Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Cybertruck Taipeiben
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz laskr99 #6395 üzenetére
"Mivel FF-re van megadva minden objektív"
Remélem csak félig off (hiszen nem asztro, de fotózás ) , elég read only vagyok a topicban de ez báncsa a szemem Az objektívek gyújtótávolsága nem valamilyen rendszerhez van megadva, az kizárólag az objektív tulajdonsága, ami nem változik, akármilyen gépre tekered fel. Tökéletesen ugyanazt a (saját gyutávjának megfelelő) képet vetíti a full frame szenzorra, mint az APSC szenzorra, vagy m4/3 szenzorra. Az hogy milyen szenzor van mögötte (tehát ugyanabból a vetített képből mennyit hasznosítunk i.e. crop factor) annak semmi köze az objektívre írt számhoz.
Nem kötözködésnek szánom. És igaz amit írsz ("De szorozni kell"). Csak ez az egy kiemelt mondatnyi indoklás nem teljesen úgy van
f.lorand ábrája tökéletes illusztráció.
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
kuyarashi
őstag
válasz yrkalla1 #6396 üzenetére
Most kicsit bekavartalak, szóval egyértelműsítem.
Az eddigi 18 mm-es objektíved a Canon 200D vázon 28.8 mm-nek felelt meg. A 14 mm-es Samyang pedig 22.4 mm-nek felelne meg. (Mármint akkora a látómező, mintha fullframe vázra tennél 28.8 mm-es, és 22.4 mm-es objektívet.)
Tehát így van létjogosultsága egy 14, vagy egy 16 mm-es objektívnek is, ha a cél a látómező növelése. A fényerő nagyon sokat számít, kérdés, hogy kirajzolja-e a FF-et.Egyébként ha nem is rajzolja ki, attól még feltehető FF vázra és használható. A váz alapbeállításban levágja a képet APS-C méretre. Ilyenkor arányosan lecsökken a felbontás is. Ez a vágás viszont ki is kapcsolható; olykor lehet létjogosultsága - művészi értelemben, de valószínűleg nem ezt keresed, tehát, ha tervben van a váltás, célszerűbb FF objektívet keresned. Abból is minőségibbet, így nagyon sokáig kiszolgálhat.
Sokszor fontosabb a jó lencse, mint a jó váz.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
yrkalla1
csendes tag
válasz kuyarashi #6394 üzenetére
köszi. Ez alapján mennyire van létjogosultsága egy Samyang 16mm F/2.0-ás obinak? Az csak APS-C-s. Előnye a nagy fényerő és a viszonylag nagy látómező, viszont nem megy FF-re. Illetve a boltban javasolták a Canon 10-18mm-es kit obit szintén APS-C-re, de az csak F/4.5-ös. Nem tudom igazán mi lenne a jó, hosszú távon FF-re váltanék, oda egyértelműen a 14mm-es, de addig?
-
kuyarashi
őstag
válasz yrkalla1 #6392 üzenetére
Igen, pontosan. Canon esetén 1.6 a szorzó, Nikonnál 1.5.
Annál a 18 mm-es kit objektívnél valószínűleg sokkal jobb rajzolatú lesz a Samyang, és ami még az APS-C váz / FF objektív kombináció mellett szól, az az, hogy így leesik a látómező széle, ezért a legtöbb aberráció, vignettáció (melyek főként az optikák a szélét érintik) is megy vele. Főleg asztroban ez előnynek mondható. Ugyanakkor viszont tény, hogy 22.4 mm-el számolhatsz 14 helyett.
Szóval az előny egyben hátrány is, vagy fordítva.Balinov #6393
A kit obi 99%, hogy APS-C méretű, tehát azt nem kell szorozni.[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Balinov
titán
válasz yrkalla1 #6392 üzenetére
Nem egészen, mert a kitobi 18mme is szorozni kell 1.6 crop faktorral, hogy ff értéket kapjal. 7mm rohadtul sokat számít
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
yrkalla1
csendes tag
Objektívvel kapcsolatban lenne kérdésem.
Adott egy Canon EOS 200D APS-C szenzoros váz 18-55mm kit objektívvel. Kinéztem egy Samyang 14mm F/2.8-as objektívet, ami full frame gépekhez is jó és APS-C-sekhez is. A boltban viszont azt mondták, hogy mivel ez full frame-re van készítve, ha APS-C-sen használom, akkor a látómezőt meg kell szorozni 1.6-tal, vagyis ez ott kb 22mm-es lenne. Ez valóban így van? Ha igen, akkor nem sok értelme van ilyen venni, mivel a kit objektív 18mm-es, ez még kisebb látómezőt adna? -
bmxbandita
tag
válasz 4580693 #6390 üzenetére
Nemrég pont azon gondolkoztam, hogy mivel idén tavasszal kezdtem el az asztrofotózást, még nem tudom mennyire fog gondot okozni, hogy kb. november végétől január közepéig a környéken boldog-boldogtalan teleszórja a házát ilyen-olyan ledvilágítással.
Gondolom érezhetően romlani fog a fényszennyezés. -
-
popey37
addikt
a led lámpák sokkal kevesebb szórt fényt tolnak szerte széjjel mint a régi higanygőz lámpák. nekem itt van az erkély mellett a hagyományos lámpa, UHC szürővel egész normális képeket lövök.
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
-
tvamos
nagyúr
Gondolom visszaverodik a talajrol, meg a hazfalakrol. Es kicsuzlizni is nehezebb lesz mar.
(#6383) Pulsar
"Egyébként érdekes, hogy felülről nézve a várost kb 200 méter magasan hosszú záridős képet lőve, kevésbé világítanak az utcák mint előtte, miközben olyan utcákon közlekedve autóval vagy gyalog, sokkal jobban látok."Ez jol hangzik!
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
veterán
válasz f.lorand #6382 üzenetére
Köszönöm. Úgy 30-35 méterre vagyok a lámpától, és a lámpa és én köztem ott a ház is
Szabad szemmel ugyan úgy látom a tejutat mint eddig, legalábbis nekem nem tűnik se jobbnak se rosszabbnak.
Egyébként érdekes, hogy felülről nézve a várost kb 200 méter magasan hosszú záridős képet lőve, kevésbé világítanak az utcák mint előtte, miközben olyan utcákon közlekedve autóval vagy gyalog, sokkal jobban látok. -
veterán
Sziasztok,
most cserélik nálunk az összes közvilágítást ledesre. Ez asztrofotózás szempontból jobb vagy rosszabb lesz? -
Matska
senior tag
Állvány, 15-20 másodperc záridő, legtágabb rekesz, iso 3200-6400, beprogramozod, hogy végtelen számú képet készítsen egymás után és hátradőlsz.
Augusztus 6-án elkaptam egy tűzgömb végét, egészen nappali világosság lett. A bal felső sarokban van a ojjektum, és összeraktam két egymást követő képet, hogy látszódjon, hogy megvilágította a tájat:
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
racskobalazs
senior tag
válasz popey37 #6371 üzenetére
Sziasztok, köszönöm mindenkinek az ajánlásokat, ezek alapján beleásom magam :)
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Ha komponálni akarod a tájat is, akkor az szerintem utómunkával oldható meg.
Vagy a táj lesz jó vagy a meteorok.
Aztán még ott van ugye a Föld forgása, aki nagyon elszánt az asszem' úgy szokta csinálni ahogy popey37 is mondta, hogy relatív rövid expóval és amelyik képen van találat az megy a másik mappába.
Utána ezeket a képeket lehet stackelni egymásra a tájképes képpel (abból ugye elég egy is).Én még sosem csináltam ilyet digitálissal, de szerintem ez az elmélet.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
tvamos
nagyúr
válasz popey37 #6373 üzenetére
Ugy gondoltam, hogy M50-en 15mm-es objektivvel, valami jo hosszu expoval. Mondjuk 20-30 sec. Gondolom nem baj, ha kicsit huzza a csillagokat.
Hogy a jobb? Rekeszelve, vagy ND filterrel? Ilyen... asztro tajkepesen kene belekomponalni valami tereptargyat? Hogy erdemes?
Persze, allvany, az evidens.
-
-
tvamos
nagyúr
Nem tudtok valami jo leirast, ha a csillaghullast akarom fotozni? Hogy kell azt megtamadni?
-
popey37
addikt
válasz racskobalazs #6368 üzenetére
és a leg lényegesebb dolog az, hogy tényleg érdekel-e a téma annyira, hogy akár több 100k lóvét belefektess.
és a második legfontosabb az, hogy mit szeretnél: fotozni vagy csak vizuálisan nézelődni.
sajnos a két dologhoz különböző felszerelés szükséges és mindkettő zsebbenyúlós.ha fotozni akarsz akkor egy fényerős tubus: 80/500 körüli lencsés vagy 150/750-200/800 newton, vizuálisan meg egy 250mm vagy feletti newton. az álvány alájuk minimum HEQ-5 goto.
-
ati3x
Topikgazda
Akár [itt] is próbálkozhatsz, de az említett könyv is nagyon jó kezdésnek. "Sajnos" vagy szerencsére ez nagyon nem egyszerű kérdés. nagyon sok lehetőség van.
[ Szerkesztve ]
-
4580693
senior tag
Tessék beszerezni a Digitális Asztrofotózás ABC-je könyvet. Abban benne van minden kérdésedre a válasz.
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/a-digitalis-asztrofotozas-abc-je/p:1262
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Elég régóta érdekel a téma, (nézegettem itt is a lenyűgöző képeket) de még nem sikerült belevágnom, mert annyi különböző távcső van, ilyen-olyan mountok stb és eléggé zavarosnak tűnt, az utófeldolgozásról nem is beszélve Olvasgattam már a témában, főleg külföldi oldalakon, de nagyrészt amiket ott írnak (pl távcső) vagy nem kapható itthon, vagy eléggé nem magyar pénztárcához van igazodva (vagy rossz cikkeket találtam).
Teljesen kezdő egyének számára miket ajánlotok, hogyan lehetne nekikezdeni a dolgoknak? Ha esetleg jó magyar nyelvű leírást tudnátok, az is hatalmas segítség lenne.Nemrég szereztem be egy Lumix Fz82-t (60x bridge gép) de azzal nagyjából csak fényes nappal állatokra, este holdra lehet lőni.
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
popey37
addikt
2006-ban a tarjáni táborban egy full kezdő amatőrcsillagász elsőre 96%-os streel 150mm-es tükröt csiszolt.
persze a mérés biztosan nem volt pontos, mert csak az egyik kőházban egy padon volt felállítva az interferométer, de ha már 90%, az is szuper elsőre.
az a gond a tükörcsiszolással, hogy sokkal többe kerül egy tubust megépíteni mint a gyári cső.
a csiszolóport és a polirport nem adják kis kiszerelésben, de jó móka és csak egy prototipus van ha sikerül jól megcsiszolni.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
ati3x
Topikgazda
Nos, megvan az első teszthép. Még mindig nem tökéletes, még be kell lőnöm a megfelelő korrektor távolságot, meg szerintem a szenzor sem volt teljesen merőleges. De alakul. Még mindig nincs teljes "asztrodark itt, 1-2 hét még.. De kicsit több mint egy óra expót sikerült gyűjtenem. 20 db 300s-es iso 800 képből(1h40m), Canon eos 500D-el. Első körben DSS-el próbáltam stackelni, de megint előjött egy stackelési hiba, és hiába szedtem le a legújabb változatot nem segít. (már néhányszor előjött ez a DSS stackelési probléma EOS 500d-s képeknél, és az online asztrófotós klubbon egy előadásban említették, hogy ez bizony DSS probléma) Szóval letöltöttem a Siril nevű programot, ami szintén ingyenes. Adtam neki egy esélzt, és tök jól működött.. Egy kicsit "hajaz" a pixinsightra, és van benne egy két izgalmas funkció: pl grediens levonás, fotometrikus színegyensúly, stb.. Szóval meggyőzött.. Kicsit melósabb mint a DSS, "csak beszórom, és stackelem" metódusa, de megéri...:
-
tvamos
nagyúr
Nekem eleg volt megneznep par videot, hogy tudjam, nem fogom csinalni.
(#6359) ati3x
"Elvileg jövőre épitkezünk, és tervben van egy fix csillagda a kert végében."Namost lettem nagyon irigy rad!
[ Szerkesztve ]
-
f.lorand
Topikgazda
FORNAX MOUNTS ASZTROFOTÓS PÁLYÁZAT
Szeretném figyelmetekbe ajánlani a Fornax Mounts 12 000 EUR összdíjazású nemzetközi asztrofotós pályázatát. A zsűri oldaláról nagy izgalommal várjuk az izgalmas, kiemelkedő, hiteles munkákat. Az első helyezettnek járó mechanikáról személyes jó tapasztalatom van, véleményem szerint érdemes küzdeni érte, ha van olyan pályázatotok, amit szívesen beadnátok. Tiszta eget!
https://fornaxmounts.com/competition/#FornaxMountsCompetition
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
ati3x
Topikgazda
Háát a tükörcsiszolás.. Nem egyzserű. egy F7-F8 körüli még megoldható. De egy fényerős tükör F5, de főleg F4 meg szívás. csináltam elsőre egy 150/965-öt. az egész jó lett.. A mostnai 200/750 no az azért eléggé szívás volt, a széle nem is lett jó. Amúgy erősen gondolkodom azon, hogy nekiugrok mégegyszer egy új 200/760-780 körülinek, de azt már pengére akarom csinálni. De építek egy interferométert, a csekkoláshoz. (már majdnem minden cucc megvan hozzá). Amúgy egy csiszolós tábor minenképp ajánlott, mert hiába nézel videókat, olvasol utána, a gyakorlat az gyakorlat. ÉS itt ez hatványozottan igaz. Sajnos nekem erre nem volt lehetőségem. Az első tükörnél Zsámba Istvántól kaptam instrukciókat skypeon. Maga a fényerős tükör sokáig tartott, hónapokig, És kell hozzá egy fasza kis mikrós "linear stage" minimum 2 tengelyes, a mérésekhez. Szóval nagy kihívás! Nem olcsóbb mint egy kész kínai optika, és nincs rá gari hogy jobb is lesz. De én nem is ezért csináltam...
-
szkita
tag
válasz f.lorand #6353 üzenetére
Meglehet mégsem ugyanaz a felvétel de ez is saját. Mindegyik a júliusi nyaralás terméke ( belső-Somogy). Lehet jobban átválogattam az utóbbit . Mivel mint fentebb is említettem a háztáji követő tesztképei valójában; nem szándékoztam ca. 20-30 percnél többet áldozni /összegezve/ egy-egy etapra. Sajna a fájlszámozás meg az éjfél kettőse kissé megkavart. Kell lenni v.hol egy közel egyórás összegű sorozatnak a Deneb-Sadr kettősről. Azóta is keresem...
-
tvamos
nagyúr
Ez azert eleg tuti! En is kedvet kaptam hozza. Mondtam is a fiamnak, hogy mi is menjunk el tavcso csiszolos taborba, es megmutattam neki a jutyubon, milyen az. Azt mondta, "Hulye vagy apa!" Ugyhogy nem fogok tavcsovet csiszolni.
Egyszer megmutogathatnad, hogy milyen, egy kicsit jobban ezt a csovet! Mennyi munka ora van amugy benne?
-
ati3x
Topikgazda
válasz f.lorand #6338 üzenetére
Nos, kiderült, hogy nem kifejezetten a kollimációval volt a gond. Hanem a segédtükör beépítésénél kell némi offszetet alkalmazni. Esetemben kb 3.5-4mm. Ezt bele is kalkuláltam és így terveztem meg a segédtükör tartót. Csakhogy az offszetet forditva raktam rá. Így majd 8mm-el el volt tolódva a segédtükör tengelye az ideálishoz képest, így a látott torzulások asztigmatizmus miatt jöttek létre. A javítás egyszerű volt, csak meg kellett fordítanom 180 fokkal. Így már sokkal jobb lett az eredmény. Még a korrektor távolságot kell kitapasztalnom, meg lehet még mindig van egy kis kollimációs probléma. vagy szenzor ferdeség, de már nem olyan vészes talán:
-
f.lorand
Topikgazda
Ez teljesen jó irány. Ezt a képet is te csináltad, vagy letöltötted a nyerset valahonnan? Mert másnak tűnik a képalkotás is, nem csak a képfeldolgozás. Ezen is van sok javítani való, de a másik teljesen tévút, ezen el lehet indulni szépen!
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Úgy szokott történni, hogy amikor az ember képfeldolgozásba kezd (akár asztro, akár esküvő, vagy termékfotó, stb.), eleinte hajlamos túlzásokba esni, mert élvezi, hogy képes rá.
Nyilván nem mindenki, de azt hiszem, nálad épp ez a helyzet. Ez nem hiba, csak időnként végig kell járni a lépcsőfokokat. Majd kinövöd.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
válasz bmxbandita #6342 üzenetére
Nagyon. Egyébként szerintem jól csinálod. Ez a tudatos, nyugodt felfogás legalábbis jó hozzá.
szkita #6343
Odaver.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
bmxbandita
tag
válasz kuyarashi #6340 üzenetére
Amit írtál kb. az egész setupomra érvényes, nem csak a clip-in keretre
De nyilván így is állok hozzá a dologhoz, nem hitegetem magam semmivel, csak próbálgatom, hogy meddig tudok "eljutni" egy házilag barkácsolt cuccal, aminek az összköltsége (beleértve a kamerát, objektív(ek)et, mechanikát, guide scopeot) a commercial cuccokból felállított rig töredéke.
Kicsit egyébként kapudrognak érzem már most ezt a dolgot mert enélkül bele sem vágtam volna a magas kezdeti költségek miatt. De egyre inkább rákapok az ízére és idővel elkerülhetetlen lesz, hogy ezt-azt fejlesszek pl. kezdetnek csak egy dslr asztromod vagy újabb filterek, aztán egy kisebb apo, aztán később valami komolyabb mechanika, dedikált kamera, stb.stb.stb... nagyon mély a nyúl ürege -
tvamos
nagyúr
Figyelj, en csak olvasgatok a temaban... szerintem minel hoszabb az expo, annal jobban elojonnek a mechanika hibai, meg a polusra allas pontossaga. En inkabb a rovid expokra szavazok, konnyebb olyan kamerat venni, ami magas ISO-n is jo. (Ugy ertem, manapsag.)
"A család az család" No igen. Osszesporoltam kis penzt egy uj csore de olyan keveset hasznalnam, inkabb elverem a gyerekkel a penzt. Majd jovore... Addig nezegetem Lorant kepeit, azok tenyleg kivaloak.
(#6329) ati3x
Hogy van ehez turelmed? En a Youtubon a timelaps-et is gyorsitva tudtam csak megnezni, hogyan keszul egy tavcso.[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
válasz bmxbandita #6336 üzenetére
Nem mernék nyomtatott kerettel nyomulni. Kipróbálni igen, de azért, nem úgy pontos, mint egy esztergált, vagy gyári valami'. Persze ha működik, működik.
Köszi a linket.szkita #6339
"Sok rövid, vagy kevés hosszú expo?"
Szerintem a szenzoron sok múlik, de a többi technikán is. Ha elve necces a 3 perc, akkor nyilván rövidebbekre kell támaszkodni. Ha a szenzor jó, akkor az ISO-t nyugodtabban lehet emelni, főleg, ha a hűtés is megoldott.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
szkita
tag
Igen. A család az család. Magam is eléggé hogyismondjam feldúlt vagyok. Leginkább mikor kimegyek az éjszaka legsötétebb óráiban s halványszürke-narancs az ég...
Vajon melyik lehetne járhatóbb? Sok rövidebb expó vagy kevesebb hosszú? ugye a rövid mellett szól hogy nem kell annyi felvételi időt kukázni ha rossz... A követés kb. 110mm-es fóusznál cca. 2 nagyonmax 3 percig megoldott. Utóbb naggyon jó pólusra állással. Csak ugye itt a sarkcsillagot sem igazán könnyű megtalálni[ Szerkesztve ]
-
ati3x
Topikgazda
Ma hajnalban meglettek az első tesztképek.. Még nem tökéletes, a csillagok nem teljesen kör alakuak, hanem egy kicsit "gyémánt" szerintem a főtükröt egy kicsit túl szorosan rögzítettem. Legalábbis remélem. Baader coma korrektorral, 500d Fullspek. az első ngc7000 iso800 240s. A második a deneb, talán 60s expóval:
-
bmxbandita
tag
válasz kuyarashi #6331 üzenetére
Ha nem gond nem kapnám szét a setupot, mert sikerült végre jól bepárhuzamosítani a guide scope-al
De itt a linkje:
https://www.thingiverse.com/thing:1184617 -
kuyarashi
őstag
válasz bmxbandita #6328 üzenetére
Mutatnál nekünk képet a 3D nyomtatott clip-in szűrő keretéről?
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
f.lorand
Topikgazda
Grat
-
ati3x
Topikgazda
Sziasztok.
Több mint két év után ellészült az új saját tervezésű/építésű 180/750 F4.15-ös asztrográfom. Eredetileg 200/780-800 körüli volt a cél, de így sikerült. A küéső 10-11mm le kellet maszkolnom a tükörnek, mert lekoptattam polirozáskor a peremet. Egyelőre még csak nappal tudtam tudtam tesztelni, 6mm-es goldline okulárral azaz 125x-ös nagyításnál, még mindig szép képet adott.. Sok meló volt vele, már csak pár apróság van: Kereső tartó már kinyomtatva, a főtükör hűtőventi felszerelése, a segédtükör fűtés bekötése, egy adapter tervezése/nyomtatása a párasapihoz.. Meg még kb 2 hét az első ég alatti teszthez..:
Ez a kép meg kb 5 kilométerre lévő fenyvesről készült, primer fókuszban.[ Szerkesztve ]
-
bmxbandita
tag
Sziasztok,
Még egyszer meglőttem az Észak Amerika ködöt.
- Openastrotracker mount + Openastroguider
- Canon EOS 750d unmodded, + DIY cls clip-in filter (3d nyomtattam canon clip-in keretet egy egy 1.25" filternek)
- Vintage manual 80-200 f3.5 Soligor obi, @160mm f5.6
- 20x180 másodperces expó
Minden utómunka PS-ben, stretch, curves, + Astronomy Tools Actions Set-ben local contrast enhancement, enhance DSO, és denoise
A legutóbbi próbálkozásomhoz hasonlítva szerintem sokkal jobb lett, és ez nagyban köszönhető a CLS filternek. Már a nyers képeken is nagyon jól rajzolódott a köd, nélküle csak halvány foltokban látszódott.
+ egy közeli össehasonlítás a pár héttel ezelőtti képpel (bal a mostani, jobb a régi)[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #6325 üzenetére
az rj45 kábel mindkét vége egyforma.
az mgen kábele jó a számitogépemhez, viszont az utp kábel nem jó az mgenhez.
ezt nem értem, hogy miért. mindegy, megvan a gyári kábel is, csak azért akartam kicserélni, mert vagy 3 méter hosszú, elég lenne 1 méteres is.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #6324 üzenetére
2 dolog jut eszembe.
Az egyik, hogy talán számít a kábel kategóriája (CAT5, CAT6, stb.), de ezt nem tartom itt valószínűnek.
A másik lehetőség a bekötés sorrendje. Ha még nem tetted meg, akkor a gyári kábel két RJ45 csatlakozóját hasonlítsd össze. A ""mezei" UTP kábel két végén azonos lesz a sorrend, az MGEN kábelén talán nem.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
kérdésem a következő: adott egy M-gen, a hozzá való RJ45-RJ45 kábellel.
a kábel hibátlanul müködik/ sima UTP kábel/ a számítógépem és a médiabox között, viszont az M-gen és a kamerája között nem: a hiba: kamera ki, nincs kapcsolat.van itthon 5 db. ugyanilyen kábelem, de egyikkel sem tudtam müködésre bírni.
az M-gen és a kamera hibátlan: kölcsön kábellel, amit hozzá adnak, hibátlanul megy.tud erre valaki valamilyen megoldást?
-
popey37
addikt
a tegnap esti bénázásom eredménye. Jó nagyokat szívtam, a kamerával mire rájöttem, hogy mit hogyan kell. a hold igen alacsonyan volt, szinte surolta a horizontot, az ég pocsék volt.
azért egy ilyet csak sikerült a végére öszehozni.
2000 frame legjobb 10%-a, autostakkert 3, ahogy kidobta.nincs mokolva semmivel.
nem tudtam körbevágni mert akkor miniatürt csinált belőle a paint.[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Szerintem nincs ezzel semmi baj, ha neked igy tetszik. Nekem bejon.
(#6315) kuyarashi válasza tvamos (#6307) üzenetére
Meg gondolkodom kicsit ezen, hogy kell-e nekem ilyesmi, vagy. Lehet, hogy ez a rovid APO nem a jo valasztas nekem. Azert egy 4-5 m fokusz lehet, hogy nem artana, az meg nem jon ossze 5x barlow-val, es a kis apertura mitt a difrakcioval elveszitem a reszleteket. Hmm.... erdekes ez![ Szerkesztve ]
-
szkita
tag
Lehet, nem látható de nálam ez lett e nyár fotója.( Kicsit dinoszaur vagyok hozzá hogy hova is kéne a képet tenni hogy megnyitható legyen... )
-
kuyarashi
őstag
A bazárokban hirdetnek neked való távcsövet.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Sziasztok! Kaptunk ajándékba egy régi Celestron 114 teleszkópot, alapvetően rendben van, de a belseje poros, konkrétan pókháló is volt benne, a tükrön összefüggő vékony porréteg van (bár a képe rendben van, de mégis megadnám a módját).
Budapesten keresek helyet ahol ki tudják pucolni.
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
yrkalla1
csendes tag
Tanácsot kérnék. Asztrotájkép fotózáshoz (DSLR + fotóállvány) melyik az ideális és pénztárca barát opció?
- semmi vezetés. Ez esetben max 13-15 seces expokat tudok készíteni, az nem túl combos
- Omegon minitrack [link] - ez jó ötlet? Ezzel gondolom 30-60-120 seces köetéseket is tudnék csinálni, kérdés, hogy kell-e tájképhez?
- Star Adventures mechnika [link] kétségtelen, hogy ez a legjobb választás a 3 közül, kérdés, hogy nekem kell-e kétszer annyiért, mint az Omegon? Tripletet nem tervezek venni és mélyég fotózást sem.
A keretbe egy nagylátószögű objektívnek is bele kellene férnie, szóval az olcsóbb a jobb, feltéve, ha tényleg jobb
Mit javasoltok? -
popey37
addikt
ha jól emlékszem van olyan hátizsák ami keretes, az jó nagy, abba az én cuccaim is beleférnének talán, de a súlya miatt esélytelen lenne hurcolászni.
az AZ-EQ 5 Goto-m brutto kb.15kg lábbal együtt.
ez még nem is lenne sok, de van mellette 1 koffer, 1 börönd meg egy aksi. na ez a sok.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
pakolásztam a cuccaimat kicsit, hogy minél kevesebb legyen a börönd, találtam egy canon programozható távirányitót, vezetékest.
Kompatibilitás: Canon EOS 650D, 600D, 1100D, 60D, 550D, 500D, 1000D, 450D, 400D, 350D,
300D, 50D, 40D, 77D, D60, EOS 80D
ha kell valakinak kiabáljon.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
tvamos
nagyúr
válasz popey37 #6303 üzenetére
Mindig, mindent hatizsakban viszek, (mondjuk az AZ-3-mat nem,) nekem az az egyszeru a vonaton/buszon. Autot nem fogok ezert berelni. Inkabb otthon maradok akkor. De ugy meg csak otthon ulok a szamitogep elott, es nezem a Youtube-ot.
(#6306) kuyarashi
Nos, ezt nem fogom csinalni.Most is egy 400-as teleobjektivem van, pont elfer az also rekeszben a hatizsakomban, keresztben. Ez egy parnazott rekesz. semmi kulonos nincs. Vigyazok ra. Felul meg benne van a kamera tablet, vagy laptop. Az AZ-3-nak meg van egy valltaska. Az eleg hosszu, meg nehez, amugy rakotnem a hatizsakra.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #6304 üzenetére
ha nem lenne kocsim és buszoznom kellene, akkor sem zsákolnám be. a kofferbe nekem befér minden ami kell, mechanika terén meg úgyis cipelni kell, mert nincs olyan fotos mechanika ami elbirná: kb. 3,5 kg a tubus, plusz amit rápakolsz a végére: zenittükör ~1 kg, okli 20-100 dkg-ig. és máris 5 kilonál tartasz.
egy star adventurer mechanika minden cuccal is elég terjedelmes ahhoz, hogy egy hátizsákba elférjen, és 200k az ára kompletten.
szóval én maradok az autós kitelepülésnél.
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #6303 üzenetére
A hátizsákos szöveg kapcsán én mindig a mobilitásra asszociálok - erősen idézőjelesen.
Tvamos, te tényleg konkrétan bezsákolnád?
Mondjuk bélelt, fotós hátizsákban, ha elfér és nem az a fajta, amelyiknek le tud nyílni a cipzárja, akkor még rendben is van. Viszont harmatsapkával tuti, hogy necces.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
én nem cipelném hátizsákban, ha adnak hozzá koffert. abba szinte minden belefér ami vizuális észleléshez kell, sőt nekem még a fotos cuccok is elférnek mellette: adapterek,szűrők, korrektor, zenittükör, lézer, bahtinov maszk,
eszem ágában sem lenne beletenni egy hátizsákba. a kofferben nagyobb biztonságban van.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
tvamos
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mit tudunk a Pitaka márkáról, és milyenek a kiegészítőik?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Proxmox VE
- PlayStation 5
- Milyen TV-t vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- CASIO órák kedvelők topicja!
- PlayStation 4
- Politika
- További aktív témák...
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- FEELWORLD WPC215 Hordozható rendezői monitor 1000nit fényerővel + SmallRig VB212 V mount akku.
- Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Contemporary (Sony) full frame objektív
- Nikon Nikkor Z 24-70mm f/4 S új állapotban
- Canon EOS M50 Mark II sok kiegészítővel! Hozzá vagy külön megvásárolható Canon EFM 22mm STM obi!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest