- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Rap, Hip-hop 90'
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Postas99
őstag
Ugye ha nem kell ennyi LED meg elég amit írtam, akkor a [HLK-5M05] 5V 5W elegendő lenne, és méretben sem nagy:
-
Postas99
őstag
válasz
Zsmester89 #22894 üzenetére
Az jutott eszembe, hogy a 12-es vagy 16-os kör panelre feltett WS2812 5050 RGB LED-es cuccból ha kettőt vennél (nem tudom az átmérőt sajnos), és fenékkel egymás felé fordítanád, akkor 1x meglenne a felfele irányuló fény és 1x pedig meglenne a lefele irányuló fény is.
A két gyűrűt fel tudnád egészen a tartólábak köré húzni ott rögzíteni a vezetékezés elmehetne a belső részen a mikrokontroller meg mehetne a talapzatra és az egészet így szépen be tudnád vattával körbe venni. A vezérlés egyszerű, de akár bármelyikünk segít megírni a kódot részedre. Itt már csak a képzelet szab határt hogy mit szeretnél vizuálisan látni.
Jól néz ki a cucc, respect az ötletadónak. -
Postas99
őstag
válasz
Zsmester89 #22891 üzenetére
Szia!
[Erről] beszélünk?
Torkolattűz effek az égéstérből távozó lángcsóva effektre gondolsz?
Azért kérdezem ezt, mert mi lenne ha [valami ilyesmi] lenne a lángcsóva effekthez felhasználva, úgy hogy főleg vörös-fehér-sárga tónusokat használnál a ledekhez?
Ez méretében kb akkora, természtesen élőben nem láttam de valami ilyesmi van a fejemben.Amit említettél még: (füst effekt lesz rajta vattából) ott mi lenne ha vaporizert használnál, vagy foggert? Az tényleg még gomolyogna is rendesen.
-
Postas99
őstag
Kérdés azokhoz akik csináltak már ilyet.
PARALELL PORTON egyenlőre, de áttérhetünk USB-re is, microwire kommunikációt kellene "emulálni" slave módban - tehát fogadni a megszólítást és visszaadni egy 4 Byte-os értéket.
1, vagy megépítem a cuccot - van-e valakinek ilyen tapasztalata, megvalósult projektben.2, vagy patchelek - nem vészes de a vissztérérsi értékekre figyelni kell.
3, jobb esetben megírok egy módosított DLL-t. -
Postas99
őstag
válasz
.-..-. #22879 üzenetére
Nekem szólt
Mert én rühellem ezeket a h@gy@fa@sznyi lapokat, hol olyan helyken vannak kiosztva pinpad-ek amit élő halandó ember még bottal sem piszkálna.Természetesen kinek a pap, kinek a papné, és valakinek Lutz Gizi, vagy az öreg király tikolt szerelme. Nekem ezek nem jönnek be, limitált láb mennyiség satöbbi..
Emmán döfi Természetesen mindig a tartalomhoz a FORMA - Amfora.. ha már régi szr poénoknál tartunk. -
Postas99
őstag
válasz
Wolfram #22839 üzenetére
Igen.
Transparent = Átlátszó
Translucent = Áttetsző
Itthon is találam olyan aki árul átlátszó"fóliát"celofánt ami egyáltalán nem ugyanaz mint a fólia.
Itthon szinte csak olyat árulnak ami ragasztós lámpabúra fólia, meg vasalható, fából készült repülőkre. Ezek több 1000 Ft-ba kerülnek egy 60*30 méret pl. -
Postas99
őstag
válasz
Wolfram #22836 üzenetére
[Transparent RED sheet] Áltátszó piros lap.
-
Postas99
őstag
válasz
kemcso #22811 üzenetére
A PWM értéke menüből állitható, hogy be tudd állítani a ventillátor sebességét. Ezt egyszer kell csak beállítani hogy milyen gyorsan nyomja ki a levegőt a terráriumból, vagy szívja be (venti iránya a mérvadó). Természetesen bármikor változtatható. Ha belépsz a menübe.
Nem igazán csináltam board-ot neki, minden be van forrasztva az ESP32-re, és paraszt lengőben van megcsinálva. Nem vettem rá a fáradtságot, hogy külön nyákot gyártsak rá.
Elméletben jó vagyok, de farigcsálni, fúrni és mindent SZÉPEN megcsinálni ehhez kicsit béna vagyok, ezért mondom, hogy nem termékdíjas cucc. A szoftver az más tészta...A csatlakozó azért kellett, hogy a BMP260-at be tudják tenni a terráriumba és a kivezetett kábelt rá tudják dugni a dobozból kiálló tüskesorra úgy, hogy polaritás helyes legyen, tehát nem lehet fordítva feldugni.
A venti pedig csak 2 láb vagyis a PC-s normál csati Y elosztóval akár, de tud 2 ventit is vezérelni de azt nem írtam meg hozzá.Egy szerelő dobozban van az egész cucc. A relés vezetékek kivezetve tömszelencén kereszül. A menü pedig 1 db Rotatry kapcsolóval aktiválható és a forgatással lehet benne lépkedni. Kilépés és mentés pedig a megnyomással történik.
Nem azt mondom, hogy OMÉK termékdíjas cucc, de a célnak tökéletesen megfelel.
A következő LVGL-es megoldás lesz. De nem vettem a fáradtságot rá, hogy nekiálljak.Más projektem van éppen.. szemenkénti táp adagolás kutyakajára amit kiadagolás után nedvesíteni kell. Szerencsére ma találkoztam bent a cégnél termék gyártás terén egy jó szakival akinek volt már ilyen több projektje, így tud nekem segíteni a megvalósításban. Az első megvalósítás kudarcba fulladt, tervezési hiba végett. Ugye nem vagyok gyártás technikus nem ismerem a granulált termékek adagolására vonatkozó aranyszabályokat, így kapásból sz@rt terveztem. Ez van, be tudom ismerni ha hibázok. Sosem szégyen mástól tanulni, és igyekszem azt a fajta tudást is magamba szívni.
Mindjárt itt a halloween, azzal is kéne haladnom, lidérc lámpa, műanyag gyerek babajáték szemének mozgatása (alvós baba szemének mozgatása stb) van egy halom olyan amit elkezdtem de félre raktam. Ez mind a magam szórakoztatására, nem életbe vágó dolog. Beszélő koponya állkapocs mozgatással. Pislogó lidércek satöbbi.. ezt mind szeretném. Van olyan is amit le sem írok inkább... mert nincs aki tudna segíteni egyáltalán, nem még a ChatGPT sem, az meg főleg nem, de az összes (DE)genaratívAI sem.
-
Postas99
őstag
válasz
kemcso #22801 üzenetére
Majd elfelejtettem:
Csatalkozók viszonylag kicsúszásmentesítése:1, régi alaplapról forrasztottam ki venti csatit, ennek az ellenoldala is rendben van, de lehet USB satöbbi tüskesoros csatit kiberhelni alaplapról, a lényeg hogy az ellenoldal is legyen meg, plusz ne lehessen fordítva feldugni!!!!!!!!!
2, RJ11-es aljzat és hozzá csati, sajnos ezt krimpelni kell, tehát kell hozzá fogó és fej is, és megfelelő kábel is.
3, [Innen rendelsz]A saját negatív tapasztalatom, hogy itthon nem kaptam megfelelő csatlakozót aljzattal együtt. Nem csak hogy ne csússzon ki, de polaritás helyesen is kell feldugni a cuccokat és ez véletlenül se történhessen meg, akinek pedig odaadom az sajnos műszakianalfabéta, és hiába kis csini baba, nem szeretém az összes időmet ezzel tölteni nála, inkább összerakom hülyebiztosra.
-
Postas99
őstag
Jahh majd elfelejtettem, hogy a loop-ba tedd bele hőmérséklet és páratartalom kiolvasást, és a kijelző frissítést is. Ugye nálam még +1 dolog van hogy a páratartalom és hőmérséklet olvasásnál az előző értéket is letárolom és ha legalább 1 tizeddel változik az érték akkkor frissítem a kijelzőn az adatokat, mert a század érték változás nem érdekel, zavaró lenne és teljesen felesleges.
-
Postas99
őstag
válasz
kemcso #22801 üzenetére
Szia!
Természetesen megosztom. Van GitHub-om, de még nem toltam fel oda semmit sem.
Kis türelmet, addig is:Kvázi "megszakítás"-ban történő feladat megosztás
Az elején deklarálod, hogy milyen időközönként szeretnél mintevételezniconst int freq = 30000; PWM freki
const int pwmChannel = 0;
const int resolution = 8; PWM felbontás 0-255 között szabályozható a sebesség.
unsigned long previousMillis = 0;
const long interval = 5000; Nálam ez 5 másodperc
pinMode(enable1Pin, OUTPUT);
digitalWrite(Vilagitas, HIGH);
digitalWrite(Futes, HIGH);
digitalWrite(Parasitas, HIGH);
digitalWrite(Venti, HIGH);
digitalWrite(motor1Pin1, LOW);
digitalWrite(motor1Pin2, LOW);
// LEDC PWM
ledcAttachChannel(enable1Pin, freq, resolution, pwmChannel);Majd:
unsigned long currentMillis = millis();
if(currentMillis - previousMillis >= interval) {
previousMillis = currentMillis;
bmeolvasas();
mennyiazido();
ontime =(reggeliora * 100) + reggeliperc;
offtime =(estiora * 100) + estiperc;
azidomost = (ora * 100) + perc;
if(azidomost >=ontime && azidomost <=offtime){
uzemmod=0;
nappaliuzemmod();
Display.drawRGBBitmap(20, 30, nap64_vidamnap, 64, 64);
}else{
uzemmod=1;
ejszakaiuzemmod();
Display.drawRGBBitmap(20, 30, hold64_hold, 64, 64);
}
}PWM:
Természetesen a ventipwm 0-255 között állítható de kb 180 körül már elindul lassan. A Ventik sima egyszerű 12V-os 8cm-es PC ventillátorok, nincs külön szabályzás láb figyelmbe véve, ezért a legparasztabb egyszerű 12V-os venti is jó rá. A meghajtás LN298-as modullal van. Ami elmegy 5V-on is de a legjobb a táplálásnak ez a kínai mini szutyok. [ITT]
ledcWrite(enable1Pin, ventipwm); -
Postas99
őstag
válasz
kemcso #22797 üzenetére
UART: soros port. (TX-RX)
Megnéztem a kódot. Nem lenne jobb ha megszakításba tennéd a kiolvasást?
Csak azért kérdezem, mert a kód végén az 15 másodperc nekem soknak tűnik.
Ugye a WAIT esetén megáll a kód, "úgymond" semmi sem történik.Az enyém ezeket megszakításban végzi, egyszerre lehet akár több időzítés is, így nem kell azon izgulni, hogy minden feladatot is ellássak egymás után.
Pl idő lekérdezése, kiíratása a kijelzőre, hőmérséket és páratartalom lekérdezése és a 12V-os ventillátorok PWM szabályzása.
Nálam 2 helyen volt probléma, induláskor ha nem találta a BMP260-as eszkötz és ha nem találta az RTC órát.
Ez ki lett iktatva egy soros porti hibaüzenettel, a kijelzőn pedig egy nincs adat van.Az a relé modul szerintem tökéletes és is ilyen occó kínai modullal vezérlem a fűtést, világítást, párásítást és egy 220V-os Venti kapcsolást is. Mondjuk ez enyém opto-s cucc. Elmegy 3.3V-os ESP32-vel is a vezérlés mivel 0-ra kell lehúzni a bemenetet az aktív relé meghúzáshoz, de 5 volt kell neki tápnak.
A relé kapcsolgatáshoz még FLAG-eket is tettem, így azt is figyeli hogy be van-e már kapcsolva. Nálam szükségszerű volt hogy szabadon lehessen állítani a hőmérsékletet és a páratartalmat is mert különböző lényeket kell életben tartani. Ehhez hozzájött, hogy jó lenne ha kapcsolgatnék reggeli világyíást is, hogy tudja már az a szerencsétlen hogy most reggel van. Erre annyit mondott a kollegám, aki szintén kért egy ilyen berendezést, hogy akkor tegyem már hozzá hogy a felkelő nap minden színében legyen már meg a világítás vezérlés. (halványsárga-vörös-fehér) lenyugvónál meg visszafelé. Szintén PWM vezérelt LED vilégítás (Full spectrum)
Mire megkérdeztem, hogy ez az állat pontosan miből fogja megállapítani ilyen viszonyok mellett hogy én pontosan lekövettem a felkelő és lenyugvó nap fényskáláját? Pontozni fogja a munkámat, hogy sikerült a sivatagi napviszonyokat jól utánoznom? -
Postas99
őstag
válasz
kemcso #22780 üzenetére
Ahogy Aryes NAGYÚR mondta, valószínűleg a kábel okozhatja a galibát.
Nem láttam a kódot, de tippelek, hogy van benne I2C ellenőrzés meg hát ugye ott van a DHT cucc is, és a tipp az, hogy ha nem jó az adatátvitel, a jelalak torzul, kimarad, ergo nem érkezik értelmezhető adat, akkor a cucc kifagy.
Bár most újra olvastam, tehát 2 hőmersékelt szenzor ugyanazon a kábelen. -
Postas99
őstag
válasz
Janos250 #22727 üzenetére
Értemén hogy magasfrekvenciójú biszbasz... demihajcsa?
Komolyra véve, biztos vagy abban hogy a kutya, most kizárólag kutyáról beszélünk. A magasfrekvenciát 18Khz feletti hangokra gondolok, de lehet 22000 Hz-is, úgy fogja értelmezni, hogy az mivel zavarja a fülét így csendben fog maradni? Biztos hatásos? Valahol valamilyen tudományos cikk, bármi ami alátámasztja ezt?
Nem jobb a sokkolós megoldás?
-
Postas99
őstag
-
Postas99
őstag
válasz
JulianSinulf #22659 üzenetére
Nagyon köszönöm!
a HA-n már találtam valakit aki nulláról képes elkészíteni az ötletemet. Felveszem vele a kapcsolatot.Igen sejtem, hogy elsőre valószínüleg nem biztos, hogy minden stimmelni fog.
-
Postas99
őstag
Még valami, hogy elakadtam a szemenkétni kutyatáp adagoló és nedvesítóvel.
A fizikai kivitelezés ezen része számomra nehezen megy. A szoftver kész.
Ugye nem szeretnék a fillérb@szó indiai megoldásokat előnyben részesíteni és cipősdobozból felépíteni az egészet mégis csak egy 6 Kg-os kutya fog felállni rá támaszkodva. és precízen megkéne oldani hogy minden illeszkedjen.Még mindig keresek fizetős 3d nyomtatási megoldást.
-
Postas99
őstag
válasz
Undoroid #22655 üzenetére
Szia!
Nem, nem, nem az enyém az oldal... tavaly itt már javasoltam, hogy érdemes ott is olvasgatni... az ott levő leírás végett vettem elször a CH552-ből néhány darabot egy szellem hangot adtam ki vele és egy vibra motort rezegtettem meg villogtattam 2 ledet vele. Ez egy lepedő szellem volt egy rugós állványon... A keresztfiammal együtt raktuk össze, halloweenre.
Majd innen vettem ötletet arra, hogy kipróbáljam az LGT8F328P-t ez pedig egy atmel 328 klón ami annyival másabb (nem mondanám hogy több de van fejlesztett funkció benne) hogy van 80mA-es kimenete meg egyéb extrák.
Minden szart szeretek kipróbálni, max 1-2 darabot vezek belőle, ha nem jó semmire akkor megy az asztal fiókba, valamikor meg előveszem.
Visszatérve a terrárium vezérlőre:
Nem LVGL9-et használom, így kicsit barchoba volt az egész, majd a V3 már azzal készül, ez jelenleg a V2 a V1 pedig a szöveges volt.
Minden kép amit benne van a kódban az 565 kódolással van és az összes PROGMEM-ben van.
A font amit használok a páratartalom és a hőmérséklet kijelzésre egy FreeSansBold24pt7b, sajna ennél nagyobb nincs és nem is találtam másikat.
A hold mint éjszakai üzemmód egy 64x64-es kép, a nagy képek 64x64-esek, az állatok és az alsó sorban levő működés jelzők balról jobbra - világítás, fűtés, párásítás, szellőztetés. Ezeknek a beállításához külön menük vannak, éjszakai-nappali üzemmód, minimum maximum hőmérséklet és páratartlom beállítás, és a szellőztetés 5 különböző időpontban ki be kapcsolással és engedélyezéssel.
Az állatok: kaméleon, iguána és kígyó, az állatok ikonja teljesen felesleges csak díszitő elem, ki is kapcsolom mert zavaró sok infó a kijelzőn.Udoroid:"Az alsó sorban levő ikonokat annyira változtatnám meg, hogy ha aktív, akkor van szín, ha nem, akkor szín nélküli és halványabb lenne! Így nem kellene mellé kiírni semmit és több hely maradna." --- Ez nagyon jó ötlet, mert akkor a mértüket is nagyobbra lehet venni és nem kell olvasgatni hogy mi történik.
A hold ikont arébb teszem mert tényleg vizuálisan nem jó helyen van.ViZion:A Gauge-ot valőszínüleg a V3-ba beteszem, ezt a V2-t lezárom. Amióta mutogattam, hogy most épp mit csinálok már a harmadik ember kérte hogy rakjak neki össze egy ilyet, mindenkitől jött egy ki plusz ötlet, hogy ő mit szeretne. Eddig minden benne van. A jelenlegi kijelző egy 2,4 collos méret 240x320 nem nagy, de ma megérkezett egy 3.2-es méret, az már eléggé olvasható oda elég lesz 2 gauge, meg az előbb említett szükés szines megoldás a vezérlésről.
Azért zárom le, mert akkor ha elkészülök a V3-al addigra mindenki továbbadja az infót és majd lesznek mások is.
Pont ma elkezdtem a halloween-i cuccokat összekészíteni.
Ma szét vágtam egy mozgó szemű (alvós) baba szemgolyó tartóját, megvan hogy hogy működik, a szem tetejébe kissé átlátszó tehát lehet bele piros ledet tenni ami az íriszen keresztül tud majd világítani, plusz a szervó motor majd tudja nyitni csukni a szemét is.
Meg valami creepy éneket is fog énekelni.. rendeltem még plusz szemeket is azokat csak random fogom mozgatni a sötétben, sárgás szemvilágítással.
plusz most loptam ötletet egy bányászlámpa lidércfény megoldásra is.
Az ötletek megvannak..
Csak végre lenne időm mindenre... -
Postas99
őstag
válasz
Undoroid #22653 üzenetére
Köszi mindenki nevében!!
Valamiért én már ismertem ezt az oldalt.
Végére értem a terrárium vezérlőnek is.
[ilyen lett]Meguntam, hogy kvázi szöveges a kijelzőn megjelenő összes infó, inkább nekiálltam grafikusan is megoldani a dolgokat. Vadásztam egy halom ikont hozzá.
A télapó easter egg lesz. Majd csak adott napon fog megjelenni, addig ott nincs semmi.
Nem csak télapó van hanem egyéb is.
A hüllők grafikája valószínűleg már sok a képre és zavaró is. (számomra nem), de most látom hogy túlzsúfolt lett.
Adjatok kérlek egy visszajelzést, hogy inkább anélkül vagy hüllő grafikával lenne átláthatóbb. Nem szükségszerű megjeleníteni.
A többi ikont is próbáljátok felismerni. Csak azért kérem, hogy elsőre értelmezhetőek-e az ikonok.
Minden kritikát szívesen fogadok. -
Postas99
őstag
Sziasztok!
Szokta it valaki használni a Preferences opciót ESP32 esetén?
Felettéb jól működik -
Postas99
őstag
Ez van sajnos, tényleg jó lett volna. Nem baj majd a kollegámnak megcsinálom.
A kérésének megfelelően bele tettem még 5 kapcsolható időpontot a szellőztetésre, és PWM vezérelt ventillátor szabályzást is, nehogy kirepüljön a terráriumból a gyík.
Amúgy tényleg nem loptam öteletet, de ez tegnap jött velem szembe:[itt]
Zavar, hogy most olybá tűnik mintha lenyúltam volna az egészet. Mondjuk az enyém nem grafikus, bár tényleg terveztem, hogy majd átszabom az LVGL cuccra. De itt is csak egy Rotary kapcsoló van ahogy látom, nem bonyolították ők sem túl. -
Postas99
őstag
Tehát rajzoljak egy keretet a felületére filccel vagy akármivel, és a doboz fedele alá tegyek be alufóliát, mert a hogy látom valamiféle kapacitív megoldással működik.
Milyen messze kell lennie ezeknek a fólia daraboknak egymástól, az áthallás végett kérdezem? Mennyire érzékeny dobozon belül felszerelve, úgy hogy az ujjadat "kvázi ráteszed?"
A legdurvább kérdés hogyan forrasztok alufóliára vezetéket? Talán ez itt a legnagyobb problémám... majd utána nézek.Azért "élvezetes karakter" mert élvezet olvasni, hogy nem csak az angol abc 26 fixált karakteréből íratok ki valamit a kijelzőre. Bár csak a lelkivlágomnak kellett, mert e nélkül is értelmezhető a felirat lényege.
Akik nyomtatnak 3D-ben, hozzájuk lenne kérdésem. Nem igyen hanem megfizetve a munkadíjat és mindent, lenne-e kedve valakinek 2 féle dolgot elkészíteni számomra.
Nem nagy cuccokról beszélünk, de számomra az egyik életmentő lenne (egy kallantyút -meghúzó műanyag darabot kellene lemásolni az eredeti darabról), a másik meg itthoni projekt amit még nem fejeztem be, ez egy tölcsér lenne aminek a kimenetén lenne alulról egy elzáról műanyag korong ez a korong egy szervó motor által 45 forkban elfordul. Ami a szükség lenne, az az hogy hozzákéne egy olyan profil szerűséget is gyártani, hogy a szervóhoz egy bölcsőt is kéne a tölcsérrel együtt egyben legyártani, hogy amikor a szervó a helyén van akkor a szervóra szerelt korong pont a tölcsér kimeneti részéhez érjen ezáltal elzárva az útját a kieső benne lévő tárgynak. -
Postas99
őstag
válasz
JulianSinulf #22605 üzenetére
Meg van a doboz is
Dremmel -el.majd ki kell vágnom a megfelelő lyukat neki. Itt jön a kérdés hogy inkább rotary kapcsolót tegyek a nyomogombok helyére, mert valójában csak 3 gombot használok amivel a menüben léphegetek és a +, - értékeket állítom be. Ehhez viszont elég lenne egy rotary kapcsoló is , és akkor csak egy lyukat kellene a doboz tetejére fúrni.Az ékezeteket megoldottam, szóval az is pipa.
Igaz így egy kicsit bénább néhány szöveg.
-
Postas99
őstag
Köszönöm mindenkinek az öteleteket. Nem jutott eszembe hogy valójában ezek is használhatók.
ViZion: Valami egyszerűbb kötődoboz lesz.
-
Postas99
őstag
Köszönöm, erre nem is gondoltam.
Lenne még egy kérdésem.
Nagyon de nagyon szeretnék élvezetes karaktereket megjeleníteni, de a nyavajáért sem jön össze.
Az adafruit gfx library -be pedig feltöltöttem már egy 5x7-es kelet európai font készletet is.
Jelenleg ez van a kijelzőn:
[kép]
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
Honnan érdemes műszer dobozt vásárolni?
Ami bele menne: esp32, 2.8 collos kijelző, 4 relés panel, 4 mikokapcsoló, rtc3231 , ebből kellene kivezetni 4db 230v-os kábelt aljzatnak, vagy az aljzatokat akár be is szerelném a dobozba. Majd elfelejtettem kijönne még belőle egy vékony kábel egy bmp280-ashoz is.
Nem kell drága cucc, szobai használatra lesz egy terráriumhoz fűtés, páratartalom és világítás vezérléshez. -
-
Postas99
őstag
válasz
JozsBiker #22574 üzenetére
Sziasztok!
Megérkezett a mini szivattyú motor. [Innen] Az adatlapja szerint Max 132mA az áramfelvétele, 3,7 V-on, Max 5V feszültségig lehet használni, de 3.0V esetén is működik, ezeket viszont nem ellenőzitem le működés közben.
A kérdésem az lenne hogy ESP32-vel vezérelve a szivattyút mit tegyek be vezérlésnek, annyi mindent olvastam, hogy feleslegesen nem akarok össze vissza vásárolgatni.
IRF520 vagy valami más, ugye a vezérlő lábat nem akarom kinyírni. De nem kell őrült áramnak sem folynia.Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
Volt esetleg valakinek dolga kis teljesítményű vízpumpával?
[erre gondoltam]
A leírás alapján óránként 80-120L-t tud szállítani. Ami másodpercenként 22ml vagy 33ml
Nos nekem cseppeket kéne adagolnom. A szivattyú motorhoz katéter csövet használnék, lehet ennél van vékonyabb is. Attól tartok, hogy túl sok ez a szállítási mennyiség ahhoz hogy csepegtessem a folyadékot a tálkába a táp mellé. Esetleg valakinek valami ötlet?
Projekt: szemenkénti kutyatáp adagolás hozzá nedvesség adása a könnyebb lenyelhetőség végett.
A táp adagolását már gondolatban megvalósítottam. Minden meg van hozzá, a hétvégén fizikailag is összeraknám.\ / Tölcsér
\ /
=== === Tárcsa lukkal szervo motor vezérléssel
| | Cső
| |
|----------| tál -
Postas99
őstag
Elnézést, nem értelmeztem eléggé amit írtál.
Esetleg ha másfajta kijelzőben gondolkodnál?
Nem Oled, hanem sima TFT vagy eink? vagy a hagyományos LCD kék háttérvilágítással vagy a classic zöld megvilágítással? Azokból már van olyan ami I2C-n keresztül vezérelhető, van olyan ami 4 soros, erre talán kiférne annyi szöveg ami elegendő az összes információ megjelenítéséhez.
Ok, hogy az már új házat is jelentene, és ha már úgy is ráálltál egy fajtára akkor ezek plusz idő befektetések és plusz költség. -
Postas99
őstag
válasz
cog777 #22415 üzenetére
Tudsz de akkor tedd bele, hogy ha nem talál fájlt akkor
File file = SPIFFS.open("/startup.txt");
if (!file || file.isDirectory()) {
writeFileWithPrint("/textFile.txt", "1");
}
void writeFileWithPrint(const char *path, const char *content) {
Serial.print("Creating file with SPIFFS.print(): ");
Serial.println(String(path));
File file = SPIFFS.open(path, "w");
if (file) {
file.print(content);
file.close();
Serial.println("Text file created and written successfully");
} else {
Serial.println("Failed to create text file");
}
}Akkor hozza létre.
-
Postas99
őstag
Elnézést, így már tiszta, tényleg csak átfutottam dolgokat.
Mi lenne ha nem Farnell cuccban gondolkodnál, lehet hogy esetleg át kellene tervezni a board-ot, de egy keresést megérne ha [itt] körbenéznél.
A ChipCad-nél 460Ft körül alakulnak a DAC-ok árai, itthon van, igaz nem futottam át a teljes kínálatot lábkisztásban van olyan ami neked kéne, ok hogy ahogy néztem a kommunikáció nem SPI hanem I2C. Én most csak 1 modellt néztem meg[Esetleg Ez a modell]
10Bit, SPI -
Postas99
őstag
NAGYON ERŐSEN OFF
Na haragudj de egy 20 Millás autóhoz házilag barkácsolsz valamit és egy 3000 Ft-os alkatrészt sajnálsz megvenni, mindegy honnan jön, mert pénzbe kerül a szállítás?
Tényleg nem értem ezt.
Nem megbántani akarlak, de nem érzem a releváns dolgot ezzel kapcsolatban.Ha pedig szavazni kéne Aryes cuccát mondanám jó megoldásnak. Vagy szerezz be bármely DAC IC van ami 14 bites,
[Innen tudsz turkálni] -
Postas99
őstag
válasz
batmun #22340 üzenetére
Ha javasolhatnám inkább a következőkben gondolkozzatok:
Rpi kicsivel nagyobb computing speed
Natív kamera support, python környezet és ami a legfontosabb hogy a python környezethez ott az opencv és egyéb modulok amivel tökéletesen működik a "tárgy felismerés".
A kód ezen része nem túl bonyolult.
Mostanában kellett összeraknom egy Tesseract-os cuccot ami adott kép területről nyert ki szöveges információt. Az OpenCV pedig ebben sokat tud segíteni.
Ok, én a végén Vb.Net-ben oldottam meg és nem használtam python kódot hozzá.
Saját magam írtam hozzá egy terület kijelölőt.Alkatrészek:
Rpi (ebből elég akár 2 is vagy ha van olcsón 3b)
Rpi kamera - CV azaz Computer Vision végett.
Sg90 szervó motorok a kar és a befogó pofák működtetéséhez. Bár lehet az SG90 ehhez gyenge.. nem vagyok szakavatott a szervókkal kapcsolatban itt lesznek segítókész emberek akik megmondják hogy melyik szervó lenne erre a célra a legalkalmasabb.A felismerés mint mondtam nem túl bonyolult, a többi mögöttes logika inkább ami úgymond több időt igényel fejlesztésnél.
Pl, meddig kell felemelni a kart, mik a végállások, hol van a talaj szintje, mekkorára kell kinyitni a karhoz tartozó "befogó pofát", milyen erővel kell "megszorítani a befogó pofát" , mi van akkor ha menetközben felcserélik a két tároló rekeszt...
Ezeken is kezdjetek el gondolkodni. Rohadt fontos hogy foolproof legyen az egész. -
Postas99
őstag
válasz
mindenes24 #22289 üzenetére
Esetleg még ezt az [oldalt] is érdemes olvasgatni.
-
Postas99
őstag
válasz
JulianSinulf #22284 üzenetére
Ekkora kapacitásnál igazán lényegtelen. Nem fogod kinyírni tovább tart a feltöltése max.
-
Postas99
őstag
válasz
mindenes24 #22283 üzenetére
Juuj a forrasztás jutott eszembe. DE az minden csak nem szép egy mobilban meg főleg "gány"
-
Postas99
őstag
válasz
JulianSinulf #22276 üzenetére
Jobbat javaslok.
Amikor az Ercisson T28 -ba vásároltam akkut hogy életre leheljem akkor nem akartam kínai kitudja milyen akkut venni.A felső sorban az akku fizikai mérete található. az a 6 számjegyű érték
42x34x48 - ilyen akksit keress, lehet hogy kapacitásban akár nagyobb is lesz ennél nem sokkal
Amúgy a teljes szóra való első találat [EZ]
Ez pedig Polymer akksiBasszus f@sz vagyok már látom előttem írtátok
-
Postas99
őstag
DE huszárvágással megoldom. Van még 1.8 Arduino környezet. Ott feltolom a LittleFs-re az mp3 fájlokat, és a kódot lehet akár 2.1-ből is feltenni. Bár maradhatnék 1.8-on is.
Hétvégén már nem volt kedvem ezzel játszani, szárítógépet szedtem szét és még csak nem is jutottam a végére. Összeraktam és majd tavasz után amikor már nem lesz szükség rá, szétkapom és kitakarítom a vízgyűjtő szivattyú motort, addig meg add üvöltsön.
-
Postas99
őstag
Nem voltam körültekintő:
LittleFS Filesystem Uploader
ERROR: Only Arduino-Pico RP2040 and ESP8266 supported.Nekem már nincs ilyen régi cuccom.
Vagyis RP2040-el teli van a ház. Azzal meg nem akartam vacakolni mert azt meg python-ban meg lehet oldani és még barkácsolni sem kell hogy az MP3 fájl felugorjon a készülékre, viszont abból meg nincs ekkora kapacitácú cuccom, csak a 2 megás.
-
Postas99
őstag
Múltkor panaszkodtam, hogy a LittleFs nincs támogatva Arduino 2.1 alatt.
Most találtam egy jó leírást hozzá és plug-int is
[Itt] -
Postas99
őstag
válasz
bagarol #22136 üzenetére
Onnan vettem a sample-t. Ott is hiányzik egy normális tool.
Ahhoz képest, hogy a Visual Studio viszonylag mennyire jól használható és szinte kezesbárány módjára aládtolja a kód írásakor a dolgokat még debug esetén is!!, a visual studio egy bugyuta cucc, amikor buildeléskor a libraryket össze vissza használja és csak hosszas olvasás és net turkálás után derül ki, hogy a wifi.h lib nem kompátible a többivel emiatt megáll a buid és ezért library uninstall majd a vs kódhoz a frissebb kell , de az error message semmire se semmire sem használható. Hajtépés....
-
Postas99
őstag
A hardver jól hangzik de hogy a SPIFFS egy eléggé nyomorultúl használható cucc Arduino 2.0 felett, az valami borzalom.
Egyszerűbb ha circuitpythonban megcsinálom rp2040-el , mert ott lehet pillanatok alatt fájlokat rádobálni a flash-re, az i2S hardver marad, csak a lejátszás lesz másképp megoldva. -
Postas99
őstag
Csináltam már aurduino nano-s cuccot ami DFPlayer minit vezérelt az azon a panelen levő erősítő egy ilyen projekthez tökéletes.
Ugye az elképzelés hogy leültetek egy padra 5-6-7 babát, és mindegyik dúdolgat magában és pislog random nagyon de nagyon gyorsan... valami creepy cuccot szeretnék csinálni.
Úgy gondolom hogy ha a hang nem is lesz "HQ minőség" talán azt a mércét megüti ami a fiatalok részére még a bef0s@s kategóriát megüti.
Nincs tapasztalatom hogy mi lenne jobb, de hogy még ehhez kezdjek el barkácsolni kondikat és ellenállásokat azért hogy ne ciripeljen a hang i2s dekóder nélkül (mert eddig csak ilyet láttam) akkor inkább mégiscsak betennék egy i2S panelt ami már erősíteni is tud vagy marad a dfmini egy microsd kártyával... ugye 5-6-7 babánál már jobb ha mindegyik elkészült cucc talán ugyanolyan minőségű hangot ad ki.
Mit javasolsz inkább..
Valami ilyen jár a fejemben: -
Postas99
őstag
Annó említetted, hogy ESP32-vel az onboard flash-be tettél valami mp3-at és i2s analóg kimeneten megszólaltattad a hangot.
Meg van még neked ez a kód? Egyetlen mp3 fájlt tennék bele és 16Mbit-es az a C3 verzió amit rendeltem, elviekben bele fél.Nekilátnék az idei évi halloween projektnek - legalábbis az elsőnek - és el kéne döntenem hogy mi lenne nekem a jó.
Alapötlet továbbrsa is.
Műanyag baba szempilla mozgatása (rebegtetés) és valami kísérteties gyerek lányhang éneklés kiadása. Most még a vaterán vadászok 40cm közeli babákat, legalábbis 1 kell hogy elinduljak.Viszont ha ESP32-vel halk lenne a hang akkor marad újfent a porszívó cső a testbe.
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
Ahogy olvastam itt néhányatok már foglalkozott MQTT-vel.
A feladat a következő, már összeraktam az openremote.io-t. Meg van kötve a kezem és más nem használható erre a feladatra.
Esetleg valaki dolgozott már ezzel a környezettel?
PLC-k és ESP32 lenne bedrótozva a Broker-ba (openremote) a doksi említ egy halom kommunikációs lehetőséget. Első lépésként egy sima ESP32-t tennék hozzá, a többit majd később, a PLC elvileg RS232 vagy RS485-ön kommunikálna az ESP-vel és majd azok küldenék az adatokat be. A PLC-k RievTech cuccok.
A GitHub-on van fent arduino kód az openremote publisher-hez ESP32-re , ami természetesen hibás, de ezt már megoldottam.
A pontos kérdés az lenne hogy kell-e beállítani REALM-ot a szerveren, mert a kliensekben ezt is "be kell állítani", és hogy ez lehet-e ugyanaz mint a szerver név?A plublisher kódja ezt tartalmazza:
void loop() {
//Publish Boolean format:
client.publish("yourrealm/ClientID/writeattributevalue/AttributeName/AsssetID", "1");
//To publish Strings:
client.publish("yourrealm/ClientID/writeattributevalue/AttributeName/AssetID", String("Hello").c_str());
delay(10000);
} -
Postas99
őstag
Ha valakinek N.I DIADEM-ben kell segítség szóljon.
-
Postas99
őstag
válasz
JulianSinulf #22020 üzenetére
National Instruments: LabVIEW?
Esetleg,az azért sokat dobna ilyenkor. Azt ugye megértem hogy mást nem szeretne kiadni a megrendítő, de azért egy LabVIEW sokat segítene a dolgon. -
Postas99
őstag
"És ha azt válaszolom, hogy ha a munkáltató nem ad megfelelő eszközt a hibakereséshez, akkor nem éri meg itt dolgozni, akkor fel vagyok véve?"
Erre mondják ezt: BE CREATIVE!
Azért a "kismatyi" kft-nél nem biztos hogy minden ezközt megkapsz a munkavégzéshez..JulianSinulf:
"Aztán jött egy dióda egyenirányításnak, meg egy kondi és tekercs, hogy kisimítsa a jelet." Ez ilyen tipic kínai tápegység ahol mindennel is spóroltak, ezek voltak a kigyulladós töltők.Visszatérve a feladatra:
A feladat, hogy adott egy 10k ellenállás. Egyik kivezetése földön, másik kivezetése egy IC lábán. Az IC típusa és lába most nem számít, de nem a tápkörben van. A teszter azt mondja, hogy 8,9kOhm ellenállást mér. Kiesik a tűrésből. Hogy határoznátok meg a hibát, mi lehet a hiba?
1 db ellenállás kimérését hogy tényleg pontos legyen, wheatstone hidas elven érdemes megállapítani.
De lehet nem jó irányba kapirgálok. -
Postas99
őstag
válasz
JulianSinulf #21992 üzenetére
Ez TRAGÉDIA!!
-
Postas99
őstag
válasz
JulianSinulf #22010 üzenetére
Gratula!!
Én a tápegységet kb a biztosíték, trafó, egyenirányító, pufferkondi és valami kapcsoló üzemű cucc, nagyjából eddig tudnám. Kimaradna a feszültség és áram érték vezérlés...
meg rövidzár védelem .... bevallom sosem terveztem tápegységet..
Én sosem szivattam senkit, hogy blőd dolgokat kérjek tőle. Nekem fontosabb, hogy a logikát és az észjárást lássam valakiben és akivel majd együtt fogok dolgozni. Mert az nem megy ha valamin agyalni kell és a másik csak szívja a levegőt, mert azzal nem fogsz egy probléma megoldásnál előrébb jutni. Mindegy hogy valamit programozni kell, vagy végig gondolni a működését esetleg visszafejteni.. kell az ötlet és a másik gondolkodás módja is... és ekkor jön jól hogy a másiknak is vannak ötletei amit logikusan végig tud vezeni. -
Postas99
őstag
válasz
JulianSinulf #22006 üzenetére
Nem adtam teljes leírást hozzá ez igaz. Mondhattam volna hogy ez egy páncélozott MTL kábel villanypóznákon keresztül halad, és a mérési pontok lehetnek akár a villanypóznákon is, vagy leásva a földbe 3 méter mélyen, és vannak szerelőaknák ahol lehet mérni.
A feladat arról szólt hogy milyen gyors ötlet alapján tudnád minél kevesebb méréssel behatárolni a hibát, hogy hol van. A mérésnél csak egy izzőt használhasz. Kevés volt és pontatlan az instrukció részemről.
Hiányzott a párbeszéd ami egy felvételi jelentkező és egy felvételiztető között megvan.
Valahogy így képzeld el a virtuális kábelt, mondhattam volna 1 métert vagy 100 métert is.[---------------------------------x-------------------------------------]
[---------x-------------------------------------------------------------]
[------------------------------------------------x----------------------]
-
Postas99
őstag
válasz
ekkold #21995 üzenetére
Igen a hiba a kábelban van és a leggyorsabb "egyszerűbb" mérés a felezéses mérés.
Most kizárnám a norvég cethalászok tevékenységét ebből a hibakeresésből meg a munkagépeket is.
A feladat igazán csak arra jó, akivel dolgozni fogsz tud-e logikusan gondolkodni, végig tudja venni a hibabehatárolás lépéseit.. Ok, hogy ez is tanulható, de a hibakeresés abból áll hogy végig gondolod, hogy ami eddig működött miért nem működik már és számbaveszed a hibalehetőségeket.Aryes: Nyertél a hiba a kábelben van.
ViZion: Lehetett volna ott is, nem voltam túl precíz a megfogalmazásban.
Az alaptézist kellett volna még leírnom, hogy az ízzó eddig világytott, DE már nem világít. -
Postas99
őstag
Mikor felvételiztetnem kellett új kollégákat. Vagyis részt kellett vennem a folyamatban. Egy halom kreatív kérdést kellett összeállítanom.
A másik kérdésen is sokan elcsúsztak, mert az csak józan paraszti észt feltételez, még csak mérnöknek sem kell lenned hozzá.Van egy normál 230V-os izzólámpa, be van csavarva a foglalatba a foglalatból kimenő 10Km-es vezeték másik végén levő dugó be van dugva a konnektorba.
Sajnos a lámpa nem világít. Az izzó jó, a kontaktok jók, a fali konnektorban meg van a 230V és a villásdugó is tökéletesen be van kötve. (Ezt csak azért írom le mert a legtöbb ember nagyjából idáig jut el)
Hogyan állnál neki hogy megállapítsd hogy hol a hiba.. a vezeték 10km hosszú. Minnél pontosabban és gyorsan (a legkevesebb méréssel).Mondjuk ez nem pont az a topik ahol 3mp alatt ne írnátok meg a megoldást.
-
Postas99
őstag
válasz
Dißnäëß #21984 üzenetére
Mosogató gépet terveztem arduinoval. Az ugye még kevesebb vezérlést igényel.
Amúgy pont a mosógép a kedvenc kérdésem minden új kolléga felé
Rajzoljon le egy blokk vázlatot vezérlésre hogyan oldaná meg. Példa szeretnék egy ruhát 40c fokon kimosni , öblítéssel, 1400-as fordulatú centrifugával a végén kicentrifugázni.
DE itt jön képbe, hogy tényleg érti-e a folyamatokat amit figyelni és vezérelni kell: Legyen benne: ajtó figyelés, bejövő víz hiánya figyelés, túlfolyás-habzás figyelés is. Hőmérsékel ellenőrzés, szivattyú vezérlés, és természetesen dog forgatás a dobon lévő jeladó fordulati értékének mérése és a dob sebességének szabályozása, alacsony fordulaton induljon el. Ugye lehet áramfelvételt is mérni amivel meg lehet állapítani a súlyát a dob tartalmának, meg azt is hogy a ruhák elhelyezkedése végett nem jó a súly eloszlás.. satöbbi.. lehet ezt cifrázni ha akarod.
Nem bonyolul logika, csak mindent előre meg kell tervezni. -
Postas99
őstag
válasz
Wolfram #21925 üzenetére
Tudom, hogy kinek a pap kinek a papné. De nálad ilyen fontos hogy körömhegynyi "kotványokkal" hadakozz ?.. a hátoldalán ennek is összeköpködött sorrendben és helyen vannak hasznavehetetlen forrszemek. (Nekem olyan gányolós megoldásnak tűnik ez a nyomorított panel.)
Nem jobb egy teljes lábkiosztású panel?Ez sem sokkal nagyobb.
-
Postas99
őstag
válasz
gordonfreemN #21908 üzenetére
Jól gondolom, hogy esetleg egy muliplexer-t használva kevesebb lábbal is megoldható lett volna a dolog?
Legalábbis amit leírtál nekem ez jött le. -
Postas99
őstag
válasz
gordonfreemN #21897 üzenetére
Támogatom amit Aryes írt.
Esetleg ha maradnál Atmel vonalon, akkor ezt érdemes még figyelembe venni:
LGT8F328P LQFP48 Ez egy továbbfejlesztett ATMega328, több láb gyorsabb működés teljesen kombátible az eredeti mikroprocival.
Ennek az ára 2 dodó sincs aliról. Az arudino mega klónok detto ugyanezzel a cuccal készülnek.
Van 3.3V és 5V-os cucc is belőle. -
Postas99
őstag
válasz
Wolfram #21837 üzenetére
Ha én lennék a részvényes már rég Japánban lógatnám a lábamat.. De jó lenne...
Már régóta szemezek, hogy vásárolok innen mert van saját fejlesztésük (inkább update) mikroprocikra.
És ezek jobbnak tűnnek mint az alis cuccok, mert van berendezésük is hozzá, nyákterv, reflow gép satöbbi... bár az is lehet hogy egy TEKA sütőben melegítik össze a cuccot. -
Postas99
őstag
válasz
Janos250 #21839 üzenetére
[Gary Explains]
Én hiszek neki -
Postas99
őstag
Google Translate. Az a durva hogy nekem a chrome automatikusan felkínálja hogy angolra fordítsa le az oldalt. DE ha nem így működne, akkor
[IDE] kattintva bemásolod az URL-t és a kiválasztott fordítandó nyelv alatt megnyitod az URL-t és lőn a teljes oldal szépen ugyanúgy formázva megjelenik olyan nyelven amit szeretnél. -
Postas99
őstag
válasz
tibi-d #21695 üzenetére
Én a helyedben 1 db-ot vennék és először tesztként összeraknék egy teszt padot mert mint mondtam az analóg értékek mérésénél pontosan tudnod kéne megállapítani pl egy 10% 20% 30% ... 100% nedvességtartalmat. Amúgy ez a cucc egy kalap sz@rt nem ér.
Ehhez a cucchoz magadnak kell ezeket az értékeket is megállapítani. Tehát azzal fogod tölteni az időd nagyobb részét, hogy először felállítasz egy jelleggörbét kezdve azzal hogy pontosan a megfelelő mennyiségű vizet kell a talajhoz hozzádani, majd azt szárítani várni míg kiszárad, majd újra a talajt nedvesíteni stb... és akkor még mindig nem tudod hogy milyen talajról beszélünk.Ha nem is akarod megfogadni a tanácsomat, csak arra kérlek, hogy nézd meg ezt a linket ahol tesztelték a különböző talajnedvesség érzékelőket:
[ITT] -
Postas99
őstag
válasz
tibi-d #21688 üzenetére
Nem javaslom a rádiós jel használatot. Miért nem saját wifi háló inkább és oda kommunikálnának az eszközök. A rádiós jel esetén nincs olyan mint az IP kapcsolat esetén tehát nem jelzed vissza hogy az adott packet megérkezett. Nincs ACK. Ne ezen bukjon el a mérés.
A rádiós átjelzés jó egy autó riaszótóhoz vagy bármi máshoz, de én pont erre a feladatra mellőzném az ilyen adatküldést. -
Postas99
őstag
Pnemuatikus rendszer?? Máááá bocs...Mijaf@sznak?
Az megvan, hogy ehhez egy pontos pályát kell kialakítani pontos és PRECÍZ pontokat beállítani cserépre is., figyelni a cserepet, nehogy oda szúrd be az érzékelőt ahol növény van, kihúzáskor ne fogass ki földet.. le kell takarítani az érzékelőt minden vizsgálat előtt.
Ha pedig csatlakozósoros a megoldás, ott is pont ugyenezek a problémák merülnek fel... pontos csatlakozás Pin helyesen és ez csak az egyik probléma
Túl van ez qrvára gondolva...Az az analóg jelet kiadó mérőfej hogy néz ki? Rozsdamentes, milyen anyagból van? Ki fogja garantálni hogy 3 hónap végeztével nem fog elrohadni, korrodálni, vagy simán elfogyni az anyaga???????
Egy villa alakú érzékelő ami a földbe van szúrva, még mindig csak KAPACITÍV elven mondja meg a talaj nedvességtartalmát.
Egyáltalán van valami érdemi dokumentáció és leírás a föld nedvességtartalmának változása estén, hogy mekkora és milyen értékeket kell, hogy kiadjon a szonda? Bevizsgálta ezt valaki? Lehet "korrigálni az értékeket" magyarán szólva rendesen belőni?
Egy jó talajszondával meg lehet állpítani a talaj Ph értékét is....Mint mondtam már, nem mindegy, hogy milyen földbe van leszúrva a szonda, homokos, agyagos, löszös satöbbi... Először is a szondát az adott füldhoz kell "bemérni,beállítani" ez a valósgában úgy működik, hogy a földet teljesen kiszárítják, majd teljesen elárasztájk vízzel, majd megnézik hogy mennyi a vízelenyelő képessége és mennyi idő alatt távozik a víz belőle.
Ha ez a szonda csak valami humbug szar az egész mérés is szar lesz, bele se kezdjetk, mert felesleges pénzkidobás.Először ezek legyenek meg mert e nélkül kuka az egész... Amúgy szabadföldi vizsgálatnál 3 talajszintre vannak a szondák telepítve... mert ugye meg kell tudnod állapítani a talaj nedvesség áteresztő "felvevő" képességét is. Ezen felül, azt hogy a kijuttatott tápanyag milyen gyorsan szivárog le a növényzet gyökeréhez...
Hihetetlen, hogy ha már csiliárdos műszerek vannak ilyenek vizsgálatára, a cég aki részetekre leszállította a projektet az pedig egy humanoidra bízza ez egész eredményességet. Tetejébe az egész semmit sem ért visszaellenőrzés nélkül, és így sikerült 100%-ra teljesíteni. Engem megnyúztak volna ha ilyen fosh módon ugrottam volna bele bármilyen ilyen projektbe, ahol már az elején lefekteted ahogy valójában mit is szeretnél csinálni...
-
Postas99
őstag
Régebben foglalkoztam ezzel a témával.
[Ime a szenzor]Ez már több éves találmány, a kínaiak innen koppintottak. De a fejlesztő mindent közkincsé tett a [GitHub-on]
Mellékelt Arduino kód megtalálható az oldalon.
1 db olcsó Bluetooth-ot tudó eszközre [Ime 1 egy arduino compatible] fel kell fűzni 4 érzékelőt.
Ez már BLE5.4 -et is tud.
Ez már kommunikálhat egy központi eszközzel.
Bár igaz hogy csak 4 cserép virág adatait fogod elküldeni. Ehhez vagy egy CR3232 elem vagy egy 18650-es akku egy töltővel egybekötve ha esetleg tölteni is kéne a cuccot. Ha csak napi 1* kell mérni az akku sokaig bírni fogja. -
Postas99
őstag
A tipp az hogy ezért vannak mozgatva, mert ezen felül még egyedi hőmérsékletet is kapnak, átmozgatják őket a klíma kamrában egy másik búra alá vagy környezetbe. Tehát vagy másképp locsolják őket, vagy mindegyik ugyanazt a víz mennyiséget kapja. A talajt vagy a környezetét viszont fűtik, hűtik stb..
Akkor viszont nem a növény fejlődés a cél a vizsgálatnál, hanem a talaj vízmegtartó képessége. A növény csak pusztán indikációként kell a talajba. Valószínüleg több fajta spektrumú talajról beszélünk, és ez a "kutatás" célja.
-
Postas99
őstag
válasz
tibi-d #21658 üzenetére
Kapásból lenne néhány kérdésem:
A 4 növény földjének kell külön külön megnézni a vezetőképességét vagy
[ . . ]
[ . . ]
egy rekesz 1 érzékelő?
Miért nem kapacitás vizsgálat? Vagy eleve a vezetőképességét így tervezted?
A föld amiben a növények vannak az minden egyes növénynél ugyanaz, vagy más és más, agyagos, homokos satöbbi ahol eleve más éréket mérsz minden föld esetén.
Lehet-e kábeles megoldás az érzékelők felé, a mérőegységektől (Rekeszenként)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- E-roller topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vicces képek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Konteó topic
- Socket AM4
- További aktív témák...
- ROG Maximus Z790 Dark Hero
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest