Hirdetés

2024. június 4., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Amatőr csillagászat (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:10:49

LOGOUT.hu

Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3074) Toecutter33


Toecutter33
friss újonc

Sziasztok,köszöntök mindenkit.Lőrincz Imre vagyok.Hozzászólnék a Newton kontra lencsés vitához,noha nagyon szerteágazó a dolog
Nos,van egy 20 centis F4- es Newtonunk.Ez nyílvánvalóan több fényt gyűjt össze,mint egy 10 centis lencsés,de ez csak az érem egyik oldala.
A legtöbb nagy Newton ,főleg a SW ritkán merészkedik át a prémium kategóriába.A L/6 körüli érték már igen jónsk számít, ami 90-92%-os definíciós fényesség romlást jelent.További képrontó tényező a tartóláb,ami kb.3%-os degradációt jelent.Ezután következik a kitakarás,ami a tipikus 25% környékén 7-10%-os romlást jelent.
Ebből könnyű kiszámolni,hogy egy normálisan jónak számító főtükör képe fókuszban és tengelyben már éppen nem diffrakcióhatárolt.
Ezen lehet javítani a segédtükör minimalizálásával,ám így a vignettálatlan látómező nagyon kicsi lesz.
Egy fényerős Newton még jó főtükör esetén is csak tengelyben,illetve nagyon szűk látómezőben/ 18-20'/ ad elfogadható képet.Ezen túl a kép jelentősen leromlik,a szélekhez közeledve tragikusan.
További romlást jelentő tényező,hogy a főtükör kb.91-92% reflexióval bír.Könnyen kiszámíthatjuk,hogy a fénygyűjtő képesség a segédtükör miatt 200x0.9x09= 162 mm,vagyis ekkora kitakarás nélküli távcső fénygyűjtése lesz.És ehhez adódnak hozza a már említett hibák.Ha nem olyan jó a főtükör és peremkopott stb.akkor ez mégjobban leromlik.
A Newton több fényt gyűjt össze,de meg sem közelíti egy fényetőtlen apikromát képminőségét.
Folyt.köv.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Amatőr csillagászat (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.