Új hozzászólás Aktív témák

• Harcipocok84

tag

Sziasztok!

Arduino + Feszültség mérő

Van egy 3 cellás LiPo akkumulátorom aminek 11-12,6V között mozog a feszültsége merültségtől függően. Erről a lipo akksiról több mindent üzemelek, többek közt egy Arduino Mega-t is. Ehhez használok egy DC-DC StepDown feszültségstabilizátort, amit stabilan 5V-ra állítok be. Erről üzemel az Arduino. Viszont azon kívül hogy vezérlek és logolok dolgokat az Arduinoval feszültséget is szeretnék mérni. Mégpedig a LiPo akksi való feszültségét. Olvasgattam hogy ezt a legegyszerűbben feszültségosztóval lehet megoldani. Ezt meg is építettem, tökéletesen működik. Az Analóg1-es portra kötöttem rá, és a kiolvasott értéket felszoroztam egy számmal, így megkaptam a valósat. Mi történik akkor, ha fordítva kötöm rá az akkumulátorra a mérővezetékeket? Negatív érték jelenik meg a bemeneten?

A képen látható módon van most a feszültségosztó kapcsolás. Ha megfordítom a polaritást akkor nem 30K-n keresztül megy át a ~12V feszültség hanem 7,5K-n, és nem 7,5K-val lesz húzva a GND-re hanem 30K-val. Mi történik ilyenkor az analóg bemenettel? az analóg bemeneten lévő védődióda kinyiffan?

Hogyan kellene módosítanom a kapcsolást hogy polaritás védelme legyen? Olvastam a Graetz hídról, viszont ott nagyon sok feszültség esik... Mivel csak mérek, gondolom így túl nagy áram nem halad át a kapcsoláson...

Gondolom valahova be kellene tenni egy darab diódát, de mekkorát, hova, melyik alkatrészek közzé, és milyen irányba nézzen? Nem értek az elektronikához, nézzétek el nekem...

Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés