- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- Gurulunk, WAZE?!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #13925 üzenetére
Hát a dolog nem arról szól már, hogy milyen irányban „mozduljak el”, mert az alkatrészek – magát a központi egységet leszámítva – mind megvannak már. És 16 darab készül, ugye, ráadásul maga a váz már ki van marva PESPEX akrillemezből.
Négy szegmenses kijelzőre épül az egész termosztát, a három touch gombbal csak az alapvető dolgokat tudom állítani/kezelni, minden egyéb, amihez grafikus felület kell, kizárólag okostelefonos alkalmazásból. Minimalizmus rulez.És ugye nem utolsósorban a TM1637-hez olyan egyszerű a környezet, hogy szinte nem is kell programozni. Egy hónap múlva költözünk át a házba, nem ülhetek túl sokat a projekten.
A 433 MHz nem kívánságműsor, nagyon olcsón szereztem jó minőségű hőcserélős szellőztetőket Kínából, 16 darab, ugye. És sajnos nem Wifi, hanem csak egy 433 MHz-es távirányítót adtak hozzá, amit klónozni fogok, remélem, sikerül.
Tényleg nem értem, miért nem jó, ahogy szeretném. A kijelző maradna 5 volton, a 433 MHz is, hogy direktben az 5 V-ot egye, ne az AMS1117-et szívják le. Nem lesz gond az illesztéssel. USB csak ideiglenesen kell, a felprogramozáshoz és a debughoz. a NYÁK-ra kerülne az ESP-12S, az AMS1117, egy csatlakozó az USB to TTL modulhoz, valamint pár ellenállás és kondi. A kijelzőt, a hőmérőt és a touch-okat drótozni fogom, mert nekik megvan a pontos helyük a készüléktestben. az 5V-os táp és a solid state relé a padlófűtés-szelep vezérléséhez készüléktesten kívül kapnak helyet, a fali szerelődobozban.
-
kesztió
aktív tag
válasz
Janos250 #13920 üzenetére
Tudom, hogy ezt @evilskatinak válaszoltad, de engem is érint a probléma:
Én is szemeztem az ESP32-vel (pontosabban annak a magjával, az ESP32-WROOM-32-vel), de forrasszon a Blaha Lujza 1,27 mm-es pitch-csel felületszerelt modulokat, olyan jó kezem azért nincs. Inkább a 2 mm-es távolság, még akkor is, ha nem szabványos.Másrészt nálam a melegedési probléma roppant kritikus, mert alig másfél centivel az ESP panel alatt ott a Sensirion SHT35, a ±0,2°C-vel dolgozó precíziós hőmérő és elég nagy öngól lenne a szoba hőmérséklete helyett a proci hőmérsékletét mérni. (Megpróbálom leszigetelni, de kérdés, hogy mennyire sikerül.) Így nemhogy nem engedhetem meg magamnak az ESP32 masszív teljesítményét, de még az ESP8266-ost is csak 80 MHz-en merem pörgetni.
Marad az ESP8266 alapú ESP-12S. Intelligens termosztátnak bőven rengeteg, oda még az Arduino Nano is sok lett volna.
-
kesztió
aktív tag
Amúgy, ha már ESP8266, az ESP-12S tűnik a legfaszábbnak méret és tudás alapján (ugyanaz az újratervezett antenna, mint az ESP-12F, de felületszerelhető kivitel).
Kérdés viszont, hogy a régebbi ESP-07-nek vajon nem jobb-e a belső antennája. Valószínűleg nem, de inkább rákérdezek, mielőtt belefektetnék a dologba. -
kesztió
aktív tag
Hát ennél már jóval egyszerűbb az analóg bemenet… 4, legtöbb 5 ellenállás kell a létrához talán. És akkor marad még 6 elintéznivaló GPIO, amit már egyszerű kisakkozni.
Amúgy a kijelzők már meg vannak véve, potom 16 darab, ráadásul nem is aliexpresszes áron, mert sürgős volt a dolog. Így az esik. Főleg, hogy semmihez sincs ilyen piszokul jó könyvtár, mint ehhez, gyakorlatilag semmit sem kell csinálnom és működik. -
kesztió
aktív tag
Amúgy nincs gond, csak nem kell agyatlanul olvasni azt a lábat. 50 ms-onként (20 Hz) már biztonságos, legalábbis erről regélnek a nálunk okosabbak, és ez bőven sok egy touch billentyűhöz.
Ettől függetlenül hálás lennék, ha ki tudnád sakkozni kizárólag a digitális lábakkal, akar a Blaha Lujza vacakolni elenálláslétrával.
-
kesztió
aktív tag
Az, hogy mi bemenet, vagy mi kimenet, az ESP8266 nézőpontjából értendő.
– 3 db touch (TTP223): sima TTL bemenet × 3;
– display (TM1637): TTL kimenet × 2, CLOCK + DIO (bár sehol sem írja expliciten, hogy az utóbbi kimenet);
– 433 MHz remote (SF R433D): sima TTL kimenet × 1;
– hőmérő (SHT35): TTL × 2, de sajnos nem tiszta, mi bemenet és mi kimenet;
– passzív piezo speaker, sima TTL kimenet + ellenállás × 1.Ez sajnos 9, akárhogy is számoljuk.
Az biztos, hogy analóg láb nuku, ha van Wifi? nem olvastam sehol ilyesmit. Már beletörődtem az ellenálláslétrás megoldásba… -
kesztió
aktív tag
Köszi mindkettőtöknek a válaszokat (@its_grandpa), segítettetek a döntésben.
Az USB-s dolgot azért csak nem értem továbbra sem.
Programfeltöltéskor logikus, hogy az USB használja mind az RX, mind a TX lábakat. És első látásra az is OK, hogy debug esetén a kommunikáció csak egyirányú, hiszen a debug annyiból áll (sajnos), hogy egy soros konzolra (PuTTY) ki tudok írni értékeket.
De a Windows 10-nek ebben az esetben is tudnia kell, hogy egy nem akármilyen, hanem egy bizonyos USB eszköz csatlakozik, és gondolom, driver szinten időnként ezt le kell dumálnia, magyarán az lenne a logikus, hogy ilyenkor is legyen két irányú kommunikáció. Akkor ez hogy is van?Az is érdekes kérdés, hogy ha mégis csak elég a TX a debughoz, akkor ahhoz, hogy az RX lábat GPIO bemenetként használjam, nem kell mégis leválasztanom galvanikusan az USB to TTL lap TX-jéről? Magyarán jumpereket kell tennem, és minden debug elején piszkálnom kell a laphoz? Vagy van itt valamilyen trükk, ami nem jött át nekem?
(Amúgy, ha mégsem tudom kisakkozni az istennek sem, hogy legyen elég GPIO lábam, megoldhatom, hogy a három TTP223 touch modult ellenálláslétrával bekötöm az analóg bemenetre, ilyent már csináltam. Ezzel nyertem is 3 lábat, de fasza lenne, ha minél egyszerűbb lenne a NYÁK, mert nincs most időm tízszer újracsinálni, amíg megfelelő lesz a lap.)
-
kesztió
aktív tag
Akkor még egyszer rákérdezek:
1. Az ESP-12S nél pl. bizonyos GPIO lábaknak BOOTOLÁSKOR (tehát, amikor még nincsenek bemenetre vagy kimenetre konfigurálva) egy adott logikai szinten kell lenniük (pl. relatíve nagy értékű ellenállással húzva), de utána azt csinálok velük, amit akarok?2. Normál (tehát debug, nem flash) üzemmódban az USB to TTL igényt tart valamelyik GPIO lábra? Vagy megmarad nekem továbbra is mind a 9?
-
kesztió
aktív tag
-
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #13896 üzenetére
Köszi szépen, és is természetesen a 2 felé mozdulnék, de a legfontosabb kérdésre csak nem kaptam választ: elég lesz a meglévő GPIO készlet a következőkhöz: 3 × touch (TTP223), 1 × display (TM1637), 1 × hőmérő (SHT35), 1 × 443MHz remote (SF R433D), 1× speaker.
Az, hogy néhány lábnak a bootoláskor megfelelő jelszint kell, már gond, mert oda már külön áramkör kell. Hacsak nem azt csinálom, ugye, hogy ezeket a lábakat később csak kimenetként használom, így megcsinálhatom, hogy 0-ra vagy 1-re kötöm egy akkora ellenállással, hogy bootoláskor még 0-nak vagy 1-nek vegye, de a kimenetként működést már ne zavarja.A TTL to USB eszköz (amit csak ideiglenesen, csatlakozóról használnék) akkor beéri egy RXD/TXD párral, vagy muszáj egy GPIO-t is feláldozni hozzá?
-
kesztió
aktív tag
ESP8266 alapú fejlesztési környezetben jártas fórumtársak segítségét kérem.
Egyszerű smart home-applikáción dolgozom (okos fali termosztát), eredetileg Arduino Nano-ra volt elképzelve a dolog, méret, ár, egyszerűség stb. meggondolásokból.
A gond ott van, hogy Wifi is kell, és az Nano méretű natív Arduino-lapok ezt nem igazán tudják. És, ha már ESP8266 alapú modul nélkül nem megy, akkor már miért ne lenne szükség egy Nano lapra, ha az ESP8266 mindent tud, ráadásul jobban.Mondanom sem kell, hogy már minden 5 Voltos, innen visszalépés nincs.
Aszerint, ahogy utána olvastam, két lehetőség között választhatok.
1. Olyan development Board-ot használok, ami ESP8266-ra épül, de 5V-os (van rajta feszülstségcsökkentő modul, mert az ESP8266 ugye a 3,3V-ot szereti), van rajta USB stb. Pl. ezt (NodeMCU V3):
vagy
2. Veszek egy pucér ESP12S-et, és készítek egy egyszerű lapkát, amire ráforrasztom az ESP12S-et, az AMS1117-et a 3,3V előállításához, valamint egy tűcsatlakozót, amibe bármilyen USB-to-TTL modul beleilleszthető (flasheléshez, felprogramozáshoz, fejlesztéshez, stb., de a tényleges használatkor eltávolítanám), plusz pár ellenállás és kondenzátor.
Én az utóbbi megoldásra hajlanék, mert kompaktabb és kevesebbet kell majd drótozni. És akkor jönnének a kérdések.
I. Ezek közül egyik sem natív Arduino eszköz, és eszem ágában nincs most egy idegen környezetbe belemélyedni. Ha jól értem, mind az 1., mind a 2. esetben telepíthető olyan firmware, ami a megszokott Arduino eszközzé varázsolja az eszközt. Kérdés, hogy ez mennyire igaz, és mekkora macerával jár.
II. Szükségem van egészen pontosan 5 digitális bemenetre és 4 digitális kimenetre, azaz gyakorlatilag mind a 9 GPIO-ra az ESP 12x-ről. Kérdés, hogy ez a 2. esetben megoldható-e, főleg, hogy kell USB is a felprogramozáshoz/debuggoláshoz, és attól tartok, hogy ahhoz nem elég az RXD meg a TXD. Ha nem lesz ennyi portom, akkor sajnos az 1-es megoldás lesz a nyerő, ami elvileg kényelmesebb, de olyan lesz a termosztát belseje, mint a heringesdoboz, plusz még a drótok.
Hozzá tudtok szólni, kérlek? Fontos lenne! Kösz!
Megj. Amit illesztenem kell:
TTP223 alapú touch modul;
TM1637 alapú 4 szegmenses display;
SHT35 alapú páratáartalom- és hőmérő modul;
SF R433D alapú 433 MHZ-es távvezérlő modul;
passzív buzzer. -
kesztió
aktív tag
Mondjuk, a szalagkábel pont olyan eszközben lesz, amit ideális esetben egyszer szerelünk és többet el sem mozdítjuk (falba süllyesztett okos termosztát), de ettől még nekem nagyon sérülékenynek tűnik, ha a kábelt sokat mozgatjuk, az előbb vagy utóbb kiszakad a forrasztás helyén. Eltérően a fotón látható jumpertől, amelynél sokkal kisebb mozgási lehetőséget ad a kábelnek. De ha azt mondod, nem fogok hülyeségekkel kínlódni és közvetlenül fogom forrasztani a kábelt.
Ha már itt tartunk, van valami célszerszám a szalagkábel szigetelésének eltávolítására? Vagy egyenként kell lekínlódni őket a végekről forrasztás előtt? Esetleg árulják a kábelt előre pucolva forrasztáshoz? -
kesztió
aktív tag
Kedves fórumlakók,
Egy Arduino Nano ki- és bemeneteire szeretnék csatlakozni szalagkábellel. A legelegánsabb megoldás a szabványos, tisztességes verzió, azaz a tüskesorra húzott szalagkábel-csatlakozó, de egyrészt nem nagyon van erre helyem, másrészt kissé pazarlásnak érzem az oldható csatlakozást olyan helyre, ahol erre semmi szükség nincsen. A legegyszerűbb pedig az, ha a szalagkábelt direktben, szálanként beleforrasztom a furatokba. Ez viszont mechanikai szempontból aggályos, és az az igazság, eléggé amatőr megoldásnak tűnik.Én valami ilyen megoldásban gondolkoznék:
Ez nem túl olcsó alkatrész ahhoz képest, hogy csak egy pin, de fogjuk rá, hogy még éppen belefér. Viszont számomra a műanyag szigetelés is pocséklást jelent, az elhagyásával is nyernék másfél millimétert.
Van valami alternatív javaslatotok? Egyáltalán, mi ebben a helyzetben a bevált megoldás (ha nem oldható módon szeretnék NYÁK-ra forrasztani egy szalagkábelt)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Formula-1
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- Thinkpad T14 Gen2i 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- Eladó használt Gigabyte AMD Radeon HD 6750 videókártya
- ZBook Fury 15 G7 15.6" FHD IPS i7-10850H RTX 3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- 7DB 60GB SSD eladó kedvező áron
- HP EliteBook 830 G8 i5-11gen//16GB//256SSD//13.3 " FHD Bang&Olufsen hang
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged