Új hozzászólás Aktív témák
-
-
cami][us
senior tag
Elég népszerű distro, a docker hubon.
-
Szerintem egy ilyen, nagyon low-end eszközön elfogadható kockázat. Aláírt repókból telepítesz, nem nézel rajta poreszt, mert amúgy sem menne rajta élvezhetően a videó, stb. Kintről nem elérhető a gép, stb. Updatek jönnek, fent vannak.
Selinuxot céges cuccokra pl. szerintem kell, de még egy Ubuntun, stb. sem default hogy enforcing módban lenne. Apparmor mondjuk a normálisabb asztali disztrókon van.
Szóval mindenki amennyire szeretne biztonságosodni. Rosszabb nem lesz tőle, az tuti.
[ Szerkesztve ]
-
Köszi
A 32 bites Debiannak ez ha a felét kéri erőforrásból
.
Tűzfal lehetne, de egy Ufw ezen is Ufw, arról van tonnányi cikk. Itt csomó olyasmit szedtem össze, amit alig lehet megtalálni Google-al (login képenyők OSK, alvás, ilyesmi).Apparmor, ha erőforrás engedi, OK, de jellemzően olyan gépekről van szó, amikre nem égetően fontos.
-
Ma is volt értelme felnéznem a Logoutra, rátaláltam erre a bejegyzésre.Tűzfalbeállítás és AppArmor még azért lehetne rajta. Én ilyen öreg gépre Debian 32 bitet használok.
-
válasz
fatpingvin #9 üzenetére
Ez mondjuk ezeken a SBC meg tableten reális is. Nem szokott változni a hardver.Amúgy az a méreg, hogy a Linx1010-ben Realtek Rtl8723bs (bs for bullshit
) van, a fifi is hülyén működik, a BT meg sehogyan. Mondjuk nem létfontosságú, de jó lenne.
-
fatpingvin
addikt
nylván jöttem, a fórumon az értelmes kulcssszavakra rögtön lecsapok, főleg ha értelmes ember billentyűzetéről származnak
sokat nem tudok hozzátenni, nagyon jól összeszedted. annyi jutott eszembe, ez a routeremen egy lényeges kérdés volt, ha kevés a hely és spórolni szeretnél, de szükséged van bizonyos firmware csomagokra.
alapesetben a linux-firmware csomagot pakolja fel a telepítő, amiben viszont benne van subpackage-ként az összes firmware csomag ami így gigabájtos nagyságrendű tárhelyet foglal. probléma ezzel hogy maga a kernel package is dependel erre, ami amúgy egyáltalán nem hülyeség (ha a júzer nem tudja mit akar akkor is menni fog) csak hát sok helyet foglal.
megoldás: linux-firmware-none csomag feltelepítése, linux-firmware csomag leszed, majd manuálisan telepíted azokat a subpackage-ket amikre ténylegesen szükséged is van. nálam ez a relatek és az intel firmware csomagjai voltak. -
-
Rimuru
veterán
setup-alpine egy kicsit butacska ha kicsit is "extremebb" dolgok akarnal (pl luks), viszont kezzel is vegig lehet menni a setup-* scripteken (setup-alpine is ezt csinalja). Nehany dolog meg igy is szivas (lehet) de aki tud arch-ot, gentoo-t telepiteni azon nem fog kifogni.
-
Szívesen
Viktor S : Csodát azért ne várj. 1 magon nem lesz gyors.
@Vladi : Arra is frankó. A Slitaz-t nagyon rég néztem, de az nagyon nem működött nekem. Az azért sokkal minimálabb, mint egy Alpine, de egy TCL is. Tök jó, hogy pár tíz-száz MB-ban megvan, de nekem mindig fura volt, hogy valójában mire lehet használni.
UVD : biztos van...@apollyon : Annyira nem, hogy ezen a szerencsétlen Linx-en még az a Firefox crashelés sincs, ami amúgy állítólag 10-ből 9x összeborul, ha Developer tools-t nyitsz. Meg ezek a low-end cuccok amúgy sem daily drivernek vannak... Amit tudnia kell, az menjen rajta.
A T400, T410 laposaimon se nagyon volt ilyesmi gondom. És ezeken nem Ubuntu, hanem Debian is tetű volt@fatpingvin : Azt gondoltam, hogy Alpine-ra jönni fogsz
Ha ki akarod egészíteni, beleteszem (mondjuk ez bárkinek is szól).
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
nice, örülök hogy készült egy ilyen írás. hogy mennyire le lehet menni vele az alárakott hardverrel, én konkrétan egy Geode LX800 procis vason is használtam, igaz ott router volt, de működött stabilan, bár a gigabitet már nem annyira vitte
hogy világos legyen: ez konkrétan egy 486-os processzormagra épülő SoC, nagyjából a Cyrix MediaGX sorozatának a valamivel modernebb folytatása, 500 MHz és kapott pár modernebb körítést (DDR memóriavezérlő és USB) -
Apollyon
Korrektor
Egy megjegyzés arra az esetre, hogy ha valaki egy totál belakott Linux Mintről váltana most erre
,
hogy mivel nincs alapból glibc, hanem musl van helyette, ezért nem éppen alkalmas daily driver linuxnak Ubuntu helyett, mert kompatibilitási gondok lesznek. Persze megoldható utólag, csak na.)Egyébként Void linuxot is ajánlom ebből a szempontból, ott is van musl de választható a glibc is. Igaz, nem OpenRC van, hanem runit, és ott is a minimalizmus és a kirakós állíts mindent magadtól a fő irány. Persze még mindig nem egy gentoo az sem...
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Köszi az írást!
Én amd fusionos gépre keresek os-t. Jelenelg slitazt tettem rá, de valahogy nem boldogulok. Lehet kipróbálom akkor ezt a leírásod alapján.
Ami márr most kédés: amd uvd meghajtást össze lehet rakni rajta?
-
Viktor S
csendes tag
Köszi! A sublótban vár egy régi netbook, hogy időt és energiát kerítsek a gyakorlatilag használhatatlanra lassult win lecserélésére.
Ez könyvjelzőzve. -
Oldman2
nagyúr
Köszike!
Új hozzászólás Aktív témák
lo Alpine LinuxMiután pár éve leesett, hogy az Alpine valami lehetetlenül alacsony erőforrásigényű, elkezdtem ezt tenni...