Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Sonja #8074 üzenetére

Ja, mondtam én, hogy nem nehéz. Sok felhasználó azért fél tőle, mert nem érti hogyan működik, meg ilyen Buguntu telepítő összegányolja neki automatán nem működőre, vagy mint ubyegon, hogy kifogtak nem szabványos UEFI implementációs gépet, ahol az UEFI boot Windows only-ra van bedrótozva. Persze ez utóbbit is meg lehet oldani, csak nem olvasnak utána. Ebből meg az a mítosz alakul ki, hogy az UEFI boot szar, meg nem működik, meg lehetetlen, meg így meg úgy.

#8075 sati: a DE-k nem nyúlnak a default shellhez. Ő állította át a user accountban. Én is átállóban vagyok, a /bin/sh symlinket lecseréltem /bin/bash-ról /bin/dash-ra. De ez a scriptshellt cseréli le. A dash egy minimalistább, gyorsabb shell, ami jobban POSIX szabványos, szemben a Bash-sal. Pár héten belül a Bash interaktív shellt is lecserélem zsh-re. Meg a dwm-bspwm váltás is sok hete csúszik. Pulseaudio-Pipewire váltás meg egy hete volt meg.

A váltás nem megy azonnal, mert zsh alatt is ki kell kísérletezni beálításokat, pl. vi-mód, prompt csere, autokiegészítés, stb.. Persze mindezt oh-my-zsh nélkül, saját kútfőből. Az oh-my-zsh lényegében csak egy pluginmanager, ami a zsh-be tud felhasználói scripteket és beállításokat importálni. De ilyeneket kézzel is tudsz magadnak írni a zshrc-be, nem kell hozzá külön bloatot feltenni.

Gépösszerakósdival csak annyiból nem jó várni, hogy ha magyarban vetted, helyi boltban, akkor főleg célszerű 3 napon belül összerakni, hogy ha valami nem működik, hibás, akkor 3 napon belül visszajuttatva azonnal cserélniük kell, nem ülhetnek rajta 15-30 napig ilyen-olyan bevizsgálás, javítás, stb. címén. De ha online vetted is, akkori is meg 14 vagy mennyi napon belül érdemes megejteni, hogy ha hibás, el tudj állni a vételtől.

Új hozzászólás Aktív témák