- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- hege8888: Retro Kocka Kuckó 3
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
A topikban főleg meglevő notebook miatt kérdezhetsz, ha vásárolni szeretnél, ezek az ajánlott topikok:
Milyen notebookot vegyek?
Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Red_Bull
aktív tag
Üdv
Adott egy Samsung Notebook Plus 2 notebook, Celeron 6305 procival, 8GB Rammal,128GB SSD-vel Win 11-el.Egy rokonomé a gép, csak netezésre használja, szeretném ha minél gyorsabb/jobban haszálható lenne neki. Ahogy húzza le, meg telepíti a Windows 11 a frissítéseket a háttérbe, az szerintem simán megfogja ezt a gyenge procit, Windows 10-re meg már csak kisebb biztonsági frissítések jönnek,és elvileg kisebb a gépigénye is valamivel,ezért arra gondoltam, hogy Win 10-et rakok helyette..
Vélemény? Van értelme szerintetek? -
válasz
Rodzser Mór #50196 üzenetére
Tudtommal ez gép 1333MHz ramokkal jött ki amik 1,5V-on megy. Hátha tudjuk majd a belekerült ram típust is.
-
válasz
Rodzser Mór #50187 üzenetére
Nem tudod a noti meg a ram típusát sem?
Ok akkor kár is volt beírni, mert így nem lehet válaszolni. Na mindegy. -
leweegee
aktív tag
válasz
Pyttawrx #50180 üzenetére
Pedig tűpontos járj utána, szabvány kötelezi erre a gyártókat, persze lehet van olyan dzsunka ramgyártó ami nem felel meg ennek, de nem ez az általános. Ha 1.5 voltról van hajtva egy ddr3L akkor ugrik az alacsonyabb fogyasztás, de kb ennyi. Nem okoskodni akarok, csak régebben nagyon érdekelt a dolog és "muszáj" voltam utánanézni. Persze a tévedés jogát fenntartom.
-
Csandi
őstag
Sziasztok,
Adott egy HP Envy x360 gép, pontosan ez
Win11Egyszer csak eldobta a beépített kameráját, akkor kis googleözés után arra jutottak, hogy device managerben letörölni a drivert aztán a windowws update funkciójával újrarakni, meg kapott bios updatet is, de továbbra sem látja a device manager a kamerát, nem lehet semelyik appban sem működésre bírni. (a driver újrarakás szerintem meg sem történt, de a HP oldalán nem is találtam letölthető cam drivert)
Ezen a ponton kapcsolódtam be én a képbe, főnököm privát gépe és megkért, hogy segítsek már ha tudok. Rákerestem én is, ezt találtam, még nem csináltam meg de elsőre elég értelmetlennek tűnik vagy legalábbis furának tűnik, nektek van bármi tippetek vagy tapasztaltotok? Vagy ez ami a linken van fixen megoldaná?
Köszi
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz
Pyttawrx #50185 üzenetére
Nem tudom megírni. De végülis mindegy már, mert rendeltem egy 8GB-os DDR3 RAM-ot a 4 GB helyére. (Sajnos csak 1 RAM slot van a gépben, különben mégegy 4 GB RAM elég lett volna.)
Amiatt csináltam a próbát, mert az Asus laptop doksijában az interneten az volt írva, hogy max 4GB DDR3 RAMot tud kezelni (amin eléggé csodálkoztam). DDR3-ból volt a másik gépben 8GB-os, ami 1,35V-os. Ezt tettem bele, hogy kiderítsem, tényleg 4 GB a maximum vagy sem. Szerencsére nem, hiszen kezelte az 1,35V-os 8 GB-osat.
-
válasz
Rodzser Mór #50182 üzenetére
Ez ok, de amit kértem nem kaptam meg. Így nem tudok többet írni, mint amit írtam.
-
queens
tag
Jó reggelt!
Új laptopnál mi az eljárás akksi terén?
Feltölteni,lemeriteni kicsit, vagy használni ahogy jól esik 20 és 100% között valahogy?Vagy C?
Köszi
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz
Pyttawrx #50181 üzenetére
A berakott "új" DDR3L RAM-ot CPU-Z-vel megnéztem és 1,35V-ot mutatott rá. A gyárilag benne lévő korábbi DDR3 RAM-nál 1,5V-ot mutat.
Tehát ebből nem az derül ki számomra, hogy a DDR3L memória képes 1,35 és 1,5V-on üzemelni. Hanem hogy a laptop tudja mindkettőt befogadni.
Persze ettől még lehet, hogy a 8GB-os DDR3L tud 1,5V-on is működni.
Nagyon nem szeretnék vele kísérletezni, nehogy megpusztuljon, ha tényleg 1,5V-ot kap a próbán egy másik laptopban. -
válasz
Rodzser Mór #50177 üzenetére
Dobj pontos notebook típust, meg pontos ram típust ami beletettél. És nézd meg, pl speccy progival, hogy most melyik V-on megy.
-
leweegee
aktív tag
válasz
Rodzser Mór #50177 üzenetére
A DDR3L működik 1.35 és 1.5 voltról is, így nyugodtan tehetsz ddr3 helyett ddr3L romokat.
-
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok!
Eddig egy Asus laptopomban DDR3 1,5V-os memória volt.
Próbából beleraktam egy nagyobb, de alacsonyabb feszültségű DDR3L RAM-ot 1,35V. És működik vele.
Ez normális?
Megbízhatóan működhet így?
Gyártói oldalon nem találtam erre vonatkozó leírást. Más weboldalakon a gép specifikációjában találtam olyan adatot, hogy 1,5V-os memóriával és egy másik webodalon, hogy 1,35 és 1,5V-os memóriával is működik. -
Armagedown
őstag
válasz
Armagedown #50149 üzenetére
Végül kipróbáltam, normálisan bootol és működik is egy Qualcomm Atheros AR9485WB-EG wifi kártyával.
-
Ruszki
senior tag
Nem gondolnám, hogy a + 16GB ezt okozna. Max ha van valami mikor kapcsoló és szereléskor nem valami balul sült el. De azt sem gondolnám! Lenovo hardver check?
-
fabko
tag
Sziasztok, van egy Lenovo ideapad c340-14iwl notebook/tablet. A baj az, hogy az érintőkijelző nem működik. A windows írja, hogy ez egy 10 pontos érintőbill., de hiába nyomkodom, semmi. Minden driver a helyén, minden egyéb szoftver (Magicscreen és társai) feltelepítve. Ha áthajtom, átrendezi az asztalt is, azaz átvált tablet üzemmódba, de hiába. Mi lehet a gond?
Köszönöm szépen a segítséget! -
-
teptep
senior tag
válasz
junior11 #50160 üzenetére
Lenovo Vantage Fel van neked telepítve? (A legújabb: 10.2406.37.0)
Abban is lehetnek beállítások a ventillátor üzemére vonatkozóan. -
ricsip
addikt
válasz
junior11 #50160 üzenetére
Akkor a diagnostic -ot keresném meg (ha van ilyen persze a tiedben), mert az FAN tesztet is tud, és ott lehet h. kiderülne mi a baja.
https://pcsupport.lenovo.com/hu/hu/products/laptops-and-netbooks/ideapad-z-series-laptops/ideapad-z500-notebook/downloads/driver-list
Ellenőrzés --> Lenovo Diagnostics for Windows - Desktops, Notebooks, Workstations
vagy
Lenovo UEFI Diagnostics - Bootable USB (Create it on Windows OS) - Desktops, Notebooks, Workstations
-
ricsip
addikt
válasz
junior11 #50157 üzenetére
BIOS-ba bemész, látszik ventillátor fordulatszám? Tudod állítani v. befolyásolni valami módon?
Lenovo UEFI boot menüben még windows indulása előtt elő tudsz hozni valami diagnostic lehetőséget? Thinkpad-eken nekem van ilyen, behoz egy kis menü vezérelt felületet, ahol a gép minden egyes építőelemét le kehet ellenőrizni ill. tesztelni. -
5leteseN
senior tag
válasz
junior11 #50155 üzenetére
Ha ilyet vettél, akkor 4-érintkezős(PWM-es vezérlés).
Olyan a hibajelenség, mintha max tápon forogna a venti, szabályzás nélkül. Lehet hardver hiba is: a harmadik-negyedik vezetékekenn múlik a szabályzás. Ha ezek közül valamelyik szakadt, akkor valószínűleg "marad" a ventinek a folyamatos max fordulatos üzemmód.
Ez lehet még elméletileg a motor-elektronikai hibája(ritka, ha mégis: garanciás probléma), a harmadik-negyedik vezeték érintkezési hibája(megszakadt, de jobb esetben csak a csatlakozóknál van érintkazési gond=>lehúz-visszadug párszor, óvatosan). Végül lehet szoftver gond is, ez típusfüggő-"speckó", erről a Ph-s Lenovo-sokat célszerű megkérdezni. Esetleg előtte egy BIOS-átnézés a venti-üzemmódoknál(ha van).Első körösnek szerintem ennyi, ezek egy félóra kb.
-
junior11
veterán
Sziasztok, beszereltem az új ventit a Lenovo IdeaPad Z500-as laptopban, a régi nagyon zúgott,, kerregett, minden ok, kivéve hogy a laptop bekapcs óta végig max fordulaton működik, elég hangos. Nem lehet ennek a szabályozását állítani valahogy? Mert nem melegszik a gép, nem indokolja semmi, hogy így menjen fullon, a régi, gyári magát szabályozta terhelés szerint... Köszi minden tanácsot.
-
Crvsh3R
senior tag
Egy Lenovo LOQ 15IRX9 (83DV0055HV) laptop 2. slotjába kerül egy SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V9P1T0BW az egyik kollégámnak. Az 1. slotban lévőn gyári SSD-n ha jól láttam nincs (ez 512GB SSD M.2 2242 PCIe 4.0x4 NVMe) semmilyen gyári hűtés.
-
Crvsh3R
senior tag
Laptopba kell/lehetséges/érdemes az M.2 PCIe SSD-re hűtőbordát rakni?
Gyári bordával rendelkezők a méretük miatt gondolom egyáltalán nem jöhetnek szóba.
Ha jól tudom, akkor az M.2 SSD-ken lévő matrica alapból nem papírból, hanem réz lapka, feltételezem az is a hűtés miatt. -
Armagedown
őstag
Lenovo Thinkpad Edge E520ra szeretnék moddolt, whitelist mentes biost telepíteni, mert ki akarom cserélni a wifi adaptert.
A 39es hozzászólásban linkelt bios vagy ez biztonságos-e? -
Met
nagyúr
HDMI csatis notebook és DVI csatis monitor összekötése megoldható egy egyszerű HDMI-DVI átalakítóval?
Azért kérdés mert kolléganő régebben vetetett egy monitort amin nem volt HDMI csak Dsub és DP.
Vettünk egy HDMI-DP kábelt ami nem volt jó mert csak a másik irányba működött, aztán vettünk egy másik kábelt aminek kell a plusz USB betáp.Szóval a fenti felesleges köröket szeretném elkerülni hogy ha nem megy a sima HDMI-DVI megoldás akkor a noti mellé már mutatok neki monitort is amin van HDMI.
-
Dinomano
őstag
Sziasztok! Acer Aspire laptop tulajdonos vagyok. A gép hálózatról üzemelt, egy (utángyártott PLUG ON típusú) 135 W-os tápról. Nemrégiben nekiállt "ciceregni" a táp, és enyhe égésszagot is éreztem, vagyis tönkrement bent valami. Mindenképpen cserés. A kérdésem: Hardveraprón valaki megbízható eladót ismertek, akitől tudok tápot venni itt (akár használt eredetit), vagy gondolkodjak inkább újban? (Ebben az esetben az utángyártottak mennyire problémásak?)
-
junior11
veterán
Sziasztok, adott egy kb 11 éves Lenovo IdeaPad Z500-as laptop, az utóbbi időben túlságosan melegedett, így ki lett belülről takarítva, proci újrapasztázva, venti is kipucolva. Azóta nem melegszik, rendben van, viszont a venti néha rettentő hangos kerregést ad ki, zúg az egész, van vmi infó, hogy ki lehet cserélni egy ilyen laptopban magát a ventilátort? Köszi.
-
Tim82
félisten
Felsorolom, amik nekem vannak és teszteltem/használtam is őket az említett Thinkpad-ekkel.
Digitus DA-70864 (a hivatkozás a gyártói specifikációs PDF-re mutat)
Anker 7-in-1 USB C hub
Baseus Metal Gleam 6-in-1
Baseus Metal Gleam 9-in-1 -
MikaVejneGI
aktív tag
Sziasztok.
Öcsém vett után gyártott akut , a nem mai HP Probook 6550b laptopjához , elmondása szerint kb 1 órát bír az aksi , milyen programmal lehet az aksit tesztelni , vagy mit nézzünk meg? jah és win 11 van a gépen.
Előre is köszönöm a válaszokat. -
Forza_JUVE
aktív tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.Adott egy Asus X1502ZA laptop, benne pedig ...
- CPU: 12th gen i5
- RAM: 8GB
- SSD: Samsung MZ-VL45120
A gond akkor kezdődött, mikor win11-et akartam telepíteni, ugyanis a telepítő nem látta az SSD-t. Leszedtem az Intel Rapid Storage drivert, USB-re fel, bootolás, telepitőben tallozás, 1 pillanatra meg is jelent a meghajtó, kiválasztottam, tovább ... homokóra, majd hibaüzenet. Azóta hiába indítottam újra és csináltam végig ugyanezt, semmi!!Ami viszont ennél is idegesítőbb, hogy már a BIOS-ban sem látom a meghajtót. [kép]
Bios legfrissebbre cserélve, Advanced menüben a VMD controller akár Enabled, akár Disabled ... semmi változás.Van tippetek mi lehet a gond??
-
setup
tag
Köszi, tehát tulajdonképpen bármilyen Thinkpad notival, amin van USB C port működni fog a video- és hang kimenet, a töltés és az RJ45-ös lan port?
Be tudsz linkelni egy olyat, amiről írsz? Pulpitushoz kéne valami, hogy egy mozdulattal ki lehessen venni belőle a notit és adná magát, hogy a kábelköteg helyett egyetlen USB C. Csak projektor is van, szóval nem csak hang kell. -
ricsip
addikt
válasz
teptep #50125 üzenetére
Ennél a kamera switch gombnál biztosan jobb megoldás a fizikai retesz, mert előbbinél szoftveresen mindig ott marad a lehetőség megbuherálni. A fizikai retesz meg kikerülhetetlen védelem. Amíg nem lesz a kamerákban röntgen-látás szupermen módra, ami átlát a műanyag reteszen is.
-
teptep
senior tag
válasz
Tomessz85 #50124 üzenetére
1.) Camera switch
2.) Nyissa meg a Lenovo Vantage programot. Lépjen a Gyorsbeállításokhoz, és ellenőrizze, hogy a Kamera opció engedélyezve van-e. Ha nem, Engedélyezze. -
Tomessz85
tag
Sziasztok !
Abban kérném a segítségeteket ,hogy a legutóbbi teams megbeszélés óta a Lenovo Legion 5 laptopom kamerája nem ad képet, csak az alábbi ábrát mutatja az élőkép helyett , mindegyik alkalmazásnál.
A laptopon nincs kamera takaró elhúzható retesz...
Próbáltam korábbi windows frissítéseket eltávolítva, de a helyzet változatlan.
Windows 11 prof az op rendszer.
A laptop pontos tipusa : Lenovo Legion Slim 5 16IRH8
A laptop billentyűzetén az F8 -nál nincs kamera jel, fn+f8 -ra nem változik semmi. -
Grave_444
nagyúr
válasz
junior11 #50119 üzenetére
Azzal a bordával nem csodálnám, viszont alap felhasználás alatt biztos használható. [link]
Alapból nincs jó véleményem ezekről a HP gépekről, borzasztó gagyi az egész ház, egyszer szétszedi az ember és széttörik a zsanér körül az összes műanyag, aztán nem lehet összerakni. -
junior11
veterán
Most mondták nekem - ez nem hülyeség? Az általam kinézet laptop (HP 255 G9) AMD Ryzen 5 5625U procija 6 mag / 12 szál, és ezért túlságosan melegszik. Teszteket nézem de eddig nem találtam semmi infót. Mit gondoltok?
-
5leteseN
senior tag
-
5leteseN
senior tag
Az AMD-s "laposok" fő gondja (szerintem) nem a CPU teljesítmény már, hanem a RAM!, Ez sokszor forrasztott, és van, hogy nincs is mellé RAM-aljzat, ilyen esetben nem is bővíthető.
Az gond még(ez már kisebb az előzőhöz képest), hogy az AMD-k csak két csatornás RAM kezelést tudnak ebben az ársávban, és ha az egyik forrasztott, akkor a bővítéssel sem biztos, hogy fogja két csatornásként kezelni(ez érdekelne engem is).
Használni (szinte mindig) tudja a foglalatba rakott SODIMM-es RAM-ot, csak mivel "nincsenek párban", ezért csak egycsatornás üzemmódban(4GB+8GB). Ez nem tragédia, megy a RAM, látja a "Öfelsége"(W-k), csak nincs kihasználva a kétszeres RAM sebesség lehetősége.
Utána kell nézni bizony a kinézett típusnak("Gugli"), és-vagy rá kell kérdezni az eladónál is, és amit közölt, azt sem kell feltétlenül elfogadni. A "józan ész" használata általában előnyös!
Az AMD CPU-k teljesítmény/Watt szempontból nagyon jók, a CPU-k beépített VGA-(IGP) is nagyon jók, árban is kellemesek a túlárazott Intel-es laposokhoz képest.
Jók! Nem tökéletesek! "Milyen meglepő!" -
junior11
veterán
Sziasztok, átlagos otthoni felhasználás mellett milyenek manaspág az AMD notebookba való procijai? Mindig Intelt használtam, így 0 tapasztalat. Konkrétan az AMD Ryzen 5625U érdekelne. Főként böngészés, fullhd, 4K videók, filmekre lenne, semmi játék. Melegedés, teljesítmény? Mi a vélemény? Köszi.
-
makoss
veterán
Üdv!
Kollégámnak van egy olcsó Visia A10 nevű laptopja, aminek megtört a kábele és iszonyat lassan lehet vele tölteni
Milyen töltőkábel kell ehhez? -
Tim82
félisten
válasz
5leteseN #50106 üzenetére
Nem egészen értem a kérdést. Feltételezem, hogy úgy érted, hogy Thunderbolt csatlakozóra dugva egy nem-Thunderbolt "dokkolót", gyorsabb lehet-e a szabvány USB C 5Gpbs átvitelű kapcsolatnál az adatátvitel - ha így érted, akkor nem, nem fogja a TB szabvány átviteli sebességét elérni. TB szabványnak megfelelő adatátviteli sebességhez TB csatlakozó, TB szabványnak megfelelő kábel (meglepő módon ennek az átlag USB4 kábel is megfelel) meg TB dokkoló kell.
-
Tim82
félisten
Én Thinkpad T14s Gen 2i-vel és T480s-sel használok Baseus és Anker USB C
dokkolókattechnikailag inkább portreplikátorokat. Ha az a kérdés, hogy működik-e az USB C-s portreplikátor minden funkciója (töltés, portok, videókimenet stb.), illetve felismeri-e és kezeli-e a gép és az oprendszer is, akkor a válasz igen. -
setup
tag
Sziasztok, Thinkpad L15 típusú notebookhoz kerestem dokkolót és ami egyből szembe jött, az egy univerzális USB-C portos cucc.
Az ilyen "univerzális" dokkolóknak érdekelne kicsit jobban a lelke, hogy ezek a gyakorlatban mennyire univerzálisak?
Tényleg a bármivel is megy a mindene is, amin van USB-C, vagy azért nem úgy van az?
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó/HP ZBook 15 G3 /I7-6820HQ/16GB DDR4/VGA M1000M 2GB/Win 11Pro/15,6" FHD/512GB M.2NVMe!!!
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Szép! Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T2000 4GB
- Lenovo LOQ 15APH8 gamer laptop 15,6" 144Hz, AMD Ryzen 7
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3051
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P73 - i7-9750H I 32GB I 256SSD I 4K I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest