- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- sziku69: Szólánc.
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
nokia párti #1268 üzenetére
Ott sem kizart gondolom, csak lehet más okból. Az inzulin gyártóján nem lehet változtatni? De az is lehet hogy a bazis jollakatja az izmokat es mar nem olyan hatasos az utani.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Palacsintát miért ne ehetnénk? A tésztában nincs cukor, a töltelékbe meg nem kell tenni.... Pár palacsinta minimális lisztből megvan. Mondjuk ha fél kiló lisztből van húsz palacsinta, akkor darabonként 25g, abból én kettőt simán megehetek szerintem.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #1191 üzenetére
Igazából csak olvastam és meg akartam osztani Veletek, kettes vagyok, nekem ez amúgy se lenne megoldás. Gondolom ez a felfedezéskor, esetleg előzetesen vizsgált esetekben /genetikai kockázat esetén/ jó, amikor még van sok béta sejt. Ellenben abban bízom, hogy a diabetes óriási üzlet is, így előbb-utóbb lesznek jó és hosszútávon is hatásos kezelések. Az utóbbi húsz-harminc évben tudtommal már így is nagy a fejlődés.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Szomszéd 55 éves 2-es típusú inzulinos, az eddigi 40 helyett 10 egység inzulinnal is jóval alacsonyabb a cukra, mióta ezt szedi állítása szerint.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Fitzgerald #1156 üzenetére
Összesen mennyi szénhidrátot eszel Te naponta ?
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Fitzgerald #1143 üzenetére
Rizzsel mi a baj? Barna rizst egyél!
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Geryson #1138 üzenetére
Kettes típusnál kicsit bonyolultabb ez. A saját inzulin bekavar. Általában amúgy sem az inzulin kevés, hanem a tolerancia romlik. Nekem valamikor segített a korai reggeli, ötkor, ha keltem, ettem pár falatot. A testmozgás a másik lehetőség, növelni az izmokban a cukorfelhasználást.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Lehetséges? 1-es típusban nem vagyok annyira képben.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nekem Accu-chekkel egy két-tized volt mindig az eltérés csak a vénáshoz képest, kalibrálás kérdése. Igazából a vénás alapján kapod a kezelést és az arányosság fönnáll szvsz. Azaz ha konstansan 1-el több vagy kevesebb a csíkkal mérve azt bele kell számolni. Valaha azt mondták adjunk hozzá egy egészet a csíkkal mért értékhez.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Próbáltam a kókuszzsírt, nagyon drága, de például rántott ételeket tényleg jó benne sütni. Főzni nagyrészt olivával szoktam.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #1086 üzenetére
itt talán több az info, de az elsődleges forrást nem sikerült megtalálnom
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #1084 üzenetére
Gondolom a tapaszban lenne és főleg a 2-es típuson segítene ahol nem túl sok inzulin kell, pláne eleinte és pláne napközben.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#32577792 #1065 üzenetére
Igazából a saját inzulin mindig bekavar nálunk, a 7-8 nem túl magas érték szerintem. Ha inzulint adsz magadnak a saját visszaszorul és nem termelődik. A testmozgás nyilván segíti a felhasználást, de a termelést semmiképp. Azt a magasabb cukorszint váltja ki. A 8 körüli még nem feltétlenül.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Geryson #1008 üzenetére
Nem gáz az...
Igazából a legnagyobb baj az, hogy ha a "cukorbeteg" folyamatosan lelkiismeret-furdalással küzd és jön az úgyis mindegy... Pedig ez élethosszig tartó "küzdelem" de ha jól fogja föl az ember, akkor rájön, hogy a diéta miatt rengeteg betegséget megelőz, ami jönne, ha zabálhatna... 15-20 kilóval lennék nehezebb valószínűleg és minden náthát elkapnék, még így évente ha egyszer vagyok kicsit náthás, a mostani járványokat is megúsztam eddig, hála Istennek.
Ha kicsit kilengek, mindig vissza tudok térni a szorosabb diétára és újra jók az értékek. -
philoxenia
MODERÁTOR
Szerintem az Accucheck pont azért mér pontosan, mert nem kapilláris módon veszem a vért, hanem cseppentem. Azonkívül először a kibuggyanó vért letörlöm, ajd a második cseppet mérem. Így közelebb vagyok a vénás vérhez.
Az igazi buli az, mikor valahol megvágom magam, akkor, ha nem nagy a seb, mérek egyet, ha már..... -
philoxenia
MODERÁTOR
"2.5.2 Inhalációs inzulin
Tudja Ön?Hogy a porlasztott inzulin biztonságosan adható a 2-es típusú diabéteszben?
Amerikai szaklapok szerint néhány tanulmányban 2-es típusú cukorbetegeken hasonlították össze az egyszer adott hosszúhatású inzulinnal kombinált porlasztott száraz, por alapú inzulint és a hagyományos kétszeri injekciózás hatékonyságát. A betegek 6 hónapon keresztül étkezések előtt porlasztott inzulint, és lefekvés előtt elhúzódó hatású inzulint kaptak. Vizsgálták a HbA1C változását 6 hónap múlva. A HbA1C értékek mind a két csoportban hasonló mértékben csökkentek. Kissé kevesebb hipoglikémia volt az inhalációs inzulin mellett, ugyanitt viszont gyakrabban észleltek köhögést. Fontos megjegyezni, hogy az inzulin ellenes antitestek a porlasztott inzulint alkalmazó csoportban emelkedettebb értéket mutattak. A kezeléssel az inhalációs csoport tagjai voltak megelégedve.
Az eredmények szerint az inhalációs inzulin a 2-es típusú diabéteszben hatékonynak és jól tolerálhatónak bizonyult, a betegek pedig jól fogadták ezt a kezelési formát.
A fenti vizsgálat klinikai tanulmány keretében történt, gyógyszertári forgalomban a porlasztott inzulin sem külföldön, sem hazánkban egyenlőre nem elérhető." [link]
-
philoxenia
MODERÁTOR
Na ha ennyire mélyen belemegyünk a témába, miért jelentkezik a nyugtalanság stb. Még relatíve nem alacsony (4 fölötti) cukroknál, ha a tendencia csökenő? Azaz az inzulin hogyan hat ezekre a receptorokra?
-
philoxenia
MODERÁTOR
Most vettem egy újabb Accuchek actívot, mert a réginek eltört a szurkapiszkája és a szúró maga 4500 lett volna így meg 8k és még tíz csíkot, meg egy csomó lándzsát is kaptam, mértem kíváncsiságból egyszerre a kettővel és egyszer .2 eltérés volt, másodszorra pedig hajszálra egyezett, holott az első készülékem már elmúlt 8 éves...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #809 üzenetére
Azért nem feltétlenül. Egyél szőlőt például. Helyettem is.....
Nagyon szerettem.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #807 üzenetére
Igazából a májból kapjuk alapvetően.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#32577792 #804 üzenetére
Nálam nincs ilyen gond, inkább az elhízás mértéke. Mondjuk magában kevés húst eszem, így a több hús több köret, az pedig több kalória. A hiba az, hogy hajlamos vagyok csak a szénhidrátot számolni, a kalória meg fölmegy akár 2000-re is és az nekem normál mozgás mellett sok. Anno rendszeres erős plusz gyaloglással bírtam fogyni meg némi szobabicikli. Mondjuk a korral a szusz és a lelkesedés hamarabb fogy sajnos...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#32577792 #802 üzenetére
Igazából mindenki magának kell kitapasztalja ezt, de most 6 fölött mértem reggel ébredéskor, ez nem normális nálam, csökkentem a kaját, meg kicsit többet próbálok mozogni. Ősszel kell megfogni az elhízást, sok évig ment nálam a nyáron 75 télen 85, akkor lett baj, mikor a 85 maradt, mert jött föl rá a hízás ősszel és hamarosan 100 fölött voltam jóval. Akkor még analóg volt a mérleg, de a 107-108 kiló környékén lehetett a csúcs, tovább már nem híztam, ellenben fölment a cukor két hároméves orvosi között elvileg normálról 14 fölé...
Miért reszeled az almát? Nem jók a fogaid? -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
bullseye #800 üzenetére
Ha nem eszel szénhidrátot, nem termelődik saját inzulinod, így nem csökken a vércukrod, ellenben ha minden mást eszel és emiatt elhízol, tovább romlik a helyzet. Nő az inzulinrezisztencia. Igazából a húsnak főleg az agyonsózott tartósított formában történő fogyasztása a káros, szerintem. De azt nem szokták javasolni normális dietetikusok, hogy fehérjével, vagy zsírral pótold a meg nem evett szénhidrátot. Ő ellenben ezt hiszi. Az viszont igaz, hogy a fehér kenyér zsömle, nagyon gyors inzulinválaszt vált ki, ez saját tapasztalat is, hirtelen emel vércukrot nagyon. A saját félbarna kenyerem, fele liszt teljes őrlésű, sokkal előnyösebb ebből a szempontból. Igazából a két órás mérés csalós, közben is kellene mérni néha, mondjuk félóránként, minden táplálékfajtánál, hiszen ha mondjuk két óra múlva nyolc a cukrod, de közben sem volt magasabb, az előnyösebb, mintha hat, de közben volt tíz is...
Az elhízás mértéke is egyénfüggő, átléptem a 95 kilót, magasabb az éhgyomri cukrom reggel, fogynom kell. 90 kilónál még rendben szokott lenni. 75 kilónál szenzációs lenne, de a múltkor 80 kiló körül már nagyon nem ment tovább a fogyás és szép lassan vissza is jöttek a kilók. /természetesen évekről van szó/... -
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nem tudom mindenütt így van-e, de felénk nem néznek inzulinszintet, mielőtt kiírnának valakit a gyógyszerről inzulinra. A saját inzulin mennyisége meg eléggé ingadozó tud lenni, ami viszi a reggeli értéket. Nálam az 5,5-6,5 között szinte bármi előfordul anélkül, hogy tudnám az okát. Így nem is erőlködök rajta....
Mondjuk én még inzulin nélkül vagyok 1mg Gliprexszel... A HbAc-m eddig mindig elég jó volt, amikor a legrosszabb volt, akkor volt 6,5 mióta a kezelést kapom, amikor kiderült 14,5 volt... Most az utóbbi években sikerül 6 alatt tartani...
-
philoxenia
MODERÁTOR
23 évesen hirtelen nem jelentkezhet csak pszichés módon. Táplálkozásra érdemes figyelni, nemcsak amit eszünk, hanem arra is, mi maradhat ki. Ebből pl. ami nem reklám az hasznos infó... A minél változatosabb táplálkozás, a minél több bármilyen mozgás javítja az érfalak rugalmasságát. A cukorbeteg betegségtudata a legnagyobb ellensége. Fogd föl úgy, hogy nem beteg vagy, hanem szabályosan és egészségesen táplálkozol. Nekem pl. bár én kettes vagyok, a fertőző betegségekkel szembeni ellenállásom a többszörösére nőtt, mióta oda kell figyelnem a táplálkozásomra. Pedig azelőtt is próbáltam egészségesen étkezni.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
beleszólok #743 üzenetére
A veszélyeztetettsége is csak feltételezett, jobb, ha a megelőzésre koncentrál inkább az életmódja javításával. Konkrétan én nem is arra gondoltam, hogy vegyen mérőt, hanem arra, hogy ha a rokonságban éppen mérővel rendelkezőnél vendégeskedik, néha mérjen, laborba azért évente érdemes elmenni mindenkinek, a többi laborérték miatt is, ha meg valahol van ingyenes szűrés, vegyen részt, ha teheti. A nagyon rágörcsölés se jó, mert eleinte én is állandóan görcsöltem miatta és magában az is rontotta az értékeimet. Érdemes tájékozódni, utánaolvasni amennyit lehet, cikkeket könyveket inkább, mint pár soros webes tartalmakat itt-ott. Itt a fórumon egy-két konkrét dologban tudunk segíteni esetleg információval, de komplex infót szakkönyvek szakcikkek tartalmaznak a témáról.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
beleszólok #741 üzenetére
Nem cukorbeteg emberről van szó, itt nincs szükség nagy pontosságra. Egészséges embernél elég szűk tartományban mozog az érték, ha ebből kilép, szinte mindegy az a másfél mmol/l, ha bármikor 11,5 felett mér az már cukorbaj, a mérési pontatlanságot is figyelembe véve, 11-13-as értéknél már orvos, éhgyomri 6-7 körüli értéknél szintén. kisebb eltérésnél ismétlő mérések.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
beleszólok #738 üzenetére
Az a tesztcsík is drága ám....
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
beleszólok #734 üzenetére
A nem mérésnél sokkal jobb, ha néha megnézi úgy is, az ujjbegyből mérés amúgy is csak összehasonlításra jó, ugyanaz a mérő, ugyanazzal a csíkkal rövid időn belül elvileg jól összehasonlítható eredményt ad.
A cukorbaj, (2. típus) sokára jut el oda, hogy bajt csináljon, évente párszor mérve, arra elég lehet, hogy ha magasak az értékek, orvoshoz menjen. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
beleszólok #732 üzenetére
Az még nem terheléses teszt, hogy mér kettőt...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
beleszólok #730 üzenetére
HbA1c-t nem mérnek szíre-szóra, csak akkor, ha van ok rá, hogy gyanakodjanak.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Á, az nem necces egyáltalán szvsz. ezek a tizedek azért mikor, hogy vannak megítélve... Ha 5,8-6 körül lenne, akkor talán, de még a referenciatartományt is figyelembe kell venni...
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nálam tipikusan ébredés után nő a szint, ébredéskor legtöbbször 6 alatt van, de ha ötkor kelek, mert nappalos vagyok, 8 már könnyen fölmegy 6 fölé, míg ha 8 -kor kelek akkor nyolckor is hat alatt van...
[Prolixus]: Sajnos gyenge az angolom, bár lassan már több mint nulla, magyarul meg elég nehéz kikerülni a gugliban ugyanazokat a cikkeket egyik helyről másikra másolva...
Ilyenekhez meg nem férek hozzá:[link] -
philoxenia
MODERÁTOR
Ugye az, hogy "Jó a vasutasnak, mert éjszaka is ehet!" szintén közhely, az alvás látszólag pótolható evéssel. Persze a cirkadián ritmus felborulása is számít, de az éjszakai alvás valamelyest pótolható nappalival, csak pont az alvásmennyiség csökken...
Nem pont az alváshiányhoz, de érdekes cikk, adatok: [link]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #717 üzenetére
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #715 üzenetére
A MÁV-nál az én életkoromban ( 50 körül) a forgalmi szolgálattevők közül és a környezetemben kb. 30-50%-osra becsülöm az arányt, akiknél magasabb a cukor, mint az egészséges szint. De lehet, hogy magasabb. Senki sem dicsekszik vele, csak időnként kiderül, hogy Ő is, Ő is...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #712 üzenetére
A vasútnál nagyon sokan vagyunk, ha nem a kialvatlanság, akkor mi a közös nevező?
Sőt, mintha lenne olyan, hogy ha jól kialszom magam, akkor jobbak kicsit az értékeim, hasonló táplálkozás mellett.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Teljesen változó, /2. típus/ , a bátyám legalább harminc kilóval nehezebb nálam és nem az... / a családban nálunk nem volt/ Számít a testsúly, de egyénileg. Kb. mikor elérsz egy súlyt, amikor már hízni nem tudsz tovább, akkor jöhet, de függ a testmozgástól, a táplálkozástól és sok mástól is. Napi rendszeres testmozgás, (nem kell extrém sok) mérsékelt táplálkozás, a finomított élelmiszerek kerülése, minél több rost fogyasztása (pl. alma banán helyett) és ami nagyon fontos, a kialvatlanság kerülése. Nálam könnyen lehet, hogy ez hozta ki. (Vasút.) Ha mindent megteszel előre, akkor jó eséllyel nem fog előjönni. Persze mérni időnként nem árt.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Sajna én is csak találtam, nyilván drága, a honlap igényessége alapján, de a telefonszámot felhívhatod bővebb infóért. Esetleges TB támogatásról is tudnak gondolom tájékoztatni.
Itt 400000-es eredeti árat írnak. -
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából a legjobb megoldás egy glükózpumpa lenne az inzulinpumpa mellé....
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Vérből és tesztcsíkkal nyilván, de más módon nem tudom, hogyan?
Vannak olyan módszerek, mint az inzulinpumpához használatosak, de szenzor mindegyikhez kell....
-
philoxenia
MODERÁTOR
Senki sem tudja betartani az olyan diétát évtizedekig, ami gyökeresen eltér a környezete étrendjétől. Eszem én is mindent kettesként, csak süteményt cukros üdítőt nem. Ha tudod a körülbelüli szénhidrátmennyiséget, akkor szinte mindegy miben eszed meg nagy átlagban. Csak egyél elég rostot, minél kevesebb finomított lisztet, mert tapasztalat, hogy gyorsabban dolgozik. Persze az egyesnek vannak előnyei is, nálatok nem feltétlenül van inzulinrezisztancia és nem kavar be a saját inzulin se, így mindig kb. tudod mennyi kaja, hány egység.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #593 üzenetére
Jó a cikk, korrekt.
A baj ott van, hogy a 2 -es betegek egy része, /sajnos szerintem a nagyobb hányad/ azt gondolja, hogy megoldás az inzulin, pedig nem megoldás, csak nincs jobb. Ha az 1-es betegek olyan életmódon élnek, ami a 2-es betegséghez vezet, akkor, nagyon hamar elhalálozhatnak sajnos. Az életmód, a diéta szerepe a terápiában nincs eléggé tudatosítva. Komoly társadalmi vita, tájékoztatás népnevelés kellene. Ha más nincs, valóságshowt kellene a témában indítani... Nem elég, hogy Laci a Barátok köztből állítólag, pár rész erejéig, hogy ki legyen pipálva a közszolgálatiság... -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #556 üzenetére
Nyilván olvastam már róla, de azért hasznos.
Ami még érdekes, hogy ha kevesebbet eszem másból, hamarabb fogy a cukor a vérből, nyilván akkor szinte az összes energiafogyasztásom szénhidrátokból fedeződik. De az alacsony cukorszint, ( ez persze nálam gondolom magasabb, mint egy egészséges embernél, általában négy alatt már nem az igazi a közérzetem,) sem mindig egyformán jelentkezik. Van hogy már 4,5 körül fura érzéseim vannak, van hogy akár 3.9-nél sem... -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #554 üzenetére
Nem mondanám feltétlenül rossz tapasztalatnak, csak sokan nem néznek úgy utána mint én, kapsz egy brossúrát, elmondanak pár tanácsot és ennyi. Legtöbbször pedig ez nem elég az üdvösséghez. saccolni nehéz az ételmennyiségeket még tisztán szénhidrátforrásoknál /krumpli, tészta, kenyér/ is... Egy étteremben ritkán tudsz tájékoztatást kapni az adag szénhidráttartalmáról, egy pékségben nem mindig tudják a pontos súlyt.... A mérleg fontosabb lehet egy kezdő kettesnek, mint bármi más. A következő a vércukormérő, hogy sejtsd mikor alacsony, nekem most gyanús volt, mértem, 4,2, eszem pár Korpovitot. Ahhoz, hogy az egészséges szint közelében tudjam tartani a cukrot, állandó kontroll alatt kell táplálkoznom, de érdekes, hogy az intenzív agyi tevékenység könnyebben viszi le alacsonyra, mint az izommunka. Testmozgásnál ég a zsír is, ha kell, de az agy azt nem tudja jól használni...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #552 üzenetére
Ennyire nem konkrét terápiára gondoltam a személyre szabással, csak annyira, hogy például tegnap mit mozgott, holnap mit fog mozogni, mennyit alszik naponta, milyen ételeket eszik stb. Ilyesmiket meg kellene kérdezni, mert például az egyik munkatársamnak aki nálam is idősebb, sétát javasolt az orvos, mire Ő közölte, hogy a munkájából kifolyólag kb. napi 15 km-t gyalogol.Nekem volt olyan kérdésem, hogy mennyi szénhidrátot szoktam enni, mire mondtam, hogy 150-200g között, mire a doktornő: "200, az nagyon sok, a 180 a maximum, mit dolgozik?!" Visszakérdeztem a nálam jobb húsban lévő doktornőtől, /aki egyébként roppant kedves volt, nagyon szerettem/ hogy "doktornő, az a 20g szénhidrát naponta, nincs egy zsömle, egész napra elosztva gyakorlatilag semmi, mennyit számít az?" a cukrom akkor is jó volt egyébként, a HbA1c 6 volt 6-os referenciaérték mellett, csak az éhgyomri pont akkor éppen 7, terhelés után 7,4 lett. A cukorbaj folyamatos küzdelem, nem értheti meg aki nincs benne, tanácsot könnyű adni, két látszólag azonos napon lehet reggel a cukrom 5,7 és 6,7 is, ugyanolyan étkezés mellett, ugyanakkor mérve is... Az értékek mindig viszonylagosak maradnak, a vérnyomásra pedig ez még fokozottabban érvényes, hiszen öt percen belül tud esni húszat, ha megnyugszom, 140-ből 120 lesz, de az orvosnál gyakran csak leül az ember, mire az ideális körülmények kialakulnának, már régen végeztünk a vérnyomásméréssel...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #550 üzenetére
Sajnos nagyon idősebb vagyok Nálad valószínűleg, mindjárt ötven...
Persze alapvetően mindig igazak az általános megállapítások, csak soha senki nem az átlag...
Maga az egész okfejtés amit itt ámokfutottam mostanában csak arra szolgált, hogy leírjak egy másik verziót. Természetesen laboratóriumi körülmények nehezen teremthetők meg egy emberen belül, a komplex monitorozása egy embernek nyilván drága, soknak meg horribilis összeg lenne, csak arra próbáltam ezúton rámutatni, hogy a "cukorbaj" kettes típusa teljesen más, mint az egyes, amire többé kevésbé megoldás az inzulinterápia magában. A kettes típusnál főleg a statisztika és a nagyobb embercsoportokon végzett komplett terápiás eljárások alapján írnak elő célértékeket például, csak elképzelhető, hogy az egyik embernek a csoportból a 7-es HbA1c lenne az optimális, a másiknak a 6-os, az egyiknél a 140-es vérnyomás sem sok, a másiknál a 120 is... Például ismeretségi körömben vannak olyanok, akik eddig mondjuk 110-es vérnyomással éltek, fölment nekik 120-ra, ami amúgy tök jó lenne, de nekik már emelkedett. A másik mondjuk 130-al élt, fölment neki 140-re és mindjárt jön, hogy ez egy cukrosnak túl magas... Mindig fontos egy terápiánál, hogy kevesebbet ártsunk mint használunk, azonban az orvos-beteg viszony Mo-on nem partneri általában, hanem alá/fölérendelt. Ennek természetesen csak részben oka az idő és pénzhiány az egészségügyben. A jó orvos kicsit pedagógus is kell legyen, hiszen másképp kell rávenni egy egyetemi professzort az előírt terápia betartására, mint egy hajléktalant. Ráadásul nem is feltétlenül a hajléktalan tiszteli jobban az orvost...
A cukorbaj nagyon sokrétű betegség/állapot komplex felmérése és a megoldás a megállítására szinte egyénenként igényel eltérő terápiát, mert vannak sovány cukorbajosok és vannak kövérek jó cukorral, a stressz sem feltétlen vízválasztó, a kialvatlanság sem, a táplálkozás pedig csak annyiban egységes, hogy erősen hiányos táplálkozás mellett, pl. fogolytáborok, nem alakul ki...
Ráadásul amiről kevés szó esik az életminőség esetleg fontosabb lehet valakinek, mint a hosszabb élet. Nem mindegy az sem, hogy a magas cukorszint miatti megvakulás húsz év múlva egy negyven évest fenyeget, vagy egy hetven évest... -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #545 üzenetére
Sajnos sok orvos híve annak az elméletnek, hogy azonnal adjunk inzulint, hogy kíméljük a béta sejteket . A régebbi háziorvosom például ezt favorizálta volna, szerencsére már nyugdíjas. Persze van pár perc egy betegre, értem én, de mikor a húgysavam kissé magas lett, a mostani is egyből gyógyszerért nyúlt, /Milurit/ aminek az elolvasott mellékhatásait két nap múlva mind éreztem. Persze akit a farkas megmart a kutyától is fél, de mióta a Pravastatin Pliva helyett alkalmazott Nikrontól komoly izomfájdalmaim és szerintem jelentős izomvesztésem is volt, mire papíron szinte esélyem se lett volna, ha elfogadjuk a ráírt mellékhatások gyakoriságának előfordulhatóságát.
Minél több gyógyszert szedünk együtt, annál több kölcsönhatás léphet föl, ami az életmódbeli és testalkatbeli eltérések és táplálkozási szokások különbözősége miatt a terápia kiszámíthatóságát tág határok közé helyezi.
Az üzemorvosomnak említettem, egy éve, hogy olvastam a Losartan húgysavcsökkentő mellékhatásáról, amiről Ő nemhogy nem hallott, de elhinni sem akarta.
Ha az inzulinterápia nem hordoz magában veszélyeket, akkor nyilván sok "cukros" azon "elmélete", hogy megeszem még ezt a tortaszeletet, aztán majd több inzulint adok be helytálló lenne, de én ebben inkább nem hiszek...
Azt, hogy valójában mennyire is merültek ki a béta sejtek, csak abból szokták leszűrni, hogy a páciensnek magas a cukra. Nem vizsgálják az inzulinrezisztencia mértékét, a valódi elfogyasztott ételmennyiséget az általam ismert betegegeknél legalábbis. A bevallott étel, a valóban elfogyasztott ételmennyiséggel azért igen gyakran nem korrelál szorosan...
Szépen hangzik a 150-160-170g szénhidrát naponta, de sok betegnél a mérleg, ha van is berozsdál a kamrában... Nem is beszélek a "félbarna kenyeret eszem"-ről, amit a sütőipar leginkább maláta hozzáadásával állít elő...
Miközben valódi ellenőrzött körülmények közötti valódi diétával szinte "csodát" lehet elérni. [link] -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #543 üzenetére
Természetesen csak annyit szűrtem le belőle, hogy a konzervatív terápia, hogy írjunk föl gyorsan inzulint, nem feltétlen megalapozott... A környezetemben lévőknél legalábbis nem hatott csodaszerként, az inzulinkezelés előtti nyolcas cukorral lébecoló szomszédom nem javult a hatására, most stabilan 10 körül van neki elmondása szerint...
Az ilyen cikkeket szeretem nézegetni . Néha értek is belőlük valamit..."A fizikai tevékenység még testsúlycsökkentés nélkül is akár 50%-kal mérsékli a
magas inzulinszintet. Preventív szerepe van az izomzatban lezajló aerob,
„antidiabeticus” folyamatok-, a csökkent glükóz-tolerancia-, és így a 2-es típusú
cukorbetegség kialakulásában. A fizikai aktivitás hatása független a BMI-től, a
diabétesz családi előfordulásától és a nemtől. A rendszeres torna leginkább a
hasi zsírszövet redukcióját eredményezi, amely széruminzulin-és lipid szintekre
kedvező hatású."Ez például biztosan igaz, saját tapasztalat is.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Sokáig én is azt hittem, aztán pár év "betegség" után a dietetikus elszólta magát amikor rákérdeztem, hogy miért nem mérnek inzulinszintet soha, mielőtt az inzulinkezelést felírnák, hogy felesleges, mert a 2-es típusban a legtöbbször nem kevés az inzulin, hanem inkább több. Azóta erőltetem a diétát, hogy az összinzulintermelést visszafogjam a lehetséges mértékig... "az inzulin elsődleges szerepe nem a cukorszint csökkentése, hanem a plusz energia elraktározása szűkösebb időkre. A vércukorszint csökkenése csupán mellékhatás a tárolási folyamatban. " Hasonló következtetésre jutottam én is. Persze nem pontosan, nekem az a kis elméletem, hogy a "cukorbetegség" hosszú távú szövődményeit okozhatja akár a magas inzulinszint is... Nálam a 4 alatti érték már bejelez, olyankor eszem, azonban volt már olyan, mikor visszajött evés nélkül kilencre, majd az gyorsan lecsökkent hat alá, mindez egy órán belül. Azaz a máj és a hasnyálmirigy nálam dolgozik, legföljebb nem tudja hozni az összhangot tökéletesen. Három alá még soha nem ment a cukrom, az imént 3,9 -et mértem, így már ettem is gyorsan egy kis kenyeret, de a legtöbbször beleférek az egészséges értékekbe. Fogyni ellenben nagyon lassan tudok most, de nem is törekszem az optimális súlyra, mert azt soha nem tudnám elérni, amit az orvosok előírnának. 172 cm -hez most 92-93 kiló vagyok. 95 kg fölött már romlik a cukrom, de így eddig a normál érték közelében tudtam tartani a HbA1C, legutóbb 5,9 volt 6-os referenciaérték mellett. holnap megyek majd laborba, pár napon belül kiderül, hogy most hogy állok. /anno 2006 májusában azaz nyolc éve, 14,6-os éhgyomri értékkel kezdtem.../
-
philoxenia
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
- Villámgyors memória, ami megváltoztatja a játékot! RENDELÈSRE!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest