- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fecogame: A csámcsogás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz
AndrewBlase #39858 üzenetére
Elküldök Neked priviben néhány "gyermekemről" fotót, nem akarnám ezzel itt fogni a helyt - többen ismerik is, nagyjából miket farigcsálok.
-
runner 125
nagyúr
Nagyon köszi mindenkinek! Remek, h így körbejártuk a témát. Így számomra is világossá vált, h mi az ami kell nekem és mi az az árkategória, amit vennem kell.
Az asztali körfűrész egy remek tipp volt, mivel ilyenem nincs és ha már húzós gérvágóban gondolkodtam (nem cipelem én ezeket sehova), akkor már inkább egy asztali körfűrészbe kell beruháznom.
A felépítése miatt számomra egy egyszerűbb technikának tűnik, a sínes gérvágónál (kisebb hibalehetőségek) és ráadásul kb. a házon belülre szánt hosszokat kényelmesen áttolom rajta, úgyhogy ilyen tekintetben valóban az volna a legpraktikusabb.
Amit ráadásul nem írtam, h a hobby barkácsprojekt vonalat inkább a precíziós irányba tolnám (bútorlapokból ez-az), mint sem a 'nagyolós kutyaház' irányba.Gérvágóból meg max. maradok a sima billenős, 40-45k-s árkategóriánál, de csak később.
Szóval a kérdés, asztali körfűrészből mi az amiért szabad pénzt adni? Pl. Bosch PTS 10? Amihez állvány is jár vagy 25k-val több, inkább pár ezresből hegesztetek hozzá egy állványt.
-
thyeby
őstag
"Mert az sokkal több mindenre alkalmas mint egy gérvágó. Ha azt már kipipáltad, akkor jöhet a gérvágó."
Tulajdonképpen ha van egy jó asztali körfűrész, gyakorlatilag az igényes gérvágás már csak egy tyúklépés gérvágó fűrész nélkül. Matthias Wandel egyetlen videójában sem láthatunk sehol gérvágó fűrészt - és akad bőven tizedpontos alkotása. (Ez a képsor pl két hetes talán.) Jó, a John Heisz filmjeiben meg ott virít az a nagy randa - egyébként tűpontos Hitachi gérvágó, tehát nem azt mondtam, hogy nincs is létjogosultsága egy asztali körfűrész mellett. De kiváltható is akár.
A hobbi bútorkészítés nem ott kezdődik, hogy elkészítem életem első koloniál bútorát. Az ember előbb kihívásnak érez mondjuk egy tükör keretet (miután átlambériázta a garázsajtót, és elégedett is vele, büszke is rá), aztán bízni kezd magában, és nekivág egy hokedlinek, mert a boltokban már nem kap, aztán természetes, hogy a gyerek kisszékjeit is ő készítse el, később az íróasztalt is neki, míg vérszemet kap, hogy összeállít ő egy igényes konyhabútort is akár. És már eszébe sem jut, hogy boltból vásároljon egy ilyen tucat TV állványt. Nem tudom megmondani, pontosan hol is kezdődik, amikor az embernek igénye támad a megbízható gérvágó fűrészre, de azt igen, hogy a végén már egészen biztos, hogy kell. Ha valaki érez magában affinitást ebbe az irányba tehát, egyértelműen bölcsebb elsőre megvenni az utolsót.
Valami hasonló folyamaton át jutottam oda magam is, hogy nem rosálok be, ha készítenem kell a lakásba valami bútort. Annyiban különbözök a nagy átlagtól, hogy a fajátékaim kapcsán egy napon arra eszméltem, hogy lett egy komplett asztalosműhelyem (is). Többen biztosan azt gondolják, hogy így könnyű itt osztani az észt a barkácsolóknak - én meg épp azt érzem, hogy így a nehezebb. -
Soká
senior tag
válasz
runner 125 #39838 üzenetére
Na, az elhangzottak alapiján nem mondom, hogy könnyű lehet a választás.
Ha szó szerint veszem a soraidat, vagyis, hogy barkácsolásról van szó, akkor én talán hallgatnék arra a két kartársra, akik dicsérték a Parkside-ot.
Tulajdonképpen abból érdemes kiindulni, hogy mi a célod vele? Ha ház körüli feladatokhoz kell, akkor oké, ha házon belüli feladatokhoz, akkor már kérdésként merül fel, hogy a mm-nek milyen tizedes pontosságáról beszélünk. Mert teljességgel megtévesztő egy lapon említeni egy kutyaházat, garázsajtó burkolást és mondjuk egy szobabútort. Az egyikénél semmi gondot nem jelent 1mm oda-vissza, utóbbinál meg egy mm-es rés ronda látvány.
Én az egész kérdést onnan közelíteném meg, hogy van-e már egy jó asztali körfűrészed? Mert az sokkal több mindenre alkalmas mint egy gérvágó. Ha azt már kipipáltad, akkor jöhet a gérvágó.
Nekem van két hétvégén, a képkeretléceket leszámítva leginkább csak daraboláshoz használom, amit aztán az asztali körfűrészen vágok készre. (de nálam számítanak a tizedmm-ek.) -
thyeby
őstag
válasz
generatoros #39853 üzenetére
Tűélesen váltottad aprópénzre, amiért fáradtságot nem kímélve veszkődni szoktam itt a fórumon néha. Célom sosem az okoskodás, hanem hogy elébe menjek azoknak, akik tapasztalatok hiányában (én sem tapasztalatokkal jöttem a világra) kerülnek ugyanabba a cipőbe, amibe kerültél.
De most, hogy már benne vagy, hogy írjam azt, hogy szabadulj meg tőle valami félpénzen, és generáljon a Te géped olcsóbban tapasztalatokat a tapasztalatlanok számára? (Van olyan gérvágóm (barkács), amiről itt kérdeztem a fórumon tapasztalatlanul azokat, akik tapasztalattal bírnak. Megerősítést nyertem, vegyem meg nyugodtan, nem nyeklik. Megvettem nyugodtan, mégis nyeklett. Tíz éve nem használom semmire, szó szerint csak a port fogja - pedig cca 50 ezres gép a kicsike, és szó szerint idegesít, hogy csak a helyt foglalja - nem is kicsi. Soha nem jutottam el odáig, hogy meghirdessem. Hogy most szívja meg más is? Csak azt tudom eladni, amiben hiszek - azt viszont sosem akarom eladni.) A logikus út pedig ez lenne, hogy az ember ott kössön ki olcsóbban, ahol már elégedett.Ja, és mosolyt csalt az arcomra ez a szólásod, hogy van az a pénz, ami nincs. Nna, de mi lenne, ha most volna az a pénz, ami volt?
Jelen esetben ott vagyok bajban, hogy én nem tudom eltalálni, hogy vajon runner 125, amikor majd telik múlik az idő, eljut-e oda, hogy de jó lenne inkább kisebb vágási tartománnyal egy pontosabb gép, vagy neki tényleg megfelelő hosszútávon is egy többet, de kevésbé jól tudó gép? Mert ha kerítést, kutyaházat, madáretetőt fog farigcsálni, akkor hülyeség egy kék Bosch, ahol már tényleg beszélhetünk valódi tartalomról is. De ha kisebb bútorokhoz is kél majd finesze, hát bólogatnom kellene, hogy most adjon többet, mert később már Ő is azt fogja érezni, hogy törököt fogtam, de nem ereszt.
-
generatoros
tag
válasz
thyeby #39852 üzenetére
A drágább és márkás szerszámokra szavazok én is. De van az a pénz, ami nincs. Komolyra fordítva a szót, sok esetben nem a pénz hiánya ami miatt hajlamosak vagyunk a lidlis cuccokat venni, hanem, nagyon csábító az ólcsóságuk és az, hogy aki csak műkedvelő annak még ezeknek az ára sem térül meg igazán. Amikor megvettem az említett 30 ft-os gérvágót ,a 3.5-venes fűrésztárcsát is elhoztam. A fűrészlapokkal nincs is bajom, annak ellenére, hogy a próbavágást kifogás nélkül teljesítették vettem hozzá én is freudot és nem cseréltem vissza a lidlisre. Közel 50.000froncsi eddig. Telik múlik az idő és az fogalmazódik meg bennem hogy egy tologatás nélküli egyszerübb kivitel is elég lenne nekem. Egy ilyen, középáron talán 80.000ft. Ötven meg nyolcvan az egyenlő 130.000ft,és ez már sok pénz a 2db gépért. Inkább lenne 1 db a 130-ért. Ja és a géppel azért annyira elégedett nem vagyok, megalkudva a hibáival ,persze azért lehet vele dolgozni, de csak műkedvelő módjára.
-
thyeby
őstag
válasz
jeriko2 #39845 üzenetére
Nagyon idevaló az írásod, és meg is áll a lábán.
Mindig örülök, amikor igazi barkácsoló tud válaszolni igazi barkácsolónak, mert én ilyenkor nehéz helyzetben érzem magam, óhatatlanul magamból indulok ki, és zsigerből keresem ipari szemüvegen át a gyenge láncszemet.Megtoldom most mégis, mit gondolok erről a lidis gépről:
Ha vesszük, hogy valóban sok mindent megold egy barkácsolónak, ráadásul teszi ezt jó ár/érték arányban, akkor sem törpül a szememben semmit a következő dolog. Egy jó gérvágótól ezek az alapvető elvárások (nyilván olyan evidenciákat nem veszek lajstromba, hogy ne égjen le szakszerű használat során):
- Pontosság. Ha beállítom a stellert, hogy pontos legyen a 90°, ez ne jelentse azt, hogy ezzel egyidőben elszáll a 45°.
- Stabilitás. Ha nyeklik egy gép, azzal nehezebb dolgozni, mint egy ötezer forintos japán fűrésszel.
- Elég kraft. Ha felpörgettem a motort, meríthessem bátran, bírni fogja.
- Jó lap. Ha ez nincs, szakít a fűrész, ég a fa is, és füstöl a motor is.Simán elképzelhetőnek tartom, hogy ominózus lidis gérvágó az első három kitételnek maradéktalanul képes lehet megfelelni, bár olcsósága már kiabálja, hogy a tervezés során a választott anyagok használata nem feltételezett ipari nyüstölést. És ez is rendben van, mert egy barkácsoló egész életében nem fogja annyit használni, mint az ipar egyetlen hónap alatt. Nekem a negyedik pontnál vérzik el ez a lidis gép. Ugyanis egyetlen valóban jó lap ára csak magában már közel jár a komplett lidis gép árához. (Valamelyik linkedben szerepel, hogy 3.500 pénzért adnak a géphez három fájintos fűrésztárcsát is egyetlen csomagban. Mai tapasztalatommal már eljutottam oda, hogy inkább azért adjak háromezerötszáz szépen csengő magyar pengőt, hogy egyetlen ilyen lap se legyen a műhelyemben soha - akkor se, ha csak barkácsolgatok majd.)
Mert egy barkácsoló mire gondol, ha a pattintós szalagparkettát kell beszabnia, ha nem a lidis gérvágójára? Igen ám, de amelyik napon ezt meg is teszi, azon a napon lódulhat is a szemétre ez a csuda lap. A laminált dolgok ugyanis még az igazán ezek vágására kifejlesztett jó drága lapokat is gyilkolják.
És megtapasztaltam, hogy egy jó laptól sokszor még egy barkácsgép is gazi táltossá válik. Példám erre, amikor betettem a Güde körfűrészbe (barkács kategória) egy Freud korongot. Ennek vagy tíz éve már. Az a körfűrész így már több teherautó 32-es bükköt szélezett le. A lapot még nem kellett éleznem, most is könnyen tolom a fát rajta, nem éget, nem szaggat, és a motorból sem jött ki füst. Csak véletlenül került fentebbi felsorolásomba utolsónak a jó lap, talán emiatt el is tűnik a jelentősége. Pedig meglepően komoly jelentősége van.És itt jön az, hogy a gép harmincezer, egy jó lap húszezer, akkor már milyen közel járunk egy valódi ipari gérvágó árához, amihez ugye mindig jár egy jó lap is. És még mindig csak egy barkácsgépünk van, ha az előbbi kombóra csábulunk el. Az én DeWalt gérvágóm meg lett hugyoztatva rendesen az elmúlt tíz évben. Soha semmit nem kellett javítanom, állítanom rajta, nem kellett karban tartani, csak használni. Most is ugyanolyan pontos, mint újkorában volt. És ugyanaz a (Pilana) lap van rajta, amivel a boltból kihoztam.
-
vmaxter
tag
Azt hiszem úgy fogom megoldani, hogy elcsalom: kicsit forgatok rajta, így lesz a másik szárnyon is hézag, cserébe az egyiken csökken. Már így szabattam le a lapot. Remélem jó elgondolás. Amúgy pedig, ha nem lesz megfelelő, akkor azt fogom tenni a mit írsz. Megtoldom valami léccel. Köszi a tippet.
Tényleg kíváncsi lennék rá, a szakik ezt hogy orvosolják.
-
vmaxter
tag
Sziasztok!
Nagyon nem találom a megfelelő mosogató tálcát. Eleve nem volt nagyobb helyem és a víz helye is fix volt. 48 cm-em maradt a mosogató tálcára szélességében. Ráadásul a szekrénysor szélére kerül. Ha alaposabban megnéztem volna akkor sem lett volna más lehetőségem. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy a legkisebb tálcák egyike sem fog beférni.
Van valami ötletetek, hol keresgélhetnék? 444 mm van szélességében, ugye ha leszámolom a lapokat. Felmerült még, hogy kivágom a mellette lévő szekrény oldalát, de azt nagyon nem szeretném .
Köszönöm
-
sanzi89
addikt
válasz
runner 125 #39843 üzenetére
Én egy ilyet vettem a nyáron: Parkside PZKS 1500 B2
Szigorúan hobbi célra, ház körüli barkácsoláshoz, de nagyon megszerettem. Gyorsan és pontosan lehet vele dolgozni. Csináltam eddig vele dupla falú szigetelt kutyaházat, szivattyút eltakaró kis díszkutat, garázsajtót leburkoltam lambériával, meg sok apróbb vágás. Minden forintját megérte.
A másik Lidl-is cucc ami minden pénzt megér, a Parkside PTSS 1200 B1 merülőfűrész. Nagy táblás anyagokat, méteres léceket is milliméter pontosan tudok vele vágni, ami korábban elképzelhetetlen volt számomra. Ez a két barkács szerszámom, amit legjobban szeretek.
-
thyeby
őstag
válasz
"Viszont érdemes akkor már sínesben gondolkodni?"
Mindenek előtt tudni köll, hogy általában minél nagyobb a vágási tartomány, annál drágább egy gép, és ennek ellenére, hiába ipari, annál több a meghibásodási lehetőség, valamint annál nagyobb veszélyben a pontosság. Még a 200 ezer+ gépek sem kompromisszum nélküliek, mi több a Festool legendás Kapex gépje sem nyújtja majd 400 ezerért azt, amit ennyiért és ettől a márkától én elvárnék.
Fentiek okán jómagam inkább egy nem dönthető és nem kihúzható gépet választottam majd tíz éve, amit eddig soha nem is bántam meg.
De nem ennyire egyszerű ez mégsem.
Ha azt akarod, hogy a faiparban gyakran használatos méretekkel stabilan megbírkózzon a gép, az általad is linkelt, és nekem tényleg nagyon tetsző Bosch például egy 100x100-as gerendánál (nem keveset használt méretről beszéltem) már elvérzik. Ő a 70-es anyagokig jó. De ezzel is óvatosan ám, mert ha túlméretes a fa (a visszaszáradás miatt a jobb fűrésztelepek márpedig így vágják), és ez a Bosch 71 mm-en már elakad, akkor izé.
Én úgy tekintek erre a gépre, hogy a palló méretig tuti stabil.
Akkor ott van az, hogy 27 cm-ig kihúzható. Sok, vagy kevés? Tulajdonképpen sok. Vannak ugyan 15 cm-nél szélesebb anyagok a fűrésztelepeken, de azok már ritkák. Ha azt vesszük, hogy egy átlagos szekrényajtó szélessége már jól meghaladja a 40 cm-t, erre egyetlen "sínes" gérvágó sem képes. Erőlködnek a gyártók, de néha magam sem értem, hogy min. Talán épp azon, hogy az olyan vásárlókat meggyőzzék, mint magad is vagy? Minél nagyobb vágási tartományt a vevőnek! De mire? Vazze, megy a Bugatti, meg a Koenigsegg 400-al, az télleg kurvagyors. De hoool ?
Elég sokmindent, és elég gyakran vágok gérvágóval. Jó, ha tud egy gép öt centi vastagat stabilan, és tizenöt centi széleset is akár még ilyen vastagból is. De amelyik gép ennek is fölébe erőszakolja jól magát, az már kúvájul nem a barkácsolók esete. Nem mondom, kerül nem ritkán a kezembe 50 cm-nél is szélesebb faanyag, amit keresztbe kell vágnom. (Szélezetlen deszka formájában.) De ha lenne hozzá csilió forintos gérvágóm, akkor is egyszerűbb lenne a láncfűrésszel nyesni.Összefoglalva:
Gondold át tehát, hogy mekkora anyagokat valószínűsítesz, amiket bedugsz majd a leendő gérvágód alá. Ha ezt eltalálod jól, akkor könnyű lesz a döntés, mert hamar mérlegelhető, hogy mennyi plusz mennyi többletkiadást ér meg számodra. Kétségtelen, hogy elég szar életérzés, amikor az ember a tízcenti széles deszkákat szépen át tudja vágni, de a 12-15 centissel már nem boldogul egy billentéssel. Ám ha lehet, még töketlenebb életérzés az, amikor az ember évek után eszmél rá, hogy a pluszt, amit vastagon kifizetett egykor, tíz év óta egyszer sem használta ki? -
jeriko2
tag
válasz
Szerintem ez az a Parkside: http://fusti.blog.hu/2015/04/17/gepjavitas_parkside_pzks_1500_a1_gervago
Részemről a sínesre szavazok, bár nem vagyok nagy guru, de van pár dolog, amit ezzel meg tudsz oldani. Lehet rögzíteni pl. a lap magasságát (ne vágja át az anyagot, csak X mm mélyen menjen bele), és egymás mellett többnút vágásával szép csapolásokat lehet készíteni pillanatok alatt (mint ez a video, csak ez asztali körfűrész: https://www.youtube.com/watch?v=tR1hVLNTPz8)
Persze a sín is egy plusz dolog, ami el tud romlani / takarítani kell, de szerintem amatőr felhasználásra sokoldalúbb.
-
thyeby
őstag
válasz
yooccoo #39841 üzenetére
Nem ismerek rád, te festoolguru!
Még a kérdező is jól ráérzett, hogy nem mindegy, melyik gép a jó.
(Nem akarom most ismételni, hogy mennyire befürödtem egy márkás, ipari darabbal, amivel sohasem sikerült két egyforma vágást produkálnom, ajtókitámasztónak meg nagy, drága, és nehéz.) -
runner 125
nagyúr
válasz
thyeby #39839 üzenetére
Szia, jogos a felvetés, viszont már annó is többször kellett volna, ezért mindenképpen úgy terveznék vele, h a jövőben is bármikor szolgáljon, ha szükség van rá. Szóval nem kifejezetten ezen egy projekt miatt szánnék rá többet (mondjuk br. 85k-ig).
Oks, ezt mentem, és átgondolom.
Viszont érdemes akkor már sínesben gondolkodni? Azzal mégiscsak szélesebb munkadarabot lehet vágni.
Pl. az általad is említett kék Bosch.Köszi a többieknek is!
jeriko2
Köszi!
Ez a Parkside márka lesz? Van esetleg pontos típusinfod? -
jeriko2
tag
válasz
runner 125 #39838 üzenetére
Nyár elején vettem lidl-ben 30000Ft-ért kihúzható gérvágót. Elég sokat használtam, most pl. egy létrát csinálok gyerkőcnek galériás ágyhoz (ezzel csinálom a ferde csapolásokat). Nekem nagyon bejött. Első dolgom az volt, hogy egy lécből vágtam 45 fokos darabokat, kíváncsi voltam össze áll-e téglalappá - összeállt. Lehet csak mázlim volt, de nagyon jó kis szerszám, gyorsan lehet vele dolgozni, hogy nem kell méricskélni a szögeket, merőlegeseket.
Biztos van jobb ilyen szerszám is, de amennyit használom, arra egyelőre bőven elég (nekem az nem szempont, hogy bírja a több órás folyamatos üzemet vagy hasonló, és vigyázni is szoktam a cuccaimra (takarítás, olajozás/zsírozás stb).
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core I9 9900K Processzor!
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest