Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BitRider
senior tag
Hali!
Régóta javítok számítógépeket, de most itt vakarom a fejem. Összeraktam egy egész komoly játékgépet valakinek pár éve, normális alkatrészekből, amit most jól leöntött vízzel működés közben.
Egy saját tápegységgel kipróbálnám a szettet, ezen kívül viszont nincs más tesztalkatrészem. Gyanítom, hogy az alaplap megsült, tehát az lenne a következő lépés, abból vennék újat. Ha azzal sem jó, akkor esetleg egy videokártyát tudnék még belehajítani. Meg aztán ott van a 14 napos elállási lehetőség, csak nehogy megsüssek újabb alkatrészeket... Bukni semmiképpen sem szeretnék rajta.
Ti hogyan kezdenétek neki a dolognak?
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
Borisz76: Én meg nehezen tudnám elképzelni, hogy minden megsült volna, a táp és az alaplap kérdésesek leginkább. Ez azért messze jobb, mintha totálos lenne. Beázás nem látszik.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Grave_444 #137891 üzenetére
A fő baj a legtöbbször a már nem támogatott VGA-kkal, hogy ha van is kép, hardveres gyorsítás meg egyéb video dekódolás már nem lesz, szaggatni fog még a 720-as youtube is. VGA csere nélkül az egyetlen értelmes megoldás az említett Linux. De e gy kompatibilis kártya sem több 10 ezernél használtan... Az esetek java részében (böngészésre) amúgy is baromság a Win 10, főleg kezdőknek. Kár, hogy ilyen balfaszul szocializálódtak az emberek a Microsoft termékekre.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
Több kezdőnek telepítettem Linuxot, tényleg nem poénból írom, hogy általános használatra jobb, egyszerűbb. Intuitívabb, csak ezt sok év Win tapasztalatával nem feltétlen látják az emberek. Az össz karbantartás is csak annyi, hogy néha, ha felajánl frissítéseket, egyszer be kell írni az admin pass-t...
Van, akinél 10 éve működik, és semmi baja, elpusztíthatatlan a rendszer, ami stable csatornákon frissül. Közben többen megismerkedtek a Winnel is, de rendre visszatérnek a Linuxhoz.
Sokáig Ubuntuztam, de a Linux Mint-ek sokkal jobbak azóta. Jobb gépekre megy a Cinnamon verzió, az egyszerűbbekre XFCE. Halál egyszerű, 3 perc beállítani, semmit se kell telepíteni.
Szóval összességében azt sérelmezem, hogy ezt nem oktatja több rendszergazda az embereknek. Én mindig elmondom az előnyöket, hátrányokat, mindig opció a Linux, és sokakat sikerül meggyőznöm. Win-win.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz BitRider #137910 üzenetére
* Jó, Chrome-ot szoktam telepíteni, mert sokan azt használják. Sok egyéb Microsoft-os cuccra meg van böngészős megoldás, ha kell. Wines játékokra meg viszonylag kis százalék használja a gépet. Valójában tök beteg dolog W10-ezni, aztán W11-el szenvedni, vagy 8. gen. hiányában frissítetlenül beragadni majd megint egy elavult rendszeren 2025-től, miközben van jó alternatíva.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz King Unique #137914 üzenetére
Nem, hanem azért, amiket leírtam. Új felhasználónak könnyebb, jobb, tökéletes megoldás. Titeket nyilván nem kell sehova téríteni, csak a véleményem írtam le, sok felhasználónak meg jó alternatíva. Nem fogalmaztam meg olyan bonyolutlan tán... Hogy jönnek ide a százalékok? Azok pont azért olyanok, mert ez a hozzáállás. Duh
Aryes: Átlag böngésző felhasználásra gondoltam nyilván, de ezt szerintem kiemeltem.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
-
BitRider
senior tag
válasz King Unique #137919 üzenetére
Igen, annyival könnyebb és jobb, csak nem ismerik az emberek. A legtöbb hátrahőköl, amikor meghallja, hogy Linux, épp azért, meg fingja sincs róla. Ez az átlag, és nyilván rányomja a bélyegét a százalékokra. A popularitás még sosem volt mércéje a minőségnek, ezzel jönni elég dumb dolog. Mit nem érthető azon, hogy egyszerű és jól működő valami? Átlagfelhasználásra. Ezt miféle "adatokkal" kellene alátámasztani? Legalább próbáld ki, amiről beszélünk, hogy képbe kerülj, mert ez így nagyon kevés.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz King Unique #137922 üzenetére
Egyáltalán nem arról beszéltem, hogy most azonnal tömegesen váltsunk, mert különben nemtom mi lesz. Egyszerűen arról, hogy mennyire jó a Linux Mint a többi kehes vacak disztróhoz képest, és tök szívesen telepítem másoknak is, illetve hogy a régebbi VGA-khoz jó megoldás. Nem a népszerűséget firtattam (de úgy tűnik, még mindig nem esik le). Téríteni? Kit térítettem? Beszélsz összevissza. "közöd nincs a Windows témához"
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
Hello! Létezik olyan audio switch értelmes áron, amivel könnyen tudnék váltani 2 sima 3,5-ös jack között? Pár ezret megérhet, többet nem. Nem akarom a kábeleim koptatni a napi mozizáskor. Ha nincs, akkor veszek egy kis jack hosszabbítót, hogy legalább a hangkártyám megvédjem.
SlyChocolate: A Windows-ok beépített cuccai sosem voltak jók, mindenből létezik normális dedikált megoldás. Rajzolásra, hangfelvételre, jegyzetelésre, távirányításra, mindenre. Az alarm clock is ilyen, abból pl. itt van egy: Free Alarm Clock
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz BitRider #139138 üzenetére
Vagy mi a véleményetek egy ilyen Y elosztóról?
Egy pici asztali aktív hangszóró és a mozizás esetén bekapcsolt analóg 5.1-es szett között kellene osztozkodni. Hangerőben ez jelentene különbséget? Nem akarom, hogy a szerencsétlen analóg jelből észrevehető mennyiségű elvesszen az osztás miatt (az aktív hangszórót nem tudom kikapcsolni, max lehalkítani, azt sem akarnám húzkodni).
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
early 2014, MacBook Air 11", macOS Big Sur legújabb
Sziasztok! Nem tudom jobb helyen feltenni a kérdésem...
Adott a gép, amin én húztam újra a rendszert, felkerült rá LibreOffice, amit végül cseréltem Microsoft Office 2021-re. A fájltársításokkal az elejétől fogva gond volt, és amikor mondjuk egy DOCX-re kattintottunk, akkor ha el is kezdte megnyitni a Word-ot, az csak az új dokumentum / megnyitás menüig jutott el. Azóta uninstalláltam az Office-t, és akkor most kérdéses, hogy mitévő legyek.
• Pakoljak fel régebbi, mondjuk 2016-os Office-t?
• Mitől javulna meg a fájlok kijelzése? Készítettem egy fullos TimeMachine mentést. Húzzam esetleg újra a rendszert?
Nagyon fontos és sürgős lenne, hogy ezt megoldjam, ezért minden ötletet megköszönnék azoktól, akinek van bármi tapasztalata a témában.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Kékes525 #139360 üzenetére
• Ez: SCREEN 99 Drága, de jó és baromi sokáig elég.
• Szintén jó cucc tőlük a műanyag felületek tisztítására: MULTISCHAUM 77
• És ha már itt tartunk, rendes, 100%-os izopropil alkohol: AM 100%
• A legjobb cucc a beszáradtabb paszták oldására pedig: bármelyik tárcsafék tisztító.Ez a 4 cucc lefed mindent, ami a gépek kapcsán tisztítás. A sima ablaktisztító a fényes képernyőkre jó csak, ami kvázi üvegfelület. Nehezebb vele bánni és némileg rizikósabb is, ha valaki balfasz és lefolyatja a laptop káva alá. Sokkal jobb a Screen 99.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Cs1csó #139363 üzenetére
Na, ez a rossz példa. Lehet, egyszer kellene neked is venned egy normális kijelzőtisztítót. Simán, konyhai papírtörlővel, abból is a Zewa Jumbo 3 rétegű a legjobb. Nem fog karcolni, ellenben nem a zsírt meg a vegyszert maszatolod jobbra meg balra, mint egy mikroszálas törlőkendővel. A sima vízzel áttörlés pedig kifejezett polírozós mozdulatok nélkül biztosra veszem, hogy nem lesz foltmentes. Hetente meg pláne fölösleges ez a művelet, amit csinálsz – feltéve, ha letördeled a kezeit annak, aki a képernyőhöz merészel nyúlni.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz spleenszuru #139365 üzenetére
Igen, mert az nem szakadozik és a megfelelő cuccal benedvesítve nem is karcol vagy koptat. Meg a procik törlésére is az a legjobb első körben.
Jó dolog az a mikroszálas textil – amikor új és épp kiveszed a csomagolásból. De onnantól fogva, hogy tettél vele egy mozdulatot, inkább macera, mosásra pedig megkeményedik, bolyhosodik. Nehéz mit kezdeni a kis mennyiségű zsírral is rajta.
Én is évtizedekig hülyéskedtem ablaktisztítókkal, kár volt. Matt kijelzőre nem való, pont.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz w.miki #139404 üzenetére
Jaj, ne már, még mindig win 7... meddig akarod húzni és pláne minek?
Ráadásul eleve nem tesztelik már rá a szoftvereket, vagyis egyre inkább hozzá se piszkálnak a fejlesztők, mert nincs értelme, és így válik még instabilabbá a rendszer. Érdekes módon Win 10 alatt, normális szoftverekkel még életemben nem találkoztam DLL hiánnyal.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz w.miki #139481 üzenetére
Ezt így nem hiszem, hiszen a Win 10-et lehet még MBR-ben is telepíteni. Kifejezetten úgy kell a Rufus-szal kiírni a Win-t:
Nem is emlékszem, hogy láttam-e olyan gépet, amin a 7 ment, de a 10 nem. Esetleg van pár olyan eszköz, amit frissíteni kell (tipikusan a régi hangkártyák, nyomtatók ilyenek), de ezen kívül nem szokott gond lenni.
A másik opció, hogy ha kicsit is modernebb az alaplapod, hogy beállítod a Secure Boot-ot és az UEFI-t (sokszor úgy, hogy simán csak letiltod a Legacy BIOS / CSM támogatást), és utána be tudod bootolni a normális, GPT-s telepítőt (ez a jobbik megoldás). Persze a BIOS frissítés a procedúra előtt nem árt.
Írj rám privátban és tudok segíteni! Eleve vannak hivatalos, havonta frissített ISO-k, ha más nem, legalább adok egy letöltési linket a próbálkozáshoz.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
Ti mit kezdenétek egy MSI RX 470 8 GB videokártyával, amiről lebontottam a műanyag keretet ventikkel együtt? Eltört sajnos egy venti blade, amikor tisztítottam, azóta 2x12 centi venti van alá kötve (szokásos hekk a hulladék / tönkrement hűtések pótlására).
Szeretném eladni, de így beárazni is nehéz. Kaphatók manapság még utólagos kitek?
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Cs1csó #139574 üzenetére
Szerintem nincs is meg már a keret, az a baj. RX 470-et meg már minek venne az ember... Nem a hőmérsékletével volt gond, sőt semmivel, egyszerűen kevés ma már egy Everspace 2 alá is 1080 mediumban, nemhogy 2160 full grafon.
ColdMan: megkeresem, ha meglesz a műanyag keret hozzá. De lehet kib-tam.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
Adott egy saját domain nevem, amihez tartozik az info@domain.hu email cím. Ez nekem csak forwardolva van egy Gmail fiókra. Ugyanebbe a Gmail fiókba kaptam egy olyan emailt nemrég a Google részéről, hogy....
Továbbra is a(z) xxx számot szeretné használni helyreállítási telefonszámként? info@domain.hu
Tehát valaki regisztrált egy Gmail fiókot az info@domain.hu címmel, ami nem tudom, hogyan lehetséges, ha egyszer én vagyok a domain tulaja, és mindig is az voltam. Természetesen belépni nem tudok arra sehogy, mivel az xxx szám nem az enyém.
Erre ezt a bejegyzést találtam elég sok upvote-tal, úgy néz ki, más is beszopta ezt, hogy nem adta hozzá időben másodlagos email címként az info@-ot: https://support.google.com/accounts/thread/29613480/disable-accounts-registered-using-my-domain-name?hl=en
Ezzel mégis mitévő legyek?
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Aryes #139732 üzenetére
De a jelszóemlékeztetőhöz egy számomra ismeretlen szám van beállítva! Valaki mintha beregisztrálta volna, és ez így átment az ellenőrzésen... Más opcióm meg nincs is... Google Support meg nem létezik...
Hogy értsétek, maga az info@domain.hu egy nem általam létrehozott Google account (@gmail.com nélkül, tisztán), amibe nem tudok bejutni, miközben a domain az enyém.
Meg linkeltem egy topikot, ott is leírják ezt. Miközben meg maga az info@domain.hu email a saját Gmail fiókomba tovább van irányítva és megkapom a leveleket... csak ott hiába próbálom megadni másodlagos email címként az info@domain.hu-t (ez azért jó, mert ha domain-es leveleket is megkapják a Google fiókhoz beállított logót), nem engedi, mert arra hivatkozik ugye, hogy a fiók már létezik.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz dvdbackuper #139751 üzenetére
Hol érted el őket? Mert én próbáltam végigpörgetni a support oldalakat, de nem jutottam el contact formig, csak a community részekig. Vagy pedig ott akadtam el, hogy Workspace nemtommilyen admin accountot kér, amiről meg azt sem tudom, mi fán terem.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
A VirtualBox alapértelmezés szerint dinamikus tárral rendelkezik (Dynamically allocated storage), tehát ha növekszik a tényleges fájlfoglalás a virtuál masinán belül, csak akkor nő maga a virtuális fájl mérete is.
Ellenben hiába töröltem pár 10 GB-nyi adatot, ez visszafele már nem csökken. Hogyan lehetne mégis valahogy visszatrimmelni a VM méretét a tényleges használatra? Így baromi nagy egy fölösleges, VM-en belüli fájlmásolás (és törlés) miatt.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz csabi98 #140091 üzenetére
Gyári hűtés a CPU-n?? Én azt biztosan lecserélném legalább egy 9 centis hőcsöves megoldásra, mert már ezerszer jobb lenne. Tök jó kis moderált árú és méretűek vanak.
Amúgy teljesen normális az a hőfok, ha épp szénné van hajtva a kártya. És hogy ne lenne egy 750 Ti széthajtva, csoda, ha bármit elvisz... egy 1050 Ti 4 GB-ra minimum cserélném (van most egy eladóm).
Még annyit megtehetsz, hogy ha még sosem volt szétszedve a VGA, akkor pasztázd újra, mert egész biztosan be van száradva rajta a gyári vacak ennyi idősen. Sokat számít.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Cs1csó #140095 üzenetére
Ezért mondom, az Intel gyári hűtés játékra nem való, és ott már tud visítani rendesen, miközben nem nagyon hűt. Pár ezerből megoldható lenne az is. Pont most raktam össze egy i7-9700-as olcsó játékgépet, ott is elég volt egy 9 cm ventis, 3 hőcsöves jószág, és az olyan alacsony, hogy egy régebbi, szűk házban is elfért bőven.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Cs1csó #140122 üzenetére
Minden gond nélkül mennek ezek a cache nélküli alap SSD-k mindenhol rendszer drive-ként megfelelő sebességgel (3-400 MB/s másolással, kis fájlok esetén nyilván lassabb). Ha te speciális környezetben használod, az tök más, akkor nem a megfelelő darabot (cache-el ellátottat, mint pl. az MX) vetted, avagy egyéb gépes/hűtésbéli/kábel problémád van. Esetleg hulladék a processzorod. Azt hiszem, minden eshetőséget lefedtem.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
Ti mit választanátok optikai netes szolgáltatóként a 12. kerületben? Tiszta kánaán...
1. Digi, 1000/300, 5100 HUF/hó
2. Telekom 1000/1000, kb 6500 HUF/hóMegjegyzem, a 300 upload is elég, inkább a stabilitás kérdéses. Illetve a Telekom kicsit hamarabb bekötné.
Digim már volt, néha meghülyült, amikor hálózatot bővítettek, de amúgy bridge módban, saját routerrel jól ment esetemben egy másik kerületben.
A Telekomnál ugyaígy bridge módozni kell, ha szeretnék normális port forwardingot és társait? Mennyire megbízható az optikai hálózatuk?
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Borisz76 #140129 üzenetére
Köszönöm (mindenkinek)! A belső hálózatot saját rojterrel oldom meg bridge módban. TV meg soha nem is lesz. Így legalább már értem utólag, hogy miért nem engedte a Digi jelosztó a belső hálózatot rendesen, csak azt nem gondoltam, hogy megoldható a support tehetetlensége ellenére. Amúgy a T-t választottam, 2 nap alatt szerelik is.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
- Google fotóalbumok letöltése -
Ez lenne a téma. Nem használom a Fotók szolgáltatást, de már 2 ismerősöm is megkeresett azzal, hogy hogyan lehetne onnan tematikus mentést végezni, megtartva az albumokat, amiket a Google alakított ki. Erre szerintetek van megoldás?
nubreed: A többi komponens az, ami az adatlapodon olvasható? Milyen állapotban vannak? Hőfokok? Futtatsz egy BurnInTest-et? Windows, driverek, speckó programok? Pl. nemrég jöttek ki a D4 ready VGA driverek.
Mellesleg a játék is elég új, ráadásul ezzel a problémával Redditre is írtak. Gyanúm szerint, ha egyébként minden más stimmel, folyamatosan kapja a játék a frissítéseket, illetve a drivereket is reszelik, szóval magától megoldódik.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz nubreed #140180 üzenetére
Az ilyen nagy játékcímek esetén sokat számít a friss driver, általában a release előtt van is update hozzá. Az AMD-nél legalábbis tuti a 23.5.2 óta. De nekem a leggyanúsabb maga a játék... bárhogy is nézzük, a Blizzard nem éppen a stabilitásról vagy – az utóbbi időben – a dream játékfejlesztői atmoszféráról híres. És akkor is új. Csodálom, hogy egyáltalán megjelent már.
Persze lehet hibás a VGA is, de mostanában talán nem nagyon voltak olyan elcseszett szériák, mint pl. a Sapphire 7800-asok, ahol random fagytak a játékok: valamelyiknél használhatatlan szinten, másik esetén meg egyáltalán nem.
[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz Aryes #140193 üzenetére
Azért érdemes megnézni a FastStone Image Viewer-t is, mert szerkesztési funkcióból milliószor annyi van és sokkal jobb minőségű (nem cseszi el pl. a PNG-k átlátszóságát). A batch konvertere külön programként FastStone Photo Resizer néven elérhető. Mindkettő ingyenes. Az IrfanView egyedül a képek gyors megnyitásában jó, e célból én se cserélném le, minden más szempontból egy gnóm.
-
BitRider
senior tag
válasz Csupingo #140202 üzenetére
Persze, de itt is kijön a lényeges különbség a két képeszköz minősége között: a FastStone rajztábláján (
D
gomb) alapból élsimítottak + árnyékoltak a vonalak, illetve minden lerakott elemet – kijelölés után – törölhetünk, mozgathatunk, nyújthatunk. Egészen más vizuális minőséget produkál a kettő, és ez nem csak a rajztáblára igaz.[ Szerkesztve ]
-
BitRider
senior tag
válasz iceQ! #140211 üzenetére
Szedd le az összes visual cuccot manuálisan, és telepítsd ezt a csomagot! Ezzel jónak kell lennie, ez az összes aktuális VC++ redistet tartalmazza [info]. Ha így se, akkor valóban kijelenthető, hogy fent van, de mégse megy.
A log szerint
9.0.30729.7523
verzió van fent nálad a vc++ 2008-ból, amiből a legújabb verzió már egy ideje a9.0.30729.7523
.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kedves Fórumozók!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali fáradtgőzös kérdések topikjában tegyétek fel.
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
- SAMSUNG Z FLIP4 8GB/128GB GOLD (Fóliás, mindene ÚJ), 2025.DEC-ig GARANCIÁS, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest