyag-ellátó és -szállító berendezések azon gumi és műanyag alkatrészeit, amelyek érintkeznek az etanollal, mivel az rongálja ezeket az anyagokat.
-
törölt tag
Én nem azt irtam,hogy a benzincsöveket "megeszi" hanem a gumi alkatrészeket.
Benzincsővek 99% már olyan belsővel rendelkeznek,hogy kibírják a savas lugos anyagokat is de kérem ezt nem kiprobálni.
Fém ill műanyag csöveket használnak nagy arányban...
Modulnál ill az űzemanyagpumpánál található tőmitések és a rézkefét.
Ford ST amit leírnak azért azt 80% hidd el kérlek.Fordnál melozom és ezekkel foglakozom.Sajnos semmi másról nem irhatok mert az már "árulás" lenne és a cég nem veszi jó néven a titkok kifecsegését.
Másik űzemanyagpumpát használnak és a tőmítések teflon alapuak... -
golyani
addikt
ha jól olvasom, akkor zsebből.
-
golyani
addikt
volt erről egy teszt valahol és még a tesco 95-ös is több volt mint 95 oktán.
-
lujó55
addikt
akk.rv@annyukat!
Ha meg átmászol keletre tankolni egyből jönnek a fináncok, hogy mennyi az annyi a kannában.
Tényleg jöhetne már az elektromos járgány, vagy a pisivel működő. Beállnék a kocsma elé, mindenki az én vendégem egy korsó borsodira! Tessék szépen sorban ide csepegtetni. Király lenne

-
VR6-Fan
veterán
és hogy ha botrány lenne, nem mennél ugyan úgy tankolni, mert "kell" jó pillanataimba szoktam mondani hogy csak 3-4 napig ne tankoljon senki az országba, egyből kicsit felébrednének a "vezetők" hogy nem lehet minden szart eladni bármi áron.
alapbenzint ténylegesen mindenki a mol-tól veszi, csak van aki a saját szája íze szerint adalékolja és/vagy megveszi gatyázás nélkül a mol-os 95-öset.
ad van az hogy mindig egy kúton egy azon kút fejnél tankolok, adva van a benzin minőségre érzékeny motor szállítás és szállítás közt is akkora szórás van, egyszerűen lehetetlen pontosan bekeverni őket ekkora mennyiségeknél + szarnak is az egészre.
a mol evo (99) echte a régi 98-as amúgy a 95 pl a 93-as szintjén van

-
lujó55
addikt
Nem tudtam.
Mondjuk elhiszem, hogy a MOLtól veszik a benyát, de akkor miért van ekkora különbség köztük? Amúgy szerinted meg mernék csinálni, hogy nincs 95, csak 93, vagy 91? Áááá! Ebből óriási botrány lenne, ha kiderül. Mindenesetre az ukrán cucc is jó nálam. Még a Yaris is ette amíg volt kapcsolatom
-
VR6-Fan
veterán
a vicces az hogy az összes itthoni kútnak a MOL viszi az anyagot, tán kivétel az OMW 100-as.
hát igen külföldön amit 95-nek adnak el az kb tényleg az is és nem szarabb

mod:FSI-be tankoljál majd 95 (ami 93-91 kb
) majd 98-100-ast. 
de mondhatnám a lambda vezérlés nélküli K-jet rendszeres kocsikat is. -
tomcsi23
veterán
Naja, értem.
A legtöbb benzin alapban tartalmaz bioetanolt, a prémium benyáknál meg jó 5-10%-ot is elérheti. Úgy is reklámozzák, hogy még az orrodat is tisztíccsa.
Az etanolos tisztítás nálam azt jelenti, hogy porzó tankba 10 lityi szesz, majd azt elhasználva újra benzin.
Egy ideig mol evoneo meg utána omv100 ment a gépbe, aztán kipróbáltam az osanos 98-ast, és azóta azzal nyomom. Jobban megy vele, mint az előzőekkel, a fogyi kb azonos, de az annyira nem fontos nekem. Ráadásul a kipuff végéről kezd lejönni a fekete korom (vagymi), ami a prémiumbenyák használata során keletkezett rajta.
-
lujó55
addikt
válasz
tomcsi23
üzenetére
Keverve öntöm a benzinhez. Ne úgy értsd, hogy tisztítás, azaz edény mosogatás, hanem a lerakódott nehézolaj származékot és salakot a benzinellátó rendszerben feloldja. Általában ezért tömítődik el a benzinszűrő az idősebb kocsiknál és azt mondja a tulaj, hogy az etanol dugulást okoz, pedig pont, hogy leoldotta a dzsuvát. Érdemes a kúra után a benzinszűrőt kicserélni és akkor pöpec a gép egy ideig. Mondjuk a hatás attól is függ, hogy mit tankolsz. Én pl. a LukOilt és az Agipot preferálom, az ÖMV meg a Shell elmegy, de a MOL meg az ilyenolyan privát kutyult akármi nafta az kizárva. Inkább tolom a következő kútig
A románok benzine viszont nagyon bejövős. Mintha magasabb oktánszámú lenne.Pedig úgy tudtam, hogy a PetROMot megvette a MOL. Mindenesetre nagyon jól megy tőle a gép.
A keverés így történik: Tankolok kannába a megfelelő mennyiségű E85-öt (legutóbb: Agip Debrecen, Kassai út), majd amikor láttam, hogy 700 km után vagyok és hamarosan tankolnom kell (éppen Egerben jártam: Oil Eger, Sas út) akkor beöntöttem 5 litert, majd rá 20 liter 95-öst, majd beöntöttem 7 litert, majd rá a többi 95-öst tele. Ennyi. Néha még a kutasok is segítenek, hogy ne kelljen visszaraknom a pisztolyt. Ennyi.
-
lujó55
addikt
Legfrissebb eredmény. Most jöttem haza, teletankoltan a verdát. Mindíg teletankolom, mert így a legjobb kiszámítani a fogyasztást.
Táblázatosan:benzin-etanol arány [%]: 100-0_80-20_75-25_70-30
fogyasztás [liter/100km]: _5,5___5,7__5,75___5,7**A legutolsó adatot én sem értem, de feltételezem, hogy akkor egy kicsit melegebb idő volt, így a reggeli szivató nem annyira dominált.
Valamennyi méréshez kb. ugyanazt a rutint hajtottam végre, azonos terheléssel (munkábajárás, bevásárlás, minden hétvégén kirándulás, autópálya, stb.) A vegyes fogyasztásban a város
rszágút aránya km-ben kifejezve 1:3. A kocsi átalakító nélkül üzemel. Mivel jön a hideg, a 60:40 arányt idén már nem biztos, hogy kipróbálom.
Tapasztalat a teljesítményben: semmi. Sem jobb, sem rosszabb. Még a motor hangja is ugyanaz. A nyomaték is ugyanaz (vacak
)
G Astra Caravan 1.4 Twinport -
xcbiker
addikt
válasz
üzenetére
Figy én olyat is hallottam, olvastam hogy itt keveredés lesz.
"Megeszi az E85 a benzincsöveket? Ez gyakori kérdés, és valószínűleg tévesen az etil-alkohol és a metil-alkohol felcserélése áll a háttérben. Míg az utóbbi speciális üzemanyagrendszert igényel, az etanol nem olyan agresszív anyag. Amelyik autóiparban használatos üzemanyag-vezeték ellenáll a benzinnek, az az alkoholnak is ellenáll. A régi Zsigulik gyári benzincsöve is könnyedén megbirkózik az alkohollal. Ennek ellenére akadhatnak kivételek, ezért az átalakított autók üzemanyagvezetékeit alkalmanként ellenőrizni kell. Csak érdekességképpen: a Ford gyárhoz közel álló tuningműhelynek, az M-Sportnak az N csoportos Fiesta ST-hez kiadott E85-ös kiegészítő kitje is mindössze 4 nagyobb injektorból és egy átprogramozott komputerből áll. Vagyis minden más a széria benzines autó tartozéka." -
lujó55
addikt
Én is csak tisztítás miatt rakom a vasba, de most, hogy jön a fagy pénteken csak tiszta benya megy. Megyek is tankolni, főleg, hogy ma esett az ár. A tisztítókúra nálam így fest:
45 literes a tank és 12 litert adok E85-ből. Mivel 2 éves a kocsi, a tank még nem ótvaros, de a 60000-n már túl vagyok. A gyertyának is jót tesz néha az etanol. Arról én is hallottam, hogy eszi a gumit, de ez kívülről nem látszik, szét meg még nem szedtem. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
tomcsi23
üzenetére
Hy!
Na erre van példám.
Daewoo matiz 50.000km és asszony járt be vele 14km oda és 14km vissza.
Űzemanyagpumpáját ill a gumitőmítés csere után gondoltam mehet bele az etanol.Bele is ment de a fogyasztása kb 20% megnőt.
5,3eljárt ezen a szakaszon Benzinnel 95-ős.
Majd etanollal 100% majdnem 6 litykó..
Felesben tankolt utána és igy mondta jobban is indult ill ment...Fogyija lejebb ment 5,5 produkált.
Most egy ford fiestája van amit már átalakítottunk de sajna azzal nagyon nem tudtunk még méricskélni mert reggel már hidegek vannak és ÉN nem engedem tisztán bele az etanolt. -
törölt tag
Ha a felettére gondolsz azaz +11 fok és felette akkor nem.De ismétlem az etanol a régi gumit ill az űzemanyagpumpát kikezdi persze ne napokban mér.Lehet kifox egy olyan példányt amivel 5évig elautokázol hibamentesen.
Azért kérdezz meg pár autógyártót amikor elkezdték a kocsijukba belepakolni az E85 miben változtattak?
Szerintem volt pár változatás a téren... -
törölt tag
Hy!
Azért mert vesztek egy űzemanyagátalakítos kűtyűt nem feltétlen teljes értéküek.Ugyanis a sok cég közül egyik sem emlitti meg a tankban majd a csövekben lévő réz ill gumi tőmitéseket..Főleg az űzemanyagpumpát...
Tudom mit beszélek üzemanyagellátó rendszer technikus vagyok egy nagy cégnél...
-
lujó55
addikt
Valaki tudja mi határozza meg az E85 árát? Eddig 250 volt, most meg 255. Pedig holnap benzin árcsökkentés lesz.
Feltételezem, hogy nem az olajárat követi. De akkor mit? Vagy miért ment fel most az ára? -
zozzancs
csendes tag
Átalakítók összehasonlító táblázat:
http://www.nkbenzinkut.hu/oesszehasonlito-tablazat.htmlNem teljesen aktuális már, ha tudtok jobbat szívesen átnyálaznám

Szerintem ami fontos:
- Legyen programozható. Nem potis, programozható, hogy pontos értékeket állíthass be.
Ezt kb onnan látod hogy van rajta soros port (RS232) vagy USB. Hogy melyik az kb mindegy, párszáz forint egy USB-RS232 kábel- Legyen rajta hindegindítás funkció. Azaz tudja kezelni azt, hogy amíg nem üzemmeleg a motor, kicsit több üzemanyagot ad a gépnek. Ez hidegben (kb +10°C alatt) fontos.
-
VR6-Fan
veterán
ha 100%-ékbe akarod tankolni akkor mindenképpen írható ECU nagyobb befecsik.
tartani kell a lambda ~1-es értéket és akkor fent a melegedés is kiküszöbölted.
marad még a szárazság, arra meg szintetikus T2 egy tank egy kupak arányban.viszont a nagyon okosok azt mondják hogy a pörgös kis CCM-es kocsikban annyira nem jó teljesítmény szempontjából inkább nagy CCM vagy turbos.
-
lujó55
addikt
8200-as fordulat? Hm. Szerintem nem az E85-től megy gallyá a vas.
Én már 4000-nél szenvedek, hogy magas.
Nálam a 100 a normális tempó. 6 litert nyomok 100 km-en 20% E85 mellett átalakító nélkül. Csak a tisztulás miatt öntök bele egy kis etanolt. Városban persze 8 fölött vagyok, de itt minden lámpa megfog, mert a zsenik így találták ki
Astra Caravan 1.4 Twinport -
xcbiker
addikt
Én néhány hónapja Honda Civic VTI-be tankolom 50%-ban az etanolt.
Eddig nincs bajom vele. Főleg, hogy a korábbi pesti e85 árak 250ft körül, dunakeszi göd felé eső végén meg 240ft. Eddig itt találtam a legolcsóbban és mindegyik kút AGIP. Máshol valahogy nincs bizodalmam tankolni.
Az egri hondások nagytöbbsége már 100%-ban E85-öt használ.
Valószínű veszek írható computert és felprogizzuk E85-ös és Benyás progival aztán hajrá 100%-ban.
Nekem tetszik, hogy környezetbarát, nekem ez a szempont fontos, na és persze hogy olcsóbb. Igaz elszomorító hogy a benzinmutató hamarabb fekszik, de mindegy. Benyával 8,5-10L közt fogyaszt, 50% e85-el meg 9,5-11 közt.Egyedüli dilemmám:
A motor élettartamára, állapotára van-e negatív befolyással?!
Én azért el-el tologatom neki tiltásig is (8200rpm)
Ugye VTI-ről beszélek és ott 5600rpm után kezdődik az igazi élet.
Persze alapvetően 2000-3000rpm közt elváltok, de kell néha az élményvezetés is, valamint autópályán 4000-5000rpm közt megyek, mert ez adja 5.-ben a 120-140km/h-s sebességet. -
lujó55
addikt
Vagy egy kis kosz.
Én soha nem hagyatkozok a fedélzeti által mutatott értékre mert az mindíg kevesebbet mutat. Kivéve a feleségem Yarisa. Amikor alapjáraton tolatgatsz lassan, akkor van úgy, hogy 83-as liter/100km fogyasztást hoz ki, ha meg állsz akkor 0. Ezzel a kis tévedéssel felfelé csal, volt úgy, hogy kiírta, hogy már nincs tovább benzin, nem tud értéket kalkulálni és még 80 km-t mentünk vele... -
shift+ő
senior tag
A fogyasztásom továbbra is 8,5 de érdekes módon a fogyasztásmérő 6 - 6,7 közötti értékre áll be agy 40 km-es út után. Valószínű, hogy a szesz megbolondította a kütyüt.
-
v.attis
őstag
És arra tud valaki megoldást, hogy meg kell-e fordítanom az oktánszám ellenállását?
Ugye egy "A" vectra a szóbanforgó vas. Ebben a motorháztető alatt van egy műanyagba ágyazott ellenállás és az egyik oldalán 95, a másikon 98 szerepel. Ezt meg szokták fordítani a használt benzinhez igazodva. Mondjuk gondolom, hogy nem minden tankoláskor, ha tesznek bele 5-6 lityi jobb benzint, hanem ha állandóan jó anyagot kap. Namost, az etanolnak ugye magas az oktánszáma, a benyának meg alacsony (95-ös sima benzint szoktam tankolni). Szóval akkor fordítsam át szerintetek 98-ra egy 40/60 arányú keveréknél? -
lujó55
addikt
Passz! Vegyésznek kéne lenni ahhoz, hogy lássam mi az égéstermék összetétele E85 vs. 95 esetén. Egy azonban biztos: tökéletesebb az égés illetve a lerakódott dzsuva ki fog kerülni az üzemanyag ellátó rendszerből (tank, csövek, injektor). Ha szerencséd van tisztább lesz a kocsi tüdeje, de ha nincs akkor a kátrány a katalizátornál is kárt fog okozni, vagy pont akkor fogtok mérni, amikor a legtöbb a CO. Szerintem erre nincs recept, de várj még, hátha valakinek van konkrét tapasztalata erre.

-
v.attis
őstag
Sziasztok!
Az autóm: 'A' vectra, 2000 köbcenti, 8 szelepes benzines.
Előműszakin derült ki, hogy egy kicsit rosz a CO szint, nem fog átmenni. Nem esik vissza a CO alapjáraton, hanem megtartja a magas fordulati értéket, ami szintén túl van a határértéken, de az nagyon picivel.
A szerelő azt javasolta, hogy néhány napíg járjak 50-50 % etanol-benzinnel, vagy inkább 60-40%-al a benzin javára, majd ugyanazzal a keverékkel mérünk mégegyszer kipufogógázt.
Szerintetek van valami esélye annak, hogy változni fog a kipufogógáz összetétele?
Tehát a kérdésem, hogy hogyan hat az égésre a keverék? -
lujó55
addikt
Kipróbáltam és ahogy ígértem meg is osztom veletek a tapasztalatokat. Most is a keverék van a tankban, de nem sokáig: 16 liter E85-höz adtam 25 liter 95-öst, mert még volt a tankban egy kevés a múltkori koktélból. Ezzel az arány 40:60. Na most már rángat a hideg reggeli indulásnál, szerintem elértem azt a határt ameddig el lehet menni átalakító nélkül. Üzemmeleg motornál nem csinál semmi különlegeset, húz rendesen, a fogyasztást még nem tudom megmondani, majd csak a következő tankolásnál. Az a szerdai +3Ft már nem fog padlóra vágni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Micro Four Thirds
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Íme az új Android Auto!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Linux kezdőknek
- iPhone topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- NOLAN N91 EVO Louis Special bukósisak N-COM B601S kihangosítóval
- Thule tetőcsomagtartós kerékpárszállító
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- DeLonghi Magnifica S I Gőzölőkar I Szervizelve I Garancia I Számla I Beszámítás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Watch Series 11 46mm GPS + Cellular Karcmentes állapot 100% akkumulátor
- Eladó Dell Latitude 5340 i5-1345U 16 GB DDR5
- Akciós áron eladó HP Dragonfly G3 /I7-1265U/32 GB/512B SSD/13,5"/FHD+/400nit/Touch
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 13 2020 M1 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Mondjuk kb az utca végén van az M0-s és onnantól kezdve 90 max néha 110 

rszágút aránya km-ben kifejezve 1:3. A kocsi átalakító nélkül üzemel. Mivel jön a hideg, a 60:40 arányt idén már nem biztos, hogy kipróbálom.