Hirdetés
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Asszociációs játék. :)
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Trump vagy Harris
- A KOReader ebook olvasó program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Astra kalandok @Első rész
-
LOGOUT.hu
Ez a fórum a Digi kábeltévével foglalkozik! Ha más, de hasonló nevű szolgáltatásról szeretnél kérdezni, kérjük használd a megfelelő fórumot:
Digi Internet
Digi Mobil
Műholdas (tányéros, DVB-S) digiTV
Digitális Földfelszíni televízió (Mindig TV, DVB-T)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz arcitec #54621 üzenetére
"és NEM mérni akarok .. mert nincs mivel és ennyire nem is értek hozzá ..."
Tévedsz. Van mivel.
Példának okáért ott van mindjárt a DVB-C TV-d.
A manuális hangolásnál minden MUX-on (frekvencián) a legtöbb valamire való TV kijelzi a jelerősséget és a jelminőséget. Minimum %-os arányban, de az utóbbit van olyan TV, ami ún. BER (bithibaarány) értékben.
[ Szerkesztve ]
-
4Grider
nagyúr
válasz arcitec #54630 üzenetére
Sokkal valószínűbb, hogy lakáson belüli a probléma, mint szolgáltató oldali.
Digi FTTH esetén kisebb lakásoknál és/vagy rövid kábelezés esetén nagyon jellemző, hogy sok tv-nek túl erős a jel, amit az ftth receiver előállít. Ott pl. egyes tv-k tunerjén ez a bithibaarányt nyomja fel, ami egyszer csak javításra kerül, ekkor egy pillanatra tapasztalható kép és/vagy hanghiba. Egyszerű megoldása van: Hosszabb kábelezés vagy állítható csillapító. -
4Grider
nagyúr
válasz arcitec #54635 üzenetére
Akkor nincs mit tenni, meg kell nézni a tv menüjében a problémás csatornák közül egy-kettő jelszintjét és bithiba arányát (általában minden tv ezt a kettőt jelzi).
Ha a jelszint ingadozik, vagy ilyen rövid kábelezésnél nem fixen 90-95% fölötti, akkor valami csatlakozó kilazult, esetleg kábel tört a tv és a receiver között.
Ha a jelszint stabilan magas és a bithiba arány időnként megugrik, akkor a tunernek túl erős a jelszint.
Ha a bithibaarány stabilan 0 körüli és a jelszint is stabilan magas, akkor tudok szolgáltató oldali problémára gondolni (de akkor az egész környéken nagyon sok háztartásban is így kell mennie az adott csatornáknak, és ezért gondoljuk valószínűtlennek, hogy szolgáltató oldali probléma lenne, mert már rég javították volna). -
törölt tag
válasz arcitec #54635 üzenetére
6 év elég hosszú idő, még az is lehet, hogy az egyik eszköz - FTTH Receiver (ha van) vagy az ONT (ha nincs receiver) - kezd "elgyengülni".
DE! Előbb mindenképpen nézz jelszintet/jelminőséget és nézd meg a kábelt. Egy kilazult, hibás (rosszul érintkező) árnyékolás pl. nagy kavart tud okozni. ... vagy egy koax drót, amit az ágy lábával nekiszorítunk a falnak oszt belül szépen eltörik. (Egyben marad, de lesz benne egy érintkezési problémás pont, ami úgy viselkedik mint egy csillapítás.)
Nem mondom, hogy nálad ezek a hibák. Csak felsoroltam néhány gyakori okot amit egy "mosónő"/hauswife/stb. is elkövethet, ha pl. arrébb tol egy kanapét.
[ Szerkesztve ]
-
Watt25
veterán
válasz arcitec #54630 üzenetére
Na de ha jó értéket mér és röccen a pixel és hang?
A jelminőség nem lehet akkor 100%-os. (Vagy nagy a BER (bithiba) érték.) Olyan nincs, hogy 100% jelminőség (nem a jelerőséget kell nézni) és mégis szétesik a kép. (Ha igen, akkor szolgáltató oldalon van a hiba.)
Épen most alkottam itthon a kábelezésen, valamiért az lett az eredménye, hogy a magasabb frekiken néha picit pixelesedett. Megnéztem, ott 100%-os volt a jelszint, de 80%, vagy az alatti a jelminőség: teljesen egyértelműen túl magas jelszint. Tekertem kicsit a saját jelcsillapítómon (ezer Ft-os tétel), és szépen lement a jelszint 80-90% körülre, a jelminőség pedig fel 100%-ra. Így a tuti.[ Szerkesztve ]
Itt a válasz: http://sablonvalasz.blogspot.hu/
-
törölt tag
válasz arcitec #54642 üzenetére
Kösz!
Már nagyjából sejtjük is a hibát. Túl erős az a jel, ahogy Watt25 is írta. Csak megerősíteni tudom amit írt!!!
A lényeg - hogy Watt25 örökbecsű intelmét ide idézzem - "NE a jelszint legyen 100%, hanem a jelminőség legyen a 100 közelében!" (... vagy a BER minél kisebb.)
[ Szerkesztve ]
-
Watt25
veterán
válasz arcitec #54645 üzenetére
Értem, na de miért csak most tapasztalható ez a jelenség?
X.Pontosan ezért érdemes beruházni egy csillapítóra. Ha valami változik, csak utánállítasz.
Illetve üvegszálon,miért van bőven 50-40 % alatt a jel minősége?
Olvasd már el a 24. pontban linkelt cikket![ Szerkesztve ]
-
Watt25
veterán
válasz arcitec #54647 üzenetére
De attól még morfondírozhatok azon, hogy talán ez a kérdés, nem a szolgáltató gondja lehetne?
A Digi mindig is azt az elvet vallotta, hogy ha nem bérelsz tőlük semmilyen DVB-C eszközt, akkor ne szójjá' be arra, hogy ők hogy sugározzák a DVB-C jelüket... Vagyis ilyen szempontból nem túl ügyfélbarát a Digi. Az, hogy a saját tévéddel be tudod fogni a kódolatlan DVB-C -t, csak egy grátisz, örüljél neki, egyébként meg nézd az analógot.
Ha van Digi-s box, akkor ingyen javítanak minden ilyen hibát, csak éppen az a tapasztalat, hogy a saját box-aik sokkal kevésbé érzékenyek ezekre a problémákra, mint a tévék. (Amikor még én sem voltam képben ennyire a dolgokkal, nálunk is megtörtént, hogy a tévén szétesett a kép, hozott a Digi-s szerelő egy box-ot, azzal tökéletes volt...)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz arcitec #54647 üzenetére
Az FTTH Receiver - ill. az ONT, ha azon van az RF kimenet - RF jelszintje nem állítható.
A dobozban van az optikai-RF átalakító. Annak fix a kimeneti jelszintje.(Még akkor is, ha pl. az optikai bemeneten alacsony a jelszint, mert leegyszerűsítve. A szinte semmiből is ugyanazt az RF jelszintet csinálja, mint a normál optikai jelből. Ez digitális technika, ha van jel lehet belőle RF jele csinálni.) ... és azért olyan erős, hogy kb. 5 db tunernek - TV/Set Top Box/akármi amiben DVB-C tuner van - elég legyen a jel. Magyarul egy egész belső koax kábelhálózatra van méretezve. Ezért pont azokon a helyeken jelentkezik a "túl erős a jel" probléma, ahol egy TV egy 10 m-en belüli koax kábelen lóg az RF kimeneten.
Ezért, a szolgálató nem tud mit tenni.
Azt azért most már megírhatnád, hogy neked milyen FTTH bekötésed van (FTTH Receiver-es vagy ONT-s)!? ... vagy megírtad csak elkerülte a figyelmemet?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz arcitec #54653 üzenetére
Tehát akkor neked még a "régi" All in One ONT-d van.
(... mert, ilyen ma már nem adnak, még akkor sem, ha a régi feldobja a talpát. FTTH Receiver-t + ONT-t adnak, ha elromlik a régi kombo ONT.)
DE! A lényeg hogy a(z) - "régebbi" létesítésekkor átadott/telepített - ONT-n lévő optikai-RF átalakítónak sem állítható az RF kimeneti jelszintje.
Annyi, amennyi és elég erős az az RF jel.
A többi ág meg mintha nem is lenne, mert ugye nincs rajtuk készülék/terhelés.
(Amúgy azokat a DVB-C "álmoskönyv" szerint 75 Ohm-os zárással zárni kellene, mert szabad végek, de ez már túlzott kukacoskodás lenne részemről.
A kutya sem tesz zárást egy nem használt TV csatlakozóra a rendszer meg elviseli.
... DE! a szakirodalom előírná a zárást. )[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz arcitec #54660 üzenetére
Mivel a jelcsillapító egy "F' csatlakozós - Értsd! csavaros - csatlakoztatású eszköz mindkét végén vagyis a kábelrendszerbe kell iktatni, biztos, hogy kell köztes kábel, mert nem tudod közvetlenül a TV antenna bemenetébe dugni, mert az meg dugós.
Amúgy is mivel ennek a csillapítása max. 20 dB, tehát elég nagy, ez elsősorban az egész rendszer csillapítására való. Az egyes készülékekhez - tunerekhez - inkább fix csillapítókat használnak közvetlen az antenna bemenet előtt, de ezek is 'F' csatlakozósak. A lényeg, hogy ezt a csillapítót a DIGI TV szolgáltatói eszközének - FTTH Receiver vagy ONT (kiépítéstől függ) - RF kimenete után, a csillagponti elágazás/kábel leágazások elé kellene berakni, hogy minden ágat csillapítson, de persze beteheted egy készülék elé is, ha akarod, de akkor csak annak ad csillapítást.
... és igen, előttem pjen jól írta.
Nem javasolt TV aljzatok használata! Egy kábel TV rendszernek mindig az a gyenge pontja, mert az általában dugós és nem csavaros vagyis 'F' csatlakozós.... és a dugós csatlakozó okozza az érintkezési problémákat és a jel minőségromlását.
A szakemberek végig 'F' csatlakozós kötéseket javasolnak. Sajnos egy kivétel. A TV antenna bemenete, mert oda a TV gyártók - sajnos - dugós bemenetet raknak. ... eléggé el nem ítélhető módon. (Kivéve műholdas - SATelite- bemenet, mert az 'F' csatis.)
Válasz a kérdésre:
A túl erős RF jel nem okoz károsodást a tunerben csak minőségromlást a vételben, mert túlvezérli a tunert. Konyhanyelven szólva "elvakítja".
[ Szerkesztve ]
-
Watt25
veterán
válasz arcitec #54660 üzenetére
a csillapító-hoz kell-e köztes kábel darab
Igen, de simán levágsz egy darabot a meglévő kábelből.
Csatoltam egy csatorna jel mérést, ennél[kép] vannak jobbak is úgy 67% kb minőségben
Ez szar. Lehet, hogy nem esik szét a kép, de picit változik a jelszint ismét, és szét fog... Kell a csillapító.Itt a válasz: http://sablonvalasz.blogspot.hu/
-
-
törölt tag
válasz arcitec #54672 üzenetére
... mert a jelerősség mérő - szerintem - az antenna jelet mutatja és a TV bekapcsolható csillapítója az után van, ami amúgy elég keveset úgy általában kb. 3 dB-t csillapít. (A csillapító 20 dB-es!!!)
Ezért van szerintem hogy a jelerősséget változatlannak látod, bár már kb. 3 dB-el kevesebb és emiatt kis mértékben javul a jelminőség.
... vagy olyan bazi erős a jel, hogy a kb. 3 dB meg se kottyan a mérőnek (a 100% azt jelenti, hogy a megengedett szabvány jelszintet eléri vagy afelett bármennyi lehet), de azét javul picit a minőség, mert csak lejjebb megy a jelerősség.DE! Ez csak találgatás részemről, mert nem ismerem a TV-d kapcsolási rajzát.
[ Szerkesztve ]
-
Luissimo
veterán
válasz arcitec #54709 üzenetére
Most hogy mondod, megerősíteném, ezt énis tapasztalom egy ideje (kb. a multkori (májusi) esős évszakos monszun óta) , 2-3 hete, de én eddig a koaxom hibájára gondoltam a két emelet között, hátha beázott picit a csatinál, vagy nincs jól meghuzva, vagy az IMPULSE-om kontakthibás, stb.
Végignézegettem és nincs semmi erre utaló jel, mindenhol jók a csatik.és ráadásul a jelszint és quality is megfelelő, olyan mint a többi, mint amelyik nem szakadozik, merevedik.
Mostanában ahogy látom egyre többen panaszkodtok, tehát valami mégiscsak lehet .
Valaki a XVIII. kerből megtudja ezt a szarakodó csatornák efektust szintén?Amik eddig jól mentek, de mostanában kimerevedik a kép néha (érdekes, a hang az megy végig alatta) :, Spiler, EPIC drama, sony chanel, film+ , M1, M4
ezek eddig jókvoltak, b@sszuskulcs
-
Watt25
veterán
válasz arcitec #54721 üzenetére
Mindenki számára teher, ha milliószor le kellene írni ugyanazt. Erre semmi szükség. Valódi problémák miatt vagyunk itt.
Igen is, felesleges ezerszer megkérdezni, hogy miért esik szét a kép.
Mindig ugyanaz a válasz. (Illetve két válasz van: alacsony, vagy magas a jelszint. Ez lefedi az esetek 99%-át)[ Szerkesztve ]
-
Watt25
veterán
válasz arcitec #54745 üzenetére
Egyébként azért is jó, ha többen is leírják, hogy szétesik a kép, mert azért csak csak történt valami a DIGI-nél ,hogy így egyik napról a másikra ez van.
Ez is le van írva a téma összefoglalóban. A Digi ezzel nem foglalkozik. Ugyanis a saját boxaik mindent megesznek, azokkal nincs gond. (Ha figyeled a topic-ot láthatod, hogy nagyrészt azok panaszkodnak széteső képről, akik nem használnak Digi-s boxot.) Márpedig a Digi hozzáállása továbbra is ez. Lehet ezért fikázni őket, de az olcsó havidíjért cserébe ezt kapjuk. Én nem szeretném, ha megemelkedne a havidíj csak azért, mert mondjuk stabilabb jelszintet kapunk. (Nem mintha anyagi gondjaim lennének, de nekem jó így, hogy félévente, évente csavarok egyet a csillapítón.) Ezért mondom mindig azt, hogy minden Digi-s szerezzen be egy csillapítót és amikor gond van, csak tekerni kell rajta.nem mindenki naprakész a témában,jómagam sem,Mariska néni meg pláne nem...
Akkor Mariska néni átmegy a UPC-hez, dupla díjért, vagy kap a Digitől egy box-ot és azzal nem lesz gond. Ennyi.[ Szerkesztve ]
-
csucsuka2019
lelkes újonc
válasz arcitec #54762 üzenetére
Igen, DVB-C - nem én élek ott, én csak intézzem el a dolgokat...
A csatornák képe jó, sőt állítólag javult is, de a jelerősség és a jelminőség továbbra is problémás. Mint amikor karcos a lemez: hiába olvassa be a rendszer hibátlanul, csak motoszkál az emberben, hogy karcos.
Egyébként szomorúnak tartom, hogy a 60+ felettiek mást szórakozást nem tudnak elképzelni a tévé nézésén kívül - meg is akartam őket győzni, hogy itt a lehetőség a tévénézéstől való megszabadulásra, természetesen nem sikerült; plusz hiába olvasnak a neten, csak az a hír igaz, amit bemond a híradó. De ez már tényleg nem tartozik ide.
-
törölt tag
válasz arcitec #54779 üzenetére
Akkor azt a kábelrendszert egy szakemberrel át kell nézetni. Ettől kezdve ez már nem a házi "barkács" kategóriája.
... még az is lehet, hogy maga az FTTH Receiver vagy ONT? - Bocs! ... most már nem emlékszem neked milyen szolgáltatói eszközöd van - is hibás.
[ Szerkesztve ]
-
Watt25
veterán
válasz arcitec #54779 üzenetére
Ahogy csökkentem a jelerősséget, a jelminőség is úgy csökken,
Küldtél képet, azon 100% volt a jelerősség, és 40valahány a minőség. Ez tuti magas jelszintre utal. Nem az a cél, hogy lecsökkentsd a %-ban mutatott jelszintet. Az akár maradhat 100%-on is.
Elvileg, amikor berakod a csillapítót és 0 csillapításra van állítva, akkor ugyanazokat az értékeket kell kb. látnod. Ahogy elkezded növelni a csillapítást, a jelminőségnek el kell kezdeni felfelé menni és közben az is lehet, hogy a jelerősség 100%-on marad. A kérdés tehát ez: 0-ra állítva a csillapítót, majd növelve, azonnal elindult lefelé a jelerősség, vagy sokáig 100%-on maradt?Itt a válasz: http://sablonvalasz.blogspot.hu/
-
-
törölt tag
válasz arcitec #54785 üzenetére
"hogy 50 fok is a környezeti hőmérséklete(ha nem több)"
Az az ONT rossz helyen van.
Az új/cserélt ONT (és az FTTH Receiver) ne oda kerüljön vagy klimatizálni kell vagy a helyet vagy pl. egy klimatizált dobozba kell tenni az eszközt/eszközöket, ha mégis visszakerül(nek) ugyan oda.
... ahogy fejlődik ez a történet egyre több hibára derül fény. Kezd a telepítés/létesítés egy katasztrofális eseményre hasonlítani.
[ Szerkesztve ]
-
-
TIT
veterán
válasz arcitec #72839 üzenetére
Attól félek én is,nálam is régen akadt,kockásodott,kicseréltek pár dugót és semmi nem változott,csak ők írták,hogy megoldották a problémát,én meg vissza,hogy nem.
Lackooo84: Ki kell zárni a versenyből csalás miatt a teleportáló kocsikat.
Csak a Vendi mondja a fixtv-be,hogy olyan nincs,hogy a 4ig direkt elrontja a minőséget,milyen érdekes,hogy azóta vacak a bitrate is.[ Szerkesztve ]
-
válasz arcitec #72859 üzenetére
Amennyire én láttam/látom, hatalmas a szórás a szerelők felkészültsége (vagy fel nem készültsége). Pl. családban több bekötésnél ott voltam, sok dolga nem volt, de egy koax dugót felpréseltettem, semmi gond nem volt.
Ellenben nemrég ismerőshöz ment fater hibát keresni, mert akadt a tv (friss bekötés). Padláson a 2 lecsupaszított koax ere csak úgy kézzel összetekerve Dugók felrakása és F toldóval jó lett. De érdekes, hogy ezt nem látta a bekötésnél, vagy így otthagyta...Nincs support privátban! Írj a megfelelő topikba!
-
gulyasa
őstag
válasz arcitec #72951 üzenetére
Már valakivel ezt kifejtettem privátban.
Az észrevétel szerint nem a teljes F1 közvetítés alatt ilyen, vagy mégis - ezt mindjárt megmagyarázom, miről is van szó.Tehát az látható, hogy az élő bejelentkezések alatt a boxutcából, a grid-ről és a stúdió képe alatt nincs probléma. Akkor jelentkezik a kép alsó szélén a kockásodás, amikor maga a szabadedzések, az időmérő és a futam megy.
Na itt egy kis pontosítás szükséges.
Az élő bejelentkezések képe az M4 stábja által készül, viszont a futam alatt látható kép a hivatalos Formula1 stábja által készül, a saját rendezőjük dönti el, mi látható, melyik kamerára váltanak, és azt stream-elik a közvetítés jogát megvásárló tévétársaságoknak.Vagyis maga a futam alatt látható képi tartalomra nincs befolyása az M4-nek, csak továbbítják, a kommentátorok rábeszélhetnek, közben megszakíthatják reklámszünetekkel vagy lerakják PIP-be a képet, amíg egy nagyobb ablakban megy a reklámblokk.
Úgy tűnik, amikor a Digi rendszere átveszi és agyonkódolja a jóval kis bitrátára, a Formula1 stream-et továbbító M4 jele valahogy "összegerjed" valamivel - nem tudni, mivel és miért...?
Talán az eltérés az eredeti képkockasebességtől, kadencia, tévészabvány, stb., bármi lehet...De ha nem teljes képernyőre van kitéve a kép, akkor pont nem látszik a kép alsó széle, így észre sem lehet venni.
Ja el ne felejtsem, a "HD" "minőségű" National Geographic agyonkódolása óta meg ott a teljes képernyős kockásodás, meg a pink villódzások szintén a kép alsó szélén.
[ Szerkesztve ]
Samsung S23+ 512GB, LG OLED 48" C1, Zidoo Z9X, OCTAGON SF8008 4K UHD E2, Sony WH-1000XM3, LG HBS-FN6, JBL REFLECT AERO, Lenovo Tab M10 2nd Gen
-
jovás
aktív tag
válasz arcitec #72951 üzenetére
Minden OK nálam, ráadásul minden duplikálva van, 2 előfizetés, 2 ONT, 2 router, 2 PC stb.
Tehát nem nálam van a hiba.
Az ország legjobb szolgáltatója volt a DIGI, csak amióta államosították, mint a Stukák, úgy zuhan a minősége, főleg amióta harmadolták a kép bitrátáját, a másodlagos hangokat meg Sokol rádiósították. -
tuto558
aktív tag
válasz arcitec #73704 üzenetére
Elektromos bekötés pontjával több probléma is van: egyrészt sajnos az sem elég magas, másrészt légvonalban az utca túloldalán levő Telekom oszlop és a mi elektromos bekötésünk között van egy cseresznyefa lombkoronája, így azon se lehetne áthozni. Ráadásul ha még valahogy meg is oldanák, ahhoz padlásra kéne menni, hogy valahogy behozzák a házba a kábelt, ami viszont elég bonyolult, mert padlás feljáró nincs, csak egy szervizbejárat a tetőről, és ott is csak akkor érdemes bemenni ha egyensúlyoznak a gerendákon, mert nem épült járható felület a padláson.
Így az egyetlen bekötési pont, ami szóba jöhet nálunk, az az eresz alatt van, oda lett egy gégecső vége kivezetve még az építtetéskor erre a célra, amin keresztül a Telekom optika is bejön a házba.[ Szerkesztve ]
T 2000/1000 (Optika), Technicolor FGA2235 MAG
-
tuto558
aktív tag
válasz arcitec #73706 üzenetére
Kerítésen kívül van a fa, hivatalosan önkormányzati tulajdon. Végignéztem a kábelezést és kb az egész utcában a Telekom oszlopain jön a Voda koax, szóval nem is értem ezt, hogy miért ne használhatnának Telekomos oszlopot a bekötéshez. Egyedül a keresztutcában megy elmű oszlopokon a Voda, de a kereszteződéstől, ahol egy erősítő után elosztásra kerül a koax, végig a Telekom oszlopokon van.
T 2000/1000 (Optika), Technicolor FGA2235 MAG
Új hozzászólás Aktív témák
1. Olvasd el a téma összefoglalót!
2. Ez a fórum a Digi kábeltévével foglalkozik. Nem a műholdassal és nem az internet szolgáltatással.
Társtopikok:
● DIGI internet
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest