- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yaye
őstag
Úhh, legrémesebb élményeim egyike egy ilyen kristálytiszta hegyi forrásvíz volt. Kocatúrázó révén nem tudtam hogy a Tátra vizei nem ihatók, jó meleg volt, benyomtam egy bő pohárnyit... csuda jól esett, finom volt és hideg. Este meglepve tapasztaltam hogy hogy lehet valakinek másodpercre egyszerre elsöprő erejű hasmenése és hányingere... Még megpróbáltam baromihamar megfordulni a fajanszon, hogy az alsó végem után a fölső is megkönnyebbülhessen, de késő volt... a villámgyors, pro CS playert megszégyenítő fordulóval 180 fokban embermagasságig beterítettem szegény vendéglátónk illemhelyét az aznapi ebéddel...
Három napig nem is tudtam elhagyni a klotyó 10 méteres körzetét. A vízuális típusoktól bocs...
A babavíz az csecsemőknek való, gondolom olyan dolgok vannak benne (ill olyanok hiányoznak belőle) amitől nem épp ideális élvezeti cikk felnőtteknek.
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Nem rád mondtam hogy ostba vagy, azt mondtam, az az ostobaság, hogy a környezettudatosság sznobizmus. Látok némi különbséget
Azt sem mondtam, hogy mindenki sznob aki palackos vizet ''mer'' inni, bárhol, bármikorAz én perszonál saját egyéni magánvéleményem szerint a robbanásszerűen bővülő vízpiac és az embereket bombázó rekláminvázió kitermelte a vízsznobokat, akik nem azért isznak palackos vizet, mert a csapvizük nem jó, hanem mert trendi, mert bebeszélték nekik hogy az egészséges, meg frissítőbb, meg mittudomén, és ezért csapvizet nem vesznek a szájukba, inkább szomjúhoznak. Az ásványvizet különösen szívesen fogyasztók aránya 1989 és 2005 között 29-ről 78 százalékra nőtt. Holott a csapvíz ez idő alatt inkább jobb lett, mint rosszabb, és ásványvizet korábban is lehett kapni. Ezekre mondtam hogy divatból, ''sznobságból'', luxusból isznak palackos vizet.
Aki valóban szükségből iszik ásványvizet, mert tényleg rossz a csapvize, vagy egészségügyi okokból, az tök más tészta, és egy rossz szót nem szólok rájuk.
Nem ajánlottam semmi huncutságot, csupán jeleztem, hogy vízszűrővel a csapvíz némelyek számára kellemetlen tulajdonságai csökkenthetők, fajlagosan sokkal-sokkal olcsóbban mintha azok miatt ásványvizet venne az ember. És nem mindenféle másneses meg ráolvasásos sarlatán hókuszpókuszolásról beszélünk.
Magyarországon évente mintegy 1,2 milliárd db hulladék PET palack keletkezik, ezek 90%-ban a lakosságnál kötnek ki, ebből csupán 8-10%-ot gyűjtenek be a szolgáltatók, a többi megy a szeméttelepre. Az átlag PET palack tudtommal egyelőre nem lebomló műanyagból készül, a lebomlása ezeréves nagyságrendben mérhető.
Nekem ez az 1 000 000 000 db flakon elég indok arra hogy ne igyak ásványvizet ha hozzájutok iható csapvízhez. Ez a hosszúra nyúlt mondókám lényege.
Ha a te lakóhelyeden van lehetőség a szelektív gyűjtésre, és nem csak a gyűjtés szelektív, hanem valóban föl is dolgozzák -hallottam olyanról hogy a szelektíven gyűjtött szemét végül ugyanúgy a közös szeméttelepre ment-, akkor szerencsés vagy, de az ország nagy részére ez nem igaz, sajnos. -
Yaye
őstag
Azért se vágok vissza azzal hogy aki nem úgy gondolkodik mint te az meg ''nagyon naiv'' aki ''minden hülyeséget elhisz''... Muszály személyeskedésbe lesüllyedned? Sehol nem csináltam úgy mintha szakértő lennék, és pláne nem mondtam rád hogy ostoba vagy, ne ferdítsd el a szavaim! Köszönöm.
-
Yaye
őstag
Persze hogy más ízű
Nincs benne klórmaradvány, persze hogy jobb. (De nem annyival hogy pénzt adjak érte, és extra szemetet termeljek.) Különben aszongyák, hogy annál jobb ízű a víz, minél keményebb, és lehet benne vmi, az ásványvíz olyan kemény hogy embert lehet vele ölni
Csak hát a kemény víz kicsinálja a háztartási eszközöket, meg minden tiszta vízkő lesz utána
Valamit valamiért.
-
Yaye
őstag
De mi nem átlátszatlan, büdös vízről beszélünk, hanem az átlagosnak nevezhető csapvízről, ami se nem büdös, se nem zavaros, szerencsére. A topiktárs viszont a városi vizet en'bloc ihatatlan szarnak nevezte, ami egyszerűen nem igaz.
Egyébként a víz minősége nagyban függ a helyi hálózattól is. A ritkán használt hálózatban pangó víz pl elég ronda dolgokat tud, és a mindenféle rissz-rossz ezeréves vízvezetékek sem segítenek az ízvilágon, az is biztos.
szerk: A szénsavas dolgoktól a második korty után erős csuklás vesz rajtam erőt. Rendkívül bosszantó. Pedig ha már víz, akkor a szénsavas tényleg üdítőbb.
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Miért ne lehetne? Egy alapvetően íz nélküli anyag minimális ízbeli eltéréseiről beszélünk. Lehet azt mondani hogy nincs jó íze -ez még simán igaz is lehet-, de ihatatlan borzalomról beszélni szimpla dramatizálás.
Sehol nem mondtam hogy ízlik a csapvíz. Legtöbb helyen semmi különös, de kétség nem fér hozzá, hogy sok helyen olyan az alap csapvíz, aminél a palackos víz érezhetően jobb ízű. De a különbség messze nem olyan drámai, mint ahogy páran előadják, és ennyi előnyről én speciel könnyedén le tudok mondani azért cserébe hogy kicsit kevésbé járuljak hozzá a környezet szétcseszéséhez és a szeméthegyek növeléséhez. Ha valaki nem képes erre, lelke rajta.
Allien: a házi vízszűrők csökkentik a klórtartalmat és a víz keménységét, javítják a víz esetlegsen nem hibátlan illatát és ízét, továbbá antibakteriális hatásúak. Egyszóval semmit sem érnek, valóban.
kicker: pi-kerámia meg mágnesgyűrű... az áltudományos cuccokat szerintem hagyjuk. Egy normális házi vízszűrőben ioncserélő anyagok, meg aktívszénszűrő van, nem ilyen mágikus mégneses pi-izék
Jelzem, hogy pl Indiában annyira vacak a csapvíz, hogy gyakorlatilag sehol nem biztonságos a fogyasztása, ilyen vezetékre szerelt, elektromos házi szűrőberendezésekkel teszik ihatóvá (már ahol).
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Szar ízű városi borzalom, hát, ilyen irracionális túlzásokba bocsájtkozó kinyilatkoztatásokkal nehéz vitatkozni, de szerintem ez szimpla finnyásság, allűr. De tudod mit, legyen igazad. Ittam vizet szerte Bp-n és környékén, volt jobb, volt rosszabb, de most már legalább tudom hogy az mind ihatatlan szarízű borzalom volt. Szégyellem magam hogy meg bírtam inni egyáltalán.
Allien: Erre a hsz-re no comment. Környezttudatosság márpedig nincs, Atlantisz nem süllyed. Fejeket a homokba, úgyis mindenki szarik az egészre, szarjunk mi is. Grat.
ladybug: azért az kissé paradox, hogy panaszkodsz a kemény csapvízre, ezért inkább ásványvizet iszol, aminek az ásványianyag tartalma a csapvízének többszöröse
Nálunk is kőkemény a víz, de semmi baja az ízének. -
Yaye
őstag
Hazudnék ha azt mondanám, hogy végigkóstoltam az ország összes csapvizét, de -bár természetesen nem mindenhol egyforma ízű- még soha sehol nem találkoztam rossz ízű, ihatatlan vízzel.
Egészséges embernél normális fogyasztási mennyiség mellett szabályos értékeket mutató csapvíz nem okozhat panaszokat. Ha igen, az nem a víz hibája. Az ivóvizjárványokat hagyjuk, az már nem minősül ivóvíznek.
Ha a környezettudatosság sznobizmus -ami rémisztő nagy ostobaság szvsz, de tegyük föl-, akkor vállalom.
Egyébként talán rosszul fejeztem ki magam: nem arról van szó, hogy nem vagyok hajlandó ásványvizet inni. Ha van csapvíz akkor nem veszek ásványvizet, ennyi az egész. Nálunk is mindig van munkahelyen Margitszigeti ÁV, azért ezt vesszük mert egyedül ezt lehet visszaváltható flakonban kapni.
Egyébként létezik házi vízszűrő, ami lekezeli a csapvizet, és bizonyosan sokkal olcsóbban jön ki literje mint a palackos vackoknak. vizetiszom.hu: [link]
Peterszky: a forrásból nyert víz az más, azzal nincs semmi baj. Csopakon volt egy enyhén szénsavas savanyúvíz-kút a strand bejáratánál, az is tök jó volt, aztán építettek neki egy puccos kútházat, végül átállították a csapokat csapvízre
Eastman: ''Csapvíz: Erről tudni kell, hogy a szennyvízből kivonhatatlan a sok fogamzásgátló hormontartalma. Ezért van a sok buz... öhöm ''metroszexuális'' fiatalember és ezért vannak a mai lányoknak olyan nagy melleik. Tudományos tény.''
Lol!
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Elvből nem iszom palackos vizet. Marha nagy biznisz, egyre nagyobb, és a rengeteg látványos reklám ki is termelte a sok sznobot, akik fintorognak és inkább szomjaznak, de nem isznak csapvizet, holott az kevés kivételtől eltekintve semmivel nem rosszabb mint némely palackos víz.
A hülyeség non-plusz ultrája az olyan buboréknélküli palackozott víz, ami még csak nem is ásvány- vagy forrásvíz, csak sima feldolgozott csapvíz (az amire nincs direkte jelölve hogy forrás- vagy ásványvíz, az nagyjából mind csapvízből van).
Másrészt -és ez a sokkal fontosabb- mert függetlenül a palack tartalmától, az előállítás, a szállítás-tárolás és végül az eldobott palackok jelentős fölösleges környezeti terhelést okoznak, miközben a csapból teljesen rendes ivóvíz folyik. Ha azt is figyelembe vesszük hogy Magyarországon milyen arányú a PETpalackok újrahasznosítása, akkor nem érzem túlzásnak azt mondani hogy a palackozott víz kishazánk túlnyomó részén fölösleges, értelmetlen, káros luxuscikk, amit környezettudatos ember nem fogyaszt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Politika
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Rövid előzetest kapott a Mandragora: Whispers of the Witch Tree
- Kutya topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Beszámítás! LENOVO Ideapad Gaming 3 Gamer notebook - R7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 4GB Win10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest