- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Eljött lassan az ideje, hogy ebben a topicban is rontsam a levegőt.
Nagy mikrokontroller (azon belül pedig leginkább Arduino kompatibilis) fan vagyok, de eddig valahogy sosem volt olyan nyíkom, amivel kimondottan ide jönnék.
Ahogy nézem, pont ATTiny van porondon, szóval íme a kérdésem:
Terveztem a fórumról egy kollégának a gépházába a gyári RGB stick (szalag szélességű, de 1.6-os PCB) helyett egy ATTiny85-ös alapú retrofitet.
Az első hibát ott követtem el, hogy a Digispark pinelnevezései után mentem, amikor a PCB-t terveztem, és nem a beültetendő IC lábszámozás szerint. (Guess what? Persze, hogy nem ugyanaz.) De ez még nem lenne showstopper. Amúgy sem volt nagy kedvem még PC oldalra is host szoftvert csinálni ami kommunikálna az attiny féle virtuálisUSB-vel.Mivel a gépházon van dedikált RGB gomb eredetileg, gondoltam csinálok egy egygombos menürendszert, ami rövid - hosszú - dupla gombnyomásokkal navigálható a különböző effektek között.
Na és itt kezdődik a baj.Az összes színt felvettem statikus változóként, és megírtam (természetesen ciklusokkal és nem diszkrét állapotokkal) az összes effektet, és így a végén a következőbe futottam:
digispark_ARGB_controller.ino.elf section `.text' will not fit in region `text'
/avr/bin/ld.exe: region `text' overflowed by 3394 bytesNem nagyon értettem ezt a hibát, kikommenteltem random részeket, és akkor volt hogy ez jött:
A vázlat 6598 bájt (109%)-ot használ a program tárhelyből. A maximum 6012 bájt.
A [link] és az üzenet segít: Túl nagy a kódom.
text section exceeds available space in board
A globális változók 182 bájtot használnak a dinamikus memóriából.
Sketch too big; see https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/360013825179 for tips on reducing it.A durva az, hogyha kiveszem csak(!) az effekteket, a kódból, akkor egyből megáll ilyen 70%-ban.
Az effektekben használt függvényeim:
max()
abs()
random()illetve van, amiben használom a % operandust.
Létezik, hogy egy pár eljárásban lévő ciklusban több programmemóriát foglalok, mint a teljes addigi könyvtárarzenál? (A globális változóim bőven határon belül vannak, mint látható).
Futott már bárki ilyesmibe?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OTP Bank topic
- OLED TV topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged