Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ripper17

tag

válasz Ripper17 #16059 üzenetére

Cisco certek: van egyébként más, hasonló értékű cert, ami mögött az általános szakmai ismereteket is megtanítják + bele is kell mélyedni, beletenni az energiát + ha érdekel egy-egy részterület akkor ilyen mennyiségű és minőségű anyagot tudsz kvázi ingyen elérni? Tehát egyfajta bizonyítvány is, hogy meg tudsz tanulni új dolgokat, el tudsz sajátítani.

Az Aruba certeknek köze sincs semmiféle szakmai dolgokhoz, full vendor specifikusak, aki nyomkodja 1-2 éve a vasaikat az le tudja tenni professional szintig is. Huawei certeknek piaci értéke nem sok, 1-1 pozi kiírásban látni, de ennyi, alapvetően a "nyugatias" cégek ódzkodnak a kínai cuccoktól. (És egyébként full Cisco a CLI és a mögöttes architektúra...)

Én személy szerint dolgoztam sokat "arubás" meg "huawei-s" mérnökökkel, a saját barlangjukon belül jól elnavigáltak, letették a gyártói vizsgákat (töredéke mennyiségű tanulással, mint ami bármilyen Cisco certhez kell), de a szakmai alapok, protokoll ismeret egyáltalán nem volt jellemző rájuk, HLD szinten értettek mindenhez. Nem mellesleg egyébként még csak nem is hallottak bizonyos LLD dolgokról, tehát a gondolat se merült fel bennük: utánanézzenek. Senior szinteken ez már eléggé zavaró, ha együtt kell dolgozni: nincs meg a "közös" nyelv, csak a gyártó saját buzzwordjei + hogy hogy kell összekattintgatni.

Értem én: lassan divat lenézni a Cisco certeket, mivel baromi sokan dumpolják őket. De akkor mi van helyette? Egyébként ha "nem sokat ér", akkor miért ezt kérik a cégek, és miért nincs tele az utca CCNP/CCIE emberekkel, senior architektekkel?

Nyilván tök jók az alternatív gyártók cuccai és certjei is, de érdemes megkérdezni HR-eseket meg recruiter cégeket, milyen találati arányt hoz nekik (és ezek közül a munkáltató hányban lát fantáziát és tesz ajánlatot), ha bele van írva egy pozi kiírásba: Aruba/Juniper/HPE/Ruckus/Huawei cert, és milyet, ha nem.

Ugyanez a cloud-ban az AWS, hiába jobb az Azure + árban is versenyképesebb + kevésbé marketing szagú...de az AWS az, aki egyébként horror mennyiségű saját oktatóanyagot, tréninganyagot, ingyenes webinart, supportot ad neked + 3rd party anyag is rengeteg érhető el.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés