- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Őskoczka
- Zicokuka: Minden változik,a Cod 2 örök
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
El Joe
tag
Na látod, pont ez a baj a hozzáállásoddal…
1. Senki nem mondta, hogy eseti légtérben van a terület, de ha mégis, egyeztettem egy ezzel foglalkozó céggel és 3 évig automatikusan és folyamatosan megkérik az engedélyt ( nyilván nem ingyen, de ez is benne van a beárazásban)
2. Szerintem mindenkinek világos, ha tiltott légtért rendel el a hatóság , abban nem repülünk (szerződésbe bele kell írni ennyi)
+1 (mielőtt megint összerettegnéd magad) szokásos záró pont a szerződésben: “…amennyiben a jogszabály változása miatt…” -
El Joe
tag
Azokhoz lenne kérdésem, akik (még) vállalkozókénz űzik az ipart.
Be kellene áraznom egy projektet 3 évre, ami egy dél-nyugat mo-n épülő ipari létesítmény napi egyszeri, ill. rendkívüli esemény (tűz, robbanás, ipari katasztrófa, etc.) megtörténtekor drónfelvétel készítésével dokumentál. Engedélyekkel, biztosítással, drón árakkal tisztában vagyok, kellene egy -tól, -ig ár, hogy kb. mennyiért csinálná meg valaki.? (NEM ÉN!!!)
Aki rendelkezik valid információval ne tartsa magában, jöhet pm-ben is.
Előre is köszönöm. -
El Joe
tag
válasz
SpydeR3412 #73503 üzenetére
Lehet én fogalmaztam félreérthetően, igen a drónon levő kamera adatrögzítő eszköz.
Az adatkezelés meg úgy jön ide, hogy gyakorlatilag minden személyes adattal történő tevékenység (rögzítés, tárolás, feldolgozás stb.) adatkezelésnek tekintendő. -
El Joe
tag
válasz
SpydeR3412 #73496 üzenetére
"Kompetens csávó"
Az eszköz önmagában alkalam a rögzítésre.
(pl.: vagyonőr nézi a kameraképet, amit mondjuk nem rögzítenek. Attól az még adatkezelés lesz, mert egy adatrögzítő eszközzel személyes adathoz jut (képmás). A GDPR se kutya, de a NAIH is meérne egy misét...)
(és se vagyok jogász, de több mint öt éve foglalkozok adatvédelemmel) -
El Joe
tag
"GDPR Fogalommeghatározások
1. „személyes adat”
azonosított vagy azonosítható természetes személyre („érintett”) vonatkozó bármely információ; azonosítható az a természetes személy, aki közvetlen vagy közvetett módon, különösen valamely azonosító, például név, szám, helymeghatározó adat, online azonosító vagy a természetes személy testi, fiziológiai, genetikai, szellemi, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára vonatkozó egy vagy több tényező alapján azonosítható."Így személyes adat pl. a képmás (fotó, videó), ebből következően adatrögzítő eszköz minden olyan eszköz amely személyes adat (foto/videó) rögzítésére alkalmas (sic -Függetlenül attól, hogy be van-e kapcsova vagy van-e benne memóriakártya. Önmagában az a tény, hogy az eszköz "alkalmas" rá).
-
El Joe
tag
No offense!
Itt elvileg felnőtt emberek játékairól van szó. Vannak játékszabályok, amiket konszenzus nélkül ráerőltettek a játékosokra. Mindenkinek lelke rajta, hogy betartja-e azokat.De,… az se jó, ha a kezdő játékosokat arra bíztatjuk, hogy xarjatok le mindent, meg az sem üdvözítő, ha mindenkit riogatunk a tízparancsolat betartásával.
A hazai szabályozást (eseti 30 nap), és biztosítást (~15.000) felejtsük is el. Nem azért van a többségnek osztrák A2-je, mert labanc, hanem azért, mert a magyar vizsga rendszer igazán magyaros=xar.
Én - most már a szürke zónában - úgy vagyok vele, mint a sebességhatárokkal a közlekedésben. Tisztában vagyok velük, de csak iránymutatásul szolgálnak. Az ebből adódó felelőséget meg tudomásul veszem/viselem.
De tényleg hagyjuk már ezt a boszorkány üldözést. Ha valamit elbaxol max annyit fizetsz, mint egy vastagabb gyorshajtásért
-
El Joe
tag
válasz
vandor01 #73359 üzenetére
Nálam elérték, hogy a szabályokat csak egyfajta iránymutatásnak tekintem és - az esetleges következmények tudatában - csak a számomra logikusnak és relevánsokat tartom be.
Ne legyünk álszentek, vallási és politikai hovatartozás nélkül is egyszerű józan paraszti ésszel belátható, hogy ez az “ellehetetlenítő” drón tv, az oknyomozó politikai újságírást volt hivatott megregulázni. Ergo, szív mindenki.
A gdpr meg a másik fele (sajnos munkaköri ártalom gyanánt nap mint nap találkozom vele)…cc:Spec. : nem (csak) neked céloztam, de meguntam, hogy idézd be! Ne azt! Ezt! stb., amikor kb 2 kattal meg lehet találni. Téged meg felültettek a hullámvasútra és magadtól mentél még 2 kört
Peace! -
El Joe
tag
Azért tettem be a táblázatokat, mert ebben a témában jól szemléltetik a jogszabályi előírásokat. (Bocs ha megbántottam valakit, akinek nem egyértelmű a jogi szövegezés.)
az már másik kérdés, hogy egy kisebb kocsi kötelezőjét kell kifizetni a drónra, de hát akinek van pénze majomra…
-
El Joe
tag
“A pilóta nélküli légijárművek légiközlekedési tevékenységének szerződésen kívüli kárainak felelősségbiztosítási összeghatárai9
2/A. § A 2. §-ban foglaltaktól eltérően, ha a légiközlekedési tevékenységet pilóta nélküli légijárművel végzik, a 785/2004/EK rendelet által nem szabályozott esetekben a pilóta nélküli légijárművekkel harmadik személynek okozott károk megtérítésére vonatkozó felelősségbiztosításnak a pilóta nélküli légijármű maximális felszálló tömegétől függően legalább a következő összeghatárokig kell fedezetet nyújtania biztosítási eseményenként és biztosítási időszakonként:
a) a legalább 0,25 kg, de legfeljebb 4 kg maximális felszálló tömegű pilóta nélküli légijármű esetén biztosítási eseményenként legalább 3 000 000 Ft, biztosítási időszakonként legalább 6 000 000 Ft;
b) a 4 kg-ot meghaladó, de a 20 kg-ot el nem érő maximális felszálló tömegű pilóta nélküli légijármű esetén biztosítási eseményenként legalább 5 000 000 Ft, biztosítási időszakonként legalább 10 000 000 Ft.”Szerintem mindent beidéztünk neked a témában, és ha csak ugyan annyi energiát fektettél volna a keresésre, mint az értetlenkedésre, már régen túl lennénk ezen.
Amennyiben még most sem érted, akkor szerintem ezt a drónozást engedd el, mert az aerodinamika vagy a meteorológia még összetettebb lesz és ott tényleg nem lehet vitatkozni a tényekkel.
(no offense) -
El Joe
tag
Én már beszéltem velül sokszor szépen, kevésbé szépen és egyáltalán nem szépen. Ígérgetés az van. Regisztráció az nincs. Február 02. óta...
Hála Istennek amadár ettől még ugyan úgy repül -
El Joe
tag
válasz
Celtis #71952 üzenetére
A regisztrációhoz...
Ma beszéltem velül másodszor telefonon. Február 02-a óta nem sikerült elvégezni a regisztrációt, ami egyébként úgy zajlik, hogy az epapiron beérkezett kérelmet kinyomtatják, illetékes elvtárs aláírja, majd visszaszkennelik Vicc ktegória így a XXI. században. Mondtam nekik, ha most sem megy hagyják a ....ba, mert én is le....om. -
El Joe
tag
A jogszabályoknak alapvetően 4 féle értelmezése van. Nyelvtani, logikai, történeti és rendszertani értelmezés (ennyit a száraz jogéászkodásról).
Az idézett jogszabályban szereplő szöveg, "...amely fel van szerelve személyes adatok rögzítésére alkalmas érzékelővel."
Nem kitétel a rögzítés, azaz, elég ha az eszköz alkalmas rá. A hétköznapi kamerák felhelyezésnél csak annyit "láthat" (és rögzíthet), amennyit a jogszabály enged. A jogszerűen nem megfigyelhető helyeket fizikailag, vagy szoftveresen ki kell maszkolni. E mellett egy un. kamera tájékoztatóban pontosan meg kell jelölni a kamera helyét, látószögét, mit néz, miért, stb.
Nyilván ez egy drónnál nem kivitelezhető, ezért az az érvelés, hogy nem rögzített, nem volt benne kártya, stb. nem lesz sajnos releváns, mert lásd. fent, fel van szerelve személyes adatok rögzítésére alkalmas érzékelővel. -
El Joe
tag
Bocs de elvitte a szerkesztési idő az előzőt.
Van vagy 30 éves a vitorla meg a kisgépesem (azóta csak utasként), de azért a meteo + aerodinamika nem egy atomfizika. Itt a lényeg az, hogy ebben a kategóriában kb. olyan felesleges, ezek mint a B-s jogosítványnál Walter Röhrl bal lábas fékezési technikája. (If you know what I mean)
Fóbia ide vagy oda, az oknyomozó újságírást nem tudták ellehetetleníteni (Thank's God), mert a minap is láttam egy /drón/felvételt, egy elmutyizott környezet szennyezésről.
Nyilván az egész miatt mi picsogunk a legjobban hobbi drónosok, holott sok ember vállalkozása, egzisztenciája került ezzel veszélybe, és jól odaxartak az általuk fennen hirdetett innováció zászlajának közepére.
Uff én beszéltem. -
El Joe
tag
Előre is elnézést kérek, de a kommentjeid alapján egy vicc jut eszembe:
........vadász, vadász. Te tulajdon képpen minek is jársz ide???
Értem én, kellenek ilyen örök rettegők is, meg mindmeghalunk.
De én szeretem élni, és élvezni az életet. Ezért pont lexarom. Majd akkor kelek át a folyón, amikor a hídhoz érek, és addig nem vagyok hajlandó ezzel foglalkozni. Én elfogadom, hogy neked erről szól az életed. Attól szép a világ, hogy különbözőek vagyunk. Peace! -
El Joe
tag
válasz
BEndre34 #71333 üzenetére
Az a DOE csoportos könnyekre fakasztó történet egy vicccc.
Amikor egy állítólagosan érdekvédelmi csoport jogi képviselője arra beszéli rá a delikvenst, hogy egy sima tanú idézésre megjelenve tegyen egy őszinte, feltáró jellegű beismerő vallomást, na az jogász.hu legalja.
Ezt a sztorit is érdemes lenne egészében ismerni, mert így elég semmitmondó, de ne rémisztgessük már egymást a sokezerszázmilló + 101 fabatka bírságokkal, mert blődség. -
El Joe
tag
válasz
vandor01 #71117 üzenetére
Igen, eddig (akinek nem volt muszáj + a jogkövetők) full feketén zümmögtek (velem együtt), de ugyan ez a tv vonatkozott mindenkire. Most, hogy az "üzemeltetési" szabályok változtak mindenki a 100 millás bírságtól reszket...
Teszem hozzá a hivatalos szervek akkora létszámhiánnyal küzdenek, hogy lassan az utolsó leolthatja a villanyt, nem biztos, hogy ez lesz a fő prioritásuk, feltéve, ha valami orbitális baromságot nem csinál a zember. De akkor meg is érdemli. -
El Joe
tag
válasz
vandor01 #71114 üzenetére
Azért feleslegesen ne keltsünk pánikot. A 100 millás bünti a tv-ben szereplő maximális büntetési tétel, amit az ennek megfelelő minősített eset elkövetése esetén SZABHAT KI a t bíróság (ezt jellemzően nagyon ritkán, kirívó esetekben és majdnem mindíg légitársaságok kapják)
-
El Joe
tag
válasz
vandor01 #70930 üzenetére
Ok, de azért a kínai testvéreknél ne feledkezzünk meg a pontozásos állampolgár minősítésről, és a teljesen lefedett megfigyelőrendszerről.
2019ben Londonban az IFSEC-en kínai cég bemutatóján a AI kamerarendszerről kérdeztem, hogy mennyire GDPR kompatibilis. Erre az volt a válasz, hogy full, majd a klaviatúrán megnyomott egy GDPR feliratú billentyűt, ami szoftveresen a kijelzőn kimaszkolta az emberek arcát. A rögzítőn természetesen nem.
-
El Joe
tag
Igen ez a kamera és adatrögzítés érdekes megfogalmazás, mert alapvetően a GDPR-ban illetve az EUB Bord állásfoglalásaiban tűnik fel, hogy a kamerát - függetlenül attól, hogy van-e mögötte adatrögzítő eszköz - rögzítésre alkalmasnak tekinti (volt ebből bírságolás is társasház vs. ház előtt sétáló magánszemély/szomszéd).
Ez kb. ugyan olyan mint a kettős felhasználású (katonai, titkosszolgálati) eszközök, amik normál halandóknak tiltott ugyi, de volt a felsorolásban egy érdekes műszaki tartalom meghatározás, a "12 órát meghaladó hangrögzítésre alkalmas eszköz". Na most elég volt csak bármely online műszaki áruház diktafon választékának leírását átböngészni...
-
El Joe
tag
Respect!
Vagy harminc éve repültem, igaz akkor a hangár ajtón kívül mindennel (még ép gépből, ép ésszel ki is ugrottam
szerintem érted mire gondolok).
Igazad van, a repülés az, amikor a segged alatt fütyül a szél. Azon kívül, hogy néha "behiénázom" magam valamelyik barátom első, vagy jobb első ülésébe, én már csak a drónozásban élem ki magam.Amúgy nekem sem volt teljesen igazam, mert a repülés hivatalos nyelve nem az angol, hanem az repülős angol fónia, de valóban nem mindenhol használják (mondjuk jópár baleset is köszönhető ennek).
Jó reptetést/Jó leszállást!
-
El Joe
tag
"Hmmmm..... csakhogy ez nem repülés hanem repítés. Aztán meg a Világnak igen nagy részén mégsem angol az avionika nyelve és nem lábban mérik a magasságot
De mindegy is. Ausztriában készült és német nyelven van."
Az utolsó mondatod igaz, a többi nyomokban valóságot is tartalmaz. De mindegy is nem kötözködésnek szántam.
-
El Joe
tag
válasz
Sanyabá #68486 üzenetére
Bár tapasztalt reptetőnek nem számítok (december eleji vásárlás) és ez a szutyok idő sem a legalkalmasabb, a 18 percet - van amikor a 20-at is - simán ki lehet belőle hozni, mondjuk ezek szeles időben mért adatok. Nagyon látótávolságon kívülre még nem mertem elengedni, majd ha jó idő lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hardcore café
- EA Sports WRC '23
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Politika
- Mobil flották
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS