- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
fpeter84 #2777 üzenetére
Nem kell... ha mondjuk veletlen generatort csinalsz...
(#2778) gyapo11 válasza fpeter84 (#2777) üzenetére
Ott a vedodioda, majdcsak megvedi.(#2776) fpeter84 válasza v2_rider (#2767) üzenetére
Nem tudom, hogy mit szeretsz azon a PIC-en, en inkabb egy Cortex M-et ajanlanek. Van Arduino is. Mondjuk a Teensy 3.2. Ha nem kell az Arduino, akkor ott vannak a STM32 Discovery board-ok. (En azt szeretem. Plane, ha ingyen kapom.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #2769 üzenetére
Olyasmi, mint amikor az oszcilloszkóp probjának a végét megfogod az ujaddal ott lesz egy jel a levegôbôl. (Te vagy az antenna.)
A kimenetben van egy csomó tranzisztor. Azok akkot is ott vannak, ha bemenetnek konfigurálod. Mind szivárog kicsit. Nem tudod, hova áll be. Ez mind a hômérséklettel változik. Ráadásul, mind kondenzátor is, amiket töltöget, meg kisütöget. Tehát az idôvel minden változik, folyamatosan.De én még mindig azt mondom, érdemes ezt kipróbálni akkor, amikor van egy kis idô próbálgatni.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #2762 üzenetére
Ahhoz, hogy megértsem a lehúzó ellenállás létjogosultságát, ahhoz ismernem kéne a digitális áramkörök lelki világát?
A Kirchhoff-törvényeket kéne először!Tehát 5V -> kapcsoló/szenzor -> bemenet. Ez így miért nem jó? Vagy ha az 5V-ot ha közvetlen rádugom a bemenetre? Mi azzal a baj? Azt hinném mér rajta egy 5V-ot az ADC, aztán mindenki örül.
Ne hallgass senkire! Próbáld ki, és meglátod. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2748 üzenetére
Ha egy csatornán kezeled a felfutó éleket, akkor 400Hz. Ha mindkettőn mindkét élet, akkor 1600Hz. Én nem hiszem, hogy ez gond lehet. Megszakításból csinálnám...
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2746 üzenetére
Igen, használtam, de nem arduinoval. Annál sokkal komolyabb dologhoz kellett. Szóval az arduino framework integrációról gőzöm sincs. Mi a kérdés amúgy?
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2744 üzenetére
Biztos, hogy rotary encoderre gondolsz, vagy incremental encoder? Ez a lego robot prodzsekt?
-
tvamos
nagyúr
válasz
soldi3r #2729 üzenetére
Az eredetit meg kell fizetni! Legalább nem a hülye kínai usb-serial ic van rajta.
(#2726) Teasüti válasza gyapo11 (#2722) üzenetére
Miért csinálnának olyat? Az Unot eléggé meg kell erőszakolni, hogy 20 kimenete legyen. Oké, unalmamban, régen csináltam AVR-rel 128 csatornás matrix kijelzőt, ahol minden cdatorna PWM volt, de ez már felesleges! -
tvamos
nagyúr
válasz
Arduino Lab #2683 üzenetére
Nagyon jó!
Van még hova fejlődni, de jó kezdet.
Alig publikáltad, máris elavult. Már Microchip cég. Milyen fura fintora a sorsnak.
Remélem, egyre több alternatív processzoros board lesz, kicsit régi már az AVR platform.
Szerintem egy rendes IDE-néz csak jó lenne egy rendesen működő debugger. A beágyazott terminál méd nem az. -
tvamos
nagyúr
Kaptam ma egy szomoru levelet...
since Monday last week Atmel is part of Microchip -
tvamos
nagyúr
válasz
fpeter84 #2676 üzenetére
Nagyon régen (vagy 6-8 éve) próbáltam mega8-cal, az jól működött. Semmi gond nem volt vele. Mondjuk nem az Arduino frameworkkel. (A régi Arduinokon is mega8-cal volt a serial usb. Nem?) Én NTC hőmérsékletet küldtem pc-re, vcom-on. (Node assembly programot kellett írni.)
Szerintem már felesleges ezzel kinlodni. Vannak ebay-en (banggoodon) ezek a Pro Micro ATmega32U4 boardok. Olcsóbban nem nagyon megy máshogy sem. -
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #2667 üzenetére
Ne erts felre, en assembly programozassal kezdtem, meg c-ben programozok, de egy ha egy ezressel tobbert van sokkal gyorsabb processzor, en 1-2 darabert nem szerencsetlenkedem. Ha 20-50 ezerrol van szo, (vagy evi 1 milliorol,) akkor igen, de akkor nem is Arduino. Szerintem ezert folosleges megtanulni.. Ha valaki kihivast lat benne... akkor gyorsan felejtse el!
-
tvamos
nagyúr
válasz
fpeter84 #2658 üzenetére
Hat, neha benez az ember dolgokat. En is... Nem tudom, hogy aki a tutorialt irta, az mennyire szakember, vagy eppen megorult, hogy mukodik neki valami, es leirta. Mert mukodni, mukodik... valoszinuleg.
(#2655) Danex
Egy 5V-os tápról menne
Ez igy jo lehet. Arra akartam celozni, hogy ha bovitened, es felkerul tobb rele, akkor az Arduino LDO-ja nem fogja birni. De kulso taprol, az jo. -
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
Az ott izzo lampahoz jo, de a MOC3021 nagyon nem szereti az induktiv terhelest. (Meg amugy a halozati zavarokat, tulfeszultsegeket sem. Az adatlapon, ha jol emlekszem van javasolt r-c snubber, azt nem hagynam el.) A MOC3051 sokkal jobb ilyen szempontbol. (Persze, sokkal dragabb, es van olyan eset, amikor mar az sem eleg.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #2583 üzenetére
Sajnos nem segitett.
Marad az oreg Lenovo a tesztelesre... ami eleg... nyogve nyelos.
Koszonom, hogy probaltatok segiteni! -
tvamos
nagyúr
Probalom hasznalni az MIT App inventor 2-t, HC-06-tal, de most az van, hogy nem tudom hozzaadni a Trusted Devices-hoz, es egyaltalan nem mukodik. (A regi Android 4.1 telefonomon menne ugyan, de ott meg maga az App Inventor docog.) Nem tud erre valaki megoldast?
Ja, Sony Experia Z3 a telefon. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2575 üzenetére
En az LTSpice-ot hasznalom, szuro meretezeskor is. Nem kell szamolni, csak probalkozni. Ha berajzolod a chip belsejeben levo S+H aramkort, akkor azt is kiprobalhatod, hogy fog a valosagban mukodni az aramkor. Nagyon erdekes egyszer kiprobalni az ilyesmit, es bar megy vele az ido...
[link]
Ha letekersz az utolso elotti lapra, akkor ott a franko![link]
Ez jobb leiras, hasznald inkabb ezt. -
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #2577 üzenetére
Termeszetesen vannak ugrasok, meg lengesek, a mintaveteli szabalyoknak megfeleloen a legmagasabb frekvencias osszetevovel kell szamolni. Ha van egy motor driver, ami 8kHz-en megy, es arra egy induktiv terheles megy, (motor,) akkor ott eleg nagy lesz a legmagasabb frekvencias osszetevo. Erdemes ramerni szkoppal, es utana elgondolkodni, hogy mit hogy. En par szaz kSPS-sel szamolnek, ha nem szurom a jeletlegalab masodfoku analog szurovel.
csak a múlttal összeadva-átlagolva kapható használható érték az ugy megteveszto lehet.
(#2575) DrojDtroll
Ezt nezd meg: [link] Tok viccees. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2575 üzenetére
Szoftveres atlagolas nagyon jo, a mintaveteli szabalyok betartasaval.
-
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #2570 üzenetére
Alapvetoen igazad van. Csak annyit akartam mondani, hogy az Arduino nem TTL kompatibilis jelszintekkel dolgozik.
Egy ilyen output stage-bol, kulso felhuzo ellenallas nelkul, biztosan nem jon ki a tapfesz, megha elvileg, a specifikacio alapjan ki is johetne.
A lenyeg, hogy erre a kompatibilitasra nem biznam az eletem: az arduino is hallja a modult, pedig 3v3, biztosan tennek felhuzo ellenallast a kimenet, es az 5V koze. (Ha ugyis 5V tolerans, ki kell birja.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
Tankblock #2566 üzenetére
Nem, a TTL magas szintje kevesebb a tapnal. (Ha jol emlekszem, olyan 3.5-3.8v lehet, de nem 100%) Az Arduino CMOS, azon viszont majdnem a tap a kimeneti magas szint.
(#2565) dave0825 válasza razorbenke92 (#2564) üzenetére
Szerintem azt nezd meg, meg van-e a tapja a HC-05-nelk! -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2534 üzenetére
Akár jó is lehet... ez dual full-bridge driver, tehat 4 kimenete van, és 2A-es.
A te motorod bipoláris, vagy unipoláris? Elég a 2A? -
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2520 üzenetére
Igen, ez több mint valószínű, hogy jó lesz. Ez + az Arduino.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2518 üzenetére
Az oké, de milyen fordulatszám? Amúgy, a szinuszos meghajtáshoz, szerintem lassú lesz az Arduino. Szenzor? Milyen?
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2516 üzenetére
Miért kéne? Ha a sin - 127-től megy 127-ig, es hozzá adsz 128-at, akkor jó lesz. Egy kondival le kell venni a dc-t.
A kérdés inkább az, hogy mekkora frekvenciát akarsz a kimeneten, illetve mekkora torzítást engedsz meg. -
tvamos
nagyúr
Szerintem, ott vannak a mintaprogramok, azokat nézegesd meg először.
LED villogtatás, egyszerű soros kommunikáció, mert az jó debuggoláshoz, ilyesmi.
Esetleg az ingyenes arduino tanfolyam...Meg jo lenne, valami rendszer leírás is.
Ha később más időt akarok megadni, akkor változtatni tudjam.
Ezt valami gombokkal akarod?
Hogyan tudom itt az aktuális időt megmondani neki?
Nem azt írtad, hogy van valami rtc-d? -
tvamos
nagyúr
Kene nekem egy kis segitseg. MIT App Inventorral kuzdok.... Az a gyikom, hogy a telomon (Sony Z3 5.2" 1080 x 1920 pixels) olyan kicsi minden, hogy nem latom, es nem talalok megoldast, hogy nagyobb legyen. Nins valami megoldas, hogy PC-n osszerakja az ember, es a telon fusson a progi? Vagy valahogy a telot PC-rol bizgetni... vagy nem tudom...
-
tvamos
nagyúr
válasz
dave0825 #2427 üzenetére
Az USB telhesen máshogy működik, ott nincs Rx / Tx. Az USB serial átalakító csinál neked Rx / Tx - et, a PC oldalon meg VCP interface kell. Amikor még foglalkoztam ilyesmivel, a diagnosztikai adapterel is VCP-t használtak. (Legalábbis amiket otthon epitettem.) De ez a legegyszerűbb része, utána a mindenféle vezérlő kompjuterekkel beszélgetni sokkal nehezebb.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Gergosz2 #2413 üzenetére
Vettem egy DSO 203-mat (quad) kb. 2 éve. A kollégámnak megtetszett, és megvette tőlem. Szóval... tudom használni, ha akarom, benn tartja a cégnél. (Én magam nem szerettem, kapóra jött, hogy kellett neki.) Nagyon lassú a software rajta. Jövő héten megyek dolgozni, próbálok csinálni róla videót, ha érdekel.
(#2412) gyapo11 válasza dave0825 (#2409) üzenetére
Sajnos nincs rajta dc, így nagyon korlátozottan használható, de ez a legjobb, igazad van. -
tvamos
nagyúr
Em is nezegettem ezt a DSO138 a Banggoodon, de valojaban egyik sem jo semmire. Az egy csatorna miatt az a DSO138 szerintem abszolut semmire, a 2+2 csatornas DSO quad meg csak semmire nem valo, ebbol az utobbibol van egy. Nagyon jol tud jonni, hogy van neki doboza, mert nem esik bele semmi, nem pattan bele a muhely asztalon az ellenallas lab, ilyenek.
Mar ne erts felre, arra, amire jo, tudja hasznalni az, akinek van gyakorlata a meresekben, de akinek nincs, es ezek az egyetlen eszkozei, hat.... nagyon be tudja vinni az erdobe. Nekem 25 ev gyakorlattal sem orom hasznalni a DSO 203-at.
A kategoriaban az elso, amit en kepes vagyok hasznalni, az a BITSCOPE BS05U, de annak megint nincs hazacskaja, se kijelzoje.
(#2409) dave0825
Hat, en csak azt mondanam, hogy gyujtsel meg ra egy kis penzt, mert ez nagyon nem az az eszkoz, ami neked kell. Oke, azt ertem, hogy elvezet / orom osszeforrasztani egy DSO138-at, de utana hasznalni nem, a muszer meg legyen muszer, meres kozben ne azon kelljen gondolkodni, mit csinal, hogy kell hasznalni, hanem azon, amit mersz.
Én annyira nem vágom,
Es epp ez az, amiert jobb muszer kene! -
tvamos
nagyúr
válasz
powerwade #2344 üzenetére
Ha jol emlekszem, opencv (vagy valami letoltheto modul) felismeri a szamokat. Raspberry-n jol elfut.
A piros vackot figyelnem amugy valami fotodiodaval, vagy tranzisztorral, csak kis szogben latot kell keresni. (Most ilyesmit nem is tudok, mert lathato fenyre eddig mindig LDR-t hasznaltam.) Ha fenyeros kek LED-et raksz, annal a pirost valoszinu nem fogja latni, mint (#2345) gyapo11-is irta.
-
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #2264 üzenetére
Oke. A nem kompjuterhez mar keszitettem kiolvasot, amit mi a VAG-COM-mal olvastunk ki. Sokat nem tudok rola, mert en csak a hardvert csinaltam, es nem is erdekelt, mert nekem ugye Opelom van.
-
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #2256 üzenetére
Szerintem ez az ECU valamiféle computer lehet...
-
tvamos
nagyúr
válasz
Gergosz2 #2233 üzenetére
Reg fajt mar a foga a Chandlerieknek az Atmelre. Majd meglatjuk, hogy az a trosztellenes hivatal, vagy mi belekop-e a levesbe megint.
(#2243) seatibiza válasza Bazs87 (#2242) üzenetére
Milyen az az mk2 ibiza? Evjarat?(#2240) Bazs87
Inkabb vennek egy olyan kontrollert, ami alapbol tudja az AES-t, vagy inkabb a komplett fejleszto keszletet. Legutobb SiLabsossal volt dolgom. -
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #2195 üzenetére
Van egy Teensy 3-0-am, (Freescale ARM Cortex M valami van rajta,) de valahogy nem olyan zokkenomentes vele az elet, mint az Uno-val. (Software kompatibilitasi problemak...) En inkabb hasznalok STM32 discovery-t, (Ezen meg ST ARM Cortex van, M0-as, M3-as, meg M4-es is van, es hasznalni is merem,) mint a Teensy-t.
Nem attol felek. hogy nem lesz MCU, hanem attol, hogy az Atmel tolja bele a zsetont az Arduino projektbe, mas nem biztos, hogy aldoz ra ennyit... a masik dolog, amitol felek, hogy a kinaiak veszik meg. Nem szeretem a filozofiajukat.
(#2196) Pulsar válasza tvamos (#2194) üzenetére
Ahogy latom, az egesz ceget "bekapja" valaki, nem csak a panelt... -
tvamos
nagyúr
Vajon mi lesz az Arduinoval, ha valaki megeszi az Atmelt?
Ezt vettem legutób: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Samsung ME46B 46" LED Monitor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged