- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Kempingezés és sátrazás
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Undoroid #22266 üzenetére
...firmware alatt azokat a rögzített, többnyire kis méretű programokat és/vagy adatstruktúrákat értjük, melyek különböző elektronikai eszközök vezérlését végzik el.
Forrás: WikipédiaVagyis egy okoskonnektor szemszögéből nézve a benne lévő esp 01-en futó program (mivel a gyakorlatban bele van "égetve") egy firmware.
-
válasz
5150head #22239 üzenetére
Ha jól értem, akkor az ESP32 az unot váltaná fel, csak korszerűbb kivitelben, viszont kell hozzá egy alap board.
Lehet venni ESP32-t magában is, de senki nem teszi, vannak UNO-hoz hasonló board-ok usb-vel, visszajelző ledekkel, headerrel stb, Janos250 kolléga is ilyen kész board-okat illeszt saját pcb-re, hogy ne kelljen huzalozni/jumper kábelt használni. Ilyen board többféle van, Lolin, Wemos, NodeMCU, XY developer board néven találod meg. Olyat vegyél, ami usb csatlakozót tartalmaz, ahhoz nem kell külön programozót is venni. Például ilyen esp32-s3 board-ot: [kép]. De találsz olyat is, amin van egy kis OLED kijelző, ami szintén hasznos lehet.Érdemes egyébként starter kitet venni, majd ahhoz még amit kell, vagy csak vadásszam össze ami jó lehet?
Attól függ, mit szeretnél. Ha szükséged van sok kiegészítőre, szenzorra stb mert nem tudod előre, mit szeretnél, akkor jó lehet, de olcsóbb, ha pl az Ali-n összekattintgatsz mindent külön, ami kell.
-
válasz
JulianSinulf #22232 üzenetére
Erre sajnos nem emlékszem.
-
válasz
JulianSinulf #22229 üzenetére
Már miért kellene ehhez serial port?
Vannak olyan stepper driverek, amit nem is neked kell vezérelni gpio-n keresztül, hanem i2c-n át lehet programozni, például a wemos d1 mini motor shield, ami TB6612 drivert használ. Emiatt nem hogy mega, de az uno board-ról is lebeszélném, hacsak nem ragaszkodik hozzá oktatási vagy egyéb okból, inkább egy wemos board két ilyen shield-del (lehet stack-elni és akkor még nagyon jumperelni sem szükséges).
Bár most nézem, hogy ez csak dual motor shield, de van shield kimondottan stepperhez, illetve a dual H-bridge is alkalmas stepper vezérlésére, csak nem tudom a wemos shield i2c/library szinten támogatva van-e.
-
Igen, ez már programozó!
A megfelelő lábakat összekötöd azzal, amire azt írtam, hogy "nem programozó". Az adapterre nem lesz szükséged, azt UNO-hoz, Mega-hoz stb. tudod használni, amin van ICSP header.amit linketél,, hogy abba hova helyezem a Attiny13-at?
Sehová, ahhoz kell egy breadboard, meg jumper kábelek, vagy közvetlenül ráügyeskeded a jumper kábelt a chip lábaira.A hex file felmásolásához kelleni fog az ingyenes AVRDUDESS nevű program. Ha megérkeztek a cuccok két hónap múlva majd szólj, és segítek, ha elakadsz.
-
Meg az összes letöltött lib meg board mind a users mappát gazdagítja... Vagy tévedek? Olvastam egy leírást, hogyan lehet a régi módon portable telepítést csinálni, hogy lehessen több verzió is a gépen, de elég bonyi. Egyenlőre még jól elvagyok a régi 1.x.x verziókkal de lassan kéne váltani, egyre több a kompatibilitási gond is.
-
válasz
JulianSinulf #22165 üzenetére
Ja, az zsír.
Az N16R8 nem típust jelöl, azért nem értettem. -
válasz
JulianSinulf #22161 üzenetére
Egy mit? 🤨
-
válasz
JulianSinulf #22159 üzenetére
Szívesen!
Én az ESP32 S3-t mondanám, tudás és portok száma miatt is, valamint van belőle mini verzió is, ami rövidebb a nano-nál, de némileg szélesebb. Vagy ha kicsit visszanézel, ESP32 C2/C3 modulok még kisebb méretben.
Kamerás modul ESP32 CAM + OV2640 van, ez sima ESP32 Wroom alapú, a kamera viszont csak CIF méretben képes tisztességes FPS mellett streamet produkálni, szóval érdemesebb drágább kamerával megvenni.Egyébként az Arduino mega lapból van mini kivitel (mega mini
), ha beépítésre kellene, igaz mára kissé elavultnak mondható és drága is, de vannak elvitathatatlan előnyei.
-
válasz
JulianSinulf #22157 üzenetére
Nyugi, nekem 3 különböző IDE verzió van fent a gépemen, ugyanezen okból.
-
válasz
JulianSinulf #22154 üzenetére
A COM port ki van választva? Semmi sincs a TX/RX lábakra kötve?
Próbáld meg még azt, hogy mikor elindítottad a fordítást/feltöltést, kézzel nyomkodod a reset gombot.
Lehet, hogy valami felülírta/törölte a bootloadert, kéne egy ISP vagy egy másik UNO.
-
válasz
JulianSinulf #22152 üzenetére
-
válasz
mézespálinka #22137 üzenetére
Én a helyedben inkább mechanikát keresnék illetve nyomtatnék 3D nyomtatóval, olyat, ami pont megfelel, és abba mehet bármi kisebb kapcsoló, vagy vmi optikai érzékelő, mágnes + reed relé stb. Utóbbiak jobban ellenállnak, egy optokapunak meg még pergése sincs, ha az számít.
Illetve hobbielektronika boltban szoktam látni pedálokat, azt is nagyobb igénybevételre készítették.+1: egy piezo csipogó külön mechanika nélkül is alkalmas lehet, ha ütést kell érzékelni, elektromos dobokba szokták tenni. Két műanyag/fa lap közé téve kis szivaccsal kibélelve örök élet+1 nap, csak ehhez kell vmi, ami a hangot kapcsoló jellé alakítja (egy opamp pár diszkrét alkatrésszel megoldja).
-
válasz
#78522999 #22123 üzenetére
Ha az usb porton csak a gnd és a két adat lesz bekötve és nem kap 5VUSB-t az stm32 akkor elméletileg használhatom úgy, igaz?
Igen. Az usb kommunikáció magán az stm32 uC-en zajlik és 3,3V jelszinten. Ha nem akarod magát a uC-t "módosítani", akkor csinálhatsz egy preparált USB kábelt, ahol a +5V-ot megszakítod.
-
válasz
#78522999 #22121 üzenetére
Úgy tűnik
Innentől csak mázli kérdése, hogy elfogadja-e magas szintnek a 3,3V-ot, de általában el szokták.
Bár az LTC2990 adatlapja alapján:Minimum High Level Input Voltage SDA and SCL Pins l 0.7 • VCC
ami 5V táp esetén 3,5V-ra jön ki szóval lehet kelleni fog a szintillesztő.
-
válasz
#78522999 #22118 üzenetére
És itt a gond, hogy két teljesen külön gép 5V találkozna az USB csatlakozás pillanatában
Igen, ez gond lehet, ha a két irányból érkező "5V" közt potenciálkülönbség alakul ki, azt valamelyik oldalon a stabilizátor nem fogja szeretni. Ez esetben javaslom, hogy az stm32 usb portjának 5V ágát szakítsd meg, egy késsel például, ha mindenáron a célgép 5V-ról szeretnéd táplálni és úgy programozni.
Amúgy sanszos, hogy 5V-ra van felhúzva.
Lehet, hogy sehová sincs gyárilag húzva! A vonalak feszültségét a rádugott eszköz határozza meg. Lehet eleve fel van készítve 3,3V logikára. -
válasz
JulianSinulf #22116 üzenetére
De, igazad van, azért írtam, hogy ha lehetőség van rá.
-
-
válasz
#78522999 #22099 üzenetére
A GND-t mindenképp össze kell kötni a két eszköz között, mert i2c jelszinteket ahhoz képest kell értelmezni. Nem probléma a külön táp, a táp + lábát nem kell összekötni. De a jelszintek miatt érdemes tudni, mi az a két eszköz, amit össze szeretnél kötni, mert ha az egyik 5V logikát használ,a másik pedig 3,3V-ot, abból probléma lehet, a jeleket illeszteni kell.
-
válasz
JulianSinulf #22097 üzenetére
A link nekem is jó, bár nálam is van reklámblokkoló...
-
válasz
JulianSinulf #22063 üzenetére
Rákerestem az ónbajuszra, mert most hallottam először, és pont az első találat volt ez a cikk: [link]
-
válasz
its_grandpa #22047 üzenetére
Az S3 4 RTC forrást kezel egy <100 HUF-os 32,768 kHz óra kvarccal 1 uA a deep-sleep fogyasztása
Kibontanád nekem ezt a mondatot?
-
válasz
JulianSinulf #22026 üzenetére
Kicsit.
A feladathoz kell választani a lapot. Ha fontos a kevés fogyasztás, érdemes 1 magost választani, ha fontos a BLE tudás, akkor nézd meg, melyik tudja (nem mind), egyébként pedig azt, amit olcsóbban be tudsz szerezni.
ESP-32S -> alap ESP32. Ha úgy tetszik S1.
PSRAM: külső RAM, nagyobb mennyiségű adatot tudsz átmenetileg belepakolni, például képmanipulációhoz jól tud jönni, asszem az ESP32-CAM pont tartalmaz ilyet (4MB, ha jól emlékszem). -
válasz
JulianSinulf #22024 üzenetére
-
válasz
gordonfreemN #21944 üzenetére
Biztos jó az, ha leválasztod a XTAL1-2 vonalakat?
-
válasz
its_grandpa #21919 üzenetére
Akkor már érdemes mega 2560 pro mini vagy milyen fantázia néven a kisebb változatot venni belőle. Rögtön az első találatnál 2db 24$ postával együtt, garantált 15 napos kiszállítással.
-
válasz
gordonfreemN #21916 üzenetére
És miért jobb azt használni?
-
válasz
gordonfreemN #21897 üzenetére
Nem emlékszem, hogy írtad-e, mit építesz, kontrollert a feladathoz érdemes választani, meg egyéb paraméterek is számítanak, például 5 vagy 3 voltos tápot és logikát használsz-e? Ha maradsz az 5V logikánál, akkor 2560 mellett szóba jöhet a pro micro például, de ha kihasználod a 2560 rengeteg portját, akkor megéri az árát, mert robusztus, megbízható uC, régóta bizonyított. Ha 3V logikára át tudsz állni, akkor szélesebbek a lehetőségek, ESP32 és STM32 blackpill rengeteg porttal, vagy az említett rpi pico.
Port extenderrel egyszer próbálkoztam, nálam problémás volt a kommunikáció, időről időre lefagyott az i2c, de az bármitől is lehetett, rossz táp vagy rossz programozó
Valószínűleg én voltam béna, de szerintem tehetsz vele egy próbát, csak teszteld le, mielőtt nagyobb mennyiségű nyákot rendelnél hozzá látatlanban.
-
Miért ne működne?
Feltételeztem, hogy ha például szerepel benne a wifi h, már ott bukna a dolog.
De amúgy az Arduino ökoszisztéma lényege valóban az, hogy egy nem-túl-specifikus kódot (pl interrupt vagy direkt regiszter használat nélkül) bármilyen lapra le tudsz fordítani. -
Egy UNO-d sincs egész véletlenül? Az "Arduino as ISP" programot rátöltve programozóként lehet használni és frissíteni a pro micro-n a bootloadert.
Bár furcsa lenne, ha gyárilag anélkül adták volna el. Milyen portra kötötted? Meg kéne próbálni egy egyszerű usb 2.0 hub-ra kötni. Gyanítom, hogy esetleg valami kompatibilitás gond lehet. -
-
válasz
mézespálinka #21730 üzenetére
Több helyről is rendeltél és mind hasonlóan hibás?
Legalább következetesen téved, vagy teljesen random értékeket mér? Nincs szennyeződés vagy védőfólia a szenzoron? -
válasz
tibi-d #21695 üzenetére
Az analóg jelek feldolgozásához, és a kommunikációhoz melyik mikrokontrollert célszerű választani?
Nedvességmérést még sosem csináltam, nem tudom milyen érzékenységű/felbontású ADC kell hozzá, de szerintem bármilyen 8-10 bites ADC jó lehet, és azt gyakorlatilag az Attiny13-tól felfelé bármelyik mikrokontroller teljesíteni tudja. Szóval a kommunikáció fogja inkább eldönteni, hogy mit kéne használni.
-
-
Én, ha sok-sok uC kell egyszerű feladatra, megkeresném a legolcsóbb, kis tápfeszültségről (<2V) is üzemelni képes uC -t (mondjuk mint pl. egy Attiny85, de ez rossz példa, mert van ettől olcsóbb is, talán vmi STM uC), és 1db CR2032 elem tápnak, egy nedvességmérő, és 1db infra LED, amivel levillogja az azonosítóját egy IR vevő számára, ha kiszáradt a föld. Ettől olcsóbb és egyszerűbb megoldást nem tudok elképzelni.
-
válasz
its_grandpa #21622 üzenetére
Látom az összes szomszéd hőmérőjét, meg persze az enyémeket is.
LOL, azt meg hogy?
-
válasz
its_grandpa #21620 üzenetére
Mit építesz ennyi lapból?
-
válasz
FeniX- #21584 üzenetére
Ha az USB chippel van probléma, azt is lehet, hogy ha már rajta van a bootloader, az UNO USB-UART chipjét is tudod használni, az UNO-t át se kell hozzá programozni, ha éppen van rajta valami, csak a reset lábát kell fixen GND -re kötni, a 0 meg 1 pineket pedig összekötöd a nano-val.
-
válasz
FeniX- #21573 üzenetére
Triviális kérdés:
A COM portot nem felejtetted el átállítani az Arduino as ISP portjáról a Nano portjára a bootloader feltöltése után?
Hogyhogy nem volt rajtuk bootloader?
Úgy tudom már kétféle Nano-t lehet kapni, van régi és új board, és nem mindegy melyikre melyik bootloader-t töltöd fel.
-
válasz
Janos250 #21571 üzenetére
Nem egyszer vártam már 2 hónapot, de sosem úgy, hogy már az országban volt a cucc. Inkább úgy, hogy a követés utolsó bejegyzése az volt, hogy elhagyta Kínát, majd másfél hónap szünet, és egyszer csak a postaládámban volt a csomag.
De ilyet, hogy a vám után tűnjön el... Ha gyalog hozta volna vki Budapestről is már ideért volna vele.
-
válasz
Janos250 #21567 üzenetére
max 2 héten belül itt van
Aliról 11.11 akcióban rendeltem 10 különböző kütyüt, 9 a múlt héten megérkezett, egynek a státusza:
A vámkezelés magyar oldalon lezajlott, utána nyoma veszett a cuccnak. 🤔 Vajon márciusban még kihozza a posta, vagy vki trombitának nézte? Bme280 szenzorok voltak a csomagban...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- GIGABYTE RTX 3060TI 8GB VISION OC
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Topping D30 Pro (ezüst) eladó
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest