Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Pajac: PassMark - Intel Atom D2700
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- sparks: 15 év droid után iPhone tapasztalat, 7 nap alatt
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
- lezso6: Miért is jó, ha dohányzol?! Megéri rászokni!
-
LOGOUT
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grisa
csendes tag
köszi, sejtettem hogy azért a háttérben dolgozik, hiszen azért került fel
Akkor a cli a settings.json szerkeszgetést váltja ki + GUI.
De valamiért másik gépről még hálózaton belül is csak akkor tudok kapcsolódni GUI-val ha a Chakrás gépen belépek a transmission-cli-be. Ez így akkor nem normális. lehet valamit elállítottam, majd még kisérletezek.
-
Grisa
csendes tag
A cikked után telepítettem a Chakrát és a Sambat így mondhatom hogy a legfrissebb van fent. Valamiért nem "smb.conf" volt a megadott helyen hanem "smb.conf:default". Ez gondolom ugyanaz mint eddig a sima mivel tele volt a Samba alapértelmezett beállításaival.
Először ezt szerkesztettem, hátha valami változott. De ezt nem használja a Samba hanem továbbra is a "smb.conf"-ot. Így végül is a "mcedit /etc/samba/smb.conf-t elkezded szerkeszteni/LÉTREHOZNI" tökéletesen megfelel és a cikkedben leirt beállítás is kitünően működik.Még valami, hátha segít a kezdőknek, eddig még sehol nem olvastam. Ennek ellenére persze lehet köztudott dolog is.
Itt a fórumban vagy bárhol máshol megadott parancsokat amit a terminálban kell kiadni egyszerűen lehet másolni a Ctrl+C- vel majd Shift+Inser-tel beszúrni a terminálban, ezzel elkerülve az elgépelési hibákat, és időt spórolva a nekem néha nehézkesnek tűnő parancsok gépelésével.Valamint lenne egy kérdésem is, de azt a cikked alatti fórumban tettem fel. [link]
Ide is jöhet válasz ha van.köszi
-
Xmodule
őstag
Fstabban felcsatoltam az ntfs hddt.mondjuk a te irasodban az utolso ket ertek 1 1 ez valami dump meg valami masik( most telorol vagyok...) na azzal a beallitassal mar bootkor hibat irt ki.aztan archwikin neztem es 0 0 ra raktam most nem ir hibat. masik meg samba kapasbol el sem indult mert a cikkböl kimaradt hogy meg mielött jönne a telepitese a sambanak vagy az inditasa letre kell hozni a /etc/samba/smb.conf ot aztan masolni . es csak ezutan inditani. de ezt is csak archwiki utan tudtam meg addig meg 20 percet vakartam a fejemet miert nem indul a samba. most felre ne erts ez nem tamadas csak picit reszletesebben is leirhattad volna mit hogyan mert ez most olyan felbehagyottnak tunik. belatom nem vagyok nagy linux guru söt... de azt gondoltam ha követem a leirasod sikerul kb 1-2 ora alatt összeröffenteni az egeszet. föleg a samba config erdekelne mert ahogy leirtad szamomra ertelmezhetetlen. az odaid oke hogy mas az eleresi utja a lemeznek nade a többi ertekhez milyen parametereket kell. tudom van leirasa sambanak. szoval ha tudnal( natok) segiteni megköszönnem vagy esetleg kicsit szerkeszteni a cikket. meg az is erdekelt volna pl vogy a biosban miket allitottal az alaplapon. pl nekem alapbol olyan hangja volt a kis ventinek .aztan allitgattam rajta de erdekelne te hogy allitottad be. pl achi sem volt alapbol bekapcsolva meg ilyenek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
McSzaby
őstag
Kis késéssel, de megjelent Várom az építőjellegű kritikákat!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt támogatom, ebből mindenképpen mehetne egy címlapos írás! Az autostartot meg majd összehozzuk valahogy.
Az a Genius egyébként kukába való, mert semmi árnyékolás nincs a fa burkolat alatt, este meg ki kell húzni, mert a hálózati 50Hz-et visszahallod a mélynyomóból.
A basszus elérésének egyik módja lehet, ha szerzel két normális hangfalat az első kettő helyére, azokat meg berakod hátra a nudlik helyett. Csodát nem fog tenni, de jobb lesz.colomb2: Nem tudom mi a különbség, de debian alapú disztróknál hiába tette fel a kellő csomagokat, nem volt HD gyorsítás, Chakrán meg minden gond nélkül megy, pont ugyanazt csinálva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Milyen hangkari? Nincs véletlen megcserélve a center és a mély csatornája?
Ha nincs fent a #615-ben mutatott veromix, akkor tedd fel, érdemes.
Merlini: Na azt még sosem használtam, így csak találgatok. A loop eszköz felcsatolásához megvannak a kellő jogosultságaid? (sudo)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt a parancsot majd add ki a wine felrakása után, ez teszi át 32 bitre:
WINEARCH=win32 WINEPREFIX=~/win32 winecfg
Aztán egyéb dolgokat, windowsos összetevőket a winetricks program elindításával tudod feltenni. ( terminálból indítva )
Itt nézz körül, hogy melyik Fifa hogy megy, mi kell neki: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jah kicsit elcsúsztam a válasszal.
Át kell írni a dependenciest, mert a csomag nevek nem stimmelnek. A futtató állományban ez van:
#!/bin/bash
#dependencies required for game
DEPENDENCIES=("libstdc++6" "libc6" "libgcc1" "libgtk2.0-0" "libvorbisfile3" "nvidia-cg-toolkit" "libjpeg62")
PKGSTOINSTALL=""
INSTDIR="`dirname $0`" ; cd "${INSTDIR}" ; INSTDIR="`pwd`"
#check over the installed packages on this computer and build a list of the required ones
for dep in "${DEPENDENCIES[@]}"
do
if ! dpkg -l | grep -w "ii $dep "; then
PKGSTOINSTALL=$PKGSTOINSTALL" "$dep
fi
done
#if there was some packages found, pass over to the install script to handle it
if [ "$PKGSTOINSTALL" != "" ]; then
exec xterm -e ./installscript.sh $PKGSTOINSTALL
else
#everything fine, so run game here!
export LD_LIBRARY_PATH=${INSTDIR}/bin:~/.steam/bin
exec ./Harvest
fiDe a dep állományok a Debianos csomagnevek. Tulajdonképpen át lehetne írni a scriptet, de semmi fontosat nem csinál, elég ha kézzel felrakod a hiányzó csomagokat. Egy kis gugli után meglett mindegyiknek az Arch-os neve:
DEPENDENCIES=("libstdc++" "glibc" "gcc-libs-multilib" "lib32-gtk2" "libvorbis" "nvidia-cg-toolkit" "libjpeg-turbo")
Igazából az nvidia cuccon kívül mindegyik fel van telepívte alapból a Chakrában, de még nem találtam ki, hogy a libCgGL.so hiányát mivel orvosoljam. Lehet a libc6 csomagot fel kell raknom forrásból majd.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Konkrét példa a Harvest - Massive enconture installscriptje, ezt a játékot megvettem:
#!/bin/bash
# Send a message to terminal telling the user that dependencies are missing
# I've found that this installscript needs to be separate from the run script
# to get that terminal prompt to pop up so the user can see it
echo "WARNING:"
echo "This script is intended for Steam Linux Beta i386 and requires apt-get"
echo "if the script fails, please install the dependencies manually using"
echo "the available package manager."
echo ""
echo "Harvest:Massive Encounter requires some missing dependencies:"
echo "$@"
echo "Do you want to install them now? (Y/N): "
read SURE
if [[ $SURE = "Y" || $SURE = "y" || $SURE = "" ]]; then
sudo apt-get install $@
# run the game script again
# note that the original arguments passed into the game are lost
# (only when they are missing dependencies)
# not a problem for my game, but if it is for yours then you should
# account for that (pass the arguments into this script somehow)
bash ./run_harvest
fiVagyis ha nincs apt-get, akkor old meg magad.
-
-
McSzaby
őstag
Szerk.: Bizonyos dolgokra reagál, de kattintás után "befagy" a kde, várok 1-2 percet és mindent elindít. Olyan,mint amikor win alatt tele a memória. XBMC pl. elindul, de a rendszerbeállítások nem. Ha a főmenüre akarok menni, az is 1-2 perc mire felugrik, stb.. ALT+CTRL+F1 után gyönyörűen mehetek parancssor alól..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A helyzet az, hogy el vagy maradva a szükséges lépésekkel, amik a "news" rovatban vannak.
Kezdjük:
sudo pacman -S pacman-helpme
Ez el fogja mondani, hogy mit kell csinálni a talloc-al, a következő -Syu esetén.Második parancs:
sudo pacman -S systemd --forceEzután mehet a normál frissítés -Syu -val, a lecserélési kérésekre mindre nyomj igent. Egyébként jó, hogy nem október előtti iso-t tettél fel, mert akkor még a teljes init -> systemd váltás is előtted állna.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit ír a további pacman -Syu?
Valamint érdemes lenne megnézni a mirror-check parancs kimenetét. Ezt lehet neked még nem része a rendszernek, akkor pacman -S mirror-check, ez megnézi, hogy a használt repók frissek-e.
Most kicsit eltűnök, majd egy óra múlva leszek megint gép közelben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A lili-t nem frissítik naponta, ettől független a Chakra akármelyik verzióját ki lehet vele tenni penre, nem érdekes h. hivatalosan nincs a kompatibilitási listában.
Az új Catalysthez a 3.7-es kernel és a megfelelő Xorg kell, úgy hogy még további frissítések kellenek.
Am. ugye ez nem 32 bites Chakra? Mert az már nincs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen? Miért azt a régi verziót tetted fel? Az oldalukon mindig a legfrissebb a letölthető.
Viszont mivel half-rolling disztró a Chakra, a sudo pacman -Syu -val az aktuális állapotra tudod frissíteni. Nyilván tett fel kérdéseket mikor ezt futtattad és azóta már maga a pacman is frissült, meg egyéb dolgok. Ebben az esetben a new rovatban írtakat kellene követni októberig visszamenve.
Most mikori kernelnél vagy? (uname -a parancs kimenetét tedd be)
szerk:
mivel ilyen régi a telepítésed, valszeg azzal kell kezdeni, hogy:
sudo pacman -S pacmanÉs aztán egy normál frissítést indítani, ha már maga a pacman frissült.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt systemd van, ami azért jó, mert sokkal gyorsabb, mint az init.d.
Így lehet elindítani egy szolgáltatást: systemctl enable ntpd.service -ebből valszeg egyértelmű a használata.
A samba-val kapcsolatos arch wiki: [link]A frissítés pedig sudo pacman -Syu de javaslom olvasd el a logoutos cikkemet a Chakrával kapcsolatban, érdemes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na de azt nem is vga-val kellene kitolni, gondolom nem x264 kódolású anyag van az avi konténerben. Próbálkozz a kimenetek variálásával a menüben, van vagy 10 lehetőség.
Amúgy ha akarsz valami érdekeset látni, tedd fel az mplayert:
sudo pacman -S mplayer
Aztán indíts el így egy videót a terminálból: mplayer -vo caca fájlneve
Azt hiszem jól írtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az szerintem hi-HI volt, amit választottál.
sudo nano /etc/locale.gen
Itt állítsd át a hu-HU-UTF8 -ra, és csak ez legyen engedélyezve. (ctrl + o és ctrl + x a nanoban a mentés, kilépés)
sudo nano /etc/locale.conf
Itt a teljes rendszer nyelvét állítod be, persze csak arra lehet, amit beállítottál az előző fájlban.
Aztán futtasd a sudo local-gen parancsot.
Ide vágó arch wiki: [link]Ezek után max a KDE-hez tartozó nyelvi fájlt kell telepíteni.
Most zárt driverekkel tetted fel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Át lehet váltani, van rá nem túl bonyolult leírás. [link]
Mondjuk én azt javaslom, hogy ha per pillanat jó így ahogy van, akkor várd meg a következő Catalyst Legacy kiadást, mert a jelenlegi 12.6 minden platformon egy bughalom. Tönkrement vga miatt ideiglenesen ezt kell használnom nekem is de még Windows alatt is iszonyatos problémái vannak...
*vlc: a gépednek prociból ki kellene tólnia a hd filmeket. Nézd meg még az SMplayert szerintem. Meg mind a kettőben variálhatsz a videó kimenetekkel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Parfüm topik
- Építő/felújító topik
- Büszke apukák és anyukák topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Elektromos autók - motorok
- Futás, futópályák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! HP EliteDesk 800 G1 TWR brand számítógép garanciával hibátlan működéssel
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 2TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X3D 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN M4 A-DATA 750W
- RÉSZLETRE .OPCIONÁLIS. Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 Ultra 5 135U , 16GB , 512GB , Win11 SZÁMLA GARANCIA
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest