- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #15303 üzenetére
"Nincs is inicializálva a Serial"
"Abban soros porton megy ki az infó nem teló, hanem PC számára. De azzal se jutok előrébb."
Persze, de azt azért feltételeztem, hogy próba erejéig csak tett bele valami kiírást, nem anélkül várta hogy a serial monitoron megjelenjen valami.
"Az AP nevének meghatározása sem ördögtől való"
Igen, de ez AP, és ha be akarsz rá jelentkezni, meg kell keresned az SSID-t, hogy be tudj rá jelentkezni, míg ha te adsz egy SSID-t, akkor azt tudod. Egyik elegánsabb, másik kényelmesebb."az AP létrejön"
Persze, aboolean result = WiFi.softAP(AP_NameChar, "stargazing");
alapján kutya kötelessége létrehozni, ha csak nem valami idétlen
karaktersorozat van az SSID-ben (AP_NameChar), vagy nem rövidebb a PW ("stargazing") 8 karakternél.
Lehet épp azért nem látja, mert nem tudja, milyen néven keresse?
Vagy valami egyéb gond van, hogy az egész valami hardver ok miatt el se indul nála?
Mondjuk resetelve marad az ESP.Én egyébként az egészet kissé másként csinálnám. Nem szeretek minden app-ot felrakni a telefonra, inkább WEB-et használok.
Más, hogy én - mint írtam - mindig direktbe létre szoktam hozni az AP-, nem is próbáltam még anélkül soha.
-
Janos250
őstag
válasz
vegyszer #15294 üzenetére
Én is átnéztem, de nem sokra jutottam.
Az első mindenesetre az lenne, hogy a Serial monitoron a jobb alsó sarokban
nézd meg, ugyanarra a baudra van-e állítva, mint ami Serial.begin-ben szerepel!Az AP nevét valami embertelen bonyolult módon akarod számítani.
"Set unique name of AP" Hát, azért talán magadtól is ki tudsz
találni valami egyedi azonosítót.
Én mindenesetre próbára beírnám direktbe az AP nevét.WiFi.mode(WIFI_AP); // AccessPoint
boolean result = WiFi.softAP("ide az AP nevet", "stargazing"); // SSID, pw.
server.begin(); // start the serverA WDT mahinálást nem is értem, de talán jó. Én úgy gondolom,
hogy nem tart olyan sokáig egy ciklus, hogy ne haljon éhez az a kutyus.A WiFi nekem ránézésre jónak tűnik, bár én nem a connected-del szoktam, hanem így:
client = server.available(); // nem wait, hanem megy tovább
if (client) {
if (client.available()) {
inByte = (uint8_t)client.read(); -
Janos250
őstag
Köszi!
Hát, erről le kell mondanom :-(
Egyébként a type-ot se érem el.
Pl. ugyanebben a fájlban van egy
typedef struct {
bool permanent;
vfs_index_t vfs_index;
local_fd_t local_fd;
} fd_table_t;Próbaként ezzel próbáltam deklarálni, de azt írja ki, hogy:
'fd_table_t' does not name a type
Includolni nem lehet, akkor hogyan lehetne megmondani, hogy hol keresse?
Az idf-ben megvan, tudom, mik vannak benne, a doksikban
- nagyjából - az is megvan, mi micsoda, de nem tudom elérni.
Bár nagyjából mindegy is, hogy a type elérhető-e, ha a változókat nem tudom elérni, mert azok mind static-ok, ez már csak a kíváncsiság. -
Janos250
őstag
El tudom-e érni valahogy programból a .a típusú fájlban lévő dolgokat?
Pl:
Biztosan tudom, hogy a libvfs.a -ban benne vannak a
static vfs_entry_t* s_vfs[VFS_MAX_COUNT]
és a
static size_t s_vfs_count
változók, amiket használ is a program.
Ki tudom-e a programból íratni ezeknek az értékeit?
Ja, és ESP32 , Arduino IDE -
Janos250
őstag
válasz
vegyszer #15270 üzenetére
Ha meg 8266 kell, az meg 1600 Ft, szintén postával helybe szállítva két héten belül:
https://www.banggood.com/Geekcreit-Wireless-NodeMcu-Lua-CH340G-V3-Based-ESP8266-WIFI-Internet-of-Things-IOT-Development-Module-p-1420166.html?cur_warehouse=CN -
Janos250
őstag
válasz
vegyszer #15270 üzenetére
Ha nem nagyon sürgős, 2500 Ft postával együtt, és két héten belül (néha gyorsabban) helybe viszi a postás, vagy a futár. És ESP32, nem 8266, ami még a továbbiakban jól jöhet, hogy erősebb!
https://www.banggood.com/Geekcreit-ESP32-WiFi+bluetooth-Development-Board-Ultra-Low-Power-Consumption-Dual-Cores-Pins-Unsoldered-p-1214159.html?cur_warehouse=CN -
Janos250
őstag
A guta megüt!
Tud valaki segíteni, mert én nem látom a hibát.Includolva van egy .h fájl, ott van a .cpp is.
A .cpp elején természetesen includolva van a .h, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.
A .h elején ott van az
#ifndef
#define
és a végén az
#endif
, de valahogy ezeket nem látja, mert a .cpp-ben újra includolni akarja a .h-t, és emiatt újradefiniálást ír hibának.
Nem vagyok részeg, de nem látom a hibát.
A programok:fileKezeles2021maj02LibHibakeresesProba01.ino
#include "Device2VirtualFileSystem.h" ;
void setup() {
} ;
void loop() {
} ;
/*
Ezt írja hibának:
C:\Users\user\AppData\Local\Temp\arduino_build_664522\sketch\
fileKezeles2021maj02LibHibakeresesProba01.ino.cpp.o:
(.bss.acharCounter+0x0): multiple definition of `acharCounter'
C:\Users\user\AppData\Local\Temp\arduino_build_664522\sketch\
Device2VirtualFileSystem.cpp.o:(.bss.acharCounter+0x0):
first defined here
collect2.exe: error: ld returned 1 exit status
exit status 1
Hiba a(z) ESP32 Dev Module alaplapra fordításra.
*/
Ezek a fájlok:
A Device2VirtualFileSystem.h fájl tartalma:
#ifndef Device2VFS_h
#define Device2VFS_h
#include <Arduino.h>
uint8_t acharCounter ;
#endif
A Device2VirtualFileSystem.cpp fájl tartalma összesen ennyi:
#include "Device2VirtualFileSystem.h"
Látja valaki, mi a hiba?
Kösz! -
Janos250
őstag
Nem teljesen látom át a problémát, de az UNO-n nem működik az sprintf?
https://www.cplusplus.com/reference/cstdio/sprintf/ -
Janos250
őstag
válasz
its_grandpa #15223 üzenetére
Az alapfilozófiával messzemenően egyetértek.
Már az Algol 60-at is azért kedveltem a Fortran helyett, mert Algolban lehetett
sokkal strukturáltabb programot írni, Fortranban nem. A basic sem nagyon adott arra lehetőséget, a Pascal viszont részben igen. A visualbasic persze nagyon jó strukturált és objektumosított, de ott meg egy Országh nagyszótárnyi dolgot kell megjegyezni, propertyk formájában. A Cobol meg annyira szószátyár volt, hogy csak no. A C nyelvet én gyakorlatilag kihagytam, mert a pointerek miatt gyakran hibáztam benne. Ezért szeretem a C++ -t, mert ott már kényelmesen meg van oldva.Rövid nevek, hosszú nevek: ízlés kérdése. Én jobban szeretem a hangosan beszélő neveket a halkan beszélő helyett. Hogy miért InListPassiveTarget a target helyett? Mert a manualban is így nevezik. Ízlés kérdése. (Pap és papné esete)
Ugyanez igaz a konstansra is: Én úgy gondoltam, hogy jobb az, ha ránézésre látszik, hogy a wait4ready (readyToRead_out) hossza csak 2 byte, míg az ACK 7 byte, a többi meg hosszabb. Az ACK csak ACK maradt, mert azt azért általában tudják az emberek, hogy az mi.
Az ESP32 egyébként is jeleskedik a konstansok átdefiniálásában. A jómúltkor pl egy konstans (aminek a bitjei külön-külön jelentenek valamit) esetében már vagy az ötödik átdefiniálásnál tartottam, amikor kiderült a számértéke: 0 . Ha beírták volna oda a nullát, arról ránézésre tudná az ember, hogy minden bitje bulla, mint ha egy átdefiniált sor végén van.Egyébként nem az Ada programot kódoltam át ESP32-re, hanem írtam egyet, szándékom szerint úgy, hogy minél inkább passzoljon az ESP32-höz. Ez vagy sikerült, vagy nem. Ha megnézed az Ada programját, az azért elég más. Én megnéztem. Igaz, hogy ő is kiírja az elején a verzió számot, de ezt - gondolom - ő is a netem olvasta - ugyanúgy mint én - hogy nem nagyon tudjuk, hogy miért, de ez javítja a stabilitást.
Köszönöm a tanácsaidat, fontolóra veszem őket.
Hogy neked így nem szép a program, azt sajnálom, de lesz, ami így marad. -
Janos250
őstag
A kijelzők kezeléséről jut eszembe:
Már terveztem korábban, hogy írok egy illesztést ESP32-re, hogy a kijelzőre sima fájl "C" művelettel (pl. fprintf) lehessen írni, mert az sokkal kényelmesebb, mindent, konvertálást, formázást, egyebeket elintéz magától, de eddig elmaradt. Tud esetleg valaki kész ilyen illesztést, mert ha valaki már megcsinálta, akkor fölöslegesen nem tökölök vele? Egyébként se használok kijelzőt, nálam a kijelző és a kapcsoló a mobiltelefon képernyője (Mindenkinek van valami dilije
) Korábban egyszer valamire másra nekiveselkedtem, de aztán abbamaradt, pedig definiált, hogy hogyan kell csinálni, hogy beilleszkedjen a fordítóba. Nagyjából ment is, de nem kijelzőre, csak hobbi próbaként.
-
Janos250
őstag
válasz
its_grandpa #15203 üzenetére
Igen, igazad van.
Eredetileg valahogy - a nem megfelelő inicializálás miatt - a státus lekérdezés nem igazán jól működött, ezért került be a sok delay, és úgy maradt. Valóban ki is lehet belőle szedni.
delay: nem igazán tudom, mi a helyzet vele, ettől függetlenül. Van ahol azt írják, hogy vtaskdelay-t használjunk. Az biztosan átadja a vezérlést a többi tasknak az adott időre, de van ahol azt írják, hogy a sima delay-t is ugyanerre fordítja, tehát mindegy. Majd egyszer kipróbálom.
A sok magic number szándékosan van így: az Ada könyvtárban ott van minden részletesen, az nagyon univerzális, de igen hosszú is.
Szándékosan olyat akartam, ami rövid, tömör, és az SPI kezelését is megmutatja. Az SPI-ről is tervezem, hogy írjak pár sort egyszer, mert aki csak az UART-ot használta, annak elég szokatlan a filozófiája, hogy nincs benne "csak read". Helyette úgy működik, hogy ha küldünk egy byte-ot, akkor - akár kell, akár nem - jön be is egy. Tehát úgy olvasunk, hogy kiküldünk egy kódot (sorozatot), hogy mit akarunk olvasni, aztán küldjük sorra a haszontalan kódokat, hogy velük együtt jöjjön a hasznos adat.
Elég fura ez pl. amikor a hőelem hőmérsékletét olvasom, ahol a konverter panelnak semmi adatra nincs szüksége, mégis SPI-vel úgy olvasom, hogy KÜLDÖM a felesleges adatokat, mert ezekkel párhuzamosan jön a hasznos adat. (Ez utóbbit csak azoknak írtam, akik nem szokták az SPI-t használni.) Az esp8266-on korábban nem is használtam könyvtárat, hanem a chip select és a clk lábakat mozgattam programból, és a MISO-nak megfelelőt olvastam, a MOSI-nak meg nem is volt megfelelője, mert fölösleges az adott esetben. Azóta átáltam kényelemből az SPI-re annál is. -
Janos250
őstag
Az alapvető gond az volt, hogy összekevertem a PN532 (ami nekem van) chipet egy 522 leírással, így az egyszeri inicializálás miatt volt a gond.
Ez a verzió ESP32-n működik a PN532 chippel.
Van egy 522-es is, de az ugyanezzel a programmal nem megy, majd ha lesz kedvem, tökölök azzal is.
Az egy kisebb téglalap alakú, ez, amit most használtam, az meg egy piros négyzet alakú.
Van persze a komplett Adafruit szoftver, ami jó, és elég sok mindent tud, de hát az ember meg akarja ismerni a részleteketAkkor is, ha az nem lesz olyan univerzális.
Elvileg tud a panel soros és I2C protokollt is, de azt nem próbáltam.
Ez 15.36 Mhz-es, van korábbról 125 kHz-es, de azoknak a megbízható használata nem ment.
Azzal elvileg semmit nem kéne csinálni, mert feltalálták a spanyol viaszt: semmit nem kell vele csinálni, ha közelíted a kártyát, UART-on küldi a kódot. Semmi mást, csak a kódot.
Az első példány, amit vettem, hol küldte, hol nem.
Vettem másikat, gondolván, gyári hibás. Az meg egyáltalán nem küld semmit.
Más:
Ha már megvan, megnéztem pár dolgot:
1. magyar személyi: olvassa, de randomos, azaz mindig mást ad. Ezt a módszert , ha jól tudom, az amerikai útleveleknél vezették be először. Kell hozzá ismerni a titkosítást, hogy visszanyerd a tényleges infót. Csak a kód első jegye állandó:08, ez jelzi, hogy random titkosított.
2.bankkártya: olvassa, és mindig ugyanazt a kódot adja vissza, nincs rajta randomizáló titkosítás (Erste és Revolut kártyákkal próbáltam.) -
Janos250
őstag
Ha valakit később érdekel, tettem fel egy mintaprogramot a PN532-es chipen alapuló 13.56 Mhz-es RFID panelok használatára ESP32-n, hardver SPI-vel megoldva:
https://arduinouser.hu/esp32/PN532_RFID/ESP32_RFID_PN532_SPI_Arduino_Budapest2021apr24.ino -
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15180 üzenetére
Kirészletezve:
ESP321 SPI vonalai összekötve a 13.56 MHz-es olvasó megfelelő lábaival, közben a madzagok "megcsapolva", hogy a SALEAE digitális analizátoron lássam a forgalmat. SALEAE is, és ESP is USB-n gépbe.
Adafruit programját feltöltve az ESP32-be, rendesen működik. Kikapcsolás nélkül feltöltök az ESP32-re egy programot, ami az ESP saját SPI hardverjét használja. Szintén működik.
Kikapcsolás után ugyanez a program nem működik, úgy, mintha az Adafruit valamit átállított volna a slaven. Viszont digitális analizátoron nézve, az Adafruit, és a saját UGYANAZOKAT a jeleket küldi, ugyanolyan időzítéssel. Mi a fenét kellene még vizsgálni, hogy kiderüljön, mi állítódik át az Adafruit hatására, hogy utána a kikapcsolásig működik a másikkal is. -
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15177 üzenetére
Valaki használta már ESP32-n a saját SPI-vel valamilyen 13.56 MHz-es olvasót? Van két olvasóm. Az egyikbe eddig nem sikerült életet lehelni, de a másik hibamentesen működik az Adafruit programjával, viszont ESP32-n vannak gondok. Saleae-n nézve PONTOSAN ugyanazt küldöm ki, időzítések is pont ugyanazok, mégsem tudja olvasni. Érdekes, hogy ha előtte az Adafruit programmal olvastam, akkor jó az ESP SPI driverrel is, de áramtalanítás után már nem. Tanácstalan vagyok. Mit lehet még nézni, ha az analizátor ugyanazt mutatja?
-
Janos250
őstag
Kösz megnéztem, de ezt egyelőre hanyagolom.
Nincs benne a portable lehetőség, legalábbis nem úgy, mint a korábbiakban.
Valahonnan a tartalékból előszedett egy archivált programom, és egyből el is rontotta.
Bemásoltam egy másik működő programot, de rengeteg hibajelzés. Még a Serial.print-et is hibának jelezte. Nyilván aktiválni kéne a könyvtárakat, de az macera lenne, meg azt se tudni, hogyan kell.
Fordítási hiba:
"Compilation error: Error: 2 UNKNOWN: exit status 1"
Hát, ez egy "sokatmondó" hibajelzés.
Leírást a linkelt videón kívül nem találtam róla. Arra is alig jöttem rá, hogy a kihalványított OK gomb nem vált világosabbra, hanem így halványan kell megnyomni. Szóval egyelőre maradok a réginél. -
Janos250
őstag
Kijött az Arduino 2 beta. A szerkesztője más, a többit még nem próbáltam.
-
-
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15066 üzenetére
Srácok!
Vigyázzunk anyanyelvünk tisztaságára akkor is, ha bizonyos körökben ennek az ellenkezője a sikk! Ne kövessük őket!
A brutális az rossz, durva, bunkó, balf.. a latin brutusból. Attól, hogy bizonyos körök szlengjében a brutális nem a rosszat, hanem a jót jelenti, ne kövessük őket!
Bocs az offért! -
Janos250
őstag
Én szándékosan nem tervezek be sehova kijelzőt. Azt szoktam mondani, hogy ott van minden hallgató zsebében a kijelző telefon néven. Belépnek WEB-en, és vezérlik, olvassák, miegymás. Persze más az ipari alkalmazás, és más ez, ahol heti 1-2 alkalommal megy a mérés 1-2 órát. Most meg úgy ment, hogy én babráltam a készüléket, ők meg otthonról neten keresztül vezérelték, miegymás. Én direkt ezt a technikát akarom megmutatni.
-
Janos250
őstag
Igen, én jövőbelátó képességekkel rendelkezem, és úgy sejtem, hogy neked is ebben a csomagban lévőkre lesz szükséged:
https://www.ebay.com/itm/2600PCS-130-Values-1-4W-0-25W-1-Metal-Film-Assorted-Pack-Kit-Set-Resistors/173860010941
de lehet, hogy ez is megteszi:
https://www.ebay.com/itm/600-Resistors-Metal-Resistance-Film-12-each-30-Values-Assortment-Pack-1-4W-1/392918460939 -
Janos250
őstag
válasz
gazso75 #15037 üzenetére
Most kell feltölteni a tartalékokat, mert ha 1-2 héten belül nem rendeljük meg, az már tébolyda lesz a drága és elhúzódó adminisztráció miatt. Ha egy párszáz forintos tételre ki kell fizetni az 1-2 száz forint ÁFA mellé még a többezer forintos adminisztrációs díjat, az bizony kellemetlen lesz. Lehet mondani persze, hogy vedd meg a hazai kereskedőtől, de rengeteg olyan dolog van, ami nincs a hazai kereskedelemben. Lesznek persze továbbra is olyan netes áruházak, amik EU raktárról küldik az árut, de ott jóval kisebb a választék, és amit ott nem találsz meg, kénytelen leszel továbbra is kinnről rendelni. Szóval csinálj leltárt, és amire szükséged lehet, azt gyorsan rendeld meg. Nekem is most vannak útban még ilyen-olyan stiftek, csavarok, szenzorok, dugdosós kábelek, csatlakozók, IC-k, modulok, ESP32-k, tápegységek, FET-ek, miegymás.
-
Janos250
őstag
Az egyik ESP32-n olyan WEB szerver van, ami a 80-as porton kommunikál, hosszú, hogy miért. Mivel itthon is próbáltam, a routeren a kintről jövő port 80-as lekéréseket ráirányítottam
az ESP32-re, és kb egy órát magára hagytam. (ebéd)
Meglepődve láttam, hogy ez alatt az idő alatt 22 alkalommal próbáltak belépni, 12 IP címről:
27 224 137 17
45 45 10 45
46 245 22 225
101 200 204 55 3x
118 89 65 15 3x
128 14 134 170
167 71 39 182 7x
180 252 124 7
184 105 139 68
194 50 14 21
200 107 89 157
205 185 122 102
Ezekkel az URL "toldalékokkal":
/_ignition/execute-solution kétszer
/boaform/admin/formLogin
/config/getuser?index=0 kétszer
/login
/manager/html
/TP/public/index.php
/vendor/phpunit/phpunit/src/Util/PHP/eval-stdin.php
/wp-login.php
admin/login.asp
Az IP címeket a http://geoiplookup.net/ -en megnézve, a legkülönbözőbb helyeken vannak. Főleg Ázsiában, de Amerikában, Németország, Oroszországban is. Még szerencse, hogy az ESP programja, ha számára értelmezhetetlen adatot kap, egyszerűen eldobja.
Ezek szerint az Arduinos megoldásoknál is bizony számítani kell arra, hogy megpróbálnak betörni, ezt le kell kezelni.
-
Janos250
őstag
Valaki kérte pár hónapja, hogy a string kezelésről az ESP32-n dologról írjak le neki pár dolgot.
Ami úgy hirtelenjében eszembe jutott, azt lefirkantottam. Terveztem, hogy majd egyszer rendbe teszem, de az elmaradt.
Én alapvetően lusta ember vagyok, és a lustaság - mint tudjuk - fél egészség, és az egészség manapság nagyon fontos
Ezért aztán így maradt, de felteszem, hátha valakit érdekel.
Ha éppen nincs jobb dolgod, belenézhetsz, ha érdekel.
Ne tessék morogni, hogy fésületlen, tudom. :-)
stringekről valami ESP32-n -
Janos250
őstag
törölve
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #14902 üzenetére
Marhaságot írtam neked!
Te a websocketot kérdezted, én meg a socketot írtam le.
A socket az valóban alacsony szintű, lehet használni, de elég macerás, szerintem nem nagyon érdemes erre az alacsony szintre lemenni.
A websocket viszont egész más. A neten külön kihangsúlyozzák, hogy semmi köze a sockethoz.
Ez egy protokoll, olyasmi, mint a http (http:// , ws://) a http fölött van, arra épül, erősen támaszkodik a javascriptre. Feladata, hogy aszinkron módon a kliens (pl. böngésző) amikor kedve szottyan, küldözgethessen adatot a szervernek, és viszont. Kidolgozott metódusai vannak a kapcsolódásra, küldésre, miegymásra, így kényelmesnek tűnik.
Eddig én nem ismertem, csak most, hogy Tankblock által küldött mintát próbálom megérteni (próbálom), és böngészem a netet, most látom, hogy mi ez.
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #14937 üzenetére
Köszi!
A jelen problémát megoldottam a korábbi segítségetekkel, így felfogtam (nagyjából) a neten leírtakkal kiegészítve.
A programot majd átbogarászom, vannak benne érdekesnek tűnő részek.
A linken is vannak érdekes dolgok
Azt még nem tudom, hogy egy táblázatban:<td style="width: 20 ;background-color:red" >
annak a 20-nak hogyan adok ID-t, ott benn a mindenség közepén,
de ez most nem is sürgős, de majd ha ráérsz, a későbbiek miatt erre még kénék tanácsot.
Köszi! -
Janos250
őstag
válasz
Janos46 #14925 üzenetére
El, persze!
Porogramozni a legkönnyebben ilyennel tudod:
https://www.banggood.com/Geekcreit-FT232RL-FTDI-USB-To-TTL-Serial-Converter-Adapter-Module-Geekcreit-for-Arduino-products-that-work-with-official-Arduino-boards-p-917226.html
Ez állítható 3.3V-ra és 5 V egyeránt a jumperrel. -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #14922 üzenetére
Az este még nekiálltam egy kicsit tanulmányozni a javasciptet és az AJAX-ot, mert úgy láttam, hogy ezt nem úszom meg.
Kezdem kapisgálni, mi az, amit írtál. Tényleg meg lehet azt csinálni, hogy amikor a csuszkát elengedem, egy táblázatot szőröstül-bőröstül
újratöltsek anélkül, hogy az egész lapot újra kellene töltenem, és így nem villog a töltésnél. (Majd egyszer, ha lesz időmleírom összefoglalva, hogyan is kell az ilyesmit csinálni)
Egyébként megnéztem, a FF-nek nem okoz gondot, ha az AJAX-ra nem válaszolok, hanem csak feldolgozom az általa küldött értéket. A gondot az okozta, hogy ha nem válaszoltam rá, de a lapot egyből újratöltöttem. Akkor nem pontosan tudta, mitévő legyen.
Köszönöm neked is, és mindenkinek a segítséget, így a probléma tényleg megoldva, most már elboldogulok vele.
-
Janos250
őstag
"Ezt nem intézi a lib?"
Nem, mert nem használok libet.
Azon a szinten használom, ahol aWiFiServer server(80);
után a
WiFiClient client = server.available();
a client gyakorlatilag soros vonalként használható.
char c = client.read();
utasítással lehet róla olvasni, és
client.println("akarmi");
utasítással meg írni, akárcsak a Serial soros vonal esetén.
Ez így nagyon kényelmes, mert nem kell azon filóznom, hogy a lib mit csinál.Viszont minden kérést nekem kell lekezelnem, és minden küldésről nekem kell gondoskodnom.
Ez így gyakorlatilag egy WiFi/soros bridge. -
Janos250
őstag
Ezzel a következő a gond:
Ha nem írom ezt be, akkor a csuszka elengedésekor a Firefox által elküldött kérés első sora ez:GET /?F=40 HTTP/1.1
ha pl. 40-re toltam a csuszkát.
Ez kényelmesen feldolgozható.
Ha beírom amit javasoltál, akkor 2 kérést küld egymás után a FF :
Az első kérés első sora ugyanaz a jó érték:GET /?F=40 HTTP/1.1
De jön pluszban egy második lekérés is, mégpedig a csuszka állítása előtti URL-el.
Tehát ha például előzőleg azt küldtem el, hogyGET /?f=+10 HTTP/1.1
akkor másodikként ezt is megismétli, ami teljesen rossz, mert adott esetben pl. még pluszban megnöveli 10-el.
Ha beírom:location.replace("/?F="+sliderValueForraloFutes);
sort, akkor jó lesz, csak egyszer küldi, és a jót.
Még azt kell kisakkozni, hogy akkor az előtte lévővar sliderValueForraloFutes = document.getElementById("csuszkaErteke").value;
console.log(sliderValueForraloFutes);
var xhr = new XMLHttpRequest();
xhr.open("GET", "/?F="+sliderValueForraloFutes, true);
xhr.send();
-ből mi hagyható el. Csak kisakkozni tudom, mert az utolsó három sort érteni vélem, gondolom, az kihagyható.
Viszont aconsole.log(sliderValueForraloFutes);
sorról fogalmam sincs, az mire jó, kell-e, vagy sem.
Majd próbálgatom. -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #14909 üzenetére
Na ez lenne a másik kérdésem, hogy ha beírom ezt a sort, akkor az ajax miért nem küldi el? Mert nem küldi el. Számomra ez érthetetlen.
Mellesleg a netet bogarászva találtam olyan utalást, hogy valahogy a # karakter használatával el lehet azt érni, hogy a lapnak csak egy részét frissítse, de semmi konkrétumot nem találtam arra, hogy ezt a WEB lapon milyen script utasítással lehet elérni, és hogy akkor a szerver mit válaszoljon rá. Jelenleg ugyan számomra nem létkérdés, mert az egész html szöveg 6 kbyte, de a kíváncsiság!
Én azt hiszem, egyre többen fognak Arduino alapon netes vezérléseket csinálni, de semmi megfelelően összeszedett tutorialt nem találtam, ahol egyben le lennének írva a legfontosabbak.
-
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #14907 üzenetére
Közben megoldódott
Ha azxhr.send();
után beírom:location.replace("/?F="+sliderValueForraloFutes);
akkor azt csinálja, amit szeretnék.
Gondolom, az xhr.send(); így ki is hagyható, de ezzel most nincs időm foglalkozni, majd holnap kipróbálom.
Köszi mindenkinek a rávezetéseket. -
Janos250
őstag
Helló!
Köszi, most jutottam oda, hogy kipróbáljam:
Nekem eredetileg ez van:oninput="document.getElementById('folyamatosKiiras').innerHTML = this.value"
Te ezt javasolod:document.getElementById("folyamatosKiiras").innerHTML = sliderValueForraloFutes;
Bár nekem, laikusnak eléggé hasonlónak tűnik a kettő, de kipróbáltam. Változást nem okozott. :-( -
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #14900 üzenetére
A WEB lap szerkezete is változik a beérkezett válasz szerint.
Mondhatnám, hogy másik lapot kell küldeni egy bizonyos érték alatt/felett.
Vagy egy egyszerűbbik:<tr>
<td style="width: 40%;background-color:red" > </td>
<td style="width: 60%" > </td>
</tr>
Itt a 40 a 14863-ban szereplő value érték, a 60 pedig a 100-value.
Hiába mondod nekem, hogy oldjam meg javascipttel, ha egyszer nem tudom. Szájbarágósan, mint a hülyegyereknek: konkrétan milyen javascript utasítást írjak hova, hogy ez változzon a lap újratöltése nélkül?A socket dolgot nem értem: ha összekészítem a socket csomagot, mit kell beletennem, hogy:
- elküldve, a böngésző ezt fogadja is anélkül, hogy kérte volna
- és csak az adott részt változtassa meg
Mindezt úgy, hogy a böngésző nem kéri az adatot. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #14902 üzenetére
A websocket a fizikai és a http (vagy egyéb) között van. Persze ez elég nagyjábóli megközelítés. A neten a kommunikáció IP alapon történik, viszont például ugyanazon a gépen egyszerre több program is használhatja a netet, pl. több böngésző is lehet újra megnyitva.
Ezért nem elég, hogy egy szerver csak a cél IP címét adja meg, meg kell hozzá adni még egy 2 bájtos egyedi azonosítót is, hogy a válasznál lehessen tudni, hogy melyik alkalmazásnak kell továbbítani az üzenetet. Ez a plusz 2 bájt a port. Amikor egy böngésző elküld egy kérést egy szervernek, akkor küld hozzá egy port számot is, amit a küldő gép határoz meg úgy, hogy olyat választ, amit ugyanazon a gépen másik alkalmazás éppen nem használ. Ezt az IP+port együttest, mint socketot kezeli egy egység. Tehát pl. ESP32-n: Ha WEB szervert használsz, az kapcsolatot tart egy alacsonyabb szinttel, ami olyan elérést ad, mintha pl. soros port lenne. Lehet rá írni, lehet róla olvasni. Ez a szint egy socketban adja tovább a kérést egy alacsonyabb szintnek. Ez a nem profi rendszereknél gyakran az lwIP szabad felhasználású egység. Ez aztán összerakja a továbbítandó csomagot (legalábbis egy részét), és beteszi egy memória részbe. Utána szól a hardvert legalacsonyabb szinten kezelő résznek, hogy ott van ebben a tárolóban egy csomag. Az fogja, átmásolja a hardver
saját tároló területére, és utasítja a hardvert, hogy küldje el.
Ebben a csomagban már benne van, hogy a választ melyik socket (IP+portot kezelő egység) részére kell visszaküldeni. A hardver még ehhez a saját MAC címét hozzáadva, egy adott MAC címre küldi, amit az ARP nevezetű rész határoz meg. Ezt úgy teszi, hogy egy mindenki számára szóló üzenetben kérdezi az összes, ugyanazon a madzagon lévő gépet, hogy ez az IP cím kié. Ha senkié, akkor a routernek küldi. A user által használt legalacsonyabb szint a socket szokott lenni, azaz megadott szisztéma szerint összekészítesz egy csomagot, és azt adod át neki. ESP32-n én nem használom, mert a serializált szint kezelése sokkal egyszerűbb, de gyakorlatilag ez socket szintű programozás, csak megúszom a csomag összekészítésének a melóját. -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #14871 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek. Azért link, mert annak előzménye van, ezt tavaly mutattam, ahhoz akarnék kapcsolódni. Bár gondoltam, hogy mégis átállok buttonra, de a 14867-ban írt megoldás jól működik, az marad egyelőre.
Javascriptben intézném a hívást? Na, az nem megy, mert hülye vagyok a javascripthez.
Ezért nem boldogulok a 14863-ben leírt problémával se. Ott aXMLHttpRequest
helyett kellene valami javascriptes megoldás, de nem tudom mi. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #14868 üzenetére
Elég furán nézne ki, ha azt kellene mondani 30 főnek, hogy a mai online órára olyan gépet használjanak, amin van crome, mert csak azzal működik, holott éppen azt (is) akarom demonstrálni, hogy milyen pofonegyszerűen lehet ilyesmire egy 2000 forintos kontrollert használni.
"böngésző mint program viselkedését a konfigurálás határozza meg, a html kezelésére lehet hatással a css, ezek elkülönülnek egymástól"
De számos olyan dolgot lehet CSS-be tenni, ami a böngésző működését befolyásolja. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #14866 üzenetére
Köszi, ez eggyel több infó. Ha ezt is beállítom, akkor tényleg nincs preconnect. Viszont az a baj, hogy ezt a felhasználó gépén kellene állítani. Próbáltam túrni a netet hogy az "a"-ra a hovernél van-e olyan lehetőség, hogy CSS-ben letiltani, de - úgy látom - nincs. Mindenfélék vannak a hoverre, hogy hogyan tudom a színét szabályozni, a képet fejreállítani, meg hasonló dolgok, amire mikor böngészem a netet, azt szoktam mondani, hogy ezek helyett a gyerekes dolgok helyett inkább a tartalomra kellett volna koncentrálni.
Így ez maradt:WiFiClient client = server.available();
if (client) {
previousTime = millis();
while (!client.available()){
if ( (millis()- previousTime) > 10 ) {
client.stop() ;
// printf ("megszakitva\n");
break;
} ;
} ;
Azt, hogy ne blokkoljon, megoldja, és a tényleges elérést nem akadályozza.
-
Janos250
őstag
Még egy kérdés, hátha tudtok segíteni:
Ilyen mikrokontrolleres WEB-es irányításoknál gyakori, hogy a böngészőből valamilyen adatot kell eljuttatni a kontrollerre, hogy az avatkozzon be. Például csökkentse a fényerőt. Nálam most éppen a fűtést.
Lehet persze több módon is megoldani, de nekem tetszik a csúszka (slider) megoldás. A gondom az, hogy nemigen értek hozzá, és eddig nem sikerült megoldanom, hogy az értéket úgy küldjem el, hogy a
teljes WEB lapot frissítse, és ezek az új értékek kerüljenek a lapra mindenütt. A XMLHttpRequest() példánya elküldi az értéket, az rendesen be is érkezik, le is tudom kezelni, de ennek épp az a lényege, hogy úgy küldi el az értéket, hogy ne kelljen az oldalt újratölteni. Ha teszek be utána bármi frissítő sort, akkor meg nem küldi el az adatot. Tud valaki segíteni megoldással?Leírom a részletet részben azért is, hátha más is alkalmazni akarja, mert egyébként kényelmes. Aki akarja, próbálja ki!
.csuszka { /* Ez a teljes csuszkara vonatkozik */
-webkit-appearance: none; /* Hides the slider so that custom slider can be made */
/*appearance: auto; */ /* bongeszo fuggo kinezet */
width: 100%; /* teljes lapszelessegu legyen a csuszka FF spec? */
height: 25px; /* sav magassaga csak px-ben lehet megadni */
background: #d3d3d3; /* sav szine */
outline: none;
opacity: 1; /* (at)latszosag ha 0, akkor semmi nem látszik, csak a hatter */
}
.csuszka::-moz-range-thumb { /*-moz-range-thumb a csuszka gombja*/
/*csak Mozilla ismeri*/
width: 25px;
height: 30px;
border-radius: 50%;
background: #4CAF50;
cursor: pointer;
}
function forraloszazalek(element) {
var sliderValueForraloFutes = document.getElementById("csuszkaErteke").value;
console.log(sliderValueForraloFutes);
var xhr = new XMLHttpRequest();
xhr.open("GET", "/?F="+sliderValueForraloFutes, true);
xhr.send();
}
csuszkával változtatott forraló fűtés(utána frissíts!) % :
<label
id="folyamatosKiiras"
style="padding-left:5px;">
</label>
<input
type="range"
min="1"
max="100"
step = "1"
value="40"
class="csuszka"
id="csuszkaErteke"
onchange="forraloszazalek(this)"
oninput="document.getElementById('folyamatosKiiras').innerHTML = this.value"
>
-
Janos250
őstag
Sajnos nem oldotta meg a problémát. :-(
Érdekes, hogy ha a router mögötti lokális hálón lévő gépről lépek be,
akkor gyakorlatilag nincs probléma, de ha a "világból", akkor marad a gond. Nem tudom a fejlécből kiszűrni, mert csak felépíti a kapcsolatot, de egyetlen huncut bájtot se küld. Majd azt próbálom meg, hogy ha a kapcsolat felépült, és rövid időn belül nem jön adat, akkor törölje a kapcsolatot. (client.stop). Az lenne jó, ha a html kóddal (pl. valami CSS) tudnám ezt a dolgot letiltani.
A neten vannak cikkek arról, hogy az ESP32 néha rosszul kezeli a netet, de ezek állítólag a most februári 1.0.5 verzióval megszűntek. Meg egyébként se valószínű, hogy az ESP csinálja, mert honnan tudná magától kitalálni, hogy ott a távolban a FF lapján a user a cursot a link fölé vitte. Meg csak a FF-ban van ez a gond. -
Janos250
őstag
Köszi mindkettőtöknek. Lehet, hogy jó lesz, hogy újraindítottam az FF-t. Viszont most valami már zűr van, mert most meg nem éri el az ESP-t semmi, ennek az okát majd keresem.
-
Janos250
őstag
Tud erre valaki magyarázatot? És megoldást,
ESP32.
WEB lap.
Vannak benne linkek, amik működnek is, sőt épp az a baj, hogy nagyon is működnek Firefox alatt.
Elég, ha a linkre ráviszem a cursort, akkor ugyebár alul megjelenik az URL, de nem csak megjelenik, hanem küld egy kapcsolódás kérést a szerverre. Az asztali gépen lévő Firefox is, és a telefonon lévő is ugyanezt csinálja. Crome nem.
Hogyan lehet megoldani, hogy ha Firefoxon a link fölé viszem a cursort, ne cseszegesse az ESP szervert, mert kapcsolódik hozzá, de ha nem nyomom meg, akkor nem küld adatot, de blokkol, míg le nem jár az idő.
A linkekben én semmi kifogásolni valót nem látok:<a href="http://86.xxx.xx.xxx:50000">frissít </a>
<a href="?k=-10">-10</a>
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #14850 üzenetére
De, ugyanolyan!
Ugyanolyan, mint például a Dell laptopnál, hogy pw van a BIOS-on, és nem tudsz belépni. Elvileg ha az első tulajdonos vagy, akkor a DEll valami kapcsolatfelvétel során megadja (ne tudom ingyen-e?) a kódot, de ha pl. kézalatt vetted a laptopot, nem kapod meg, mert olyan adatokat kérdez, amit nem tudsz.
Tudom, ha az ember sokáig keresi, persze erre is van megoldás, ami valóban működik is. :-) -
-
Janos250
őstag
válasz
mester19 #14840 üzenetére
A Codefon proximity kártyaolvasója 125 kHz-en működik. Ha nem ilyen olvasót vettél, akkor nem tudod olvasni. Én USB olvasót használok, az megfelelően működik.
Írható kütyü átírását nem próbáltam. Amikor új egységre van szükség, felprogramozom a kaputelefon kapunál lévő egységén.
Ha ügyetlenül csinálom, akkor mondjuk másfél perc, egyébként meg kevesebb. Persze kell hozzá a központ mesterkódja, ami a panelra van írva, de a szerelők előszeretettel írják át olyanra, amit csak ők tudnak, mert egy ilyen kulcstartó 100 Ft itt Magyarországon is, de a szerelők meg 1-3 ezer Ft-ért programozzák be.
Van benne egy EEPROM, azt kivéve én Arduinoval olvasom.
Korábban vettem olyan olvasó kártyát, amiben már van egy STM8, ami dekódolja a jelet, és közvetlenül soros vonalon küldi az Arduinonak, de az gyakorlatilag használhatatlan. Az egyszerűbbik (gyakoribb) az állítólag jó, de azt még nem próbáltam. -
Janos250
őstag
Szevasztok html-hez értők!
Az ESP32 WEB lappal akadt egy problémám.
Egy html fejében ez van:<meta http-equiv=refresh content=50 >
Vagyis 50 másodpercenként frissítsen.
A baj az, hogy GET-el értéknövelések (link, és beírva utána a növekmény) vannak a lapon, pl.:<a href="?kolo=+10">+10</a>
Ha ezt megnyomjuk, utána minden frissítésnél ezt küldi el.
A kérdőjel elé nem írhatom be az IP címet, mert az hol ennyi, hol annyi.
Nem akarom más módon megoldani href helyett, mert nagyon sok helyen kellene átírni, igazgatni, miegymás.
Mit írjak a href, vagy a content után, hogy frissítésnél ne legyen ott kérdőjeles rész?Kösz, ha van ötlet.
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
Ezek a könyvtárak hol vannak?
#include <sys/mount.h>
#include <dlfcn.h>
#include "inkview.h"
Abban a lefordított fájlban?
Mert akkor csak olyan rendszerrel tudod lefordítani, amin azt is fordítotték.
Nyelvi szempontból semmi különös nincs benne, akár egy ESP32 alá is simán le lehetne fordítani, de - úgy látom - vannak benne spéci dolgok (pl. karakterek kezelése), azok - gyanítom- egy adott rendszerhez vannak, mert azok nem részei a nyelvnek.
Akkor muszáj ahhoz fordítani. -
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #14717 üzenetére
Gyártottam én is régebben positiv20-al, kék fóliával/printerrel, NYÁK lapra tussal rajzolva, miegymás, de meguntam.
Bár már eszembe jutott, hogy a positiv20-as lapot lézergravírozóval levilágítani, tulajdonképpen jó lehet. Vagy a lézergravírozó feje helyett felrakni a "fúrót" ami persze inkább maró, és azzal a kontúrokat kimaratni. De ugyanígy a lyukakat is ki lehet fúratni, de a lyukgalvanizálás az amatőr szinten lehetetlen. Odáig jutottam, hogy megrendeltem hozzá a fejet, de úgy érkezett meg, hogy az egyik furatban nincs menet. Kaptam 10 $ bánatpénzt, de a fejet még azóta se raktam fel. Nem is nagyon használom, mert nagyon füstöl, így csak szabadban, vagy jó szellőzéssel, elszívással lehet jól használni.
Csak amikor lemegyek vidékre, ott játszadozom vele.Azért tíz darab, mert a tíz ugyanúgy 5 $, mintha egyetlen darabot rendelek. Akkor már legyen tíz, hátha valamire jó lesz. Jelenleg is van pár elfekvő panel, de kenyeret nem kér, egyszer még jó lehet.
Elég nagy a padlás. -
Janos250
őstag
válasz
its_grandpa #14713 üzenetére
A 12F-eket én is forrasztgattam, a "fehér" panelokra (még mindig van néhány ilyen üres panelom), de annak nagyobb a lábtávolsága, mint az ESP32-nek. Persze, egy drónnál (is
) lényeges a méret, de nálam csak olyan használatok fordulnak elő, ahol tökmindegy mekkora, sőt, ha nagyobb, könnyebb vele bánni. Régen kevés panelt csináltam, mert macerás volt. Fekete szalaggal ragasztottuk az átlátszó fóliát 2:1-ben, aztán ment a fotóshoz, majd a panel gyártóhoz, akik igen erőteljesen megkérték az árát. Nem is igen gyártattam, inkább univerzális panelokra raktam az alkatrészeket, és madzaggal összeforrasztgattam őket. Meg a dugdosós panelon csináltam. Aztán az Eagle ingyenes verziójával csináltam pár panelt, amit itthon legyártattam, de többnyire maradt a vezetékes forrasztgatás, amatőr szinten ez is megteszi.
Aztán mostanában rákaptam az easyEDA programra.
Online bejelentkezek, megrajzolom a kapcsolási rajzot, majd egy gombnyomás, és PCB készítés. Persze ide csak felhányja - szokás szerint - az aljára az alkatrészeket, nekem kell elhelyeznem, és a vékony vonallal légvonalban bejelölt összekötéseket megcsinálni. Állítólag nagyon gyenge az autoroute funkciója, én nem is használom. Aztán amikor kész, egy PCB rendelés gomb, és átirányít a jlcpcb oldalra, ahol már minden be van jelölve, nem érdemes változtatni. Aztán fizetés. Pár hónapja még 5 panelért fizettem 5 $-t, de most már 10 db. 5$. Kiválasztom a szállítási módot az éppeni sürgősség, és a "mennyit szánok rá" függvényében, mert a szállítás elég drága, ugyanis ezeknek a paneloknak bizony van súlyuk.
A legutóbbi rendelésemnél kettő 10x10 cm-es panel 10-10 db, így a gyártás összesen 10 $, de a szállítás 20 $, viszont a múltkor is 8 nap alatt megjött. Ha meg ráér, akkor jöhet a lassabb, olcsóbb szállítás. Leggyorsabb a DHL, de az jócskán megkéri az árát.
Ezeket nem is neked írtam, hanem azoknak, akik foglalkoznak amatőr szinten ilyesmivel. Én saját tapasztalatok alapján nagyon javasolom a panel gyártását, nagyon megkönnyíti az ember dolgát, sokkal kevesebb hibalehetőség, több sikerélmény, mint ha dugdosnánk. A dugdosós panelon!
Ui.:
A drónnál RTK GPS-t használsz, vagy csak simát?
Ha csak simát, mekkora a visszatérési pontossága? -
Janos250
őstag
Már fúrják a legújabb panelomat
Van rajta 4 FET, EEPROM, SD kártya csatlakozó, I2C, SPI, SERIAL csati, 2 konverter (hogy 48 V-ot is tudjon), csomó adatláb csatlakozó, minden jumperelhető.
4 csatornás fűtést fog szabályozni. A mért hőmérsékleteket WiFi-n kapja, az alapján szabályoz, és logol az EEPROM-ba is, meg SD kártyára is.
10x10 centis, darabja fél $ (150 Ft) + szállítás, ami persze nem kevés, de ennyibe itthon egy Jó reggelt kerül.
Remélem, nem rontottam el semmit, mert akkor rendelhetem újra.
link -
Janos250
őstag
válasz
Gyula84 #14692 üzenetére
Az első sor a 38.13. Ezt kell figyelni, és ha ez magas akkor riasszon.
Próbáld ki, működik-e? (hirtelenjében ez jutott eszembe, de biztos van jobb is)Tedd be ezt az utolsó } elé:
double t;
sscanf(buf, "%d", &t);
Serial.print ("t="); Serial.println (t);
Ha sikerült ezzel átrakni a t-be, akkor utána ennek a vizsgálatával kell folytatni.
-
Janos250
őstag
Rendben, ezen nem fogunk összeveszni, de én továbbra is azt vallom, hogy ne csak azokat a felületeket kössük rá a zöldsárgára, amiket
meg tudunk érinteni, hanem azokat is, amik egy esetleges tűz esetén feszültség alá kerülhetnek. Ez csak növelni tudja a tűzbiztonságot, csökkenteni - szerintem - nem. Ha már ég a ház, akkor az a legkisebb probléma, hogy eggyel többször csap le a relé. Egyébként is javasolt havonként ellenőrizni, ami ugyebár ugyanez: megnyomjuk az ellenőrző gombot, az egy 1k-s ellenállással összeköti a fázist és a védőföldet.
Én a laborban valóban le is ellenőrzőm havonta az összes asztal fi reléjét. -
Janos250
őstag
Srácok!
Az easyEDA-t használja valaki?
Az egyik általam megtervezett modul lábait nem engedi a felső rétegen huzalozni, csak az alsón, pedig látszólag mindent ugyanúgy csináltam, mint a többinél, és nem jövök rá, mi a hiba.
Mellesleg arra sem jövök rá, hogy a symbol és a footprint lábak egymáshoz rendelése menüt hogyan is lehet előcsalogatni, pedig emlékszem régebbről, hogy valahogy lehet. -
Janos250
őstag
válasz
Gyula84 #14686 üzenetére
Mivel a VirtualWire-t még soha nem használtam, így csak tippelek.
Az ez
"if( vw_get_message(buf, &buflen) )"
utáni kiírás működik?
Ha igen, akkor meg kellene nézni, hogy mi van a buf-ban.
Az "lcd.write(buf[i]);"
után beírod, hogy Serial.print(buf[i]);
és a } után, hogy Serial.println();
A soros monitoron megnézed, mi jött be, és annak ismeretében lehet továbblépni. -
Janos250
őstag
Egy relével egy 1k ellenállón keresztül összekötöd a fázist a védőfölddel (zöldsárgával). Egyből lekapcsol a fi relé.
De CSAK AKKOR, HA ÉRTESZ HOZZÁ, és le tudod ellenőrizni, hogy a védőföld szabályosan van bekötve és működik, mert ha nincs bekötve rendesen csak tessék-lássék ott van, akkor életveszélyes az ügy. Persze a szabálytalan bekötés enélkül is életveszélyes.
Ha nem értesz a villanyszereléshez, nehogy megpróbáld!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OTP Bank topic
- Gaming notebook topik
- OLED monitor topik
- Autós topik
- Kicsomagolták a Vivo X Fold 5-öt (videó és fotók)
- Path of Exile (ARPG)
- Tőzsde és gazdaság
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest