Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Shyciii #6852 üzenetére

Az Xmonad nem Haswell-ben, hanem Haskell-ben van írva, de az nekem is meredek, ha ez megnyugtat. Pont a Linux OFF topikban hoztam elő ezt a funkcionális programozás témát, hogy mennyire elvont, erre le lettem oltva, hogy én vagyok hülye, mert ott a szakik a topikban már az 1930-as évek óta használják, meg möhőő, meg jóaz, nekik tökéletesen érthető. Értem, akkor májerkedjenek csak.

vim/neovim mindegy, de idő megtanulni. Nem is a billentyűk jelentését, hanem amikor vim-ben szerkesztesz, sok szövegszerkesztési problémát át kell fogalmazni, nem úgy kell csinálni, ahogy hagyományos editorokban. A vim ugyanis nem arra a filozófiára épül, mint egy hagyományos text editor, hanem egyfajta interaktív sed-nek lehet tekinteni, és inkább text processornak lehet nevezni. Külön meg kell szokni a módokat, az egésznek a logikáját, elsőre idegen lesz. Nekem is nagyon sokszor neki kellett futnom, mire sikerült megszoknom. A lényeg, hogy mikor tanulod, akkor nem a billentyűk memorizálása a legfontosabb, hanem egy újfajta gondolkodás elsajátítása. Eleinte idegen érzés lesz nagyon, mintha az orroddal vagy a lábujjaiddal kéne szövegszerkeszteni, nehezen boldogul vele, aki még csak most kezdte tanulni, türelmet igényel. Érnie kell a folyamatnak, ahogy formálja a gondolkodásod, nem lehet sürgetni, meg siettetni.

Meg igazából a vim-nek akkor van értelme igazán, ha tudsz gépírni. Az egész úgy van tervezve, hogy gépírástartásból legyen vezérelve, és nem nyúlsz ki onnan egérhez, kurzormozgató billentyűkhöz, stb.. A vim egyfajta speciális gondolkodásról, filozófiáról szól, amit ha megtanulsz, nem csak szövegszerkesztésre tudsz használni, hanem mindenfajta szoftver vezérlésére, vim billentyűkiosztást és logikát fogsz használni mindenhol, shell, terminál, fájlkezelő, böngésző, ablakkezelő, médialejátszók, stb.. Lényegében a gépet fogod teljesen máshogy használni, azt fogja eredményezni.

Egy jótanács: mindegy, hogy vim vagy neovim, ha tanulod, akkor próbáld alapállapotában használni, ne konfigold szét őket a saját jelenlegi berögződéseidhez. Ha változtatsz is a konfigon, csak egyszerű dolgokat, sorszámozás, sortörés, magyar nyelvi helyesírás-ellenőrző használata, stb., azaz csak pár sornyi alap dolgot tegyél bele a vimrc-be, de billentyűket ne nagyon szabj át, meg addonokat se telepíts, mert úgy nem a vim-et fogod megtanulni, hanem a saját konfigod használatát.

Új hozzászólás Aktív témák