- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- joghurt: Skype adatvesztés
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
válasz
ponti_ak #451 üzenetére
Ha már tagolás, akkor szerintem gőzmozdonyvezető-nő. Olyan nőnemű ember, aki gőzmozdonyt vezet. A lényeg a gőzmozdonyvezető, ebből kell nőt venni.
A gőzmozdony-vezetőnő az valami olyasmi lenne, aki nőnemű, vezető pozícióban, és valahogyan a gőzmozdonyhoz is köze van. Pl. hasonló az eladási menedzsernő, aki egy cég eladási osztályán menedzser. De gőzmozdonyból ilyen nincs.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Silencer83 #304 üzenetére
Írta, hogy kilépett, úgyhogy nincs banda. Pont ezért szomorú, már nincs több késelés.
Ahelyett, hogy gúnyolnánk, inkább sajnálni kellene. Lassan nekem is hiányoznak a régi gyilkosságok, gyújtogatások, fegyveres rablások.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Silencer83 #297 üzenetére
A leányzó is nagyon ott van a szeren... De jó lenne megismerni!
Jajj, Attila, nem úgy értem! Én is szeretlek...
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Silencer83 #280 üzenetére
Ez szimplán elmebeteg. Nem emlékszem, hogy hozzá hasonló *%=(+''!-t láttam-e valaha.
Sipi -
Sipi
addikt
Kicsit mellényúltál, az ismeretségi köröm még csak nem is internetes társadalom.
Ezt inkább hagyjuk, mert egyre több tizenéves jelenik meg a Hálón, úgyhogy mindig kénytelen vagyok arrébb húzódni, vagy odacsapni...
A helyesírás egyébként még csak-csak elmegy (bár szerintem ha valaki ad magára, akkor tudatosan törekszik helyesen írni), de a mondatszerkesztési hiányosságokra már nem mondhatod, hogy nem intelligencia- vagy műveltségi hiányból fakadnak. Egyre több írásképtelen ember van, akik még tőmondatokat sem képesek megfogalmazni. És azokat is helytelen helyesírással.
Erre pedig szerintem nem lehet elnézően legyinteni, hogy hát változik a nyelv, mert egyszerűen nem értelmezhetőek a mondataik, vagyis nem tartoznak a magyar nyelvbe.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
luciferc #239 üzenetére
Nem tudok neked kimutatást adni erről. Pl. nem forgok olyan körökben, ahol 200 szó a teljes szókincs, és a ''bazmeg'' egyetlen hangzónak számít.
Akiket ismerek, hallják. De ez nem reprezentatív minta. Gondolom, az emberek jó része helyesen ejti ugyan, de gőze sincs arról, hogy két külön hang, és meg sem hallja. De ennek szerintem leginkább az az oka, hogy jó részük örül, ha nagy nehezen kiprásel magából hangokat és kb. értelmes mondatokat össze tud hozni belőle.
Nem hiszem, hogy egy nyelv fejlődését a nyelvhasználatban leginkább korlátozott rétegnek kellene meghatároznia.
Figyelem! Azt sem állítom, hogy az MTA-nak! Az a ''banda'' is elmehet a sóhivatalba...
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
luciferc #237 üzenetére
Gőzöm sincs - elég kevés ly-al írandó szavunk van... Ráadásul erre konkrétan még nem figyeltem.
De szerintem mindenki másként ejti, mert mint mondtam, szimpla fizika az egész. Manapság pedig az emberek egyre lustábbak, úgyhogy a beszédben a minimális energiabefektetésre törekszenek (mint ahogy a teljes magyar nyelv). Ehhez pedig szerintem hozzátartozik, hogy pl. a lyuk szó esetén igyekszünk elöl képezni a j hangzót (így ly-t alkotva belőle), mert ez esetben nem kell az utána következő u-hoz hátrébb húzni a nyelvünket. Izé, fordítva...
Vagyis szerintem mindenki külön ejti, csak legfeljebb nem tudatosul benne.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Lehet, hogy lekopott, de én pl. a lyukat nem tudom juknak ''elyteni'', mert sokat kell erőlködnöm a nyelvemmel, hogy abba a pozícióba vigyem. Az egyik előrébb képződik, mint a másik, és bizonyos hangzók mellett nehézkes pl. a ''j'' ''elytése''.
Konkrétabban: a lyuk szóban az ''u'' hang esetén a nyelv kissé hátrébb van. Ha az elöl képzett ''j''-t akarod ejteni az elején, a nyelveddel nagyobb utat kell megtenni, mint ha ''ly''-t mondasz.
A magyar nyelv ilyen szempontból csodálatos, ugyanis szimpla fizika és energiaminimum a kiejtés. A szótagolásunk, hangsúlyozsásunk is totál logikus, az a csoda, hogy más nyelvek (pl. a rettenetes angol) képesek úgy beszélni...
Sipi
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hasznos linkek:
MTA
Nyelv és Tudomány
- Facebook és Messenger
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Micro Four Thirds
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Politika
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z RGB 3600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 15 128GB, Újszerű, Független, 88%, Garanciával!
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest