Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
250 literesbe azt teszel ami tetszik
Ezt hogyan érted?Azért filózok rajta mert hagyományos kavicsot ingyen tudnék szerezni szinte korlátlan mennyiségbe.Ami itt is látható ATI akváriumába
Szóval kavics alatta ADA növény táptalaj ott ahova szükséges, vagy 25k-ért ADA aljzat ami 1-2 év alatt eliszaposodik és lehet cserélni.Nem számoltam utána a 200Ft-nak, de a 25kg-os JBL manadóra gondoltam. Most viszont kiszámoltam durván 350Ft/kg az ADA amazonia meg ~1000Ft/kg.
-
nickwaren
tag
Végre ma beindítottam az 54 literes garnélás akváriumom. Egyelőre 8 db RC kapott benne helyett + 4 db csigaevő csiga (saját szaporulat) + maláj tornyos csiga + sima barna csiga.
A víz fele és a növények a gömbmoha kivételével a 160 literes akváriumból került bele. Kapott egy kis zöld alga oltást. Talaj sima kavics+apró bazalt zúzalék és lávakő. Így nem sokára jöhet is majd bele 10 db Amano garnéla. -
Dzsolo
senior tag
Ebben teljesen igazad van, nekem az a vöröses szín nem jön be olyan természetellenes, és ami még unszimpatikus ha félbetöröm akkor fekete a belsőrésze.... csak meg van színezve..
250 literesbe azt teszel ami tetszik, ha kell 1 évig spórolsz rá, de akkor is meg fogod valósítani amire vágysz.. mivel ha kiszámolod mennyibe került, azt a 30e Ft-ot nem oszt nem szoroz és a szépség élménye meg fogja érni. Most nem azt mondom hogy mindenki megcsinálja, de ha ott motoszkál a gondolat, hogy lehetne még jobb mindent elkövetsz, azért hogy jobbá tedd, persze ésszerű keretek között... és itt nem az ADA mániásokra gondolok.
azért 200Ft-ért nem kapsz olyan talajt amit szívesen betennél egy növényes akváriumba.
-
mdk01
addikt
Viszont az aktív talaj is csak egy évig tápozza a növényeket utána kimerül.
Ebből a szempontból ha nem akar vki egy kisebb vagyont költeni aktív talajra akkor elég a manado és az alá kell rakni koncentrált növény táptalajt azt is csak oda ahova a növényeket ültetjük és így már annak is elviselhetőbb az ára.
Én is most nagyon filózok mit vegyek és hova, mert egy 250l-es aksinál már nem mindegy hogy vminek 200Ft literje vagy 1000Ft.
Szerintem... -
kymco
veterán
válasz
Kingfisher1 #6891 üzenetére
Porózus, megköti a baktériumokat, képes a porózussága által a feles tápanyag egy részét is megkötni, majd lassan visszaadni. Nem éles, pld a páncélos harcsák bajuszát nem sérti fel, ami nekik életbevágóan fontos. Mérete miatt a mulmok képződése is nehézkesebb, a halak könnyen túrják, a leszálló tápanyagot elérik, így jóval kevesebb élelem kezd bomlani.
A növények gyökérzete szereti.
De mivel könnyű, nehezebb a növényeket benne megtartani (én kavicshoz kötözöm őket, vagy vasfához, esetleg kerámiához....), főleg, ha vannak aljzat túró halak, ancik, de pld a molly-k is elég szépen át tudják rendezni. Alapból nagyon poros, muszáj átmosni többször. Nekem bevált az itt említett harisnyás trükk... gyönyörű tisztává varázsoltam. -
Dzsolo
senior tag
válasz
Kingfisher1 #6891 üzenetére
jó? azt nem mondta senki.. olcsó, inkább ezt mondanám róla és hasonlít az aktív talajokhoz... de könnyebb náluk és semmi tápanyag nincs benne a növényeknek, talán, a megfelelő szó az hogy dekoratív de ez az egyéni véleményem róla.
-
Kingfisher1
tag
miért is jó ez a manado? valaki felvilágosíthatna tömören 1-2 mondatban.
köszi
-
albert8
veterán
Első lépés kész
manado+viz+pár növény[link]
most 1 hét pihi -
kymco
veterán
válasz
albert8 #6888 üzenetére
Én odaraktam, ahol a legjobban áramlik a víz, és a legtávolabb van a vízmelegítőtől.
Külső szűrőm lévén, a beszívó rész és az esőztető rész az egyik keskenyebb oldalon van a fűtőszállal, a másik végén pedig a hőmérő...
A kicsinél, a belső szűrő áramlási zónájába tettem a hőmérőt.... -
albert8
veterán
NAh végre
manado majdnem kimosva, viz előkészitve
holnap szétkapom az akváriumot és mehet bele a cucc, majd egy hétig üresenvettem egy hőmérőt is
ezt hova érdemes rakni?
oldalára lehet? -
weresgyufa
tag
Ez nagyon jó írás
Igen... azt kifelejtettem hogy nano-nál használja a szifont, én is Easy Carbot használok a nagyobb akváriumokban, de sajnos én csak 3 naponta tudom adagolni :S mert nem vagyok otthon hogy meg tudjam csinálni, de lassan kezdik megszokni a növények. Bazlat miatt nekem is voltak kezdeti nehézségek sajnos, de a Vallisneriák szeretik és terjeszkednek is rendesen, igaz az ancik kiszedik néha őket, de legalább így megcsinálják az okot a ritkításra -
Csak pár gondolat, ami talán hasznos lehet.
CO2 adagolás nem szükségszerű, de sokat tud dobni a növények állapotán. Igaz, elég sok elvan nélküle, de más, amikor valami elvan, és más amikor valami igazán szépen nő, és jól érzi magát.
Tápanyagok adagolása CO2 nélkül egyenes következménye az algásodás. Az ingadozó CO2 szinté úgyszintén. Tehát, vagy ad valaki CO2-t, vagy nem. Hasznos, és látványos, az biztos.100 liter felett lehet játszani élesztővel, meg szódás szifonnal, de tapasztalatom szerint nincs sok értelme. Az élesztő nem elég (250 literhez kb. 4 palack folyamatos, szinkron működése talán már használható lenne), a szódásszifon meg nagyon rövid ideig jó, és ingadozó szintet okoz. Tehát, itt 2 lehetőség van, a szén(-dioxid) pótlására, ez vagy a nagy nyomású rendszer, vagy az easy carbo. Legalábbis szerintem. Nálam 360 literre napi 8 ml Easy Carbo elég, úgy tűnik. Van némi alga zöld alga, de még csak most indult az akvárium, és ahhoz képest nem jelentős. Remélem, hogy amint a növények befejezik a levélváltást az új környezet miatt, az alga is eltűnik.
Érdemes olvasni Nigro blogját is, bár ő nem low tech cuccokban utazik, viszont az írásai nagyon hasznosak. Aki járt már a GreenAqua boltban az tudja. De, egy 30 literes ottani akvárium kb. 1 havi fizetésem...
Keymaker írásaira is érdemes rákeresni, nigro oldalán is ír, nagyon jó dolgokat mond.Ajánlom mindenkinek az EI szerinti tápozásról szóló cikket is (Barr féle Estimative Index).
Én ezt igyekszem követni. Dárga? Viszonylag igen. Megéri? Meg. Nagyon is. Alapja: Micro tápanyagok + Macro tápanyagok + szén(-dioxid). A makro tápanyag kikeverhető házi úton is, ha valaki kicsit is jártas a kémiában (KNO3 + K2SO4 + KH2PO4). Az arányok kiszámolására van egy remek excel tábla. Azért a 6400 forint a mikrora, meg az 5000 a Carbora kicsit fájt, de ha azt nézem, hogy nekem cirka 150-180 napra elég, akkor már nem is olyan vészes. Kb. 80 Ft naponta... napi 4 szál cigi. A happy-plant, Sera florena stb. komolyabb szinten felejtős, legalábbis gyári adagolásban, főleg hetente egyszer adva. Drágábbra jön ki, és szarabb a hatása. Napi tápozás a legjobb, macerás, de egy automata összegányolása megoldhatja a problémát.Azok a növények, amik elélnek egész jól alacsonyabb megvilágítási szint mellett is CO2 nélkül: Cryptocorine fajok, Anubiasok, Vallisneria, Hydrocotyle leucocephalia, gombmoha, jávai moha, Carolina cabomba, Bacopa fajok, amikkel én találkoztam. CO2, és komoly fény nélkül a "gyepesítét" nem látom kivitelezhetőnek. Ha valaki nem ragaszkodik a biotóp akváriumhoz, ezekből kedvére válogathat.
Ami a lényeg: tapasztalataim alapján a folytonosság. A 100 literes akváriumom 2 évig ment Happy planttel 2*18W világítással, 2-3 havonta 1 hónapos élesztős zselatinos CO2-vel. Amíg nem borult a rendszeresség, nem volt gond, de nem volt az igazi. Ha hullámzó a tápanyagszint, vagy a CO2 szint, a vízkeménység, vagy akár a PH, a fene megette az egészet, a növények hiánytüneteket mutatnak, sorvadnak, ammónia szabadul fel, és jön az alga. A tápanyagfelesleg NEM okoz algásodást, megfelelő szénforrással kiegészítve, ez szintén tapasztalat. A sok CO2 viszont kinyírhatja a halakat. A sok Carbo is.
A másik fontos a kísérletezgetés. Van egy beállt akvárium, akkor meg lehet nézni, min lehet faragni. Kevesebb táp 3-4 hétig. Lesz változás? Nem? Akkor talán jó. De, indításkor, nem stabil rendszer esetén javasolt adag mindenből igény szerint.
Kereskedőnek többet nem vagyok hajlandó hinni. Volt több dobásuk, több helyen jártam Pécsen, és környékén, de volt pár dolog, ami kiverte a biztosítékot, mint pl. algaírtók ajánlgatása, dél-amerikai biotópba tegyek Cryptocorineokat, mert azok szépek, és hasonló. Inkább olvasok, tanulok, barkácsolok. Nem jön mindig össze, de ez van. Több halat és növényt nem akarok kinyírni a saját hülyeségem, tájékozatlanságom miatt.
weresgyufa: a srác a profilja alapján 30 literes növényesre használja ezt a rendszert, ezt fontos tudni.
kymco: nagyon szépen alakul az akvárium. Nagyon jól látszik, hogy nem a méret a lényeg.
Aktív szén: megköti főleg a mikro tápanyagokat, gyógyszerezés után, vagy akvárium indításnál lehet hasznos, utána felesleges. Ha telítődik, elveszti ezt a funkcióját is. Jobb biológiai talaj, és nem köt tápanyagot a Siporax, a lávakő, Ista Q Glass esetleg..._ATi_1: ahogy nézem, valami Cryptocoryne lesz az. Nálam a wendtii volt kipuszíthatatlan, a Crispatula is remekül bírja a zord körülményeket.
Kicsit hosszú lett...
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Politika
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA SilverStone 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest