Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ton1
tag
"FRISSÍTÉS
Régi vagy sokáig nem használt akkuk frissítést („Refresh”)
igényelnek. Ez az eljárás visszaadja az akkunak az optimális
kapacitást. A „MODE” gomb nyomása után 8 másodpercen
belül a „REFRESH” módot kell választani.
A frissítés az akku kisütésével kezdődik, majd töltés
következik. Ezt a ciklust a készülék addig ismétli, amíg már
nem várható a kapacitás további növelése"Ezt írják az IPC-1 használati utasításában, de ilyenről szó nincs az 1L-ében. Az is tudja ugyanígy?
Egyébként a Maha MH-C9000 hasonló funkciója, olyan, hogy a kapacitás 0,1*esével tölti 16 óráig, aztán 1 óra szünet, lemeríti a kapacitás 0,2*esével, 1 óra szünet, és megint tölti 16 órán át 0,1*esével
gondolom ez nem olyan jó, mint az IPC megoldása, ugye?--------------------
még valami, azt olvastam, hogy az IPC-k max 3000 mAh-ig tudnak tölteni, ez tényleg így van? tudom, hogy nincs is nagyobb ceruza akku, de ki tudja 5 év múlva ha lesz, annál még tudom használni majd? (azért annyira nem olcsó)
köszi
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
Attól tartok, hogy ha lesz is olyan, az nem NiMH akku lesz, így az elmélkedés összevethető azzal, hogy nem érdemes vennünk mai autót, digit fényképezőt vagy számítógépet, hiszen ezek fogyasztása, teljesítménye és tudása a jövőben gyártott típusoknak csak a töredéke lehet . Nem valószínű, hogy a közeli jövőben lenne olyan NiMH, ami 3 Ah feletti kapacitással rendelkezne és érdemes volna majd be is szerezni. Ha meg nem NiMH lesz (lásd például az AA-méretű Li-ion cellákat), akkor úgysem lesz jó hozzá az IPC.
Mod.: egyébként többen írták, hogy a 3 Ah limit (elsősorban?) a kijelzésre vonatkozik, ezért pl. a mai csúcskapacitású - ami ugye nem feltétlenül jelent csúcsminőséget is -, valamivel 3 Ah alatti cellák töltésénél is problémás lehet a bevitt töltésmennyiség indikálása. Ettől függetlenül lehet, hogy simán fel tudja tölteni a nagyobbakat is (ki is lehet próbálni C- vagy D-méretű cellákkal a csatlakoztatás megoldása után), csak épp a kapacitás kijelzése nem lesz velük tökéletes.[ Szerkesztve ]
-
zozoz1
aktív tag
válasz tomcsi23 #4147 üzenetére
Az Oktogonnál hol?
Made in China-n én már nem tudok meglepődni.Ha az egyik Energizer akkum (2500mA) hamarabb töltődik mint a társai ugyan olyan lemerültségből és egyben hamarabb is adja meg magát, akkor az kuka? Sajna még egy Sony gyorstőltőn töltöm párban, és a töltött párjának sem tesz jót hogy idő elött leáll a töltés.
Érdemes megvárnom ai IPC-t hátha regenerálja, vagy dobjam ki? Kb 2 éves akkuMár nagyon várom az IPC-1L-t.
Sose érkezik meg...[ Szerkesztve ]
A viták vitték elöbbre az emberiséget
-
-
And
veterán
válasz Dluinet #4162 üzenetére
(Ehhez kapcsolódik: egyébként valaki már kipróbálta élesben, hogy mi történik 2,99 [Ah] felett a kijelzéssel? Hiszen 3+1/2 digiten is ki lehet írni a legfeljebb 9.99-et, ha már 2 Ah-n túl amúgy is csak 10 mAh a kijelzés felbontása. Van erről közvetlen tapasztalat? Ez ugye tisztán szoftveres játék, azt meg simán módosíthatják néha a gyártók.)
-
tomcsi23
veterán
válasz Dluinet #4162 üzenetére
Gyerekek, ne csináljátok már.
Ha a 2-est ki tudja jelezni (amit mellesleg már a második számjeggyel teszi), akkor a 3-ast, 4-est, stb., egészen 9,99-ig (elvileg). Azért van az ugrás (3 számjegy vs 4), hogy 2-essel kezdődő értéket is ki tudjon írni. Gondolom, egy 8-assal kezdődő kijelző sokkal költségesebb lenne.
Most betoltam a csodaakksikat, aztán lefotózom valami nagy (3Ah feletti) bevitt mennyiséggel.[ Szerkesztve ]
...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.
-
t-zolee
csendes tag
Sziasztok!
Én most vettem 4800mAh-ás AA ceruza akkukat (Sony) Mit javasoltok, milyen töltővel tudnám tölteni?m Ráadásul van egy-két régebbi akksim is, amit kicsit rendbe kéne rakni.
Köszi
Z -
csinibá
csendes tag
Sziasztok!
Végigolvasva jó pár oldalt, (szemem már kifolyás közeli állapotban) rájöttem, hogy nem fogok választ találni a kérdésemre.
Látom, hogy itt minden aksit egyesével vizsgáltok, és töltötök. Ez mind szép, és jó, de nekem pakkot kellene töltenem, és láma vagyok a kérdéshez.
Adott 2db 4*AA aksipakk. A benne lévő aksik elméletileg 2050mAh GP ReCyko+ os.
Van mellé 1 minden ízében állítható modelltöltőm.Kérdésem az lenne, mekkora árammal töltsem, illetve süssem ki a pakkokat, hogy a maximumot hozzam ki belőlük.
Illetve azt kérdezném, hogy van benne olyan opció, hogy "delta peak" érzékelés
Erről tudtok valamit, milyen értékre kellene állítani?
Elméletileg ez érzékeli az aksik töltöttségét.Válaszotokat előre is köszönöm!
-
And
veterán
válasz csinibá #4170 üzenetére
"Kérdésem az lenne, mekkora árammal töltsem, illetve süssem ki a pakkokat, hogy a maximumot hozzam ki belőlük."
Nincs abszolút tökéletes töltőáram-érték, többféle is szóba jöhet: normál NiMH esetén mondjuk C/10..C/4 tartomány, ha nem melegszik, akkor esetleg kicsit nagyobb is lehet. Alacsony önkisülésű típusoknál - a Recyko is olyan - néhanapján akár 1C is lehet, ha nem észlelsz túlzott melegedést töltés közben. A kisütésnek ugye normál töltéskor csak annyi szerepe van, hogy a töltés a teljesen kisütött állapotból induljon, ezért a terhelőáram konkrét értéke ilyenkor kevéssé lényeges. Ha a készülék mér kapacitást, akkor túl nagy kisütőáramot nem érdemes beállítani, mert a névleges kapacitás C/10 áramú kisütésre vonatkozik, azt jelentősen túllépve a visszakapható töltésmennyiség csökkenhet.
"Illetve azt kérdezném, hogy van benne olyan opció, hogy "delta peak" érzékelés
Erről tudtok valamit, milyen értékre kellene állítani?"
Miért, mire lehet állítani? Általában a -dV nem módosítható paraméter. NiMH esetén alacsony töltőáramoknál nem is feltétlenül jelentkezik visszahajlás (helyette csak a 'nulla meredekség' észlelhető), pakkban pedig csak teljesen együtt futó, azonos állapotú cellák esetén van értelme vizsgálni (ami persze egy bonthatatlan akkupakk esetén az élettartam elején még biztosan teljesül).
#4169: Tényleg, ezekről a papíron csillió mAh-s NiMH-ceruzákról még hányszor kell leírni, hogy nem valódiak? -
BullZeye
veterán
Na, úgy néz ki, hogy a töltővel semmi baj nincs, csak ennyire szarok voltak az akksik
Kis érdekesség, LIDL-ben vettem Tronic accukat, gyártásidő 2010.06, azaz 9+ hónapja gyártották. Ehhez képest ennyit sütött ki ipc-1l a 4db AA akksiból kibontás után azonnal:
1996mAh.....1925mAh.....1979mAh.....1946mAh0:53 - Discharge kezdete
10:00 - Ránéztem töltőre már Töltött ennyi ideje:
1:08h.....1:25h.....1:12h.....1:20h
7:59h.....7:42h.....7:55h.....7:47h - Kisütési idő ennyi volt (250mAh-val)Piros színű Tronic akksi: 2100mAh -> 9 hónap -> átlag 1961.5mAh -> 7% veszteség 9hónap után
szerk.: Nektek nem búg az Ipc-1L adaptere? Elég hangos, olyannyira, hogy éjjel csöndben ment a TV, és az se tudta teljesen elnyomni a hangját O.o Ezt csak most vettem észre, pedig 1 hete szinte folyamatosan megy.
[ Szerkesztve ]
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
zozoz1
aktív tag
Erről valaki tud valamit? Az 1.5v nagyon ideális lenne.......
Most vagy kamu, vagy ha igaz a teljesítmény lehet tré.....
Nem írnak semmi paramétert.Állítólag Made in USA
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
Itt az adatlapja: [link]. Sok mindenben (pl. töltés módjában, magasabb névleges feszültségben) emlékeztet a RAM-cellára, de mégsem teljesen olyan. Eléggé határozott feszültsége van, vagyis a Ni-xx akkukhoz hasonlóan van olyan feszültségtartománya (1,6..1,7V), amelyet a kisütés során viszonylag hosszú időn keresztül tart. A kapacitása sajnos kevesebb, mint a szokásos NiMH-celláké, csupán 1,4..1,5Ah körüli, így energiatöbblettel a magasabb kapocsfeszültség ellenére nem rendelkezik azokhoz képest. Továbbá az adatlap (bölcsen ?) homályban hagyja az önkisülést (bár az a RAM-celláknál nem rossz) és a megélhető ciklusok számát (ami viszont RAM-nál elég gyenge, és erősen függvénye annak, hogy alkalmanként milyen mélységig sütjük ki). A DC belső ellenállásával sincs gond, a görbék alapján kb. 40..50 mΩ körül lehet, ami például az AA-méretű eneloop-okra is jellemző.
-
csinibá
csendes tag
Tisztelt And!
Köszönöm a gyors, és kimerítő választ.
Ezek szerint C/10, azaz 2000 mAh aksi 200 mA-rel tölthetem alapjáraton, és ugyanez vonatkozik a kisütésre is. Csak bólints, ha így van :-)Már csak abban nem vagyok biztos, hogy 4-es pakk esetén valóban 4-el kell e szoroznom, vagy a pakkra más szabály érvényes-e.
Közben megtaláltam a Delta peek értékeket: (NiCd alapértelmezett: 12mV, NiMH alapértelmezett: 7mV).
Még egyszer köszi!
-
csinibá
csendes tag
Valamiért nem enged szerkeszteni. :-(
Szal. még arra lennék kíváncsi, mennyire süssem ki az aksikat? Biztos ezerszer leírtátok, de most mégsem találom
-
And
veterán
válasz csinibá #4178 üzenetére
"Csak bólints, ha így van :-)"
Így van, de nyugodtan gyorsíthatod, 2..3-szorosára is, LSD-típusnál még tovább. Ha van benne hővédelem, úgyis 'megfogja' az akkut, akkor annál a típusnál legközelebb kisebb töltőáramot állítasz be. A C/10 áram nagyon lassú, nem mindig van lehetőség a kivárására, de tényleg nem vesztesz vele semmit, ha ezt valamelyest növeled.
"Már csak abban nem vagyok biztos, hogy 4-es pakk esetén valóban 4-el kell e szoroznom, vagy a pakkra más szabály érvényes-e."
A pakk cellái szokásosan sorosan vannak kötve, vagyis a névleges feszültség Ni-xx esetén 4x-es, azaz 4.8V, a mAh-ban mért kapacitás pedig az egész pakkra ugyanannyi marad, mint ami egyetlen cellára igaz. A tárolható energiamennyiség: E= C*U [Wh], ahol C a kapacitás amperórában, U pedig a pakk névleges feszültsége voltban. Azaz a soros 4-es pakk töltéséhez ugyanannyi áram kell, mint egyetlen cellához, de a közben kialakuló kapocsfeszültség négyszeres lesz.
"Közben megtaláltam a Delta peek értékeket: (NiCd alapértelmezett: 12mV, NiMH alapértelmezett: 7mV)."
Ez a 'delta-peak' a -dV helyett inkább inflexiós pontra utalna (azt a pontot jelenti a feszültséggörbén, amelynél az emelkedési sebességnek maximuma, vagyis a görbének inflexiós pontja van), de ehhez nem tartozik paraméter, mivel - ahogy a neve is mutatja - ez valóban a változási csúcsot jelenti. Persze egyáltalán nem biztos, hogy a gyártó is erre gondolt, és nem a -dV-re (feszültség-visszahajlásra), mivel konkrét értékek is rendelhetők hozzá. Tény, hogy a NiCd-akkuk -dV-je nagyobb, így határozottabban detektálható, mint a NiMH-celláké, amely a töltőáramtól függően el is maradhat. Soros pakknál viszont eléggé egyformáknak kell lennie a belső cellák állapotának a -dV detektálásához, mivel ha ez nem igaz, akkor hiába csökken egyetlen cella feszültsége, ha a többi növekedése még 'elfedi' azt, így az egészet vizsgálva nem biztos, hogy észrevehető lesz a jelenség. Első körben hagyd default értéken e paramétereket. -
csinibá
csendes tag
Hálás köszönet a segedelemért!!!!!
-
zozoz1
aktív tag
Köszönöm az infót...
Ez a Quantaray Super Z az 1.5V-al jól hangzik, de összességében akkor még van hiányossága.
Pedig az 1.5V igen egészséges lenne minden elektronikai cuccba.Viszont feljebb ezt írtad.
0,9-1,0V feszültség között. Az IPC-1 0,9V-ra süti ki, de sok értelme nincs, mert 1,0V alatt mint a nyeletlen balta, úgy esik a feszültség 0,9V-ra, pár másodperc alatt.Sosem volt olyan töltőm ami ki is tudta sütni az akkukat. Ezért kissé megleptél. Ezt nevezzük kisütésnek? Az 1V illetve a 0.9V a névleges 1.2V feszültségnél 80%-os töltöttségnek felel meg!!!!!!
De ha a teljes "túlcsordúlt" feltöltöttség 1.33V-ot nézve sem kapunk kis százalékot.Még mindíg 70% felett vagyunk.[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
"Pedig az 1.5V igen egészséges lenne minden elektronikai cuccba."
Miért is? Ha egy berendezés fel van készítve akkumulátoros üzemre, akkor eleve úgy tervezik, hogy 1,2V névleges feszültségű ceruzákról is működjön. A digit fényképezők ugye ez a kategória, de az intelligens készülékek szinte mind ilyenek.
"mert 1,0V alatt mint a nyeletlen balta, úgy esik a feszültség 0,9V-ra, pár másodperc alatt."
Ugyan nem én voltam, aki ezt írta neked, hanem Dluinet de igaza van. Ha nem is másodpercekről van szó, hanem percekről, az 1V alatt kisüthető töltésmennyiség nagyon minimális.
"Ezt nevezzük kisütésnek? Az 1V illetve a 0.9V a névleges 1.2V feszültségnél 80%-os töltöttségnek felel meg!!!!!!"
Ez természetesen abszolút nem igaz! Az akkumulátorok (bármelyik) kisütési karakterisztikája nem lineáris, a feszültség egy adott tartományban eléggé stabil marad, ez benne a jó. Nézd csak meg, az elmúlt néhányszor tíz hozzászólásban is többször volt likelve ilyen karakterisztika, vagy épp akku adatlap. (A kondenzátor az az állat, amelynek feszültsége lineárisan csökken, ha a terhelőárama konstans.)
"De ha a teljes "túlcsordúlt" feltöltöttség 1.33V-ot nézve sem kapunk kis százalékot.Még mindíg 70% felett vagyunk."
A fentiek következményeként ennek sincs értelme. A NiMH akku feszültségéből a töltöttség (vagyis az adott pillanatból indítva kisüthető töltésmennyiség) nem állapítható meg egyértelműen! Egyedül szélsőséges esetben tudható, pl. 1V kapocsfeszültségnél a maradék kapacitás biztosan kisebb 1%-nál, a töltéskor kialakuló végfeszültség pedig bár nem határozott érték, simán 1,5V fölé emelkedhet. A cellagyártók szokásosan 1V-os kapocsfeszültség-határig merítve határozzák meg a névleges kapacitást, tehát a gyártók szempontjából egy 1V-os NiMH konkrétan 0%-ra van kisütve, de pl. az IPC-1(L) 0,9V-ig merít, amivel még néhány tizedszázalék (!) kinyerhető (lásd a korábbi eneloop-teszteket), bár a legtöbb okos készülék amúgy sem működik 1V-os cellafeszültség alatt. -
Claude Leon
senior tag
Kedves olvtársak!
Találtam mindjárt egy véleményt az új, 1,6 V-os szuperakkuról.
Egy kis fejlődés hátravolna az ügyben.
-
rcsaszi
csendes tag
-
tomcsi23
veterán
válasz rcsaszi #4186 üzenetére
A kapacitás nagysága, ennek "megőrzése", ill. az újratölthetőségek száma van különböző variációkban. Eneloop akksik.
...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.
-
And
veterán
válasz tomcsi23 #4188 üzenetére
Köszönjük! Abban persze továbbra sem lehetünk biztosak, hogy ez nem szoftverfüggő-e. Már csak egyetlen kérdés marad: miért van ráírva a hátuljára, hogy "AA / AAA Accus 300 ~ 3000 mAh"? Lehet, hogy a válasz ez: úgysem találsz nagyobbat! Vagy ha igen, akkor az átcímkézett bóvli .
-
tomcsi23
veterán
Ja, hogy innen jött ez a 3 Ah-s feltételezés.
Szerintem egyszerűen megnézték anno, hogy mi az aktuális legnagyobb akku, azt felkerekítették, s így jött ki ez a kerek szám. Azóta nem nagyon lépték át ezt a limitet, (csak a Sony-ék. ) így minden akksihoz használható....de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.
-
zozoz1
aktív tag
Ez igen.....
Köszönöm a részletes magyarázatot.
Néha röstellem magam az itteni kérdéseimért (mérnök ember létemre), de érdekel ez a téma és most tanulom. Teljesen értem amit írsz és sok más kérdés is megválaszolást nyert a leírásodnak köszönhetően....
Ha megengeded még utolsó kérdéseimmel megszórnálak.
Az alkáli elemeknél tudom hogy az 1.5V az 1.5V.
Viszont az akkuknál az 1.2V közvetlen töltés után lazán 1.3V fölé kúszik.
"töltéskor kialakuló végfeszültség pedig bár nem határozott érték, simán 1,5V fölé emelkedhet"
Mi az a felső feszültség érték ami még normálisnak mondható? Ahol az akku még nem károsodik biztosan? (vagy hol számít már a töltő hibájának az, ha töltő viszi fel túl magasra az értéket)
Egy NI-MH akkunál hol van az az alsó feszültség, ahol egyértelműen kimondható, hogy lemerült?
Mert az olvasatod alapján (ha jól értelmeztem) ha egy akku a "névleges 1.2V"feszültség alá esik az már merült állapotnak számít. Jól értem?Ma kaptam sms-t a Conrad-tól, hogy megjött az IPC-1L töltőm. Holnap megyek érte.
Már vártam, mert az elmélet után jöhet egy kis fizikális megtapasztalás.Thank you again for your help...
-
zozoz1
aktív tag
válasz Dluinet #4195 üzenetére
Köszönöm......
Egy kis vízuális szemléltetés.
Érdekes, picivel a névleges fesz. érték felet tartja legtovább és legstabilabban a tárolt energiát.
Viszont 1.2V alá esve már rohamosan veszít töltöttségéből.
Egész szűk tartományban stabil.....[ Szerkesztve ]
-
tomcsi23
veterán
-
And
veterán
"Mi az a felső feszültség érték ami még normálisnak mondható? Ahol az akku még nem károsodik biztosan? (vagy hol számít már a töltő hibájának az, ha töltő viszi fel túl magasra az értéket)"
Mivel a NiCd- és NiMH-akkunak a sokszor mantrázott szöveg szerint nincs határozott töltési végfeszültsége (ólomnak, Li-ionnak és -polimernek, RAM-cellának meg a nemrég felhozott Powergenix-féle 'Super Z' akkuknak ellenben van), a töltés végén maximális kialakuló kapocsfeszültség több tényező függvénye. Ezek nagyjából: töltőáram, akku állapota (belső ellenállás), hőmérséklet. Az eneloop adatlap szerint pl. 1C töltőárammal szobahőmérsékleten is 1,6V felett van a csúcsérték, de 0°C-on - a tölthetőség alsó hőmérsékleti határán - már nagyon közel van az 1,7V-hoz. Frissen töltött cellákra bizonyos feszültségérték felett az IPC-1L teletöltöttséget ír akkor is, ha kiveszed, majd újra behelyezed azokat azt a töltőbe.
"Egy NI-MH akkunál hol van az az alsó feszültség, ahol egyértelműen kimondható, hogy lemerült?"
A korábban írtak és a gyártók szerint (lásd az adatlapot és a #4195-ben belinkelt görbéket) 1V tekinthető a kisütött állapotnak, ami alá már nem nagyon szabad meríteni a cellát, de a benne tárolt energiatartalom ilyenkor már amúgy is elhanyagolható.
"Mert az olvasatod alapján (ha jól értelmeztem) ha egy akku a "névleges 1.2V"feszültség alá esik az már merült állapotnak számít. Jól értem?"
Nem egészen. A kisütéskor kialakuló kapocsfeszültség ugyanúgy többtényezős függvény, mint a töltéskor mérhető. Ezért igaz az a szintén rengetegszer említett tény, hogy csupán a (különösen a terhelés közben mérhető) kapocsfeszültségből nem állapítható meg a töltöttség állapota egy Ni-xx akkunál. Nézzük ismét az eneloop kisütési görbéit (adatlap): ha extrém kisütőárammal (2C-vel azaz 4A-rel) terheljük, az 1V-os határig kisüthető kapacitás még mindig elég jelentős, kb. 1750 mAh lesz, de a cella feszültsége már nagyjából 200 mAh kisütése után 1,2V alá csökken. Ez pedig a kisüthető kapacitásának mindössze <12%-át jelenti. 1C (2A-es) áramnál ez az arány a görbe szerint kb. 66%, C/5-nél pedig már 90% feletti. És ezek nagyon jó értékeknek számítanak, mert ennek a típusnak valóban elég alacsony a (konkrétan ezekből a különböző áramokon felvett kisütési görbékből számítható) belső ellenállása. Más, hagyományos, esetleg már elhasznált celláknál a belső ellenállás növekedése miatt ez az 1,2V felett kivehető töltésarány sokkal rosszabb, mégsem jelenthető ki, hogy 1,2V-on a NiMH akku lemerült. Az 1,2V a kisütéskor jó esetben mérhető, hosszabb ideig állandósult állapotot jelenti, azért hívják névleges feszültségnek. A nagyobb belső ellenállás okozza azt a jelenséget, amelyet már itt a topikban is többen leírtak: hiába mér az IPC a névlegeshez közeli, 2Ah-nál bőven nagyobb kisüthető töltésmennyiséget némelyik hagyományos, nem alacsony önkisülésű akkura, a fényképezőgépek sok esetben mégis jóval kevesebb (töredék) ideig használhatóak csak vele, mint pl. eneloop-pal, amelynek a kapacitása épp csak eléri a 2Ah-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest