- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:06 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
tobias40
veterán
TELEKOM WIFI EXTRA DUO (STRONG) ezt dicsérik nagyon..
-
tobias40
veterán
Miben volt gyenge?
Akkor inkább pl. a telekom saját mesh rendszere?
2 eszköz hűséggel 11-ért tudnám elhozni,gondolkodom rajta..
-
MaCS_70
félisten
A mesh szerintem a roaming egy megvalósítása. Biztos nem vagyok ebben, de nagyon sok szakcikk szövegezése alapján ez jön le nekem.
MaCS
-
tobias40
veterán
Igazad van,ezt benéztem....
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Így akkor nincs is normális ac-s kliensem amivel tesztelhetném..
Van egy Dell Inspiron 15 3567 -em is azzal,kb 1,5 méterre a rotertől 300/300-at mértem,gondolom ez sem AC-s...

Mindegy csak tesztelgetek...

Most áthelyeztem a routert egy másik helységbe,emeletről a földszintre.
Most a tv alá van betéve a polcra nem túl ideális a hely.
Az a baj nem tudom nagyon olyan helyre tenni ahol nincs nagyon szem előtt,ha beteszem a tv mögé és a fal közé az nagyon leárnyékolja a wifit ?
Tudom nyílt helyre kellene tenni de nem nagon van itt olyan a nappaliban ahol nem zavarna...
-
tobias40
veterán
Egy régebbi DELL5420-al próbáltam meg egy Xiaomi A2 Lite-vel,lehet hogy ezért van ez a gyenge eredmény..
Annyira nem nagy gond csak kíváncsiságból kérdeztem hogy vmi nem jól van nálam beállítva?
Ezek szerint ezekkel az eszközökkel ennyit tud.. -
wong kok wah
senior tag
Felment GUI-ból is... Érdekes. Majdnem biztosra vettem, hogy nem fogja engedni...
-
MaCS_70
félisten
Van neki szép, keretbe foglaló kezelőfelülete, amiben szépen ott vannak egymás után az SSH-kapcsolataim, amelyeket kattintásra elérek.
Onnantól, hogy bent vagyok, már nyilván nem látok különbséget.
MaCS
-
MaCS_70
félisten
Nekem erre a CMD/PS SSH-ra nem áll rá a kezem. Valahogy sokkal használhatóbb egy PuTTY/KiTTY.
MaCS
-
mZoleee
senior tag
Próbáltam azt is, de nem változott semmi...
Aztán az volt a vicc hogy az előző címre frissített minden restartkor a router mint amit használt..
De most végre úgy tűnik jó lesz!
-
envagyok
veterán
Jó, elhiszem.
Csak azért voltam bizonytalan, mert nem egyszer előfordult már, hogy időközben változott valamilyen álláspont idővel. -
MaCS_70
félisten
A lényeg, hogy megoldódott!
MaCS
-
MaCS_70
félisten
Ez fejtsd ki, kérlek, egy kicsit részletesebben!
Eleve mit értesz fix IP-cím alatt -- sokan a routerben foglalt IP-címet is annak mondják.
Mit jelent a full más IP-cím? Az utolsó oktet is megváltozik?
MaCS
-
Kendek
MODERÁTOR
Az OpenVPN másik alhálózatot használ, ez elkerülhetetlen.
-
Kendek
MODERÁTOR
Amit letöltesz .ovpn fájlt, abba lehet beleírni, utána pedig beadagolod a kliensnek. Ezt tudom mutatni példának amit Syno-n használok telepítőszkriptet, keress rá a client.ovpn szóra.
Az eredeti fix IP-den mit értesz? Mármint minek az IP-címére lenne szükséged?
-
Kendek
MODERÁTOR
Ez alapvetően kliensoldali beállítás, szóval ha a szerver nem, vagy nem jól push-olja, akkor is be tudod konfigurálni a .ovpn fájlban. A VPN kliensben pedig beállítható, hogy hagyja figyelmen kívül a push-olt útvonalakat.
Az összes forgalom átirányítása:
redirect-gateway def1 bypass-dhcp
Csak a belső hálózati forgalom átirányítása:
route 192.168.0.0 255.255.0.0 vpn_gateway
route 10.0.0.0 255.0.0.0 vpn_gateway -
MaCS_70
félisten
Ezt a Yazfi scriptet nem használtam, simán csak CLI-parancsokkal (élükön a robocfg-vel) próbáltam VLAN-okat kezelni, de mire zöld ágra vergődtem volna vele, kiderült, hogy nem ez kell nekem.
MaCS
-
MaCS_70
félisten
VLAN van, de csak CLI-n keresztül. Volt már szó erről Merlin fórumában, de Merlin kategorikusan kijelentette, hogy a VLAN-t nem viszi ki a GUI-ra.
MaCS
-
Kendek
MODERÁTOR
Tényleg, ezt félrenéztem.

Viszont tobias40 segítségével már kiderítettük, hogy a 87U-n nem futnak a Go-val fordított binárisok (elvileg minimum 3.1-es kernel kellene). Ha a 68U régebbit futtat, akkor esélytelen, maximum a TunSafe-vel lehetne próbálkozni. Néztem is, de így elsőre nem sikerült lefordítanom ARM-re. -
Kendek
MODERÁTOR
Úgy nézem, hogy az N66U OpenWrt alatt 4.19-es kernelt futtat, ami ugye bőven megfelel a WireGuard-nak.
Linux alá van a WireGuard kernel module (kernel szint), meg a Go-s implementáció (alkalmazás szint). Az előbbinek jobb a teljesítménye, de kompatibilitási okokból pl. az Android-os app is az utóbbit használja.
AC68U-ra már karbantart valaki egy Entware csomagot, ha kell, akkor abból kiszedhető a wireguard.ko kernelmodul és a wg segédprogram. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy kompatibilis-e a gyári firmware kernelével is (elég ha kicsit más a konfigurálása).(#3573) tobias40: Egy alap teszthez elég ha ezt a wireguard-go fájlt megpróbálod futtatni SSH-n keresztül a router-en:
wget -O wireguard-go goo.gl/L97gXo
chmod +x wireguard-go
./wireguard-goHa minden rendben, akkor ezt kell visszakapnod [képernyőkép]:
usage:
./wireguard-go [-f/--foreground] INTERFACE-NAME -
Kendek
MODERÁTOR
A WireGuard nem a processzor architektúráján múlik a router-eknél sem, hanem a kernel verziószámán. Nálam 32-bites módban fut RT2600ac-n és RPi4-en is, nem követelmény 64-bitre fordítani. Mint már párszor írtam, ha valakit érdekel, akkor a Go-s userspace implementációt 87U-ra is meg tudjuk nézni (bár nem garantált annak a működése sem), pl. Syno RT1900ac-n szépen megy.
-
ArthurShelby
addikt
Szerk: a kívánságműsorból kihagytam a wireguard-ot, bár ahogy látom csak 64bites processzorokon van routereknél.
-
Kendek
MODERÁTOR
Szerintem ez a kettő nem ugyanaz a hibajelenség. Itt az a probléma, hogy konkrétan a notify_interval értékével pontosan megegyező időközönként megáll a lejátszás. Utána simán újraindítható mert nem tűnik el a szerver, csak aztán megint leáll ugyanennyi idő múltán.
-
Kendek
MODERÁTOR
A WireGuard normál Linuxos változata kernelszinten fut, ez sosem fog bekerülni az Entware tárolójába. A Golang-ban írt userspace implementációja az ami talán futhat akár 87U-n is, de tesztelni kellene, mert esélyes, hogy még ehhez is túl régi a kernele. Régebben felajánlottam, hogy ha valakit érdekel akkor teszteljük. Synology RT1900ac-re megoldottam a kompatibilitást, de ehhez is kellett valaki aki a routerén csekkolta.
Az OpenVPN biztonságos, igen, de forráskódját tekintve egy behemót, és a titkosítás hardveres gyorsításának hiányában nem túl jó a teljesítménye a routereken. Most már készül az újraírt, következő verziója, de ez még nem teljes, viszont a jelenlegi változatnál jobbnak ígérkezik.
Az OpenVPN esetén a szerver oldaláról lehet push-olni a kliens felé bizonyos beállításokat. Amiket múltkor írtam route és redirect-gateway, azok ilyenek, szóval nem muszáj a kliens konfigurációs fájljában rögzíteni ezeket (és így nem szükséges frissített .ovpn fájl). A Synology routerekre szánt saját megoldásomban fordítva csináltam, vagyis kétféle .ovpn fájl jön létre (RT2600ac_all-traffic.ovpn és RT2600ac_local-traffic.ovpn), és így kliensoldalon könnyen lehet váltogatni közöttük.
(#3435) legelek: Pl. az OpenVPN for Android kliensben figyelmen kívül lehet hagyni a push-olt útvonalakat, és definiálni lehet kézzel egyénieket. Így megoldható, hogy a router beállításaitól eltérően pl. csak a 192.168.1.0/24 forgalma menjen keresztül a VPN-en.
-
ArthurShelby
addikt
Szerk: (csak kifutottam az időből)
Szóval ha kliens oldali a beállítás lehet olyat, hogy az egyik kliensnél csak a lan megy openvpn-en keresztül, míg a másiknál a teljes forgalom? (attól függően, hogy melyik fájlt importáltam a kliensnél) -
the.odzsy
senior tag
Én HGG-t használok és működik rendesen Sőt még plusz opciók is állíthatók.
-
Pistivi
tag
Én kb 2 hete használom a 384.9-est teljesen jól működik . De már mostanában azon kezdek gondolkozni hogy fel kene rakni egy DD-wrt-t.
-
Kendek
MODERÁTOR
Nem telepítetted mert már telepítve volt és nem rakta újra. Ezért kell kényszeríteni, vagyis előbb eltávolítani majd megint telepíteni. Ekkor letölti és a helyére teszi a hiányzó fájlt.
Ha még meg akarod oldani, akkor szívesen segítek. De a legegyszerűbb és leggyorsabb mód ha átnevezed az entware könyvtárát és újratelepíted az egészet. Utána pedig vissza-átrakhatod amit szeretnél, pl. a Transmission beállítófájlját. -
Kendek
MODERÁTOR
Valahogy eltűnhetett a helyéről ez a fájl, telepítsd újra a csomagot:
opkg remove --force-depends libminiupnpc
opkg install libminiupnpcHa más is hiányzik mert mondjuk bele lett törölve az entware könyvtárába, akkor egyéb csomagokat is újra kellhet telepíteni.
-
Kendek
MODERÁTOR
Ez a libminiupnpc így név szerint egy csomag, szóval csekkold, hogy telepítve van-e:
opkg install libminiupnpc
Három probléma léphetett fel, vagy nincs telepítve, vagy sérült a fájl, vagy esetleg nem ott van ahol a transmission-daemon keresi.
-
Kendek
MODERÁTOR
Csak a modem táphibája nincs befolyással a transmission-daemon működésére, sőt, eleve le se kellett volna, hogy álljon. Mást nem tudsz tenni, mint meglesed a hibaüzenetet, hogy mégis miért nem indul el. Ez így eléggé beszédes kell, hogy legyen:
transmission-daemon -f --log-error --log-info --log-debug -g /opt/etc/transmission
-
MaCS_70
félisten
"Telefonon próbálgattam, a pptp gyorsabb volt, illetve az aicloud is gyorsabb volt mobilon. Openvpn-nél nyilván a titkosítás feloldása a nagy probléma a telefonnak, mert gyenge hozzá (magos elméletem)."
Ez egy érdekes kérdés. A PPTP (egyik) gyengesége a 128 bites titkosítás, szemben a többiek, így az OVPN 256 bitjével. Ez brutálisan nagy előnyt jelent számításigényben -- mégis azt olvasom a szakmai anyagokban, hogy az OpenVPN ténylegesen mégis gyorsabb.
MaCS
-
Kendek
MODERÁTOR
A WireGuard a kernellel függ össze, mert alapból kerneltérben dolgozik a legjobb teljesítmény érdekében, amihez viszont kernelmodulra van szükség. Ennek viszont van egy minimális verziókövetelménye, 3.10-es Linux kerneltől fölfele működik. Ez a magyarázat arra, hogy miért csak a 86U-n lehet működésre bírni, az 4.1-en alapul. Ellentétben a régebbi modellekkel, a 87U pl. 2.6.35-öt futtat, vagyis annál esélytelen.
Viszont van a WireGuard-nak user-space implementációja is (mint amilyen az OpenVPN is), a gyári megoldás Golang-ban íródott. Viszont a Go-nak is van minimális Linux követelménye ARM-en, szóval valószínűleg az sem menne. Synology fronton 3.6-os kernellel működésre bírtam, de itt is bele kellett nyúlnom, hogy menjen.
Szerintem amúgy nagyon jó a WG, az OpenVPN-hez képest sokkal egyszerűbb és a routereken lényegesen gyorsabb az adatátvitel, hála a többszálú működésnek és az ARM-barát ciphernek. -
Kendek
MODERÁTOR
OpenVPN-es csatlakozás után próbáld sima FTP kapcsolaton keresztül nézni a videókat, úgy vettem észre, hogy ilyenkor az a legjobb (pl. a VLC tudja). A Samba és az NFS az igen akadozós, még WireGuard-on keresztül sem az igazi. Ha nagyon nem akaródzik normálisan lejátszani, de fontos lenne, akkor esetleg az SFTP-t tudom javasolni VPN helyett (bár ezt alapból nem tudja a router). Az is eléggé biztonságos, de lényegesen jobb teljesítményű adatátvitel szempontjából.
-
Hardstyler01
tag
Nem tudok róla de most hírtelen mi is az?

Most nézem csak 2,4-es wifi nincs

-
la_cc
addikt
+ (#3213) Kendek
Így néz ki a belső hálozatom:
UPC router modem módban, erről megy a net router-be. Az osztja le a NAS-nak, PC-mnek és TV-nek lanon a netet.
Laptop wifin csatlakozik, ott semmilyen ilyen jellegű problémát nem észleltem, csak a TV-s használatkor. Ott viszont már fixen megjelenő problémáról van szó.
Megnéztem, igen újra indult a router. Ez vajon mit jelenthet? Nem vagyok szaki, sorry.

-
tobias40
veterán
Huh ezt most nem értem amit írtál.
Mit és hol és hogyan kell beállítani és miben fog változni az iptv adás vétele?
Most is jönnek az adók szépen,csak megláttam a routerben ezt a fület és emiatt értetlenkedek,hogy mire való és kell-e nekem:!
-
tobias40
veterán
Nincs rajta hdd,Nas-ról töltöm fel a fil-et mint máskor de nem jó vmi..
Eddig jó volt és megmaradt minden beállításom ezért szerettem..Kendek:ha így csinálom ,gondolom bukom a beállításokat..
Érdemes frissíteni egyáltalán vagy "csak" a szokásos biztonsági frissítések vannak benne?
Jut eszembe,usb pendrive van rajta,lehet ez is gond?(eddig nem volt gond)
-
MCs88
aktív tag
Úgy tűnik elhamarkodottan gyanusítottam a wifi kapcsolatot. A hiba oka egy széthullófélben lévő RAID-1 tömb a NASban. Iperf-el, illetve másik vinyóról tökéletes és stabil az adatmozgatás.
-
MCs88
aktív tag
Az 5Ghz csak a bridge-é, a többi eszköz 2,4-en van.
-
Kendek
MODERÁTOR
Régi időkre nyúlik ez vissza, a lényeg, hogy alapértelmezetten 5%-nyi helyet tart fent az ext4 fájlrendszer, amihez csak a root felhasználó fér hozzá (pl. a router rendszere). Akkor érdekes ha egyébként normál felhasználóként betelik a hely. Csakhogy ma már több TB-os fájlrendszerekről is beszélhetünk, ezeknél ez a százalékos beállítás már nagyon elavult.
/dev/sda1, ilyen formában kell megadni, ez egy speciális fájl elérési útvonala. A /dev/sda az az eszközt szimbolizálja, az sda1 pedig az első partíció, amin található a fájlrendszer is.
A tune2fs -m kapcsolójával állítható át a fenntartott blokkok százalékos aránya, csak meg kell azt is mondani neki, hogy melyik fájlrendszeren szeretnéd átállítani. Root jogosultság kell hozzá.
Tehát pl.:tune2fs -m 0 /dev/sda1
Kárt nem lehet okozni vele, szóval emiatt nem kell aggódnod.

-
Kendek
MODERÁTOR
Ha extN típusú fájlrendszer, akkor SSH-n keresztül add ki a
tune2fs -m 0 /dev/sdXN
parancsot, ahol az sdXN az a vinyón levő fájlrendszer. Ez felszabadítja a root számára fenntartott 5%-ot, ami kb. pont a hiányzó rész.
-
ViBo77
senior tag
mondom sokszor 10 nap ... azaz 6-8(+)x10 = 60-80+ nap ... de volt már 150 körül is ... nekem is van rajta szünetmentes és csak azért nincs hosszabb uptime, mert rebootolni kellett vmiért a routert ...
-
MaCS_70
félisten
Nekem is azóta ment a router folyamatosan, hogy felkerült rá a 380.65.6 HGG-Final. Az sem tegnap volt.
MaCS
-
ViBo77
senior tag
Nálam még sose volt, pedig volt már sokszor10 napos uptime-om is ... igaz én még mindig egy régebbi Merin-nel használom ...
-
MaCS_70
félisten
Még nem tudom újraindítani, de majd este.
A router.asus.com megoldást nem ismerem.
Köszönettel: MaCS
-
csucsreg
tag
Köszi, így már világos. Amúgy van ilyen router, hirtelen a Linksys WRT3200ACM jut eszembe, de valószínű az Asusnak is van ilyen.
-
MrZed001
tag
A gond szerintem a UPC nettel lesz. Többszálú letöltéssel lenne érdemes tesztelni. Ha a kettő együtt >400kB -mostani- akkor egyértelmű.
Régebben még panelban volt, és piszkosul utáltam, hogy P2P kapcsolatokat önhatalmúlag limitálta UPC (pláne, ha titkosított).
Kaján vigyorral fogadtam amikor megláttam a hirdetményt, hogy Digi net rendelhető.
Rögtön megszűnt minden ilyen gondom.Én is próbáltam mindenféle módon megoldani, hogy otthoni DLNA szolgáltatást telóra kiküldjem (és így nézzek filmet bárhol). De igazán jó megoldást még találtam.
Szóval maradt az, hogy időben előre felmásolok minden néznivalót a telóra.
-
Kendek
MODERÁTOR
Mármint úgy értem, hogy önmagukban használva és nem OpenVPN alatt. Ezek is titkosítva vannak és elég biztonságosnak számítanak.
Amúgy az OpenVPN-ről tudni kell, hogy csak egy szálon dolgozik, szóval nem is tudja fullra leterhelni a procit. -
Kendek
MODERÁTOR
Én úgy tapasztaltam, hogy az FTP a legjobb OpenVPN-en keresztül, az SMB és az NFS sem az igazi (a médiaszerver pedig ugye nem megy át). Ha felrakod pl. a KODI-t a telódra, akkor ott mindenféle kapcsolat beállítható. De őszintén szólva a legjobb megoldást az FTPS és az SFTP nyújtja fájláviteli szempontból, ezek kellően biztonságosak és a teljesítmény is remek. Viszont ha jól tudom akkor ezeket nem támogatja a Merlin webes felülete sem, csak manuálisan lehetne beállítani.
-
ArthurShelby
addikt
Szerk: kipróbáltam az aicloud-ot, sokkal gyorsabb (persze még ez sem tökéletes, de látszik hogy tekeri a fő router cpu-ját). Igaz, itt az ac56u-t nem tudtam kirpóbalni (hiába adom meg a felhasználónév jelszó párost nem tud bejentkezni, pedig látja az app, csak gondolom windows-nak hiszi hogy guest felhasználót ajánl fel alapból), csak a fő routert.
-
Kendek
MODERÁTOR
Szerintem ezután 386-os lesz, következtetve az eddigiekből (...374->376->378->380->382->384...).
Annyira azért nem drámai a helyzet ahogy látom, mert 384.4-gyel bekerül a 87U támogatása a Merlin-be, és a .5-öt is megkapta. Ha esetleg új funkciókat már nem is kap, de amíg javítások érkeznek, addig nincs olyan nagy gond a routerrel. -
Drenadar
veterán
telefon + pc + tv internet kiszolgálása... ha lehet akkor valahogy megoldani hogy tvről lehessen megosztott tartalmakat lejátszani, ilyesmi.
Éppen az AC 88-ról beszélem le magam, hogy az nekem totál felesleges és drága is, ez még belefér a dolgokba...
-
Dr.FantastiK
őstag
Koszonom.

..es valami olyan 'feature' ami csak az elso verzio Software(k)-ban lett volna es aztan kesobb kivettek ? ?
Tudtok valami ilyesmirol ? ? pl dB sugarzasi ero allitasi lehetosege ? megvan meg ? vagy nem is volt sose ??
-
Kendek
MODERÁTOR
Annyiból korrigálnom kell, hogy az iptables-szel nem lehet tiltani egyazon alhálózat tagjai közötti kommunikációt. Ergo a 192.168.1.3-as IP-t nem lehet letiltani a 192.168.1.0/24-ről. Inkább fordítva, a második routeren kéne beállítani. Vagyis így gondolom, ha 192.168.2 a vendég és 192.168.1 a fő router. Ez így működik nálam, de az ASUS felületén nem lehet hasonlóan beállítani a tűzfalat.
-
Kendek
MODERÁTOR
Ja-ja, ha nincs tűzfalon lekorlátozva, akkor persze eléred a többi eszközt.
Pl. az ARRIS modem webes felülete is bejön a böngészőben a 192.168.100.1-es címen, pedig WAN és NAT mögött van. Viszont egyetlen IP címen is le lehet akár az egész 192.168.100-as alhálózatot tiltani. Ez nálam pl. így nézne ki, a forrás IP lenne elméletben a második router. Most ez a notim, és így már nem jön be rajta a modem felülete. Viszont pl. a tabletemen a böngésző vígan behozza.
-
ViBo77
senior tag
És a "fő" router előtt nincs egy kábelmodem vagy valami ami routerként tudna működni? Mert akkor én a "fő" routert kihagynám és direktbe mehetne a kábelmodembe, így már nagyon kellene érteni a hekkeléshez hogy belekukkantsanak a hálózatodba ...
-
Kendek
MODERÁTOR
Igen, így már kicsit bonyolultabb a dolog. Talán egyszerűbb lenne ha az AP egy második router lenne router módban, kettős NAT-olással. Akkor a fő routeren le lehetne fixálni a másik IP-jét, és tűzfalból tiltani lehetne a belső hálózathoz való hozzáférést. Mondjuk elismerem, hogy Syno-n ezt egy kicsit könnyebb összekattintgatni.
-
MaCS_70
félisten
A Vlan helyzet szerintem egyáltalán nem olyan vészes.
Maga a vlan mint lehetőség adott és CLI-ből simán kezelhető -- csak jó lenne tudni a szintaxisát. Gyanítom, hogy a Tomato-ős szelleme dolgozik a motorháztető alatt, és a vlan konfigurálása egyáltalán nem egy nagy művészet még gépelve sem.
Köszönet a próbálkozásért!
MaCS
-
ViBo77
senior tag
Elvileg tud az Asus vendég hálózatot csinálni amin a lan nem, de az internet elérhető ... az nem jó megoldás neked?
-
Kendek
MODERÁTOR
Egyébként nektek miért olyan fontos otthonra ez a VLAN? Mármint értem a lényegét, de akkor sem világos, hogy miért ilyen jelentős a számotokra.
Amúgy mi a probléma a /jffs/scripts könyvtárban tárolt szkriptekkel? Amit parancssorban kiadsz parancsokat, azt betolod ide és a router indításakor automatikusan lefut. Mivel a rendszer alapvetően egy csak olvasható képfájlból fut, más megoldás nem nagyon van. -
MaCS_70
félisten
VLAN kihozása a GUI-ra:
Tán a SmallNetBuilderen kérdezték Merlint, hogy akár hosszabb távon nem tervezi-e a VLAN beállítások megjelenítését a GUI-en, amire a válasza ennyi volt: "NO".

Amúgy kísérletezem és próbálok okosodni.
A robocfg show parancsra az alábbit kapom:
Segítenétek ezt értelmezni? Előzőleg semmit nem állítottam be, tehát ez az alapbeállítás, általam definiált VLAN-ok nélkül.
-
MaCS_70
félisten
Köszönöm!
Az Általad linkelt megoldás a VLAN, nemigen lehet mást érteni alatta. Konkrétan része a szabványnak, ezena néven.
A bosszantó az, hogy CLI-ből mennie kell, csak kincs kivezetve a GUI-ra, és nem találok hozzá leírást.
-
mZoleee
senior tag
köszönöm!

-
csucsreg
tag
Köszi! Beállítottam 1400-ra. Kíváncsi vagyok bírja-e stabilan.
-
csucsreg
tag
Az overclock parancs-al érhető el, vagy menüben?
-
Kendek
MODERÁTOR
1400-at bírt nekem is, sőt, olyannyira, hogy így is adtam el, CFE-ben módosítva. De olvastam, hogy nem mindenkinek stabil ekkora órajelen, viszont HGG-vel könnyű és biztonságos a tesztelése.

-
Poplacsek
senior tag
Kint van a HGG, lehet tesztelni!

-
ArthurShelby
addikt
Egyelőre ez a május 7 csúszik

-
ViBo77
senior tag
Nálam a telefonom az első ami MU-MIMO képes ... igazából nem látom se előnyét, se hátrányát, de wifin lejön a 400/200 Mbits a netről, ha pár méterre vagyok a routertől

Viszont kis érdekesség! Tegnap a 7 házzal arrébb lévő szomszédunknál jártam (kertes házas övezet) és valamit megnéztem a neten a telefonomom és láttam, hogy bár nagyon gyenge (kb 84dB-es jelerősség) de még képes volt kicsit kommunikálni a routerrel a telefonom ... igaz, hogy légvonalban kb ráláttam a routerre (kb 100-120m) és csak az ablak volt "útban" neki ... ja és természetesen ez mind 2,4 GHz-en történt

-
Pocok256
veterán
Nálam ezt adták a laptopomba gyárilag Killer Wireless-AC 1535. Ez mimo képes. Egyetlen lényeg hogy szoftvert amit adnak hozzá ne nagyon tegyük fel inkább hagyjuk hogy a win kezelje és akkor perfekt lesz.
7260 nekem is volt ugyanazzal a hibával... Nevetséges.
-
ViBo77
senior tag
Hááát, mi nem vagyunk olyan nagy család, de itt is van pl dedikált NAS hogy ezzel se a router-t terheljem ... meg van még 3 okos TV meg 2 tablet 3 okostelefon 4 laptop (ebből kettő céges) és egy asztali PC

Szerk.: Ja és ezek közül összesen 1 MU-MIMO eszköz van csak ...
Sőt 5GHz-et is összesen 2 eszköz használ csak ...
-
ViBo77
senior tag
Korosodik????

Azért kíváncsi lennék, hogy hány magyar családban tudják legalább 80%-ra kihajtani az AC87U képességeit??
MU-MIMO képes kliensek is csak elvétve vannak ... szerintem kell még közel 10 év mire azt lehet majd mondani, hogy már kevés amit tud ez a router a magyar átlagcsaládoknál ...
-
Kendek
MODERÁTOR
Sajnálattal olvasom, bár igaz, hogy lassan azért korosodik már a 87U.
Egyébként mire cserélted le?
-
ViBo77
senior tag
"Hányas verziójú transmission-od van?"
ez az egy ami sajnos bosszantó, ugyanis eléggé régi a transmission verziója rajta ...
-
ViBo77
senior tag
"Szerintem normál otthoni felhasználásra fölösleges a nas, hiszen a routerre kötött hdd is megteszi."
Én ebben nem vagyok annyira biztos ...
Nekem egy Zyxel NAS-om van itthon amin fut a transmission (is) amiben jelenleg 766 torrent van ... ez sem egy erőgép, de van fél giga RAM benne ami csak a NAS-é ... sose próbáltam a router-t befogni ilyen melóra, de szerintem itt már kicsit megnyekkenne, de legalábbis szerintem hamar kifutna az erőforrásokból!
-
sonye
senior tag
Tökéletes lenne a router NAS, ha működne a DM normálisan.
Ez így semmit nem ér nekem.Nem tudom mit kéne még kipróbápni.
Akinél megy ott melyik fw van fent? Még azt lecserélem és ennyi volt.
A NAS meg sokkal többet tud. Synology amit vennék, mert könnyen kezelhető a rendszere.De örülnék ha a DM működne, annyira nem hiányzik a plusz kiadás.
Minden funkció tökéletes, csak a DM dobja el magát.
HDD formázva, router resetrlve, pár letöltísig jó volt a dm, azán megint nem. -
MaCS_70
félisten
Meglepne, ha nem lenne minden nem gagyi UPS-ben túlfeszültség-védelem, de biztos nem vagyok benne. Az általam ismert 10e Ft fölöttiekben biztosan van.
De az áramszünet és a feszültségtüske között van egy sor olyan hálózati zavar, ami semmilyen elektromos, pláne elektronikus eszköznek nem tesz jót, ráadásul nem ritka vendég egy csomó hazai hálózaton.
Abban sem vagyok biztos, hogy az USB-s routerekben lenne bármiféle védelem áramkimaradás ellen a csatlakoztatott HDD adatintegritására vonatkozóan, azaz egy írás közben jövő szünet szerintem rendesen oda tud tenni az adatkoherenciának, ergo gaJra vág ezt-azt.
Egy kisebb fogyasztókat védő UPS tényleg nem egy nagy kiadás a védendő értékekhez képest, nem igazán látom értelmét ezen spórolni.
MaCS
-
Multibit
nagyúr
egyébként szerintem otthonra fölösleges
Mi felesleges otthonra? A NAS, vagy a RAID? Az utóbbi valóban az.
Látom, nem érted az UPS lényegét. A készülékeket védi! -
sonye
senior tag
Merlinnel indult a dolog, de visszaraktam a gyári fw-t.
Itt lehet valami nyűg...
A DM portot elérem néha.
Este legyalulom a HDD-t és újra felcsatolom. Ha így se lesz jó, akkor NAS lesz a vége... -
Kendek
MODERÁTOR
Nekem 6-8.000 Ft-os, ASM1153E és ASM1351 chipes átalakító kábeleim vannak. A routerre az előbbi van dugva, a rákötött vinyó pedig folyamatosan pörög. Eddig még szerencsére nem tapasztaltam semmi rendellenességet.

-
Kendek
MODERÁTOR
-
Kendek
MODERÁTOR
SSH-n tudsz belépni, és parancssorból megy a cp, plusz Entware-es telepítés után a Midnight Commander (mc) is. A lényeg, hogy a router oldalán, a saját rendszeréből induljon a másolás.
-
MaCS_70
félisten
Nem lehet valahogy támogatni a srácot?
MaCS
-
ArthurShelby
addikt
Szerk: ahogy látom, csak az ac86u nem támogatott.
-
MrZed001
tag
AiProtection-ba csak 3 piros: port forward, uPnP és Ping.
Én még mindig úgy gondolom, hogy szimplán beh.lyült.
Egyedül a VPN -> PPTP ami bekapcsolt és user-pass-al, ami tényleg gyanússá teszi. -
MaCS_70
félisten
Így van, ha nem tud valamit, ami rá van írva, az bizony hibának minősül, akár a teljes garanciális időtartam erejéig -- aztán javítság meg, ha tudják!
MaCS
-
MaCS_70
félisten
Három napos visszaviteli lehetőségről nem tudok. Magánszemély 14 napon belül állhat el a távollevők között létrejött fogyasztói szerződéstől, 3 nap mint meghibásodási cseregarancia él.
MaCS
-
appel
őstag
Igen és nem. Az ac88u túl drága, bár a 86u sem olcsó...
-
Kendek
MODERÁTOR
Ilyesmire gondoltam, ezt az NVRAM-os módszert anno próbáltam és jól működött.
-
Kendek
MODERÁTOR
A gyári firmware-ben is alapból használatban van a JFFS. Az NVRAM túl kicsi, pár dolgot át kellett tennie oda az ASUS-nak. De ha arra gondolsz, akkor azok a szkriptek melyeket a Merlin támogat a JFFS alatt, nem használhatóak a gyárival. SWAP-ot ettől még lehet beállítani, csak máshogy kell megoldani az automatikus aktiválását (ez elvileg megoldható egy NVRAM bejegyzéssel).
-
appel
őstag
Attól függ...
Mivel van jól működő dns alapú szűrés a routeren, ezért az alapértelmezés nálam az opendns home (szűrés nélküli profillal), tartalék a google dns. A saját cuccaim google dns. A gyerekek eszközein pedig norton children. -
Pocok256
veterán
1.1.1.1 másodlagosnak meg a 8.8.8.8 at.
-
la_cc
addikt
Mivel a rúter restart megoldja a dolgot én nem hinném, hogy a HDD-t kéne macerálnom...
Ez inkább valami szoftveres gebasz lehet. -
MaCS_70
félisten
A router app miatt nálam nem kapcsolódik be a WAN access - miért is tenné?
MaCS
-
Manka76
senior tag
Nem kell. Nekem kikapcsolt elérés mellet is volt olyan hogy 15 támadás is volt egy nap alatt.
-
Kendek
MODERÁTOR
Azt nem tudom, hogy várakozással mennyi idő után szabadul fel a cím, de azonnal ha az eredeti routeren beállítasz egy eltérőt.
-
Asztee
aktív tag
Kipróbáltam most annélkül is és akkor is ez van.
Azután megnéztem ,amit ajánl : Wifi privacy kipróbálása és hát ez bizony egy fizetős mobil vpn-re akar engem rábeszélni, szóval valszeg azért reklamál itt nekem. Bár furcsa mert kb. 2 hónapja raktam fel a mobilomra és eddig nem volt ilyen baja,ez meg most kb egybeesik az fw (Merlin 384.4.2) frissítéssel bár nem hinném hogy az az oka.

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Star Citizen
- AliExpress tapasztalatok
- Android Auto és Carplay utólag? A Carpodgo Mini kicsi és olcsóbb, mint a nagyok
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Béta iOS-t használók topikja
- Ingatlanos topic!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Proxmox VE
- Gyúrósok ide!
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- További aktív témák...
- Honor 600 Lite 5G Dual SIM 8+256 GB Sprout Green
- !AKCIÓ+GARI! GAMER PC Intel Core i5-14400F/ASUS TUF Gaming B760M/RTX 4070 12GB/32 GB DDR5 5200 MHz
- Asus ROG ALLY X + tartozékok
- G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 CL30 32GB (2 16GB) Fekete
- Üzletből, Macbook Pro Retina 16" 2021,M1 Pro 10mag 32GB RAM/1TB SSD/Metal 16magGPU/Liquid Retina XDR
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z270 i5 7600K 16GB DDR4 256GB SSD GTX 1060 3GB Zalman Z1 CHIEFTEC 500W
- Manli Gallardo RTX 4070 Ti
- Apple Watch Ultra 49mm Titanium - Megkímélt állapot - 97% akku
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- HP EliteBook 745 G6 14" Ryzen 5 pro 3500U - 7 pro 3700U - 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Azután megnéztem ,amit ajánl :