- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
Aktív témák
-
Dtomi
őstag
válasz
leeate #23793 üzenetére
Kíváncsivá tettél mi megy mostanában ott, én is otthagytam mert igazából sztem is jobb elkerülni nagy ívben. Aztán a fórumba írtam gyorsan, és kaptam is kreditet ezért feltöltöttem természet kategóriába két képet egyeskét
és ketteskétegyeskét a hónap kiemelt madaras fotói közé sorolták deviantarton, ketteskét pedig pont azért mert kíváncsi voltam én is valóban igaz e még mindig, hogy lényegtelen-e a tartalom.
-
nofi
addikt
válasz
leeate #21659 üzenetére
leeate éa Fejo teljesen igazatok van. Az eredti kép is arany fényárban úszott hála a naplementének, de gondoltam HDR-rel kicsit kontrasztosabb kompozíciót tudok bemutatni. Sajnos nálam a Photomatix nehezen adja magát, sokszor nem sikerül a véglegesítő beállításokkal jól eltalálni a megfelelő arányokat
-
*Ropi*
félisten
válasz
leeate #20702 üzenetére
"De tudom, hogy ebben van valamennyi kifogás-keresés is."
Nem: ebben más sincs, mint kifogáskeresés.
Szerintem ne a sarokban bömbölj, hogy nincs téma, amit fotózhatnál! Bárhol lehet találni, csak gondolatban elég szabadnak kell lenni hozzá.
Ha az agyadban nem születik meg a kész kép, már mielőtt lenyomnád az expógombot, akkor tényleg nincs fénykép...
Ha nincs hangulatod fotózni, akkor tessék utazni (akárcsak a város egyik végéből a másikba, ahol még nem jártál), vagy világot látni, de mindenképpen tapasztalatokat gyűjteni! Garantálom, hogy lesz olyan dolog, amit érdemesnek tartasz majd arra, hogy lefotózd! Keress élénk színeket, érdekes - szokatlan formákat...Keresd a harmóniát! Monotonizmus és depresszió ellen a változatosság a legjobb ellenszer. A dolog másik fele, hogy a jobb eszközök birtoklásától még nem fejlődik ki a belső látásmódod. Sokan vannak, akik az áhított csodagép megvételétől várják a képeik ugrásszerű szintű javulását. Minőségileg javulni fog ugyan egy kompakthoz képest, de de a komponáláshoz a belső látásmódod legyen meg először, aztán döntsd el, hogy mit szeretnél hosszútávon fotózni és ahoz faragd a cuccot...Százezreket - milliókat spórolhatsz így meg, mintha vaktában összevásárolnád a szerinted jó cuccot (mert a Gipsz Jakabnak az van, és milyen jó képeket készít vele, hiszen láttad a Flickr-en), de aztán neked meg nem válik be...Soha ne a technikát nézd, ahanem az embert mögötte! Ha van szemed a dolgokhoz, akkor az milliós gépváz és üvegek nélkül is megmutatkozik. Pár év alatt szépen lassan magadba szívod a technikai tudást, meg addig van időd gyakorolni is mellé, majd mire ezek beépülnek, rájössz arra is, hogy mit szeretnél fotózni és ahoz mire van szükséged. Az ámítógépes utómunkát is érdemes megtanulni, hiszen a mai digitális korszakban ugyanúgy hozzátartozik a fényképezéshez, mint régen a laborálás (végsősoron annak a modern formája). Ne gondold, hogy minden fotósnak úgy esnek ki a képei a vázból, mint ahogyan te azt a neten látod! Néha több az utómunka rajtuk, mint maga a kép...
Csak példának: már volt linkelve ez a képem, amit egy Canon Powershot A85 kompakttal (4 MP) készítettem, plusz kapott némi "optikai tuningot"...
Szóval nem kell többmillás cucc egy ilyen kép összehozásához.
Tessék csak nyitott szemmel járkálni a világban és nem csak nézni, hanem látni is!
-
-
törölt tag
válasz
leeate #20694 üzenetére
A fiúk elmondták előttem már a lényeget. Hidd el, megértem amit mondasz, az én városomtól fakóbb meg koszosabb nekem sem kell
Pláne a nem mindennapi élményeim amik ehhez társulnak... Egészen ki tud ölni az emberből egy csomó dolgot a monotonitás is, meg a szar élmények, az elégetetlenség... Csak közhelyeket tudok mondani, meg kell küzdeni ezekkel a dolgokkal, meg kell tanulni másra figyelni, mint korábban.
-
sztyui2
őstag
válasz
leeate #20694 üzenetére
Hát az a te bajod, hogy nem látod semmiben a témát.Én már mindenben a témát látom
Mindenen azt nézem, hogy hogyan lehetne szépen lefotózni.
Azt mondod, hogy a város koszos, fakó és depressziós. Akkor miért nem látunk tőled alulszaturált, nagykontrasztú képeket, amelyek ezt bemutatják? Miért nem látunk depressziós portrékat? Miért nem látunk absztraktokat a koszos épületek faláról, ablakairól?
Mellesleg nem mindenki látja fakónak a várost.
Chapel-től meg ne várd már, hogy megmondja mit fotózz.
Ráadásul Chapel teljesen máshogy látja a várost. Csak, hogy néhány képét linkeljem, közel sem a depresszió és a fakóság jön le a városról a fotók láttán:
[link]
[link]
[link]
Minden nézőpont kérdése. Próbáld bemutatni a várost a saját nézőpontodból!
Bent a lakásban nem is fogsz tudni fotózni. Ki kell mozdulni és keresni a témát. Nem csak magadban mondogatni, hogy "úgy fotóznék, de nincs mit".szerk:Látom egyszerre írtuk a hsz-t Szten Márs-al. A lényege a mondandónknak viszont ugyanaz.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
leeate #20694 üzenetére
Nem. Olyat igen, hogy épp nincs ihlet és nem nagyon akar összejönni semmi, de hogy olyat, hogy nincs mit... na olyat nem, mert ilyen egész egyszerűen nincs. Téma mindig mindenhol van, max nem veszed észre. Akár egy erkélyen, vagy egy kertben is lehet annyi téma, hogy nem győzi az ember megörökíteni, nemhogy egy egész városban. És nem csak téma van sok, egy egy témát is millióféleképpen meg lehet közelíteni. Koszos kisváros? A legjobb, tessék megörökíteni azt, hogy miért is nem szereted, valami ütős nyomasztó fekete-fehér sorozattal.
Vagy nem kell a várossal magával törődnöd. Apró pici dolgok bárhol szétszórva, egy cigicsikk a földön, vagy épp törött üveg, és felette elsuhanó lábak, egy kéz (ami mindig kéznél van ugye), ami fog egy kapaszkodót, vagy korlátot valahol, egy virág, az útszélén a betontenger közepéből kimeredve, egy pocsolya, amiben tükröződik valami érdekes, vagy bármi. Találd fel magad, ahogy említettem téma mindig van, csak észre kell venni és meg kell tudni örökíteni - ez a fotózás lényege. -
pisti
őstag
-
pisti
őstag
-
sztyui2
őstag
válasz
leeate #20606 üzenetére
A lábnyom a főtéma, és ezt a szemednek is érzékelnie kellene, ugyanis az a legélesebb, és a szem az éles részt veszi témának.
Mellesleg sztem így tökéletes, hogy el van mosva a háttér.
Ha éles lenne a háttér, akkor egy sima "tájkép" lenne a strandról, ahol "szabályok szerint" a homok, és a lábnyom vezeti el a szemet a főtémáig, a vízig. Itt viszont nem így van, mert NEM a víz a főtéma. Ezért is van elmosva, hogy nehogy azt hidd, hogy az a főtéma. És ezért is van kiemelve a lábnyom, mert az a főtéma! Igen, itt az előtérben van a főtéma. Pont ezért különleges.
Mellesleg ha éles lenne a háttérben lévő víz meg minden, akkor teljesen máshogy kellett volna szerkeszteni. Előjött volna az, hogy dől a horizont meg az, hogy egyébként semmi érdekes nincs abban, hogy most ott van egy korlát meg egy város. így viszont, hogy el van mosva, nem érvényesül ez az érdektelen téma, és a dőlő horizont is lényegtelenné válik, ugyanis nem az a kép lényege.
Viszont így annál inkább érvényesül az emberi jelenlét a lábnyom formájában. -
kiskornel
addikt
válasz
leeate #20528 üzenetére
Egyet is értek veled, meg nem is. Ha azért fotóz valaki, hogy itt publikálja, ahol max 1024*768-at töltünk fel (WEB), különben rinyálni fognak, akkor az 1:1-es crop is elfogadható.
De!, ez esetben az életbe nem tanul meg az illető fotózni. Nem tanulja meg úgy használni a gépet, hogy már alapvetően úgy kattintson, olyan objektívet használjon, olyan helyzetet vegyen fel, stb... ahogy azt kell. Azt hiszi, minden rendben van azzal, hogy ide vagdossa a bélyegképeket... Hogy a témát nem is kell megközelíteni, mert minek. "Úgyis csak 1024*768-ba használom majd. Azt meg kivágom majd a közepéből."
És azért kell a nagyobb megapixel, hogy legyen tartalék információ. Vagyis már beleszámolják azt is a fényképezőgép gyártók, hogy vagdosni, feldolgozni, torzítani fogjuk a képet. Azt mondják egy normál kinyomtatott képhez 6Megapixel elég. Szerintem az 1Mpx is elég a 18cm képátlóhoz.
És itt az ISO kérdése is. Jó zajosak az agyon croppolt képek, még a normál képen akár ISO800 sem látszik zajosnak, ha le van kicsinyítve (vagy ki van nyomtatva - persze nem plakát méretre). -
j.bravo
addikt
válasz
leeate #20513 üzenetére
leeate: Ha valami klisé, az szerintem alapvetően még nem baj, lévén ha jól belegondolsz, elég nagy a sansz rá hogy minden témát lefotózott már valahol valaki egyszer. Ha a szembejövő kliséket senki se fotózná le, gyakorlatilag nem készülnének új fotók, kivéve az újságíráshoz szükségeseket meg a kiskompaktos bulifotókat.
Vagy máshogy megközelítve, elég kevés embernek adatik meg hogy rögtön hűdeeredetit (de ugyanakkor nézhetőt: ronda, nézhetetlen hűderedetit relatíve könnyű gyártani) és hűdekorszakalkotót tudjon alkotni (ők vsz Leonardo da Vinci n+1 -edik reankarnációi).
Az egyedi, de ugyanakkor élvezhető képekhez a fejlődés útja a jól kivitelezett kliséken keresztül vezet.
Sir Riccio: a Szeged múzsájáról közben leírta Cayman (háttér, fénymennyiség). A másik a villamos felsővezetékekkel és utcafényekkel nekem speciel tetszik. Lehetne picit sötétebb de nekem így is bejön.
eastsider: szép lett nagyon!
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Stellar Blade
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Gyúrósok ide!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Androidos fejegységek
- Tenisz topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Eladó Canon RF-S 55 210mm f/5 7.1 IS STM teleobjektív
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - két akku, mágneses csíptető, 64GB SD
- Gopro hero 7 black
- Canon 600D + Canon AF 50mm f/1.8 II + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Tele-Macro objektívek + LP-E8 akksi
- Sigma 12-24mm f/4 DG HSM Art ( Canon ) -Újszerű-
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest