Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BitRider
senior tag
válasz Marci112233 #141671 üzenetére
Képátméretező progik eddig is voltak.
Még egyszerűbb lehet a FastStone Photo Resizer, vagy az XL Converter, amik kifejezetten célprogramok. Egy körben tudod állítani a méretet és a minőséget mondjuk 75-80% között. Utóbbi az új kedvenc, a lehető legegyszerűbb felülettel, és pár újabb lossy és lossless képformátumot is ismer (JPEG XL, AVIF, WEBP), de JPG-re ugyanúgy használható.
1920 pixelnél ritkábban kell szélesebb kép, de legyen mondjuk 2560... de semmiképpen sem a sokszor 4000+, amit a telefonok lőnek.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz BitRider #141672 üzenetére
De a digitális fényképezők javáról elmondható, hogy 50%-os méreten élesek a velük lőtt képek, a 100%-os natív méretet a legkevesebb esetben érdemes megtartani, mert nem ad semmi pluszt még akkor se, ha részletet vágnál ki. Vagy célszerű már eleve a telón beállítani a kisebb célméretet és úgy a belső táron, illetve az utólagos feldolgozáson is lehet spórolni.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
Eszközt vagy topikot tudtok javasolni GSM jelerősítés témakörben?
Lehet, hogy nem igazán megbízható, vagy nem is megvalósítható, meg iszonyat drága eszközöket láttam itt-ott, esetleg a szolgáltató is letördelné a kezünket miatta, de szükségem lenne infóra a témakörben. A cél egy szuterén üzlethelységben a mobil jelerősségek rendezése.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Doky586 #141686 üzenetére
És ezt hogy is? Itt bizonyos telefonszámokat el kell, hogy érjenek az ügyfelek, meg hát a dolgozókat sem lenne rossz elérni, és ezeknek a mobiloknak marha rossz a térereje a pinyóban. Valószínűleg vonalas szám lenne jó, de az is csak a fő ügyfélkezelésre lenne megoldás, a kollegák elérhetőségégén, vagy az ügyfelek mobilhasználatán nem segít. Több időt töltenek el odalent, ezért lenne ez is lényeges (nem prioritás, de a kiszolgáláshoz hozzátartozna ez a komfort is).
A drága megoldás is érdekelne, ha földi halandó általános router-beállítós képességekkel kivitelezni tudja. Legalább annyi, hogy tudjam közölni a klienssel, hogy mennyit kellene költenie a dologra, ha meg tudom csinálni, vagy ki keressenek, ha nem.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Doky586 #141691 üzenetére
Ezért kérdezem rá eleve a GSM repeater funkcióra, mert térerőre van szükség szolgáltatótól függetlenül (nekem meg konkrét tapasztalatokra), állítgatni senki sem fogja a mobilját, pláne az ügyfelek.
Köszönöm a wifis ötletet, de az max egy személy számára megoldás, aki pont a legkintebbi ponton, a pultnál ül, így nála nincs akkora gond a jelerővel. Általános megoldást keresek.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Csupingo #141695 üzenetére
Pont ezt linkeltem. De, biztosan jó lenne, ha valaki ebben meg tudna erősíteni, de a Telekom se tudott erre mit mondani. Látatlanban meg már nem akarok semmit megvenni, mert így is megszívtam, hogy én költöttem az ügyre (céges számlás dolgokat nem vesz vissza az Aqua még 3 napon belül se, mint kiderült pont az én kontómra).
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Doky586 #141701 üzenetére
Azért, mert irányított az antennája? Vagy mert eleve nem kezel több szolgáltatót? Semmi sem derült ki ebből, amit én eddig nem Google-öztem össze. Nyilván nem veszek többet, de egy darabot sem, amíg valaki nem a saját tapasztalatát tudja leírni, mint ahogyan azt most már harmadjára kérem.
-
BitRider
senior tag
válasz xkoti #141755 üzenetére
Sokszor csak annyi a megoldás, hogy a system tray-ben lévő hangszóró ikonra simán csak bal klikkelsz, és ott a megfelelő lejátszóeszközt választod ki. Ha átdugdosásra kerülnek a hangeszközök, akkor a Win sok esetben a monitort teszi meg elsődlegesnek és azon próbálkozik.
De ha átsiklottam valami fölött és ezt nézted már, akkor bocs.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
Srácok, tudtok ajánlani valamilyen donation szolgáltatást, amivel weboldalt lehet támogatni és mégse közvetlen a bankszámlaszámot adunk meg?
A PayPal ugyanis úgy leszippantja a 10%-ot mint a sicc (de legalább a bankszámlára utalás ingyenes és egyszerű). Olyasmi kéne, ahol beállíthatom a szokásos összegeket amellett, hogy egyéni összeget is beírhatnak, és havi fizetős feliratkozásra is lehetőség van. A legjobb lenne egy magyar szolgáltatás, mert az USA-n keresztül szívás az ilyesmi.
Létezik ilyesmi a PayPal-on kívül is? Próbáltam a Patreon-t, de az nem tökéletes erre, illetve a kifizetéseket is valami másik USA szolgáltatáson keresztül kezeli (Payoneer), ahol a minimum átutalás 50 dolcsi és még az anyám körmének színét is meg kellett volna adni. Ott bent is ragadt némi pénzünk és nem foglalkoztam vele többet.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz xkoti #141761 üzenetére
Csak az érdekesség kedvéért: milyen BIOS van fent? A futtatás:
dxdiag
kiírja középtájt. Ha még nem nyitottad meg a rendszeren, akkor az induláskori kérdésére csak egy nem-et kell nyomnod. Ha nem a 7C51v18, akkor érdemes lenne feltolni amúgy is az AGESA optimalizációk miatt. A v14-ben volt valami audio-related frissítés is.Illetve Live linux alól megszólal? Pl. Linux Mint XFCE, amit Rufus-szal kiírsz pendrive-ra, bebootolsz róla és install helyett csak a futtatást választod. A böngészőt, youtube-ot megnyitod és lejátszol valamit.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz BitRider #141762 üzenetére
Jah, régebbit ne is telepíts!
A Linux-ot akkor rakd ki, ahogy írtam, bootolj róla és csak el kell indítanod. Full grafikus cucc, semmi félelmetes nincs benne, nem fogja felülírni a rendszered a sima futtatása. Abból kiderülne, hogy jó-e a hangchip egyáltalán (nekem már 2 alaplapom is volt, amin csak az, vagy esetleg még a hálókártya elszállt).
De arra a hangszettre elég egy akármilyen USB-s hangkártya is, így egy 10-esből megúszod. Szerintem már az is jobb, mint az alaplapi, meg amúgy tök mindegy.
---------
Ha a frissítés resetelné a BIOS-beállításokat, akkor erre a pár dologra figyelj oda:
- XMP profile be
- secure boot be
- CSM ki / UEFI be
- TPM security beEz utóbbi a win 11-hez kell, de elvileg az újabb BIOS-okban már alapérték.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz mekker #141767 üzenetére
BIOS / Windows / VGA driver verziók? Váltás előtt milyen driver volt fent? DDU volt?
A kártya volt már előzőleg tesztelve, esetleg használtan vetted és ez lenne az első köre?
De hogyha a fentiek rendben vannak, akkor az a következő teszt, hogy megnézed másik gépben / másik táppal / tiszta oprendszerrel.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz mekker #141767 üzenetére
Jah, most nézem, hogy egyébként meg órákig elfut. Lehet bárminek a hibája igazából. Ha nekem kéne javítani, akkor az első az lenne, hogy pakolnék alá saját rendszert (Win 10-et persze), miután minden verziószámból megkapná a legújabbat a masina (a VGA csakis az AMD oldaláról), illetve defaultra állítanám a BIOS-t (kivéve az itt taglaltakat).
A következő meg az lenne, hogy ehelyett az ősrégi táp helyett vennék egy újabbat, hiszen 8 évnél sokkal tovább még a komolyabbakat sem érdemes használni az eredeti biztonságérzet mellett, ez meg a használható tápok között a belépőszint volt... ezer éve.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
-
BitRider
senior tag
válasz xkoti #141773 üzenetére
Az UEFI-s bootoláskor jó esetben a gyártó logót látod csak, utána pedig máris a desktopra kell, hogy dobjon. Gyorsabb is, de nem árt, ha eleve úgy van telepítve a rendszer. Nem teljesen bogozom ki, hogy akkor most mi is van a hsz-ed alapján. Javasoltam, hogy állítsd vissza CSM-re. De ha úgy is sípol, akkor nem árt ellenőrizni a RAM-okat.
Egyébként meg ha kipróbáltad volna a hangkártyát linux alatt, akkor kiderült volna, hogy az most kisült a lapból, vagy továbbra is jó. Mert ha előbbi, akkor nem csodálkoznék a további hibákon sem. Na mindegy, szerintem ez most így nem fog kiderülni, ha nem reagálsz egzaktan.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Louro #141795 üzenetére
Mire, mihez? Amúgy az Axagon kábeleket tudom javasolni, azok tudják azt, amiket a specifikációkba írnak.
Winne: Zavart érzek az erőben. Nem kábelfüggő (már ha nem hibás) a net, USB-C-s routert pedig még nem láttam. Marad az UTP, csak olyannal, amit Cs1csó linkelt, de vannak USB-re köthető külső hálókártyák is (abból persze akad USB-C is, de annak sem a megbízhatóság a jelentősége).
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
-
BitRider
senior tag
válasz E.Kaufmann #141812 üzenetére
Én még sosem találkoztam azzal, hogy szolgáltatói hiba miatt kikapcsolná a wifit. Olyankor azt írja ki, hogy nincs net és rendbejön, ha már van...
1. cseréltess jelosztót, ha ennyire hulladék, hátha van újabb
2. köss rá saját routert úgy, hogy az online DIGI fiókban átállítod bridge módra a jelosztót (ehhez tudni kell a pppoe adatokat)
3. optikai Telekomra váltás, ha van - sokkal jobbak és a feltöltési sebesség egyezik a letöltéssel (5800 Ft / hó az 1000/1000 megabit/sec), a jelosztó is ezerszer jobb stb.
4. frissítsd a hálókártya driverét (hátha ott lesz az opcionális win update-ek közt - az amúgy is mind mehet fölfele a (persze a win 11 kivételével, ha win 10-eől van szó - de ha meg régebbi rendszered van, no comment)
5. töröld az egyéb wifi kapcsolatokat, amit nem használsz
6. balta
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Vorontsov #141831 üzenetére
Hú.. egy kicsit megpróbálhatnád tagolni a mondataid.
De amúgy jah, ebből a még csak nem is kinagyítható képből sok nem derül ki. Bármi lehet gyakorlatilag. A legfőbb gond maga a win 11.
Az jutott eszembe, hogy van 1-2 program, ami meg tudja mutatni, hogy melyik processz fölött van a kurzor. A Process Explorer-nek van ilyen célkeresztje.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Benhill #141837 üzenetére
Hátha a Device Cleanup Tool segít. Ezt amúgy sem árt futtatni párhavonta olyan gépeken, amikre sokféle eszköz van rádugva. Admin módban indít, mindent kijelöl, Del. Ennyi az egész.
Ezen kívül az eszközkezelőből töröld a drivert, indítsd újra a gépet és hagyd megint települni. Remélhetőleg ezzel visszaáll a gyári rend. Alternatívaként ehhez is van segédprogram (DeviceRescue), bár egy driver törlését mindegy, hogy miből intézed.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
-
BitRider
senior tag
válasz Create. #141851 üzenetére
Semmi relevanciája annak, hogy mi eredeti és mi nem. Egy szoftverkörnyezet attól még lehet kókány, hogy mindenért fizettél is...
Első körben uninstalláld azt a szart a VPN-nel együtt és nézd meg, hogy úgy milyen a rendszer! Eleve az az első, amit leszedek a McAffee és társaival együtt, ha egy gép rendberakásáról van szó, főleg HDD-n. Mondjuk ez ritka eset, mert inkább bottal se piszkálom és egyből megy a partíció delete...
Ha jó, probléma megoldva és egy gépet fogó vacaktól legalább megváltál. Habár a 11-el nem siettem volna úgy, katasztrófa egyelőre. 2 évig még biztosan jó a 10.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
[ Apple live photo > sima fotó konvertálás ]
Sikerült végre rájönnöm az Apple nyakatekert logikája alapján, hogy a beállításokban előbb BE kell kapcsolni azt, hogy megjegyezze a live beállítást a fényképezésnél, majd a fényképező appnál kilőni azt, és így nem csinál fölöslegesen nagy képeket. Ez így oké, legalább az új képek már rövid videók nélkül rögzülnek – remélhetőleg.
Van viszont vagy 1600 kép, ami live módban lett fényképezve, és ugyan a Photos-ban mindet kijelölve ki lehet kapcsolni a live lejátszást, de ez a fájlokból nem tünteti el a fölös adatot. Tehát ha visszakapcsolom a live módot, akkor ismét lejátszhatóak. Konkrétan csak a play gombot tünteti el ezeknél a letiltás, semmi mást nem csinál.
A cél az lenne, hogy a tárhely foglaltságán csökkentsünk, így a kérdés, hogy miként feldolgozhatók a képek úgy, hogy a fölös adatok ténylegesen eltűnjenek? Másoljam át Win-es gépre mindet és nyomjak rájuk egy konvertálást, majd vissza? Persze ez is csak akkor megoldás, ha a képkonvertáló nem borul fel a speciális fájltípustól.
Egy megoldást láttam eddig, hogy duplikáljam sima fotóként a live-okat, majd a live-okat lehet törölni, de nem akartam felborítani mindent ezzel és itt is csak remélhetem, hogy nem cseszem el a műveletet, hogy aztán egyesével kelljen mindent ellenőrizni.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Vorontsov #141870 üzenetére
Normális képnézegető amúgy is kéne, de ott sem árt ellenőrizni a színkezelést. Ajánlott az IrfanView és a FastStone.
IrfanView vagy a FastStone Image Viewer. Érdekességképp: megjelent az ImageGlass új verziója, ami egyszerűbb, modernebb felületű, ám durván sok kiterjesztést ismer a legújabbakkal, sőt animáltakkal együtt. .NET 8.0 kell hozzá. Elég komoly nézegető, de egy kicsit lassabban nyílik, mint az Irfan.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Rowon #141873 üzenetére
A programok közt lehet esetleg különbség, hogy melyik mennyire ismeri fel a meghajtót illetve az adott optikai lemez által támogatott sebességeket. Meg nem árt, ha nem 10 ezer éves és nem poros belül a meghajtó.
Win-en az AnyBurn Free-vel nem nagyon tudsz melléfogni. Alternatívaképp ott van még a CDBurnerXP. Ez a kettő olyan, amit frissítettek is az elmúlt időkben és megbízhatónak számítanak. A Nero-t és az ImgBurn-t nem szabad már előhúzni, ahogy az XP-t és ennyire régi Linuxokat sem. Írás szempontjából sem lenne előnyük, meg ha belegondolsz, ha nem tudod aktuális rendszeren írni őket, akkor a visszaolvasásukkal is gond lenne.
Azt is érdemes lehet átgondolni, hogy mennyire kell neked optikai lemezekkel szórakozni 2023-ban..
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Marci112233 #141878 üzenetére
Teljesen indokolatlan bloatware az említett portable szoftverek helyett. Sőt, a Nero magát a bloatware fogalmát alapozta meg anno. Nincs ma már előnye, hogy egy írásért bármit telepíteni kelljen. Azóta abból élnek, hogy a kezdetekben nem voltak minőségi író programok, ma meg már a winbe épített megoldás is elegendő sokszor. Ugyanaz a hülye megszokás, mint amikor hulladék Daemon Toolt-t telepít valaki a Win 10-re, mikor az nem is kell semmi az ISO-k mountolásához (arról nem is beszélve, hogy a kategórián belül is vannak jobbak).
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz BitRider #141886 üzenetére
Jah, meg a rendszer 10-ről lett felfrissítve? Az újabb driverek mindkettővel kompatibilisek, ezért nem is feltétlenül lett volna update az update. De lehet, jobban járnál egy friss Win 11 telepítéssel (már ha egy kicsit mazo vagy és nem elég a 10-es).
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Vertigo18 #141899 üzenetére
Persze, én is állandóan menet közben dugdosom át a monitorom, ráadásul az egyik port típusból a másikba, vagy másodlagos forrást kötök rá pluszban. Ugyanolyan módon kezelhető, mintha csak USB lenne.
Egyedül a fényerő-állítás funkció borulhat meg, ha arra külső programot használsz (pl. Twinkle Tray), de abban az esetben is csak a programot kell újraindítani.
-
BitRider
senior tag
válasz forras2 #141923 üzenetére
uBlock Origin mondjuk, ez az első lépés bármelyik böngészőnél, nem az Adblock. Illetve minden böngésző képes a felugrók blokkolására még akkor is, ha nem kapcsolod be a beépített adblocker-t (pl. Opera). De nem is kell bekapcsolni, hiszen erre a célra van a minden szempontból jobb uBlock. Régóta az a standard a reklámblokkolók közt.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz onkelz #141941 üzenetére
Ha netán kéne valami, ezeket az Axagon kábeleket javaslom, kipróbált darabok és mindegyik adatkábel is. Van rövid, hosszú, csavart, 60W-os, 240W-os, mindenféle.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
[ Outlook vs hálózat ]
Hogy lehet, hogy wifiről (Telekom optikai + Ubiquiti AP) nem megy a levelek ellenőrzése (domain-hez kapcsolódó IMAP), egy mobil hotspotról megosztott wifiről meg igen? Váltsak DNS-t mondjuk a Google-ösre, hátha úgy jobb lesz?
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Sabika #141945 üzenetére
Mármint milyet próbáltunk? Nem összeillő alkatrészeket összenyomorítani? Ez nem releváns, illetve a cél az, hogy ezt elkerüljük.
Teljesen értelmetlen kipróbálni, ha nem elég a ház hozzá. És igen, sajnos ez egy olyan alkatrész, ahol könnyen nyomot hagyhatsz a felületen és abba már beleköthetnek (pláne, ha még a hőcső telejét is elhajlítod a ház oldalával). Meg eleve a legtöbbön van gyári kenés, amit ilyen módon eltüntetsz róla.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz kenwood #141949 üzenetére
Ha kiveszel 2 memóriamodult, akkor változik valami? Ugye a 4 nem túl ideális. Kétszer annyira terheli az alaplap ezen áramkörét és mérhetetlenül több a kompatibilitási gond vele, mint 2 modul esetén.
A BIOS részen secure boot be, TPM be, CSM ki, fast boot ki és akkor mennie kellene a rendes EFI-s telepítőnek GPT alapon. Hogyan került az SSD-re a rendszer, mivel írtad a pendrive-ot stb?
Illetve még a BIOS frissítés maradt, amire valszeg szükség lesz, annál a HP-nál talán lehet közvetlen a BIOS-ból is updatelelni.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Marci112233 #141958 üzenetére
Milyen dolgon?..
jozsi252: Szimpla kontakthiba, amit másodjára orvosoltál. Hiába kattan be a helyére, ha már valamennyire poros / zsíros az érintkező felület.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kedves Fórumozók!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali fáradtgőzös kérdések topikjában tegyétek fel.
- Gamer Pc eladó! I5-8500, 16GB RAM, MSI GTX 1080 8GB , 500GB+250GB SSD
- Gamer PC eladó! I5-10600K(3,5Ghz), 16GB RAM, RTX 2060 6GB, 500GB SSD+128GB, 1TB HDD MAI NAP OLCSÓBB!
- T14 Gen1 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- Nintendo Switch RP2040-tiny Picofly 2.74fw CFW chip készlet eladó!
- Új 4K Atom Gamer PC Ryzen 5 7600X/RTX 3090 24Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR5 6000Mhz/850W 2-3 Év Gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest