Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Adóbevallás

Téma összefoglaló

Hozzászólások

(#1351) Drizzt válasza Drizzt (#1350) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Közben szerintem okosodok. Arra rájöttem, hogy az év során befizetett szja előlegemet a 74-es sorba kell írni. Szochó túlfizetésre is van sor? Esetleg ugyanez a sor az?

I am having fun staying poor.

(#1352) inf3rno válasza Drizzt (#1350) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Azt hiszem adónem függő, hogy van e felső korlát. Nekem úgy rémlik, hogy átalányadónál nincs, csak talán tételes adózásnál.

Buliban hasznos! =]

(#1353) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Másnak se megy az ONYA? 2358-asat próbálom leadni, de úgy látszik még adót se lehet fizetni. :S

Buliban hasznos! =]

(#1354) Drizzt válasza inf3rno (#1353) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Az eszja portalon ejfelig van elore tervezett karbantartas. Lehet van hozza koze.

I am having fun staying poor.

(#1355) inf3rno válasza Drizzt (#1354) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Lehet. Két géppel próbáltam, mindkettőn ugyanaz van. Kérem várjon, aztán 5 perc után hibaüzenet. Ezúton gratulálok egyben a fejlesztőknek a hibaüzenet szövegéhez! :C :C :C

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1356) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Kérdés, a 2358-ashoz, hogy elég csak a negyedéves összeget kitölteni, vagy muszáj havi szinten lebontani?

Buliban hasznos! =]

(#1357) inf3rno válasza inf3rno (#1356) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem úgy tűnik, hogy az SZJA-hoz nem kell, a szochóhoz meg ezekhez meg bohóckodik a rendszer, hogy egyesével töltsem ki minden hónapra. Ennyi erővel havonta is utalhatnám, semmivel nem lett egyszerűbb az egész.

Buliban hasznos! =]

(#1358) inf3rno válasza inf3rno (#1357) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Tulképp ami igazán frusztráló, hogy az egészet egy ellenőrzéssel és egy kattintással el lehetne intézni. Az ő számlázójukat használom, minden adatomat tudják, mégis nekem kell kitöltenem a szaros űrlapjukat minden hónapban, vagy most minden harmadik hónapban. Még a beállítások mentésére sincs opció, hogy kénytelen legyek újra és újra kitölteni, hogy magyar férfi vagyok, nem vagyok nyugdíjas meg hasonlók. Agyfasz ez az egész a 21. században. Most pl. kiléptetett a munkamenet, mert tíz perce töltögetem meg olvasgatok a változásokról, még auto save sincsen, kezdhetem újra az elejéről...

Buliban hasznos! =]

(#1359) inf3rno válasza inf3rno (#1358) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Eljutottam végre a benyújtásig, most meg az online fizetés nem működik. Várok egy napot, talán holnap az is menni fog. Ezen már csak röhögni lehet. Tényleg ha szoftver fejlesztőként ilyen munkát adnék ki a kezemből, akkor éhendöglenék. Valaki ezért meg valszeg milliárd feletti összeget elkért... :C

Buliban hasznos! =]

(#1360) pvt.peter


pvt.peter
őstag

Sziasztok,

Beadtam az adóbevallásomat amely a módosítás után tartalmazott befizetendő SZJA -t (több mint 1mFt -ot).
Majd befizettem az SZJA számlaszámra 10032000-06056353-0000000 annyi összeget, hogy 1mFt alá csökkenjen ez az összeg, hogy majd tudjak kérni automatikus részletfizetést a fennmaradó összegre.
A kérdésem az lenne, hogy hol tudom ezt az összeget lekérni, illetve ellenőrizni, hogy odaért-e már a befizetésem?
(eBEV portálon már próbálkoztam, ott 0Ft az egyenlegem a személyi jövedelemadó szekciónál.)

Köszi a választ.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#1361) vnorbi válasza pvt.peter (#1360) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Nem biztos, hogy jól értem, és nem is vagyok tanácsadó, de szerintem ez nem így működik. A bevallást magát kellett volna úgy elkészíteni, hogy 500 ezer forint (nem 1 millió) alatti tartozást mutasson, és akkor a bevallásban lehet megjelölni még leadás előtt, hogy hány havi részletfizetést kérsz. Ha ezt így beküldöd, akkor a feldolgozás után az előredátumozott adószámlán (pl eBEV portálról lekérve) látszik, hogy milyen határidőkkel milyen befizetéseket várnak. (Itt egyébként kellene látnod a mostani befizetésedet, de nem tudom, mennyi a jóváírás átfutási ideje).

Az nem hiszem, hogy működik, hogy beküldesz egy bevallást a valós tartozással, aztán befizetsz annyit, hogy a részletfizetési határ alá essen a maradék, és majd onnantól részletekben fizetsz.

Ezt a "pótlékmentes részletfizetésre vonatkozó előírások"-ra hivatkozva írom (amiről bővebben az SZJA kitöltési útmutatóban olvashatsz). Ha másra gondolsz, akkor tárgytalan.

(#1362) pvt.peter válasza vnorbi (#1361) üzenetére


pvt.peter
őstag

Pedig működik.
Még kitöltés, illetve beadás előtt felhívtam a NAV -os ügyfélszolgálatot, hogy hogyan lehet 1mFt összeget meghaladó adótartozást részletekben fizetni és ő javasolta ezt a megoldást, hogy az aktuális tartozást csökkentsem 1mFt alá, úgy hogy a NAV -os SZJA számlaszámra (10032000-06056353-0000000) befizetem a szükséges összeget, majd ONYA -n keresztül adjak be részletfizetési kérelmet AUTRESZ nyomtatvány segítségével (aminek az elbírálási mindig pozitív ha teljesülnek a szükséges feltételek).
Jelenleg ez az összeg 1mFt alatt van, csak ellenőrizni szerettem volna, hogy ez már aktualizáládott-e, tehát ne legyen az, hogy beadom az AUTRESZ nyomtatványt és elutasításra kerül, mert több a tartozásom mint 1mFt.
Holnap majd felhívom őket, hogy ők mit látnak tartozásnak, ha addig nem kerül átvezetésre eBEV felületre.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#1363) vnorbi válasza pvt.peter (#1362) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Jó tudni, köszi, hogy megosztottad. Akkor az adószámlát nézegesd, hogy ott mikor jelenik meg a befizetés. Én kártyával szoktam befizetni, ha van tartozás, ott van azért pár nap átfutási idő, lehet, hogy az utalás jóváírására is várni kell.

(#1364) pvt.peter válasza vnorbi (#1363) üzenetére


pvt.peter
őstag

No, annyi derült még ki, hogy ez a tartozásom majd csak május 22 -e (SZJA bevallás határideje) után fog realizálódni (a befizetésem már megjelent az eBEV -en).
Az említett dátum után évi egy alkalommal tudom illetékmentesen kérni az adótartozásom kiegyenlítését részletfizetéssel, ahogy az #1362 -es hozzászólásomban linkelt doksi is írja.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#1365) Kékes525


Kékes525
félisten

Kérlek ne vegyétek trollkodásnak amit írok, de most néztem meg a feleségen adóbevallását, próbáltam neki segíteni a [Személyi jövedelemadó] helyen, de ami ott van az maga a totál káosz. Teljességgel érthetetlen számomra.

Már az a levelük is bicskanyitogató, amit küldenek: "Ezúton értesítjük, hogy tárhelyére küldemény érkezett." Ez nem igaz. Itt egy PDF dokumentum van, amely arra a helyre mutat amely tartalmazza azt a helyet ahol a dokumentum tárhelyét adja meg. Mi az értelme ennek a háromszoros áttételnek? A biztonságra nem elég az, ha az ügyfélkapun belépek?

Aztán ami ott van még elmondani sem tudom rendesen, hogy mi a bajom vele, hiszen szinte semmit sem értek. Csomó szerteágazó linkek vannak, amiről fogalmam sincs hogy micsoda és amikor az aláírási gombot megnyomtam, kiadott 3 hibát, hogy 3 helyen nem töltöttem ki. Az adóbevallást nem a NAV-nak kell elkészíteni és nekem csak ellenőrizni? Másrészt mind a háromra az adóhivatalnak pontosan tudnia kellene a választ, mert akkor el sem tudta volna készíteni az egészet.

Aztán nagyon sok helyen csak a pénz összege van feltüntetve, de az nem, hogy az honnan érkezett. Ha tudnak az összegről, akkor tudniuk kellene azt is, hogy kitől kapták. Például 15 000 forint van feltüntetve, hogy valakitől át lett utalva a feleségemnek mint munkabér, de azt már nem írták oda, hogy kitől? Nem tudják? Nem beszélve arról, hogy kizárólag csak egy helyről kaphatott munkabért. Aztán az összeget honnan ismerik? Az átutalásnak tartalmazni kell a feladó címét és az átutalás jogcímét is. Ezt miért nem tüntetik fel?

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#1366) tboj


tboj
tag

Sziasztok!

Ha nem egyezik meg a tervezetben szereplő jövedelem és levont adó értéke az egyik munkáltatóm M30-as dokumentumán szereplő összegekkel, akkor ki hibázott? A NAV vagy a munkáltató?

Mi a teendő ebben az esetben? Módosítanom kell a tervezetet az M30-as dokumentumon szereplő adatok szerint?

Micimackó, kérsz mézes teát?Kérek Malacka, csak tea nélkül, ha lehet...

(#1367) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Sziasztok! Egyesek szerint vállalkozóknak nem készül SZJA bevallás tervezet, én mégis kaptam és barátnőm is. Most akkor ezt az eSZJA-sat csináljam, vagy adjam be a 2253-asat szerintetek? Annyit láttam ennél az eSZJA-snál, hogy túlbonyolított az egész, aztán a párszáz oldalas tájékoztatót kellene végignyálaznom, és hozzáadogatnom egyesével a lapokat, amik hiányoznak nekem. Nem értem, hogy miért kéne ezzel szenvednem a normális nyomtatvány helyett. Jó, az se normális 21. századi mércével, de talán egy kategóriával jobb.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1368) inf3rno válasza inf3rno (#1367) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Tárgytalan, ONYA-n nincs fent a 2253-as, ÁNYK-t meg nem akarok feltenni, úgyhogy kénytelen leszek átrágni magam az eSZJA-n.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1369) bugizozi


bugizozi
őstag

Sziasztok!

Adóbevallási kérdésem lenne.

Röviden, leegyszerűsítve:
- 2019 júniusában hunyt el a nagyszülőm, megörököltem az ingatlanát, tegyük fel akkor 10M-ra becsülték fel
- 2022 augusztusban eladtam a kertet mondjuk 1M Ft-ért (földhivatalnál intéztem, hogy a kert külön helyrajzi számon legyen és azt el lehessen adni külön)
Azt mondta az ügyvéd hogy mivel 5 éven belül volt vagyonszerzés majd az eladás emiatt adózni kell kell ezután.A kérdésem, hogy hogyan és mennyit? :-) Ebben kérném a segítségeteket!
Köszönöm előre is! :R

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#1370) Rison77


Rison77
senior tag

Sziasztok!

Valakinek van konkrét tapasztalata arról, hogy külföldi kaszinóból, hogyan is számolódik az adóbefizetés? Avval tisztában vagyok, hogy a külföldi egyéb jövedelemnek számít, és 30% megy rá a nyereményre. De konkrétan ennyit találtam róla. Mit számítanak nyereménynek pontosan, a befizetés és a kifizetés különbsége, vagy azt mondják, hogy senkit nem érdekel mennyit fizettem be, ha kifizetésre kerül bármennyi az adóköteles.

(#1371) pvt.peter válasza bugizozi (#1369) üzenetére


pvt.peter
őstag

Szia,
Ha még aktuális: ingatlanértékesítésből származó jövedelemhez itt találsz kalkulátorokat.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#1372) coco2


coco2
őstag

Sziasztok!

Milyen adózási szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha én egy cégtől szerződött munkáért cserébe csak céges részvényeket kapok, és pénzből egy fillért se?

Az jár a fejemben, hogy jelenleg leadózás nélkül részvényekben tartalékolnék pénzt. Tud az működni jogilag?

A részvény árfolyam ingadozást most mellékeljük, mint problémát, mondjuk, hogy azt a kockázatot alapértelmezetten elfogadom.

Ha valaki rágta már át a kérdés jogi oldalát, bölcsességnek örülnék.

Előre is köszönöm.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#1373) d.janos


d.janos
csendes tag

Tudnátok abban segíteni, hogy ha 1 000 000 forintot fizettem BE és 200 000 forintot vettem KI 2022-ben a Revoluton keresztül, amit ott kriptó vásárlásokra és eladásokra költöttem akkor melyik mezőbe mennyit kell beírni? Köszönöm előre is a segítséget! :R


-

(#1374) BullZeye


BullZeye
veterán

Adminisztratív hiba miatt tavaly januárban nem kaptam meg 2 gyerek után a családi adókedvezményt, de csak januárra. Maradék 11 hónapra utalta a cégem.

Ilyenkor SZJA-ban látom, hogy hiányzik az 1-es a január hónapnál, de hogyan tudom csak ezt a hónapot utaltatni?

(#1375) barnidani válasza BullZeye (#1374) üzenetére


barnidani
csendes tag

Szia!
Modositod az adóbevallást/tervezetét, megjelölöd a januári hónapra is jogosultságodat és kiutaltatod.

(#1376) BullZeye válasza barnidani (#1375) üzenetére


BullZeye
veterán

Ennyi? Beírom az 1-est a cellába és kész?

(#1377) barnidani válasza BullZeye (#1376) üzenetére


barnidani
csendes tag

Elvileg igen, eszja felületen, de ha van valami hiba egyértelműen megjelöli.

(#1378) BullZeye válasza barnidani (#1377) üzenetére


BullZeye
veterán

Köszi, valóban ilyen egyszerű volt. Végén még számlaszám meg bank és kész.

(#1379) syC


syC
addikt

Sziasztok!

Ezen a bizonyos ONYA nevü csodás weboldalon nem tudok jövedelemigazolást igényelni, ugye?

(#1380) bugizozi válasza syC (#1379) üzenetére


bugizozi
őstag

Szia!

Nekem itt sikerült: NAV online keresetkimutatás

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#1381) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Iparűzési adóbevallást csak ÁNYK-val tudok beküldeni? Reménykedtem, hogy ezt a 20. századi végtermékét az adóhatóságnak meg tudom úszni valahogy, de úgy tűnik lehetetlen. :S

Buliban hasznos! =]

(#1382) inf3rno válasza inf3rno (#1381) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Beküldtem közben. Ez segít a kitöltésében: [link] egyébként összegányolt az egész tele intuitívan nehezen kitalálható dolgokkal, ahogy az általában az ilyen űrlapoknál lenni szokott. Lassan már megszokom, hogy ez a default.

Buliban hasznos! =]

(#1383) vzsryl


vzsryl
nagyúr

Sziasztok!

Ingatlan eladás miatt keletkezett SZJA fizetési kötelezettség. Lehet ugye kártyával és akár átutalással is fizetni. Működik már a kártyás fizetés rendesen, vagy inkább válasszuk az utalást? A gépjárműadó befizetésnél problémázott a kártyás, aztán helyreállt.

megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖

(#1384) pvt.peter válasza vzsryl (#1383) üzenetére


pvt.peter
őstag

EFER -en keresztül működnie kellene a megfelelő csomag összeállítása után.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#1385) erahurka


erahurka
félisten

Sziasztok!

NAV ügyfélszolgálatra kell időpontot foglalni? :R

(#1386) dokee78


dokee78
félisten

Segítségre lenne szükségem:

Vásároltam egy házat. (6.700.000)
Illetéket kell fizetnem.
Viszont májusban eladtunk testvéremmel egy lakást. (24.400.000,amit elosztottunk.)

Állítólag kaphatok valami kedvezményt a NAV-tól.
Azt nem tudom milyen papírok kellenek a kérelemhez?

Online vagy levélben esetleg személyesen egyszerűbb?

(#1387) korcsi válasza dokee78 (#1386) üzenetére


korcsi
veterán

(#1388) pube111


pube111
senior tag

Milyen kötelezettségei vannak másodállású vállakozónak? Adó, tb, valami más? Kell vállakozói bankszámla? Kamara?
Mik a költségek?

(#1389) Brandynew


Brandynew
őstag

Sziasztok,

Ide irányítottak, remélem, tudtok segíteni.

Ez ebben a cikkben olvasottakról lenne szó: https://allampapirkalkulator.hu/hirek/befektetes-reszvenybe-egyszeruen-magyarorszagon-is-elerheto-lett-a-lightyear-113

Nagyon szimpatikus ez a Lightyear, szívesen kipróbálnám rajta keresztül a részvényezést.

Több kérdés is felmerült viszont bennem:

1. Hogyan kell adóznom a részvények után? Tudom, hogy csak akkor, ha realizálom a nyereséget (15% szja van a hozamra), és az éves adóbevallásnál. De hogy néz ez ki a gyakorlatban, mit, hova kell írjak, mennyire bonyolult?

2. Kilépett Magyarország ebből az USA-s egyezményből. Kell fizessek 30% forrásadót a részvények/ETF-ek után?

És mi a helyzet az osztalékokkal, azok hogy adóznak?

Köszönöm!

(#1390) cidani9439


cidani9439
friss újonc

Sziasztok!

Az utóbbi években sokat fogadtam egy külföldi fogadási oldalon. Az utóbbi napokban arra lettem figyelmes, hogy nem tölt be az oldal. Rákerestem mi az oka, és látom, hogy szolgáltatói szinten blokkolják, mert hogy "illegális" irodának számít. Tovább olvasva a témában jöttem rá, hogy mint itthon "illegális" iroda az ott szerzett nyeremény adóköteles.. A nagy problémám az, hogy az aktuális törvény szövegét szó szerint értelmezve minden egyes nyertes fogadásom után le kellett volna adóznom kb 30-40%-ot a nyereményemből az eseményt követő negyedév végéig. Nos, én 50-300.000 Ft-os tétekkel játszottam, havi szinten akár 100-200 fogadással éveken keresztül. Nekem ebből összesen pár 100.000 Ft nettó hasznom lett. Tudtomon kívül szegtem törvényt, természetesen az iroda sehol sem hirdette, hogy nem felel meg az itthoni törvényeknek, sőt még rengeteg magyar oldalon hirdette is magát, nekem eszembe sem jutott, hogy ezzel szürke zónában vagyok. A forgalmam alapján a törvény szövegét szó szerint betartva nekem annyi adót kellett volna fizetnem szummában, amennyi pénzem soha nem volt.. Nyilván ez a törvény is megér egy misét, aki írta, az kb egy lottó szerű szerencsejátékra gondolhatott..

Természetesen a fogadást azonnali hatállyal abbahagyom.. de ezen kívül most nem tudom mit tehetnék.. mégis mit kellene így most beírnom a bevallásba.. ezt így ebben a formában, főleg utólagosan nem lehet betartani, és gondolom még sok magyar fogadó van így.

[ Szerkesztve ]

(#1391) TheProb


TheProb
veterán

Sziasztok!

Nem találtam sajnos relevánsabb topikot, bár egetverően talán annyira offos a kérdés:
Főállás mellett szeretnék "számlaképes" lenni, amivel házilag készített termékeket tudnék szabályosan értékesíteni. Szerintetek mi lenne erre a legjobb megoldás? Ismerős az "adószámos magánszemély"-t javasolta. Fontos, hogy mivel nem folyamatos és tervezett forgalom lenne, így pl olyan megoldást kevésbé szeretnék, aminek rendszeres, fix díja van. Az lenne a preferált, amivel a forgalom függfényében kéne a terheket fizetni.

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#1392) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Sziasztok!
Göngyölítéses adózást próbálom megérteni.

j = szum(Q1+Q2+Q3, szja köteles jövedelem)
sz = szum(Q1+Q2, szociális hozzájárulási adó alapjaként figyelembe vett összeg)
m = hónapok(Q3) = 3
szocho_alap_göngyölítéses = (j-sz)/m * 1.125

szocho_alap_min = garantált_bérminimum * 1.125
szocho_alap = max(szocho_alap_göngyölítéses, szocho_alap_min)
szocho = szocho_alap * 0.13

Gondolom az SZJA köteles jövedelemből lejön az SZJA mentes keret ameddig kitart, és addig minimum Szochót kell fizetni.

Ami nekem nem érthető, hogy a "(j-sz)/m" gyakorlatilag a Q3 jövedelmének tűnik. Tudnátok tanácsot adni, hogy hol hibázok a göngyölt alap kiszámításánál!

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1393) inf3rno válasza inf3rno (#1392) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Közben utánaolvastam több helyen is. Úgy látszik a "szociális hozzájárulási adó alapjaként figyelembe vett összeg" az a jövedelem a Szochó alap szorzóval felszorozva, tehát 1.125-el. Így már tényleg csökkentett az adó alapja. A TB-nél is ugyanezt kell alkalmazni.

Buliban hasznos! =]

(#1394) Jim74


Jim74
nagyúr

Sziasztok!

Ingatlant szeretnék maganszemélyként kiadni magánszemélynek.
A közművek és egyéb rezsi költségek (vezetékes internet, közös költség) az én nevemen maradnak, de a bérlő megfizeti nekem a bérleti díjon felül.
Van valami különleges bejelentési kötelezettségem az APEH felé, vagy elegendő az éves adóbevallásnál feltüntetni a 12 havi bérleti díj + rezsiköltségeket bevételként, ebből költségként a rezsit és a kettő különbözete után a 15% SZJA-t megfizetni?

Köszönöm a segítséget. :R

[ Szerkesztve ]

(#1395) korcsi válasza Jim74 (#1394) üzenetére


korcsi
veterán

Negyed évente be kell fizetni az adóelőleget, illetve a beszedett pénzről számviteli bizonylatot kell kiállítani. Bejelentési kötelezettség nincs.

Én pár éve ezt olvastam illetve így csinálom.

[ Szerkesztve ]

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#1396) Jim74 válasza korcsi (#1395) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszönöm az infót :R.
Az adőlelőleget csak simán befizetem online a negyedév bevétel-költség után? 15%, ugye?

[ Szerkesztve ]

(#1397) korcsi válasza Jim74 (#1396) üzenetére


korcsi
veterán

Én úgy csinálom (volt mikor elmaradt, és még a bevallás előtt gyorsan befizettem a kilenc havit, bevallással meg a fenn maradó hármat.)

Ami még fontos lehet, a közös költséget nem lehet költségnek elszámolni.

[ Szerkesztve ]

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#1398) Jim74 válasza korcsi (#1397) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszi :R
Erről a közös költség dologról egy csomót olvastam és nem egyértelmű, hogy költség-e, vagy sem... :F

(#1399) Jim74 válasza korcsi (#1397) üzenetére


Jim74
nagyúr

Szia!

A számviteli bizonylatra a rezsi költségekkel növelt összeget kell ráírni, vagy ami bevétel (bérleti díj + közös költség)?
Azért kérdezem, mert a bérlő a rezsiszámlákkal növelt összeget fogja átutalni nekem.

Köszönöm.

(#1400) blendész


blendész
tag

Sziasztok!
Áfa-bevallásban hátha tud valaki megoldást a problémámra.
Letöltöm xml fájlban a kimenő-bejövő számláimat a számlázóprogramom oldaláról és ezt nagyszerűen be tudom importálni az ÁNYK-ba az "XML állomány megnyitása szerkesztésre" menüponttal. Minden szépen meg is jelenik, a főnyomtatványban látszanak a bevételi-kiadási számok.
Itt jön a gond: mivel sok számla nincs bent a nav rendszerében, így manuálisan kell jópár M-lapot megírnom az ÁNYK-ban. Ez még nem lenne probéma, de miután kiegészítettem újabb M-lapokkal a xml-ből importáltakat, az ezeken szereplő összegek már nem jelennek meg a főnyomtatvány kiadások táblázatában, nem változnak az összegek, hiába számíttatom újra az összes nyomtatványt és a főnyomtatványt is. Ha meg manuálisan írom át a táblázatot, akkor meg pofázik az ÁNYK is, meg a NAV is, hogy nem egyeznek az értékek.
Tudtok valami megoldást erre? Nyitott vagyok mindenre, de külön könyvelőt vagy szoftvert nem vennék egy ilyen hülyeség miatt elvből.

[ Szerkesztve ]

www.meszlenyiandras.com

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Adóbevallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.