- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
Nem csak Akadamát, de ebből viszont a legkisebb szemcse nagyságút.
Minden bonsai-nak megvan, hogy milyen típusú földben érzi a legjobban magát. Pl. a Rhododendronnak savanyú föld kell. De írd meg, hogy milyen fácskát szeretnél átültetni, és megírom, hogy milyen keverék a legjobb. -
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #297 üzenetére
Egyébként csak akadamat fogsz használni ültetőközegnek, vagy kevered majd más földtípussal is?
-
zalman90
őstag
igaz hogy nem bonsai , elnézést is kérek az offért , de ez kicsit ide vág
valaki fentebb írta hogy ha megveszünk 1 bonsait , nézzük meg hogy nem e termesztő közegbe van
nekem vannak itthon szukkulens növények is , és mikor megveszem ezeknek a földje nem is igazán föld hanem valami puha anyag , mintha szivacsos lenne a földje.. , ez lenne a termesztő közeg ? és tényleg minél hamarabb át kell ültetni ? előre is köszönöm a választ
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
freelanced #296 üzenetére
Télen tartható fűtött szobában, max 20 fokon, világos, napos helyen. Ha hullatja a lombját, akkor valami nincs rendben a tartásával, többnyire az alacsony páratartalmat jelenti. Ilyenkor, mielőtt megkopaszodna, tegyük be egy üvegházba, akváriumedény, vagy fólia alá. Alul egy kavicsréteg, vízzel feltöltve, azon a tál úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. Jól be kell fedni, zárni. Hetente kétszer ki kell nyitni, megnézni kell-e víz, ha igen akkor egy kis vizet adjunk neki. Jobban kedveli, ha hidegen (fagymentes helyen) teleltetjük, ilyenkor nem kell neki fény. Szabadban tartjuk amíg a levelei megsárgulnak, lehullanak. Ezután fagymentes helyre tegyük, néha ellenőrizni, hogy kell-e öntözni.
Nálam egész nyáron kint volt, most két ablak között van, szépen elvan. Nincs se nagyon meleg se nagyon hideg neki. Sőt! Sajnos az enyhe időjárás miatt már hozza a hajtásokat. Bár ma már havazik, lehűlt az idő, úgy hogy remélem meg áll a növésben tavaszig. -
freelanced
addikt
válasz
nyuszika0216 #294 üzenetére
Viszont a kínai szilre mindenhol azt írják, hogy kinti de ha bent is tartjuk mindenképp kell neki a pihenőidőszak télen tehát nem a legjobb szobába. Most akkor hogy is van ez?
-
freelanced
addikt
Üdv!
Nem iszik innen valaki véletlenül szálas teát?
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
zalman90 #293 üzenetére
Igen, mivel a fa életben van és a levélzet kell ugye a fotoszintetizáláshoz, ezért saját magát serkenti az újabb hajtásokra. Ha ezzel a módszerrel próbálkozol, vegyél egy egyszerűbb facsemetét, alma, körte, cseresznye. De a törzs legyen vékony, fiatal, ami még könnyebben regenerálódik. És mindenképpen még tavasszal, rügyfakadás előtt kell visszavágni. Aztán erősödik, fejlődik egész nyáron, ősztől pihen, és tavasszal lehet tovább alakítani.
-
zalman90
őstag
válasz
nyuszika0216 #292 üzenetére
szóval ha vissza metszem , meg kényszerítem h. kicsi maradjon a gyökere metszésével , akkor kénytelen új ágakat hoznia ?
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
zalman90 #291 üzenetére
Az idősödés múltával
Tavaly kaptam egy selyemakác csemetét. Talán 2 év körül van. Egy száron oldalt nőttek a levelei. Idén tavasszal ezekből az "ágakból" fejlődnek tovább. A sűrű lombkorona úgy is elérhető, hogy vissza van metszve a fő ág, és ahol metszve van, ott oldalágak fognak kinőni és ezeket kell drótozni, alakra formálni. Huhh remélem érthető -
zalman90
őstag
amúgy valamit nem értek
oké h, lehet bonszájosítani szinte bármilyen növényt , pl feljebb említett mangót , szép ki hajt , el kezd nőni , de annak csak 1 szára lesz nem ?
meg más növénynek is , meg esetleg levelei lesznek , de hogy lesz neki olyan sok ága később ?
remélem érthető
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
freelanced #289 üzenetére
Nyáron nálam a teraszon vannak, nem tűző napon, mert ezeknek a kis fáknak hamar leég a levele, és el is pusztulhat emiatt. Az elefántcserjét ki lehet tenni tűző napra is, de én nem mernék próbálkozni vele a biztonság kedvéért. Azok közül amiket linkeltem bármelyiket választod nem lesz sok gondod csak örömed
-
freelanced
addikt
válasz
nyuszika0216 #263 üzenetére
Király akkor az itt általad linkeltek közül bármelyik jó bent télen/nyáron is. Bár gondolom nyáron érdemes kivinni.
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
freelanced #285 üzenetére
Tudnivalók a bonszai vásárlásához
Előre határozzuk el milyen fajú bonszait akarunk vásárolni. Az eladók (tisztelet a kivételnek) nem ismerik a bonszaiokat. Az üzletben az a cél, hogy eladják a fát. Gyakran nincs ráírva a növény neve, a kezeléséről szintén nincs semmi, de ha van, ez többnyire nem felel meg a magyar viszonyoknak. Az öntözésre heti egy - két alkalmat mondanak, vagy azt tanácsolják, hogy merítsük be a fát vízbe. Ne higgyük el. (Öntözésről már írtam korábban). Nagyon kevés a télen is szobában tartható bonszai, mivel mihamarabb el akarják adni a fát, azt mondják, hogy télen is szobában tartható csak hűvösebb helyen. No ez azt jelenti, hogy 0 és + 10 fok közt kell tartani, magasabb, 20 fokot vagy még többet, nem visel el.
Gondosan nézd meg a növényt mielőtt megveszed. Jó állapotban legyen, ne legyenek rajta jinek. Legyen szép törzse, hurkapálcika vékony fából csak évtizedek múlva lehet valamire való bonszai. Már mielőtt megveszed, gondold át milyen stílusra akarod nevelni. Ha teheted óvatosan próbáld ki hajlékonyak-e az ágak, esetleg a törzs. Alul legyenek ágak, ezek nehezen vastagszanak. Ne legyenek az ágak felkopaszodva, ez különösen vonatkozik a tű és pikkelyes levelűekre. Mivel a lakások klíma viszonyai különbözőek még az ajánlott fajok sem biztos, hogy 100 %-ban mindenütt tarthatók.
A legtöbb fa a méretéhez képest kicsi tálban van, a termesztők evvel is takarékoskodnak, mivel a cserepek ára jelentős. Nézzük meg a földet, akkor ha kemény agyagos, vagy láthatóan nem is föld hanem "termesztő közeg" (tőzeg, moha, fakéreg, perlit, stb.) amint lehet ültessük át.
A megvásárolt fát eleinte, amíg az új helyét megszokja különösen óvjuk. Igen rendszeresen öntözzük és párásítsuk, védjük az erős napsütéstől, huzattól. Ha szép új hajtásokat hozott akkor tehetjük a rendes helyére. -
nyuszika0216
csendes tag
válasz
freelanced #283 üzenetére
weboldalra biztos, hogy nagyon sok nincs feltöltve. Nekem mindenképpen a netes rendelés marad, mert sajnos Érd is és Kaposvár is elég messze van. A Kínai szil remek választás lenne elsőre, nagyon szép fa, én imádom az enyémet
-
zalman90
őstag
válasz
freelanced #285 üzenetére
ha megint 1000 ért látsz vegyél
nyugi én is tartok az Obitól.. mert ott szerintem nem is figyelnek h. csapvízzel öntöznek.. és úgy tudom az káros a gyökerekre a klór tartalom miatt
de aztán lehet h. figyelnek erre, passz
-
freelanced
addikt
válasz
zalman90 #284 üzenetére
Persze az lesz, de majd rájuk telefonálok előtte, hogy mekkora a készlet.
Az obitól kicsit "tartok" mert kitudja mióta állnak ott, meg hogy szállították, lehet, hogy nem is locsolják meg ilyesmi. Persze nem akarok "sznobnak" tűnni, ha esetleg olcsó szóbajöhet de ha nincs nagy különbség inkább egy szaküzletben venném.
-
zalman90
őstag
válasz
freelanced #283 üzenetére
menny be és válaszd ki amelyik neked tetszik
OBIba is 50 közül kellet válogatnom multkor
-
freelanced
addikt
válasz
freelanced #282 üzenetére
Budapesten nincs esetleg a nyugatihoz közel valami kisebb üzlet ahol kaphatok?Valamit összekevertem, mert pont ott egy a nyugatitól nem messze. Kérdés, hogy mekkora a készlet mert a weblapról nem sok minden derül ki, bár attól még lehet jó.
-
freelanced
addikt
válasz
nyuszika0216 #280 üzenetére
Ezek már az ajánlottak? Bár gondolom igen, mert formásak
. Nekem legjobban a kínai szil tetszik ezek közül, gyönyörű de a többi is szép lesz gondolom ahogy nő, meg gondolom mindnek van pár jó tulajdonsága.
Budapesten nincs esetleg a nyugatihoz közel valami kisebb üzlet ahol kaphatok?
A neten csak egyet találtam de az ha jól tudom nem arra van.
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
zalman90 #279 üzenetére
A bal oldali Borágófa- Carmona
Dekoratív növény: sötétzöld, fényes, ovális, körte alakú levelekkel- a két faj levélméretében különbözik egymástól, a microphylla kisebb, a macrophylla nagyobb levelű. A levelek széle ép, két kisebb bevágás van a csúcsa mellett. Fonákja világosabb. Törzse világos barna, majdnem sima, kisebb dudorokkal. Apró fehér virágaiból zöld bogyók fejlődnek, melyek piros színűre érnek.
Melegigényes faj, minimum 10 ̊C fokra van szüksége. Földje állandóan legyen nedves, de a túlöntözéstől - különösen télen - óvjuk. A hajtásokat 6-8 levélpárra hagyjuk megnőni, majd metsszük vissza. Bármikor drótozhatjuk. Nyáron félárnyékos helyre kitehetjük a szabadba. Télen 15 ̊C fok körül tartsuk.
A fákat kétévente ültessük át, AKADAMA vagy FRUX bonsai földbe. Tápanyag-utánpótlásához BIOGOLD vagy OSMOCOTEA másik kettő Portulacaria afra- Elefántcserje, porcsinfa
A porcsinfélék családjába tartozó pozsgás fácska, mely a természetben akár 3méter magasra is megnő. Előszeretettel termesztik bonsaiként, mivel lassú növekedésű és szinte elpusztíthatatlan. Kezdőknek kitűnően ajánlható beltéri faj. Fiatal hajtásai idővel meghúsosodnak, és barna kéreg fedi be azokat. Spontán elágazó hajtásain párokban ülnek tojásdad alakú húsos, fényes levelei.
A hajtások visszacsípésével jól alakítható: az égbe törő fától a megviselt, hajlott bokrocskáig sokféle forma nevelhető belőle - nagy türelemmel és kitartással. Igazi mindent tűrő növény, akár a szélsőséges viszonyokat is jól viseli. Nálunk télen hűvös, világos helyen tartsuk minimális nedvességgel, míg nyáron a szabadba, akár a tűző napra is kitehetjük, ahol naponta-kétnaponta öntözzük. Mint a pozsgások általában, a nyári nagy melegben úgy tudják legjobban hasznosítani a nedvességet, ha azt este kapják, így földje lassabban szárad ki, a növény viszont szinte „megtelik" nedvességgel. Nyár elején és végén, amikor az éjszakák már hűvösek, öntözése délelőtt vagy a déli órákban történjen. -
nyuszika0216
csendes tag
válasz
freelanced #278 üzenetére
Pre-bonsai az , amikor még nincs formára alakítva a csemete.
http://www.bonsaistudio.hu/ficus-ginseng--fikusz-15b--15cm-es-talban-/
http://www.bonsaistudio.hu/ficus-ginseng--fikusz-20b--20-cm-es-talban-/
http://www.bonsaistudio.hu/ficus-retusa--gumifa-15b--15cm-es-talban-/
http://www.bonsaistudio.hu/portulacaria-afra---elefantcserje--porcsinfa-10b--10cm-es-kerek-talban-/
http://www.bonsaistudio.hu/ulmus-parvifolia--k-nai-szil--20s--20-cm-es-talban-/
-
zalman90
őstag
válasz
nyuszika0216 #276 üzenetére
-
freelanced
addikt
válasz
nyuszika0216 #275 üzenetére
Üdv! Mi az a pre bonsai? Bár sejtem. A Marczell-nel kar hogy nincs raktáron az ajánlottak közül kb semmi
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
freelanced #270 üzenetére
Szia!
Ebben az árkategóriában teljesen megfelel egy kezdő bonsaiosnak. Az átültetést a föld kinézete alapján tudod megállapítani, illetve arról, hogy a tálka alján már jön ki a gyökér. Én amiket tavaly vettem azokat mindenképpen átültetem idén tavasszal, és a metszést is megejtem.
Ha személyesen veszel bonsai boltban ott megtudják mondani, hogy mikor volt átültetve, és esetleg a metszést is elmagyarázzák. De a legfontosabb, hogy pre-bonsait ne vegyél! -
zalman90
őstag
válasz
freelanced #272 üzenetére
mire mentem volna még egyet venni sajna nem volt akciós
de csak 3 fajtából lehetett választani , meg sok elég halottnak tűnt én direkt válogattam a legszebbeket és azóta is vígan élnek
-
zalman90
őstag
válasz
freelanced #270 üzenetére
3-6 ezer ?
bár attól függ mekkora ?
kb 1 hónapja az itteni OBIba le voltak árazva a 12 centis cserepesek asszem 3 vagy 2.300 ról , akkor vettem 3 darabot , 1000ft volt darabja
-
freelanced
addikt
válasz
nyuszika0216 #266 üzenetére
Értem. És ezek az 3-6 ezer körülik megfelelnek? Illetve ezeket kell átültetni vagy bármi ilyesmi? Vagy ha veszek egyet van vele bármi teendő vagy majd csak jövőre?
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
nyuszika0216 #268 üzenetére
A japán gyertyánszil (Zelkova serrata) a szilfafélék (Ulmaceae) családjának gyertyánszil (Zelkova) nemzetségébe tartozó, terebélyes koronájú, lombhullató fa. Magassága akár a negyven métert is elérheti. Kérge világosszürke, sima, idővel hámló. Levelei tojásdadok 10-12 cm hosszúak és 5 cm szélesek, hegyes csúcsúak, szálkásan fogazottak. Felső felük sötétzöld, érdes, fonákjuk világoszöld, sima. Ősszel sárgára vagy vörösesre színeződnek. Virágai egyivarúak, kicsik és zöldek. Termése kisméretű, kerek makk. Hagyományos bonsai növény.
-
Vigneau
félisten
válasz
Ulmus vs. Zelkova. Ezzel mindig bajban voltam. Akkor az előbbi a kínai, az utóbbi pedig a japán szil?
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
freelanced #265 üzenetére
sajnos azt pontosan nem tudom, hogy az elefántcserjének mennyi a minimum, de 13-14-nál semmiképpen ne legyen hűvösebb.
Én Serissa-t (Ezercsillagfa) rendeltem először Érdről.Azóta van már Kínai szilem, Kínai fagyalom, és néhány Yamadorim. Eddig jól viselik a helyüket
Kedvencem Az Acer Palmatum KashimaA bonsai úgy érkezik postán, hogy nagyon alaposan be van csomagolva. A tálkát papírba, ez után rögzítik a doboz aljához. A alátétet külön papírba csomagolva a doboz oldalához rögzítik. Aztán ki volt tömve aprított papírral. Dobozon nyíllal van jelölve, hogy kell szállítani, de ha fejre is állítják, sem a földje nem potyog ki (mert a törzsik van csomagolva), sem a tál nem esik le mert rögzítve van.
Kezdésnek érdemes jó pár dolgot beszerezni. Bonsai olló a metszéshez, Akadama az átültetéshez, tápanyag, esetleg drót az alakításhoz, ez mérettől függ, háló (ez a tálka alján lévő lyuk takarásához kell, hogy a föld ne potyogjon ki de a felesleges nedvesség távozni tudjon). Esetleg gyökérlazító fésű, és sebkezelő ha metszésnél sérülne a fa. De ha kicsi fával kezdesz (gondolom nem 60-70ezerért veszel elsőre fát) akkor ezek elegendőek. Jóval idősebb fák esetében ott a gyökérlazító kapircs, összecsukható fűrész, ághajlító, hajlított feju kombináltfogó, gömbölyű fejű ággöcsvágó és még lehetne sorolni. Kb 26 féle szerszám van
-
freelanced
addikt
válasz
Értem. Csak úgy kéne hogy ne hullassa le a lombját de 14 fok szerintem ezeknél már beleesik abba a kategóriába. Az elefántfának mennyi a hűvös?
Illetve neked melyik a kedvenced csak kíváncsiságból, és a többieknek? Kinek mi volt az első?
A szállításnál korrektek ezek akit linkeltél?
Akkor kezdésnek mit érdemes beszerezni amit érdemes a bonsai-al együtt rendelni?
Ja és köszönet!
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
freelanced #261 üzenetére
Tápoldatozás: Fiatal növényeknél tavasszal, a pihenési idõ után hamar kezdjük el a trágyázást, hogy a növekedést és a rügyképzõdést serkentsük. Áprilistól októberig, az aktív növekedési periódus alatt, az átültetés után 1-2 hónappal havonta egyszer, kis edények esetén gyakrabban, kéthetenként végezzük, de kis mennyiséget adjunk. A fenyõfélék kevesebb, a lombhullatók több trágyázást igényelnek. Kifejlett, öreg növényeket tavasszal nem kell trágyázni, a második növekedési periódusban, nyár közepén, õsz elõtt kell erõteljesebb tápanyagfelvétellel segíteni az ágvégek és a levélképzõdés erõsödését.
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
freelanced #261 üzenetére
Kezdőknek : Ulmus parvifolia- Kína szil a legmegfelelőbb. Hazánkban egész évben tartható szobai körülmények között és kültéren egyaránt. Beltéren télen fűtött szobában, maximum 20 fokon, világos, napos helyen tartsuk. Kültéren a téli periódusban takarást igényel. Talaja legyen mindig nedves, ezért nyáron nagy melegben naponta többszöri öntözést is igényelhet.
Minden méretre és stílusra alakítható. Metszésekor az új hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy két levél maradjon meg. A levágott hajtásokat dugványozhatjuk.
Évente ültessük át AKADAMA vagy FRUX bonsai- földbe.
A tápanyag-utánpótlást BIOGOLD- dal vagy OSMOCOTE -tal végezzük.Érdekessége, hogy ha hűvös helyen tartjuk, lehullatja lombját, míg meleg helyen örökzöld.
Portulacaria afra- elefántcserje, porcsinfa
Lassú növekedésű és szinte elpusztíthatatlan. Kezdőknek kitűnően ajánlható beltéri faj. Igazi mindent tűrő növény, akár a szélsőséges viszonyokat is jól viseli. Nálunk télen hűvös, világos helyen tartsuk minimális nedvességgel, míg nyáron a szabadba, akár a tűző napra is kitehetjük, ahol naponta-kétnaponta öntözzük. Mint a pozsgások általában, a nyári nagy melegben úgy tudják legjobban hasznosítani a nedvességet, ha azt este kapják, így földje lassabban szárad ki, a növény viszont szinte „megtelik” nedvességgel. Nyár elején és végén, amikor az éjszakák már hűvösek, öntözése délelőtt vagy a déli órákban történjen.
Fikus fajok
Az aprólevelű fikusz fajok és fajták igen kedvelt szobai bonsaiok. Ablak közelében a kevésbé napfényes szobában is tarthatók. Ha lehetséges, nyáron tegyük ki a szabadba, ezzel egyenletesebb és erőteljesebb hajtásnövekedést érhetünk el. Ne tegyük huzatos helyre és óvjuk a hidegtől. A túlöntözést nem viseli el, de ne száradjon ki teljesen a földje, ha kicsit megszikkad az nem baj. Metszése: már a 6-8 leveles hajtásait is vágjuk vissza úgy, hogy két levél maradjon meg. Az új hajtás a legfelső levél irányába fog nőni.Átültetés: egy-két évente, az idősebb fákat ritkábban AKADAMA vagy FRUX bonsai- földbe. Az év bármely szakában átültethető, de célszerű tavasszal. A levágott hajtásokat dugványozhatjuk, jól gyökeresedik.
Kedvelt fajok: - Ficus retusa- Ficus ginseng
- Ficus benjamina
- Ficus microcarpa
Teleltetés csak a mi éghajlatunkon élő fajokra nézve fontos. Kell a pihenő időszak, hogy tavasszal fejlődésnek induljanak.
Téli hőmérsékletre csak akkor tudnék válaszolni, ha már lenne konkrét fád. De az előbb felsoroltak közül ha egyet életben tudsz tartani egy éven át, akkor a többivel már nem lehet gond
-
freelanced
addikt
válasz
nyuszika0216 #259 üzenetére
Üdv! Szuper kösz. Főleg az érdekel, hogy mely fajok ajánlottak kezdőknek amit könnyebb kezelni illetve egyáltalán melyiket nézegessem, milyen növénykét érdemes
A másik kérdés, hogy muszáj-e teleltetni vagy van olyan aminek megfelel ha télen a fűtött lakásban van?
Az is érdekelne, hogy van-e olyan ami kibírja a hőingadozást mivel télen ott ahol én tartanám télen 14 foktól egészen 22-ig is változhat a hőmérséklet, persze a 14 nagyon az alja de inkább többet írok. Nyáron most nem tudom mennyi szokott lenni de szerintem akkor is olyan 17-től, 25-ig lehet max.
Illetve a tápoldatozás hogy működik.
-
zalman90
őstag
válasz
nyuszika0216 #259 üzenetére
ezt én is tapasztaltam a Carmona esetében hogy már 2-3 napig nem vagyok itthon és kezd is elszáradni meg fonnyadni.. de ilyenkor megöntözöm és másnapra jól is van
van mellette 2 elefánt cserjém is , ezek pozsgások szóval jól bírják ha több napig nincsenek megöntözve
pára igényes növényeknél énis olvastam h. permetezni kell őket vízzel , de miért kell feltétlen állott víz ? van hogy csapvizet van hogy kuti vizet használtam
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
freelanced #258 üzenetére
Szia!
Tartás fajonként változó.
Öntözés:Ha a föld felszíne kiszürkül, akkor öntözni kell. A bonsait nehéz túlöntözni, mert ha megfelelő vízáteresztő képességű földet használunk, a felesleges víz a tál alján levő lyukon kifolyik. Azért vigyázzunk, hogy a föld ne legyen lucskos, és az edény alatti tálban ne álljon víz. Egyes fák igen érzékenyek az ilyen pangó vízre.A 10 cm-nél kisebb edényben levő fáknak naponta adjunk vizet.Ősszel és tavasszal a ritkább öntözés is elegendõ. A szabadban, pincében teleltetett növényeket is időnként ellenőrizni kell, hogy nem száradtak-e ki, és ha szükséges, fagymentes időben öntözni kell. Nyári kánikulában, egy 2-3 napos vikkend alatt ha nem gondoskodunk az öntözésről, hazaérve már csak a kiszáradt fákat találjuk.Sokan a növényt teljesen bemerítik vízbe, addig, amíg megszűnik a bugyborékolás. Ezt én nem tartom helyesnek, mert a víz kimossa a földből a tápanyagokat. Csak akkor javaslom, ha a föld nagyon kiszáradt, vagy erősen agyagos és nehezen veszi fel a vizet.
Ettől eltérően öntözzük a pozsgás álbonsaikat, pl. a majomfát (igazi neve: pozsgafa, latinul crassula) és a porcsint. Ezeket csak igen ritkán, kevés vízzel öntözzük, egy- négy hetente.Sok fa, a mediterrán (szubtrópusi) trópusi, egyenlítői fajok többnyire magas páratartalmat kívánnak. Ezért a fák lombját ajánlatos naponta legalább egyszer állott vízzel permetezni. Kedvelt és sikeres elhelyezési mód az, hogy egy nagyobb tálat telerakunk agyaggranulátummal vagy apró kavicsokkal. Megtöltjük vízzel és erre rakjuk a bonsait úgy, hogy ne érjen a tál alja a vízbe. Ezzel páradús környezetet érünk el.
Átültetés: Pihenő időszakkal nem rendelkezõ fák egész ében átültethetők, de ha nem sürgős akkor várjuk meg a kora tavaszi idõpontot. Ezek az egyenlítői, trópusi, szubtrópusi növények és a mediterránok egy része.
A többi fánál az átültetési időszak ősszel a lombhullás után kezdődik, és tavasszal a rügyek megduzzadásáig tart. Csak fagymentes időben végezzünk átültetést. Ha már a nedvkeringés megindult, a rügyek duzzadtak, kibomlottak, akkor nagy a valószínűsége, hogy a fa nem marad meg. Az a tapasztalat, hogy bonszájnál a tavaszi időszak a kedvezőbb. Tű és pikkelyes levelűeket április elseje körüli időben ültessük, esetleg szeptember elején. Nagyon fontos, hogy a régi földből maradjon a gyökereken.A bonszáj földjének összetétele:
1/3 rész jó minõségű virágföld.
1/3 rész savanyú tõzeg. (Hansági vagy Novobalt).
1/3 rész szitált sóder.
idős nagyméretû (50cm felett) fáknak a földjébe agyagot is szoktak keverni.Savanyú földet kívánó fáknál több tőzeget használjunk. Néhány különleges igényű fa, pl: Rododendron esetén érdeklődjük meg milyen föld szükséges.
A tőzeg a vízháztartást szabályozza és lazává és savas kémhatásúvá teszi a földet. Összekeverés előtt szét kell dörgölni ha csomósan összeállt. Savanyú földet nem tűrő növényeknél nem használható.
A sódert ne olyan helyről szerezzük be ahol kutyák, macskák elszennyezték. A szita lyuknagysága 2-3 mm körül legyen, nagyméretű fáknál durvább darabok is megengedhetőek. Ha nem nagy mennyiségről van szó és nincs megfelelő szitánk, egy gyermek homokozó szita vagy műanyag tésztaszűrő kanál is megfelel. Van aki a port is kiszitálja a sóderból, ennek nincs jelentősége.
Az átültetés együtt járhat a gyökérmetszéssel. Ez azonban a mi éghajlatunk alatt veszélyes tevékenység, csak akkor végezzük ha feltétlenül szükség van rá, akkor is nagyon óvatosan, kismértékben. A hajszálgyökereknek maximum a negyedrészét vágjuk le. A vastagabb gyökereket, melyeken kevés hajszálgyökér van, bátran vágjuk le.
Több évig ugyanabba a cserépbe visszaültethetjük a fát, csak ha aránytalanná válik tegyük nagyobb tálba.
Szabadföldi növények.
Teleltetés:1. A bonsai földje ne fagyjon át.
2. A fákra ne süssön rá a nap.
3. A tűlevelűeknek és a többi örökzöldeknek télen is kell némi fény, a lombhullatók sötét pincében is tarthatók.
4. A tűlevelekre ne kerüljön föld, sár.
5. A hazai bonsai edények többnyire nem fagyállóak, ezért a fát tanácsos kivenni az edényből.
6. Télen se száradjon ki a föld, néha ellenõrizni kell, fagymentes időben öntözzünk.
7. Feltétlenül 10°C alatti hõmérsékletet kell biztosítani, szobahőmérséklet nem megfelelő.
8. A fiatal növények nem mindig fagyállók, ezeket, mint mediterrán növény kell teleltetni.
9. Télen semmi esetre se hajtsanak ki a rügyek.Néhány gyakorlati megoldás:
1. Fűtetlen helyiségben, vagy pincében való tartás. (ha rendelkezünk ilyennel)
2. Kertben a fölbe süllyesszük be a fát. A földet takarjuk be faforgáccsal, falombbal.
3. Földbesüllyesztés helyett, főleg ha több fánk van, egy megfelelő területet kerítsünk körbe legalább 20cm magasan, ide tegyük a bonsait, takarjuk be faforgáccsal, vagy falombbal.
4. Erkélyen tegyük be egy nagyobb kartondobozba, töltsük meg faforgáccsal.Mediterrán növények.
Ezek teleltetése a legnehezebb, mert a fagytól óvni kell ezeket. A leanderhez hasonlóan tartsuk.
A fajok egy része néhány fok fagyot elvisel, de a fiatal növények fagyérzékenyek.
Növényenként kell meghatározni a teleltetés módját. Célszerû 0 és +10°C közt tartani.
Ha a növény vékony, hosszú, világos színű hajtásokat hoz, akkor vagy melege van, vagy kevés a fény.
A lombhullatók tarthatók sötét pincében is.
Vannak olyan fák, amelyek télen tarthatók szobában.Trópusi-szubtrópusi növények.
Ezeket télen fűtött szobában kell tartani, de lehetőségünkhöz képest kevésbé meleg és minél világosabb helyen. Ha a növény vékony, hosszú, világos színű hajtásokat hoz, akkor vagy melege van, vagy kevés a fény.
Vegyük figyelembe a növény minimális hőmérséklet igényét.
Rendszeresen permetezzünk állott vízzel, igyekezzünk a szoba relatív nedvességtartalmát növelni, víz elpárologtatásával.Ha lenne még kérdés szívesen válaszolok, most röviden, nagy általánosságban ennyi
-
freelanced
addikt
válasz
nyuszika0216 #257 üzenetére
Üdv!
Köszönet, megnézem, bár elsősorban valami Pesti üzletet akartam ahol személyesen is meg lehet nézni, talán jobb úgy mint a neten. És magáról a tartásról tudsz esetleg mondani pár szót?
Kösz!
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
freelanced #256 üzenetére
Szia!
Én a Marczika Bonsai stúdiótól szoktam rendelni Érdről.Ők mailben is szívesen segítenek neked bármiben a bonsaiokkal kapcsolatban.
Esetleg még a Hirth bonsaiosoktól. Ők Kaposváriak. -
freelanced
addikt
Üdv!
Hol tudnék a bonsai-okról és a tartásukról tájékozódni? Hol lehet normálisabb darabokat kapni? Mert szerintem ami a nagyáruházakban van az félig már halálra van ítélve.
Nem tudjátok véletlenül, hogy hol lehet kapni csobogót/szoba szökőkutat? Valami jobb minőségűt szeretnék, tehát ne műanyagból legyen ami ráadásul hat féle színárnyalatban világít és még kitudja mit raknak rá
.
Vagy esetleg építeni is lehetne, viszont akkor alkatrészre lenne szükségem. (gondolom szivattyú meg ilyesmi)Előre is köszi!
-
Szabadsághíd
újonc
válasz
nyuszika0216 #254 üzenetére
Köszönöm
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
Szabadsághíd #248 üzenetére
Szia!
A lényeg az, hogy a főgyökeret kell visszavágni mert az veszi fel a legtöbb tápanyagot, ezért nő gyorsan. A hajszálgyökér metszését is el kell végezni, de nagyon alaposan, odafigyelve. Mindig ugyan abba a cserépbe kell visszaültetni, és 3-4-5 év múlva lehet bonsai tálba, akadamába átültetni tavasszal. Ekkor történjen meg a gyökérmetszés, esetleg drótozás (stílusra alakítás). bár mangó esetében elég nehéz lenne mondjuk egy Tachiki-t kialakítani, a legjobb a Chokkan stílus.
Tápanyag után pótlás is fontos. Bonsai tápoldattal.
remélem tudtam segíteni -
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
Ez egy Ficus retusa bonsai.
Ablak közelében a kevésbé napfényes szobában is tarthatók. Ha lehetséges, nyáron tegyük ki a szabadba, ezzel egyenletesebb és erőteljesebb hajtásnövekedést érhetünk el. Ne tegyük huzatos helyre és óvjuk a hidegtől. A túlöntözést nem viseli el, de ne száradjon ki teljesen a földje, ha kicsit megszikkad az nem baj.
Metszése: már a 6-8 leveles hajtásait is vágjuk vissza úgy, hogy két levél maradjon meg. Az új hajtás a legfelső levél irányába fog nőni.
Átültetés: egy-két évente, az idősebb fákat ritkábban AKADAMA vagy FRUX bonsai földbe. Az év bármely szakában átültethető, de célszerű tavasszal. A levágott hajtások dugványként jól gyökeresednek.
Tápanyag-utánpótlás: BIOGOLD-ot vagy OSMOCOTE-ot ajánlunk. -
Szabadsághíd
újonc
válasz
Szabadsághíd #250 üzenetére
Köszönöm
-
zalman90
őstag
válasz
Szabadsághíd #250 üzenetére
azt hiszem úgy kell bonsájosítani hogy elülteted 1 cserépbe , majd mikor átültetéshez közeledne ... vagyis nő ki a gyökér alul a cserépből meg felül is bújik ki netán
ugye alapból egyel nagyobb cserépbe szokás ültetni ilyenkor , de ez nem sima növény , tehát kiveszed a földlabdájával , visszavágod a gyökereit és ugyan abba a cserépbe rakod vissza , így meg akadályozod hogy nőjön
szólj ha nem érthető
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- IPad Pro 11" (3rd gen) 128GB Wifi+Cellular Akku: 93% Állapot: 10/10 6 hó jótállás!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest